landy 08.12.05, 19:46 no i to jest prawidlowe myslenie tym razem musze jedrzejczaka pochwalic zakladanie parkow to dobry kierunek brakowalo zieleni na gorczynie jak powietrza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_p Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 21:34 "Tulipanowiec posadzony przez prezydenta Jędrzejczaka przy ul. Dekerta nie jest jedynym, jaki znajdzie się w parku. Kolejny będzie rósł przy wejściu od strony ul. Czartoryskiego a w sumie będzie ich pięć. To ładne drzewo - pięknych kwiatach i efektownych liściach, jest rzadkością w gorzowskich parkach. Kilka sztuk rośnie jedynie w parku przy szpitalu psychiatrycznym." Nie kilka a dwa. To wypada wiedzieć! Olbrzymie okazy, co roku pięknie kwitną. Oprócz tego: - Iglicznia (glediczja) trójcierniowa - Gleditsia triacanthos - bardzo pokaźnych rozmiarów, - Kasztan jadalny - Castanea sativa - przy szkółce pielęgniarek (pielęgnują go chyba dobrze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 14:37 tulipanowce, iglicznie, - to przecież są bardzo popularne drzewa do obsadzania ulic. kasztany jadalne to popularne drzewo z przydomowych sadów. pomimo to, jednak dobrze, że jeszcze nie wszystkie drzewa w gorzowie udało się zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
epi40 Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 21:49 Nasz Włodarz Miasta zasiadający na dostojnym stolcu, zawsze miał głowę na karku. Nie będzie nas, a te drzewa będą rosnąć i dawać świadectwo następnym pokoleniom. Chronić tylko należy przed wandalami i łobuzami,podchmielonymi wyrostkami oraz przed wiecznie obsikującymi pieskami. Te drogi, te mosty, ta słowianka, a ty landy dopiero teraz Tadeusza chwalisz? wstydź się landy i idź zasadzić drzewko! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 22:09 epi40 napisał: > wstydź się landy i idź zasadzić drzewko! Problem polega na tym, że statystyczny Kowalski nie ma gdzie posadzić tego drzewka. Kiedyś biegałem po osiedlu i sadziłem lipy. Ocalały tylko te z najbliższego sąsiedztwa. Niektóre sadziłem tak, żeby waldal nie widział w krzakach (np koło Ruskiego Stawku). Krzaki (nie krzewy, a chaszcze) zostały, a ładne drzewko zostało zniszczone. Czy przez waldala ? No nie bardzo... waldalowi by się nie chciało włazić w krzaki i niszczyć coś na czym się nie zna, drzewka zostały zniszczone świadomie i z rozmysłem, ktoś wiedział, że urosną duże i wtedy usunąć się ich "ot tak" nie da. Po prostu gospodarz terenu nie życzył sobie pomocy. W sumie, to potrafię to zrozumieć i już nie angażuję się w takie sprawy. Co innego w Chwalęcicach... :) Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: Powstaje drugi park na Górczynie 09.12.05, 00:00 za park chwale <Nasz Włodarz Miasta zasiadający na dostojnym stolcu> proponowalbym mu aby stlocem owym uzyznil glebe przed zasadzeniem drzewa a nie zasiadal na nim poza tym stolec jak stolec ciemnobrazowy troche rzezbiony Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 21:58 landy napisała: > zakladanie parkow to dobry kierunek Tu się zgodzę > brakowalo zieleni na gorczynie jak powietrza A tu nie :) Na Górczynie jest sporo zieleni. Poza tym budynki są od siebie oddalone. Parków i zieleni jednak nigdy za wiele. Bardzo się cieszę, że powstał nowy, szczególnie w tak pięknym miejscu, obok tzw "Spalonki". Nie wiem kto jest włascicielem zbocza przy tej poniemieckiej wilii, ale jeśli miasto, to aż by się chciało przyklasnąć. Może tam powinna powstać gorzowska palmiarnia ? Kafejka na wzgórzu z pięknym widokiem na miasto... rozmarzyłem się. Mam nadzieję, że mieszkańcy w jakiś sposób uczestniczą w urządzaniu tego parku. Chętnie bym zobaczył plany, na witrynie miejskiej, może bym coś podpowiedział, jestem kompletnym świrem jeśli chodzi o ciekawostki dendrologiczne. Mam też całkiem sporą kolekcję roślin z całego świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.aster.pl 08.12.05, 22:54 masz marku_p w swojej kolekcji laura i mirta ? a jesli chodzi o park - to oczywiscie sie b. ciesze. mysle sobie tylko, ze zanim ten park "parkiem" sie stanie a nie zielona łąką z kikutami mlodych drzewek nie dajacymi cienia - miną dziesieciolecia. moze juz dzis warto by zakladac w gorzowie parki tam, gdzie maja byc budowane osiedla dopiero za lat 10, 20 czy 30 ? bez budowania fontann, i calej malej architektury, tylko zasadzenie drzew, oczywiscie wg jakiegos projektu, w przyszlosci wystarczyloby tylko dokonczyc całosc poprzez budowe sciezek i malej architektury. koszt sadzenia na pewno nie bylby nie do udzwigniecia dla miasta. a efekt dla ludzi ktorzy zamieszakaja za 30 lat na nowych gorzowskich osiedlach bylby rewelacyjny - mieliby od razu prawdziwy park, a nie ląkę pelna obiecujaco wygladajacych malych kikutów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 08.12.05, 22:30 a ja uważam, że pomysł idiotyczne. ciekawe gdzie będziemy budować osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.ed.shawcable.net 08.12.05, 23:15 Hey tomek, Jas mysle ze kolega Piotrys po prostu sie przejezyycztyl.. Gdyby wziasc doslownie jego propozycje to posadzone dzisiaj drzewka nalezaloby w przyszlosci wycinac.. Jestem pewien, ze Piotrusiowi nie o to chodzilo. Jego idea jest tworzenie "zarodkow" parkow juz dzisiaj ...Osiedla bylyby budowane wsrod juz istniejacych i wymagajacych jedynie przystosowania do uzytku w postaci alejek itp. Pomysl swietny. Takie planowanie na przyszlosc ma sens. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.ed.shawcable.net 08.12.05, 23:18 Uznanie dla Jedrzejczaka. Dotrzymal slowa. To sie liczy... To sie pamieta . Ja ciagle jednak upieram sie przy sadzeniu wiecej drzew niz wycinamy... Pozdrawiam PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 23:24 Gość portalu: Bernard napisał(a): > PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Byli gorsi. Mam nadzieję, że będą lepsi. Tego się trzymajmy, a Ty Benek taki monotematyczny jesteś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciu123 Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 08.12.05, 23:52 Pomysł świetny.Cieszę się że po długich bojach mieszkańcy dopięli swego i będzie park.Krew mnie tylko zalewa jak sobie pomyślę,że będą tam chodzić również buraki ze swoimi srającymi kundlami.A może się mylę,może mieszkańcy zmuszą ich do sprzątania po pupilach.Maży mi się zakrojona na szeroką skalę akcja ośmieszająca tych właścicieli psów,którzy po nich nie sprzątają.Tak aby wstydzili się nie ci,którzy schylająsię z woreczkiem ,ale ci,którzy rozglądają się dookoła,gdy ich pupil(często cięższy ode mnie) się wypróżnia.Póki co powstaje park.Może zanim drzewa urosną zmienią się niektóre zwyczaje.Pozdrawiam wszystkich(oprócz właścicieli psów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry Prezydent IP: *.ed.shawcable.net 08.12.05, 23:56 Hey marek, Nie monotematyczny, przyjacielu, a konsekwentny.. Moglbys sie tez tego nauczyc.. Pozdrawiam PS. Jedrzejczak to bardzo dobry Prezydent! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzowianin Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:57 Świetny pomysł, tylko chwalić władze Gorzowa nic więcej !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habek Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 09.12.05, 09:22 Chociaż w tym parku powinno się znaleźć miejsce na tor nauki jazdy rowerem. Obecny w Parku Kopernika już znikł, a innego nie utworzono. Szkoda młodzieży, której nie ma gdzie uczyć. Nie można też w Gorzowie przeprowadzic Olimpiad młodzieżowych z bezpieczeństwa ruchu drogowego i organizatorzy poszukują takiego miejsca i jest ono w Lubniewicach. A co w Gorzowie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 09:24 landy, co ty piszesz? "prawidłowe myślenie"??? radzę przeczytać artykuł do końca, a nie tylko podpis pod zdjęciem, i dopiero komentować. przecież władze miasta były przeciwne temu parkowi. dzięki uporowi mieszkańców władza się ugięła i poszła na kompromis w postaci okrojonej wersji parku. "O utworzeniu parku na wolnym terenie między szpitalem a Castoramą zadecydowano już przed 4 laty. Wywalczyli to mieszkańcy tej części Górczyna. Władze miasta nie planowały tam terenów zielonych, gdyż działka była uzbrojona i bardzo atrakcyjna pod budownictwo. Dzięki uporowi mieszkańców zdecydowano jednak dokonać zmiany zagospodarowania przestrzennego terenu. Magistrat poszedł na kompromis: na większości ogromnego placu powstanie park, a część działki wzdłuż ulic przeznaczy się pod niską zabudowę wielorodzinną." jestem pewien, że park pozostałby jedynie na papierze (czyli tylko w planie zagospodarowania przestrzennego) gdyby nie przypadek. przepisy zmuszają władze miasta do posadzenia 500 badyli w zamian za wycięcie drzew w parku kopernika. drzewa te, gdzieś zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego, musiał jędrzejczak posadzić. napewno nie zamiłowanie prezydenta do przyrody, lecz sytuacja przymusowa sprawiła że powstanie ten park. (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.ed.shawcable.net 09.12.05, 09:45 Hey nicelus, Jesli to prawda co p[iszesz (a nie dajesz zbyt wielu powodow by traktowacc cie powaznie..) to fakt iz drogie, uzbrojone tereny przeznacza sie pod park jest sprawa nieomal kryminalna... Rosna sobie drzewka na terenach uzbrojonych a miasto za podatnikow pieniadze bedzie musialo miliony wydac by nowe (pod budownictwo) uzbroic. To tacy madrzy sa mieszkancy Gorczyna?? Nie dziwie sie ze Tadeusz walczyl z tym pomyslem.. Gorzow potrzebuje zielen..Potrzebuje jej duzo... Nie wiem jednak czy kogokolwiek stac na takie idiotyzmy.. I ty z tego jestes dumny??? Pozdrawiam bardzo zdziwiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwg przywrócić wodospad w parku siemiradzkiego IP: *.chello.pl 09.12.05, 11:12 quiz: kto zna jego wysokość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 16:17 > Nie wiem jednak czy kogokolwiek stac na takie idiotyzmy.. zobacz na zdjęciu. kto sadzi drzewo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Pokrecony fanatyk IP: *.ed.shawcable.net 09.12.05, 19:18 Hey nicelus, Widzisz jaki pacan jestes.. Nie chcial zrobic parku - Jedrzejczak zly.. POszedl na kompromis i zrobil park - Jedrzejczak zly.. Ty jestes dowodem na glupi anty-Jedrzejczakowy fanatyzm!!! Pozdrawiam bo mi cie zal Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: Pokrecony fanatyk 09.12.05, 19:33 te bernard ty za bardzo sie podniecasz ja mysle ze takie stanowisko przybierasz dlatego ze siedzisz w kanadzie tymczasem zycie w gorzowie sklada sie nie tylko z inwestycji ale jeszcze samego zycia na ktore trzeba lozyc utrzymywac instytucje pozwalac im sie rozwijac i sprawnie zaspokajac potrzeby gorzowian tymczasem jedrzejczak postawil TYLKO na inwestycje glownie drogi a ze inne sprawy leza to niewazne ja rozumiem ze z perspektywy czlowieka wpadajacego do gorzowa raz na rok licza sie zmiany krajobrazu miasta bo bytowe zapewniasz sobie sam w kanadzie ale wierz mi ten punkt widzenia nie jest najlepszy czasami moznaby troche wolniej a nie zabijac wszystkiego dookola Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Pokrecony fanatyk 09.12.05, 19:57 a ja z parku się cieszę, bo gdyby przeznaczyli cały ten teren pod zabudowę, to wyszłaby lepsza wersja poznańskich Ratajów - czyli koszmar urbanistyczny. Budownictwo mieszkaniowe już obecnie, powinno "pójść" w stronę Myśliborskiej i poligonów. I jakoś nie sądzę, by plac ten był "uzbrojony". On poprostu jest w pobliżu sieci mediów ale na pewno nie ma tam pełnej infrastruktury. Bo tak jak Berni wspomniałeś - kryminał pewny. Nazwa 750lecia powinna pozostać. A skoro rozamawiamu o "zadrzewianiu" to proponuję gigantyczne zadrzewianie na oś. Staszica w okolicach Intermarche, Kochanowskiego, Wyczółkowskiego i Mościckiego. Pełne pole do popisu, bo z 500 kolejnych drzew zmieści się na pewno:) Na Górczynie można zasadzić i z 1000 w okolicach ulic: Daszyńskiego, Korfantego, Paderewskiego, Grabskiego, Narutowicza, Dmowskiego itd. Tuż przed filią 13stki koło Paderewskiego, jest duży pusty plac w samym centrum osiedla, który idealnie nadaje się na boiska sportowe i minipark. Miejsce jest, tylko kupić i posadzić. Użytek będzie większy niż z tych kretyńskich wiśni piłkowanych na Chrobrego... Starych klonów żałuję do dzisiaj! Czy pani rzeźnik- ogrodnik oddała kasę za te rachityczne "wiśnie"? Mamy po babie pamiątkę na następne 100 lat! Szlag by ją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Pokrecony fanatyk IP: *.ed.shawcable.net 09.12.05, 20:02 Hey landy, Proby ladnego "wywazania" tego co miasto "potrzebuje" a co "chce" sa bardzo fajne.. Mozna wiele politycznie poprawnych przemowien na ten temnat napisac.. Faktem jest ze ktos w pewnym momencie musi podjac decyzje .. Jedynym najwazniejszym problemem Gorzowa na dzien dzisiejszy jest komunikacja. Bez tego nie bedzie nic! Ktos musi to widziec i wbrew wszystkim gadajacym (mozna pogodzic) musi skupic sie na jednym.. Nie ma pieniedzy na wszystko.. Probujac robic wszystko nie robi sie nic. Pozdrawiam PS. Gorzow jest dekady do tylu i nie ma czasu na "politycznie poprawne" zonglerki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Pokrecony fanatyk IP: *.ed.shawcable.net 09.12.05, 20:02 Hey landy, Proby ladnego "wywazania" tego co miasto "potrzebuje" a co "chce" sa bardzo fajne.. Mozna wiele politycznie poprawnych przemowien na ten temnat napisac.. Faktem jest ze ktos w pewnym momencie musi podjac decyzje .. Jedynym najwazniejszym problemem Gorzowa na dzien dzisiejszy jest komunikacja. Bez tego nie bedzie nic! Ktos musi to widziec i wbrew wszystkim gadajacym (mozna pogodzic) musi skupic sie na jednym.. Nie ma pieniedzy na wszystko.. Probujac robic wszystko nie robi sie nic. Pozdrawiam PS. Gorzow jest dekady do tylu i nie ma czasu na "politycznie poprawne" zonglerki.. Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: Pokrecony fanatyk 09.12.05, 20:48 masz racje bernardzie z kanady tylko zastanow sie przez moment w co najpierw inwestowaly zapoznione miasta ktore pozniej osignely sukces oczywiscie drogi sa poza dyskusja ale czy w baseny molochy typu cea czy moze jednak zbroily tereny pod inwestycje dbaly o polaczenia kolejowe i lotnicze ze swiatem pchaly kase w szkoly stypendia dla mlodziezy rozbudowe i poprawe bazy szkolnej polecam tajwan jako swietny przyklad oni w konstytucji maja zapisane ze 30% budzetu panstwa MUSI byc wydatkowane na oswiate i to od 1949 roku gdy jeszcze tacy zamozni nie byli ot konfucjanizm a dzis jest bogactwo w chinach tez wracaja do takiego myslenia a u nas filozofia benku troche inna i celem nie dobrobyt ludzi tylko przedluzenie wlasnej wladzy... Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Pokrecony fanatyk 09.12.05, 20:56 Tadeusz ma we krwi otwieranie inwestycji z okazji 22go lipca:) Chyba właśnie z tego należy brać maniakalne uwielbienie wielgaaaaachnych inwestycji. Osobiście uważam, że CEA jest potrzebne ale tuż po remonatach już istniejących szkół, bo na prawdę są w stanie fatalnym. ps. Tadeusz to średni prezydent ale zawsze może nadejść gorszy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Pokrecony fanatyk IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.05, 03:09 muszę sprostować jeżeli landy piszę, że ten park jest zakładany w wyniku prawidłowego myślenia jędrzejczaka, bo w artykule jest napisane coś innego. jeżeli ty pytasz kogo stać na takie idiotyzmy, aby sadzić drzewa na uzbrojonym terenie, to również ciebie odsyłam do komentowanego artykułu. ja swojego zdania na temat jędrzejczaka i parku nie wypowiadam, gdyż nie znam ani jędrzejczaka, ani górczyna i sytuacji tego parku. opierając się wyłącznie na artykule w gazecie uważam że z tym kompromisem ogólnie dobrze wyszło. dobrze że rada tak zmieniła plan, aby wykorzystać istniejącą infrastrukturę techniczną, a jednocześnie zostawić miejsce na klin zieleni miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 11.12.05, 19:33 No,do spalarni odpadów szpitalnych dzieci bawiące sie w parku będą miały łatwiejszy dostęp,z ławek będzie widok na prosektorium...ale się rozmarzyłem.Przyjemność,park przy szpitalu,dwie ruchliwe ulice w pobliżu. Odpowiedz Link Zgłoś
landy Re: Powstaje drugi park na Górczynie 11.12.05, 19:50 nie pitol chlopie nie pitol zywoplot sie zasadzi i prosektorium bedzie za krzakami a nie jak teraz w szczertym polu do ktorego karawany dojezdzaja po drodze z plyt betonowych za castorama a kolo spalarni lepiej niech beda drzewa niz domy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medyk Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.05, 07:28 Się zasadzi...ha z czymś mi się to kojarzy.Pamiętasz czy za młody jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
epi40 landy! 11.12.05, 22:02 pomijając twoje dziwne skojarzenia z zasiadaniem na właściwym urzędzie właściwego człowieka w tym mieście, to chciałbym cię zapewnić,że inne zamierzenia Tadeusza też były korzystne dla miasta. Powinieneś to wiedzieć alboś nie lokalny patriota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Może jestem chory, może nastrój przedświąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 07:35 bo przeciez chyba nie jestem obiektywny do jasnej cholerci bo to już byłaby choroba ale ........... zaczyna mnie się podobać ten Jędrzejczak. Czerwony ale działa i to działa dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Może jestem chory, może nastrój przedświątecz IP: *.ed.shawcable.net 13.12.05, 08:07 Hey klodawa, Na tym forum Jedrzejczak jest taki "czerwony" jak go maluja... Okreslenia typu "komuch" mialy swaja "wage" bardzo dawno temu.. Obecnie, poprzez ich naduzywanie zdwaluowaly sie jak ruski rubel... Nie warte nic. Obliczone na tania propagande nie przynosza zadnego skutku... Jesli dobrze sie orietuje, to Tadeusz rzeczywiscie jest czlonkiem SLD.. Jest lewicowcem - z tego wynika... Czy mi to przeszkadza? Absolutnie nie.. Nie przeszkadzaloby mi gdyby byl czlonkiem PiS, PO czy jakiejs innej druzyny.. Poglady polityczne, religijne i inne takie mnie nie obchodza.. To jego sprawa. Oceniam go jako Prezydenta i to co widze podoba mi sie.. Pozdrawiam PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
thugge Ja nie narzekam 14.12.05, 14:45 Z okien ma widok na ten park niech se rośnie zdrowo może kiedyś będę mógł tam z synem spacerować... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacu Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.08.06, 21:42 Niech żyja; andrzejusa karolek i landy Hura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 20.08.06, 00:18 z Odpowiedz Link Zgłoś