Dodaj do ulubionych

Powstaje drugi park na Górczynie

08.12.05, 19:46
no i to jest prawidlowe myslenie
tym razem musze jedrzejczaka pochwalic
zakladanie parkow to dobry kierunek
brakowalo zieleni na gorczynie jak powietrza
Obserwuj wątek
    • marek_p Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 21:34
      "Tulipanowiec posadzony przez prezydenta Jędrzejczaka przy ul. Dekerta nie jest
      jedynym, jaki znajdzie się w parku. Kolejny będzie rósł przy wejściu od strony
      ul. Czartoryskiego a w sumie będzie ich pięć. To ładne drzewo - pięknych
      kwiatach i efektownych liściach, jest rzadkością w gorzowskich parkach. Kilka
      sztuk rośnie jedynie w parku przy szpitalu psychiatrycznym."

Nie kilka a dwa. To wypada wiedzieć!
      Olbrzymie okazy, co roku pięknie kwitną.

Oprócz tego:
      - Iglicznia (glediczja) trójcierniowa - Gleditsia triacanthos - bardzo
      pokaźnych rozmiarów,
      - Kasztan jadalny - Castanea sativa - przy szkółce pielęgniarek (pielęgnują
      go chyba dobrze)
      • Gość: nicelus Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 14:37
        tulipanowce, iglicznie, - to przecież są bardzo popularne drzewa do obsadzania
        ulic. kasztany jadalne to popularne drzewo z przydomowych sadów. pomimo to,
        jednak dobrze, że jeszcze nie wszystkie drzewa w gorzowie udało się zniszczyć.
    • epi40 Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 21:49
      Nasz Włodarz Miasta zasiadający na dostojnym stolcu, zawsze miał głowę na karku.
      Nie będzie nas, a te drzewa będą rosnąć i dawać świadectwo następnym pokoleniom.
      Chronić tylko należy przed wandalami i łobuzami,podchmielonymi wyrostkami oraz
      przed wiecznie obsikującymi pieskami.
      Te drogi, te mosty, ta słowianka, a ty landy dopiero teraz Tadeusza chwalisz?
      wstydź się landy i idź zasadzić drzewko!
      • marek_p Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 22:09
        epi40 napisał:

> wstydź się landy i idź zasadzić drzewko!

Problem polega na tym, że statystyczny Kowalski nie ma gdzie posadzić tego
        drzewka.
        Kiedyś biegałem po osiedlu i sadziłem lipy. Ocalały tylko te z najbliższego
        sąsiedztwa.
        Niektóre sadziłem tak, żeby waldal nie widział w krzakach (np koło Ruskiego
        Stawku).
        Krzaki (nie krzewy, a chaszcze) zostały, a ładne drzewko zostało zniszczone.
        Czy przez waldala ?
        No nie bardzo... waldalowi by się nie chciało włazić w krzaki i niszczyć coś
        na czym się nie zna, drzewka zostały zniszczone świadomie i z rozmysłem, ktoś
        wiedział, że urosną duże i wtedy usunąć się ich "ot tak" nie da.

Po prostu gospodarz terenu nie życzył sobie pomocy. W sumie, to potrafię to
        zrozumieć i już nie angażuję się w takie sprawy.

Co innego w Chwalęcicach... :)
      • landy Re: Powstaje drugi park na Górczynie 09.12.05, 00:00
        za park chwale
        <Nasz Włodarz Miasta zasiadający na dostojnym stolcu>
        proponowalbym mu aby stlocem owym uzyznil glebe
        przed zasadzeniem drzewa a nie zasiadal na nim
        poza tym stolec jak stolec ciemnobrazowy troche rzezbiony
    • marek_p Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 21:58
      landy napisała:

> zakladanie parkow to dobry kierunek

Tu się zgodzę

> brakowalo zieleni na gorczynie jak powietrza

A tu nie :)
      Na Górczynie jest sporo zieleni. Poza tym budynki są od siebie oddalone.
      Parków i zieleni jednak nigdy za wiele.

Bardzo się cieszę, że powstał nowy, szczególnie w tak pięknym miejscu,
      obok tzw "Spalonki". Nie wiem kto jest włascicielem zbocza przy tej
      poniemieckiej wilii, ale jeśli miasto, to aż by się chciało przyklasnąć.
      Może tam powinna powstać gorzowska palmiarnia ?

Kafejka na wzgórzu z pięknym widokiem na miasto... rozmarzyłem się.

Mam nadzieję, że mieszkańcy w jakiś sposób uczestniczą w urządzaniu tego parku.
      Chętnie bym zobaczył plany, na witrynie miejskiej, może bym coś podpowiedział,
      jestem kompletnym świrem jeśli chodzi o ciekawostki dendrologiczne.
      Mam też całkiem sporą kolekcję roślin z całego świata.
      • Gość: Piotruś Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.aster.pl 08.12.05, 22:54
        masz marku_p w swojej kolekcji laura i mirta ?

a jesli chodzi o park - to oczywiscie sie b. ciesze. mysle sobie tylko, ze zanim
        ten park "parkiem" sie stanie a nie zielona łąką z kikutami mlodych drzewek nie
        dajacymi cienia - miną dziesieciolecia.

moze juz dzis warto by zakladac w gorzowie parki tam, gdzie maja byc budowane
        osiedla dopiero za lat 10, 20 czy 30 ? bez budowania fontann, i calej malej
        architektury, tylko zasadzenie drzew, oczywiscie wg jakiegos projektu, w
        przyszlosci wystarczyloby tylko dokonczyc całosc poprzez budowe sciezek i malej
        architektury. koszt sadzenia na pewno nie bylby nie do udzwigniecia dla miasta.
        a efekt dla ludzi ktorzy zamieszakaja za 30 lat na nowych gorzowskich osiedlach
        bylby rewelacyjny - mieliby od razu prawdziwy park, a nie ląkę pelna obiecujaco
        wygladajacych malych kikutów.
    • Gość: tomek Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 08.12.05, 22:30
      a ja uważam, że pomysł idiotyczne. ciekawe gdzie będziemy budować osiedla?
      • Gość: Bernard Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.ed.shawcable.net 08.12.05, 23:15
        Hey tomek,
        Jas mysle ze kolega Piotrys po prostu sie przejezyycztyl..
        Gdyby wziasc doslownie jego propozycje to posadzone dzisiaj drzewka nalezaloby
        w przyszlosci wycinac..
        Jestem pewien, ze Piotrusiowi nie o to chodzilo.
        Jego idea jest tworzenie "zarodkow" parkow juz dzisiaj ...Osiedla bylyby
        budowane wsrod juz istniejacych i wymagajacych jedynie przystosowania do uzytku
        w postaci alejek itp.
        Pomysl swietny.
        Takie planowanie na przyszlosc ma sens.
        Pozdrawiam
    • Gość: Bernard Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.ed.shawcable.net 08.12.05, 23:18
      Uznanie dla Jedrzejczaka.
      Dotrzymal slowa.
      To sie liczy...
      To sie pamieta .
      Ja ciagle jednak upieram sie przy sadzeniu wiecej drzew niz wycinamy...
      Pozdrawiam
      PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent
      • marek_p Re: Powstaje drugi park na Górczynie 08.12.05, 23:24
        Gość portalu: Bernard napisał(a):

> PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent

Byli gorsi. Mam nadzieję, że będą lepsi.
        Tego się trzymajmy, a Ty Benek taki monotematyczny jesteś :)
        • Gość: guciu123 Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 08.12.05, 23:52
          Pomysł świetny.Cieszę się że po długich bojach mieszkańcy dopięli swego i
          będzie park.Krew mnie tylko zalewa jak sobie pomyślę,że będą tam chodzić
          również buraki ze swoimi srającymi kundlami.A może się mylę,może mieszkańcy
          zmuszą ich do sprzątania po pupilach.Maży mi się zakrojona na szeroką skalę
          akcja ośmieszająca tych właścicieli psów,którzy po nich nie sprzątają.Tak aby
          wstydzili się nie ci,którzy schylająsię z woreczkiem ,ale ci,którzy rozglądają
          się dookoła,gdy ich pupil(często cięższy ode mnie) się wypróżnia.Póki co
          powstaje park.Może zanim drzewa urosną zmienią się niektóre zwyczaje.Pozdrawiam
          wszystkich(oprócz właścicieli psów)
        • Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry Prezydent IP: *.ed.shawcable.net 08.12.05, 23:56
          Hey marek,
          Nie monotematyczny, przyjacielu, a konsekwentny..
          Moglbys sie tez tego nauczyc..
          Pozdrawiam
          PS. Jedrzejczak to bardzo dobry Prezydent!
    • Gość: gorzowianin Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 23:57
      Świetny pomysł, tylko chwalić władze Gorzowa nic więcej !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: habek Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 09.12.05, 09:22
      Chociaż w tym parku powinno się znaleźć miejsce na tor nauki jazdy rowerem.
      Obecny w Parku Kopernika już znikł, a innego nie utworzono. Szkoda młodzieży,
      której nie ma gdzie uczyć. Nie można też w Gorzowie przeprowadzic Olimpiad
      młodzieżowych z bezpieczeństwa ruchu drogowego i organizatorzy poszukują
      takiego miejsca i jest ono w Lubniewicach. A co w Gorzowie????
    • Gość: nicelus Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 09:24
      landy, co ty piszesz? "prawidłowe myślenie"??? radzę przeczytać artykuł do
      końca, a nie tylko podpis pod zdjęciem, i dopiero komentować.

przecież władze miasta były przeciwne temu parkowi. dzięki uporowi mieszkańców
      władza się ugięła i poszła na kompromis w postaci okrojonej wersji parku.

"O utworzeniu parku na wolnym terenie między szpitalem a Castoramą zadecydowano
      już przed 4 laty. Wywalczyli to mieszkańcy tej części Górczyna. Władze miasta
      nie planowały tam terenów zielonych, gdyż działka była uzbrojona i bardzo
      atrakcyjna pod budownictwo. Dzięki uporowi mieszkańców zdecydowano jednak
      dokonać zmiany zagospodarowania przestrzennego terenu. Magistrat poszedł na
      kompromis: na większości ogromnego placu powstanie park, a część działki wzdłuż
      ulic przeznaczy się pod niską zabudowę wielorodzinną."

jestem pewien, że park pozostałby jedynie na papierze (czyli tylko w planie
      zagospodarowania przestrzennego) gdyby nie przypadek. przepisy zmuszają władze
      miasta do posadzenia 500 badyli w zamian za wycięcie drzew w parku kopernika.
      drzewa te, gdzieś zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego, musiał
      jędrzejczak posadzić. napewno nie zamiłowanie prezydenta do przyrody, lecz
      sytuacja przymusowa sprawiła że powstanie ten park. (sic!)

• Gość: Bernard Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.ed.shawcable.net 09.12.05, 09:45
        Hey nicelus,
        Jesli to prawda co p[iszesz (a nie dajesz zbyt wielu powodow by traktowacc cie
        powaznie..) to fakt iz drogie, uzbrojone tereny przeznacza sie pod park jest
        sprawa nieomal kryminalna...
        Rosna sobie drzewka na terenach uzbrojonych a miasto za podatnikow pieniadze
        bedzie musialo miliony wydac by nowe (pod budownictwo) uzbroic.
        To tacy madrzy sa mieszkancy Gorczyna??
        Nie dziwie sie ze Tadeusz walczyl z tym pomyslem..
        Gorzow potrzebuje zielen..Potrzebuje jej duzo...
        Nie wiem jednak czy kogokolwiek stac na takie idiotyzmy..
        I ty z tego jestes dumny???
        Pozdrawiam bardzo zdziwiony
        • Gość: wwg przywrócić wodospad w parku siemiradzkiego IP: *.chello.pl 09.12.05, 11:12
          quiz: kto zna jego wysokość?
        • Gość: nicelus Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.dip.t-dialin.net 09.12.05, 16:17
          > Nie wiem jednak czy kogokolwiek stac na takie idiotyzmy..

zobacz na zdjęciu. kto sadzi drzewo?
          • Gość: Bernard Pokrecony fanatyk IP: *.ed.shawcable.net 09.12.05, 19:18
            Hey nicelus,
            Widzisz jaki pacan jestes..
            Nie chcial zrobic parku - Jedrzejczak zly..
            POszedl na kompromis i zrobil park - Jedrzejczak zly..
            Ty jestes dowodem na glupi anty-Jedrzejczakowy fanatyzm!!!
            Pozdrawiam bo mi cie zal
            • landy Re: Pokrecony fanatyk 09.12.05, 19:33
              te bernard ty za bardzo sie podniecasz
              ja mysle ze takie stanowisko przybierasz dlatego
              ze siedzisz w kanadzie
              tymczasem zycie w gorzowie sklada sie nie tylko z inwestycji
              ale jeszcze samego zycia na ktore trzeba lozyc utrzymywac instytucje
              pozwalac im sie rozwijac i sprawnie zaspokajac potrzeby gorzowian
              tymczasem jedrzejczak postawil TYLKO na inwestycje glownie drogi
              a ze inne sprawy leza to niewazne
              ja rozumiem ze z perspektywy czlowieka wpadajacego do gorzowa raz na rok
              licza sie zmiany krajobrazu miasta bo bytowe zapewniasz sobie sam w kanadzie
              ale wierz mi ten punkt widzenia nie jest najlepszy
              czasami moznaby troche wolniej a nie zabijac wszystkiego dookola
              • budrys77 Re: Pokrecony fanatyk 09.12.05, 19:57
                a ja z parku się cieszę, bo gdyby przeznaczyli cały ten teren pod zabudowę, to
                wyszłaby lepsza wersja poznańskich Ratajów - czyli koszmar urbanistyczny.
                Budownictwo mieszkaniowe już obecnie, powinno "pójść" w stronę Myśliborskiej i
                poligonów. I jakoś nie sądzę, by plac ten był "uzbrojony". On poprostu jest w
                pobliżu sieci mediów ale na pewno nie ma tam pełnej infrastruktury. Bo tak jak
                Berni wspomniałeś - kryminał pewny. Nazwa 750lecia powinna pozostać.
                A skoro rozamawiamu o "zadrzewianiu" to proponuję gigantyczne zadrzewianie na
                oś. Staszica w okolicach Intermarche, Kochanowskiego, Wyczółkowskiego i
                Mościckiego. Pełne pole do popisu, bo z 500 kolejnych drzew zmieści się na
                pewno:) Na Górczynie można zasadzić i z 1000 w okolicach ulic: Daszyńskiego,
                Korfantego, Paderewskiego, Grabskiego, Narutowicza, Dmowskiego itd. Tuż przed
                filią 13stki koło Paderewskiego, jest duży pusty plac w samym centrum osiedla,
                który idealnie nadaje się na boiska sportowe i minipark. Miejsce jest, tylko
                kupić i posadzić. Użytek będzie większy niż z tych kretyńskich wiśni
                piłkowanych na Chrobrego... Starych klonów żałuję do dzisiaj! Czy pani rzeźnik-
                ogrodnik oddała kasę za te rachityczne "wiśnie"? Mamy po babie pamiątkę na
                następne 100 lat! Szlag by ją...
              • Gość: Bernard Re: Pokrecony fanatyk IP: *.ed.shawcable.net 09.12.05, 20:02
                Hey landy,
                Proby ladnego "wywazania" tego co miasto "potrzebuje" a co "chce" sa bardzo
                fajne..
                Mozna wiele politycznie poprawnych przemowien na ten temnat napisac..
                Faktem jest ze ktos w pewnym momencie musi podjac decyzje ..
                Jedynym najwazniejszym problemem Gorzowa na dzien dzisiejszy jest komunikacja.
                Bez tego nie bedzie nic!
                Ktos musi to widziec i wbrew wszystkim gadajacym (mozna pogodzic) musi skupic
                sie na jednym..
                Nie ma pieniedzy na wszystko..
                Probujac robic wszystko nie robi sie nic.
                Pozdrawiam
                PS. Gorzow jest dekady do tylu i nie ma czasu na "politycznie poprawne"
                zonglerki..
              • Gość: Bernard Re: Pokrecony fanatyk IP: *.ed.shawcable.net 09.12.05, 20:02
                Hey landy,
                Proby ladnego "wywazania" tego co miasto "potrzebuje" a co "chce" sa bardzo
                fajne..
                Mozna wiele politycznie poprawnych przemowien na ten temnat napisac..
                Faktem jest ze ktos w pewnym momencie musi podjac decyzje ..
                Jedynym najwazniejszym problemem Gorzowa na dzien dzisiejszy jest komunikacja.
                Bez tego nie bedzie nic!
                Ktos musi to widziec i wbrew wszystkim gadajacym (mozna pogodzic) musi skupic
                sie na jednym..
                Nie ma pieniedzy na wszystko..
                Probujac robic wszystko nie robi sie nic.
                Pozdrawiam
                PS. Gorzow jest dekady do tylu i nie ma czasu na "politycznie poprawne"
                zonglerki..
                • landy Re: Pokrecony fanatyk 09.12.05, 20:48
                  masz racje bernardzie z kanady
                  tylko zastanow sie przez moment w co najpierw inwestowaly
                  zapoznione miasta ktore pozniej osignely sukces
                  oczywiscie drogi sa poza dyskusja
                  ale czy w baseny molochy typu cea
                  czy moze jednak zbroily tereny pod inwestycje
                  dbaly o polaczenia kolejowe i lotnicze ze swiatem
                  pchaly kase w szkoly stypendia dla mlodziezy
                  rozbudowe i poprawe bazy szkolnej
                  polecam tajwan jako swietny przyklad
                  oni w konstytucji maja zapisane ze 30% budzetu panstwa
                  MUSI byc wydatkowane na oswiate i to od 1949 roku
                  gdy jeszcze tacy zamozni nie byli ot konfucjanizm
                  a dzis jest bogactwo w chinach tez wracaja do takiego myslenia
                  a u nas filozofia benku troche inna i celem nie dobrobyt ludzi
                  tylko przedluzenie wlasnej wladzy...
                  • budrys77 Re: Pokrecony fanatyk 09.12.05, 20:56
                    Tadeusz ma we krwi otwieranie inwestycji z okazji 22go lipca:) Chyba właśnie z
                    tego należy brać maniakalne uwielbienie wielgaaaaachnych inwestycji. Osobiście
                    uważam, że CEA jest potrzebne ale tuż po remonatach już istniejących szkół, bo
                    na prawdę są w stanie fatalnym.
                    ps. Tadeusz to średni prezydent ale zawsze może nadejść gorszy;)
            • Gość: nicelus Re: Pokrecony fanatyk IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.05, 03:09
              muszę sprostować jeżeli landy piszę, że ten park jest zakładany w wyniku
              prawidłowego myślenia jędrzejczaka, bo w artykule jest napisane coś innego.

jeżeli ty pytasz kogo stać na takie idiotyzmy, aby sadzić drzewa na uzbrojonym
              terenie, to również ciebie odsyłam do komentowanego artykułu.

ja swojego zdania na temat jędrzejczaka i parku nie wypowiadam, gdyż nie znam
              ani jędrzejczaka, ani górczyna i sytuacji tego parku. opierając się wyłącznie
              na artykule w gazecie uważam że z tym kompromisem ogólnie dobrze wyszło. dobrze
              że rada tak zmieniła plan, aby wykorzystać istniejącą infrastrukturę
              techniczną, a jednocześnie zostawić miejsce na klin zieleni miejskiej.

• Gość: medyk Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 11.12.05, 19:33
      No,do spalarni odpadów szpitalnych dzieci bawiące sie w parku będą miały
      łatwiejszy dostęp,z ławek będzie widok na prosektorium...ale się
      rozmarzyłem.Przyjemność,park przy szpitalu,dwie ruchliwe ulice w pobliżu.
      • landy Re: Powstaje drugi park na Górczynie 11.12.05, 19:50
        nie pitol chlopie nie pitol
        zywoplot sie zasadzi i prosektorium bedzie za krzakami
        a nie jak teraz w szczertym polu do ktorego karawany
        dojezdzaja po drodze z plyt betonowych za castorama
        a kolo spalarni lepiej niech beda drzewa niz domy
        • Gość: medyk Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.05, 07:28
          Się zasadzi...ha z czymś mi się to kojarzy.Pamiętasz czy za młody jesteś?
    • epi40 landy! 11.12.05, 22:02
      pomijając twoje dziwne skojarzenia z zasiadaniem na właściwym urzędzie
      właściwego człowieka w tym mieście, to chciałbym cię zapewnić,że inne
      zamierzenia Tadeusza też były korzystne dla miasta.
      Powinieneś to wiedzieć
      alboś nie lokalny patriota!
    • Gość: Kłodawa Może jestem chory, może nastrój przedświąteczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 07:35
      bo przeciez chyba nie jestem obiektywny do jasnej cholerci bo to już byłaby
      choroba ale ........... zaczyna mnie się podobać ten Jędrzejczak. Czerwony ale
      działa i to działa dobrze.
      • Gość: Bernard Re: Może jestem chory, może nastrój przedświątecz IP: *.ed.shawcable.net 13.12.05, 08:07
        Hey klodawa,
        Na tym forum Jedrzejczak jest taki "czerwony" jak go maluja...
        Okreslenia typu "komuch" mialy swaja "wage" bardzo dawno temu..
        Obecnie, poprzez ich naduzywanie zdwaluowaly sie jak ruski rubel...
        Nie warte nic.
        Obliczone na tania propagande nie przynosza zadnego skutku...
        Jesli dobrze sie orietuje, to Tadeusz rzeczywiscie jest czlonkiem SLD..
        Jest lewicowcem - z tego wynika...
        Czy mi to przeszkadza?
        Absolutnie nie..
        Nie przeszkadzaloby mi gdyby byl czlonkiem PiS, PO czy jakiejs innej druzyny..
        Poglady polityczne, religijne i inne takie mnie nie obchodza..
        To jego sprawa.
        Oceniam go jako Prezydenta i to co widze podoba mi sie..
        Pozdrawiam
        PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent
    • thugge Ja nie narzekam 14.12.05, 14:45
      Z okien ma widok na ten park niech se rośnie zdrowo może kiedyś będę mógł tam z
      synem spacerować... :)
    • Gość: jacu Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.08.06, 21:42
      Niech żyja; andrzejusa karolek i landy Hura
    • Gość: xyz Re: Powstaje drugi park na Górczynie IP: *.gorzow.mm.pl 20.08.06, 00:18
      z
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka