colline 25.05.03, 09:43 U mojej córki jest podejrzenie celiakii (choroby trzewnej). Karmię ją piersią. Czy powinnam przestać spożywać potrawy zawierające gluten? Asia - mama Natalki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migrys Re: Celiakia 25.05.03, 12:56 Zdecydowanie tak!!!!! poczytaj sobie tutaj: free.med.pl/celiakia/celiakia.htm powodzenia w walce z choroba! Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: Celiakia 26.05.03, 12:28 Jestem zdziwiona migrys, swego czasu interesowałam się celiakią i z tego co wyczytałam wtedy, gluten nie przechodzi do pokarmu kobiecego, ponieważ jest zbyt dużą cząstką i zagrożenie celiakią zaczyna się dopiero, gdy samo dziecko dostaje potrawy z glutenem. Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Celiakia 26.05.03, 13:20 ja w tej sprawie dzwonilam do Pani Staszewskiej z Dziecka i potwierdzila, ze gluten nie przechodzi do pokarmu kobiecego. Dala mi takze namiar na Poradnie Laktacyjna przy Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie i oni tam tez stwierdzili, ze mozna jesc gluten jak sie karmi. Dopiero dziecku nie wolno podawac. Mi coprawda chodzilo o alergie na gluten a nie o celiake. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
migrys Re: Celiakia 26.05.03, 16:10 mygda napisała: > ja w tej sprawie dzwonilam do Pani Staszewskiej z Dziecka i potwierdzila, ze > gluten nie przechodzi do pokarmu kobiecego. no nie wiem kochane moje... karmiac Zoske NIE MOGLAM jest potraw z glutenem bo malej natychmiast zaczynaly sie wysypki z krwawiacymi miejscami przy uszach... reagowala tak nawet na nalesniki z maki i wody suszone na patelni bez tluszczu wiec to nie byly dodatki... Odpowiedz Link Zgłoś
ziemska Re: Celiakia 26.05.03, 23:07 gluten nie przenika do mleka ale przenikają inne białka zbóż np. pszenicy, na które dziecko może być uczulone, tak jest u nas Pozdrowienia Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
eliszek Re: Celiakia 27.05.03, 15:01 Ale "gluten" to jest nazwa białka pszenicy (oczywiście trzech pozostałych zbóż też - właściwości tych białek są podobne- stąd wspólna nazwa). Przy celiaki i alergii na gluten nie można jeść glutenu gdy się karmi. Natomiast jedzenie glutenu przez matkę dziecka nie cierpiącego na te dwie choroby nie zwiększa ryzyka wystąpienia celiaki u dziecka. Wejdźcie na stronę polecaną przez Migrys i poczytajcie. Tam jest też forum... Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Celiakia 27.05.03, 17:18 To przykre a nawet niedopuszczalne,ze osoby ,ktore sa po to by radzic i w koncu sa lekarzami wprowadzaja w blad. Mnie alergolog i pediatra mowili,ze gluten nie przenika do pokarmu. To samo jak juz pisalam Pani Monika Staszewska z Dziecka i w Poradni przy IMiDZ w W-wie A za kazdym razem zaznaczalam,ze dziecku wyszla w testach alewrgia na gluten! ???????????? Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Celiakia 27.05.03, 17:28 A i tlumaczono mi tak jak to napisala Ziemska Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
migrys Re: Celiakia 27.05.03, 17:35 mygda napisała: > To przykre a nawet niedopuszczalne,ze osoby ,ktore sa po to by radzic i w koncu > > sa lekarzami wprowadzaja w blad. dla jasnosci spytam: "kogo masz na mysli mowiac osoby ktore sa po to zeby zadzic'? wolalabym od razu wyjasnic nieporozumienia... Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Celiakia 27.05.03, 20:12 Chodzilo mi oczywiscie o lekarzy. Zakladajac,ze to oni sie myla. Bo w tej chwili to juz nie wiem czy mozna gluten czy nie. Wtedy gdy sie dowiadywalam bardzo mi na tym zalezalo dlatego pytalam sie i alergologa i pediatry. Ale ,zeby nie zaszkodzic swojemu dziecku zadzwonilam tez pod numer podany w Dziecku do Doradcy Laktacyjnego. Ta Pani,zeby rozwiac mije ciagle obawy dala telefon do I Mi Dz. Wszedzie mowili,ze gluten nie przechodzi do mleka. A tu sie dowiaduje ,ze przechodzi. Mnie tlumaczono,ze bardzo czesto uczula nie tyle gluten ,ktory jest w pszenicy, owsie, jezcmieniu i zycie co przede wszystkim inne bialka pszenicy. I jak dziecko je make pszenna ma objawy alergii a jak je np platki owsiane to nie ma. Ale jeszcze raz zaznaczam,ze pytalam sie o alergie na gluten a nie celiakie. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
colline Re: Celiakia 28.05.03, 15:21 Dziekuje za wszystkie rady i odpowiedzi. Pozdrawiam. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
eliszek Re: Celiakia 28.05.03, 17:55 Ja po urodzeniu córki w 1999 roku zadzwoniłam do poradni laktacyjnej w naszym Wojewódzkim Szpitalu Klinicznym!!!, ponieważ moje dziecko mając cztery tygodnie zaczęło przypominać czerwonego, łuszczącego się potworka. W numerze Dziecka, który wtedy akurat przeczytałam była wzmianka o alergii na mleko. Nieświadoma niczego zadałam więc pytanie w poradni co mogę jeść, a co nie: było dla mnie oczywiste, że mleka nie, ale sery... jogurty... No i usłyszałam, że to niemożliwe, żeby dziecko było uczulone na mleko. To na pewno jest proszek do prania albo założyłam ubranko prosto ze sklepu...(przypominam,że był rok 1999). No i jeszcze dwa dni jadłam nabiał... Wiecie z jakim skutkiem.... Od tej pory kieruję się swoim zdrowym rozsądkiem; po wielu próbach znalazłam zaufanego pediatrę, ale nawet jego opinie przyjmuję "z taką pewną dozą nieśmiałości" i jeżeli coś mi nie pasuje to "wertuję" godzinami internet i dzwonię do innego lekarza co i Wam radzę. Polecam też dokładną książkę na temat chorób dziecięcych. Ja używam "Encyklopedii zdrowia dziecka", która ukazywała się kiedyś w postaci wkładów do segregatora. Warto wiedzieć jak najwięcej o dolegliwościach swojej pociechy, bo czasem my możemy pomóc w diagnozie lekarzowi - mamy dużo większe możliwości obserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś