Gość: TERE IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 23:43 Czy to prawda, że CR chce wybudować tak wysoki wieżowiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pakuz Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 08:26 tak , ale w czterech czesciach i polowa pod ziemia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Skad ten pomysl??? IP: *.*.*.* 01.02.02, 09:09 Gość portalu: TERE napisał(a): > Czy to prawda, że CR chce wybudować tak wysoki wieżowiec? Skad ten pomysl jesli wolno spytac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koala Re: ? IP: 157.25.198.* 01.02.02, 09:11 A co to jest CR i o jaki budynek chodzi? Chyba coś przegapiłem :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: ? IP: *.*.*.* 01.02.02, 09:15 Gość portalu: Koala napisał(a): > A co to jest CR i o jaki budynek chodzi? Chyba coś przegapiłem :( CR to Ci Hiszpanie co maja budowac na Bramie Portowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Ale jajca! IP: *.*.*.* 01.02.02, 09:46 Gość portalu: TERE napisał(a): > Czy to prawda, że CR chce wybudować tak wysoki wieżowiec? GW: "Wiceprezydent wyjaśniała także, dlaczego hiszpańska firma CR Group nie może otrzymać warunków zabudowy i ruszyć z budową obiektów handlowo-usługowych przy Bramie Portowej. - Hiszpanie przy budynku poczty chcą postawić 27-kondygnacyjny wieżowiec, a w tym miejscu przewidziany był obiekt czterokondygnacyjny. Potrzebna jest zmiana planu zagospodarowania przestrzennego. Natomiast przy "grzybku" powstaje obiekt handlowy o powierzchni powyżej 2 tys. m. kw. i zgodnie z nowymi przepisami musi być zrobiona ocena jego oddziaływania na środowisko. Zgodę na tak duży obiekt handlowy muszą wydać także radni." I nie bylo sprzedac (do cholery!) Hiszpanom placu kolo Pazimu!!! Szit!!! Moze by zrobic zamiane - z ECE? Wtedy drapacz bylby blisko Pazimu! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrzu Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 10:16 Cos tu jest niejasne... W dzisiejszym Głosie Szc. piszą o budynku 17 piętrowym a więc pomyła aż o 10 pięter:)!!!!!!!! Raczej wierze wersji 17 piętrowej bo 27 to trocchę przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.*.*.* 01.02.02, 10:31 Gość portalu: mistrzu napisał(a): > Cos tu jest niejasne... W dzisiejszym Głosie Szc. piszą o budynku 17 piętrowym > a więc pomyła aż o 10 pięter:)!!!!!!!! Raczej wierze wersji 17 piętrowej bo 27 > to trocchę przesada... Glos: "Zaproponował nam budowę 17-piętrowego szklanego wieżowca. Nie otrzyma na to zgody, bez zmiany planu zagospodarowania przestrzennego tego miejsca." Kurier jest bardziej enigmatyczny: "przyszli z koncepcją wieżowca. Może on jest ładny, ale żeby mógł powstać, trzeba zmienić plan zagospodarowania." Tez mi sie wydaje ze 27, jest malo realne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: 212.244.79.* 01.02.02, 12:20 17 czy 27 nieważne - to moim zdaniem za dużo jak na to miejsce. Popieram Mikego, żeby Hiszpanów wysłać koło Pazimu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jano Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 13:33 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > 17 czy 27 nieważne - to moim zdaniem za dużo jak na to miejsce. > Popieram Mikego, żeby Hiszpanów wysłać koło Pazimu!!! Ja tez. Hiszpanie kolo pazimu a echo... cos sie wymysli, w koncu trzeba bedzie zmieniac plany itd... ;))) A obs`a prosze o uscislenie, 17 czy 27 pieter? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Os Wyzwolenia-Niepodleglosci IP: *.*.*.* 01.02.02, 13:42 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > 17 czy 27 nieważne - to moim zdaniem za dużo jak na to miejsce. > Popieram Mikego, żeby Hiszpanów wysłać koło Pazimu!!! Ostatnio widac wyraznie ze w miescie powstaje reprezentacyjna os wokol ktorej (rowniez na rownoleglych ulicach) gromadza zostaja zgromadzone najciekawsze inwestycje, uzupelniajace istniejaca zabudowe. Wyobrazmy sobie ze ruszamy od strony Niebuszewa. Poczatkiem tej osi bylby biurowiec Dany, potem: Galaxyf (tu wykreslic slowo "najciekawsze"), dalej caly zestaw: Pazim i przyjaciele oraz wysokie budynki mieszkalne wokol pl.Rodla, biurowiec u wylotu Tkackiej, potem czekoladka, planowany ECE, zielony sasiad Odziezowca, inwestycje Hiszpanow a na koncu hotel Ibis, Novotel. Na rownoleglych: maly "termos", nowe kwartaly na Tkackiej, a takze zaliczylbym tu Atrium Katedra, i COZ na Bogurodzicy. Wysokie budynki wspaniale wzbogacilyby te os jednak 17/27 pieter to przesada przy Bramie Portowej. Sama Brama zostalaby totalnie zdominowana przez drapacz, podobnie jak sasiednie budynki (Poczta, PKO). Jesli drapacz w tym miejscu to predzej tam gdzie kino Derby - duzy, modernistyczny Posejdon moglby sie z nim komponowac. Oczywiscie najwspanialszym miejscem bylby pl.Rodla ZAMIAST Galaxyfu. Chociaz czy po drugiej stronie Malczewskiego nie ma jeszcze sporo miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopin Re: Os Wyzwolenia-Niepodleglosci IP: *.kaliny.szn.pl 01.02.02, 17:53 To będzie 17 pięter ze szklaną elewacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike 17 pieter, ale jakich??? IP: *.*.*.* 01.02.02, 18:09 Gość portalu: kopin napisał(a): > To będzie 17 pięter ze szklaną elewacją. Kopin widziales, czy tylko tyle co z opisu w gazetach? Na stonach Dedeco po staremu, zadnej nowej, wysokiej koncepcji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopin Re: 17 pieter, ale jakich??? IP: *.kaliny.szn.pl 01.02.02, 18:35 Widziałem ale na kiepskiej jakości ksero.Dlatego całkowitą wysokość budynku trudno ocenić.Wieża będzie łącznikiem częsci 4 piętrowych (podobny układ jak na Małopolskiej/Matejki), elewacja ma być ze szkła z dodatkiem baterii słonecznych. Budynek przy Bramie Portowej ma 4 piętra i wypełnia całkowicie teren działki.Ogólnie projekt mi się podoba - zobaczymy jak będzie z realizacją. p.s.Odezwę się na priva jak dostanę lepsze odbitki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: 17 pieter, ale jakich??? IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 03.02.02, 16:22 kopin : a można gdzieś zobaczyć ten projekt???? Ciekawość mnie strasznie zżera :))). Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: 17 pieter, ale jakich??? 07.02.02, 09:48 Gość portalu: kopin napisał(a): > Widziałem ale na kiepskiej jakości ksero.Dlatego całkowitą wysokość budynku > trudno ocenić.Wieża będzie łącznikiem częsci 4 piętrowych (podobny układ jak na > Małopolskiej/Matejki), elewacja ma być ze szkła z dodatkiem baterii słonecznych > . Budynek przy Bramie Portowej ma 4 piętra i wypełnia całkowicie teren > działki.Ogólnie projekt mi się podoba - zobaczymy jak będzie z realizacją. > > p.s.Odezwę się na priva jak dostanę lepsze odbitki Dzieki Kopin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taddy Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.proxy.aol.com 02.02.02, 00:56 Gość portalu: TERE napisał(a): > Czy to prawda, że CR chce wybudować tak wysoki wieżowiec? 27 pieter to jest wysoki budynek??????????? No moze w Szczecinie,ja jestem za minimum 50 na dobry poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? 07.02.02, 09:56 Gość portalu: taddy napisał(a): > 27 pieter to jest wysoki budynek??????????? > No moze w Szczecinie,ja jestem za minimum 50 na dobry > poczatek. Taddy, nie swiruj. 27 pieter to wysoko nawet jak na Warszawe. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Szczegoly 17-piętrowego budynku 07.02.02, 09:48 W dzisiejszej GW: "Obok poczty ma powstać 17-kondygnacyjny budynek w kształcie żagla z wieżą widokową na ostatnim piętrze. Ma być połączony z obiektem czterokondygnacyjnym, który będzie przylegać do istniejącego już hotelu Pomorskiego. Budynek w kształcie żagla ma pełnić funkcję biurowca, natomiast czterokondygnacyjny - obiektu handlowego z centrum kongresowym na ostatnim piętrze. Dach czteropiętrowca ma być przeszklony. Niestety dopóki na projekt nie rzuci okiem wojewódzki konserwator zabytków, Studio AB nie chce go publicznie prezentować." Dlaczego nie kolo Pazimu? DLACZEGO?????? (przez pieprzony galaxyf...!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.zchpolice.com 07.02.02, 10:24 bez dwóch zdań róg malczewskiego i wyzwolenia to chyba by było najlepsze z możliwych rozwiązań. ale tam właścicielem echo. wątpliwe żeby się na działki zamienili, każdy wyceni po swojemu i podpiszą jeno protokół rozbieżności. zamiana z ece to chyba żadne mniejsze zło, tam moim zdaniem też (jak koło bramy) powinno być max 6 pięter. a może w miejscu cezasu? teraz jest szansa na wykazanie się dla rajców. tylko czy kusząca perspektywa namiastki manhattanu nie przysłoni przysłaniania portowej? przed wojną policja budowlana zabroniła wybudować ok 20 pięter w miejscu obecnej galerii centrum. mike ma rację, w najbiższej okolicy to chyba lepsze rozwiązanie niż miażdżenie czadowej poczty. jeszcze jedno mi przyszło do głowy: roosevelta piłsudskiego matejki. cr może zbudować 6 kondygnacji przy bramie, przenieść na 2-3 lata pzu i na ww trójkącie budować tyle pięter ile tylko chce. z tego miejsca tak blisko że nawet cień na pazim rzucać będzie. uf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.zchpolice.com 07.02.02, 10:39 swoją drogą ciekawe dlaczego akurat 17 a nie 16 albo 19. coś mi się wydaje że to bardziej hiszpańskie widzimisię niż rachunek ekonomiczny. i dlaczego kupują działkę z wyznaczoną max wysokością a potem dyskutują. i dlaczego echo kupiło działkę z min wysokością zabudowy a potem schodzi 7 pięter niżej. dobrze że np sm podzamcze nie wymyśliła sobie 27 pięter pod zamkiem. skoro jednym wolno to niby dlaczego innym nie. i dlaczego... i dlatego że już niedługo wybory i może trzeba będzie oddać stołek. Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? 07.02.02, 12:00 Koło bramy jest mało miejsca. Nich tam postawią wierzę widokowo/TV - taką jak Niemiaszki stawiają w swoich miastach. Szerokość przerobić na wysokość i już mamy jakieś 50 - 60 pięter... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.02, 12:12 Alez wy jestescie marudni. Najpierw narzekacie, ze nic sie nie buduje, pozniej ze za wysoko, nie w tym miejscu itd, itp. Dla mnie w dzisiejszej GW najistotniejsze bylo to , ze Hiszpanie nic nie wiedza o nowym przetargu na byla przychodnie w ktorej oni chcieli zrobic swoja siedzibe (tak, tak przeniesc z Warszway do Szczecina - nieczesty to obrazek). Skoro buduja biurowiec to moze tam sie ulokuja, ale dlaczego sa nieporozumienia odnosnie nieruchomosci, na ktora juz wygrali przetarg.O co w tym chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? 07.02.02, 12:30 Jak nie wiadomo o co chodzi... to wiadomo o co chodzi :) A co do marudzenia - trudno nie wyrazić żalu że na najlepszym placu w mieście powstaje hipermarket zamiast kolejnego wieżowca. Pozdrowienia dla aktualnego i przeszłych zarządów Szczecina. Wam to zawdzięczamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.02, 13:50 Mnie tez sie nie podoba idea blaszanego centrum, ktore ad hoc zostalo przykryte w projekcie plytkami ceramicznymi - mozliwe ze tylko z jednej strony od Wyzwolenia, od Malczewskiego ma byc blacha, choc mam nadzieje ze to tylko plotka:).Pamietam jak przed przyjeciem projektu zapewniali, ze Geant bedzie zupelnie inny niz ten na Gumiencach bo bedzie mial TYLKO 6 tys. m2. Wedlug planow na stronie developera ten sam hipermarket ma juz 11 tys. m2. Znowu robia co chca. Oczywiscie w miejscu centrum Galaxy lepiej by wygladaly nowe biurowce, ale grunt nalezy do echo a oni stawiaja centrum handlowe i kropka. Mozna sie zzymac i denerwowac, ale to juz bardziej placz nad rozlanym mlekiem. Co do Hiszpanow, to centrum, gdzie obecnie stoi grzybek wyglada zupelnie przyzwoicie, oczywiscie jak na szczecinskie warunki(przypomina troche hotele Ibis i Novotel) A z tym marudzeniem to mnie nie przekonales - co innego zal, ze w najbardziej reprezentacyjnym miejscu Szczecina bedzie stal budynek tak pasujacy do sasiednich jak piesc do nosa, a co innego krecenie nosem na projekt biurowca, ktory widzieli tylko nieliczni. Poczekajmy az zobaczy swiatlo dzienne, moze nie bedzie tak zle:) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? 07.02.02, 13:41 Gość portalu: olo napisał(a): > Alez wy jestescie marudni. Najpierw narzekacie, ze nic sie nie buduje, pozniej > ze za wysoko, nie w tym miejscu itd, itp. Dla mnie w dzisiejszej GW > najistotniejsze bylo to , ze Hiszpanie nic nie wiedza o nowym przetargu na byla > > przychodnie w ktorej oni chcieli zrobic swoja siedzibe (tak, tak przeniesc z > Warszway do Szczecina - nieczesty to obrazek). Skoro buduja biurowiec to moze > tam sie ulokuja, ale dlaczego sa nieporozumienia odnosnie nieruchomosci, na > ktora juz wygrali przetarg.O co w tym chodzi? O, o właśnie- o co chodzi z tymi Hiszpanami? już pytałam w osobnym wątku, ale tak jakby nikt się nie przejął :( A jeśli prawdą jest, że pani wiceprezydent miasta nie znalazła nawet czasu na spotkanie z inwestorem, to ja nie wiem, o co chodzi. Chcemy inwestorów w Szczecinie czy nie? Ja chcę, ale czy zarząd miasta chce? A co do projektu tego co ma stanąć koło poczty, to dla mnie może być (swoje wyobrażenie opieram o tzw. wizualizację z GW). Poczta jest spore gmaszysko, nie tak łatwo ją zdominować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.*.*.* 07.02.02, 14:13 Gość portalu: olo napisał(a): > Alez wy jestescie marudni. Najpierw narzekacie, ze nic sie nie buduje, pozniej > ze za wysoko, nie w tym miejscu itd, itp. To nie do konca tak. Jeszcze nie dawno w watku o galaxyfie padaly argumenta ze i tak zaden biurowiec a co dopiero drapacz w Szczecinie nie ma szansy powstac. Tymczasem wlasni buduje sie "maly termos", a tu Hiszpanie sypneli taka wiadomosc. To po pierwsze. Po drugie. Brama Portowa wcale nie jest taka latwa do zagospodarowania. Sasiedztwo starej architektury (Brama, Poczta) powoduje z enie tak latwo wkomponowac tam nowoczesny budynek. Spieprzyc latwo - np. wiezowce na Woj.Polskiego. Co oczywiscie nie znaczy ze nie mozna. Jesli wiezowiec nie bylby prymitywnym szklanym klockiem, i znalazlby przeciwage w budynku stawianym naprzeciw (tak gdzie grzybek) oraz czesciowo w Posejdonie, to taka koncepcja moglaby byc interesujaca. Nalezy jednak podchodzic do sprawy ostroznie abysmy nie zaliczyli kolejnego koszmarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopin Re: Powstanie 27-piętrowy budynek!? IP: *.kaliny.szn.pl 07.02.02, 15:20 Tylko dlaczego ten budynek będzie żółty? Niecierpię tego koloru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Wolne place IP: *.cnet.iton.pl 11.02.02, 23:36 Aktualnie w najberdziej reprezentacyjnej osi miasta: Niepodleglosci-Wyzwolenia (umownie od Posejdona do Dany) mozna zauwazyc nastepujace wolne place: -Brama Portowa 3 dzialki (2 CR + wolna po Derby) -Bar Extra -plac po Kaskadzie (ECE) -Wyzwolenia/Malczewskiego (naprzeciw galaxyfu) -Wyzwolenia: Fala -Wyzwolenia: parking obok siedziby PSL Co najmniej na 3 sposrod wymienionch dzialek jest dosc miejsca aby powstaly ladne, wysokie reprezentacyjne budowle. Szczegolnie atrakcyjne sa te na Wyzwolenia. Moze jeszcze zostaje nadzieja na kontynuacje city... Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Wolne place 12.02.02, 11:47 Gość portalu: Mike napisał: > -Wyzwolenia: Fala > -Wyzwolenia: parking obok siedziby PSL fala leży na terenie zarezerwowanym pod dwupamówkę i pewnie sąsiedztwo psl również zwróć uwagę na ten fragment wyzwolenia wygląda jak duże skrzyżowanie bez poprzecznych dróg dojazdowych. wyzwolenia malczewskiego należy do echo ale reszta to cały czas sprawa otwarta. tymczasem zdaje się w sobotnim głosie el presidente runowicz sugeruje że cr nie ma pieniędzy nawet na 4 kondygnacje znowu ciekawa wymiana zdań za pośrednictwem prasy Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Wolne place 26.02.02, 17:01 franekkk napisał(a): > Gość portalu: Mike napisał: > > -Wyzwolenia: Fala > > -Wyzwolenia: parking obok siedziby PSL > > fala leży na terenie zarezerwowanym pod dwupamówkę i pewnie sąsiedztwo psl równ > ież zwróć uwagę na ten fragment wyzwolenia wygląda jak duże skrzyżowanie bez > poprzecznych dróg dojazdowych. Przed wyjazdem obejrzalem sobie ten fragment. Faktycznie! Wyglada jakby zostawili pod jakas droge, tylko skad i dokad ma ona prowadzic? Musze sie przyjrzec mapie... > wyzwolenia malczewskiego należy do echo To przy wyjsciu z przejscia podziemnego tez nalezy do Echo! Matko Boska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Wolne i zajęte place IP: 212.244.79.* 12.02.02, 12:24 Łącząc upodobania Mikego do biurowców i moją niechęć do wież mieszkalnych można by uwolnić od zabudowy mieszkaniowej rejon Malczewskiego/Matejki/'Borysza', a uzyskane w ten sposób tereny przeznaczyć na jakąś dominantę architektoniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Ale o co chodzi ??? 12.02.02, 12:59 A mnie zastanawia jedno - kto w tych biurowcach będzie wynajmował biura ??? Dzisiaj zdecydowania podaż przewyższa popyt. Z drugiej strony powierzchnie biurowe na przyzwoitym poziomie są za drogie dla szczecińskich firm więc nie wiem o co chodzi z tymi wieżowcami w centrum. Czy znowu jakach podpucha ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebi Re: Ale o co chodzi ??? IP: 217.9.191.* 12.02.02, 17:07 Bardzo trzeźwa uwaga. Przecież tam nie będzie tanio - za marmury i luksusy nie płaci się drobnych a taki budynek Arnament stoi prawie pusty. Tam ponoć jest dość drogo. Niech więc wybudują kilka nowych biurowców, to będą wynajmować pokoje na godziny. A wracając do placów to teren przy Bramie Portowej przecież miał być sprzedany hurtem. Kolesie z ECE mieli wziąć wszystko wokół, razem z kinem Derby. Poza tym nawet jeżeli ma tam powstać nowe WTC, to pani Malanowska i Zarząd postara się żeby wszystkie umowy zostaly zerwane, renegocjowane itd. Nie chcę nikogo oskarżać ale jak ktoś renegocjuje umowę przyklepaną przez poprzednią ekipę to znaczy, że jest wściekły, że nie załapał się na gifty. jest taka legenda szczecińska a tym jak Turek budował wielki sklep na stadionie. sprawę przyklepał pewein wiceprezydent z kolegami a potem przyszedł jeszcze gość zwany Kopertą i oprotestował temat, bo nie załapał się na gifty. Turek był twardy (i jest) więc powiedział, ze ręka nie d... i dwa razy nie daje. Wtedy chlopaki musieli zrobić zrzutę na Kopertę. A potem wszystko się rozpieprzyło i koniec bajki. Analogicznie więc: tamta ekipa przyklepał a nowi renegocjują bo było niekorzystnie. Tymczasem zachodni inwestor nie rozumie i nie wie o co chodzi. bo nie zna specyfiki rynku. Ja nikogo nie oskarżam ale prędzej kaktus mi wyrośnie, niż 27 pięter obok Bramy Portowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uotr Re: Ale o co chodzi ??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 23:52 Gość portalu: Sebi napisał(a): > A wracając do placów to teren przy Bramie Portowej przecież > miał być sprzedany hurtem. Kolesie z ECE mieli wziąć wszystko wokół, razem z > kinem Derby. Takie pierwotnie byly plany i nawet mialem w reku oferty inwestycyjne dotyczace 4 dzialek wokol Bramy. Ale oczekiwano ze inwestor pobuduje przejscia podziemne itp, wiec nikt do takiego przetargu nie przystapil. Sprzedano wiec najatrakcyjniejsze grunty pojedynczo - bez kompleksowego podejscia co do tej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopin Re: Ale o co chodzi ??? IP: *.kaliny.szn.pl 13.02.02, 12:09 Gość portalu: Uotr napisał(a): > Gość portalu: Sebi napisał(a): > Sprzedano wiec najatrakcyjniejsze grunty pojedynczo - bez kompleksowego podejsc > ia > co do tej okolicy. Żeby było śmieszniej dopiero teraz (po 3 przetargach)miasto chce zorganizować konkurs architektoniczny na zagospodarowanie terenów przy Bramie Portowej.Teraz gdy 2 działki są już sprzedane a przyszły inwestor za Galerią Centyrum i tak nie będzie musiał akceptować wyników konkursu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Historia pewnego budynku IP: *.cnet.iton.pl 13.02.02, 20:02 Zaczeto go budowac podobnie jak inne nowojorskie symbole (np. Rockefeller Center, badz siedzibe Chryslera) w okresie wielkiego kryzysu. Wszyscy pukali sie w glowe po co to, kto to wynajmie? A jednak wlasnie wielkie budowy z tamtych czasow okazaly sie ratunkiem przed gigantycznym bezrobociem dla setek tysiecy ludzi i ratunkiem przed bankructwem dla tysiecy kooperujacych firm. No i budowac w czasach kryzysu jest tanio. Tanio jest tez wynajmowac tanio zbudowane powierzchnie. Empire State Building, bo o nim mowa zostal, ukonczony w 1931 r. Na poczatku 60 z jego 84 pieter bylo niewynajete. Otrzymal nawet przezwisko Empty State Building. Pierwszy raz znalazl sie nad kreska dopiero w 1951 r., dokladnie 20 lat po tym jak powstal. I nie ma w ym nic dziwnego. W branzy nieruchomosci normalny okres zwrotu kapitalu to wlasnie 20-25 lat. To ze w szalonych latach 90. w Polsce biurowce zwracaly sie w 5-8 lat bylo dziwactwem. Dzis mozna dostac kredyt hipoteczny w zachodnim banku w euro na ok. 5,5%. W Szczecinie bezrobocie rosnie, ESPEBEPE zdycha, sa wolne place a dobrej powierzchni biurowej a sensowne pieniadze (zwazywszy gdzie sie gniezdzi Komfort lub Euroafrica) wcale nie ma tak wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Historia pewnego budynku IP: *.eemagine.com 14.02.02, 09:17 Mike masz calkowita racje :). Ja mysle dokladnie tak samo :) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Historia pewnego budynku 14.02.02, 09:21 Ale do tego trzeba perspektywicznego myślenia- a z tym u nas średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Historia pewnego budynku IP: *.eemagine.com 14.02.02, 11:39 Slyszalem, ze Pazim przynosi zyski mimo ogromnego oprocentowania kredytu. Ciekawe jest tez to, ze Szczecin nie jest miastem typowo turystycznym a w ostatnim czasie powstje kilka nowych calkiem duzych hoteli. Moze wlasciciele tych hoteli mysla perspektywicznie :). Swoja droga to zapamietalem wypowiedz pewnego wlasciciela (albo dyrektora) malego hotelu w Szczecinie, ktory powiedzial, ze w naszym miescie prowadzenie hotelu to dobry i oplacalny interes. Strasznie mnie to zadziwilo w kontekscie tego, ze wczesniej pokazywano wypowiedzi roznych przedsiebiorcow, ktorzy twierdzili, ze zaden biznes w naszym miescie nie jest oplacalny. Wiadomo : postepujace ubozenie spoleczenstwa :) itd. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Historia pewnego budynku 15.02.02, 10:22 Póki co Szcecin jest wyższy od Poznania :) Pazim bije ich wszystkie wysokie budowle urodą i wielkością :))) Ale niestety zobaczcie sami :( www.skyscrapers.com/english/worldmap/building/0.9/136644/index.html niestety toto nawet całkiem ładne jest :( Hiszpańce pokażscie Poznaniowi gdzie byki rosną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Historia pewnego budynku IP: *.eemagine.com 15.02.02, 10:26 bbury : tez ogladalem juz te stronke. Pazim prezentuje sie super. Moim zdaniem to jeden z ladniejszych budynkow biurowych jakie widzialem. A widzialem sporo ;) (niestety tylko w Europie). Poznaniacy strasznie sie podniecaja tym ich PCF a na zdjeciach z tej stronki prezentuje sie cieniutko.... Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Historia pewnego budynku IP: *.cnet.iton.pl 15.02.02, 10:32 bbury napisał(a): > Póki co Szcecin jest wyższy od Poznania :) > Pazim bije ich wszystkie wysokie budowle urodą i wielkością :))) > > Ale niestety zobaczcie sami :( > <a href="www.skyscrapers.com/english/worldmap/building/0.9/136644/index. > html">www.skyscrapers.com/english/worldmap/building/0.9/136644/index.html</a> > > niestety toto nawet całkiem ładne jest :( > > Hiszpańce pokażscie Poznaniowi gdzie byki rosną :) Z tego co wiem to Brama Poludnia wcale nie jest projektem w budowie. Natomiast w Poznaniu wkrotce ruszy Andersja - drugi budynek z kompleksu PFC i niestety wyzszy od Pazimu, choc raczej nieciekawy architektonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kingaps Re: Historia pewnego budynku IP: *.icpnet.pl 21.02.02, 00:53 Przynosi zyski bo nie jest już spłacany horendalny kredyt. Został sprzedany jeśli dobrze pamietam HypoVereinsbank. Ten bank a konkretnie spółka od niego zależna wylisingowała go PŻM-owi. Po drugi obniżono cenę 1 m kw. powierzchni. Obok Pazimu jest reprezentacyjny Radisson SAS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Ale bylaby panorama! IP: *.rz.bauboden.com 19.02.02, 15:02 Hiszpanie wpomnieli, ze na szczycie budynku mialby byc punkt widokowy. Przed wyjazdem poszedlem sobie dokladnie obejrzec miejce. Lazilem ponad godzine i patrzylem sie z roznych perspektyw. Pare wnioskow: -caly plac jest naprawde obszerny, taki budynek go nie przytloczy -nie przytloczy rowniez gmachu, a raczej gmaszyska poczty -jesli bedzie dobry architektonicznie i sie ladnie skomponuje z sasiadami (jak np. Ksiaznica Pomorska, albo COZ) to jestem za -z tarasu widokowego bylby niesamowity widok - wokol mnostwo wiez i wiezyczek - jak korona: Katedra, PAM, koscioly: Garnizonowy, Serca Jezusowego i na ul.Bogurodzicy, wiezyczki kamienic (m.in. pasaz A-Z, rog Woj.Polskiego i Krzywoustego) a na drugim koncu osi majestatyczny Pazim. Przyjrzalem sie temu co ostanio postawili Hiszpanie w Madrycie i w Barcelonie, i to sa przyklady naprawde dobrej, niebanlnej architektury. Jesli jest szansa na powstanie takiego budynku - udzielam mu swego poparcia, jednak z zastrzezeniem do ostrej kontroli jakosci architektury, zebysmy nie zaliczyli klocka. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pakuz Re: Ale bylaby panorama! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.02.02, 15:56 a ja proponuje przemianowac "brame portowa" na "plac hiszpanski" Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Ale bylaby panorama! 19.02.02, 15:57 Gość portalu: pakuz napisał(a): > a ja proponuje przemianowac "brame portowa" na "plac hiszpanski" Brama to nie to samo co plac- chyba..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pakuz Re: Ale bylaby panorama! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.02.02, 16:05 no to jak sie nazywa ten plac ?????? bo wedlug planu ktory mam przed soba "plac brama portowa" Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Ale bylaby panorama! 19.02.02, 16:07 Gość portalu: pakuz napisał(a): > no to jak sie nazywa ten plac ?????? > bo wedlug planu ktory mam przed soba "plac brama portowa" A nie jest to plac pod dumną nazwą "Zwycięstwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pakuz Re: Ale bylaby panorama! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.02.02, 16:10 plac zwyciestwa to ten nastepny na planie zaznaczony osobno Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: Ale bylaby panorama! 19.02.02, 16:17 Proszę, człowiek uczy się całe życie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cAt Re: Ale bylaby panorama! IP: 62.233.159.* 19.02.02, 16:23 jejku tyle postów o NIC!!! tak, tak o NIC. Wszyscy dobrze wiedza jak sie koncza w Szczecinie takie inwestycje - kilka lat uzgadniania, domawiania, omawiania, prawie-podpisywania, dalszego omawiania, dalszego uzgadniania - mam dalej wymieniac???? Chevelton w Dabiu, Hiszpanie na Jedności Narodowej, Stalownia pod Gryfinem, działki pod Pogonia, ocztszczalnia sciekow (4 lata zastoju), wielkie plany przy Pazimie a i tak bedzie supermarket, Aquapark na Gontynce - jeszcze mam cos przypomniec??? Juz jest pierwsza przeszkoda dla waszego 27-pietrowego budynku - plan zagospodarowania przestrzennego W CENTRUM MIASTA (BRAMA PORTOWA) NIE ZEZWALA NA ZABUDOWE WIEKSZA NIZ 4 PIETRA!!!!!! paranoja??? ale jakze szczecinska!!! szykuje sie ladnych pare lat klotni i zwodzenia inwestora, zalatwiania malych interesow politycznych pod przykrywka dbalosci o mieszkancow miasta i jak juz radni zezwola na zmiane planu zagospodarowania przestrzennego to bedzie ZA POZNO!!! jak zwykle z reszta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopin Re: Ale bylaby panorama! IP: *.kaliny.szn.pl 26.02.02, 14:37 Wczoraj Rada Miasta zgodziła sie na zmianę planu zagospodarowania przestrzennego w rejonie Bramy Portowej. To może za jakiś rok hiszpanie zaczną coś robić! Jeżeli wogóle dojdzie do budowy 17 piętrowego budynku to bardzo chętnie widziałbym taki sam (wysokościowo) po drugiej stronie - przy Galerii Centr. To była by dopiero brama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Ale bylaby panorama! IP: *.rz.bauboden.com 26.02.02, 14:40 Gość portalu: kopin napisał(a): > Wczoraj Rada Miasta zgodziła sie na zmianę planu zagospodarowania > przestrzennego w rejonie Bramy Portowej. > To może za jakiś rok hiszpanie zaczną coś robić! > > Jeżeli wogóle dojdzie do budowy 17 piętrowego budynku to bardzo chętnie > widziałbym taki sam (wysokościowo) po drugiej stronie - przy Galerii Centr. > To była by dopiero brama. Powiem Ci Kopin ze mi tez taka wizja chodzi po glowie. Taka Brama Pomorza - czad, albo madrycka Puerta de Europa... Odpowiedz Link Zgłoś
wroclaw__98_9 Re: Ale bylaby panorama! 26.02.02, 14:44 a kto by chciał w szczecinie cos takiego budować, a panorama byłaby przerazająca, szarość, brud i syf, liepiej żeby nie miał okien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budrys Re: Ale bylaby panorama! IP: 212.160.133.* 26.02.02, 14:58 Tak się składa , że doskonale znam Wrocław i bardzo współczuję Tobie drogi forumowiczu ! Pamiętam Wroclaw sprzed 20 lat i ten obecny – czyli spacerujące szczury po głównych ulicach czy też obskakujące śmietniki na dworcu głównym czerwone , bez sierści bezczelne szczury. Szarość i nędzę Wrocławia po powodzi 97 roku. Hala Ludowa , stadion Śląska , ZOO wszystko w stanie ruiny , przejazd tranzytem do A4 przez Wrocław to hańba dla władców tego miasta .... Czym chcesz zabłysnąć ? A może po prostu nigdy nie byłeś w Szczecinie ? Odpowiedz Link Zgłoś
wroclaw__98_9 Re: Ale bylaby panorama! 26.02.02, 15:04 tio chyba ty nie byłeś we Wrocławiu a twoje przykłady pochodzą po prostu ze Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart Re: Ale bylaby panorama! IP: 217.153.4.* 26.02.02, 16:36 wroclaw__98_9 napisał(a): > tio chyba ty nie byłeś we Wrocławiu a twoje przykłady pochodzą po prostu ze > Szczecina Po co te emocje? Ostatnio bywam we Wrocławiu przynajmniej co dwa tygodnie i mogę potwierdzić, że przejazd przez to miasto samochodem to horror. A co do szarzyzny i brudu, to pod tym względem Wrocław wcale nie jest lepszy od Szczecina - rozpadające się rudery z pustymi oczodołami okien w centrum to raczej nie jest powód do dumy? Tak samo z "pięknymi" estakadami przy moście Grunwaldzkim - ohyda. Jedynie niesamowitego Starego Miasta można wrocławianom pozazdrościć (moim zdaniem rynek w Poznaniu się przy nim chowa). A w Szczcinie są miejsca, które można bez wstydu pokazać - np. oświetlone Wały Chrobrego i port nocą, nie mówiąc o nocnym wjeżdzie do centrum Trasą Zamkową (kilku moim znajomym - również z Wrocławia - szczęka opadła). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: Ale bylaby panorama! IP: 212.244.79.* 27.02.02, 10:19 wroclaw__98_9 napisał(a): > tio chyba ty nie byłeś we Wrocławiu a twoje przykłady pochodzą po prostu ze > Szczecina Nie podszywaj się pod Wrocław, koleś, bo najwyraźniej nie znasz tego miasta, chyba że w ogóle nosa z domu nie wyściubiasz. Ja we Wrocławiu mieszkam, tu stoję w korkach, ti wpadam w dziury w jezdni, tu podziwiam brud w różnych zakątkach (zajrzyj kiedy do trójkąta bermudzkiego). Moje pierwsze miesiące we Wrocławiu to było ciągłe zadziwienie ilością porzuconych, zapadających się domów. Od tego czasu postęp jest niewiarygodny, jednak nie na tyle się wybiliśmy, żeby było czym się pysznić przed Szczecinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Ale z was prowincjusze! IP: *.prokom.pl 26.02.02, 16:09 Chłopcze prowincjonalny!!! jaki "wysoki wieżowiec"? !!!!!!1 27 pięter to nędzny bloczek. Jak trafisz kiedyś pod Petronas Towers czy w inne światowe okolice to zrozumiesz że taki Pazim to karykaturalna miniaturka ... oczywiście "Śmiechu warta" bo to Szczecin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Ale z was prowincjusze! IP: *.rz.bauboden.com 26.02.02, 16:26 Gość portalu: quest napisał(a): > Chłopcze prowincjonalny!!! jaki "wysoki wieżowiec"? !!!!!!1 > > 27 pięter to nędzny bloczek. Jak trafisz kiedyś pod Petronas Towers > czy w inne światowe okolice to zrozumiesz że taki Pazim to karykaturalna > miniaturka ... oczywiście "Śmiechu warta" bo to Szczecin. Byles pod Patronas Towers? Moze chociaz pod Empire State? No to moze choc pod Commerzbankiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart Re: Ale z was prowincjusze! IP: 217.153.4.* 26.02.02, 16:42 Gość portalu: Mike napisał(a): > Gość portalu: quest napisał(a): > > > Chłopcze prowincjonalny!!! jaki "wysoki wieżowiec"? !!!!!!1 > > > > 27 pięter to nędzny bloczek. Jak trafisz kiedyś pod Petronas Towers > > czy w inne światowe okolice to zrozumiesz że taki Pazim to karykaturalna > > miniaturka ... oczywiście "Śmiechu warta" bo to Szczecin. > > Byles pod Patronas Towers? Moze chociaz pod Empire State? No to moze choc pod > Commerzbankiem? Pewnie był, ale pod Pałacem Kultury. ;-) Co to w ogóle za przykłady - jak już ktoś kiedyś wspomniał (nie wiem, czy nie mike), ze względów geologicznych nikt w Szczecinie żadnych 200-pietrowych wież nie wybuduje (przypuszczam, że w żadnym innym miejscu w Polsce również). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uotr Re: Ale z was prowincjusze! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 02:13 Gość portalu: mart napisał(a): > Co to w ogóle za przykłady - jak już ktoś kiedyś wspomniał (nie wiem, czy nie > mike), ze względów geologicznych nikt w Szczecinie żadnych 200-pietrowych wież > nie wybuduje (przypuszczam, że w żadnym innym miejscu w Polsce również). Z tego co wiem, nasza szczecinska gleba to przede wszystkim polodowcowe piaski. Dla porownania, mimo ze w miejscu dzisiejszego Manhattanu tez byl lodowiec, to jednak stoi on na litej skale. Byc moze istnieja jednak konstrukcyjne mozliwosci omijajace ta przeszkode np. glebokie palowanie. Nie znam sie na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Wysokosci IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 09:32 > Gość portalu: mart napisał(a): > > Co to w ogóle za przykłady - jak już ktoś kiedyś wspomniał, ze względów > geologicznych nikt w Szczecinie żadnych 200-pietrowych wież nie wybuduje > (przypuszczam, że w żadnym innym miejscu w Polsce również). Aktualnie nie ma na swiecie zadnego budynku 200-pietrowego. Najwiecej pieter ma Sears Tower w Chicago - 108 (442 m) i jest budynek w ktorym mozna najwyzej wjechac. WTC mialy po 102 pietra. Wspomniane Patronas Towers maja ich 88 (452 m) a to dlatego ze sa zakonczone iglicami wliczanymi do wysokosci. Najwyzszy budynek w Europie - Commerzbank ma 56 pieter (299 m) a najwieksza ilosc pieter - numero due, czyli MesseTurm 70 (256 m). Oba we Frankfurcie. PKiN ma zaledwie 33 pietra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart Re: Wysokosci IP: 217.153.4.* 27.02.02, 10:42 Gość portalu: Mike napisał(a): > Aktualnie nie ma na swiecie zadnego budynku 200-pietrowego. Najwiecej pieter ma > > Sears Tower w Chicago - 108 (442 m) i jest budynek w ktorym mozna najwyzej > wjechac. WTC mialy po 102 pietra. > > Wspomniane Patronas Towers maja ich 88 (452 m) a to dlatego ze sa zakonczone > iglicami wliczanymi do wysokosci. > > Najwyzszy budynek w Europie - Commerzbank ma 56 pieter (299 m) a najwieksza ilo > sc > pieter - numero due, czyli MesseTurm 70 (256 m). Oba we Frankfurcie. > > PKiN ma zaledwie 33 pietra. Fakt, trochę przesadziłem z tymi piętrami. :-)) Wyrazy szacunku dla twojej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Spokojnie można bydować IP: *.prokom.pl 27.02.02, 14:38 Opowiastki że w Szcz. nie można czegoś zbudować możecie między bajki włożyć W Singapurze pobudowano ichnie drapacze ... na terenach podmokłych, na poziomie morza, W Meksyku i LA na usokach tektonicznych itp itd PS O budowaniu na sztucznych wyspach w Japonii itp. nawet nie wspomnę bo pewnie uznacie je za fantazje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Byłem! IP: *.prokom.pl 27.02.02, 14:33 Akurat byłem pod i w Petronas Tower dwa miechy temu aby zobaczyć je póki jeszcze stoją. Prowincjuszom polecam przynajmniej odwiedziny Frankfurckiego Mainhattannu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Byłem! IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 14:39 Gość portalu: quest napisał(a): > Akurat byłem pod i w Petronas Tower dwa miechy temu aby zobaczyć je póki > jeszcze stoją. > Prowincjuszom polecam przynajmniej odwiedziny Frankfurckiego Mainhattannu Watpie. Ale niech Ci bedzie. Otoz tak sie smiesznie sklada, ze mieszkalem w NYC (na samym Manhattanie, 3 ave), a ostatnie pare miechow we Frankfurcie. 1) W Szczecinie nie dostrzegam zadnych objawow prowincjonalizmu 2) Pazim Center reprezentuje dobra swiatowa archirekture. Gdyby stal we Frankfurcie bylby w czolowce najladniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Stodoły w mieście czy to nie prowincja? IP: *.prokom.pl 27.02.02, 14:55 > Watpie. Ale niech Ci bedzie. Nie ma w co wątpić. Oczywiście nie byłem na szczycie bo tam zwykłych herbatników nie wpuszczają, za to obok masz wyższą Menara tower która w zupełności zaspokaja głód wysokości > a ostatnie pare miechow we Frankfurcie. > 1) W Szczecinie nie dostrzegam zadnych objawow prowincjonalizmu Sam przyznasz że FRA i Szcz. wyglądają "nieco" inaczej. > 2) Pazim Center reprezentuje dobra swiatowa archirekture. Gdyby stal we > Frankfurcie bylby w czolowce najladniejszych. O ile byłby dostatecznie daleko od centrum. Pazim rzeczywiście wygląda dobrze ale do dlatego że dookoła jest tyle marnoty, zresztą jak obok niego wybudują nową stodołę hipermarketową zrobi się shit W Szczecinie brakuje jednej podstawowej rzeczy cementującej miasto i nadającej mu charakter tzn. "Starego" Rynku- takiego jakie mają Poznań,Wrocław czy Kraków ... dlatego to miasto nie ma DUSZY i przez to jest prowincjonalne Swoją drogą nie ma tu miejsa na zaaranżowanie takiego stylowego rynku. OOps było jedno czyli ten plac obok Pazimu ale będziemy tam mieć wspomnianą stodołę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Stodoły w mieście czy to nie prowincja? IP: *.eemagine.com 27.02.02, 15:03 quest : Ty jednak jestes wyjatkowo glupi. Rynek obok Pazimu buhaha. A tak wogole to skad Ty jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Stodoły w mieście czy to nie prowincja? IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:07 Gość portalu: quest napisał(a): > > a ostatnie pare miechow we Frankfurcie. > > 1) W Szczecinie nie dostrzegam zadnych objawow prowincjonalizmu > Sam przyznasz że FRA i Szcz. wyglądają "nieco" inaczej. Faktycznie frankfurckie stare miasto wyglada przy odbudowanam podzamczu jak ostatni syf. > > 2) Pazim Center reprezentuje dobra swiatowa archirekture. Gdyby stal we > > Frankfurcie bylby w czolowce najladniejszych. > O ile byłby dostatecznie daleko od centrum. > Pazim rzeczywiście wygląda dobrze ale do dlatego że dookoła jest tyle marnoty, > zresztą jak obok niego wybudują nową stodołę hipermarketową zrobi się shit Veto! We Frankfurcie ladniejsze sa tylko Westend Strasse, MesseTurm i Japan Center (raptem pare metrow od wyzszy od Pazimu). MAINTURM, Castor i Pollux to ta sama klasa architektury. Trainon, Commerzbank, BueroZenter, Drezner Bank - to juz ponizej "termosu". Najbardziej podobne do Pazim sa budynki Word Financial Center w NYC. Powszechnie uwaza sie je za bardzo ladne. Bylo ich 5, niestety - 2 ida do wyburzenia. Po 11.09 nie nadaja sie juz do remontu. > W Szczecinie brakuje jednej podstawowej rzeczy cementującej miasto i nadającej > mu charakter tzn. "Starego" Rynku- takiego jakie mają Poznań,Wrocław czy Kraków > ... dlatego to miasto nie ma DUSZY i przez to jest prowincjonalne Paryz i Berlin nie maja starowki. NYC i Boston tez nie ma a we Frankfurcie stare miasto to 3 (doslownie trzy) budynki wokol rynku. Reszta to nowomodne, powydziwiane pseudokamienice. > Swoją drogą nie ma tu miejsa na zaaranżowanie takiego stylowego rynku. OOps był > o jedno czyli ten plac obok Pazimu ale będziemy tam mieć wspomnianą stodołę Widziales rynek wsrod blokow... Juz wiecej o architekturze sie lepiej nie wypowiadaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest ... prowincjusze come back IP: *.prokom.pl 27.02.02, 15:28 > Widziales rynek wsrod blokow... > Juz wiecej o architekturze sie lepiej nie wypowiadaj... Ale z was głąby. Chodzi o IDEĘ a nie o budowanie pseudo-starówki jak w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: ... prowincjusze come back IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:29 Gość portalu: quest napisał(a): > > Widziales rynek wsrod blokow... > > Juz wiecej o architekturze sie lepiej nie wypowiadaj... > > Ale z was głąby. Chodzi o IDEĘ a nie o budowanie pseudo-starówki jak w Warszawi > e Wzorcem - ratusz i plac w Koszalinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Re: ... prowincjusze come back IP: *.prokom.pl 27.02.02, 15:32 Was? Co ma piernik do wiatraka czyli niby wieżowców i prowincjonalności Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: ... prowincjusze (quest) come back IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:36 Gość portalu: quest napisał(a): > Was? > Co ma piernik do wiatraka czyli niby wieżowców i a co ma "IDEA rynku staromiejskiego" do pl.Rodla? Powyzej wyjasnilem Ci wszystkie kwestie zwiazane z wysokimi budynkami. Na poczatek Ci wystarczy. Jak troche poczytasz - mozemy kontynuowac dyskusje. > prowincjonalności Szczecina o tym nie moge sie wypowiadac, bo nie mozna dyskutowac o czyms czego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Re: ... prowincjusze (quest) come back IP: *.prokom.pl 27.02.02, 15:50 > a co ma "IDEA rynku staromiejskiego" do pl.Rodla? Plączesz się w zeznaniach, pl.Rodła ... dlatego że wkrótce wybudują tam jakąś kupę która na pewno nie poprawi wizerunku miasta at all! > Powyzej wyjasnilem Ci wszystkie kwestie zwiazane z wysokimi budynkami. Na > poczatek Ci wystarczy. Jak troche poczytasz - mozemy kontynuowac dyskusje. Niczego nie wyjaśniłeś, za to zapomniałeś że punktem wyjścia był zachwyt lub przerażenie jakiegoś głąba nad jakimś tam projektem budynku. Nonsens, nie ma się przecież czym podniecać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: ... prowincjusze (quest) come back IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:54 Gość portalu: quest napisał(a): > > a co ma "IDEA rynku staromiejskiego" do pl.Rodla? > Plączesz się w zeznaniach, pl.Rodła ... dlatego że wkrótce wybudują tam jakąś > kupę która na pewno nie poprawi wizerunku miasta at all! Stwierdziles ze bylo miejsce na rynek staromiejski przy pl.Rodla ale przepadlo bo buduja hipermarket! Jesli tak programujesz/projektujesz jak dyskutujesz to nic dziwnego ze Prokom wypuszcza takie gnioty. > > Powyzej wyjasnilem Ci wszystkie kwestie zwiazane z wysokimi budynkami. Na > > poczatek Ci wystarczy. Jak troche poczytasz - mozemy kontynuowac dyskusje. > Niczego nie wyjaśniłeś, za to zapomniałeś że punktem wyjścia był zachwyt lub > przerażenie jakiegoś głąba nad jakimś tam projektem budynku. > Nonsens, nie ma się przecież czym podniecać. wyjasnilem Ci dlaczego: -27-pietrowy budynek mozna nazwac wiezowcem -dlaczego Pazim jest udanym budynkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Re: ... prowincjusze (quest) come back IP: *.prokom.pl 27.02.02, 16:40 > Jesli tak programujesz/projektujesz jak dyskutujesz to nic dziwnego ze Prokom > wypuszcza takie gnioty. Co to jest Prokom? > > wyjasnilem Ci dlaczego: > -27-pietrowy budynek mozna nazwac wiezowcem > -dlaczego Pazim jest udanym budynkiem ergo nie ma się czym emocjonować ... od początku to powtarzam a wy się zachwycacie nie widomo czym Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: ... prowincjusze (quest) come back 27.02.02, 16:44 Gość portalu: quest napisał(a): > > Jesli tak programujesz/projektujesz jak dyskutujesz to nic dziwnego ze Pro > kom > > wypuszcza takie gnioty. > Co to jest Prokom? Osiolku, przeciez wszysci widza skad piszesz... > > wyjasnilem Ci dlaczego: > > -27-pietrowy budynek mozna nazwac wiezowcem > > -dlaczego Pazim jest udanym budynkiem > > ergo nie ma się czym emocjonować ... od początku to powtarzam > a wy się zachwycacie nie widomo czym Oczywiscie ze jest. 27 pieter - bylby to najwyzszy budynek w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: ... prowincjusze (quest) come back IP: *.eemagine.com 27.02.02, 16:47 quest : jak to nie wiesz co to jest Prokom? Udajesz glupiego ale Twoj adres internetowy Cie zdradza. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
chram Re: Stodoły w mieście czy to nie prowincja? 27.02.02, 15:21 Czy Ty quest nie masz aby na imie Rysiu? Bo jesli tak, to wez sie lepiej do roboty, a nie wypisuj glupoty na forum... A jesli Ci sie tak bardzo Szczecin nie podoba, to wracaj do Koszalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Re: Stodoły w mieście czy to nie prowincja? IP: *.prokom.pl 27.02.02, 15:31 Leszcze głosu nie mają;) Odpowiedz Link Zgłoś
chram Re: Stodoły w mieście czy to nie prowincja? 27.02.02, 15:51 Gość portalu: quest napisał(a): > Leszcze głosu nie mają;) > To jednak Rysiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Rysiu do roboty! IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:55 chram napisał(a): > Gość portalu: quest napisał(a): > > > Leszcze głosu nie mają;) > > > To jednak Rysiu. Rysiu do roboty - bo poskarze szefowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Robota nie zając... IP: *.eemagine.com 27.02.02, 16:05 No a jak Ciebie zwolnia z Prokomu to co wtedy bedzie? Pojedziesz do USA? Ale tam tez jest przeciez prowincja. Co ty bedziesz biedaku robil na tym swiecie? A co do Moskwy to chyba bym sie bal nazwac ja prowincja. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
javal Re: Ale z was prowincjusze! 27.02.02, 09:46 Gość portalu: quest napisał(a): > Chłopcze prowincjonalny!!! jaki "wysoki wieżowiec"? !!!!!!1 > > 27 pięter to nędzny bloczek. Jak trafisz kiedyś pod Petronas Towers > czy w inne światowe okolice to zrozumiesz że taki Pazim to karykaturalna > miniaturka ... oczywiście "Śmiechu warta" bo to Szczecin. Światowiec się odezwał :> Pewnie się bywało i widziało, co? Styl podobny do tego nawiedzonego 98_9 czy jak mu tam z Wrocka, co to kompleks małej kuśki odreagowują na forum, obzywając wszystkich i wszystko dokoła "prowincją". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Szczecińskie kompleksy IP: *.prokom.pl 27.02.02, 14:41 Moja odpowiedz dotyczyła człowieka który 27 piętrowy bloczek nazwał wieżowcem czy czymś podobnym. Faktem jest natomiast że Szczecin wygląda nędznie ... miejscowość z ambicjami powinna zafundować sobie przynajmniej wieżę widokową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Szczecińskie kompleksy IP: *.eemagine.com 27.02.02, 14:43 quest idz zrob cos z soba. Po co piszesz takie rzeczy? Nudzi Ci sie? Skoczyles juz na dzisiaj prace pucybuta pod Petronas Tower? Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Berlinskie kompleksy IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 14:48 Gość portalu: quest napisał(a): > Moja odpowiedz dotyczyła człowieka który 27 piętrowy bloczek > nazwał wieżowcem czy czymś podobnym. Za granice drapaczy chmur (high-rise buildings) architekci przyjmuja 250, czasami 300 stop. Daje to w 2 przypadku 90 metrow. Budynek 27 pietrowy mialby minimum 105 metrow (Pazim z 22 pietrami ma bez masztu 92 metry). Wiec okreslenie jest jak najbardziej prawidlowe. Dla porownania slynny, wybudowany w 2000 r. na Potdamer Platz - Sony Center ma 26 pieter. Ach Ci zakompleksieni berlinczycy... > miejscowość z ambicjami powinna zafundować sobie przynajmniej > wieżę widokową. Polecam Cafe 22. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Re: Berlinskie kompleksy IP: *.prokom.pl 27.02.02, 14:58 > Polecam Cafe 22. Tak się przypadkiem składa że mam to na wyciągnięcie ręki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Berlinskie kompleksy IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:08 Gość portalu: quest napisał(a): > > Polecam Cafe 22. > > Tak się przypadkiem składa że mam to na wyciągnięcie ręki No wiec...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Berlinskie kompleksy IP: *.eemagine.com 27.02.02, 15:12 Mike nie ma co z questem gadac. On chyba pracuje w Prokomie (w budynku ZUSu?) i jest pewnie zrzutem z Gdanska. Wiec musi pokazac co to nie on. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Berlinskie kompleksy IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:13 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Mike nie ma co z questem gadac. On chyba pracuje w Prokomie (w budynku ZUSu?) i > jest pewnie zrzutem z Gdanska. Wiec musi pokazac co to nie on. > Pozdro. Watpie zeby byl zrzutem z Gdanska. Obstawiam na tereny niedoszlego Srodkowopomorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Berlinskie kompleksy IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:15 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Mike nie ma co z questem gadac. On chyba pracuje w Prokomie (w budynku ZUSu?) W ramach propagowania nazw budynkow: budynek ZUS naprawde nazywa sie Pomeranus :-))) A wieze widokowa to Hiszpany chca zrobic na szczycie wiezowca przy Bramie Portowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Berlinskie kompleksy IP: *.eemagine.com 27.02.02, 15:19 Mike : zapomniales, ze to nie bedzie wiezowiec :))) tylko jakis maly budyneczek. Cos mi sie wydaje, ze chyba przejrzelismy questa bo cos sie juz "zamknal" :). Nie wiem jak to jest ale mnie ciagnie do tej naszej prowincji. Zanim jeszcze wyjade to juz chce wracac :). Na szczescie mam blisko z Berlina :) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Berlinskie kompleksy IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:23 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Mike : zapomniales, ze to nie bedzie wiezowiec :))) tylko jakis maly budyneczek > . Tak, przepraszam, oczywiscie! :-))) > Cos mi sie wydaje, ze chyba przejrzelismy questa bo cos sie juz "zamknal" :). Mysle ze szef zespolu zobaczyl co ma na ekranie... > Nie wiem jak to jest ale mnie ciagnie do tej naszej prowincji. Zanim jeszcze > wyjade to juz chce wracac :). Na szczescie mam blisko z Berlina :) > Pozdro. Mnie tez, zazdroszcze. Ja najwczesniej na swieta :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Berlinskie kompleksy IP: *.eemagine.com 27.02.02, 15:28 Teoretycznie moglbym nawet spac w Szczecinie. Troche to by bylo nieoplacalne ale przynajmniej caly czas bym byl u siebie ;). No i czasem podroz sie nieoczekiwanie wydluza. Np. w ostatni piatek jechalem do domu 4,5 godziny (normalnie z pracy pod sam dom praktycznie rowno 2 godziny). Najpierw korek za Berlinem a potem jeszcze kolejka na granicy. A to wszystko przez glupich laweciarzy-zlomiarzy :). Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest Do Mika i Macika IP: *.prokom.pl 27.02.02, 15:39 Poczytajcie swoje posty ... cienizna, Szczecin to dno i tego nie zmienicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Do Mika i Macika IP: *.eemagine.com 27.02.02, 15:42 quest : no to wracaj do Koszalina. Ja sie nie bede wypowiadal na temat prowincjonalnosci Koszalina bo nigdy tam nie bylem. Zreszta czy opinia frustrata questa ma jakies znaczenie? Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Do questa IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 15:48 Gość portalu: quest napisał(a): > Poczytajcie swoje posty ... cienizna, Szczecin to dno i tego nie zmienicie Opowiem Ci Twoja historie: Przyjechales do Szczecina na studia z masteczka x, gdzies na Pomorzu Srodkowym. Na poczatku zachwyciles sie metropolitalnoscia (ba, pierwszy raz pojechales tramwajem!). I rok minal ci na libacjach w akademiku - wolnosc od rodzicow i te sprawy. Potem zaczales sie gwaltownie odchamiac, chodziles do teatru czesciej niz lokalni. Studia zblizaly sie do konca a Ty zaczales rozumiec ze juz nie wrocisz do swojego miasteczka X. Bo nie masz po co! Ze zostaniesz w Szczecinie. Ze to bedzie teraz Twoje miasto - i od tego czasu plujesz na Grod Gryfa, bo juz zapomniales ze tu dano Ci szanse. Nie, Ty traktujesz to jak zsylke! To ze pracujesz za 3500-4000 netto to juz Ci malo. Teraz Szczecin to prowincja bo jasniepan byl na 2 wycieczkach zagranicznych. A jedz do Poznania albo Warszawy, jedz w wielki swiat - jak Ci tam na dzien dobry powiedza: -ty szczurze z prowincji, zabierasz nam miejsca pracy i przez ciebie spadaja nam zarobki - wtedy zatesknisz za Szczecinem A teraz wracaj do roboty, Platnik cos mi ostatnio szwankowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quest ... totalne dno, wy naprawdę macie kompleksy! IP: *.prokom.pl 27.02.02, 15:59 > Opowiem Ci Twoja historie: > Przyjechales do Szczecina na studia z masteczka x, gdzies na Pomorzu Srodkowym. > ciach To była twoja historia a moja jest zupełnie inna. To co napisałeś to temat na osobny wątek. Ciekawe co na twoją opowiastkę powiedzieli by ludzie którze pochodzą ze Szczecina i wyrwali się na "wielki świat" i "kariery" do Wszawki i itp. PS. Dla jasności dodam że jak dla mnie Warszawka to również prowincja, dziki wschód który bardziej przypomina Moskwę niż cokolwiek innego Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Swiatowy, mospanie :-)))! 27.02.02, 16:04 Gość portalu: quest napisał(a): > > Opowiem Ci Twoja historie: > > Przyjechales do Szczecina na studia z masteczka x, gdzies na Pomorzu Srodk > owym. > > ciach > To była twoja historia a moja jest zupełnie inna. Czyli trafilem :->>> > To co napisałeś to temat na osobny wątek. > Ciekawe co na twoją opowiastkę powiedzieli by ludzie którze pochodzą ze Szczeci > na i wyrwali się na "wielki świat" i "kariery" do Wszawki i itp. Wystarczy zajrzec na forum Warszawa badz Praca. > PS. > Dla jasności dodam że jak dla mnie Warszawka to również prowincja, > dziki wschód który bardziej przypomina Moskwę niż cokolwiek innego A tak dla scislosci to dyskutujesz z prawdziwymi prowincjuszami: gosciem z Nadrenii (ja) i gosciem z Berlina (Maciek). Nie penaj, Prokom nie zwalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Swiatowy, mospanie :-)))! IP: *.eemagine.com 27.02.02, 16:08 Ja jestem tym bardziej prowincjonalny, ze mieszkam i pracuje we wschodnim Berlinie. A na weekendy to juz sie zanuzam na tak gleboka prowincje, ze juz sie bardziej nie da. To znaczy przyjezdzam do Szczecina (chyba powinienem napisac z malej litery - tak bardzo prowincjonalne jest to miasto). Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Swiatowy, mospanie :-)))! 27.02.02, 16:12 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Ja jestem tym bardziej prowincjonalny, ze mieszkam i pracuje we wschodnim > Berlinie. A na weekendy to juz sie zanuzam na tak gleboka prowincje, ze juz sie > bardziej nie da. To znaczy przyjezdzam do Szczecina (chyba powinienem napisac z > malej litery - tak bardzo prowincjonalne jest to miasto). > > Pozdro. To straszne. A mnie tak oplotly autabahny ze sie chyba nigdy nie wyrwe... :-))) Greetz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mart Re: ... totalne dno, wy naprawdę macie kompleksy! IP: 217.153.4.* 27.02.02, 16:09 Nie, klocku, my po prostu lubimy to miasto z jego wadami i zaletami. Otrzyj jad z ząbków i schowaj się pod kamień, spod którego wylazłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
obs Re: Berlinskie kompleksy 27.02.02, 16:00 Gość portalu: Mike napisał(a): > W ramach propagowania nazw budynkow: > budynek ZUS naprawde nazywa sie Pomeranus :-))) Kiedy budynek się otwierał proponowaliśmy nazwę Piramida Zusa. (Takie żartobliwe, wcale ale to wcale nie złośliwe nawiązanie do egipskich piramid budowanych z przepychem kosztem tysięcy anonimowych niewolnikow ;-). Ale teraz doceniam architektoniczne walory gmachu. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Pomeranus 27.02.02, 16:07 obs napisał(a): > Gość portalu: Mike napisał(a): > > W ramach propagowania nazw budynkow: > > budynek ZUS naprawde nazywa sie Pomeranus :-))) > > Kiedy budynek się otwierał proponowaliśmy nazwę Piramida Zusa. (Takie żartobliw > e, wcale ale to > wcale nie złośliwe nawiązanie do egipskich piramid budowanych z przepychem kosz > tem tysięcy > anonimowych niewolnikow ;-). > Ale teraz doceniam architektoniczne walory gmachu. On jest ladnyi ciekawy. Szkoda ze dzieki zusowskiej reformie tak zle sie kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Czy C&R planuje cos w tym stylu? IP: *.rz.bauboden.com 27.02.02, 14:51 Wlasnie przegladajac strony o wierzowcach, przypomnialem sobie opis tego co planuj C&R i jesli to mialoby przypominac zagiel to bedzie chyba wlasnie w stylu berlinskiego Sony Center: www.skyscrapers.com/english/worldmap/building/0.9/109035/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Czy C&R planuje cos w tym stylu? 12.04.02, 22:04 no wlasnie i co cicho? w tym tygodniu gdzies czytalem ze proces zmiany planu zagospodarowania w trakcie ale jakos tak malymi literkami Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: Czy C&R planuje cos w tym stylu? 15.04.02, 08:33 Jak mówi staropolskie przysłowie" "nie od razu Pazim zbudowano" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skuter Re: Czy C&R planuje cos w tym stylu? IP: 192.168.0.* 15.04.02, 09:14 Gość portalu: Mike napisał(a): > Wlasnie przegladajac strony o wierzowcach, przypomnialem sobie opis tego co > planuj C&R i jesli to mialoby przypominac zagiel to bedzie chyba wlasnie w > stylu berlinskiego Sony Center: ja sie juz pogubilem o czym tu mowa, a czytac wszystkich postow nie bede:) ale jesli to ma byc n Bramie Portowej to IMHO do okolicznej zabudowy pasuje jak gasce Balbince Virtuti Militari Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SL Re: Czy C&R planuje cos w tym stylu? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 16:55 Jak Carrefour przy Turzynie i Geant przy Radissonie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KamyK CDN IP: *.wns.amu.edu.pl 15.04.02, 19:46 Co do planu zagospodarowania - coś mi mówi, że nasz plan można sobie co najwyżej podrzeć i wyrzucić. Albo jest on utajniony - i potencjalny inwestor nawet nie wie że istnieje(spiskowa teoria), albo (i za tą opcją się opowiadam ;) doskonale zdaje sobie sprawę z jego faktycznego znaczenia i nie traci czasu na uzgadnianie z nim swoich planów. To co, że jest jakiś plan, skoro i tak na dzień dobry można go zmienić, szczególnie, jeżeli stoją za tym jakieś pieniądze, a w dodatku całej sprawie towarzyszy nagonka na władze miejskie, że zniechęcają inwestorów (choć żadnej ze stron nie bronię). Miałem jeszcze ostatki złudzeń, że takie pasqctva jak 3 bloki na Wyszyńskiego, czy W.Polskiego to już przeszłość, a tymczasem ... Bądź co bądź Brama Portowa to jeden z naszych, niestety nielicznych zabytków i nawet największe cudo współczesnej architektury nie będzie w jej sąsiedztwie pasować, szczególnie, jeżeli ma przewyższać ją o kilkanaście kondygnacji. Jeżeli już mam się posługiwać jakimś przykładem, to pozostańmy przy Poznaniu - tu wprowadzono nakaz ujednolicania wysokości zabudowy, co oznacza, że takie Termosy jak Akademia Ekonomiczna w centrum nie powstaną, bo od tego są oddzielne miejsca. Przyznam, że z całego P to jedyna rzecz, którą chciałbym mieć w Szczecinie. Taki poligon doświadczalny gdzieś na uboczu doskonały kompromis ;) A tak w ogóle, to nie wierzę, że to x pietrowe coś powstanie, ale może czas na jakąś szerszą dyskusję na temat wizji architektonicznej miasta. Na rozmach, z jakim budowano nasze miasto na przełomie XIX/XX w liczyć już nie możemy, ale nie skazujmy się powtarzanie prlowskich błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kopin Re: CDN IP: *.kaliny.szn.pl 15.04.02, 22:26 Gość portalu: KamyK napisał(a): > A tak w ogóle, to nie wierzę, że to x pietrowe coś powstanie, ale może czas na > jakąś szerszą dyskusję na temat wizji architektonicznej miasta. Na rozmach, z > jakim budowano nasze miasto na przełomie XIX/XX w liczyć już nie możemy, ale > nie skazujmy się powtarzanie prlowskich błędów. Przepraszam jaką dyskusję ?Jeszcze nigdy nie słyszałem żeby jakaś dyskusja lub chociaż próba jej podjęcia pojawiła sie na łamach szczecińskich gazet. Chociaż nie ma się co dziwić - środowisko archiektów jest bardzo zamknięte, bardzo trudno wydobyć od nich informacje co robią (szczególnie jeżeli chodz o Szczecin).Zazwyczaj dowiadujemy sie po fakcie, że właśnie w tym miejscu ma stanąć jakiś budynek.Oststnio bardzo rozbawiły mnie wiadomości z Galaxy-fu. Wizualizacje, które przdstawiono prasie jako najnowszy projekt wnętrz (normalnie jarmark) były na stronie Echo już od pół roku! O konkursach SARP-u na projekty zagospodarowania określonych miejsc wogóle się nie pisze.Dla przykładu: Kępa Parnicka - 3 razy.Słyszeliście o tym. Napewno! A teraz do Szanownych Redaktorów: to od Was zależy czy o tym co powstaje lub ma powstać w naszym mieście będzie się mówić.Brakuje mi np. stron jakie mają poznańskie inwestycje na gazeta.pl/poznan. Może by tak u nas? Odpowiedz Link Zgłoś