Dodaj do ulubionych

metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? czy

02.03.07, 11:10
na Fundusz refunduje takie badania?
Obserwuj wątek
    • dagu75 Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 02.03.07, 13:12
      Tak, musisz mieć skierowanie na badania kału na lamblie, na 3 próbki, zadzwoń
      do labu, powiedzą ci w jakmi odstępie. Dodatkowo powinnaś wydębić na badanie w
      kier lamblii metodą Elisa - z krwi. To dostałam od alergologa, bo pierwszego
      kontaktu podobno nie może. Musisz mieć naprawde godne zaufania laboratorium z
      podpisana umową.
      • dziunia_f Dagu75 02.03.07, 17:33
        Test ELISA w kierunku lamblii z krwi jest niewiarygodnym badaniem. W krwi bowiem
        oznacza sie poziom przeciwcial, a one moga dlugo sie utrzymywac, jako
        "pozostalosc" po kontakcie z lambliami.
        Jesli juz wiec test ELISA to materialem badanym powinien byc kal, a dodatkowo,
        oprocz badania testem ELISA, powinno przeprowadzic sie badanie mikroskopowe kalu.
        -------
        Everything comes to one who waits!
        • dagu75 Re: Dagu75 03.03.07, 14:33
          My mieliśmy oba eliski i krew i kał. Teraz wiem, że to, że były negatywne nie
          oznaczało, że lamblii nie ma, tym bardziej, że w tamtym okresie lamblie miała
          dziewczynka mieszkająca nad nami, rodzina. Nas nie uważano za stosowne
          przeleczyć. Teraz się będziemy leczyć.Na lamblie między innymi.
    • dagu75 Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 02.03.07, 13:22
      To jeszcze raz ja. Zastanów sie jednak.czy nie dac tego badania do dr
      Kamirskiej. Wklejam ci wątek, poczytaj sobie, bo tam jest o diagnozowaniu
      lamblii.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=53999696&v=2&s=0
      • gochamasl Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 02.03.07, 14:13
        dziekuje za odpowiedz.

My jednak z Wrocka jestesmy

Co do refundacji,
        lekarka rodzinna powiedziala nam ze nie sa refundowane i mamy robic tylko
        prywatnie, a kasy brak sad
    • dziunia_f Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 02.03.07, 17:26
      Jesli masz skierowanie od pediatry,to wtedy za badanie nie placisz. O
      skierowanie jak najbardziej masz prawo sie upomniec, jesli podejrzewasz u
      dziecka pasozyty.
      -------
      • gochamasl Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 02.03.07, 18:02
        pasożyty tak, ale na badanie lamblii to juz nie - to slowa lekarki,
        co wy na to?
        • dziunia_f Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 02.03.07, 18:43
          A czym dla lekarki jest lamblia? Przeciez to pasozyt. Polec jej moze jakas
          parazytologiczna lekture do poduszkiwink Stanowczo musi sie douczyc...
          -------
          • gochamasl Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 02.03.07, 21:22
            to jesli skierow jest wypisane na badanie kału na pasozyty, - to lamblie maja
            obowiazek tez sprawdzic?
            czy to jakies dodatkowe skierowanie powinno byc?
            • iwciad Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 03.03.07, 14:22
              Oddzielnie trzeba mieć na pasożyty, oddzielnie na lamblie
              • janusia Re: metody badania-diagnozowania lamblii - jakie? 03.03.07, 17:04
                Robiłam co prawda prywatnie ale pani w labie powiedziała, że skoro chcę na
                pasożyty to robi się cały panel - czyli wszystko co zobaczy w tym także lamblie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka