25.05.03, 09:43
U mojej córki jest podejrzenie celiakii (choroby trzewnej). Karmię ją
piersią. Czy powinnam przestać spożywać potrawy zawierające gluten?

Asia - mama Natalki
Obserwuj wątek
    • migrys Re: Celiakia 25.05.03, 12:56
      Zdecydowanie tak!!!!!

poczytaj sobie tutaj:
      free.med.pl/celiakia/celiakia.htm
      powodzenia w walce z choroba!
      • silije.amj Re: Celiakia 26.05.03, 12:28
        Jestem zdziwiona migrys, swego czasu interesowałam się celiakią i z tego co
        wyczytałam wtedy, gluten nie przechodzi do pokarmu kobiecego, ponieważ jest
        zbyt dużą cząstką i zagrożenie celiakią zaczyna się dopiero, gdy samo dziecko
        dostaje potrawy z glutenem.
        • mygda Re: Celiakia 26.05.03, 13:20
          ja w tej sprawie dzwonilam do Pani Staszewskiej z Dziecka i potwierdzila, ze
          gluten nie przechodzi do pokarmu kobiecego.
          Dala mi takze namiar na Poradnie Laktacyjna przy Instytucie Matki i Dziecka w
          Warszawie i oni tam tez stwierdzili, ze mozna jesc gluten jak sie karmi.
          Dopiero dziecku nie wolno podawac.
          Mi coprawda chodzilo o alergie na gluten a nie o celiake.

Pozdrawiam Magda
          • migrys Re: Celiakia 26.05.03, 16:10
            mygda napisała:

> ja w tej sprawie dzwonilam do Pani Staszewskiej z Dziecka i potwierdzila, ze
            > gluten nie przechodzi do pokarmu kobiecego.

no nie wiem kochane moje...
            karmiac Zoske NIE MOGLAM jest potraw z glutenem bo malej natychmiast zaczynaly
            sie wysypki z krwawiacymi miejscami przy uszach... reagowala tak nawet na
            nalesniki z maki i wody suszone na patelni bez tluszczu wiec to nie byly
            dodatki...
    • ziemska Re: Celiakia 26.05.03, 23:07
      gluten nie przenika do mleka ale przenikają inne białka zbóż np. pszenicy, na
      które dziecko może być uczulone, tak jest u nas Pozdrowienia Małgosia
    • eliszek Re: Celiakia 27.05.03, 15:01
      Ale "gluten" to jest nazwa białka pszenicy (oczywiście trzech pozostałych zbóż
      też - właściwości tych białek są podobne- stąd wspólna nazwa). Przy celiaki i
      alergii na gluten nie można jeść glutenu gdy się karmi. Natomiast jedzenie
      glutenu przez matkę dziecka nie cierpiącego na te dwie choroby nie zwiększa
      ryzyka wystąpienia celiaki u dziecka. Wejdźcie na stronę polecaną przez Migrys
      i poczytajcie. Tam jest też forum...
      • mygda Re: Celiakia 27.05.03, 17:18
        To przykre a nawet niedopuszczalne,ze osoby ,ktore sa po to by radzic i w koncu
        sa lekarzami wprowadzaja w blad.
        Mnie alergolog i pediatra mowili,ze gluten nie przenika do pokarmu.
        To samo jak juz pisalam Pani Monika Staszewska z Dziecka i w Poradni przy IMiDZ
        w W-wie
        A za kazdym razem zaznaczalam,ze dziecku wyszla w testach alewrgia na gluten!
        ????????????

Pozdrawiam Magda
        • mygda Re: Celiakia 27.05.03, 17:28
          A i tlumaczono mi tak jak to napisala Ziemska

Pozdrawiam Magda
        • migrys Re: Celiakia 27.05.03, 17:35
          mygda napisała:

> To przykre a nawet niedopuszczalne,ze osoby ,ktore sa po to by radzic i w
          koncu
          >
          > sa lekarzami wprowadzaja w blad.

dla jasnosci spytam: "kogo masz na mysli mowiac osoby ktore sa po to zeby
          zadzic'?

wolalabym od razu wyjasnic nieporozumienia...
          • mygda Re: Celiakia 27.05.03, 20:12
            Chodzilo mi oczywiscie o lekarzy.
            Zakladajac,ze to oni sie myla.
            Bo w tej chwili to juz nie wiem czy mozna gluten czy nie.
            Wtedy gdy sie dowiadywalam bardzo mi na tym zalezalo dlatego pytalam sie i
            alergologa i pediatry.
            Ale ,zeby nie zaszkodzic swojemu dziecku zadzwonilam tez pod numer podany w
            Dziecku do Doradcy Laktacyjnego.
            Ta Pani,zeby rozwiac mije ciagle obawy dala telefon do I Mi Dz.
            Wszedzie mowili,ze gluten nie przechodzi do mleka.
            A tu sie dowiaduje ,ze przechodzi.
            Mnie tlumaczono,ze bardzo czesto uczula nie tyle gluten ,ktory jest w pszenicy,
            owsie, jezcmieniu i zycie co przede wszystkim
            inne bialka pszenicy.
            I jak dziecko je make pszenna ma objawy alergii a jak je np platki owsiane to
            nie ma.
            Ale jeszcze raz zaznaczam,ze pytalam sie o alergie na gluten a nie celiakie.

Pozdrawiam Magda
            • colline Re: Celiakia 28.05.03, 15:21
              Dziekuje za wszystkie rady i odpowiedzi.
              Pozdrawiam.
              Asia
            • eliszek Re: Celiakia 28.05.03, 17:55
              Ja po urodzeniu córki w 1999 roku zadzwoniłam do poradni laktacyjnej w naszym
              Wojewódzkim Szpitalu Klinicznym!!!, ponieważ moje dziecko mając cztery tygodnie
              zaczęło przypominać czerwonego, łuszczącego się potworka. W numerze Dziecka,
              który wtedy akurat przeczytałam była wzmianka o alergii na mleko. Nieświadoma
              niczego zadałam więc pytanie w poradni co mogę jeść, a co nie: było dla mnie
              oczywiste, że mleka nie, ale sery... jogurty... No i usłyszałam, że to
              niemożliwe, żeby dziecko było uczulone na mleko. To na pewno jest proszek do
              prania albo założyłam ubranko prosto ze sklepu...(przypominam,że był rok 1999).
              No i jeszcze dwa dni jadłam nabiał... Wiecie z jakim skutkiem....
              Od tej pory kieruję się swoim zdrowym rozsądkiem; po wielu próbach znalazłam
              zaufanego pediatrę, ale nawet jego opinie przyjmuję "z taką pewną dozą
              nieśmiałości" i jeżeli coś mi nie pasuje to "wertuję" godzinami internet i
              dzwonię do innego lekarza co i Wam radzę. Polecam też dokładną książkę na temat
              chorób dziecięcych. Ja używam "Encyklopedii zdrowia dziecka", która ukazywała
              się kiedyś w postaci wkładów do segregatora.
              Warto wiedzieć jak najwięcej o dolegliwościach swojej pociechy, bo czasem my
              możemy pomóc w diagnozie lekarzowi - mamy dużo większe możliwości obserwacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka