Dodaj do ulubionych

pytania ogólne

IP: *.* 24.04.02, 22:49
WitamJestem dzisiaj po raz pierwszy na forum i tak sobie czytam i czytam i mam coraz większy mętlik w głowie, coraz więcej wątpliwości i obaw dotyczących zdrowia mojego dziecka. Jestem mamą 11 miesięcznej Dagmary, która wydawała mi się dotychczas, za sprawą bagatelizujących problem alergii pediatrów, zdrową dziewczynką (drobne wysypki lub szorstką skórę miewała już parokrotnie). Trzy tygodnie temu pojawiła się u niej okropna wysypka na całym ciele, co skłoniło mnie do wizytu u dermatologa-alergologa, diagnoza - alergia pokarmowa. Dołączam więc do waszego grona i od razu mam kilka pytań natury powiedzmy "technicznej". Czy mogę zmusić pediatrę, aby dał mi skierowanie do alergologa (poprzednio byłam odpłatnie, a wziąwszy pod uwagę konieczność częstych konsultacji jest to baaaaardzo kosztowne). Czy aby wykonać testy z krwi na alergeny muszę mieć skierowanie od alergologa i czy w ogóle muszę mieć takie skierowanie? Gdzie w Warszawie są takie badania wykonywane, no i czy są bezpłatne? I jeszcze jedno czy takie testy wykonuje się gdy dziecko ma wysypkę, czy też kiedy wszystko się ustabilizuje? To na razie chyba tyle. Mam nadzieję, że mogę liczyć na waszą pomocserdecznie pozdrawiamBeata mama dagi :hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiap. Re: pytania ogólne IP: *.* 25.04.02, 12:32
      Wysypka nie ma znaczenia przy testach z krwi, mozesz robic. Alergolog nie da Ci skierowania na badania IgE, bo sa one, a przynajmniej w Warszawie (MKCh) odplatne. Robi je prawie kazde wieksze laboratorium, ale na pewno dobrze zrobic w miejscu, gdzie umieja dziecku pobrac krew. Np.:1. Laboratorium Fundacji w SZPITALU DZIECIECYM NA DZIALDOWSKIEJ - dosc drogo, igE ogolne - 37 zl, poszczegolne alergeny pomiedzy 40 zl a 60 zl (kazdy jeden!!!) samo pobranie - 5 zl2. w Fundacji przy szpitalu na Nieklanskiej - 2 lata temu ceny byly przyzwoite3. u Rentgenologow - tam tez bylo troche taniej, ale moglo sie zmienic.Fakt, pediatrzy alergie olewaja. Ja wydzieralam skierowanie do alergologa i dostalam je po kilku klotniach i interwencjach wyzej. Ale wiem, ze nie wszyscy maja tsaki problem z wydebieniem skierowania.No i stanowczo lepiej jednak chodzic na wizyty do przychodni, niz panstwowo, bo bankructwo widac na horyzoncie. Tylko ze do przychodni sa dlugie terminy, chodzi sie co 2-3 miesiace. U moich dzieci najczesciej pogarsza sie pomiedzy wizytami, a wtedy kiedy ide jest juz OK. Beznadzejne te terminy.Mam nadzieje, ze pomoglamKaska
    • Gość: Madzia2002 Re: pytania ogólne IP: *.* 25.04.02, 15:27
      zapisz córcie do instytutu na kasprzaka tam jak beda chcieli zrobic badania zrobia je za darmo. Jeden minus - na wizyte trzeba czekac okolo 2 miesiecy :-( ale warto poczekac w miedzyczasie mozesz pojsc prywatnie....jakby mala miala jakas dokuczliwa wysypke....moze to nie alergia moze tylko nietolerancja na cos.....pozdrawiam Magda z 9 miesiecznym alergiczkiem Darkiem
    • Gość: beata74 Re: pytania ogólne IP: *.* 25.04.02, 17:52
      serdeczne dzięki za rady. Bardzo chciałabym, aby okazało się, że jest to tylko nietolerancja pewnych pokarmów, a nie alergia na nie. Tak czy inaczej zrobię te testy dla własnego spokoju, żeby później sobie nie wyrzucać, że czegoś nie dopilnowałam. A szczerze powiedziawszy już mam wyrzuty sumienia, trochę za sprawą pewnej pediatry, która stwierdziła, że wysypkami u niemowląt nie ma co się przejmować. No więc się nie przejmowałam, dawałam dziecku nabiał, aż do momentu, kiedy zaczęła wyglądać jakby miała różyczkę :cry:. Wysypka powoli schodzi (to już 4 tydzień) i skóra zaczyna być trochę delikatniejsza, a więc wszystko wraca do normy, poza tym, że dziecko ma okropnie jednostajną dietę :(. No cóż coś za cośpozdrawiambeata mama dagi
    • Gość: kabat Re: pytania ogólne IP: *.* 07.05.02, 07:42
      Dziewcvzynu już Ci poradziły. w przypadku małego dziecka badania z krwi. U mojego 11 miesięcznego Maćka wykryto alergię na mleko. Skierowanie musisz mieć od pediatry. natomiast stanowczo odradzam wizyty u dermatologa w instytucie na Kasprzaka. Niestety nie paniętam nazwiska, ale w przychodni przyjmuje tylko jedna lekarka. U mojego dziecka wykluczyła alergię, ale pediatra była podejrzliwa i wysłała nas do alergologa. Ta dermatolog zawsze powtarza - ten typ tak ma i już. To jest nie tylko moja opinia, ale mojej koleżanki, która była u niej z dwójką dzieci.Objawy mogą okresowo zanikać i pojawać się i nie koniecznie nusi to być wysypka. Moje dziecko ma place strasznie wysuszonej skóry i okropnie zaczerwienioną pupcię.pozdrawiamLidka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka