Dodaj do ulubionych

Klimat się już zrobi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:51
"Błękitne ściany i sterylny porządek zaskoczyły starych bywalców na
inauguracyjnym wieczorze w Magnacie. – To ma być knajpka muzyczno-
artystyczna, a nie siedziba jakichś subkultur – tłumaczy menadżer klubu Rafał
Stećków..."

A muzycy i artyści to nie subkultura? Emcykuś chce sterować tym
która "subkultura" jest słuszna a ktora nie... to już przerabialiśmy... Niech
dyrekcja MCK określi dla jakich muzyków i artystów tworzy miejsce? "Ich
troje" albo występy "Rusłany..."
Co prawda miasto może robić ze swoja własnością co chce - i może stworzyć
Klub Geja albo Filie Radia Maryja... Jednak powinno się liczyć z potrzebami
swoich młodych mieszkańców... I Kluby wszelakiego typu powinny istnieć - i to
tam gdzie się w naturalny sposób uformowały...
Przypuszczam że cała sprawa wynikła z powodu kasy jaka wprowadza do
prywatnych kieszeni nowy podnajemca... Ręka głowę mmyje... a dusi szyję...

Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 24.06.04, 01:41
      Hey Subkultura,
      Calkowita racja.
      Ci ktorzy "trzymaja portfel" maja dziwne tendecje do kreowania i wciskania
      ludziom wlasnych wizji...
      Zapominaja, ze sa biurokratami na uslugach tych ktorzy im laskawie placa
      (podatnicy) i ze umilanie zycia laskawym podatnikom to ich zakichany obowiazek.
      Jednak badzmy realistami... Od ludzi ktorzy rondo uliczne nazywaja "Rondem
      Przyjazni" nie mozna za duzo wymagac.
      Sa za daleko do tylu...przynajmniej 40 lat.
      Pozdrawiam
      • gtk Re: Klimat się już zrobi 24.06.04, 07:23
        Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Ci ktorzy "trzymaja portfel" maja dziwne tendecje do kreowania i wciskania
        > ludziom wlasnych wizji...
        > Zapominaja, ze sa biurokratami na uslugach tych ktorzy im laskawie placa
        > (podatnicy) i ze umilanie zycia laskawym podatnikom to ich zakichany obowiazek.

Bernardzie, pamiętasz wątek o Poczcie Polskiej i jej odmowie wykonania usługi rozniesienia ulotek? Otóż moją opinię w tamtej sprawie świetnie ilustruje poniższy cytat:

> Ci ktorzy "trzymaja portfel" maja dziwne tendecje do kreowania i wciskania
        > ludziom wlasnych wizji...
        > Zapominaja, ze sa biurokratami na uslugach tych ktorzy im laskawie placa
        > (podatnicy) i ze umilanie zycia laskawym podatnikom to ich zakichany obowiazek.

Niestety, moim zdaniem to zupełnie nie pasuje do sprawy Magnata, choćby dlatego, że Magnat ma zarabiać pieniądze (a nie być stowarzyszeniem wyższej użyteczności, jak to się kiedyś nazywało) i funkcjonuje w gospodarce rynkowej - tj. ma konkurencję. Jeśli nie będzie zarabiał pieniędzy, to moim zdaniem sprzeniewierzy się swoim obowiązkom wobec podatników wynikającym z tego, że jest częścią dotowanego Domu Kultury i powinien zarabiać po to, żeby ten Dom Kultury miał więcej pieniędzy na imprezy kulturalne. Albo na wspomaganie "subkultur", które może kiedyś wyłonią z siebie nowych Różewiczów i Pendereckich, ale na razie klepią biedę.
        • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 24.06.04, 09:10
          Hey gtk,
          Manipulacja informacja (moimi wypowiedziami) do niczego nie doprowadzi.
          Zostaw to Gazecie.
          Poczta miala i ma racje przyjacielu. Moze i nie musi.
          "Subkultury" to sprawy peryferyjne ktore z racji wrodzonego ekstremizmu z
          natury produkuja cos nowego.
          Rozewicza nie lubie, Penderecki jest swietny, ale nie jest nawet w tej samej
          lidze co Gorecki...
          Henryk Mikolaj Gorecki to geniusz!
          Zeby calkowicie namieszac to dodam ze uwielbiam tez muzyke KROKE.
          Taka zydowska, ze nasluchac sie nie mozna....
          Dysk pelen Kroke siedzi w moim "Jimmy" i umila mi codzienniej jazde.
          Pozdrawiam
          • gtk Re: Klimat się już zrobi 24.06.04, 11:12

> Hey gtk,
            > Manipulacja informacja (moimi wypowiedziami) do niczego nie doprowadzi.
            > Zostaw to Gazecie.

Bernardzie, nie manipuluje Twoimi wypowiedziami. Cytuję ję, a staram się przy
            tym zwrócić uwagę, że w zalezności od firmy, z jaką masz do czynienia,
            stosujesz różne miary. Zamiast zarzucać mi manipulację (i ustawiać mnie sobie w
            ten sposób do bicia), odpowiedz, dlaczego jedną instytucję opłacaną z podatków
            (czyli pocztę) uważasz za firmę, która może sobie robić, co jej się żywnie
            podoba, a od innej (dom kultury) wymagasz, by działała zgodnie z zyczeniem
            podatników (a konkretnie wąskiej grupy podatników).

> Poczta miala i ma racje przyjacielu. Moze i nie musi.

A dom kultury? Nie może i musi? Dlaczego, Beniu, dlaczego?

> "Subkultury" to sprawy peryferyjne ktore z racji wrodzonego ekstremizmu z
            > natury produkuja cos nowego.

Niech to robią za swoje pieniądze. Nikt im nie broni. Ja też jestem ekstremistą
            za swoje. Czemu nie ma dla mnie dotacji?

> Rozewicza nie lubie, Penderecki jest swietny, ale nie jest nawet w tej samej
            > lidze co Gorecki...
            > Henryk Mikolaj Gorecki to geniusz!
            > Zeby calkowicie namieszac to dodam ze uwielbiam tez muzyke KROKE.
            > Taka zydowska, ze nasluchac sie nie mozna....
            > Dysk pelen Kroke siedzi w moim "Jimmy" i umila mi codzienniej jazde.

O gustach się nie dyskutuje.
            Natomiast powinieneś ograniczyć jazdę samochodem. To szkodzi środowisku, dużo
            kosztuje i bywa niebezpieczne. Szczególnie przy głośniej muzyce.
            • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 26.06.04, 10:46
              Hey gtk,
              Cytowanie to wyjmowanie wypowiedzi z kontekstu...Bardzo niebezpieczne...
              Dlatego nazywam to manipulacja...
              Sprawa #2.
              Poczta to praktycznie organizacja paramilitarna...
              Obowiazuja ja inne normy i przepisy niz jakis klub.
              Myslalem ze to rozumiesz.
              Poczta to w kazdym kraju podstawa przeplywu informacji.
              Atakujesz Poczte - atakujesz Panstwo (nie Rzad).
              Maja prawo i nie musza.
              Kropka.
              Sa "prawie" ponad Prawem i tak musi byc by wrzucony przez Ciebie bardzo wazny
              list dotarl gdzie trzeba i na czas.
              Zauwaz, ze w momencie wrzucenia listu do skrzynki staje sie on wlasnoscia
              panstwowa. Ty nie mozesz juz go zatrzymac. Panstwo odpowiada za to by dotarl do
              wlasciciela czyli odbiorcy.
              Poczta przyjacielu to zupelnie cos innego. Po armii i policji to najwazniejsza
              organizacja w kazdym panstwie.
              Dorabiaja sobie roznoszeniem ulotek, ale to tylko marginalne dzialanie.
              Moga zatrzymac kiedy chca i z jakiego powodu chca.
              To sa fakty.
              I bardzo dobrze.
              Jazdy samochodem ograniczyc i nie moge i nie chce.
              Z jednego konca miasta na drugi jest okolo 80 km. Za wygodnuy jestem by
              autobusem cz nawet LRT po miescie latac.
              Poza tym biznes wymaga bym byl tam gdzie trzeba w odpowiednim czasie. To moge
              kontrolowac jedynie bedac za kierownica.
              Pozdrawiam serdecznie
              PS. Posluchaj Goreckiego...
              Polecam tez Kroke.

• Gość: noto Re: Klimat się już zrobi IP: *.l3.c4.dsl.pol.co.uk 26.06.04, 11:01

> Atakujesz Poczte - atakujesz Panstwo (nie Rzad).
                > Maja prawo i nie musza.
                > Kropka.
                > Sa "prawie" ponad Prawem i tak musi byc by wrzucony przez Ciebie bardzo wazny
                > list dotarl gdzie trzeba i na czas.
                Kim jest Bernard?
                Kim sa firmy kurierskie, ktore nie bedac ponad prawem, dostarczaja listy?

> Zauwaz, ze w momencie wrzucenia listu do skrzynki staje sie on wlasnoscia
                > panstwowa.
                Wiem, Bernard jest idiota!!!
                • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 26.06.04, 11:08
                  Hey noto,
                  Zauwz przyjacielu, ze napisalem "prawie"....
                  Kutrierzy to mali pomocnicy. Nie maja tej samej roli co poczta, jedynie
                  ja "uzupelniaja".
                  Dobre firmy kurierskie maja takie same lub praiw takie same standarty jak
                  Poczta.
                  Bernard moze i idiota, ale idiota ktory ma racje.
                  Pozdrawiam
              • Gość: ja Re: Klimat się już zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 13:36
                Dupek
              • gtk Re: Klimat się już zrobi 26.06.04, 13:56

> Hey gtk,
                > Cytowanie to wyjmowanie wypowiedzi z kontekstu...Bardzo niebezpieczne...
                > Dlatego nazywam to manipulacja...

Cytowałem Ciebie, bo dzięki niezwykłemu darowi wymowy znacznie lepiej
                sformułowałeś moją opinię na temat Poczty Polskiej, niż ja sam kiedykolwiek
                byłbym w stanie to zrobić.
                Gdyby zaś nie było cytowania, cała współczesna nauka poszłaby w las.

> Sprawa #2.
                > Poczta to praktycznie organizacja paramilitarna...
                > Obowiazuja ja inne normy i przepisy niz jakis klub.
                > Myslalem ze to rozumiesz.
                > Poczta to w kazdym kraju podstawa przeplywu informacji.
                > Atakujesz Poczte - atakujesz Panstwo (nie Rzad).
                > Maja prawo i nie musza.
                > Kropka.

Przykro mi, ale nie rozumiem. Poczta może i była podstawą przepływu informacji
                za Stanisława Poniatowskiego, od tego czasu świat się trochę zmienił i rola
                poczty też... Nawet jeśli uznać, że atak na Pocztę oznacza atak na Państwo, to
                nie oznacza, że nie można tego robić W RAMACH ISTNIEJĄCEGO PORZĄDKU PRAWNEGO.
                Ponieważ Poczta, Bernardzie, tak samo nie jest ponad prawem, jak i żadna inna
                instytucja Państwa, łącznie z samym Państwem. W przeciwnym razie mielibyśmy do
                czynienia z despotyzmem Państwa. Zachodnie demokracje zaś, w tym także Kanada (a
                nawet nie tylko demokracje, także dawne monarchie na przykład), opierają się
                właśnie na tym, że Panstwo nie jest despotą i można je krytykować, a nawet
                zmieniać, o ile nie łamie się prawa. Można także wymagać od instytucji Panstwa i
                wszelkich jego agend, aby przestrzegały prawa, ba, wszystkie te agendy są do
                tego zobowiązane!
                Krótko mówiąc - nie istnieje coś takiego, jak Poczta, ktora stoi (prawie) ponad
                Prawem. Nie mówiąc już o tym, że nie można stać "prawie" ponad prawem, tak jak
                nie można byc trochę w ciąży.
                Warto przy tym zauważyć, że w tych rozważaniach tworzymy opozycję Panstwo -
                obywatele (Poczta wg Twojej interpretacji służy temu pierwszemu, a nie tym
                ostatnim). Zawsze zaś wydawało mi się, że jednym z osiągnięć naszej cywilizacji
                jest to, że obywatele uświadomili sobie i wywalczyli, iż Państwo to Oni. To im,
                przez pośrednictwo Państwa, służą i armia, i policja i nawet, co nie mieści się
                w głowie, poczta.
                Innymi słowy, Bernardzie, Twoje oburzenie, że ktoś tam z jakiejś państwowej czy
                miejskiej instytucji postępuje nie tak, jak wymagają od niego podatnicy, pomimo,
                że oni mu za to słono płacą, w pełni da sie zastosować do działalności Poczty.

> Jazdy samochodem ograniczyc i nie moge i nie chce.
                > Z jednego konca miasta na drugi jest okolo 80 km. Za wygodnuy jestem by
                > autobusem cz nawet LRT po miescie latac.
                > Poza tym biznes wymaga bym byl tam gdzie trzeba w odpowiednim czasie. To moge
                > kontrolowac jedynie bedac za kierownica.
                > Pozdrawiam serdecznie
                > PS. Posluchaj Goreckiego...
                > Polecam tez Kroke.

No dobrze, powiem wprost, skoro nie rozumiesz. Sprawa samochodu, Góreckiego i
                innych Twoich hobby nie należy do tematu i nie będe ukrywał, absolutnie mnie nie
                interesuje. Mam więc taką małą prośbę, gwoli miłej atmosfery naszej dyskusji:
                jeśli chcesz porozmawiać o tych sprawach, załóż osobny wątek, na którym po
                prostu nie będę się pojawiał, bo mnie, nie ukrywam, takie wycieczki po prostu
                irytują.
          • miss_dronio Re: Klimat się już zrobi 26.06.04, 20:43
            Wybacz Bernardzie ale wprost nie jestem w stanie odnieść się merytorycznie do
            Twej wypowiedzi bo wprost zatyka mie w drodze do "merytoryczności" (no
            formalną też jej nazwać nie mogę ;) )
            > Manipulacja informacja (moimi wypowiedziami) do niczego nie doprowadzi.
            Jaka manipulacja? Zacytował Twoją wypowiedź "wprost" (ctrl C, ctl V) i się do
            niej odniósł. A już sugestia jakoby "ta droga prowadzi do nikąd" wybacz ale
            trąci o śmieszność - mamy rozumieć, ze Gtk stacza sie po równi pochyłej i to
            takiej z dużym kątem nachylenia?!?! Nawet, powtarzam "NAWET" jeśliby sie mylił
            (a nie twierdze wcale, ze tak jest) to jest szalenie kontrowersyjnym pisać, ze
            taka "pomyłka" to pomyłka z tych "które prowadza do nikąd". No ale tekst:
            > Zostaw to Gazecie.
            To najprawdziwsze missssstrzostwo! "Gazeta" manipuluje Twoimi wypowiedziami?
            Jak mamy to rozumieć? Robią z Tobą wywiady, proszą o wypowiedzi, komentarze a
            potem to prezentuja w fałszywym kontekście?? Wykorzystują niecnie Twój
            autorytet do swoich celów? I kto to robi? Michnik, Rapaczyńska?? Wybacz -
            byłoby bardzo miło podyskutować o meritum sprawy ale doprawdy czasami trudno
            przebrnąć przez Twoje ozdobniki:)
            • aborys Re: Klimat się już zrobi 27.06.04, 08:50
              miss dronio to lizusek.
              • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 27.06.04, 10:55
                Hey aborys,
                Miss dronio ma wlasne zdanie...
                Ma prawo. I bardzo dobrze.
                Miss dronio jest Okay.
                Pisze bzdury, ale jest Okay.
                Pozdrawiam
                • Gość: ja Re: Klimat się już zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:32
                  Dupek
              • miss_dronio Re: Klimat się już zrobi 27.06.04, 15:17
                > miss dronio to lizusek.
                hehe a aborys to niby nie? Figlarnie opuścił podpis: "Benek, nie interesuje
                mnie Twoje zdanie w tej sprawie, więc się nie dopisuj."
                ;))
              • gtk Re: Klimat się już zrobi 27.06.04, 22:07
                aborys napisał:

> miss dronio to lizusek.

Miss dronio jest super. :)
                • miss_dronio Re: Klimat się już zrobi 27.06.04, 22:12
                  > Miss dronio jest super. :)
                  no nieee, ależ skąd, no gdzie tam...??!!;)))))))))))
            • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 27.06.04, 10:52
              Hey miss....,
              Nie bylo w moim tekscie niczego poza tym co napisalem...
              Nie o "kopiowanie" mi chodzi a o interpretacje mojej wypowiedzi.
              Chodzi mi dokladnie o to co Ty zrobilas...
              Nie staralas sie (jesli to mozliwe) zrozumiec tego co napisalem.
              Po prostu odszczekujesz jak wiekszosc na tym foreum.
              Nie poradze nic na to kochanie, ze nie rozumiesz.
              Kazdy ma swoje limity. Ty tez, oczywiscie
              Caluje.

• Gość: jo on Re: Klimat się już zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 13:32
                Dupek benek
              • miss_dronio Re: Klimat się już zrobi 27.06.04, 15:14
                > Nie bylo w moim tekscie niczego poza tym co napisalem...
                w żadnym tekscie nie ma nic ponad to co tam jest. Jesli uważałes to za jakies
                szczególne osiągnięcie to przykro mi.
                > Nie staralas sie (jesli to mozliwe) zrozumiec tego co napisalem.
                Oczywiście, ze to niemozliwe!! Ktos tak głupiutki i mizerny miałby zrozumiec,
                to co npaisał tak wybitny intelektualista jak Ty?? No chyba nie oczekiwałeś, ze
                jestem w stanie pojąć cokolwiek??
                > Po prostu odszczekujesz jak wiekszosc na tym foreum.
                OO!!! Opis jak wyżej...
                > Nie poradze nic na to kochanie, ze nie rozumiesz.
                Stek inwektyw do których podpis jak wyżej. Jedna tylko dodatkowa
                uwaga: "kochanie" zostaw sobie dla kogos innego.
                > Kazdy ma swoje limity. Ty tez, oczywiscie
                No oczywiście. Z pewnością moje limity znajdują się już w punkcie startu.
                W całym poście nie wypadało mi nic innego niż się z Tobą zgodzić. Tak wybitny
                intelektualista nie może się mylić.
                > Caluje
                żałosne
                • blic Re: Klimat się już zrobi 27.06.04, 16:30
                  miss_dronio napisała:

> > Caluje
                  > żałosne

Jesteś naprawdę zbyt wyrozumiała i zbyt subtelna dla Benka. :)
                  • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 27.06.04, 16:40
                    Hey blic,
                    Miss dronio to prawdziwa dama.
                    Tyle mi nagadala a nie uzyla nawet jednego "brzydkiego" slowa.
                    Klasa Panie, klasa.
                    Co niektorzy mogliby sie czegos nauczyc.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: ja Re: Klimat się już zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 22:08
                      Dupek

Ja nie jestem dama....
                      • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 27.06.04, 23:30
                        To bylo do miss dronio....
              • gtk Re: Klimat się już zrobi 27.06.04, 22:04
                Benek, najlatwiej zawsze napisac: nie rozumiesz, odszczekujesz sie, masz limity... To naprawde uniemozliwia dalsza dyskusje.
                Jesli napisze, ze to co piszesz, to glupoty, to przeciez nie przyznasz mi racji, ot tak, po prostu. Trzeba to udowodnic.
                A mozna to zrobic odnoszac sie do cudzych wypowiedzi i sadow, prowadzac czyjs sposob myslenia ad absurdum itp.
                Poza tym zgadzam sie z Blicem. Miss_dronio potraktowala Cie zdecydowanie zbyt subtelnie za slowa, ktore do niej skierowales.
                • Gość: ja Re: Klimat się już zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 22:09
                  GTK - dupki tak mają....
                • Gość: Bernard Re: Klimat się już zrobi IP: *.ed.shawcable.net 27.06.04, 23:32
                  Hey gtk,
                  Odpowiedz z sensem i na temat
                  Dziekuje.
                  Podnosisz wartosc tego bezwartosciowego forum...
                  Uklony.
                  • gtk Re: Klimat się już zrobi 29.06.04, 11:45

> Hey gtk,
                    > Odpowiedz z sensem i na temat
                    > Dziekuje.

Wolałbym, żebyś zamiast mnie chwalić, przeprosił miss dronio i odniósł sie
                    merytorycznie do jej wypowiedzi (udowodnij jej, że napisała bzdury i ma swoje
                    limity. Zapewniam Cię, że miss dronio potrafi przyznać się, że nie miała racji,
                    kiedy ktoś ją o tym przekona.)

> Podnosisz wartosc tego bezwartosciowego forum...
                    > Uklony.

Czy mogę zatem nieskromnie wnioskować, że jeśli przestanę pisać, to Ty
                    przestaniesz czytać? I pisać...? :-p
                  • Gość: ja Re: Klimat się już zrobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 11:47
                    Dupek...
    • gtk Re: Klimat się już zrobi 24.06.04, 07:12
      Gość portalu: Subkultura napisał(a):

> A muzycy i artyści to nie subkultura? Emcykuś chce sterować tym
      > która "subkultura" jest słuszna a ktora nie... to już przerabialiśmy... Niech
      > dyrekcja MCK określi dla jakich muzyków i artystów tworzy miejsce? "Ich
      > troje" albo występy "Rusłany..."
      > Co prawda miasto może robić ze swoja własnością co chce - i może stworzyć
      > Klub Geja albo Filie Radia Maryja... Jednak powinno się liczyć z potrzebami
      > swoich młodych mieszkańców... I Kluby wszelakiego typu powinny istnieć - i to
      > tam gdzie się w naturalny sposób uformowały...
      > Przypuszczam że cała sprawa wynikła z powodu kasy jaka wprowadza do
      > prywatnych kieszeni nowy podnajemca... Ręka głowę mmyje... a dusi szyję...

Nie wiem, co ma na myśli Rafał Stećkow, ale wiem, że knajpa pod MCKiem powinna zarabiać pieniądze. Uda się jej to tylko wtedy, kiedy będą do niej przychodzić klienci i płacić za piwo. Skoro przedstawiciele "subkultury" uznają, że to już nie jest "ich" klub, to przestaną przychodzić i "Magnat" albo będzie musiał się nieźle natrudzić, żeby znaleźć nową klientelę (konkurencja na tym rynku jet coraz poważniejsza, dzieki Bogu), albo przeprosić się z "subkulturą"... o ile ona oczywiście płaci. Wydaje mi się, że poprzedniemu ajentowi "Magnata" MCK wypowiedział umowę z powodu wielomiesięcznych zaległości w płaceniu czynszu... Z czego wynika, że za Waszą "subkulturę", drogi Subkulturo, płaciłem ze swojej kieszeni. A to mi się wcale nie podoba.
      • Gość: noto Re: Klimat się już zrobi IP: *.l4.c2.dsl.pol.co.uk 26.06.04, 09:55
        No to niech miasto sprzeda lokal i po problemie.
        • gtk Re: Klimat się już zrobi 26.06.04, 13:25
          Gość portalu: noto napisał(a):

> No to niech miasto sprzeda lokal i po problemie.

A pewnie, pewnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka