Dodaj do ulubionych

Dyrektor filharmonii odchodzi

19.06.12, 16:42
"Nie mam żadnego swojego kandydata. Będziemy szukać ludzi zarówno z Gorzowa, jak i z Polski. Sprawę rozstrzygnie konkurs - mówi Jędrzejczak."
Nie rozumiem co oznacza zwrot "swój kandydat" w powiązaniu z obowiązkowym
(chyba) konkursem na stanowisko.
Prezydent to swój chłop i swojakom zginąć nie da!!!

Obserwuj wątek
    • mmmmmm000 ...odchodzi, ciekawe dokąd... 19.06.12, 17:01
      Trzeba będzie śledzić jego dalsze losy, wtedy się okaże, jaki był rzeczywisty powód. :)

Rozumiem, że nie che mu się co jakiś czas kursować w obie strony drogami 24/92, bo to jest faktycznie masakra ;)
      Ale trzeba wyjątkowego ślepca, by nie zauważyć, że budżet filharmonii na rok bieżący jest o ok. 30% mniejszy od potrzeb. Kończy się własnie "sezon" artystyczny. To jest najlepszy czas na szukanie lepszej roboty...
      • Gość: asde Re: ...odchodzi, ciekawe dokąd... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.12, 17:15
        Odpowiedź jest jedna:
        Tadziu jutro traci stołek prezydenta więc chłoptasie mają mokre portki i migiem uciekają z wysokich stanowisk. Teraz dyrektor filharmonii. Kto będzie następny? :D
        • Gość: nicelus Re: ...odchodzi, ciekawe dokąd... IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.12, 10:52
          asde napisał(a):

> Odpowiedź jest jedna:
          > Tadziu jutro traci stołek prezydenta więc
          > chłoptasie mają mokre portki i migiem uciekają
          > z wysokich stanowisk. Teraz dyrektor filharmonii.
          > Kto będzie następny? :D

Może komisja konkursowa?

:D

• Gość: nicelus Re: ...odchodzi, ciekawe dokąd... IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.12, 20:52
        mmmmmm000 napisał:

> Rozumiem, że nie che mu się co jakiś czas kursować
        > w obie strony drogami 24/92, bo to jest faktycznie masakra ;)

Dopiero teraz się dowiedział gdzie mieszka?
        Gdy startował do konkursu, tego nie wiedział?

"Jak Państwo wiecie, mieszkam w Poznaniu."

• Gość: jona Re: Dyrektor filharmonii odchodzi IP: *.access.telenet.be 19.06.12, 17:22
      Nie chce tworzyc teorii spiskowych,ale w tym samym wydaniu GW pisza o odwolaniu i sprawie prezydenta. Juz niedlugo nie wiadomo jak to bedzie....Moze jak pisza przyjdzie kurator....i.... jakby nie bylo to dyrektor filharmonii jest zieciem przyjaciela prezydenta,a wiec jak to mowia przyjaciele naszych przyjaciol sa naszymi przyjaciolmi....A szkoda, bo chyba wielu bylo zadowolonych z tego jak zarzadzal ta instytucja...
      • Gość: Hektor Re: Dyrektor filharmonii odchodzi IP: *.gorzow.mm.pl 19.06.12, 22:17
        Trzeba wiedzieć, kiedy ze sceny zejść - nieodwołany?!
        • Gość: Bernard W te "osobiste" powody ja tez nie wierze.... IP: *.namao.albertacom.com 20.06.12, 07:01
          Hey,
          Facet po prostu ma dosc...
          Prowadzic instytucje taka jak Gorzowska Filharmonia z durniami Rady Miejskiej po prostu sie nie da....
          Rozumiem go...i zaluje de do tego dojsc musialo..
          Powodzenia Maestro!!!
          Powodzenia dla \gorzowa....
          :):):):):)
          • Gość: kolega Re: W te "osobiste" powody ja tez nie wierze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.12, 08:24
            Benek jestes najwiekszym durniem pod sloncem piszac "Prowadzic instytucje taka jak Gorzowska Filharmonia z durniami Rady Miejskiej" jestes palantem nie znajacym sprawy...jestes po prostu skonczonym idiota
      • Gość: bogna Re: Dyrektor filharmonii odchodzi IP: 87.105.154.* 20.06.12, 10:21
        Weźcie na to stanowisko dyr. RCAK w Zielonej Gorze K. Świtalskiego, on chętnie weźmie taka robotę, bardo stara się zostać dyrektorem filharmonii już od kilku lat. Może w ten sposób uchronicie RCAK od upadku i przysłużycie się Zielonej Górze.
    • czytelnikgazetywyborczej Dyrektor filharmonii odchodzi 20.06.12, 08:30
      a taki byl super kandydat pan zięć Władka...takie doświadczenie, publiczna telewizja dyrektorskie stołki to to to tam a teraz wystarczylo roku zeby juz mu sie odechcialo kierowac tak znamienita instytucja kultury...miedzy buty moga sobie wsadzic krzysio i tadzio deklaracje ze to tylko wzgledy osobiste powoduja odejscie ze stanowiska..przeciez oficjalnie nikt nie powie o rzeczywistych powodach odejscia...a "osobiste powody" zawsze mozna wtrynic w wyjasnienia i bedzie dobrze brzmialo

okret tonie, co madrzejsza wiara ucieka z tej calej ekipy rzadzonej przez skompromitowanego Tadeo, jedynie mierni zostana co którzy przylepili sie do stolkow, stanowisk i im dobrze w tej miernocie...przyjdzie nowy szef/ prezydent/to jemu zaczna lizac d..e w imie wlasnych korzysci i spokojnych posadek...
      • Gość: ele jak życ ? Re: Dyrektor filharmonii odchodzi IP: *.199.110.109.in-addr.arpa 20.06.12, 09:39
        rzadzaca mafia odpowiada Krótko ! bo nie po to zdobywali władze by Polakom stworzyc dobrobyt dla Polakow ! Co stworzywli ?

biznes.onet.pl/polska-bieda-piszczy-coraz-glosniej,18543,5165803,1,prasa-detal
        Polaku to ich 22 letni efekt pracy dla Polski !
      • Gość: nicelus Re: Dyrektor filharmonii odchodzi IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.12, 10:21
        czytelnikgazetywyborczej napisał:

> ... wystarczylo roku ...

Wystarczyło dwóch lat. Konkurs na dyrektora był w lipcu 2010 roku. A trochę dokładniej, wystarczyło 24 miesiące po 8 tys. = 384 tys. zł z miejskiej kasy.

• Gość: nicelus przepraszam błąd IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.12, 10:27
          Omyłkowo pomnożyłem dwa razy przez dwa lata. Powinno być:

Wystarczyło 2 lata po 12 miesięcy po 8 tys. = 192 tys. zł z miejskiej kasy.

• dachowiecgorzowski Re: przepraszam błąd 20.06.12, 10:32
            Konkurs na nowego dyrektora będzie oczywiście bezstronny, obiektywny, oparty na najwyższych standardach.
            Ciekawy jestem tylko czyj zięć wygra tym razem:)
          • Gość: nicelus 192.000,- zł IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.12, 10:33
            ... To jeszcze nie tak dużo. Oczywiście dla jednego dyrektora, gdyż dyrektorów i kierowników jest tam dużo. Berlińscy filharmonicy maja tylko jednego dyrektora i jednego intendenta.
            • danny_boy Re: 192.000,- zł 21.06.12, 23:43
              > To jeszcze nie tak dużo. Oczywiście dla jednego dyrektora, gdyż dyrektorów i kierowników jest tam
              > dużo. Berlińscy filharmonicy maja tylko jednego dyrektora i jednego intendenta.
              Berlińska filharmonia nie obchodzi Tadzia, jego obchodzi zielonogórska i nie będzie od niej gorszy, czyli w gorzowskiej musi być wszystkiego więcej, zwłaszcza zatrudnionych w administracji.
          • Gość: mmmmmm000 Re: przepraszam błąd IP: *.net.pbthawe.eu 20.06.12, 14:40
            A miał pracować za darmo? Bo nie bardzo rozumiem sens tego wyliczenia.

Jak się człowieka najmuje do roboty, podobno porządnej roboty, co da się przeczytać po zachwytach na temat działalności filharmonii (w GW i na jej forum), to trza człowiekowi godziwie zapłacić. Komu jak komu, ale chyba hierarchicznie w pierwszej kolejności dyrektorowi.
            No chyba, że się całkiem neguje sens istnienia filharmonii. Ale wówczas wyliczanie komuś niecałych 200 tysięcy (w ciągu dwóch lat pracy) nie ma kompletnie sensu przy wydatkowaniu 140 milionów, które mieszkańcy Gorzowa będą jeszcze długie lata spłacali i 5 milionów budżetu rocznie, za które można by co roku kupić jeden nowiutki tramwaj (i to bez dofinansowania unijnego).
            • e_werty Re: przepraszam błąd 20.06.12, 14:59
              przy wydatkowaniu 140 milionów

...robi się zadymę o kilka milionów!
              I w pełnym świetle zniknie kilkadziesiąt baniek
              z ceny wziętej z sufitu!
            • Gość: nicelus Re: przepraszam błąd IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.12, 15:23
              mmmmmm000 napisał(a):

> A miał pracować za darmo? Bo nie bardzo rozumiem sens tego wyliczenia.

Napisałem przecież, że niecałe 200 tys. to nie jest dużo. Prawie pół miliona to by było dopiero coś, ale niestety, to była tylko rachunkowa pomyłka.

Kwoty godne uwagi tu są:

"Dzięki Euro grubo wypchany zostanie natomiast portfel Laty. Za przygotowania do mistrzostw, stanowisko prezesa w spółce Euro 2012, co miesięczne wypłaty z tytułu prezesury oraz premię od UEFA do kieszeni Laty powędrować może nawet osiem milionów złotych. Połowę tej kwoty, dokładnie to jeden milion euro, prezes PZPN ma otrzymać po Eruo z kasy UEFA, jako ekstra premię za nadzór nad przygotowaniami do turnieju. Pewnie z tego powodu Lato nie chce mówić o swojej dymisji już teraz, tylko dopiero w lipcu, po zakończeniu mistrzostw Europy." - więcej Fakt.

Ma rację Zbigniew Boniek, gdy mówi:

"Najbardziej wkurza mnie, że u nas sukcesem jest brak sukcesu."

• Gość: nicelus Re: Dyrektor filharmonii odchodzi IP: *.dip.t-dialin.net 20.06.12, 15:54
        czytelnikgazetywyborczej napisał:

> ... okret tonie, co madrzejsza wiara ucieka ...

Ulica nazywa się "Dziewięciu muz", a więc komedii też można się tam spodziewać.

• wolfenstein3d hura 20.06.12, 19:29
      hip hip huraa
    • bolek1020 Dyrektor filharmonii odchodzi 21.06.12, 00:13
      Ludzie, co Wy piszecie, Gość, Dyrektor sami mówicie był/jest dobry, mieszkał i mieszka w Poznaniu i się zmęczył, wiem ze nikt w to nie może uwierzyć, ale tak jest, po dojeżdżajcie sobie 4 - 5 razy w tygodniu tam i z powrotem 130 km, zimą i latem i będziecie mieć dość po miesiącu...
      a do tego użeranie sie z Radą, to praktycznie ma prawo mieć dość.... i wsparcie Tadzia, też opadło bo ma kłopoty... wszystko razem i szala się przelała...
      Ot i wszystko! Za proste? wiem i tak w to nikt nie uwierzy....:(
      • e_werty Re: Dyrektor filharmonii odchodzi 21.06.12, 11:07
        szala się przelała...

... nie trzeba było lać na szalę!
      • danny_boy Re: Dyrektor filharmonii odchodzi 22.06.12, 09:13
        > po dojeżdżajcie sobie 4 - 5 razy w tygodniu tam i z powrotem 130 km, zimą i latem i będziecie mieć dość po miesiącu..
        W jego wieku dojeżdżałem do pracy na podobną odległość, po paru miesiącach nie miałem dość, tylko wynająłem mieszkanie.
      • Gość: zdziwiony Re: Dyrektor filharmonii odchodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.12, 14:37
        bolek chyba masz zacmienie umyslu myslisz ze pan dyro codziennie do pracy dojezdal z poznania??
        ale jestes naiwny..mieszkal sobie w wynajetym mieszkanku w gorzowie przy pensji 8 klockow mysle ze stac go bylo na wynajem przy pewno jeszcze jakims dofinansowaniu ze strony pracodawcy
        • bolek1020 Re: Dyrektor filharmonii odchodzi 22.06.12, 14:44
          No wiesz, jakby Ci to powiedzieć, wiem ze dojeżdżał codziennie, i nie miał wynajętego mieszkania w Gorzowie, uwierz mi ze wiem co mówię :(
          • ornaczanska Re: Dyrektor filharmonii odchodzi 22.06.12, 14:48
            Zgodzę sie z Bolkiem, z jednym wszakże zastrzeżeniem - pan dyrektor nie dojeżdżał codziennie, a raz na kilka dni i zatrzymywał się w pokojach gościnnych Filharmonii
        • bolek1020 Re: Dyrektor filharmonii odchodzi 22.06.12, 14:48
          wiem co myślisz na ten temat, dojazd CODZIENNIE to masakra, ale tak wybrał i to jego sprawa, ja bym nie dojeżdżał, bo to pensję którą mu tak wypominasz możesz przeznaczyć praktycznie w całości tylko na paliwo:(
          • Gość: thebird Re: Dyrektor filharmonii odchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 15:21
            No to sobie pogadalismy ,a teraz wysyłać swoje kandydatury na wolne stanowisko
          • mmmmmm000 To jest po prostu nierealne! 22.06.12, 18:02
            Niektórzy forumowicze wiedzą, że trasę Poznań - Gorzów (i na odwrót) pokonuję średnio dwa razy w tygodniu. Przy obecnym natężeniu ruchu nie ma nawet mowy, by bez wariacji trasę tą pokonać w dwie godziny. Oczywiście do rogatek Poznania. Nie wiem jaki p. Nowak ma adres w Poznaniu, ale na Nowe Miasto w godzinach popołudniowych i to bez objazdów spowodowanych remontami ulic, trzeba liczyć kolejną godzinę. To jest dziennie MINIMUM 5 godzin w samochodzie. Nie ma szans, by po codziennej, wyczerpującej jeździe tą trasą ktokolwiek miał jeszcze siły na poświęcanie się pracy zawodowej. Trzeba jeszcze pod uwagę wziąć wiek tego faceta.
            Nie ma takiej opcji, żeby codziennie dojeżdżać - chyba, że z kierowcą.
            Poza tym koszt takiego przejazdu to około 100 zł. Opłaci się nawet WYNAJĘCIE MIESZKANIA.
            • Gość: Hektor Re: To jest po prostu nierealne! IP: *.gorzow.mm.pl 22.06.12, 22:04
              Pomoc trwa wyjaśnianie, jak to z opłatą było, za wynajem 2 mieszkań przez filharmonie Gorzowską swoim dyrektorom.
              - kto wierzy w te codzienne dojazdy?!
            • danny_boy Re: To jest po prostu nierealne! 23.06.12, 01:00
              > Przy obecnym natężeniu ruchu nie ma nawet mowy, by bez wariacji trasę tą pokonać w dwie godziny
              Kiedyś jeździłem kilka razy w tygodniu, obecnie kilka razy w roku, ale w czerwcu akurat 2 razy się zdarzyło i 2 razy w półtorej godziny bez żadnego szaleństwa. Po prostu zwykła jazda 110-130.
              Może zmieńcie trabanty na fiaty, ja akurat francuzem się poruszam.
              • Gość: mmmmmm000 Re: To jest po prostu nierealne! IP: *.net.pbthawe.eu 23.06.12, 02:23
                Zgadza się. W czerwcu 2011 owszem!
                A w lipcu wprowadzono viatoll i samochody (ciężarówki) przeniosły się z A2 na starą dwójkę (92).
                Nie wiem kiedy ty tą drogą ostatnio jechałeś, ale 110-130 nie ma żadnych szans - chyba, że poboczem, wyprzedzając z prawej całe kolumny TIR-ów.
                A o takich prędkościach możemy mówić jedynie na odcinku od Pniew do Poznania. Ani przez Deszczno, ani przez Trzebiszewo z taką prędkością nie polecisz. I na tym odcinku 110-130 nie jest "zwykłą jazdą".
                • Gość: Hektor Re: To jest po prostu nierealne! IP: *.gorzow.mm.pl 23.06.12, 11:19
                  Robicie z gościa Męczennika?!
                  • mmmmmm000 Re: To jest po prostu nierealne! 24.06.12, 11:18
                    NIE.
                    Po prostu staram się pokazać, że to nie konieczność dojazdów skłoniła faceta do odejścia.
                    • Gość: nicelus Re: To jest po prostu nierealne! IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.12, 16:10
                      mmmmmm000 napisał:

> Po prostu staram się pokazać, że to nie konieczność
                      > dojazdów skłoniła faceta do odejścia.

O konieczności dojazdów wiedział gdy się o to stanowisko ubiegał. Co skłoniło, to już się wszyscy dawno domyślili.

• Gość: nicelus "Nie mam żadnego swojego kandydata." IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.12, 16:15
      A kto tym razem w to uwierzy?

Jestem przekonany, że nikt szanujący się do tego konkursu nie stanie.

• danny_boy Re: Dyrektor filharmonii odchodzi 28.08.12, 10:34
      Żeby nie było zbyt monotonnie tutaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka