anka284 20.08.07, 21:56 Drogie mammy. Powiedzcie mi od czego mam zacząć. Jak załatwia się zasiłek pielęgnacyjny. Jakie dokumeny i skąd mam pobrać. Powiedźcie mi krok po kroku jak się przez to przechodzi.Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmavera Re: Zasiłek pielęgnacyjny 24.08.07, 22:32 Żeby mieć prawo do zasiłku pielęgnacyjnego, dziecko musi mieć orzeczenie o niepełnosprawności. Trzeba więc najpierw wziąć z Miejskiego/Powiatowego Zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności (czy jakoś tak się to nazywa) odpowiednie druczki, czyli wniosek o orzeczenie i druczek dla lekarza. Czasem te druczki ma już lekarz. Następnie Ty wypełniasz wniosek, lekarz wypełnia swój druczek i razem z kserówkami wazniejszych dokumentów dotyczących dotychczasowego leczenia dziecka trzeba złożyć wniosek i zaświadczenie lekarza w siedzibie owego Zespołu. Potem trzeba poczekać na termin i w wyznaczonym dniu zgłosić się z dzieckiem na komisję. Jeżeli komisja rozpatrzy wniosek pozytywnie, tzn. dziecko dostanie orzeczenie o niepełnosprawności (w przypadku dziecka poniżej 16 roku życia orzeczenie to zawsze jest czasowe), trzeba z tym orzeczeniem pójść do swojego MOPSu. Tam należy wypełnić kolejne druczki i zaświadczenia, żeby co miesiąc dostawać zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś