Dodaj do ulubionych

4-latka i herbata

01.10.12, 10:52
moja córcia głównie pije wodę i sok jabłkowy, bardzo rzadko wypije kakao. Coś ciepłego by się przydało, czyli herbata.. Sama czarnej nie lubię (ona też nie bardzo), kocham zieloną i do takiej bym wolała zachęcić córkę. Czy 4-latce zielona herbata nie zaszkodzi?? Dajecie swoim dzieciom?
Obserwuj wątek
    • una_mujer Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 11:20
      Czytałam na którymś forum eksperckim wypowiedź pani doktor, że dzieciom w wieku przedszkolnym już można - przy czym właśnie zieloną, nie czarną, i niezbyt mocną. Ale jak masz wątpliwości, to zacznij od ziołowych (mięta, rumianek, lipa) czy owocowych (ale naprawdę susz z owoców, nie aromatyzowane).
    • carmita80 Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 11:24
      Nie podaje dzieciom zdanych herbat. Pija wode glownie, mleko i smoothie, ktore robie sama, bo to nawet nie 5 minut. Jesli chcesz jej dawac herbate to bez kofeiny i lepiej owocowe parzone z listkow, kwiatow, dobre jakosciowo. Osobiscie uwielbiam rooibos, nie zawiera kofeiny, nie ma kalorii i swietnie dziala na organizm, ma wlasciwosci lecznicze. Kolezanka poczestuje mnie tajemnicza herbata, ale.zdradzi mi co to gdy mi zasmakuje.
      • beliska Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 11:49
        Moja czterolatka bardzo lubi własnie rooibos. Zdrowa i bardzo dobra w smaku.
    • saszanasza Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 11:55
      moja 4,5 letnia córka pije taką: www.teatea.pl/pl/category/78/rooibos.html?producer=92
      w wersji lemon - wymiatasmile

natomiast jak jest u babci -ta niekiedy daje jej zwykłą czarną, nie oponuję bo nie widzę przeciwskazań do picia zwykłych herbat "od wielkiego dzwonu".
    • e-kasia27 Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 12:26
      Moja czterolatka od dawna pija rumianek, miętę , melisę, skrzyp, bez czarny, lipę.
    • joshima Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 12:35
      Mojej córce nie szkodzi a pija od dawna gdzieś od drugich urodzin. Czarną zmieszaną z ziołami (bardzo rozcieńczoną) i zieloną również. Tylko nie wiem skąd to parcie na coś ciepłego do picia...
      • rooms Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 12:42
        dzięki, dziewczyny, poeksperymentujemy... smile

joshima napisała:

> Tylko nie wiem skąd to
        > parcie na coś ciepłego do picia...

oj tam, od razu parcie... Horyzonty córce poszerzam ot co smile
      • fasol-inka Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 20:09
        wiesz co.. ja parcia nie mam, moje dziecko pije głównie wodę, czasem napój jabłko z miętą, nic poza tym (z mleka zrezygnował jak skończył 7 miesięcy)
        ale właśnie teraz jesienią, zimą, kiedy wrócimy ze spaceru chciałabym dać mu coś rozgrzewającego do picia; sama lubię się napić gorącej herbaty, pomaga od razu; natomiast co dać dwuipółlatkowi, który pija tylko wodę? tylko o takie sytuacje mi chodzi
        • mikams75 Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 22:17
          nigdy nie mialam takich dylematow, nie sadze zeby dziecko mialo potrzebe sie rozgrzewac.
          (choc ja lubie)
          Moja zawsze pijala wode, nie z lodowki oczywiscie wink
          Mozesz dac ciepla wode, choc moja by nie wypila twierdzac, ze jest goraca.
    • zuzinkas Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 18:05
      mozesz tez zaproponowac lekka kawe zbozowa..
    • mikams75 Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 18:53
      moja nie pija zadnych herbat, nie lubi, choc nawet nie chce sprobowac. Twierdzi, ze w przedszkolu probowala. A ja nie naciskam na picie herbat, w sumie to nic nie traci.
      • bbuziaczekk Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 19:59
        Moi pija Roibossa i owocowe z Sagi glownie.
        Zielonej nie lubie to dzieciom tez nie daje. Ale wydaje mi sie ze 4 latce mozna dac.
        • joshima Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 20:38
          bbuziaczekk napisała:

> Moi pija Roibossa i owocowe z Sagi glownie.
          Tiaaa. Owocowe...
          • mama.czarka Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 20:49
            Podaję roiboss, miętową i zieloną.
          • bbuziaczekk Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 22:22
            Lepsze to niz czarna tongue_out
            Glownie Roibossa pija.
          • koramina Re: 4-latka i herbata 02.10.12, 13:52
            Strasznego dramatu nie ma patrząc na skład: dzika róża (57%), hibiskus, aromat, czarna porzeczka (1,4%). (Saga herbata owocowa dzika róża z czarną porzeczką)
    • aniko16 Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 21:51
      Dajemy. Ale dajemy też czarną, które moje dzieci bardzo lubią.
      • mysz1978 Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 22:14
        moj lubi miete. mlodszy tez wypije pod warunkiem ze jest bardzo slaba.

a tak zeby podgrzac atmosfere to powiem ze granulowana Hipp tez czasem daje (bardzo rozcienczona woda i rzadko, bo rzadko, ale zdarza sie). A teraz mnie zabijcie big_grin
        • mikams75 Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 22:19
          zabic nikt nie zabije, ja sie tylko zawsze dziwie, kto te herbatki kupuje, bo ja jak spojrze na sklad to odstawiam na polke big_grin
          • bbuziaczekk Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 22:24
            Ja kupowalam jak byli niemowlakami big_grin ale mocno rozcienczalam.
            • mikams75 Re: 4-latka i herbata 01.10.12, 22:28
              ja nawet wtedy nie kupowalam, zaparzalam ziolowa i dziecko pilo, pozniej jej sie odwidzialo.
              • carmita80 Re: 4-latka i herbata 02.10.12, 10:45
                Moja znajoma parzy (nawet gotuje) czarna herbate w garze ze spora iloscia cukru. Jej dzieci pija to caly dzien. Twierdzi, ze ona i jej brat tez to pili gdy byli dziecmi i tama herbate dawano w przrdszkolu i szkole. Nie jest wyjatkiem. Co za roznica wiec jesli to beda te slodkie ulepki ze sklepu.
    • mamuniaolunia Re: 4-latka i herbata 02.10.12, 11:46
      Mój 2 latek codziennie pije czarną herbatę - uwielbia. Też jestem zwolenniczką ciepłych napojów w niektórych sytuacjach.
    • budzik11 Re: 4-latka i herbata 02.10.12, 12:10
      Moje dzieci nie pijają nic ciepłego, raz na ruski rok zachce im się Inki na mleku (na ciepło of kors). Herbaty pod żadną postacią, w żadnym kolorze. Ale z wszelkich herbat najlepszy rzeczywiście rooibos (który zresztą herbatą wcale nie jest). Mój młodszy wywołał wielką konsternację w zerówce, jak poszli na stołówkę zjeść drugie śniadanie i odmówił wypicia przydziałowej herbaty, natomiast wyciągnął własną butlę wody i nią popijał kanapkę tongue_out
      • carmita80 Re: 4-latka i herbata 02.10.12, 13:34
        Budzik, moje dzieci tez nie pija cieplego, oprocz mleka czasami wieczorem, ale jest tylko lekko podgrzane. Nie pija zadnych herbat, wlasciwie nie wiem po co mialaby je pic? Nie widze zadnych benefitow jakie mialaby im dawac oprocz smakowych ale moim dzieciom nie smakuja, bo probowaly tu i owdzie (znajomi). Najlepsza do zaspokojenia pragnienia jest woda. Mleko glownie ze wzgledu na wapn, a smoothe blendowane w domu ze wzgledu na witaminy choc piaje je.glownie corka ale.ona owocow pod inna postacia raczej nie jada czesto.
        • joshima Re: 4-latka i herbata 02.10.12, 23:29
          carmita80 napisała:

> Nie widze zadnych benefitow jakie mialaby im dawac oprocz smakowych
          Jeśli mowa o herbacie jako takiej, to rzeczywiście nie ma poza satysfakcją dziecka, że m oże usiąść z mama i tak jak mama napić się herbaty. Jeśli chodzi o napary ziołowe, to poza smakiem mają całkiem sporo walorów zdrowotnych. My się teraz raczymy mieszanką herbaty z lipą, jeżówką i dziewanną, czasem z dodatkiem pokrzywy.

> Mleko glownie ze wzgledu na wapn
          Bzdury...
    • thorgalla Re: 4-latka i herbata 02.10.12, 14:25
      >>Coś ciepłego by się przydało
      Ja daję córce sok z czarnej porzeczki z gorącą wodą.
      Sok domowej roboty.
      • betinka101 Re: 4-latka i herbata 03.10.12, 10:16
        Niespełna 3 latkowi podaje taką www.sklep.posti.pl/HERBUS_Herbatka_dla_Bystrzaka_20_torebek-90.html
        www.sklep.posti.pl/HERBUS_Herbatka_dla_Mistrza_20_torebek-91.html
        Czarnej nie podaję wcale Tą zalewam w dzbanku i popija cały dzień podgrzewam mu tylko jak potrzeba cieplejszej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka