Dodaj do ulubionych

nowa lubuska stolica

23.09.02, 10:54

przyglądam się waszym sporom już od 4 lat i stwierdzam że para idzie nie tam
gdzie trzeba
a czy nie lepiej np w okolicach przecięcia dwójki i trójki zaplanować i
stopniowo budować nowe miasto?? będzie w środku, będzie łączyć a nie dzielić
tam umieścicie wszystkie urzędy które siłą rzeczy rozdwoić i podzielić się
nie mogą
i dzielić nie będą
nie natychmiast i kosztownie jak brasilia
ale stopniowo i dla przyszłości
Obserwuj wątek
    • klin! Re: nowa lubuska stolica 23.09.02, 10:59
      Ten pomysł już był. Sprawa utknęła na decyzji, czy siedziba wojewody ma być na
      północ czy na południe od szosy nr 2.
      • franekkk Re: nowa lubuska stolica 23.09.02, 11:12

to może w pasie rozdzielającym
    • franekkk Re: nowa lubuska stolica 23.09.02, 12:46

z ciekawości: czy rzeczywiście już był temat?? wdzięczny za link

swoją drogą dziwne że prawie nikomu odezwać się nie chciało tymczasem każdy
      wątek o tym że zielona jest taka albo inna cieszy się wyjątkowym powodzeniem

no i wygląda na to że owszem jedna stolica ale pod warunkiem że nad wartą
      • kobyla Re: nowa lubuska stolica 23.09.02, 13:36
        Nie jedna ale dwie. Ale wszystko dzielone po równo. Maksymalnie po równo.
        • franekkk Re: nowa lubuska stolica 23.09.02, 13:49

to to zawsze będzie trójkąt

piękna i kusząca władza i dwóch (dwie) zabiegających o jej względy kochanków
          a w takich przypadkach nawet jak jest równo to nigdy nie będzie równo
      • bart.q Re: nowa lubuska stolica 23.09.02, 13:49
        franekkk napisał:

> swoją drogą dziwne że prawie nikomu odezwać się nie chciało

W ciągu dwóch godzin (teraz raptem trzy)? Przeceniasz ruch na forum Gorzów.

> no i wygląda na to że owszem jedna stolica ale pod warunkiem że nad wartą

Wspomniałeś o nowej stolicy w nowym mieście, z zastrzeżeniem żeby nie było
        jednak tak drogo jak z Brasilią. Myślę, że jest to nierealne zastrzeżenie.
        • kobyla Re: nowa lubuska stolica 23.09.02, 13:57
          Ma być po równo. A jak nie to żegnaj Gienia.
        • franekkk Re: nowa lubuska stolica 23.09.02, 13:58

a kto widzi ciemność??
      • j24 O szoło My! 23.09.02, 14:10
        franekkk napisał:

> z ciekawości: czy rzeczywiście już był temat?? wdzięczny za link
        >
        > swoją drogą dziwne że prawie nikomu odezwać się nie chciało tymczasem każdy
        > wątek o tym że zielona jest taka albo inna cieszy się wyjątkowym powodzeniem
        >

Kanibal dwudziestyczwarty mówi tak dla Świebodzina.
        A teraz Franku, przejdź się spytać, jak się ten pomysł podoba obywatelom
        forumowiczom z Zielonej Góry.
        Potem pozostanie Ci jeszcze Brachmański... Powodzenia.
        • franekkk Re: O szoło Kto?? 23.09.02, 14:32

jeden wojewoda jeden marszałek a który ważniejszy
          i żeby miało ręce i nogi wiele innych jedynek power

czy gdziekolwiek na szczeblu lokalnym w tzw normalnych krajach istnieje podobna
          dwuwładza??
          • j24 My oczywiście 23.09.02, 14:56
            franekkk napisał:

> jeden wojewoda jeden marszałek a który ważniejszy

Żarty sobie stroisz przyjacielu? Baron jest jeden.
            Podobno korą mózgową jest połączony z panem wojewodą, dobrze się rozumieją.
            Korski przecież jemu zawdzięcza swój stołek. Ktoś jeszcze nie wie o tym, że po
            przewałkach z Majchrowskim i Iwanem SLD zadecydowało, że jeśli wygra wybory,
            to wojewodą będzie ktoś z Gorzowa. Dlaczego jest to ktoś bez zaplecza, urzędnik?
            Odpowiedz sobie sam.

Z tego co wiem, to nawet Korski przez chwilę myślał, że jest inaczej, ale już
            zostało wszystko ładnie poukładane.

> czy gdziekolwiek na szczeblu lokalnym w tzw normalnych krajach istnieje
            > podobna dwuwładza??

... a gdzie najwyższy przedstawiciel samorządu wojewódzkiego kpi sobie ze
            zdrowia i z życia mieszkańców jednego ze swoich :))))) miast?

Znasz takie drugie województwo??? (żeby się już nie ogladać na normalne kraje,
            nawet w Polsce nie jest to normalne).
      • Gość: Zibi Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: *.sk2.am.poznan.pl 23.09.02, 15:15
        franekkk napisał:

Jasne ,że stolica powinna być nad Wartą. Gorzowianie nad Wartą jest Poznań !!!
        W końcu miasto mające w nazwie Wlkp. powinno być w Wielkopolsce. Olejcie tą
        pokrakę Zieloną Górę. Przecież to parodia miasta... Poznań ma 600tyś
        mieszkańców i Gorzów to dla nas nie konkurencja. Mamy 8 szpitali i nie zależy
        nam na likwidacji Waszego. Jesteśmy na tyle dużym ośrodkiem że poniżanie
        Gorzowa nie jest nam w głowie. A my wielkopolanie dbamy o swoich...
        My nie musimy poniżać Was tak jak Zielona Góra. U nas nie ma takich buraków jak
        BOCHEŃSKI !!!!

pozdrowienia
        • Gość: Mirko Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: *.pbk.pl / 10.0.100.* 24.09.02, 09:09
          Zibi, z ust mi wyjąłeś te piekne słowa. Problem jednak w tym, że większość
          Gorzowiaków jest po prostu zapyziała i prowincjonalna. Oni wolą toczyć bez
          przerwy z tym wypierdkiem, jakim jest Zielona Góra niż poddać się pod opiekę
          dużej aglomeracji. Przecież większość Gorzowiaków pogubiłłaby się w Poznaniu,
          gdyby chcieli do województwa przyjechać coś pozałatwiać (bo nie może być chyba
          innego wytłumaczenia faktu, że Gorzów nie chciał być w Wielkopolsce). A tak
          mają swoje małe piekiełko z Bocheńskim jako Borutą i chyba to jest właśnie to,
          na co zasłużyli. Szczerze powiem, nie żal mi ani likwidowanych szpitali, ani
          KRSu i nie będzie mi żal tych trzech tramwajów, które im niedługo Falubazy
          zlikwidują. Wyboru juz przecież goście dokonali.
          • bart.q Re: nowa lubuska stolica nad Wartą 24.09.02, 10:03
            Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Problem jednak w tym, że większość
            > Gorzowiaków jest po prostu zapyziała i prowincjonalna.

Zważ gościu bankowy, że zachowujesz się jak dupek, który wszedł na przyjęcie i
            mówi, że większość pozostałych jest zapyziała i prowincjonalna.
            Słoma Ci z butów wychodzi. Poznaniacy, z którymi prowadzałem się przez całe
            moje studia, mieli więcej oleju w głowie. Psujesz tylko opinię Poznaniowi
            wypowiadając się w imieniu jego mieszkańców.
            • j24 Re: nowa lubuska stolica nad Wartą 24.09.02, 10:42
              bart.q napisał:

> Psujesz tylko opinię Poznaniowi wypowiadając się w imieniu jego mieszkańców.

Zibi, to zdecydowanie nie do Ciebie.
              • Gość: Zibi Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: *.sk2.am.poznan.pl 25.09.02, 11:55
                Dzięki, wiem, i pozdrawiam

Zibi
            • Gość: Mirko Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: *.pbk.pl / 10.0.100.* 24.09.02, 12:40
              Słoma Ci z butów wychodzi.
              Możliwe, nic nie poradzę na moje pochodzenie

Poznaniacy, z którymi prowadzałem się przez całe moje studia, mieli więcej
              oleju w głowie. Psujesz tylko opinię Poznaniowi wypowiadając się w imieniu jego
              mieszkańców.

A kto Ci powiedział, ze wypowiadam sie w imieniu mieszkańców Poznania? Z
              Gorzowa jestem, gościu nieargesywny, który na jakąkolwiek krytykę pod adresem
              swojego miasta reagujesz niespotykanym nigdzie indziej poziomem agresji. I nie
              uwazam, że psuje opinie mojemu miastu tak sie wypowiadając. Ona juz dawno
              została popsuta, w momencie, gdy Gorzów zdecydował się na sojusz z Falubazami.
              Ten sojusz był już wcześniej przerabiany do 1975 ale jak widac Gorzowiacy nie
              ucza sie na błędach.

• Gość: Z Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: 213.76.149.* 24.09.02, 14:40
                Największe kłamstwo jakiekolwiek słyszałem to ciągłe powtarzanie , że w
                lubuskim są dwie stolice.
                W rzeczywistości mamy dwie półstolice , coś więcej niż powiat a mniej niż
                pełnoprawne miasto wojewódzkie.
                Można to zobaczyć w jednym z atlasów , gdzie np. Opole i inne miasta
                wojewódzkie są podkreślone jako; siedziba powiatu grodzkiego , wojewody i
                marszałka a Gorzów i Zielona Góra mają tych podkreśleń mniej.
                Może to tylko jedna kreska ale bardzo znacząca.

• j24 Do rzeczy! 24.09.02, 15:11
                  Gość portalu: Z napisał(a):

> Największe kłamstwo jakiekolwiek słyszałem to ciągłe powtarzanie , że w
                  > lubuskim są dwie stolice.
                  > W rzeczywistości mamy dwie półstolice ,

pięćdziesięciornice

> coś więcej niż powiat a mniej niż pełnoprawne miasto wojewódzkie.

Wracając jednak do tematu, przyszedł do nas Franka z Polic spytać:

> czy nie lepiej np w okolicach przecięcia dwójki i trójki zaplanować
                  > i stopniowo budować nowe miasto??
                  > będzie w środku, będzie łączyć a nie dzielić tam umieścicie wszystkie
                  > urzędy które siłą rzeczy rozdwoić i podzielić się nie mogą i dzielić nie będą

Franek proponuje lokalizację stolicy województwa w Świebodzinie.

Czy taki wariant, uwzględniający stopniowe dochodzenie do tego stanu rzeczy
                  jest celowy i do zaakceptowania?
                  Tam gdzie dwóch się bije, trzeci może pogodzić? SF, czy real?, a przede
                  wszystkim, czy dla gorzowian taki wariant jest do zaakceptowania, czy myślimy
                  tylko o przyciąganiu wszystkiego nad Wartę?
                  Taka ot psychozabawa.
                  • franekkk Re: Do rzeczy! 24.09.02, 15:34

j24 napisał:

> Wracając jednak do tematu, przyszedł do nas Franka z Polic spytać:

a co za różnica czy police czy północny szczecin

> Franek proponuje lokalizację stolicy województwa w Świebodzinie.

gdzieś tak pomiędzy świebodzin a sulęcin żeby było zupełnie sprawiedliwie
                    • Gość: Mirko Re: Do rzeczy! IP: *.pbk.pl / 10.0.100.* 24.09.02, 18:19
                      Najlepiej w Gliśnie. Bardzo fajna nazwa na stolicę.
                    • j24 Re: Do rzeczy! 25.09.02, 07:40
                      franekkk napisał:

>> Wracając jednak do tematu, przyszedł do nas Franka z Polic spytać:

> a co za różnica czy police czy północny szczecin

Chciałem podkreślić tylko, że wydajesz się nie być "stroną".

>> Franek proponuje lokalizację stolicy województwa w Świebodzinie.

> gdzieś tak pomiędzy świebodzin a sulęcin żeby było zupełnie sprawiedliwie

No to robisz z tego s-f. Świebodzin to czwarte co do wielkości miasto
                      województwa, gospodarne miasto z nierozpieprzoną gospodarką.

Jeśli drugie co do wielkości, położone na południowych krańcach województwa
                      miasto próbuje "załatwić sobie" stolicę, to czemu nie może to być czwarte co
                      do wielkości miasto, położone w centrum województwa?
              • bart.q Re: nowa lubuska stolica nad Wartą 24.09.02, 17:06

> A kto Ci powiedział, ze wypowiadam sie w imieniu mieszkańców Poznania? Z
                > Gorzowa jestem

Kiedy mówisz o Gorzowianach per 'oni' to na pewno nie wypowiadasz się w ich
                imieniu:
                "nie będzie mi żal tych trzech tramwajów, które im niedługo Falubazy
                zlikwidują. Wyboru juz przecież goście dokonali."

> gościu nieargesywny

Ja jestem zalogowany, Ty jesteś gościem.

> który na jakąkolwiek krytykę pod adresem swojego miasta reagujesz

Nie wiesz czy zawsze tak reaguję.

> niespotykanym nigdzie indziej poziomem agresji.

Co stwierdzasz na podstawie wnikliwych badań statystycznych w różnych
                miastach...

> I nie uwazam, że psuje opinie mojemu miastu tak sie wypowiadając.

Nie wiem zatem komu psujesz opinię, ale nie Gorzowianom. To dla Ciebie w końcu
                są 'oni'.
                • Gość: Mirko Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: *.pbk.pl / 10.0.100.* 24.09.02, 18:18
                  Tak, Gorzowianie, którzy opowiadali sie za związkiem mojego miasta z Zieloną
                  Górą to dla mnie są "ONI", głównie dlatego, że w imię własnych przedwyborczych
                  interesów sprzeniewierzyli się temu wszystkiemu, o co Gorzów walczył do 1975.
                  Mówię tu przesacownych sygnotariuszach porozumienia z Gościkowa. Ale nie tylko
                  o tych ONYCH mi chodzi, także o Gorzowiaków, którzy popierali tę inicjatywę,
                  mysląc, że jeżeli Urząd Wojewódzki dalej będzie stał na Jagiellończyka to od
                  razu będzie im lepiej. Też studiowałem w Poznaniu i naprawdę nie mogę sobie
                  wytłumaczyć, dlaczego Gorzów nie chciał być w Wielkopolsce.
                  I nie wiem dlaczego tak dyskryminujesz gości portalu. Tak jakby zalogowanie się
                  było dla wybranych.
                  • franekkk Re: nowa lubuska stolica nad zachodnią Wartą 25.09.02, 00:46

dosyć dziwna łagodnie rzecz ujmując wypowiedź
                    dla mnie człowieka z zachpom przymiotnik wlkp jest tylko i wyłącznie polityczny
                    związek z wielkopolską podobny jak szczecina koszalina wrocławia legnicy
                    elbląga czy olsztyna - to było tylko i wyłącznie komusze potwierdzenie polskości
                    lubuskie moim zdaniem na tyle duże aby stanowić samo o sobie
                    (dla wielkopolan oczywiście najważnieszy jest "lejek")

a nazwa nowej stolicy??:
                    lubugard lub ewentualnie lubusz - lubuskie
                    ziemia lubuska - lubusz
                    • j24 Lubugard, a życie 25.09.02, 07:53
                      franekkk napisał:

> dla mnie człowieka z zachpom przymiotnik wlkp jest tylko i wyłącznie
                      > polityczny

> związek z wielkopolską podobny jak szczecina koszalina wrocławia legnicy
                      > elbląga czy olsztyna - to było tylko i wyłącznie komusze potwierdzenie
                      > polskości

1. Tu obawa, że człowiek z północnego Szczecina może jednak być stroną
                      w konflikcie (może po prostu nie lubić Poznania?).
                      2. Powojenne osadnictwo z Wielkopolski to też historia.
                      Dlaczego przeszkadza Ci, że ktoś uwieńczył ją przymiotnikiem w nazwie miasta?
                      "Wielkopolskie" zostało namaszczone referendum, nie ma o czym gadać.
                      Referendum się odbyło, wynik jest znany. Koniec. Następne może być za 20 lat,
                      jak komuś tak bardzo na tym zależy.

> lubuskie moim zdaniem na tyle duże aby stanowić samo o sobie
                      > (dla wielkopolan oczywiście najważnieszy jest "lejek")

Lubuskie to coś co zostało po utworzeniu Wielkopolskiego, Dolnośląskiego
                      i Zachodniopomorskiego. Tylko tyle. No i jeszcze to, co było od gorzowianina,
                      który o lepszych (stołkowych) gorzowianach pisał "ONI".

> a nazwa nowej stolicy??:
                      > lubugard lub ewentualnie lubusz - lubuskie
                      > ziemia lubuska - lubusz

Chyba zbyt wiele uwagi poświęcamy nazewnictwu... poza tym, że pomysł zrobił się
                      zupełnie wirtualny.
                      • franekkk Re: Lubugard, a życie 25.09.02, 10:27
                        kolejność przypadkowa:

kiedyś pomysły rodziły się w głowach potem były realizowane lub nie
                        teraz można realizować wirtualnie

negatywny stosunek do poznania?? myślę że podobnie było z poznaniakami i
                        wielkopolanami również w innych miastach i nie sądzę żeby gorzów pod tym
                        względem wyglądał inaczej, jest moim zdaniem tak samo wielkopolski jak szczecin
                        a kto inny mógł uruchomić tramwaje pocztę elektrownie i inne poniemieckie
                        zdobycze jak nie ludzie z najbliższego dużego polskiego miasta
                        ludność z wlkp lub poznańskimi korzeniami oceniana jest w szczecinie na 25-33 %

a wlkp przy gorzowie jest polityczne bo właściwie ze względów historycznych
                        powinien być bandenburski (choć oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach by tego
                        szczególnie po wojnie nie zatwierdził)

>Lubuskie to coś co zostało po utworzeniu Wielkopolskiego, Dolnośląskiego
                        i Zachodniopomorskiego. Tylko tyle.

??? ja bym tak o swoim nie napisał
                        moim zdaniem to aż tyle i to całkiem sporo

sport a szczególnie futbol to największy przemysł rozrywkowy europy
                        ale nie wszyscy postrzegają świat przez pryzmat pogoni lecha czy też klubów
                        żużlowych

agresywność zero :))
                        • j24 Re: Lubugard, a życie 25.09.02, 10:31
                          franekkk napisał:

> agresywność zero :))

...a u mnie myślisz, że jak? Też zero :))
                          Słonko takie ładne za oknem, że głupio by było, żeby agresja była 1
                          • franekkk Re: Lubugard, a życie 25.09.02, 10:37

1 też mało
                            gorzej gdyby było 10 (taka zdaje się skala była przyjęta)

a dlaczego koniec współpracy?? a nie początek jak napisałeś na zielonymforum??
                            • j24 Re: Lubugard, a życie 25.09.02, 10:42
                              franekkk napisał:

> a dlaczego koniec współpracy?? a nie początek jak napisałeś na zielonymforum??

Ja już nie mam ochoty bić się z nimi o cokolwiek. Te cztery lata trwania tego
                              województwa to ciągła bijatyka (jak w tej piosence o piratach :).
                              • Gość: KWICK Re: Lubugard, a życie IP: 213.76.149.* 26.09.02, 08:23
                                No i co j24 ? Nie wyszło Ci mieszanie z tym wątkiem na forum ZG.
                                Olali Cię strumieniem porannego m....
                                Mieszać zamiast "ączyć"to uwielbiasz.
                                • j24 Masz tu Franku jednego (no txt) 26.09.02, 08:27
                                  Gość portalu: KWICK napisał(a):

> No i co j24 ? Nie wyszło Ci mieszanie z tym wątkiem na forum ZG.
                                  > Olali Cię strumieniem porannego m....
                                  > Mieszać zamiast "ączyć"to uwielbiasz.
                    • Gość: Zibi Re: nowa lubuska stolica nad zachodnią Wartą IP: *.sk2.am.poznan.pl 25.09.02, 12:31
                      franekkk napisał:

>
                      > dosyć dziwna łagodnie rzecz ujmując wypowiedź
                      > dla mnie człowieka z zachpom przymiotnik wlkp jest tylko i wyłącznie
                      polityczny

Pewnie że polityczne. Dlatego też Niemcy nazywają swoją stolicę Berlinem, a nie
                      grodem Świętopełka ( takiego Serba Łużyckiego ). Ponad 1000 lat temu dokopali
                      słowianom i teraz Berlin jest Berlinem.

60 lat temu słowianie dokopali niemcom i Gorzów jest Wielkopolski.
                      Polityka, polityka, polityka.

>
                      > związek z wielkopolską podobny jak szczecina koszalina wrocławia legnicy
                      > elbląga czy olsztyna - to było tylko i wyłącznie komusze potwierdzenie
                      polskośc

to jasne

> (dla wielkopolan oczywiście najważnieszy jest "lejek")
                      >

Bzdura !!! Nam zależy na Gorzowie a nie na jakimś lejku. Jeżeli ktoś myśli że
                      Słubice to jakieś eldorado to się myli.

pozdro
                  • bart.q Re: nowa lubuska stolica nad Wartą 25.09.02, 12:06

> Mówię tu przesacownych sygnotariuszach porozumienia z Gościkowa.

Dobrze by zatem było abyś precyzował swoje wypowiedzi ponieważ w pierwszej
                    zwyczajnie obrzuciłeś wszystkich Gorzowian błotem.

> także o Gorzowiaków, którzy popierali tę inicjatywę,
                    > mysląc, że jeżeli Urząd Wojewódzki dalej będzie stał na Jagiellończyka to od
                    > razu będzie im lepiej.

Po faktach każdy mądry. Można powiedzieć "A nie mówiłem?!". :)
                    Poza tym, nie sądzę żeby Gorzowianom akurat zależało na województwie. To w
                    Zielonej Górze były protestacje.

> I nie wiem dlaczego tak dyskryminujesz gości portalu.

Nie dyskryminuję. Gość to gość i już (nie mylić z dwuznacznym 'gościu').
                    • Gość: Mirko Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: *.pbk.pl / 10.0.100.* 25.09.02, 14:19
                      > Dobrze by zatem było abyś precyzował swoje wypowiedzi ponieważ w pierwszej
                      > zwyczajnie obrzuciłeś wszystkich Gorzowian błotem.

Nie wiem. dlaczego sądzisz, że wszystkich. Napisałem "większość", to nie
                      wszyscy. Inaczej siebie też bym musiał obrzucić błotem. Chociaż poniekąd
                      powinieniem, bo tak jak wszyscy Gorzowianie, wykazałem się kompletną ignorancją
                      co do przyszłości tego miasta i jego związku z Zielona Górą.

> Po faktach każdy mądry. Można powiedzieć "A nie mówiłem?!". :)
                      > Poza tym, nie sądzę żeby Gorzowianom akurat zależało na województwie. To w
                      > Zielonej Górze były protestacje.

No właśnie, Ci z Zielonej coś robili, protestowali, lobbowali i udało im się.
                      Dostali to, co chcieli. A Gorzowiacy (również ja, niestety) siedzieli w tym
                      czasie na dupach i czekali co los przyniesie. Zamiast sprzeciwić się
                      inicjatywie sąsiadów z południa i przyjąć ofertę Poznania, wszyscy czekali az
                      paru stołkowiczów spotka się w Gościkowie i zadecyduje za nich. Nie mogę sobie
                      tego wytłumaczyć. Większość znajomych, z którymi rozmawiałem twierdziła, że to
                      super, bo zostanie nam Urząd Wojewódzki. Tak jakby nikogo w Gorzowie nie
                      interesowało, że nowy podział województw jest tylko częścią reformy
                      administracyjnej, polegającej m.in. na przyznaniu większych praw samorządowi. Z
                      drugiej strony czego spodziewac się po mieszkańcach miasta, tolerujących przez
                      4 lata wojewodę przywiezionego w teczce z Warszawy?
                      • marek_p Re: nowa lubuska stolica nad Wartą 25.09.02, 17:03

> No właśnie, Ci z Zielonej coś robili, protestowali, lobbowali i udało im się.

Ich politycy (Brachmański, Zych) okazali się skuteczniejsi.
                        Co myśmy, oszołomy, mogli zwojować, bez poparcia posłów?

> Większość znajomych, z którymi rozmawiałem twierdziła, że to super, bo
                        > zostanie nam Urząd Wojewódzki. Tak jakby nikogo w Gorzowie nie interesowało,
                        > że nowy podział województw jest tylko częścią reformy administracyjnej,
                        > polegającej m.in. na przyznaniu większych praw samorządowi.

Największe straty ponieśliśmy w ciągu ostatniego roku, a zatem za rządów SLD.
                        Niestety nikt im nie będzie tego pamiętał, nikt ich nie rozliczy...

> drugiej strony czego spodziewac się po mieszkańcach miasta, tolerujących
                        > przez 4 lata wojewodę przywiezionego w teczce z Warszawy?

... o Majchrowskim mowa? No swego czasu ładnie się po tym szkodniku
                        przejechałem :)))
                        Trochę też pomogłem Kaziowi odesłać go skąd przybył zbierając podpisy.
                        Gościu był fatalny, ale zdaje się, że nie cztery, a dwa lata.
                        • Gość: Mirko Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: *.pbk.pl / 10.0.100.* 25.09.02, 18:09
                          > Ich politycy (Brachmański, Zych) okazali się skuteczniejsi.
                          > Co myśmy, oszołomy, mogli zwojować, bez poparcia posłów?

My tez przecież mieliśmy posłów. I to chyba tyle samo co Zielona. Ale takiego
                          Wierchowicza np. bardziej niz sprawy regionu interesowało, czy dalej będzie
                          przewodniczącym klubu w nowym sejmie i jak długo uda mu sie wytrwac w koalicji
                          z Marianem.

Największe straty ponieśliśmy w ciągu ostatniego roku, a zatem za rządów SLD.
                          Niestety nikt im nie będzie tego pamiętał, nikt ich nie rozliczy...

Największą stratę ponieśliśmy niestety przy wprowadzeniu reformy, związując się
                          z Zieloną, a więc za AWS. To, co robi SLD jest tylko naturalna konsekwencją.
                          Przecież jak sam wspomniałeś, oni mieli silnych zielono-czerwonych posłów już
                          wtedy, ajk byli w opozycji. Jesli więc jakiś naiwniak myślał, że jak dojdą do
                          władzy to dadzą łaskawie porządzic Gorzowowi, to musiał byc wielkim
                          naiwniakiem. A skoro wiadomo było wtedy, w 1998, że Zielonka ma lepsze
                          kontaktyu w Warszawie niz Gorzów, trzeba było za wszelką cenę dążyć do
                          połączenia z Poznaniem. Jeśli Gorzów i tak powoli staje się powiatem, to lepiej
                          chyba żeby miastem wojewódzkim była aglomeracja zasłudująca na to miano, a nie
                          jakiś wypierdek z liczbą mieszkańców mniejszą niż Gorzów. To jest
                          niesprawiedliwe i do naszych szacownych reprezentantów-posłów mam o to wielkie
                          pretensje. Ale mam pretensje również do mieszkańców samych. Pamietam sonde
                          robioną na VIGORze jeszcze przed decyzją o liczbie województw wśród mieszkańców
                          Gorzowa, co sądzą o połączeniu z Zieloną. Nie wiem, czy celowo tak dobrali
                          ludzi do sondażu, ale każdy odpowiadał, że nie obchodzi go to lub że się
                          cieszy, że Gorzów zachowa swój Urząd (w końcu najwyzszy budynek w mieście, co z
                          tego, że również najbardziej obskurny)

... o Majchrowskim mowa? No swego czasu ładnie się po tym szkodniku
                          przejechałem :)))
                          Trochę też pomogłem Kaziowi odesłać go skąd przybył zbierając podpisy.
                          Gościu był fatalny, ale zdaje się, że nie cztery, a dwa lata.

Wszyscy się po nim przejeżdżali a on trwał i trwał. Chyba w żadnym innym
                          mieście nie byłoby to dopuszczalne. Rzeczywiście nie cztery, coś koło 3 latek.
                          • Gość: Zibi Re: nowa lubuska stolica nad Wartą IP: *.sk2.am.poznan.pl 03.10.02, 12:43
                            A poznań czeka :)
    • j24 Nowa lubuska stolica - zacznijmy od ARiMR 04.10.02, 10:49
      Dlaczego środków pomocowych dla rolnictwa nie można rozdzielać ze Świebodzina?
      Każdemu będzie tam blisko, miasto leży na krzyżówce dróg międzynarodowych...
      w centrum województwa.

Baza lokalowa z tego co wiem też nie jest problemem.
      Oczywiście oczekujemy, że Zielona Góra również zrzecze się jakiejś innej
      spornej instytucji na rzecz Świebodzina - miasta położonego z centrum
      województwa, z którym nie wiążą się żadne uprzedzenia.

Proszę się zastanowić propozycja jest zupełnie rozsądna, trzeba by tylko
      odrobinę odwagi. Złemu wizerunkowi lubuskiego, którego dość już mają
      w Warszawie nic już nie może zaszkodzić, teraz może być już tylko lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka