blum10 09.03.07, 11:38 mam pytanie dot. kąpieli w ziołach na włosogłowkę: 1. jak często w tych ziołach kąpać ? 2. jak długo ma dziecko siedzieć w tej wodzie z ziołami ? 3. czy konieczne jest smarowanie miodem może sama kąpiel w ziołach wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sweet.joan Re: kąpiele jeszcze raz 09.03.07, 12:06 To jest treść ulotki od ziół: Przeprowadzenie zabiegu: 24 godziny przed zabiegiem dieta bezcukrowa. Zaparzamy porcję ziół o nazwie „Mieszanka ziołowa do kąpieli” /oczyszczająca/ w 3 litrach wrzącej wody, pozostawiamy do naciągnięcia przez pół godziny, wlewamy do wanny lub wanienki, uzupełniając niewielką ilością wody. Temperatura kąpieli dość ciepła. Wsadzamy pacjenta do wanny, dobrze jest aby przez kilka minut leżeć w ziołowej kąpieli z równoczesnym polewaniem całego ciała. Do oddzielnych spodków dajemy sztuczny miód i mąkę pszenną. Bierzemy na dłoń troszkę miodu i mąki, rozcieramy między dłońmi, smarujemy /wcieramy/ w strefę pleców, a następnie spłukujemy ziołami z wanny. Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Po kilkunastu ruchach na skórze pojawią się w porach pasożyty, które jak igiełki pokrywają strefę oczyszczaną. Wówczas maszynka do golenia lub nożem z ząbkami /taki z zestawu stołowego/ ścinamy, golimy je i spłukujemy ziołami. Czynność wykonujemy tak długo, aż pasożyty przestaną wychodzić. Dalsze oczyszczanie przeprowadzamy identycznie w strefach: szyi /ale tylko strony boczne/, szczególnie okolice węzłów chłonnych i ślinianek, twarzy i kończyn górnych od barku do łokcia. Na strefie twarzy, szyi szczególnie dzieciom i kobietom nie używamy maszynki do golenia. Podczas zabiegu utrzymywać dość ciepłą temperaturę wody w wannie. Po zakończeniu czynności kąpiemy pacjenta, podajemy do wypicia herbatkę z mięty i pokrzywy z dodatkiem soku z czarnej porzeczki. Co jeden – dwa tygodnie zabieg powtarzamy aż do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_k2 Re: kąpiele jeszcze raz 09.03.07, 14:01 1. czasami nawet co dwa dni 2. jak w ulotce - czyli tak długo aż wszystko wyjdzie ( u nas tak długo mały nie wytrzymuje więc dlatego czasem kąpię tak często) 3. sama kąpiel nie wystarczy - zioła działają tylko w połączeniu ze smarowidłem na plecy co więcej kiedyś spróbowałam tylko z samym smarowidłem, bez ziół i też podziałało, chociaż pewnie lepiej jest kąpiel przeprowadzić w ziołach, ale akurat synek nie chciał w ziołach siedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
nikka11 Badania? 11.03.07, 15:50 A czy można przeprowadzić najpierw jakieś badania potwierdzające te pasożyty? (Z kału, z krwi?) Nie odważyłabym się stosować takich kąpieli bez potwierdzonych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_k2 Re: Badania? 11.03.07, 22:32 badania z kału w kierunku wszystkich pasożytów + badania plasterkowe w kierunku owsików nie wykazały nic. badanie metodą Folla przeprowadzone tydzień później w Vega Medica wykazało owsiki i właśnie włosogłówkę. miałam mało przekonania do tego typu badania, do czasu gdy w kąpieli wyszła włosogłówka, a następnego dnia zniknęła dziecku uporczywa plama "alergiczna" na buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
majowa.pani Re: Badania? 12.03.07, 12:57 Też zrobiłam to mojemu synkowi. Z duuużą dozą sceptycyzmu. Coś było. Jak dla mnie to upierałabym się, że to glutki, które zrobiły się z ciasta i miodu i przyczepiły do włosków na plecach małego. Tym bardziej, że plecki mój synio ma całe pokryte maluśkim meszkiem. Tylko że... dlaczego te same kluseczki nie zrobiły się na mojej włochatej ręce, kiedy próbowałam sobie udowodnić, ze to właśnie reakcja "ciastowa"? Sama więc nie wiem co to było. Szymcio nie wytrzymał długo, więc i jakiejś poprawy spektakularnej nie zauważyłam. W każdym razie powtórzymy to jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś