Dodaj do ulubionych

Ratować Słowiankę

21.04.04, 09:42
Z chwilą otwarcia Słowianki cały Gorzów był z niej dumny, obecnie jest źle.
Miałem wczoraj okazję po dłuższej przerwie skorzystać z wodnych atrakcji i
widzę tragedię. W okolicach godziny 19-20 (gdy zawsze jest najwięcej ludzi)
baseny świeciły przerażającymi pustkami. Jeszcze rok temu czasami trudno było
dostać się do wolnej szafki. Gronkowiec zrobił swoje. Wprowadzenie osobnych
opłat za saunę i basen zrobiło swoje. Słowianka przestała cieszyć i
rzeczywiście dawać komfort zarówno dla ciała jak i portfela. Zrobiło się
jednak niewątpliwie czyściej. Czas gronkowca umożliwił porządne wypucowanie
kompleksu. Widoczna poprawa. Mam nadzieję, że już na zawsze. Szkoda tylko, że
to właśnie gronkowiec musiał przemówić niektórym osobom do rozumu.
Obserwuj wątek
    • Gość: rubin Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.mm.pl 21.04.04, 13:20
      ehh ile można sie kompac
      • Gość: ortograf Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.04, 13:26
        No właśnie:"kompać się" czy kąpać w basenie? - oto jest pytanie.
    • Gość: set Re: Ratować Słowiankę IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.04, 08:36
      Z tą sauną to naprawdę przegięcie, choć z drugiej strony tam jest jeszcze
      luźniej. Na marginesie, to kto ma Słowiankę ratować? Jak zbankrutuje, to zarząd
      się obudzi i stwierdzi, że jednak za drogo było.
    • aborys Re: Ratować Słowiankę 22.04.04, 09:21
      Sprzedać.
      • martha4 Re: Ratować Słowiankę 22.04.04, 09:28
        aborys napisał:

> Sprzedać.

Kurczę, to po co było budować wogóle?!
        To nie lepiej od razu było wpuścić inwestora do miasta, żeby wybudował za swoje
        pieniądze, nie nasze?

• aborys Re: Ratować Słowiankę 22.04.04, 09:32
          martha4 napisała:

> To nie lepiej od razu było wpuścić inwestora do miasta, żeby wybudował za
          swoje pieniądze, nie nasze?
          Ach, MArtusiu, oczywiście...
          Ale jak już jest i miasto zarządza Słowianką tak jak zarządza, to może oddać to
          komu innemu.
          Słowianka przynosi straty, z tego co rozumiem.
    • martha4 Re: Ratować Słowiankę 22.04.04, 09:25
      bar10der napisał:

> Z chwilą otwarcia Słowianki cały Gorzów był z niej dumny

Nieprawda. Ja nie byłam dumna. Od początku uważałam, że za NASZE pieniądze
      zamiast budowac pomnik panu prezydentowi znacznie korzystniej jest przeznaczyć
      te same środki na budowę trzech mniejszych basenów.
      Wtedy nauka pływania dla uczniów gorzowskich szkół nie byłaby fikcją. Wtedy
      wszystkie dzieci miałyby szansę na przynajmniej cotygodniowe zajęcia na
      basenie, a nie tylko te lepiej sytuowane.

Nie byłam na "Słowiance" jeszcze, choć pływać lubię i co tydzień staram się
      korzystać z dobrodziejstw aquaparku. Niestety nie w Gorzowie.
      • kobyla Re: Ratować Słowiankę 22.04.04, 18:26
        W końcu rzeczywiście trzeba będzie to sprzedać. Jak jużsię wszyscy wykąpią.
        • darth4 Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 02:29
          Dlaczego Polacy muszą wieszać psy na wszystkim ogólnie ?
          Ja rozumiem że są błędy na Słowiance, ale dlaczego zaraz won ze Słowianką ?\
          Dlaczego wylewac dziecko z kąpielą ?
          Czy naprawdę nie możemy się cieszyć z tego co mamy ? Przecież to że mamy jest
          ważniejsze niż to co może byśmy mieli gdyby.
          Wybacz Martho ale wielokrotnie krytykowałaś fakt powstania Słowianki a sama
          nawet nie byłaś tam. Koniecznie chcesz coś udowodnić jeżdząc 80 km do Ośna ?
          Czy zasada "moja noga tam nie postanie" jest właściwa dla tzw. lokalnego
          patryiotyzmu ? Dajesz pracę w Ośnie zamiast w Gorzowie ?
          Twój wybór, ale ja mieszkam tu i ciesze się z tego co mam, nawet gdy mi to
          narzucono. Mieliśmy w Gorzowie wiele wspaniałych idei. Np. kiedyś były kluby
          sportowe różne np. tenis stołowy czy sławetne kluby żużlowe czy dużo mniej
          finanso chłonne kluby kajakarskie o ... światowej sławie i co ?
          I komuś to wisiało i wisi. Może więc sport w G-wie mają robić tylko prywaciarze
          jak będą chcieli ? A jak nie będą chcieli lub mieli za co to co ?
          Zawiesić też zajęcia WF w szkołach bo po co skoro i tak żadnych klubów w G-wie
          nie będzie ?
          A przecież w G-wie byłu M. Polski w pływaniu. Czy to niepotrzebne dla promocji
          miasta ?
          Ja jestem za Słowianką i jak najbardziej ratować !!!
          Tyle że obecny Zarząd jest NIEUDOLNY i to trzeba tępić !
          Marketing Słowianki powinien być ! a go nie ma. I tyle. Jak ktoś siedzi w
          miejscu które powinno zarabiać jak "na urzędzie" to oczywiste że miasto będzie
          dokładać !
          Nie wiem czy ktoś odpowiednio ważny to czyta ale Zarząd Słowianki trzeba
          zmienić na taki który UMIE zarabiać na biznesie basenowym.\
          Potrzebne sa bilety rodzinne i karnety długookresowe dla indywidualnych ludzi
          tak jak w MPK. Albo bilet, albo do zamknięcia korzystając z wszystkich
          atrakcji! A kto wysiedzi dłużej niż 3 godziny ?
          Przy karnecie byłoby jeszcze korzystniej dla wszystkich.
          A zresztą , narzekanie i tępota zarządzających to jest takie nasze polskie.
          Mam to w d..ie , tak jak i aktualny Zarząd Słowianki mnie.

Panie Prezydencie, niech Pan ratuje Słowiankę od tępoty Zarządu bo zniszczą ją
          szybciej niż gronkowiec przetykany zarazą.
          • Gość: Bernard Re: Ratować Słowiankę IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 23.04.04, 05:49
            Hey darth,
            Masz racje.
            Magistrat prawdopodobnie nie docenil negatywnego efektu problemow Slowianki na
            spolecznosc miasta.
            Moja opinia sie nie zmienia w tej sprawie:
            Do problemow doprowadila ignorancja i niedbalstwo zarzadu. Powinni odejsc.
            Nowi ludzie z odpowiednimi kwalifikacjami i odpowiednim programem moga bez
            trudu rozruszac Slowianke.
            "Zamiatanie pod dywan" nie dziala.
            Pozdrawiam
          • aborys Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 08:43
            darth4 napisał:

> Czy zasada "moja noga tam nie postanie" jest właściwa dla tzw. lokalnego
            > patryiotyzmu ? Dajesz pracę w Ośnie zamiast w Gorzowie ?
            Przepraszam że przerwię, ale spodziewam się, że Marta na basen chodzi popływać
            w jak najlepszych warunkach a nie "dawać pracę".
            • darth4 Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 10:38
              aborys napisał:
              > Przepraszam że przerwię, ale spodziewam się, że Marta na basen chodzi
              > popływać w jak najlepszych warunkach a nie "dawać pracę".

Aaa bardzo ciekawy wątek nam sie może skręcić :)

Po pierwsze : najlepsze warunki
              W jaki sposób ma je ocenic skoro nie była na Słowiance ?
              Zapytam więc ponownie - czy zasada "moja noga tam nie postanie dla zasady"
              służy Gorzowianom ( strata kasy wydanej gdzie indziej ) oraz samej Marthcie (
              brak faktycznej oceny warunków ) ?

Po drugie : dawać zarobić
              I owszem. Można podchodzić po prostu konsumecko czyli robię to co jest dla mnie
              korzystne a inne sprawy ( patryiotyzm lokalny czy miejsca pracy ) mnie nie
              obchodzą w krajo o gospodarce rynkowej :) Można, a jakże. Tyle że wtedy do
              śmietnika można też wrzucić wszelkie zbiórki pomocowe na jakiekolwiek cele i
              tzw. całą działalność harytatywną. Należy też pamiętać że zasada "popieram
              swoje" jest stosowana w prawie wszystkich bogatych wspólnotach narodowych.
              My w Polsce znamy się z tematu "nie popieram bo ... nie ( wzglednie bo co JA z
              tego będę miał )". Odwrotnością są Niemcy którym ja tego zazdroszczę. A reszta
              jest pośrodku.
              Tak więc moim zdaniem patryiotyzm lokalny wymaga aby wspierać swoje co sie
              tylko da ! Odwrotnością jest wersja polskiej kandydatki na Komisarza w UE
              p.Huebner której NIE POPIERAŁA jedna tylko nacja spośród wszystkich.
              Że zapytam : - czy mam wskazać która ?

Mam wrażenie że jeśli Polak ma osobiście pomóc innemu Polakowi, to obejdzie go
              szerokim łukiem i wetknie sobie zatyczki do uszu. Natomiast chetnie podzieli
              sie z anonimową zbiorowością nawet gdyby było to naciąganie.

Dlatego jesteśmy widziani jako wspaniali ludzie w podłym narodzie.
              Czy nie warto to zmienić kolego aborys, zaczynając choćby od dawania pracy dla
              swoich gorzowian na Słowiance ?
              • aborys Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 14:31
                Wybacz, Dart, ale w Słowiance akurat dajesz zarobić niekompetentnemu zarządowi
                z rozdania nomenklaturowego.
                Czniam, że to Gorzowiacy.
                • darth4 Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 20:04
                  aborys napisał:
                  > Wybacz, Dart, ale w Słowiance akurat dajesz zarobić niekompetentnemu
                  > zarządowi z rozdania nomenklaturowego.

Prawda niestety. Reszta odpowiedzi taka sama jak dla Marthy :) Pozdrowienia.
                  • darth4 Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 20:05
                    No i podtrzymuję, Słowianka tak, Zarząd NIE.
              • Gość: Bernard Re: Ratować Słowiankę IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 25.04.04, 18:38
                Hey darth,
                Ten "patriotyzm lokalny" do dobra rzecz pod warunkiem iz dziala w obie strony.
                Tu gdzie mieszkam apeluja do "lokalnego patriotyzmu" takze...
                Buy Canadian! Buy American!
                Apeluja do patriotyzmu klientow....a ceny i jakosc uslug zagranicznej
                konkurencji...lepsze!
                Ja place wlasnymi pieniedzmi i jesli francuzka firma daje mi dobry produkt i
                dobra cene a kanadyjska nie - moj patriotyzm ogranicza sie do interesu mojego i
                mojej rodziny. Domyslasz sie co kupie.
                Gorzowskie firmy musza dzialac w ten sposob by udowodnic klientom, ze oferuja
                taka sama lub lepsza jakosc produktu lub uslug i w podobnej cenie. Wtedy
                Gorzowianin moze zdecydowac sie na zakup lokalnego z pobudek patriotycznych.
                Nie bede przeplacal za szmelc tylko dlatego ze na nim napisano "Made in Poland"
                Pozdrawiam
                • darth4 Re: Ratować Słowiankę 27.04.04, 20:42
                  Gość portalu: Bernard napisał(a):
                  > jesli francuzka firma daje mi dobry produkt i dobra cene a kanadyjska nie -
                  > moj patriotyzm ogranicza sie do interesu mojego i mojej rodziny.

Jest tu parę pomieszanych spraw i dobrze bylo by je rozwiklać a nie zawijac.

Po pierwsze JESLI OFERUJE.
                  Gorzow NIE OFERUJE WYBORU basenów !. O tym mozna mowic jesli sa obiekty o
                  podobnych parametrach. Niestety nie ma.

Po drugie PUNKT ODNIESIENIA.
                  Twoj jest taki ze amerykanskie i kanadyjskie oferty sportowe dla ludnosci
                  roznia sie nieco od polskiej oferty. Nie pojade do aquaparku w Kanadzie.
                  Aqaupark z Kanady ani z Francji tez do mnie nie przyjedzie. Musze wiec cieszyc
                  sie tym co mam a wyglądać gruszek na wierzach.
                  Ty mozesz sobie pewnie na to pozwolic. Ja musze brać co dają.

Po trzecie BRAĆ CO DAJĄ.
                  W biednym kraju koniowi się w zęby nie zagląda. Trzeba się cieszyć że koń jest
                  i coś tam czasem pociągnie dla mojej jakiejkolwiek korzyści.
                  Kaprysy w stylu "po co nam ten basen" nie maję dla mnie sensu. Cieszę się że
                  jest, chociaż oczywiście wolałbym żeby bilety były tanie a basen większy.
                  Niestety, nie stać Gorzowa na to. Żaden inwestor nie wejdzie tam gdzie nie
                  zarobi. Jedyną szansą w tym czasie było MIASTO. I Prezydent zrobił co do niego
                  należało. Gdyby nie zrobił, miałbym żal że mało dla mnie jako mieszkańca
                  zrobił. Oczywiście ktoś może mieć inne żale, że np. wolałby karuzelę.

Właśnie chodzi mi o to że w Polsce jak zrobią basen, to ktoś chce karuzelę.
                  Jak karuzelę to ktoś chce basen.
                  A jak nic nie zrobią ( i nie obciążą budżetu miejskiego ) to też źle, bo
                  przecież mogli coś zrobić.
                  Ja cieszę się z basenu i czekam na karuzelę.

Dlaczego nie pozwolono prywatnemu inwestorowi zrobic pola golfowego ?
                  Może tym razem jakieś lobby było zbyt silne ?
                  Może takie samo lobby rozwaliło nam kino na placu Grunwaldzkim ?
            • martha4 Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 11:13
              aborys napisał:

> darth4 napisał:
              >
              > > Czy zasada "moja noga tam nie postanie" jest właściwa dla tzw. lokalnego
              > > patryiotyzmu ? Dajesz pracę w Ośnie zamiast w Gorzowie ?
              > Przepraszam że przerwię, ale spodziewam się, że Marta na basen chodzi
              popływać
              > w jak najlepszych warunkach a nie "dawać pracę".

Po pierwsze, to co wy z tym Ośnem?? Nawet nie wiedziałam, że tam jest basen.
              Jeżdżę gdzie indziej.

Po drugie, dziękuję Borys za to "przerwię";) - otóż jest jak napisałeś -
              wybieram lepsze warunki, większy komfort, w końcu cieszę się jak dzikus, że
              dożyłam czasów, w których MAM WYBÓR, gdzie sobie chcę poszaleć na basenie.

W Gorzowie jakoś nie zachęciło mnie "urzędostwo" Słowianki, żebym u nich
              wydawała pieniądze.
              • darth4 Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 20:03
                martha4 napisała:

> W Gorzowie jakoś nie zachęciło mnie "urzędostwo" Słowianki, żebym u nich
                > wydawała pieniądze.

Prawda niestety. Ja mam to samo. Ale dlaczego zaraz basen be. Przecież dzięki
                temu masz wybór i ... luz na swoim basenie :)
            • Gość: xxxx Re: Ratować Słowiankę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 20:03
              "...Marta na basen chodzi popływać
              > w jak najlepszych warunkach..."

Ja tam wole plywać w jak najlepszej wodzie a nie w warunkach :-)
          • blic Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 10:33
            darth4 napisał:

> Dlaczego Polacy muszą wieszać psy na wszystkim ogólnie ?

Dlaczego Polacy muszą z każdej indywidualnej opinii robić rozprawę "Koń a
            sprawa polska"?

> Ja rozumiem że są błędy na Słowiance, ale dlaczego zaraz won ze Słowianką ?

Won to było zanim jeszcze w ogóle wybudowali. Teraz już musimy się borykać z
            efektem.

> Czy naprawdę nie możemy się cieszyć z tego co mamy ?

Cieszysz się z nowego BMW jeśli musisz teraz, po tym wspaniałym zakupie, dawać
            dzieciakom chleb z musztardą na śniadanie?

> Przecież to że mamy jest ważniejsze niż to co może byśmy mieli gdyby.

Mielibyśmy płatki na mleku na śniadanie dla dzieci...

> Wybacz Martho ale wielokrotnie krytykowałaś fakt powstania Słowianki a sama
            > nawet nie byłaś tam.

Przyłączam się do Twojego zdziwienia. Niesmacznie trochę krytykować twór nawet
            go nie znając.
            Słowianka jest bardzo miłym przybytkiem. Szkoda, co prawda, że nie można wyjść
            z niej nie bez przekrwionych oczu, ale poza tym bomba.

> Twój wybór, ale ja mieszkam tu i ciesze się z tego co mam, nawet gdy mi to
            > narzucono.

Z podatku 120% też byś się cieszył? ;))

> kiedyś były kluby
            > sportowe różne np. tenis stołowy czy sławetne kluby żużlowe czy dużo mniej
            > finanso chłonne kluby kajakarskie o ... światowej sławie i co ?

I mamy medalistę olimpijskiego w kajakarstwie i duże środowisko fanów i
            działaczy żużla skupione wokół istniejącego klubu. Czego jeszcze chcesz? Nie
            narzekasz aby, tak... po "polsku"? :)
            Koszta publiczne na utrzymanie wspomnianych działalności są doprawdy
            nieporównywalne z kosztami Słowianki.

> Może więc sport w G-wie mają robić tylko prywaciarze
            > jak będą chcieli ?

To jest sytuacja idealna.

> A jak nie będą chcieli lub mieli za co to co ?

To się robi pracę u podstaw. Za mniej.

> Zawiesić też zajęcia WF w szkołach bo po co skoro i tak żadnych klubów w
            > G-wie nie będzie ?

Dlaczego nie będzie? O co Ci tu chodzi? Wylewasz swoje żale trochę zbyt
            chaotycznie.

> A przecież w G-wie byłu M. Polski w pływaniu. Czy to niepotrzebne dla
            > promocji miasta ?

To miłe. Ciekawe jak duża część Gorzowian wie o tym. Ciekawe jak duża część
            Polaków w ogóle. Ogólnie rzecz biorąc, mistrzostwa w Gorzowie - jak najbardziej.

> Ja jestem za Słowianką i jak najbardziej ratować !!!

Pewnie, że ratować. Za dużo kasy już w to poszło. Ratować i prywatyzować.

> Tyle że obecny Zarząd jest NIEUDOLNY i to trzeba tępić !

Co zrobić jeśli będzie jednak tak, jak jest teraz (czyt. tolerowanie przez
            magistrat indolencji zarządu Słowianki)?
            Wymienić magistrat? Czy nie narzekać, bo tu mieszkamy?
            Gdzie powinna być granica naszej tolerancji dla zarządu i kontrolującego go
            właściciela - miasta?

> Potrzebne sa bilety rodzinne i karnety długookresowe dla indywidualnych ludzi
            > tak jak w MPK. Albo bilet, albo do zamknięcia korzystając z wszystkich
            > atrakcji! A kto wysiedzi dłużej niż 3 godziny ?

Pewnie, że powinny.

> A zresztą , narzekanie i tępota zarządzających to jest takie nasze polskie.

Mam wrażenie, że podchodzisz do tematu wyjątkowo emocjonalnie.

> Mam to w d..ie , tak jak i aktualny Zarząd Słowianki mnie.

To albo mamy to gdzieś, albo nie. Średnio to pasuje do: "ja mieszkam tu i
            ciesze się z tego co mam".
            • darth4 Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 11:10
              blic napisał:
              > Dlaczego Polacy muszą z każdej indywidualnej opinii robić rozprawę "Koń a
              > sprawa polska"?

Rzadko ostatnio zabieram głos bo właśnie nie chcę być "filipem z konopii" w
              każdej sprawie.
              A muszą bo do netu dorwał sie Darth i Blic :) przetykany aborysem z
              wszechobecnym bernardem ( który mógłby się lepiej przyczynić gdyby zabierał
              konkretne zdanie a nie każde zadanie - te o Słowiance były ok. :)

> Teraz już musimy się borykać z efektem.

O to chodzi, o to chodzi ...

> Cieszysz się z nowego BMW jeśli musisz teraz, po tym wspaniałym zakupie,
              > dawać dzieciakom chleb z musztardą na śniadanie?

Dzieciaki też głosowały za BMW. Chleb z musztardą ... lubię. Warto było :)

> Mielibyśmy płatki na mleku na śniadanie dla dzieci...

Moje mają płatki na mleku i Słowiankę.

> Z podatku 120% też byś się cieszył? ;))

Gdyby mnie uwiązano za nogę razem z innymi i dano wybór
              - strzał w łeb albo 120 % podatku
              to raczej wybrałbym PODATEK.
              Ale łatwo sie nie poddaję :) Próbowałbym ucieczki.

> I mamy medalistę olimpijskiego w kajakarstwie

I brak publicznego zainteresowania tym sportem. W Niemczech i Hiszpanii
              wykorzystano by go do promocji miasta jak cholera ! Rzeka daje ogromne
              mozliwości !

> i duże środowisko fanów i działaczy żużla skupione wokół istniejącego klubu.

Na mecz przychodziło 4 do 6 tysięcy. Przy odpowiedniej promocji i warunkach
              przyszłoby 20 tys. Mnie nikt nigdy tam nie przyciągnął , więc o jednego fana
              mniej.

> Czego jeszcze chcesz?

Dostrzeżenia przez odpowiednie czynniki miejskie że to żyła złota. Eldorado,
              itd. Temat na inny wątek, ale uwierz, wiem co mówię. No cóż, można to i
              zpieprzeć jak pole golfowe. A mogło byc tak pieknie. Zazdrościło by nam pół
              Polski takiego położenia 80 km od Berlina i bez granic. Niestety , kogoś
              powaliło w łeb.

> Nie narzekasz aby, tak... po "polsku"? :)

Mam nadzieje że nie "po polsku". Bo zachęcam i wiem że można :)

> Koszta publiczne na utrzymanie wspomnianych działalności są doprawdy
              > nieporównywalne z kosztami Słowianki.

Słowianka może zarabiać ! Napisałem w tym tonie powyżej.

> Dlaczego nie będzie? O co Ci tu chodzi? Wylewasz swoje żale trochę zbyt
              > chaotycznie.

Nie bedzie bo ludziom opadną chęci na wspóltworzenie i korzystanie.
              Po co więc mamy udawać ( od szkoły ) że państwu polskiemu zależy na zdrowiu
              obywateli ? Mój wniosek jest oczywiście przejaskrawiony.

> > A przecież w G-wie byłu M. Polski w pływaniu.
              > Ciekawe jak duża część Gorzowian wie o tym.

No właśnie. Wykorzystanie mozliwości PROMOCJI GORZOWA ! sie kłania.
              I wykorzystanie okazji przez kierownictwo Słowianki aby zrobić z tego SUKCES
              MEDIALNO FINANSOWY także.

> Co zrobić ...> Wymienić magistrat? Czy nie narzekać, bo tu mieszkamy?

NARZEKAĆ !!! Ale na Zarząd i Magistrat a nie na samą Słowiankę ! Słowianka to
              żyła złota tyle że nie eksploatowana a ciągle kupująca narzędzia do wydobycia
              złota leżące w najciemniejszym kącie.

> Gdzie powinna być granica naszej tolerancji dla zarządu i kontrolującego go
              > właściciela - miasta?

Została dawno przekroczona. ZMIENIĆ ZARZĄD SŁOWIANKI NA UMIEJĄCY JA
              WYKORZYSTAĆ !

> Mam wrażenie, że podchodzisz do tematu wyjątkowo emocjonalnie.

I to prawda ! Żyję w Polsce ( jeszcze ) i wkurzają mnie ciągłe narzekania na
              wszystko i wszystkich. Codziennie dzienniki ładuja w Polskę śmierć, kalectwo,
              nepotyzm, korupcję itd. Z dobrych wiadomości uczyniono już DZIEŃ W ROKU.
              To frustrujące więc podchodzę emocjonalnie. Jeszcze nie jestem świrem i raczej
              prędzej wyjadę niż zostanę nim ale ... widzę juz takie przypadki tu i ówdzie.
              Polacy są chorzy i trzeba to leczyć. 80 % informacji zewsząd na to wskazuje i o
              tym mówi. 30 % bezrobocia a ulice zasyfiałe. A co tam będę dalej narzekał.

> To albo mamy to gdzieś, albo nie. Średnio to pasuje do: "ja mieszkam tu i
              > ciesze się z tego co mam".

Mam to gdzieś. Ale próbuję czasem podnieść papierek z ulicy i wyrzucić go do
              kosza. Wtedy rzuca sie parę typów z tekstem " nie rusz, nie twoje ". Inni
              dodaja " głupek " a jesze inni " to sie nie uda ".
              I wtedy znowu właże do swojej nory. Czasem coś mnie podkusi żeby wytknąć nos.
              Ciągle jeszcze mam nadzieję i trzymam ja w jednaj kieszeni a bilet do innego
              świata w drugiej.
          • martha4 Re: Ratować Słowiankę 23.04.04, 11:20
            darth4 napisał:

> Wybacz Martho ale wielokrotnie krytykowałaś fakt powstania Słowianki a sama
            > nawet nie byłaś tam. Czy zasada "moja noga tam nie postanie" jest właściwa
            >dla tzw. lokalnego
            > patryiotyzmu ?

Otóż wyobraź sobie że byłam. Nawet dwa razy, tyle, że NIE korzystałam. Byłam na
            otwarciu, a jakże, i trochę później też. Cóż aquapark jak aquapark. Tak
            naprawdę to one się właściwie niczym od siebie nie różnią - poza gronkowcem,
            ogólną higieną obiektu, natlokiem ludzi etc.

Nie chodzę na Słowiankę, bo mam wybór. I wybieram inny basen.

A jeśli chodzi o lokalny patriotyzm to wybacz, ale zawsze przedkładałam swoją
            wygodę, zdrowie i komfort ponad to.
            W imię lokalnego patriotyzmu mam jeść chleb z piekarni gorzowskiej, który
            wogóle mi nie smakuje, zamiast na przykład chleba z Poznania, który smakuje mi
            bardzo??
            • Gość: lolitka Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.04, 00:42
              A może Prezesa Słowianki przesadzić ze służbowego Renaulta za ponad
              100 000 zł na rower,bo na taki pojazd zasługuje.
            • paulina.sk Re: Ratować Słowiankę 25.04.04, 09:20
              martha4 napisała:

> darth4 napisał:
              >
              >
              > > Wybacz Martho ale wielokrotnie krytykowałaś fakt powstania Słowianki a sam
              > a
              > > nawet nie byłaś tam. Czy zasada "moja noga tam nie postanie" jest właściwa
              >
              > >dla tzw. lokalnego
              > > patryiotyzmu ?
              >
              > Otóż wyobraź sobie że byłam. Nawet dwa razy, tyle, że NIE korzystałam. Byłam
              na
              >
              > otwarciu, a jakże, i trochę później też. Cóż aquapark jak aquapark. Tak
              > naprawdę to one się właściwie niczym od siebie nie różnią - poza gronkowcem,
              > ogólną higieną obiektu, natlokiem ludzi etc.
              >
              > Nie chodzę na Słowiankę, bo mam wybór. I wybieram inny basen.
              >
              > A jeśli chodzi o lokalny patriotyzm to wybacz, ale zawsze przedkładałam swoją
              > wygodę, zdrowie i komfort ponad to.
              > W imię lokalnego patriotyzmu mam jeść chleb z piekarni gorzowskiej, który
              > wogóle mi nie smakuje, zamiast na przykład chleba z Poznania, który smakuje
              mi
              > bardzo??

Zazdroszcze werwy i samozaparcia. Troszke kilometrów trzeba zrobic dla samego
              chleba. Ale pewnie warto. Poznań ma swój klimat... I raczej chleba nie chce sie
              tam jesc. ;)
            • mozzkid Re: Ratować Słowiankę 27.04.04, 17:03
              martha4 napisała:

> Otóż wyobraź sobie że byłam. Nawet dwa razy, tyle, że NIE korzystałam. Byłam
              na
              >
              > otwarciu, a jakże, i trochę później też. Cóż aquapark jak aquapark. Tak
              > naprawdę to one się właściwie niczym od siebie nie różnią - poza gronkowcem,
              > ogólną higieną obiektu, natlokiem ludzi etc.
              >
              > Nie chodzę na Słowiankę, bo mam wybór. I wybieram inny basen.
              >
              > A jeśli chodzi o lokalny patriotyzm to wybacz, ale zawsze przedkładałam swoją
              > wygodę, zdrowie i komfort ponad to.
              > W imię lokalnego patriotyzmu mam jeść chleb z piekarni gorzowskiej, który
              > wogóle mi nie smakuje, zamiast na przykład chleba z Poznania, który smakuje
              mi
              > bardzo??

Przepraszam, że się wtrącam, ale mógłbym prosić o odpowiedź, DLACZEGO nie
              skorzystałaś ze Słowianki? Nie, bo nie? Dla idei? Przecież wtedy (na początku)
              jeszcze gronkowca nie było... Odpowiedź 'bo mam wybór' nie bardzo mnie
              przekonuje.

Ja rozumiem i popieram, też mi się nie podoba, co tam się dzieje, ale to nie
              znaczy, że mam zasuwać ileśtam kilometrów do innego aquaparku. Na marginesie: w
              tym ośnie czy poznaniu czy gdzieś indziej kto budował aquaparki? Prywatni
              inwestorzy, miasto? Bo chyba nie tylko nasze miasto budowało coś takiego za
              swoje pieniądze. A później do gorzowa przyjeżdża ktoś z Ośna, niezadowolony z
              budowy 'za nasze pieniądze' basenu, 'bo ma wybór', i jesteśmy kwita:)
              Pozdrawiam wszystkich
              • martha4 Re: Ratować Słowiankę 28.04.04, 09:13
                mozzkid napisał:

> Przepraszam, że się wtrącam, ale mógłbym prosić o odpowiedź, DLACZEGO nie
                > skorzystałaś ze Słowianki? Nie, bo nie? Dla idei? Przecież wtedy (na
                początku)
                > jeszcze gronkowca nie było... Odpowiedź 'bo mam wybór' nie bardzo mnie
                > przekonuje.
                >

A to już nie moja wina, że nie przekonuje;)
                Pisałam już o tym kiedyś, ale powtórzę - ze Słowianki nie korzystałam, bo nim
                jeszcze powstała ja jeździłam w weekendy do innych miast. A jak już powstała,
                to był tłok, (tam gdzie jeżdżę tłoku nigdy nie widziałam, zdarza się często, że
                na basenie są dwie, trzy rodziny, normą jest, że basen pływacki ma zawsze wolne
                tory, a w saunie często bywam sama) a potem znajomi opowiadlai o paciorkowcu, o
                wysypce, jakichś alergicznych przypadłościach skórnych (pisałam o tym kiedyś),
                cóż, nie chciałam dziecka narażać, więc nadal jeździłam poza Gorzów.
                I chyba tak zostało z przyzwyczajenia, wygody i komfortu.
              • aborys Re: Ratować Słowiankę 28.04.04, 09:16
                mozzkid napisał:

> Ja rozumiem i popieram, też mi się nie podoba, co tam się dzieje, ale to nie
                > znaczy, że mam zasuwać ileśtam kilometrów do innego aquaparku.
                No i masz szczęście, ze Cię nikt do tego nie zmusza!
        • Gość: tomek Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.mm.pl 01.05.04, 11:31
          najwyższa pora zmienić strategię marketingową. Osoby za nią odpowiedzialne są
          nieudolne, brakuje im pomysłów. Zarząd ma wysoką pensję i jest mu obojętnie czy
          generowane są zyski czy też straty.
    • Gość: Rewia Dlatego lepiej inwestować w kulturę IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.04.04, 09:26
      tak, jak to jest robione w Zielonej Górze. Np. otwarcie nowoczesnej sali
      koncertowej przy Filharmonii (MCM) przyciągnie sporo gości zagranicznych - i
      wśród wykonawców, i wśród melomanów, bowiem Niemcy mają baseny i to o wiele
      lepsze niż ten gorzowski, ale już niekonieczie muszą mieć wykonawców na
      światowym poziomie, a tacy z pewnością do Zielonej Góry będą teraz
      przyjeżdżali. Poza tym w takiej sali nie trzeba się obawiać gronkowców i paru
      innych rzeczy. Pozdrawiam.
      • kobyla Re: Dlatego lepiej inwestować w kulturę 25.04.04, 19:38
        Jak zażyjemy kąpielowych uciech zbudujemy sobie slę koncertową.Właśnie
        wybieramy projekt. Wierzymy że będzie bardzo ładna
    • Gość: Gosia Re: Ratować Słowiankę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 19:09
      Mam pytanie czy byscie mogli mi pomoc potrzebuje 10 najwazniejszych wydarzen z
      kraju od roku 2003-2004 czy byscie mogli mi pomoc mam to zrobic do 15 maja i
      sama nie wiem czy zdarze!!!!! Bardzo prosze was o pomoc i z gory dziekuje za
      poswiecony czas!! jesli byscie cos znalezli to napiszcie do mnie na adres
      malswi1@wp.pl dziekuje wam bardzo
    • Gość: Idiota Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.mm.pl 13.05.04, 15:57
      Dochodze do wniosku, ze mowicie o rzeczach, o ktorych nie macie zielonego
      pojecia. Jakbyscie sie choc troche zainteresowali nie sama Slowianka teraz, ale
      powiedzmy samymi zamierzeniami co do budowy aquaparku w Gorzowie to byscie z
      pewnoscia wiedzieli ze:
      - nie mial byc instytucja przynoszaca zyski
      - mial sluzyc przede wszystkim PNP, klubom sportowym i po czesci
      niepelnosprawnym

To po pierwsze. Po drugie, droga Marto, pozwole sobie powtorzyc krytyke...nie
      ocenia sie rzeczy, o ktorych sie nie ma pojecia (w tym przypadku, nigdy na nich
      nie bylo). Dalej, do goscia, ktory mowil o patriotyzmie. Jesli patriotyzm twoj
      konczy sie na rodzinie to sorry, ale nie jest to patriotyzm, a egoizm.
      Definicja patriotyzmu-odsylam do Slownika PWN. Na razie tyle. Czekam na
      polemike.
      • Gość: miaszkaniec Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.mm.pl 22.05.04, 11:02
        Mała aluzja do "idioty" co to za bzdury że Słowianka miała z założenia
        przynosić straty. JAKIM PRAWEM za cudze pieniądze buduje się bubel . a propos
        dyletanctwa; czy wiesz że nim oddano do użytku publicznego baseny kupowano
        kleje i remontowano niecke basenu NOWO WYBUDOWANEGO , co ty na to? Ładne
        kwiatki.A porozmawiamy o basenach jak być może zakończy się sprawa korupcji w
        elitach , choć ja mocno wątpię w rychłe zakończenie sprawy
    • Gość: Miaszkaniec Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.mm.pl 22.05.04, 10:53
      CO TO ZA PYTANIE? Pan X dostał za pieniądze społeczne kompleks nie wykładając
      złotówki i teraz MIESZKAŃCY Gorzowa mają ratować portfel pana prezesa. Jest to
      możliwe chyba tylko w Polsce. Szkoda.Bywałem ostatnio często na basenie i mam
      kilka uwag; sprężyny w automatach prysznicowych są do wymiany , liczniki na
      zjeżdżalniach popsute;niebieska rynna co jakiś czas zamknięta,kombinatorstwo z
      cenami biletów(kiedy czynny był tylko basen rekreacyjny pierwsza godzina była
      za 50%ceny biletów a następna za 100% i nikt o tym nie informował - okazuje się
      że na Słowiance godzina godzinie nie równa)52 milionym wydane-dla kogo?????
      • Gość: open Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.mm.pl 22.05.04, 11:50
        Gadu gadu ,a lubuska napisała ,że naród sie nie moze pomiescic na słowiance tak
        są obłozone godziny. To może siedziec przed ekranem i ględzić lepirj sprawdzić
        u źródła.
        Pozdr
    • ant777 podziękowania za gronkowca dyrekcji Słowianki 24.05.04, 13:54
      Dziwię sie że za ukrywanie informacji o przekroczonych normach gronkowca nie
      poleciały głowy. Szmal jest najważniejszy. Chodziłem na Słowiankę dlatego że
      czułem bezpieczeństwo, ufałem że woda spełnia wszystkie standardy. Tymczasem
      równie dobrze mogłem się kąpać w jeziorze. W trakcie tych przekroczonych norm,
      na Słowiankę chodziły też kobiety w ciąży. Ale szanowna dyrekcja Słowianki
      miała w dupie zdrowie swoich klientów. Nigdy tam nie wyślę dziecka ani sam się
      nie pokażę. A w ramach zwiększenia obrotów radzę szanownej dyrekcji podnieść
      ceny biletów i zrobić płatny parking.
      • Gość: jolka59 Re: podziękowania za gronkowca dyrekcji Słowianki IP: 195.84.144.* 27.05.04, 02:06
        Witam wszystkich zarowno tych za i przeciw Slowiance.
        Choc musze przyznac ze jestem zaskoczona tymi negatywnymi opiniami
        na temat Slowianki.
        Chyba nie jest tak zle ze nie moze byc gorzej......
        Sadze ze troche optymizmu i pozytywnego myslenia by nam nie zaszkodzilo.
        Basen jest naprawde fantastyczny na europejskim poziomie,
        w sierpniu bedziemy goscili tutaj szwedzkich plywakow na zgrupowaniu,
        w maju byla reprezentacja Polski juniorow na obozie kondycyjnym,
        to z tym promowaniem tez nie jest zle.
        Odnowiono wspaniale zawody o puchar Prezydenta Miasta Gorzowa,gdzie zjezdzaja
        sie reprezentanci z kilku krajow Europy.
        A moze Ci ktorzy narzekaja najbardziej maja cos do zaproponowania,
        sadze ze Pan Prezydent wezmie pod uwage wszystkie rozsadne propozycje.
        Sprobujmy wiec razem.

Pozdrawiam goraco do uslyszenia
        • Gość: Bernard Re: podziękowania za gronkowca dyrekcji Słowianki IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 27.05.04, 07:12
          Hey jolka,
          Na tym forum niebezpiecznie jest uzywac w jednym zdaniu terminow takich
          jak "Slowianka" i Prezydent... Zwlaszcza Prezydent..
          To forum w wiekszosci to absolwenci antyprezydenckiej szkolki oporu...
          he he he.
          Martwi mnie troche sprawa podtrucia Slowianki w przeszlosci i sposobu w jaki
          problem rozwiazano...
          No, ale moge byc w bledzie...
          Pozdrawiam i gratuluje tak potrzebnego optymizmu...
          Caluje
          • ant777 Re: podziękowania za gronkowca dyrekcji Słowianki 27.05.04, 07:29
            Gość portalu: Bernard napisał(a):
            > Caluje

No,no Bernard. :))
            • Gość: Bernard Re: podziękowania za gronkowca dyrekcji Słowianki IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 27.05.04, 08:07
              Hey mrowka,
              No wiesz... taki przyjacielski...
              I cholernie goracy!!!
              He he he he
              • Gość: jolka59 Re: podziękowania za gronkowca dyrekcji Słowianki IP: 195.84.144.* 27.05.04, 16:09
                Hej
                Dzieki za mile slowa no i ten przyjacielski,goracy.
                Wzajemnie...

pozdrawiam i do uslyszenia
              • Gość: ja Re: podziękowania za gronkowca dyrekcji Słowianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 11:34
                O!!! Kurna i tutaj ten dupek Benek?
        • aborys Re: podziękowania za gronkowca dyrekcji Słowianki 27.05.04, 08:37
          Gość portalu: jolka59 napisał(a):

> Choc musze przyznac ze jestem zaskoczona tymi negatywnymi opiniami
          > na temat Slowianki.
          A ja jestem zaskoczony tygodniowym wyłączeniem Słowianki i choróbskami, które
          mozna było tam załapać.
          Oraz tym, że nie ma winnych, a dyrekcja dalej pluszcze się, jako i przed
          zatruciem.
          Dalej bez czepka.
    • Gość: zbyniek Re: Ratować Słowiankę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 21:54
      wlasnie .. skoro w koncu tak kiepsko idzie i interes sie nie oplaca to bedzie
      go mozna opchnac "kolesiowi" za przyslowiawa zlotowke ... kina maja monopol ..
      nowego nie bedzie ( oby bylo - bo mam dosyc " digital full wypas stereo" w
      Sloncu i Koperniku)...
      • Gość: jolka59 Re: Ratować Słowiankę IP: *.bredband.comhem.se 30.05.04, 23:19
        Hej Zbyniek

wszyscy mamy nadzieje ze jednak tak sie nie stanie
        i Slowianka bedzie nam jeszcze dlugo sluzyla.
        Moze uda ja sie jednak utrzymac?
    • wieslaw91 Re: Ratować Słowiankę 28.06.04, 08:41
      Co tu ratować jak to jest Pana Jędrzejczaka.Pozdrawiam
      • Gość: XXX Re: Ratować Słowiankę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 14:13
        "...Ratować Słowiankę..."
        Po co?

Ostatecznie maja swoich ratowników....
    • hejdo Re: Ratować Słowiankę 28.06.04, 22:45
      Słowianka to silna kobieta i da sobie rade.
      Dajcie jej spokój.
      Ratujcie się sami, uciekając z tego miasta.
      Za nią stoi sam ojciec prezydent.
      pokój z tobą tadek
      peace
      • Gość: joannadiablo Re: Ratować Słowiankę IP: 212.244.224.* 28.06.04, 23:00
        Dobrze powiedziane tadzio i lesio, ktorego zaprosili na otwarcie- oni na pewno
        jej pomoga
        • Gość: kim Re: Ratować Słowiankę IP: *.gorzow.mm.pl 28.06.04, 23:21
          TADEUSZ WSZECHMOGĄCY!!!
    • Gość: mlady powrót do bezpłatnych saun jako promocja POMOŻE!!! IP: *.idea.pl 03.07.04, 14:40

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka