mamcia3 21.07.03, 09:09 Co to jest? Czy ktoś robił? Gdzie jest dostępny, ile kosztuje? Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skrzynka3 Re: ALCAT Test 22.07.03, 00:25 Alcat to test robiony z krwi dziecka. Od razu sprawdza się zestaw ponad 50 pokarmów. Z krwi izolują limfocyty i hodują je na pożywkach z alergenami i bez jeśli jest uczulenie to limfocyty pęcznieją. Sprawdza się tym również inne niż pierwszy typy reakcji uczuleniowej. Od razu Ci powiem że wielu lekarzy nie uznaje tej metody. Ja uznaję ją bo sprawdziłam ją na własnych dzieciach. U obu chłopców były silne objawy uczulenia (wysypki do krwi i biegunki) a ze zwykłych testów na IgE specyficzne nic poza jajkami nie wychodziło. Wszystkie alergeny które wyszły dodatnio w alkacie sprawdziła metodą eliminacji i potem prowokacji i ... potwierdziło się. Sama w życiu bym nie wpadła żeby eliminować ryż czy ogórki. Na ustawionej przez alergologa ścisłej diecie objawy ustąpiły a po kilku latach z większości ograniczen -cały czas w ścisłej współpracy z lekarzem można się było wycofać. Ja robiłam te testy w Iso-lab w Warszawie na Stępińskiej kosztowały (3 lata temu ostatni raz) około 400 zł. Jeśli będziesz zainteresowana to napisz na priva odkopię telefon do laboratorium. Pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia3 Re: ALCAT Test 22.07.03, 19:13 Trochę drogo i trochę daleko do Warszawy. Ale zobaczymy. Może ktoś robi te testy na południu, czy zachodzie Polski? Odpowiedz Link Zgłoś