Dodaj do ulubionych

pyli brzoza i ...

31.03.07, 16:15
reakcje krzyżowe szaleją. Tak mnie uswiadomiła lekarka. Dlatego policzki
mojej córki ostatnio czerwone mimo, że do diety nic nie wprowadziłam.
Zakazała dawania surowych owoców i soczków, wszystko ma być gotowane kilka
minut. Może komuś, kto tak jak ja zdesperowany nie wie co się dzieje, ta
informacja pomoże w indentyfikacji przyczyn np. pogorszenia stanu skóry.
Koniec pylenia brzozy - połowa maja. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • michalina7 Re: pyli brzoza i ... 01.04.07, 21:10
      U nas to samo. Synek odziedziczyl alergię ode mnie. Zaczęła pylić brzoza i
      policzki wysypane. Muszę w żłobie uprzedzic panie żeby dziecku surowych owoców
      i soczków nie dawały, a już broń Boże jabłek. Oby do maja.
      • agata9991 Re: pyli brzoza i ... 02.04.07, 12:18
        wg. komunikatów z astma.edu.pl brzoza jeszcze nie pyli-przynajmniej w mazowieckim
        • michalina7 Re: pyli brzoza i ... 02.04.07, 13:09
          Nad morzem musi juz pylić, bo od połowy zeszłego tygodnia mamy z synkiem objawy.
          • 2barb Re: pyli brzoza i ... 02.04.07, 22:20
            Potwierdzam - na Pomorzu pyli i to chyba dosyć solidnie, bo i objawy są solidne
            • joann1 Re: pyli brzoza i ... 02.04.07, 22:59
              Mój synek 15 miesiecy wyniki będzie mial dopiero 11.04. Podejrzewana jest
              astma. Ostatnio po wyjściu na spacer dostał ataku kaszlu i gra mu w oskrzelach.
              Policzki też ma czerwone.Mam pytanie a czemu nie można podawac owocow a
              szczegolnie jabłek??
              • szeniaa Re: pyli brzoza i ... 03.04.07, 08:38
                joann1
                napisz mi proszę cię bardzo jakie badania robisz dziecku żeby potwierdzić lub
                wykluczyć astmę
                mam praktycznie taką samą przygodę z córką
                ma 13 miesięcy
                i mniej więcej 2 tygodnie zaczęła mieć ataki kaszlu i swiszczący oddech
                najpierw na spacerach, i w domu przechodziło ,
                po tygodniu przestało przechodzić
                lekarz stwierdził astmę ale nie zlecił mi zadnych badań
                jeszcze raz prosze napisz jakie badania u tak małego dziecka
                • joann1 Szeniaa 03.04.07, 12:44
                  Mój mały zachorowal na zapalenie oskrzeli (starszak był przeziebiony) jak mial 3
                  miesiące i wylądował w szpitalu póżniej był spokój a od sierpnia caly czas jest
                  chory, zreszta tez go zarazil starszak, który wrócił ze szpitala leczony na
                  bezobjawowe zapalenie płuc, wrócił juz z objawami.Ja już próbowałam u różnych
                  lekarzy dziecko ciagle chore kaszel, furkotanie, świsty,bywało że gorączka.
                  Zrobiłam wymaz z gardła i nosa okazało się że pneumokoki, zaszczepić no to
                  zaszczepiłam.Dla mnie nie rozwiązało sprawy dziecko dostalo tyle zastrzyków i
                  doustnych antybiotyków że aż strach (kontrola po 20 zastrzykach za 3 dni znowu
                  chory to samo)W końcu udało mi się zdobyć skierowanie do ponoć dobrej poradni
                  pulmonologicznej. Byłam dopiero na pierwszej wizycie (spędzilam w gabinecie
                  godzinę odpowiadają na różne pytania)Skierowano moje dziecko na badania z krwi
                  czy nie jest na cos uczulony te wszystkie roslinki brzozy, trawki i pokarmowe.
                  na wyniki czeka się aż 6 tygodni. Lekarz zobaczy co wyjdzie. Może skieruje
                  malucha badanie potu.A co do określenia czy to jest astma czy też nie to trudno
                  powiedziec może z tego wyrośnie może nie. Gdzieś czytalam że dopiero w
                  późniejszym wieku około 7-8 lat można określić czy to jest taka prawdziwa astma.
                  • szeniaa Re: Szeniaa 03.04.07, 14:26
                    no to może dlatego
                    nie mam badań bo na alergię leczę dzieciaka od pół roku
                    ze względu na długie kolejki u specjalistów na nfz
                    leczę prywatnie ale z takim samym skutkiem jak ty opisujesz
                    też mam starszego dzieciaka który przywleka z zerówki co trochę wirusy
                    i te4ż zaczęły się dusznosci, kaszle i świsty
                    wcześniej 2 zapalenia płuc i 2 oskrzeli
                    co trochę przeziębienia tak zwane
                    słowem kalejdoskop i antybiotyki
                    robie jej testy z krwi co jakiś czas (na niewiele mnie stać)
                    miesiąc temu doczekałam sie w kolejce do mojej alergolog w przychodni na fundusz
                    zdrowia
                    ale też nie dała nam żadnego skierowania na badania tylko bazuje na tym co sama
                    prywatnie robię
                    dodatkowo przepisała małej berodual i atrowent
                    ale okazuje się ze to za mało bo po dwuch tyg mała zaczęła mieć problemy z
                    oddychaniem
                    acha zapomniałam dodać że dopiero po pół roku zauważyła że te wcześniejsze
                    zapalenia płuc i oskrzeli to trochę za duzo
                    no ale nic
                    mała ciężko oddycha więc chcę iść do przychodni do pani alergolog i dowiaduje
                    się że nie ma tak dobrze bo muszę czekać na następną wyznaczoną wizytę tj za
                    ponad miesiąc
                    więc znowy poszłam prywatnie tym razem do innego alergologa
                    który właśnie stwierdził astmę wczesnodziecięcą
                    po sczegółowym wypytywaniu
                    nie wiem co myśleć
                    mam nadzieję że jego metody leczenia pomogą
                    po za tym chciałabym jakiegoś cudu...
                    dzięki za odpowiedź
                    pozdrawiam
    • xxxinkaxxx Re: pyli brzoza i ... 02.04.07, 22:56
      a ja potwierdzam ze mam wszystkie typowe objawy na brzoze w w-wie
      komunikaty, komunikatami a zycie zyciem smile
      • m_oments Re: pyli brzoza i ... 03.04.07, 09:07
        w Krakowie od 4 dni ja mam zatkany nos, i łzawiące oczy, moj synek pogorszoną
        skóre na buzi, i dłoniach- odpukac mały nie kaszle..
    • magda-lis Re: pyli brzoza i ... 03.04.07, 11:39
      A więc to może być brzoza... a liczyłam ze mały się odemnie zaraził tylko lekko
      bo bezgorączkowo przechodzi.
      Katar spływający po tylniej ściance - czasem kaszel...
      a może jednak to przeziębienie - lekkie... mały bierze zyrtec.
    • patyska Re: pyli brzoza i ... 03.04.07, 13:21
      nie wydaje mi sie, ze brzoza juz pyli - jestem strasznie na nia uczulona, a objawow nie mam...
    • ewkamak Re: pyli brzoza i ... 03.04.07, 18:52
      U mnie (Płock)nie pyli. W komunikatach podają, że zacznie 15 kwietnia. Ja
      sprawdzam na drzewach, króre rosną obok naszego domu i stwierdzam, że jeszcze
      nie pyli.
      A komunikaty podawnane w internecie mają w naszym przypadku klikudniowy
      poslizg. Najdokładniejszym pyłkomierzem jest mój syn-mocno na brzoze uczulony.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka