mamcia3 11.07.03, 08:37 Czy ktoś leczył dziecko SINGULAIRem? Co to jest? Moja mała ma początki astmy. Pozdrowionka dla mam i tat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ehhermiona Re: singulair 11.07.03, 12:15 Moja córka (11 lat) bierze Singulair od chyba 3 lat, w każdym razie prawie zaraz po wprowadzeniu tego leku. Ma on zapobiegać występowaniu ataków astmy i u nas jak na razie działa dobrze. Jest przezaczony dla dzieci od 6-tego roku życia (Syngulair 5); jest jeszcze wersja dla starszych dzieci i dorosłych - Singulair 10. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
km14 Re: singulair 11.07.03, 14:07 Moi synowie również są tym leczeni. Ten lek ma bardzo dobrą opinię i chyba na to zasługuje. Mój starszy syn ma 7 lat i bierze Singulair 5mg - całkiem smaczne tabletki o wiśniowym smaku. Michał bierze lek od ponad dwóch lat i jak na razie (odpukać) problemy z dusznościami oddaliły się. Młodszy (3 lata) dostaje Singulair od połowy drugiego roku życia. Najpierw w formie granulatu (nie dopuszczony w Polsce, dostępny w UE ale tylko na recepty), od pewnego czasu w tabletkach. Aktualna dawka to 1/2 tabletki. Na rynku jest jeszcze (poza 5 i 10 mg - dawka nie zależy od wieku, tylko od stanu zaawansowania astmy) tabletka 4 mg, najczęściej stosowana u dzieci, ale Singulair 4 mg nie jest na liście leków refundowanych, co oznacza, że za opakowanie 28 szt trzeba zapłacić ok. 180 - 200 zł. 'Piątki' na receptę z 'P' kosztują niecałe 50 zł za 28 szt. Logikę tego rozwiązania oceńcie same ( i sami). Substancją czynną w Singualair jest związek nazywany Montelucast, pierwsza substancja niesterydowa działająca skutecznie w astmie. Nie pamiętam nazwiska wynalazcy, ale dostał za nią Nagrodę Nobla. Myślę, że słusznie. Od połowy sierpnia po raz pierwszy od kilku lat odstawiamy Singulair - aby tylko chłopcy dobrze to przeszli... Pozdrawiam i życzę wytrwałości! Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia3 Re: singulair 11.07.03, 17:01 Dzięki. Uspokoiłam się. Rzeczywiście Singulair4 nie jest na zniżkę, w związku z czym muszę odcinać 1/5 tabletki i resztę podawać.Moja mała ma 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś