gosia152 23.02.07, 14:46 synek 16 mcy ma Ige ponad 1200, OB 22, podejrzenie alergii; dodam że caly styczeń był chory- zapalenie oskrzeli, płuc, gardło; o czym swiadczy taki wynik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyska Re: alergia a OB i Ige 23.02.07, 16:15 jak byl chory, to nie jest dziwna liczba przy OB - poza tym nie wiem, czy normy dla dzieci nie sa jakies inne. IgE 1200 - ale jakie sa normy? czy masz na wyniku norme, do ktorej mozesz sie odniesc? bo jesli to standardowy test to o ile pamietam norma jest kolo 20 - czyli to wynik bardzo niedobry. ale zanim zaczniesz sie martwic, musisz sie dowiedziec o norme. takie duze IgE jest raczej przy alergiach wziewnych i pasozytach, wiec oddaj kal dziecka do badania i zrob testy na alergeny wziewne (nasza alergolog mowi, ze pokarmowka nie daje tak wysokich wartosci IgE). Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: alergia a OB i Ige 23.02.07, 16:20 Podłączę się tu z moim pytaniem: O czym świadczą wyniki IgE? Czy np. "pokazują" uczulenie na chemię? czy tylko pokarm, ew. alergia wziewna. Wysokość IgE świadczy też o obecności pasozytów. Ale skoro i jedno i drugie, to jak na podstawie tylko badania z surowicy krwi poprawnie diagnozować wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: alergia a OB i Ige 23.02.07, 16:23 IgE total pokazuje, ze jest alergia lub pasozyty (i troche innych dolegliwosci). jesli chcesz sie dowiedziec na co alergia - robisz IgE specyficzne (na bialka mleka, gluten etc.), jesli chcesz sie dowiedziec czy pasozyty - oddajesz kal do badania. Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: alergia a OB i Ige 23.02.07, 16:29 Tak myślałam, że musi być coś specyficznego... Kał- to zrozumiałe ale jak się robi to specyficzne, raz jeszcze pobiera się krew, czy z tej samej próbki? Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: alergia a OB i Ige 25.02.07, 15:28 jesli zamrozili krew to z tej samej probki, jesli nie, to ponowne klucie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatekb1 Re: alergia a OB i Ige 23.02.07, 16:32 a jesli ige calkowite jest bardzo niskie oznacza ze moze byc alergia niezalezna-prawda? a czy jest sens robic wtedy testy z krwi na poszczegolne alergeny??????? bo na moj rozum to nie beda wiarygodne a lekarz upiera sie ze jaknajbardziej trzeba robic i sa w 99%wiarygodne... czy przypadkeim nie naciaga mnie? a moze ja mam jakas schize z lekarzami....... Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: alergia a OB i Ige 25.02.07, 15:29 tak, ale jednak w specyficznym moze cos wyjsc. tak czy inaczej uwazam, ze to naciaganie, tak naprawde nie ma lepszego testu niz prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś