mamciulka-nikulka 17.02.08, 20:41 Czytalam, że przy candidzie drożdże nie są wskazane. Jednak na stronie bioslone przemknęła mi wypowiedź eksperta, ze tak naprawdę mimo skojarzeń drożdże nie powodują rozrostu drożdżaków. To jak to jest naprawdę??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sandraa3 Re: Drożdże a candida - jak jest naprawdę?! 17.02.08, 21:34 Też mnie to ciekawi. Przeczytalam książkę dr. Janusa i nie ma tam w "zakazanych" drożdży. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatop Re: Drożdże a candida - jak jest naprawdę?! 17.02.08, 23:19 Drożdże u chorych na kandydozę mogą powodować alergię, w pewnym momencie organizm zatruty przez drożdżaka zaczyna reagować nietolerancją na białko grzyba. O alergii na grzyby raczej mało się mówi niestety; czasem dzieci chore na kandydozę mają problemy skórne właśnie z powodu białka grzybów,które jest zawarte nie tylko w drożdżach piekarskich ale również w wielu lekach homeopatycznych i suplementach diety, wchodzi ono bowiem w skład chelatów a te często są składnikami witamin i minerałów. I mamy często bezskutecznie szukają winowajcy alergii skórnej a całym sprawcą jest właśnie białko grzyba. Dr Janus często podkreśla właśnie ryzyko nietolerancji pokarmowej drożdży przez chorych na kandydozę. Na forum biosłone jest wiele tematów o drożdżach. Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 !!! 18.02.08, 14:04 Bardzo Ci dziekuję za ten post! Jtro mała idzie na biorezonans, poprosze o zbadanie drożdży. Biorę teraz dużo homeopatii, bo jestem chora. Mała jest potwornie marudna. Nawet mi przyszło do głowy, że może to od homeo, ale nie wiedziałam co miałoby szkodzić... Nie miałam o tym pojęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
mamatop Re: !!! 18.02.08, 23:08 Tutaj jest bardzo ciekawy wątek o drożdżach: mikstura.kei.pl/forum/topics5/441,0.htm?highlight=dro%BFd%BFe Nie wiem czy drożdże są w lekach, które zażywasz, na pewno są w lekach Sanum. Jeśli zażywasz takie zwykłe kulki Bioron to na pewno tam nie ma białka grzyba. Mnie alergia na drożdże właśnie dopadła, jestem w trakcie leczenia grzybicy, mój synek też ma alergię na białko grzyba.Dr Janus pisze, że po wyleczeniu kandydozy alergia mija. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: !!! 19.02.08, 10:57 OOO właśnie o ten wątek mi chodziło, a szczególnie o ten fragment: "Ponadto drożdże piekarnicze, wywołując częściowe nadtrawienie skrobi zawartej w mące, ułatwiają jej trawienie w przewodzie pokarmowym i – co za tym idzie – wchłanianie. A trzeba wiedzieć, że zjedzone cukry, do których należy skrobia: albo zostają wchłonięte w jelicie cienkim, albo (nie strawione) zostają przetransportowane do jelita grubego, gdzie stanowią pożywkę dla drożdżaków Candida (za wyjątkiem błonnika, który stanowi pożywkę dla bakterii). Jasno z tego wynika, że drożdże piekarnicze nie tylko nie wywołują drożdżycy przewodu pokarmowego, ale skutecznie jej zapobiegają". No to dalej nie wiem czy mogę dziecku robić chlebek na drożdżach, czy lepeij na proszku do pieczenia?????? Odpowiedz Link Zgłoś