Dodaj do ulubionych

Zdjęcia- zerknijcie

04.03.08, 10:10
Pisalam parę dni temu na temat podejrzeń o alergię na białko mleka krowiego u córeczki. Krótko przypomnę: Mała 5,5 miesiąca, karmiona piersią. Trzy miesiace temu plamka na rączce (do dziś), nie wygojone miejscepo bcg, kilka plamek na łokciach(szorstkie), naderwany płatek uszny, krosteczki koło uszka. Przez kilka dni podawała raz dziennie bebilon- efekt: więcej krosteczek po kilku dniach, doszły na brzuszku- ale pojedyncze. Odstawiłam bebilon. Od 3 dni podaję raz dziennie bebilon pepti i w dalszym ciagu karmię piersią. Specjalnej poprawy nie widzę, pogorszenia też. Kiedy objawy alergii po podaniu zwyklego bebilonu się cofną?? Kiedy będę miała pewność, że pepti jej nie uczula, tzn. po jakim czasie podawania. A moze podawać jej częściej niz raz dziennie pepti? Podaję zyrtec od ponad dwóch tygodni, smaruję maścia z wit a, czasami bepanthenem, mam steryd od pediatry (lorinden!!!) ale nie chcę go używać. Z tymi zmianam lepiej do alergo- czy dermatologa?? Proszę zerknijcie na fotki
www.fotosik.pl
www.fotosik.pl
www.fotosik.pl
Obserwuj wątek
    • german-girl Re: Zdjęcia- zerknijcie 04.03.08, 10:12
      Chyba zbyt tepa jestem, linki nie działają... podpowidzcie jak je wstawić, proszęsmile
      • german-girl Re: Zdjęcia- zerknijcie 04.03.08, 10:30
        www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7e7ac108f121de53
        www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=a7c2ba4732b675c6
        www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ff147031ee6f514d
        Już sobie poradziłam, popatrzcie prosze, szczególnie rączka (piąstka) mnie przeraza...
        • marlena7-75 Re: Zdjęcia- zerknijcie 06.03.08, 13:03
          to nie alergia na mleko alergia inaczej wygląda prosze cie popros o
          BACTROBAN JAK ON CI SPI W NOCY maczaj to w roztworze z kali w ogóle
          wykąp go w kali jest to tak rozległe ze musisz poprosić o antybiotyk
          doustny odnosnie alergi u nas po bebilonie kupa ze sluzem prawde
          mowiac sam sluz pije nutre i karmie piersia. pozdrawiam i pisz co
          siedzieje dalej
      • mariken :) 04.03.08, 10:30
        images34.fotosik.pl/166/a7c2ba4732b675c6.jpg
        images33.fotosik.pl/166/ff147031ee6f514d.jpg
        images25.fotosik.pl/169/7e7ac108f121de53.jpg
        a.
        • german-girl Re: :) 04.03.08, 10:31
          Dziękuję marikenl smile
    • mleja Re: Zdjęcia- zerknijcie 04.03.08, 10:32
      U nas właśnie bebilon pepti dawał oznakę nietolerancji pokarmowej- zawiera
      laktozę. Może powinnaś sprobować podać nutramigen? Może ta laktoza ją tak
      drażni? A czytałaś na temat pasożytów? Może i tu powinnaś poszukać przyczyny
      tych zmian skórnych? Na pewno nie zaszkodzi. Poczytaj o laboratorium Kamirskiej
      i o Vega Medica ( ja co do Vegi mam troszkę odmienne zdanie no ale dziewczyny ja
      chwalą). Pozdrawiam.
      • mammajowa Re: Zdjęcia- zerknijcie 04.03.08, 12:15
        julo miał coś podobnego na łokciu jak podano mu kaszkę mleczno-ryzowa - jest
        piersiowym dzieckiem. ale warto dodać, ze młody ma lamblie+ candidę++ i możliwe,
        ze cos jeszcze. na piąstce nie ma takich zmian, za uchem miał, ale wyleczyliśmy.
        dermatolog stwierdził azs. z moich obserwacji wynika, że na skórne alergie
        lepiej działa fenistil (doustny, w kropelkach) niż zyrtec. aktualnie leczymy
        pasożyty ziołami o. grzegorza. i w zamian mamy kaszel, ze ho ho.
    • enigmatic2 Re: Zdjęcia- zerknijcie 04.03.08, 12:28
      Rozumiem, że mała pije tylko BP? BP jest hydrolizatem serwatki, która jest niby
      mniej alergizującym białkiem i zawiera laktozę, która może korzystnie wpływać na
      jelitka, jeśli dziecko toleruje laktozę czyli wytwarza enzym laktaza. Jeśli nie
      widzisz efektów, zmień na Nutramigen - hydrolizat kozeiny bez laktozy.

I rób badania pod kątem pasożytów i candidy. Tu coś głębiej siedzi. Powodzenia!
      • german-girl Re: Zdjęcia- zerknijcie 04.03.08, 12:40
        Tak, mała pije tylko BP, raz dziennie. No i tak się zastanawiam, czy pijąc go w takich malych ilościach (oprócz niego cały czas pierś) będę miała kiedykolwiek gwarancję, ze ona go dobrze toleruje?? W razie jakiejś zaostrzonej reakcji zawsze będzie przecież ryzyko, ze uczuliło ją coś co ja zjadłam, a nie BP. Co powinno ewentualnie zaniepokoić mnie po podawaniu BP?? Większa ilość zmian skórnych?? Taka chyba też moze być reakcja na nietolerancję laktozy... A jeśli chodzi o stolec?? Pomijam fakt "uroczego" zapaszku po BP... Kupki mają w miarę normalny kolorek, aczkolwiek w ostatniej zauważyłam odrobinkę śluzu. Pije dziś czwarty dzień BP, raz dziennie ok 100ml. Bardzo chciałabym już mieć pewność, czy BP bedzie tolerowała. Od jakich badań najlepiej zacząc w zwiazku z podejrzeniem pasożytów? Dodam, ze w domu mam jeszcze cztrerolatka, przedszkolak, bez objawów alergii lub też zapasożycenia. Pozdrawiam
        • mleja Re: Zdjęcia- zerknijcie 04.03.08, 17:10
          Jeśli masz przedszkolaka w domu to już istnieje prawdopodobieństwo pasożytów.
          Śluz w kupce może oznaczać nietolerancje laktozy. a BP ja ma.
          www.laboratoriumfelix.com/index.html
          tu masz namiar na laboratorium ( sprawdzone) poczytaj o badaniach- ja zrobiłam
          małemu cały pakiet ( oprócz owsików) zapłaciłam 75 zł. Ja zrobiłam błąd- teraz
          już wiem, że dałam do badania kupkę młodszego synka - teraz zbadałabym ich obu (
          zawsze jest większe prawdopodobieństwa trafienia w "robala" )a jak ma jeden to
          ma i drugi. Powodzenia.
        • enigmatic2 Re: Zdjęcia- zerknijcie 04.03.08, 19:24
          german-girl, moja Okti zaczęła pić BP w 3 tyg. życia z powodu skazy białkowej -
          super wędrująca wysypka. Przy BP w ciągu miesiąca się cofnęła. Ale gdzieś jak
          miała 7/8 m-cy wyszła nietolerancja laktozy i nie była to żadna wysypka a
          baaaardzo wodniste, chlustające, wypływające za każdym razem z pieluchy kupki.
          Oczywiście zaczęło się od śluzu. Wraz z pierwszą butelką Nutramigenu cudowne
          ozdrowienie - kupa stała. Potem pierwszy gluten - od razu żrąca kupa. Nie podaję
          glutenu i jest bdb. U nas coś czego mała nie toleruje wychodzi od razu. Ma przy
          okazji uczulenie na niektóre niemleczne pokarmy. Wystarczy, że ich nie podaję i
          nie ma żadnych zmian skórnych. Co jakiś czas robię prowokację i widzę czy
          uczula, czy już nie. Więc moja hiperalergiczka Oktuśka nie ma AZS i żadnych
          innych problemów.

Za to niby AZS miała moja starsza - oczywiście znane wszystkim zaczerwienienia,
          ranki, szorstkość skóry. Do tego niby objawy ciągłego przeziębienia. Mówię niby,
          bo coś co niby ewidentnie wygląda np. alergię i przeziębienie u nas okazało się
          być mega zapasożyceniem glistą ludzką. Mówię mega, bo musiała je nosić długo
          (rok, dwa), bo nie jedząc wręcz nic przytyła pół kilo (wzrost pasożytów w
          organizmie). Przestała rosnąć. Mówię NIBY, bo (dzięki ci Boże za to forum!) po
          odrobaczaniu cudowne ozdrowienie. AZS - jakie AZS? Dziś już ledwo mogę się
          doszukać suchej skóry. Przeziębienie? po katarze i kaszlu nie ma śladu. No i
          szereg innych rzeczy. Córka jedząc wszystko, schudła 300g. Zaczęła gwałtownie
          rosnąć (2 cm w ciągu miesiąca, wszystkie buty za małe).

Chcę powiedzieć, że leczenie objawów, nie przyniesie nigdy żadnych efektów jeśli
          się nie znajdzie przyczyny - wroga smile) Z doświadczenia z córami i dzięki temu
          forum, dziś to wiem... i już nie mam zamiaru kupować drogich kremów w aptece, bo
          wystarczył Zentel i sama wazelina, by po AZS nie było śladu. No i (dzięki ci
          Boże) minął świąd smile

Życzę powodzenia w znalezieniu przyczyny zmian skórnych! Rób badania - i
          powtarzaj je.
          • german-girl Re: Zdjęcia- zerknijcie 05.03.08, 11:31
            Dziękuję dziewczyny za rady. Dziś zaniosłam próbki do badania kupki na pasożyty i lamblie. Mała dalej pije pepti, niby nic więcej nie wyskakuje, ale też nie znika. Kupki następne już bez śluzu. To znaczy, ze toleruje laktozę?? Jak szybko powinny się cofnąć te zmiany, jeżeli to kwestia mleka?? Ciekawa jestem, co w tych wynikach wysjdzie. jedynie candidy nie zrobiłam, bo nie robią w tym lab. Sama nie wiem, co by było :lepsze", alergia, czy robale... Aaa i jeszcze zrobiłam dziś malutkiej IgE na mleko, jejku jak płakała, wyniki za 10 dni...sad(
            • nicol.lublin Re: Zdjęcia- zerknijcie 05.03.08, 15:47
              wiesz co. moje dziecko miało kiedyś coś takiego i to było łojotokowe
              zapalenie skóry. dostała do smarowania Pimafucort i znikło nigdy
              więcej nie powracając.
              u nas zmiany alergiczne wygladają inaczej. nie mają tej żółtej
              skorupki.
              • german-girl nicol.lublin 05.03.08, 15:59
                A u kogo byłaś z tymi zmianami?? U dermatologa?? Napisz, w jakich miejscach występowały one u Twojego dziecka i ile maluszek wtedy miał. No u nas robi sie po pewnym czasie na tym skorupka taka żółta... Najpierw sa to takie krosteczki wypełnione jakby płynem, potem zasychają i robi się ta skorupka. Czekam na wyniki jeszcze...
                • german-girl Re: Zdjęcia- zerknijcie 05.03.08, 17:56
                  No i mam wyniki... Lamblie- ujemne, pasożyty ujemne. Jeszcze candidę musze zrobić, no i starszaka przebadać. Za jaki czas powtórzyć badania?? A moze w innym laboratorium dla pewności??
                • nicol.lublin Re: nicol.lublin 06.03.08, 07:59
                  coś ty. moje dziecko miało wtedy może z miesiąc albo dwa. byłam u
                  pediatry i od razu trafiła z diagnozą. moja córeczka miała to na
                  główce (we włoskach) i chyba na policzku, ale na prawdę nie
                  pamiętam. ustąpiło po kilkakrotnym posmarowaniu. nigdy nie wróciło
                  ani tu gdzie było ani nigdzie indziej.

teraz azs wygląda u nas zupełnie inaczej. ma zmiany na dłoniach i
                  nadgarstkach, czerwoną i ciut obrzękniętą. strasznie ją to swędzi i
                  ciągle drapie - czasem do krwi. nic się z tego nie łuszczy choć
                  skóra jest bardzo sucha. czasem ma też takie placuszki na łokciach,
                  pod kolanami i oczywiście wysuszone i czerwone poliki.
                  wkleiłabym ci zdjęcie jej obecnych zmian ale akurat od tygodnia jest
                  na elocomie, więc nie ma za bardzo co fotografować.

napisz co tam u was.
                  moja córa na mleko uczulona i żółtko jaja. ale na bank jeszcze coś.
                  teraz jesteśmy w trakcie odrobaczania, ale na razie sytuacja b.z.
                  • german-girl Re: nicol.lublin 06.03.08, 08:50
                    Hej,moja mała to ma dziwne objawy tego ewentualnego AZS( diagnoza pediatry). Czemu dzwne? Zazwyczaj chyba zmiany dotyczą przede wszystkim policzków, a u nas jesli chodzi o policzki- są śliczne, gładziutkie, wczle nie czerwone ani nie szorstkie. Najbardziej widoczną zmianą jest ta na rączce- spora, jakby obrzęknięta, czasami z żółtą skorupką. Oprócz tego lekko naderwane uszko i kilka pojedynczych krosteczek koło uszka. Na łokietkach szorstkie plamki, le niedużo. No i babrające się wiecznie miejsce po szczepieniu BCG. Już myślalam, ze się zagoi, a tu wczoraj zauważyłam, że wokół znów taka czerwona szorstka otoczka się robi... Wczorajsze wyniki ujemne, ale kurcze nie wiem, czy lab w którym je robiłam taki super pewny jest. Poki co pepti dalej raz dziennie, ale chyba ją powoli całkowicie na pepti przerzucę, może alergizuje ją coś co ja jem, poza tym i tak miałam zamiar karmić do pół roczku( ma 5,5m-ca)Może jak będzie tylko na pepti to poschodzi to dziadostwo? Wiesz, czekam jeszcze na wynik IgE na mleko krowie... mam nadzieję, ze to coś wyjaśni. Nicol, a ile ma Twoja Malutka??
                    • olamad Re: nicol.lublin 06.03.08, 11:27
                      Nie chciałabym tutaj popełniać reklamy sztucznego karmienia, ale
                      mojego Bartka wyleczyło dopiero przestawienie na Nutramigen.
                      Na początku był tylko na piersi - moja dieta bardzo uboga, a młody
                      cały szorski, obsypany, plus czerwone policzki.
                      Czego bym nie odstawiła - żadnych zmian.
                      Po 4 miesiącach walki postanowiłam zrobic próbę, odstawic od piersi,
                      pokarm ściagac i dac samo BP. Załamka - też zadnej poprawy.
                      Zaryzykowałam i dałam Nutrę i to był strzał w 10. Już po dwóch
                      dniach było lepiej, po tygodniu ciałko stało sie idealne, tylko
                      zmiany na buźce schodziły dłużej (coś ok. 3 tygodni). Nie wróciłam
                      już do karmienia piersią, i potem gdy zaczełam rozszerzac diete,
                      okazało sie, ze słusznie - Bartek był uczulony na jabłka i ryż,
                      podstawowe składniki mojej diety jako matki karmiacej.
                      • german-girl olamad 06.03.08, 11:50
                        To co z tym BP może być nie tak? Co może w nim tak alergizować, przecież nie ma bialka mleka krowiego... Ja dziś chce malej podać nie raz a przynajmniej ze 3 razy pepti, zobaczymy co się będzie działo, jak dostanie go więcej. Z piersi tak czy siak zrezygnuję, tym bardziej, ze czeka mnie dłuugie leczenie. Wiesz, ja mam receptę na nutramigen, ale ciągle mam nadzieję, ze pepti wystarczy. Słyszałam, ze nutra w smakuokropny, a niunia pepti nawet niezbyt chętnie wciaga. Jak długo dawałaś dzieciaczkowi Pepti do momentu zaobserwowania, ze nie ma poprawy?? U nas poprawy też za bardzo nie widać, pogorszeń również. A u Ciebie nie pogorszyło się po podaniu BP? A jak mały zareagował na nutra?? Napisz, jak mozesz jak to u Was teraz wygląda, ile mały ma, czy miałaś duże problemy z wprowadzaniem do diety nowości itp.Pozdrawiam
                        • aska_kit Re: olamad 06.03.08, 12:25
                          Ja bym poszła do dermatologa. Dobrego.
                          Mi to wygląda na jakieś ropne zakażenie.
                          • marlena7-75 Re: olamad 06.03.08, 12:54
                            aska-kit ma racje to jest ropne zakażenie paciorkowcem i [lub]
                            gronkowcem moj syn to miał rozsiewa to się jak cholera musisz iść do
                            pediatry zrób posiew z tej rany moj syn dostał AUGMENTIN [ NA ZINAT
                            nie szedł] i koniecznie maść BACTROBAN po 10 dniach powinno sie
                            cofac ja walczyłam 4 tygodnie a masc jest droga 30 zl ale sprawdziła
                            sie u syna i u córki idz koniecznie do pediatry.
                            • german-girl Re: olamad 06.03.08, 13:14
                              Hej! Możliwe jest, ze ona tą zmianę na rączce( jeśli to jest faktycznie to ropne zakażenie) ma aż tak długo? (od grudnia)Raz blednie i prawie schodzi, raz bardziej zaognione z zółta ropną skorupką. Po posmarowaniu sterydem schodzi ale za kilka dni znów wyłazi. Czy w morfologii krwi wtedy coś wychodzi? Robiłam jej wczoraj, ale nie mam pojęcia, czy takie zakażenie zmienia obraz krwi...Pozdrawiam
                              • marlena7-75 Re: olamad 06.03.08, 13:37
                                mi lekarze stwierdzili liszajec zakazny byłam u 4 lekarzy 2
                                dermatologow i 2 pediatrow trzy tygodnie latania po lekarzach
                                straszenie szpilalem itp [jak pokazałam zdiecie moim córką odrazu
                                stwierdziły ze jest to samo co u młodego ]robiłam badania krwi po
                                zakończeniu leczenia bo był 17 dni na antybiotyku miał robione z
                                krwi jak dobrze pamietam białko CRP, ROZMAZ Ibadania ogólne.sterydy
                                zalecza a nie wylecza ja tak uwazam prosze kup tą masc jest na
                                recepty po 10 dniach wszystko zaleczysz idz do lekarza i podpowiedz
                                mu o tym liszjcu zakażnym koniecznie posiew z rany nawet zrób to
                                prywatnie dla swojego spokoju i wtedy zastosuj z pediatra antybiotyk
                                mojego syna leczyli bez posiewu dlatego nie trafili z
                                antybiotykiem ,jak ona tobie spi w nocy .pozdrawiam.
                                • german-girl Re: olamad 06.03.08, 13:43
                                  Na 14. 20 jadę do lekarza. No śpi kiepsko... A Twoje dzieci gdzie to miały umiejscowione?
                                  • marlena7-75 Re: olamad 06.03.08, 13:55
                                    córka na palcach koło paznokci - pomogła masc podana w odpowiednim
                                    czsie czyli odrazu kiedy to pojawiłosie a młodemu zaczeło sie od
                                    małej krosty na palcu ozniej na klatce piersiowej , pozniej na
                                    szyji ,brodzie i koło ust koło oka cholernie to sie roasiewało na
                                    koncu miał na wszysykich palcach u rąk i 2 na plecach 10 dni mało
                                    spał płakał w nocy i w dzień jeden wielki chorror tez wtedy miał 5
                                    miesiecy. Pisz co powiedział lekarz pamietaj uprzyj się przy
                                    skierowaniu na wymaz z rany bądz twarda przy tym i podpowiedz mu o
                                    masci ja tak zrobiłam i to był strzał w 10-ke.Dermatolodzy tez
                                    kazali stosowac ta masc i antybiotyk doustnie.Pozdrawiam i zycze
                                    powodzenia.
                                    • german-girl Re: olamad 06.03.08, 19:54
                                      No i lekarka wykluczyła tę opcję. Stwierdziła, ze przyda sie dobra maść (oczywiście steryd- triderm) i będzie po sprawie. Jedyne na co zweróciła szczególną uwagę to ślad po bcg. Stwierdziła, ze odkad pracuje (30lat) nie widziała czegoś takiego... Fakt, rączka kiepściutko wygląda. Ale nie kazała z nia absolutnie nic robić. ma się wyropieć, podobno do 6 miesięcy nak może być. O zmianach na łokietkach powiedziała, ze alergiczne. Jedziemy więc dalej z bebilonem pepti, dziś dostała nie raz a 2 razy, od jutra przechodzimy wyłacznie na sztuczne, bo ja jak się okazało, jestem dość poważnie chora i od jutra leczenie... Zobaczymy, co się będzie działo jak bedziemy tylko na BP. Kilka dni ją przetrzymam tylko na BP, a jak bedzie ok zabieramy się za wprowadzanie nowości. Trochę się tego boję...sad
                                      • marlena7-75 Re: olamad 06.03.08, 20:08
                                        nie wiem co ci poradzic wpisz w google liszjec zakazny i popatrz
                                        sobie na zdjecia.S prósuj jeszcze u dobrego dermatologa tylko
                                        dobrego dziwne podejscie ze do 6 miesiaca musi sie wyropiec ropa
                                        czyli zakazenie bakteryjne a przewaznie ropa to gronkowiec moim
                                        zdaniem twoj pediatra nie ma racj sprobuj jeszcz innego fachowca a
                                        masc Bactroban jest na rozne zakazenia ropne postaraj sie jeszcze o
                                        inną opinie lekarza a co z wymazem z tej rany.Piszesz ze to moze
                                        wina mleka BP raczej nie z takimi obiawiami wiem cos o tym mam 3
                                        dzieci przejdz na nutre jest be ale przyzwyczai sie.pozdrawiam i
                                        pisz co sie dzieje dalej.
                                      • marlena7-75 Re: olamad 06.03.08, 20:09
                                        o co chodzi z tym sladem bcg
                                        • german-girl Re: olamad 06.03.08, 20:23
                                          Teń ślad po bcg to miejsce, gdzie dzieciatko zaraz po porodzie na grużlice zaszczepili. Ono ma prawo po kilku tygodniach zropieć i się troszkę babrać, ale jak mojemu dziecku zropiało jak miała miesiac, tak ropieje do dziś dzień. Ma wielki placek w tym miejscu, prawie na pół ramionka... Niby troszkę się podsuszył, ale obwódka dalej czerwona, brzydka, ze śladami ropki, wypukła...
                    • nicol.lublin Re: nicol.lublin 06.03.08, 20:28
                      kochana - ja nie polecam sztucznego karmienia. karmiłam małą 14 mies
                      i było raczej dobrze. drobne wysypki po błedach dietetycznych w
                      stylu truskawek. po odstawieniu (1-2 mies) wyszły te zmiany na
                      rączkach i są już prawie rok!!! czasem bledną, ale nie znikają wcale.

BP zawiera laktozę z tego co wiem, a wiele dzieci jej nie toleruje.
                      moja córa uwielbia nutramigen - twierdzi, ze to mleko czekoladowe!!!
                      spróbuj, co ci zależy? najwyżej popluje parę dni. dodasz kaszki
                      jakiejś 2 łyżeczki i połknie bez mrugnięcia okiem.

wymaz możesz zrobić zawsze, ale nigdzie nie wyczytałam, że to się
                      sączy? więc raczej pobiorą zeskrobiny a nie wymaz. mi to nie wygląda
                      na bakterie, bo nie zaleczałoby się samoistnie. ale ta 100% nikt ci
                      nie powie co to. jak byś robiła ten posiew, to przez kilka dni (5-7)
                      nie można smarować niczym.

a moja córeczka ma 2 latka smile
                      • german-girl Re: nicol.lublin 06.03.08, 20:50
                        No niestety nie mam wyboru- muszę przestać karmić. A jak oprócz brzydkiej kupki (to też w sumie pojęcie względne) może się objawiać nietolerancja laktozy? Recepta na nutra awaryjnie jest, jak po ciagły, podawaniu pepti do przyszłego wtorku(np) coś się pogorszy to podam nutra. Wiesz, ta ranka po bcg to samoistnie się nie zaleczła. Jeden lekarz kazał psikać neomycyną i zasypywać dermatolem, dziś lekarka inna powiedziała, ze niepotrzebnie, bo NIC się z tym robić nie powinno. Ten lekarz co dał neomycynę powiedział, ze babranie może być związane z alergią. dziś ta druga to wykluczyła. Powiedziała, ze po prostu po bcg tak moze być. Komu wierzyć. Czy Ci lekarze aby na pewno te same studia kończyli?? (pediatrię??) Jeden drugiemu przeczy, każdy mówi co innego, komu wierzyć?? Eh, szkoda gadać...
                        • roneczka Re: nicol.lublin 06.03.08, 23:59
                          Trugerman-girl napisała:

Czy Ci lekarze aby na pewno te same studia kończyli?? (pediatr
                          > ię??) Jeden drugiemu przeczy, każdy mówi co innego, komu wierzyć??
                          Eh, szkoda gadać...
                          Szkoda, oj szkoda gadać... A z lekarzami jest tak, że jedni idą do
                          przodu a inni zostają gdzieś z tyłu ze swoimi staroświeckimi
                          pogladami przepisując rutynowo zyrtec z elokomem na przemian:-
                          (((((Ach...płakać mi sie chce, bo u mnie lekarzy jak na lekarstwo i
                          trzeba po polsce gdzieś jeździćsmile))

• german-girl Re: nicol.lublin 07.03.08, 09:13
                            ja kurcze niestety częściej mam do czynienia z tymi, co w tyle zostają... Kilka tyg. temu jeden pan dr kazał ślad po bcg psikać i zasypywać, wczoraj lekarka powiedziała, ze on jest chyba niepoważny... A przcież człowiek chce tylko dziecko wyleczyć. Czy zawsze tak będzie, ze każdą pierdółkę trzeba bedzie diagnozować u kilku specjalistów, a i tak nie bedzie sie mialo pewnosci, czy diagnoza słuszna? Żałuję, ze sama na pediatrię nie poszłam, a poważnie nosilam się z tym zamiarem smile
                            • nicol.lublin Re: nicol.lublin 07.03.08, 21:06
                              o kochana. psikanie neomycyną szczepionki bcg to błąd. to że tak
                              się "babrze" to odpowiedź organizmu na szczepionkę. po ewentualną
                              radę proponuję się wybrać do sanepidu smile zajmują się szczepieniami.
                • maman3 Re: nicol.lublin 09.03.08, 13:25
                  Dokładnie tak wyglądaly policzki mojego 5-miesięczniaka!. Po
                  przejściu na dietę p/grzybiczą i przy podawaniu probiotyku- zmiany
                  wyraźnie się cofają.
    • akraw.7 Re: liszajec 07.03.08, 23:28
      Moja córka tez miała cos bardzo podobnego i okazało się, że to był
      liszajec zakaźny. Na razie jeśli nie masz pewności co to jest,
      przemywaj małą nadmanganianem potasu. Pomoże, a na pewno nie
      zaszkodzi.
      Trzymaj sięwink
      • marlena7-75 Re: liszajec 09.03.08, 11:44
        Moja córka tez miała cos bardzo podobnego i okazało się, że to był
        > liszajec zakaźny
        co podaeałaś małej na to i czym smarowałas akraw.7
        • akraw.7 Re: liszajec 09.03.08, 21:20
          moja córka miała ten liszajec już dawno i dokładnie nie pamiętam,
          wiem tylko, że byliśmy z nią u dermatologa i dostała maść z
          antybiotykiem i zakaz przemywania tego wodą. Woda ponoć to przenosi
          i musiałam przemywać nadmanganianem potasu. Na drugi dzień było juz
          lepiej, a po tygodniu nie było śladu
    • marlena7-75 Re: Zdjęcia- zerknijcie 09.03.08, 11:40
      german-girl pisz co u ciebie u twojej córki czy jest lepiej/?
      • german-girl Re: Zdjęcia- zerknijcie 10.03.08, 13:37
        Witam. Podaję niuni dalej to pepti, wydaje mi się, ze dobze je toleruje. Kupka ok, bez wysiłku, konsystencja ok, beż sluzu czy innych atrakcji. Troszkę zielonkawa i zapaszek bez komentarza, no ale po pepti tak ponoć może być. Łapkę smarowałam przez trzy dni tridermem, dziś o niebo lepiej. Zmian na łokietkach nie smarowałam tridermem lecz tylko bepanthenem, wygładziły się bardzo, ale nie zeszły jeszcze calkiem. BCG nareszcie się goi!!! Dziś chce podać Malutkiej marchewę pierwszy raz, tak się boję, czy jej nie wysypie... No ale w końcu trzeba jej tę dietę kiedyś urozmaicić, niedługo kończy 6 miesięcy. Od trzech dni nie karmię piersią... Pozdrawiam cieplutko
    • olamad Re: german-girl 10.03.08, 14:33
      Przepraszam, ze od razu nie odpisałam, ale mi wątek z oczu zniknął i
      już w niego nie wchodziłam smile.
      Nie wiem, czy już Ci ktos tego nie napisał, ale BP ma w sobie
      odrobinę laktozy - i to go różni od nutry, który nie ma laktozy
      wcale. Mój Bartek nawet na tę odrobinę reagował źle. Jak miał 6
      tygodni zraził mi sutki pleśniawkami, musiałam go na tydzień
      odstawic żeby piersi wyleczyc i wtedy go dostawał. Potem juz
      niestety nie udało mi sie wrócić do karmienia tylko piersią - Bartek
      był dokarmiany BP raz dziennie i tak jak wyzej napisałam, żadnej
      poprawy. Jak już zdecydowałam sie go odstawic od piersi, to dałam mu
      nutramigen i poprawa była natychmiastowa - juz na drugi dzień
      zniknęła szorstkośc skóry, a w ciągu tygodnia zeszły wszystkie
      zmiany z ciałka (na twarzy po 3 tyg).
      Co do smaku obydwu tych preparatów - dla mnie i ten i ten są
      obrzydliwe, aczkolwiek dzieci podobno chętniej piją BP. Mój Bartek
      po początkowym zdziwieniu, zaakceptował nutre bardzo szybko.
      • german-girl Re: german-girl 20.03.08, 21:01
        Wirtam ponownie!! Kilka informacji, o stanie skóry mojej córci: wyczerpana czekaniem na jakąkolwiek samoisną poprawę wybrałam się do alergologa- potwierdzila alergię(zmiany na łokietkach, uszko)Pijemy nadal BP, podaję małej raz dziennie 2 ml ketotifenu i rozszerzan dietkę. Póki co super, zero wysypek, a je już: jabłuszko, marchewkę, ziemniak, dynia, szpinak, ryż, seler, por, soczek jabłkowy... Nie wiem, czy to zasługa ketotifenu, czy tak po prostu jest ok. Jeśli chodzi o ślad po bcg, to w końcu sprawa się wyjaśniła!!! Po czterech miesiacach latania po lekarzach, którzy kazali czekać, aż się wyropieje: otóż, blizna po bcg jak najbardziej prawidłowa (7mm), ale miejsce wokół blizny (osłabione szczepieniem) zaatakowane przez skazę- stąd te ropne krostki wokół i na bliżnie. Trafiłam w końcu na lekarkę, która dała maść za 9 zł i po trzech dniach moja trauma się skończyła!!! Cały ropny strup odpadł ukazujac prawidłowej wielkości bliznę po bcg. Ale się cieszę smile) Trzech lekarzy przez kilka miesięcy nie potrafiło mi pomóc, a tu proszę, jedna światła lekarka, jedna maść i w końcu święty spokój z bcg. Ta cudowna maść to chlorchinaldin n. Zmiany na piąstce smaruję locoid lipocremem i znacznie lepiej. Łokcie śliczne, uszko zagojone. Mam nadzieję, ze tak juz zostanie. Podpowiedzcie proszę, czy jeżeli wszystko będzie ok to warto cały czas poić małą tym ketotifenem?? Może za jakis czas odstawić? Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka