Dodaj do ulubionych

'jelitowka' szaleje

05.12.06, 15:02
hej wszytskie mamy malych pociech alergicznych i podejrzanych o alergie...
uwazajcie! teraz wsrod maluchow panuje niebezpieczny wirus grypy jelitowej.
jesli wasze maluchy skarza sie na bole brzucha, maja sluz w swoich kupkach,
goraczke....a pozniej biegunki i wymiot to znaczy ze nadchodzi ciezki czas.
sama przez to przechodze, wiec jesli ktoras z was miala jakies doswiadczenia
to niech napisze pare slow.smile)
Obserwuj wątek
    • ewelina78 Re: 'jelitowka' szaleje 05.12.06, 15:10
      Jestesmy wlasnie kilka dni po rotawirusie, najpierw w nocy wymioty, goraczka
      okolo 39 stopni potem udalo sie zatrzymac wymioty i przez 3 dni biegunka.
      Polecam marchwianke jesli dziecko może i napar z czarnych jagód. Nawadniać (ja
      podawałam gastrolit po łyzeczce co kilka minut) duzo pic jesli nie ma wymiotow
      do tego smecta i probiotyki, scisla dieta oczywiscie , my choc jestesmy juz 5
      dzien po chorobie dalej diete trzymamy zero tłustego ciezkostrawnego jemy ryz
      marchew duszone jabłko banan, wafle ryzowe i kleiki. Warto potrzymac taka diete
      po chorobie zeby organizm mogl sie zregenerowac i zeby nie wrocily biegunki.
      Zwracac szczególna uwage na higiene myc czesto rece i kapac najlepiej dziecko
      pod prysznicem nie moczyc go w wannie bo łatwo bakterie moga sie przeniesc w
      inne miejsca. I to tyle co moge poradzic.
    • kornak Re: 'jelitowka' szaleje 05.12.06, 15:22
      "Ewelina78" ma racje, jesli chodzi o gastrolit i diete. Ponadto 2, a nawet 3
      razy dziennie podawac Lacidofil, by kolonizowac przewod pokarmowy dobrymi
      bakteriami.
      Tylko nie przesadzajcie z ta dieta zapierajaca i srodkami przeciw biegunce.
      Rotawirus usuwany jest z organizmu wlasnie wraz z kalem, wiec dziecko musi
      robic kupki, by sie tego pozbyc. A jak dacie jednoczesnie marchwianke, jagody,
      smecte itp. to mozecie spowodowac, ze dziecko nie zrobi kupki przez kilka dni.
      Gdy moja corcia miala rok, trafilysmy z rotawirusem do szpitala na Sienna i ani
      razu nie podano Idze lekow przeciwbiegunkowych !!!! Tylko trzeba bylo nawadniac
      i podawac elektrolity. No i jesc marchwianke i kleiki !

Przeciwymiotnie u nas sprawdzily sie homeopatyczne czopki (dostepne tez jako
      krople) Vomitusheel.

A od tamtej pory, to kiedy slysze, ze wokol panuja "jelitowki" i rotawirusy, to
      profilaktycznie 1x dziennie podaje Idze Lacidofil i poki co mamy spokoj.
      • isowka Re: 'jelitowka' szaleje 06.12.06, 23:23
        czesc dziewczyny! dziekuje za wasze rady. wydaje mi sie ,ze z krzysiem juz
        lepiej, ale nie chce mi pic i jesc i ma stan podgoraczkowy. musze wlasciwie w
        niego wmuszac...caly czas boje sie, ze sie odwodni (wiecie,jak to mozna
        poznac?). mam wrazenie,ze to wszystko trwa wiecznosc. jutro ide z nim na
        kontrole do lekarza. pozdrawiam.i.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka