Dodaj do ulubionych

kupka po Nutramigenie

IP: *.* 20.03.02, 15:33
Mam pytanie do emam które podają swoim dzieciaczkom Nutramigen. Czy to prawda że przy podawaniu tej odżywki kupka może być koloru zielonego i z domieszką śluzu? Już ponad tydzień temu nasza pani doktor powiedziała że to biegunka i przepisała leki które do dziś nie dały żadnego efektu,dzisiaj był u nas inny pan doktor który stwierdzil że takie stolce to normalka przy karmieniu Nutramigenem.Już sama nie wiem co mam o tym mysleć,moze ktoras z Was mi pomoże.Moze moje dziecko jest uczulone również na Nutramigen.Dodam ze jeszcze przez ten tydzien dołączyło do tego zaropiałe oczko.
Obserwuj wątek
    • Gość: dorsi Re: kupka po Nutramigenie IP: *.* 20.03.02, 19:21
      Basiu.....Karmie Nutramigenem i nie zaobserwowałam kupek zielonych i ze śluzem( jeśli juz to była to wyjątkowa rzadkość). Jak długo są takie kupki ? Czy są jakieś inne objawy: dzieciaczek nie chce jeśc,ma stany podgorączkowe itp. Jesli nic takiego nie zaobserwowałaś to sie uspokój.Uczulenie na Nutramigen podobno było gdzieś opisane w literaturze medycznej, ale jest to już rzadkośc nad rzadkościami.A zaropiałe oczko przemywaj solą fizjologiczną(cena ok 10 zł) do oczu od zewnatrz do wewnatrz.pozdrawiamDorsi mama Bianki - fanka Nutramigenu :love:
      • Gość: Basia72 Re: kupka po Nutramigenie do Dorsi IP: *.* 21.03.02, 10:45
        Widzę że jesteś dobrze zorientowana w temacie więc jeszcze zadam parę pytań. Zielone kupki ze śluzem pojawiły się około 2 tyg. temu i przy okazji zrobiło się ich więcej tzn.wcześniej robiła 1-2 dziennie ateraz nawet 5. (dlatego lekarz stwierdził że to biegunka a mi to wcale na zwykłą biegunkę nie wygląda bo przy takiej dzieci często wymiotują i nie mają apetytu) Stanu podgorączkowego nie ma i apetyt dopisuje, rownierz jest bardzo pogodna tak że trudno po niej poznać że coś się dzieje.Jeżeli miałabyś blizsze informacje na temat literatury w której opisano przypadki uczulenia na Nutramigen to bardzo prosiłabym o jakieś informacje może być na priva basia@kasjersc.com.pl
    • Gość: AśkamamaWiki Re: kupka po Nutramigenie IP: *.* 20.03.02, 22:03
      Też karmię moją córeczkę Nutramigenem i czasem ma zielone kupki ze śluzem, ale myślę, że jest to spowodowane jakimś składnikiem mojej diety, na który jest uczulona i którego do dziś nie udało mi się zdiagnozować (nie jem mleka i jego przetworów, jajek, cytrusów i tysiąca innych rzeczy). Dlatego postanowiłam przestać karmić (mała ma 10 m-cy) i zostać tylko przy Nutramigenie, jabłku i zupkach. Mam nadzieję, że wtedy zarówno kupy jak i stan skóry znacznie się poprawią a z pewnością łatwiej wytropimy alergen.
      • Gość: DorisM Co z alergia na Nutramigen!!!!! IP: *.* 21.03.02, 15:51
        Ja swojego synka tez karmie Nutramigenem i owszem ilosc kupek w ciagu dnia poczatkowo byla duza 4,5 takze to jest normalne.Ale tez podejzewam ze moj syn sie na nie uczulil wiec tez chcialabym sie dowiedziec gdzie mozna o tym przeczytac.Aha jeszce jedno pytanie czy waszym dziecia tez zdarza sie miec gorsza skóre po Nutramigenie bo moj syn je tylko to a mimo to krostki nadal ma , Prosze o pomoc bo juz sama nie wiem co mam z tym robic a lekarze mowia ze Nutramigen jest poza podejrzeniem!!!!
        • Gość: halina Re: Co z alergia na Nutramigen!!!!! IP: *.* 21.03.02, 22:38
          Nie karmie Nutramigenem, ale pamietam, ze gdzies czytalam, ze rzadko, ale zdarzaja sie dzieci tak mocno uczulone na bialko, ze nie toleruja nawet hydrolizatow i trzeba im podawac mieszanki, w ktorych bialka sa "rozbite" na pojedyncze aminokwasy. Do takich mieszanek nalezy Bebilon Amino i chyba jeszcze cos.Ale moze musisz po prostu jeszcze poczekac. Nie wiem, od jak dawna karmisz tylko Nutramigenem, ale zmiany skorne schodza dluuugo. U nas to trwalo z miesiac, az skora wygladala w miare, a jeszcze drugi zanim sie zrobila rzeczywiscie gladka.Pozdrawiam i zycze, zeby prawdziwa byla druga mozliwosc
    • Gość: Basia72 Re: kupka po Nutramigenie IP: *.* 21.03.02, 16:35
      Moją córkę też karmię wyłącznie Nutramigenem od 2 miesięcy i stan jej skory wogóle się nie poprawił(policzki ma szorstkie i czerwone czasem saczące babelki), lekarz co jakiś czas zapisuje maść która pomaga tylko na kilka dni.Nasz pediatra twierdzi że wysypka będzie utrzymywała się jeszcze dlugo ponieważ antygeny ktore wytworzyly się podczas podawania mleka krowiego nadal sa obecne.Ja wyczytałam tu na forum że po ok. miesiacu przeważnie wysypka ustępowała, ale to w przypadku kiedy dziecko jest karmione piersia a matka odstawiała mleko i produkty mleczne ze swojej diety.Wiec może Nutramigen nie jest do końca pozbawiony wszystkich skladnikow mogących uczulać.
      • Gość: kasiap. Re: kupka po Nutramigenie IP: *.* 21.03.02, 18:19
        Dokladnie tak samo jest u mojego Alusia - stan skory ulega poprawie i znowu sie pogarsza bez specjalnej przyczyny - a czly czas jest na Nutramigenie i porzadnej diecie. Kupki niestety czeste i nie najladniejsze - czesto zielonkawe...Tez lekarz powiedzial mi, ze Nutramigen jest poza podejrzeniem... (i ze pozostaje tylko preparat z wolnymi aminokwasami do zdobycia w szpitalu)Kaska
    • Gość: Elik Re: kupka po Nutramigenie IP: *.* 21.03.02, 18:38
      Dzieci mogą reagować wysypką również na alergenty kontaktowe i wziewne. Moja córcia jest alergiczką , mleko , jaja i parę innych pokarmowych, ale jest rónież uczulona na pleśnie i kurz domowy. Pozdrawiam.
    • Gość: Elik Re: kupka po Nutramigenie IP: *.* 21.03.02, 18:51
      oczywiście alergeny. Przypomniałam sobie jeszcze o jednym , mianowicie moje dziecie zareagowało wysypką na Sinlac( preparat z ryżu i mączki chleba świętojańskiego)) , okazało się że jest uczulona na kwas cytrynowy (testy)a w Sinlacu jest , zresztą we wszystkich margarynach bezmlecznych też. Może w Nutramigenie jest coś takiego jest. Kwas cytrynowy używany jest jako stabilizator.Pozdrawiam
    • Gość: Madzia2002 Re: kupka po Nutramigenie IP: *.* 24.03.02, 09:08
      hejkawiecie co a czy któraś z was dostala moze od lekarza nalcrom? moj synek mial wysypkę na calym ciele bardzo swedzaca , nie mogl spac tak go swedzialo, zadne maści nie pomagaly - nawet sterydy, moze ze dwa dni byl spokoj i znow to samo.... a teraz po nalcromie mogę powoli dawac mu wszystko to co mozna podawac 8-miesiecznemu dziecku i jak do tej pory nie wysypuje go :-) Wreszcie ja mam spokoj i on sie nie meczy. Oczywiscie nutramigen tez dostaje.....a kupki ma czarne i sliskie.....ale nie wiem po czym takie sa....:-(
      • Gość: Git Re: kupka po Nutramigenie IP: *.* 15.05.02, 22:02
        co to jest ten nalcrom, i gdzie to kupic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka