Dodaj do ulubionych

TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu

17.04.03, 10:08
czy któraś z Was orientuje się jak to wygląda. Dowiedziałąm się ,ze coś
takiego można zrobić tylko trzeba miec skierowanie do szpitala , tam dziecko
przebywa 3 dni i w tym czasie robią mu badania? czy wiecie jakie? czy tych
testów jest dużo, czy pobieraja krew tylko raz? jak ktos wie to proszę o
odpowiedz dziękuję
Obserwuj wątek
    • migrys Re: TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu 17.04.03, 10:11
      wystarczy sprawdzić kilka wątków niżej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=5647693
    • migrys Re: TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu 17.04.03, 10:23
      poniewaz w watku ktory ci podalam nie ma doslownej odpowiedzi na twoje pytanie
      to uzupelniam:

- nie spotkalam sie z tym, zeby testy do zrobienia testow z krwi konieczny byl
      pobyt w szpitalu, do testu prowokacji jak najbardziej ale do testu z krwi?
      testy z krwi sa przeprowadzane poza organizmem - pobiera sie krew i na niej
      testuje wplyw alergenow... nie ma zadnego zagrozenia dla badanego jesli chodzi
      o wstrzas anafilaktyczny...

- skierowanie nalezy miec jesli chce sie testy przeprowadzic bezplatnie... na
      testy platne nie trzeba miec skierowania...

- krwi pobiera sie niestety dosc duzo - im wiecej alergenow tym wiecej krwi...
    • mgurniak Re: TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu 17.04.03, 11:18
      hmmm napisze tak: moja tesciowa ma znajomego lekarza w CZD i spytała się jego
      co trzeba zrobić ,żeby tam / bezpłatnie / zrobiono dziecku wszystkie badania
      alergologiczne - testy na wszystkie alergeny. ? No i jej powiedział ze
      potrzebne jest skierowanie do szpitala i tam dziecko musi być 3 dni i robią mu
      wszystkie badania. Te 3 dni to pewnie dlatego, zeby kasa chorych zwrócila
      pieniązki.... i stad moje pytanie jakie badania robią w szpitalu? czy
      pobieraja tylko krew i z tej krwi tylko robią ? czy coś jeszcze?
      • migrys Re: TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu 17.04.03, 11:54
        no ok ale jakie badania robia?
        przeciez zeby zbadac raz pobrana krew nie trzeba siedziec przez 3 dni w
        szpitalu...

testy z krwi robi sie tak samo jak badania krwi - pobiera sie krew, zawozi do
        laboratorium, robi test [badanie], drukuje wynik i daje pacjentowi...

moze dopytaj co to za badania maja byc bo jak to ma byc tylko dla dawnej kasy
        chorych to chyba szkoda 3 dni dziecko w szpitalu trzymac...
        • migrys Re: TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu 17.04.03, 12:02
          CZD Klinika Pediatrii, Diabetologii i Alergologii 815-12-14

zadzwonilam bardzo mila pani powiedziala mi ze to jakas bzdura zeby trzymac
          dziecko w szpitalu przez 3 dni z okazji testow... poza tym testow nie wykonuje
          sie w szpitalu [klinice] tylko w poradni... na takiej samej zasadzie jak w
          kazdej innej poradni... trzeba miec skierowanie, przyjechac, pobieraja krew a
          wyniki wysylaja poczta albo mozna je odebrac na miejscu...

i tyle...
          najprostsze rozwiazania sa najlepsze - wystarczylo zadzwonic do zrodla i
          spytac...
          • mgurniak Re: TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu 17.04.03, 12:32
            dziękuję Migotko smile wiadomo....teściowa....wie najlepiej...albo ma
            takiego "znajomego"....
    • adch Re: TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu 23.04.03, 13:38
      Witaj,
      Miałam podobny problem do Ciebie 1,5-2 mies. temu. Z tym, że miałam już
      skierowanie (ale od alergologa prywatnego, więc się nie liczyło).
      Zadzwoniłam do CZD.
      Miła Pani powiedziała mi, że jeśli testy alergologiczne chcę zrobić bezpłatnie,
      to muszę mieć skierowanie z przychodni (w ramach k.ch.), a poza tym muszę oddać
      im moją wówczas 7-miesięczną Martę na 3 dni, w ciągu których ani wykonają
      testy. Na koniec bardzo miłym, ale stanowczym głosem dodała, że jeśli chcę się
      zapisać do alergologo w CZD na wizytę (by uzyskać takowe skierowanie) to
      najbliższy termin wypada na 29 Czerwca br. A na pytanie, gdzie mogę zrobić to
      szybciej i bez oddawania dziecka do szpitala odparła: w naszej fundacji (tutaj
      padła nazwa), ale odpłatnie i podała nr tel.
      Testy wykonałam odpłatnie w MedMaxie w Wawie, gdzie byłam 2 razy z małą i każda
      wizyta trwała nie dłużej niż 5 min.: raz by oddać krew (niestety gdzieś indziej
      musiałam ją pobrać, bo bali się wkłuwania w żyłki tak małej osóbki) i drugi
      raz, gdy odbierałam wyniki. Cały 1 pakiet 20 alergenów pokarmowtch + roztocza
      kurzu + IgE kosztowały mnie 290PLN, więc niemało i na dodatek niewiele pokazały.
      Podsumowując uważam, że Twoja teściowa nie miała błędnych informacji, ale
      poważnie rozważ wykonanie tych testów.
      • mgurniak Re: TESTY Z KRWI - pobyt w wszpitalu 24.04.03, 08:11
        dziękuje za odpowiedz smile. Mam juz skierowanie od pediatry i zobaczymy co mi
        powiedzą w CZD. - pogadam z tym lekarzem od mojej teściowej co dalej? w poradni
        alergologicznej robili mojemu dziecku testy ale na pare rzeczy IgE / mleko,
        jajka, pies,roztocza, pszenica / i wyszła pszenica , mleko, IgE podwyższone.
        Teraz moj maluch jest na diecie bezglutenowej i chciałabym zrobic mu na gluten -
        wtedy bede mogła sprawdzić i ewentualnie nie podawać tylko pszenicy.....
        przeczytałam że w tych panelach jest sporo rzeczy i zobaczymy.....ach biedne te
        dzieciaczki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka