patyska 25.02.07, 15:37 pieczesz chleb na zakwasie? to mi kurcze upiecz, bo nie moge zrobic tego zakwasu - nie mam urzadzenia, ktore by przez 12 godzin trzymalo 30 stopni. a ty masz? napisz mi jak to robisz, co? inne mamy tez skorzystaja dzienks. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: kruffa, kotku... ;) 25.02.07, 19:52 Nigdy nie robiłam takiego chleba . Obiecywałam sobie na macierzyńskim, ale czasu zabrakło. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
jamonka1 mój mąż robi boski 25.02.07, 20:50 na zakwasie, żytni i pszenny, z otrebami, ziarkami itd Wyrasta przy kaloryferze w kamionce, pieczemy w normalnym piekarniku Boscha na termoobiegu - lepszego nie jadłam... Przepis (mam z netu, ale sprawdzony): Chleb razowy na zakwasie 1 kg maki pszennej typ 650 0,5 kg mąki żytniej po 1 szklance: otrąb pszennych, płatków owsianych 4 małe łyżeczki soli 1,5 litra ciepłej wody nawet więcej ja dodaję jeszcze pestki słonecznika lub dyni oraz nasiona siemienia lnianego i sezamu zaczyn Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Odłożyć 2 łyżki ciasta na następny zaczyn. Resztę ciasta rozłożyć do 3 keksówek natłuszczonych olejem, dno wysypać otrębami, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 10 do 12 godzin. Ciasto musi urosnąć. Ciasto można rozłożyć zamiast do 3 krótszych keksówek, w 2 dłuższe. W piecyku elektrycznym trzeba piec 2 godziny. Mój wypróbowany sposób pieczenia: Piekarnik nagrzewam do 250 st. C. Ciasto smaruję ciepłą wodą i wstawiam na 10 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 200 stopni i blaszki przykrywam folią aluminiową i piekę - 1 godzinę. Po tym czasie zdejmuję folię smaruję chleb ciepłą wodą i dopiekam , aż będzie miał brązową skórkę i będzie już pachniał, i jak się puka w chleb – ma mieć głuchy odgłos. Wyjmuję z pieca. Po10 min. wyjmuję chleb z blaszek i najlepiej położyć go na ruszcie, żeby odparował, Pierwszy zaczyn Bierzemy garstkę maki żytniej z pełnego przemiału jeżeli nie masz dodaj płatków owsianych i otrąb mieszamy z woda ubijać parę minut powinna być konsystencja ciasta naleśnikowego i zostawić ja na noc . Trzymać w ciepłym miejscu. Na drugi dzień zobaczymy ze nastąpiła naturalna fermentacja , dodajemy kubek mąki mieszamy i ubijamy dodajemy wody i tak jak wcześniej zostawiamy ja na noc aby sfermentowała. Na następny 3 dzień (po 24 godzinach) dodajemy następny kubek mąki i tak jak wcześniej mieszamy i ubijamy, tak samo w następny dzień - następny kubek mąki i wodę. Po 4 dniach naturalnej fermentacji pieczemy chleb. Ta naturalna fermentacja stwarza po paru latach świetny chleb z antybiotykowymi zdolnościami. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatop Re: mój mąż robi boski 25.02.07, 21:37 A gotowy zakwas ze sklepu sie nada?Kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością.......Próbował ktoś??? Odpowiedz Link Zgłoś
magpo Re: kruffa, kotku... ;) 26.02.07, 12:03 Hej! Przepraszam za brak polskiej czcionki ale pisze ze Szwecji. My pieczemy przerozne pyszne chleby (pszenny, zytni, na zakwasie) w maszynie do pieczenia chleba. My akurat mamy maszyne firmy Severin, ktora mozna kupic tez w Polsce. Wrzucasz wszystkie skladniki i po 2-3 godzinach chleb gotowy. Jesli chodzi o zakwas, to rodzice dostaja go w piekarni (poszli do najblizszej i dostali go bez problemu). Na jeden chleb wystarczy lyzeczka zakwasu. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
arsz Re: kruffa, kotku... ;) 25.02.07, 20:57 Skąd jesteś? Mogę ci dać na początek zakwasu. Ale on jest naprawdę banalny do zrobienia. Jak zacznie rosnąć, to trzeba go łapać, bo ma tendencję do wyłażenia ze słoja Odpowiedz Link Zgłoś
patyska dzieki! :) 26.02.07, 10:51 sprobuje zrobic ten zakwas "przy kaloryferze" z takiego zakwasu gotowego ze sklepu nie wychodzi - juz sprawdzilam. Odpowiedz Link Zgłoś
jamonka1 jeszcze cos 26.02.07, 11:46 Nie rób tak jak w przepisie z pieczeniem - najlepiej piec w papierze, a w oleju i z otrebami wychodzi potwornie twarda skora. Jakbys miała problemy - daj znac, bo mysmy troche trenowali i mamy wprawe ) Odpowiedz Link Zgłoś
arsz Re: arsz! 26.02.07, 16:57 www.cincin.cc/index.php?showtopic=18586 Tutaj opisałam dokładnie jak piekę chleb bezglutenowy. Poza tym na tym forum jest sporo fajnych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: dzieki! :) 26.02.07, 14:08 Paciu, jak juz bedziesz miala ten chleb, to odpalisz nam kromke?)) Odpowiedz Link Zgłoś
nanibe Re: dzieki! :) 27.02.07, 11:54 web.mac.com/macbernat/iWeb/joann/chleb.html Odpowiedz Link Zgłoś