Dodaj do ulubionych

b.częste infekcje krtani - alegria??? pasożyt???

12.12.06, 15:01

moj syn 4l., przedszkolak -łapie infekcję krtniowe - podglosniowe zap. krtani
na tle wirusowym? - własciwie co tydzień, ew. co 10 dni licząc od początku
wrzesniasad((
dotychczas NIE było zadnych powikłan typu uszy, gardło, czy oskrzela lub
płuca - intensywny płytki kaszel trwał 1-2 doby, potem troche mokrawy
oczyszczjący i na 3 -4 dzień było ok.
ponieważ ta częstotliwośc jest porażająca, marne to dla mnie pociecha, że
choraba jest w sumie lekka i krótka, bez antybiotyku. dziecko jest w dobrej
formi, infekcja czasme przebiega z podw. temp czasem bez, cześto zaczyna się
małym katarem.
Zaczynam się zastanawiać nad innymi przyczynami.
Czy to może byc alegrgia? albo pasożyt?

JAK TO OSTATECZNI SPRAWDZIĆ
Obserwuj wątek
    • dziunia_f Re: b.częste infekcje krtani - alegria??? pasoży 12.12.06, 15:40
      Mysle, ze warto zrobic wymaz pod katem bakterii, pierwotnaikow (np. P.carini),
      grzybow, a nawet chlamydii. Takie kompleksowe badania moga rzucic zupelnie inne
      swiatlo na problemy syna.
      • agamonia Re: b.częste infekcje krtani - alegria??? pasoży 12.12.06, 15:58

wymaz z gardła - czy ew. plwociny z kaszlu? i jak konkretnie "zatytułować" :
        bakteryjne + pierwotniakowe?
        możesz ew. polecic jakies spolegliwe lab. w Warszawie?
        • dziunia_f Re: b.częste infekcje krtani - alegria??? pasoży 12.12.06, 16:07
          Bakteryjne i grzybicze mozesz zrobic w polecanym na forum labie, wrzuc w
          wyszukiwarke "Kostrzeńska". Nie wiem czy tam tez mozna zbadac chlamydie, one
          wymagaja specjalnych warunkow hodowlanych, wiec to najprawdopodobniej w jakims
          labie przyszpitalnym bys mogla zrobic, lacznie z P. carini jak sadze.
          A konsultowalas z jakims pulmunologiem czy laryngologiem problemy syna? Byc
          moze taki lekarz zlecilby komplet badan i nie musialabys wowczas za nie placic?
          • agamonia dziewczyny, CO mam zbadać: plwociny czy kał? 12.12.06, 16:26
            nie konsultowałam ani z laryn. ani z alergolog. - mam przekonywujacgo i jak
            myslałam do tej pory - dobrego pediatrę........ale nie podoba mi się wiecznie
            zainfekowane dziecko
            czy możan wrzcuic do tej p. Kostrzyńskeij także hasło "pierwotniaki", po
            prostu? czy p. carini - dlatego, że sa cześte?
    • patyska Re: b.częste infekcje krtani - alegria??? pasoży 12.12.06, 16:03
      moj ma tak - jak cos, to gardlo, krtan. po prostu tu mu sie "umiejscowila" alergia. zrob moze swojemu
      synkowi testy na alergeny wziewne i pokarmowe oraz Ige calkowite i oddaj kal do polecanego labu do
      badania na grzyby i pasozyty.
      • gosc132 Re: b.częste infekcje krtani - alegria??? pasoży 13.12.06, 08:41
        Aga monia, moi chlopcy maja wg testow alergie ( badania pod katem kratni tak
        jak u Ciebie) i teraz bede badal;a pasozyty ( mieli badany kal ale raz ( nic
        nie wyszlo) to za malo,

poczytaj ten watek :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=53560024&v=2&s=0
        jest dosyc pocieszajaco o krtani, u nas tez przechodzi powoli,

my mamy od laergologa flixotide
        ( jako ochrone przed zapaleniem ) i co najwazniejsze beropdual na zwezenie
        krtani) wiesz ze to ostatnie bardzo niebezpieczne?
        • agamonia gosc132 13.12.06, 10:30
          czy mozesz rozinąc swoją mysl z tym berodulaem? przytoczyłeaś wątek w którym to
          ja daję rady jak działać przy infekcji krtani.....
          co mówił u was laryngolog, czy masz jakiegoś pocleconego w W-ie??? co to za
          lek flixotide??
          • gosc132 Re: gosc132 13.12.06, 12:17
            ale zbieg okolicznosci, twoje rady w cyt.watku sa dla mnie pociecha i dowodem
            ze u mni etez tak jest ( u dzieci)
            chodzi mi o to ze w zeszlym roku moi zaczeli lapac krtan a ja straszni ebalam
            sie tego scisku i latalam do lekarz apo czopki z hydrokortyzonu w racie skurczu
            i dusznosci dzieci, po jakims czasie nie chcieli mi ich dawac, nie uzywalam ich
            w zasadzie ale bylam spanikowana i chcialm w razi eco , dodam ze czopek wazny 1
            miesiac
            chodze do dr Grzedy na Kochowskiego (bielany -Wwa) ona przyjmuje rowniez w
            Nieklanskiej, zlecila testy, wyszly roztocza, plesn i zalecila flixodite
            (kortykostery ) i claritine i berodual w czasie skurczu badz ataku kaszlu
            stosowalam flixotide i claritine ( w cely zapobiegania chorobom /krtani)
            wczorasj dr orzekla ze nie jestesmy skazani an wziewy i mmay robic przerwe i
            stosowac gdy wystapi infekcja a berodual ciagle w razie koniecznosci
            pozr
            A
            • agamonia Re: gosc132 13.12.06, 12:20
              obwaim się, że miwmy o innycy infekcjach krtani: u was to prawd. nagłosniowa
              ktora daje efekt duszenia się i obrzęk? unas to podgłosniowa, na tle wirusowym -
              suchy, szczekający kaszel ale BEZ duszności
              więc zupełnie inne lecznie
              co wiesz niedobrego o berodualu?
              • gosc132 Re: gosc132 13.12.06, 12:30
                nie jestem pewna, dla nie panika rozpoczynala sie jak slyszalam rabno psi
                szczek- suchy kaszel, ktory slyaszala pozniej podczas wizyty lekarka i
                przestrzegala mnie przed zwezaniem krtani w nocy i nad ranem, rowniez czesto
                wirusowa, chyba tylko wirusowa.

berodual musi byc mocny skoro rozszerza natychmiast, lekarka na moje wczorajsze
                pytania stwierdzila iz mozna stosowac jednorazowo ( 2 raz dawka 50 mikronow do
                4 razy na dobe) lub lub to samo kilka dni w zaleznosci od potrzeby, we
                wrzesniiu na zap.oskrzeli zapisala nm lekarka berodual (z flixotide ) 2 razu po
                50 mik. przed kilka dni, osobiscie uzylam go oprocz zap. oskrzlei moze 2 razy
                bo sie go boje
                A
                • u.too Re: gosc132 13.12.06, 14:07
                  a dostawaliście Izoprinosin na te wirusy?
                  u nas podobnie,ale ostatnio po 15 dniowej kuracji jakby lepiej
                  (Izoprinosin+ berodual +pulmicort)
                  • gosc132 Re: gosc132 13.12.06, 15:29
                    nie tego nie (lzoprinosin) wczorasj zapisala mi cos lekarka ale nie potrafie
                    odczytac z recepty zaczyna sie an g i mam podawac czesc tabletki przez 7 dni
                    przez 3 kolejne miesiace, a co ma dac cytoweany przez Ciebie u.too lek?
                    • u.too Re: gosc132 13.12.06, 19:52
                      wspomóc organizm w walce z wirusami

może zapisano wam odpowiednik-groprinosin?
                      • gosc132 Re: gosc132 14.12.06, 08:52
                        groprinosin, to wlasnie nam zapisano, co wiecie o tym leku? warto kupic ? ile
                        kosztuje ?
                        A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka