Dodaj do ulubionych

alergia na owoce

24.10.03, 17:54
Moja 6 miesięczna córeczka jest chyba uczulona na owoce. Po paru łyżeczkach
(ze słoiczka) jabłka, gruszki, czy moreli wychodzą jej czerwone plamy po
jednej stronie twarzy i główki (zawsze po tej samej) i po odstawieniu po ok.
30 minutach znikają. Dzieje się tak tylko przy jedzeniu owoców. Czy dziecko
może być uczulone na wszystkie owoce ? Słyszałyście o czymś takim ? Dodam, że
karmiąc piersią (co dalej robię) jadłam dużo jabłek i nigdy nie miała żadnych
wysypek. Co robić ? Ona tak chętnie otwiera dziobek do owocków, widać, że jej
smakują !
Obserwuj wątek
    • mamatrojki Re: alergia na owoce 24.10.03, 22:38
      To chyba nie alergia. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że może być
      jakiś problem ze ślinianką. Kiedy dajesz owoce, wzmaga się wydzielanie śliny
      (są bardziej kwaśne, niż twoje mleczko) i po tej jednej stronie coś może być
      nie tak. Czy dajesz jej coś jeszcze? I gdzie dokładnie te plamy? Tak czy
      inaczej zalecałabym konsultację u laryngologa. Buziaczki.
      • olga1904 Re: alergia na owoce 25.10.03, 12:01
        Cześć, oczywiście dostaje różne zupki, kaszki i nie ma z tym żadnego problemu.
        Tylko owoce - plamy wychodzą zawsze po prawej stronie główki, na skroniach,
        czasem nawet w okolicach brwi. One po jakiejś pół godzinie schodzą - oczywiście
        jak tylko się pojawią odstawiam owoc i dopiero wtedy plamy schodzą. Nawet mój
        pediatra nie wpadł na to, że to może ślinianka! Zawsze to jakiś trop. Słyszałaś
        o czymś takim ?
        • mamatrojki Re: alergia na owoce 25.10.03, 19:43
          Nie słyszałam, ale na alergię to nie wygląda... To wyraźnie jakieś miejscowe
          przekrwienie, pytanie dlaczego po owocach i dlaczego w ogóle? A po jakim czasie
          się pojawiają? Od razu, po minucie, dwóch? Nie puchnie?
          • olga1904 Re: alergia na owoce 27.10.03, 11:25
            dosłownie po paru łyżeczkach wychodzą czerwone plamy, to nie puchnie, tylko są
            czerwone plamy. Odstawiam owoc i po ok. 30 minutach plamy schodzą. Bardzo
            dziwna rzecz !!!
    • aniapatryk Re: alergia na owoce 27.10.03, 11:30
      Czesc
      moje dziecko dostało tego samego po gruszkach Gerbera. Są dzieci które uczula
      też jabłko, a także to może być witamina C która jest w prawie kazdym słoiczku.
    • mamatrojki Re: alergia na owoce 29.10.03, 20:47
      Ale to nie wygląda na alergię. Słuchaj, a może zrób jej test "prowokacyjny":
      daj jej coś kwaśnego nie-owocowego (sok z kiszonej kapusty? Kapuśniak? Cebion w
      kroplach?), jeśli się zaczerwieni, to wskazywałoby na tę śliniankę... A te
      zaczerwienienia mają jakąś zmienioną skórę? Np. szorstką, jak w alergii?
      • olga1904 Re: alergia na owoce 30.10.03, 14:36
        To jest poprostu zaczerwienienie, bez innych zmian. Próbowałam zmieszać owocki
        z kaszką i też wyszło zaczerwienienie. ALe z kolei dałam jej do picia soczku z
        czarnych jagód i było OK, żadnych plam, ale jagody ze słoiczka spowodowały
        plamy. Poradzono mi spróbować gotowane jabłuszko, szkoda tylko, że w gotowaniu
        traci się witaminki... Dzięki za wszelkie porady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka