Dodaj do ulubionych

liszaj- objaw alergi?

IP: *.* 26.09.02, 16:31
powiedzcie czy pojawiajace sie na skorze szorstkie plamki przypominajace liszaj to ojaw alergii? i co mam robic? dziecko ma 6 miesiecy pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: isabellla Re: liszaj- objaw alergi? IP: *.* 26.09.02, 18:28
      CześćNatłuszczaj kremem ojlatum (dostępny w aptece)życzę zdrówkaIsa
      • Gość: q1313q Re: liszaj- objaw alergi? IP: *.* 27.09.02, 15:30
        Niestety, z reguly tak. Znaczenie ma rowniez umiejscowienie tych liszajow. Na policzkach, w okolicach uszu swiadcza najczesciej o skazie bialkowej. Czesto pojawiaja sie tez w zagieciach ciala i na klatce piersiowej oraz na plecach.najleppszym wyjsciem bedzie, jesli dziecko obejrzy lekarz.Jezeli plamy sa duze i zaognione moze okazac sie potrzebna jaks specjalna masc. Jezeli sa sporadyczne lub malo intensywne wystarczy faktycznie Olilatum lub Balneum Baby.
        • Gość: 26042000 Re: liszaj- objaw alergi? IP: *.* 27.09.02, 18:06
          Tak objawiła się alergia u mojego syna- niewielki liszaj na rączce. Najlepiej skontaktuj się z lekarzem, gdyż jeżeli to alergia to oprócz maści musisz również stosować dietę eliminacyjną.Pozdrawiam i trzymam kciuki. Iza
          • Gość: beattta Re: liszaj- objaw alergi? IP: *.* 28.09.02, 19:37
            Cześć Izo!U mojej córki (2 latka) też wystąpiły swojego czasu liszaje na klatce piersiowej, udzie i za uszkiem. Pediatra skierowała mnie do dermatologa. Dostałyśmy maść i wskazanie do kąpieli w Oilatum. Po jakimś czasie ustąpiło ale niedawno liszaje znów powróciły. Po kolejnej wizycie u dermatologa i smarowaniu przepisanym Locoid Lipocream ustapiło. Po Waszych postach zaczynam zastanawiać się czy to też nie mógł być objaw alergii. Jak to sprawdzić jeśli liszaje już znikły? Byłyście z tym u alergologów? Jeśli chodzi o alergię jestem komletnie zielona, więc będę wdzięczna za pomoc.PozdrawiamBeata
            • Gość: 26042000 Re: liszaj- objaw alergi? IP: *.* 28.09.02, 21:55
              Cześć Beata?Jeżeli taki liszaj pojawia się na skórze Twojej córeczki tylko co pewien czas to może spróbuj skojarzyć to między np. tym co jadła, piła , używanym proszkiem, kosmetykami , bielizną itd. a pojawieniem się zmian skórnych. Zauważ, czy nie ma innych objawów alergii np. katar, kaszel. Poza tym , chciałam Cię zapytać , czy pediatra i dermatolog wykluczyli pojawienie się liszaja z alergią u małej? Możesz też porozmawiać z pediatrą o zrobieniu małej badania na posiew moczu, ponieważ czasami zdarza się ,że zmiany skórne pojawiają się przy bakteriach w moczu. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania możesz pisać na priva.Pozdrawiam Iza.
              • Gość: elki Re: liszaj- objaw alergi? IP: *.* 18.11.02, 17:53
                Iza to co napisalas jest bardzo ciekawe - moj syn (4,5 msc) ma straszliwe plamy liszajowate na policzkach - oczywiscie uznano to jako skaze bialkowa. Podczas badania posiewowego moczu wykrytu e-coli. Po leczeniu antybiotykiem bakteri juz nie ma ale policzki z liszajami zostaly. Jak dlugo takie liszajowate zmiany moga sie utrzymywac i co wtedy stosowalas?Elki
                • Gość: Przygoda. Re: liszaj- objaw alergi? IP: *.* 22.11.02, 16:55
                  U Magdy od miesiąca pojawia sie liszaj przy ustach, po kilku smarowaniach Oxycortem przechodzi, by pojawić się znowu po kilku dniach. Czy to może być uczulenie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka