Dodaj do ulubionych

recepta na mleko

IP: *.* 12.03.02, 12:02
Wybieram sie dzisiaj do lekarza, zeby zrobic zapasy mleczka zanim bedzie platne w 100%. Zawsze bralam recepte na 2 puszki bo wiecej w aptece sprzedac nie chcieli. Podobno jest mozliwosc przepisania przez lekarza wiekszej ilosci mleka (tzw. kuracja). Na czym to polega i co mam powiedziec lekarzowi, bo moj chyba nic o tym nie wie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta_B Re: recepta na mleko IP: *.* 12.03.02, 12:59
      Ja dzisiaj dostałam receptę na 10 opakowań. I normalnie mi to sprzedadzą w aptece. Jak zwykle zresztą.... Mój lekarz nie widzi żadnego problemu a i apteki ich nie stwarzają...
    • Gość: MiGoTkA Re: recepta na mleko IP: *.* 12.03.02, 13:18
      Apteka musi ci sprzedac tyle ile jest na recepcie - o ile ilosc na recepcie nie przekracza 3 miesiecznej kuracji. Jesli twoje dziecko zjada dziennie na przyklad 5 x 200ml Nutramigenu to liczysz sobie na ile ci wystarcza jedna puszka, pozniej sprawdzasz ile to jest puszek na 3 miesiace i taka ilosc apteka musi ci sprzedac! Oczywiscie dawkowanie musi byc zapisane na recepcie.ANia.
    • Gość: AśkamamaWiki Re: recepta na mleko IP: *.* 12.03.02, 21:01
      Moja Pani pediatra mówi, że może przepisać jednorazowo 6 opakowań mleka, nie wiem dlaczego akurat tyle myślałam, że takie są przepisy, ale posty moich poprzedniczek temu przeczą, więc sama zgupiałam.
      • Gość: MiGoTkA Re: recepta na mleko - Ilość leku przepisana przez lekarza a ilość leku wydana przez aptekarza IP: *.* 12.03.02, 22:09
        Ilość leku przepisana przez lekarza a ilość leku wydana przez aptekarza Największą zmianą w stosunku do dotychczasowych przyzwyczajeń jest to, że te ilości mogą się różnić. Wynika to z jednego z podstawowych założeń przyjętych przy tworzeniu rozporządzenia - leki mają być wydawane w aptece w pełnych opakowaniach handlowych. Wyjątek dotyczy antybiotyków i leków w postaciach parenteralnych. W ich przypadku opakowania należy dzielić, by maksymalnie zbliżyć się do ilości przepisanej przez lekarza, ale muszą być przy tym spełnione określone warunki: nie zostanie pogorszona jakość leku, pacjent musi otrzymać informację zawierającą co najmniej nazwę, postać, dawkę leku, datę ważności, numer serii i ewentualnie inne ważne informacje dotyczące jego przechowywania czy przygotowania. Niezależnie od tych warunków - nie dzieli się opakowań bezpośrednich, a więc np. blistrów czy zawartości słoiczków.Podstawą decyzji o wydawanej ilości leku jest ilość przepisana przez lekarza. Aptekarz zaokrągla tę ilość w górę do pełnych opakowań starając się, by ilość leku była maksymalnie zbliżona do przepisanej, przy czym opakowania nie muszą być oczywiście tej samej wielkości, np. jeżeli lekarz przepisze 75 tabl., a opakowania mają wielkość 30 i 10, należy wydać dwa opakowania po 30 i dwa po 10 tabl.Jedynie w dwóch sytuacjach aptekarz wydaje mniejszą ilość leku niż przepisał lekarz:1) Jeżeli przepisana ilość przekracza zawartość 2 najmniejszych opakowań leku, a lekarz nie określił sposobu dawkowania, aptekarz wydaje 2 takie opakowania.2) Jeżeli sposób dawkowania jest podany, aptekarz sprawdza, czy ilość leku po zaokrągleniu w górę nie przekracza kuracji 3-miesięcznej. Jeżeli przekracza, to wydaje się taki zestaw opakowań leku, żeby jego ilość wystarczyła na mniej niż 3 miesiące kuracji, np. lekarz przepisał 360 tabl. S. 2 x 2, a opakowania są po 50 tabl. - aptekarz powinien wydać nie 8 (400 tabl.) a 7 opakowań (350 tabl.). Może tu być jeden wyjątek - jeżeli ilość leku na kurację 3-miesięczną nie przekracza wielkości jednego najmniejszego opakowania, to oczywiście nie dzieli się go, tylko wydaje w całości, np. lekarz przepisał 90 tabl. S. 1 x 1, a najmniejsze opakowanie zawiera 100 tabl. - aptekarz wydaje całe opakowanie, mimo że przekracza to kurację 3-miesięczną.W przypadku popełnienia przez lekarza pewnych błędów przy określaniu ilości leku, aptekarz posługując się zapisami §17 najpierw ustala, jaką ilość leku przyjąć za przepisaną przez lekarza, a w dalszej kolejności, na podstawie §19 określa ilość leku wydaną pacjentowi.
        • Gość: goś Re: recepta na mleko - Ilość leku przepisana przez lekarza a ilość leku wydana przez aptekarza IP: *.* 13.03.02, 08:46
          No, no. Jestem pod wrażeniem :). Skąd u Ciebie takie wiadomości?
          • Gość: Madzia2002 Re: recepta na mleko - Ilość leku przepisana przez lekarza a ilość leku wydana przez aptekarza IP: *.* 13.03.02, 09:28
            No, no. Jestem pod wrażeniem :). Skąd u Ciebie takie wiadomości?
          • Gość: MiGoTkA Re: recepta na mleko - Ilość leku przepisana przez lekarza a ilość leku wydana przez aptekarza IP: *.* 13.03.02, 21:00
            Jak to skad... z internetu ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka