Dodaj do ulubionych

Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza

23.12.05, 19:05
obcinac lapska trzeba przez 300 lat
to sie wtedy bydlo nauczy szanowac

czekam teraz na wpisy obroncow wandali
ktorzy beda twierdzic ze to biedni ludzie
za mlodu wsadzeni pewnie do taksowki
i wywiezieni na drugi koniec miasta
Obserwuj wątek
    • e_werty Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza 23.12.05, 21:22
      Dlaczego te linki nie były oryginalne? za cholerę by ich nie urwali - tym
      bardziej ze nie sa z brazu i nie zaintersuja zlomiarzy. Moskaluk nie pomyslal.
      Podobnie fajerka Szymona - mogła być zwykła - zeliwna - nikogo by nie skusiła..
      • Gość: janusz Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.12.05, 14:37
        ty e-warty, przestan juz wypisywac swoje wypociny. nie masz co robic? jestes
        bezrobotny? szukaj pracy.
    • e_werty Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza 23.12.05, 21:25
      "...za mlodu wsadzeni pewnie do taksowki i wywiezieni na drugi koniec miasta"

a ciebie pewnie wywieźli... ale za blisko - juz wrociłeś?
    • Gość: populara Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 21:54
      To na pewno jakiś kibol z samorządowej stolicy województwa lubuskiego, czyli z Zielonej Góry - tzw. falubaz.
      • Gość: kalsd Nie IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.12.05, 01:44
        Nie podoba mi sie jak piszesz o naszych przyjacielach z ZG :(.
        • Gość: bb Re: Nie IP: *.gorzow.mm.pl 24.12.05, 12:11
          a podobno nasze centrum jest wspaniale monitorowane przez kamery, hehehe
          wlasnie teraz widac..
          • budrys77 Re: Nie 24.12.05, 12:27
            "...a linka od sprzęgła to przecież bardzo delikatny element. Do zniszczenia
            mogło dojść np. podczas pozowania do zdjęć..."
            Rozumiem dbałość o detal ale ulica to nie Muzeum Narodowe i trzeba się liczyć z
            takimi zdarzeniami! Nie wiem jak wyglądała "linka" ale jeśli ktoś dał radę
            ułamać fajerkę Szymonowi, to i linkę da się urwać. Czasem trzeba pomyśleć, a
            potem robić. Z drugiej strony, mamy kolejny dowód, że w centrum miasta mamy
            niezagospodarowany obszar, gdzie dzieje się wszystko. Gdyby przebudować kwartał
            przy Strzeleckiej, takie bandyctwo, nie miało by miejsca. Tym czasem mamy tam
            dżunglę krzaków i opuszczonych ruder dla bezdomnych. Ja osobiście nie zdziwię
            się kolejnym "napadom" na pomnik w celach "zarobkowych". Miejsce zaciemnione,
            osłonięte krzaczorami, blisko jest gdzie się ukryć i przyczaić...
            Pozdrawiam
            • block-buster Teraz juz wiecie,gdzie Wam przyszlo mieszkac... 24.12.05, 14:20
              Nawet monitoring nie uchroni ani Jancarza ani Szymona przed dresiarstwem i
              blokersami.Mieszkacie na parszywej prowincji.I dlatego tam takie rzeczy sie
              dzieja.W dzielnicy,w ktorej mieszkam w Londynie jest kilkanascie pomnikow.I
              jeszcze zaden,a niektore sa tu od kilkudziesieciu lat,nie byl uszkodzony.Bo tu
              mieszkaja normalni ludzie...A po drugie nie ma tu takiej biedy,jak w
              Gorzowie.Miejscowe gazety pokazywaly widok kamienicy-slumsu,w ktorej mieszka
              premier.W Londynie takich obiektow nie spotkasz.A w Gorzowie tak wyglada pol
              miasta.Tu bezdomni zyja lepiej,niz ci bez zasilkow w Gorzowie.Bo pelno
              bezplatnych stolowek,ciuchy za darmo dla biednych,pomoc lekarska.Inny swiat.
              • Gość: gosc Re: Teraz juz wiecie,gdzie Wam przyszlo mieszkac. IP: *.gorzow.mm.pl 24.12.05, 14:59
                I dumny jestes z tego że mieszkasz w Londynie?? - chyba nie masz kontaktu z prawdziwymi angolami ze tak piszesz....

"A po drugie nie ma tu takiej biedy,jak w Gorzowie.Miejscowe gazety pokazywaly widok kamienicy-slumsu,w ktorej mieszka premier.W Londynie takich obiektow nie spotkasz." - a byłeś gdzieś poza Londynem?? chyba nie.... takie same widoki można spotkać w anglii jak i w Polsce - niczym się ten kraj nie różni - poza ludzmi tam mieszkającymi (ble)

"pomoc lekarska.Inny swiat." - co wcale nie oznacza lepszy....
                • landy Re: Teraz juz wiecie,gdzie Wam przyszlo mieszkac. 24.12.05, 15:44
                  wiesz gosc pocieszasz sie niestety on ma racje
                  w dodatku prowincja angielska wyglada lepiej od londynu
                  pozostaje brac sie do roboty i zrobic porzadek u nas
                  • Gość: cinic Re: Teraz juz wiecie,gdzie Wam przyszlo mieszkac. IP: *.gorzow.mm.pl 26.12.05, 00:21
                    Panowie! Nie porównujcie Londynu do Gorzowa, a co do kultury to tam niedługo
                    będzie podobnie jak u nas-13 województwo hehe...
                    • Gość: errata Re: Teraz juz wiecie,gdzie Wam przyszlo mieszkac. IP: *.gorzow.mm.pl 26.12.05, 00:21
                      17 nie 13 miałem napisać
              • e_werty Re: Teraz juz wiecie... 24.12.05, 15:52
                "...W dzielnicy,w ktorej mieszkam w Londynie jest kilkanascie pomnikow.I
                jeszcze zaden,a niektore sa tu od kilkudziesieciu lat,nie byl uszkodzony.Bo tu
                mieszkaja normalni ludzie..."

www.bbc.co.uk/polish/entertainment/story/2005/12/051217_moore_theft.shtml
                • e_werty Re: Teraz juz wiecie... 24.12.05, 15:54
                  P.S.

pewnie złomiarze z Gorzowa zawitali do Anglii....
      • Gość: ff RZEZBA NA ZLOMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 10:33
        Ktoregos dnia ta przewielebna rzezba znajdzie w skupie zlomu i bardzo dobrze.
    • Gość: TIMOTII WANDALE PRECZ IP: *.kwp / 80.50.92.* 24.12.05, 18:48
      Moim zdaniem powinno być to rozstrzygane tak że powinno się wszelki wandalizm
      piętnować a więc powinien być ogłoszony tryb przyspieszony i sprawcy po
      zatrzymaniu od razu powinni być karani! Kary powinny być bardzo duże a
      dodatkowo powinny typy mieć do odrobienia roboty publiczne. Pozdrawiam
      wszystkich i życze Wesołych Świąt!!
      • budrys77 Re: WANDALE PRECZ 24.12.05, 22:22
        to też pomysł. ale może poprostu trzeba zagospodarować ten obszar poprostu:)
        wyjdzie taniej i z korzyścią dla miasta... Gdy tak nie tak dawno przedstawiem
        pomysł zagospodarowania ul. Strzeleckiej, kilku pacanów wyśmiało mnie, że mi
        tylko sklepy i knajpy w głowie. No tak, zawsze lepiej kilka darmowych
        noclegowni dla pijanych bezdomnych alkoholików i żuli! Gdyby Strzelecka
        wyglądała normalnie, to i pomnik byłby bezpieczny!
        • landy Re: WANDALE PRECZ 24.12.05, 22:38
          skad u ciebie tyle pogardy dla bezdomnych
          ze nazywasz ich zulami i alkoholikami i to w wigilie
          kreowales sie na czlowieka o wrazliwym sercu
          mr scroodge? z opowiesci wigilijnej dickensa?
          • budrys77 Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 01:34
            W przeciwieństwie do wielu, nie jestem obłudny i nie rozdzieram szat nad każdym
            bezdomnym pijakiem, którego pogonili z domu... Dzięki Bogu, że go pogonili, bo
            przynajmniej reszta rodziny może normalnie żyć (i spędzać święta!). Nikt nie
            traci domu i rodziny, ot tak sobie.
            Nie chcą pomocy jaką mogę im zaoferować, bo zamiast chleba, wolą piwo i
            zagrychę! Gdyby był trzeźwy, to spędzałby wigilię i święta w noclegowni. Miałby
            nawet szansę wyjść z bezdomności - ale po co? Być trzeźwym? Pracować?
            Przestrzegać norm społecznych? Brrr
            A tak, na własne życzenie śpią jak zwierzęta w melinie! Czy jest mi ich żal???
            NIE!!!
            Ps. Podobne typy dalej będą rozbierać gorzowskie pomniki, by sprzedać na złom.
            To tylko kwestia czasu.
            • kajmakan A może tak,Budrysie , po prostu" raczej...? co do 25.12.05, 02:35
              reszty zgadzam się..
              • landy Re: A może tak,Budrysie , po prostu" raczej...? c 25.12.05, 10:20
                ja rowniez sie zgadzam
                ten cytat zapamietam w osobnym folderze
                i przytocze gdy ponownie bedzie mowa
                ze kogos tam zule zabili w bramie
                i byl to bezdomny ktory jakos nie byl
                w noclegowni bo tam nie wolno pic

ogolnie mowiac jestem przeciwnikiem naginania pogladow
                w zaleznosci od tematu watku i bierzacej potrzeby dyskutanta
                a to jest nagminne na naszym forum
                w jednym watku twierdzi sie tak w drugim na odwrot
                • budrys77 Re: A może tak,Budrysie , po prostu" raczej...? c 25.12.05, 10:31
                  Byłem świadkiem sytuacji, gdy ktoś, dał pracę z mieszkaniem i wyżywieniem,
                  młodemu 20letniemu chłpakowi. Bezdomnemu niestety i niepijącemu, dzięki Bogu.
                  Chłopak żył "na ulicy" już od 6-7 lat. Zaczynało się naieźle ale... wytrzymał 2
                  tygodnie... Zwiał poprostu.
                  Do innych zupełnie sytuacji dochodzi w parafialnych Caritas w Gorzowie, gdzie
                  podchmieleni mężczyźni lub kobiety, potrafią przyjść i ZAŻĄDAĆ paczki
                  żywnościowej. Pijani w sztorc! Gdy usłyszą, że dostaną jak przyjdą trzeźwi -
                  wolę nie cytować jakie obrazy padają pod adresem wolontariuszy!

Tego typu osoby, w połączeniu z bezdomnością, prędzxej lub później, będą
                  stanowić ZAGROŻENIE publiczne. Nie wzywam do linczu i samosądów ale wystarczy
                  utrudniać im życie, choćby w centrach miast. Wystarczy nie stwarzać
                  okoliczności do wygodnego chlania i okazji do kradzieży.
                  Ps. zagospodarować Strzelecką:)
                  • landy Re: A może tak,Budrysie , po prostu" raczej...? c 25.12.05, 12:02
                    jaki stopien utrudniania zycia jest do zaakceptowania?
                    wywalanie z dworca wrzucanie na dolek
                    a moze po brazylijsku? tam mlodziez z dobrych domow
                    urzadza sobie polowania zwlaszcza na bezdomne dzieci
                    konczace sie czesto torturami i zabijaniem tychze
                    jakie jest twoje zdanie budrysie?
                    • kajmakan A Ty,Glendy, znowu z tym trybunem opolskim 25.12.05, 15:05
                      Jarosławem Kaczyńskim...Następca braci Grakchów?
            • e_werty Zżerać pomniki buty i megalomani... 25.12.05, 15:26
              "...bo zamiast chleba, wolą piwo..."

to się nazywa nałóg - dupku...

"...Gdyby był trzeźwy, to spędzałby wigilię i święta w noclegowni"

ale nie jest i co? ma się powiesić bo twoje "pomniki" zostana zszargane?

"...A tak, na własne życzenie śpią jak zwierzęta w melinie! ..."

powiedz to chorym np. na raka... alkoholizm to także choroba - jej objamy sa
              takie a nie inne - raka przypudrujesz i możesz "być akcaptowany" w
              społeczeństwie jako "estetycznie" wygladający i nie naruszający jej norm...
              Niestety obajawy alokoholizmu (na pewnym etapie) sa takie a nie inne i mogą
              wzbudzać niechęć - ale to problem tago zdegustowanego...

"...Podobne typy dalej będą rozbierać gorzowskie pomniki, by sprzedać na
              złom..."

no i będą - pomniki powinny czemus słuzyć - jeżeli dzieki ich sprzedazy
              przezyje paru ludków - Budujmy pomniki... na każdym zakręcie i każdemu...!!!!

• e_werty Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 15:18
          "...zawsze lepiej kilka darmowych noclegowni dla pijanych bezdomnych
          alkoholików i żuli! "

Te żule sa także obywatelami RP. I walcza o swój byt metodami jekie są dla nich
          osiagalne - A bez stworzenia im alternatywy - wymagania masz za wysokie -
          Jeżeli ktoś na ich terenia stawia "górę złota" czyli złomu do sprzedania - to
          niech sie nie dziwi ze to w końcu skusi... nie sa wszak wolni od ulegania
          pokusom... a wprost przeciwnie... Jak nałóg przciśnie a w zasięgu reki jest coś
          do sprzedania - to naiwny ten który sądzi ze monitoring go powstrzyma...
          • budrys77 Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 15:46
            Idealistą i lewicującym liberałem byłem w czasach studiów i liceum:) Życie
            nauczyło mnie, że albo Ciebie zeżarą albo ty zeżresz innych. Werty, zejdź na
            ziemię!
            Jeśli sami sobie nie pomogą, to nikt im nie pomoże, ani tym bardziej na siłę.
            Jeśli ja mam problemy finansowe, materialne, długi, kredyty, pustą lodówkę i
            brak kasy na leki, to raczej gów..o kogo to będzie obchodzić. Mogę liczyć tylko
            na siebie i pomoc rodziców - ale dzięki Bogu, to ja mogę im pomóc!
            Jeśli wywalono pijaczków na mordę z domu, to najwidoczniej na własne życzenie.
            Mam się nad nimi użalać? A taka figa!
            Rozumiem Werty, że wczułeś się w atmosferę świąt i poczułeś miłość do
            bliźniego, hehe.
            A co do Twojego pytania Landy, jak sobie z nimi poradzić? Nie wiem.
            Nawet tak bogate państwa jak USA czy Anglia nie potrafią rozwiązać tego
            problemu. Pewne jest jedno: nie ma miejsca dla "meneli" na dworcach kolejowych
            i w reprezentacyjnych centrach miast. Miałem okazję być na NYC Central Railway
            Satation - wygląda jak XIX wieczny ogromny pałac z drogimi restauracjami... Aż
            miło było tam przebywać. Tydzień temu byłem odebrać znajomych w Poznaniu na
            Gównym... mało nie zwymiotowałem, taki by smród gówna, żyg i alkoholu.
            • e_werty Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 16:03
              "...Jeśli ja mam problemy finansowe, materialne, długi, kredyty, pustą lodówkę
              i brak kasy na leki, to raczej gów..o kogo to będzie obchodzić..."

jeżeli to są objawy twojej "choroby"...

- to musze ci powiedzieć że nie jest to choroba zakwalifikowana w
              miedzynarodowych annalach (jakies lokalne "schorzonko")... w odróżnieniu od
              tych - pogardzanych przez ciebie "pijaczków"... majacych problemy z powodu
              choroby a nie nadmiernych aspiracji i wygórowanych oczekiwań...

- jestes po prostu dupek...
              • budrys77 Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 16:07
                I dupkiem, w Twoim pojęciu pozostanę, bo zdania nie zmienię. Użalaj się nad
                nimi, użalaj.
                • e_werty Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 17:05
                  "...bo zdania nie zmienię..."

O.K.

Ale zrob cos z tą swoja chorobą - "...mam problemy finansowe, materialne,
                  długi, kredyty, pustą lodówkę i brak kasy na leki..." - bo wkońcu z takimi
                  objawami nedzy i mizeroty na salony cie nie wpuszcza... Pustej lodówki nie da
                  sie przypudrowac....
                  • budrys77 Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 17:27
                    "Jeśli ja mam problemy finansowe..."
                    Gdy cytujesz, rób to dokładnie:) Akurat należę do ludzi którzy ostatnimi czasy,
                    nie mają problemów finansowych, bo zapierniczam jak mały samolocik 7 dni w
                    tygodniu. I w przeciwieństwie do "meneli" nawet nie proszę nikogo o pomoc, bo
                    nie mam na to czasu. Nie mówiąc o czasie na piwo! Pozdrawiam
                    • e_werty Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 18:57
                      "...bo zapierniczam jak mały samolocik..."

to zapierniczaj - port docelowy dla ciebie i tych "meneli" jest jeden...

• budrys77 Re: WANDALE PRECZ 25.12.05, 19:32
                        hehehe, dobre i prawdziwe:)
      • e_werty Re: WANDALE DO LICHENIA... 25.12.05, 15:13
        '...od razu powinni być karani! Kary powinny być bardzo duże "

kastrowani i wieszani na drzewach w okolicy...

"...Pozdrawiam wszystkich i życze Wesołych Świąt!!"

Dziekuję - mam nadzieję ze to "Dziękuję" nie podlega karze???
        • Gość: resorak Londyn bogacił się na biedzie swoich kolonii... IP: *.ztpnet.pl 25.12.05, 17:35
          A Gorzów ma to na co zasłużył.Podobnie inne miasta POLSKIE.
          Jak słysze emigracje zarobkową co to zachłystuje sie angolami i nie szanuje
          swojego matecznika to ...Wyjedzie taki jeden z drugim,patrzy i nie widzi jakim
          kosztem angole żyją jak żyją.
          A poza tym tam co jakiś czas jest BUM-BUM za krzywdy:irlandzkie
          ,hinduskie,afrykanskie i arabskie.
          Bo sprawiedliwośc jaka jest ale jest.U nas spoko.
          Qrwa nie lubię angoli.
    • landy Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza 25.12.05, 17:48
      budrys napisal:
      <Życie nauczyło mnie, że albo Ciebie zeżarą albo ty zeżresz innych.>

no to czego sie dziwisz jak radni podnosza sobie diety? ;))))
      • budrys77 Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza 25.12.05, 19:33
        Bynajmniej nie:) Ale żebym przynajmniej wiedział za co, poza tym, że "inni mają
        więcej":))))
        • landy Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza 25.12.05, 19:36
          za bycie wybrancem narodu
          z takze twojego namaszczenia ;)))
    • Gość: ff GORZOW WLKP. to skansen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 10:38
      Skansen nie tylko Polski ale i Europy.Slumsy wszedzie gdzie spojrzec, stada
      ptactwa(golabkow)sra.... na wszystko, brud, dziurawe jezdnie, sitwa i mafia
      rzadzaca tym miastem i powiatem. To jest g... nie miasto,skansen w najgorszym
      wydaniu.
      • Gość: Bernard Linka do sprzegla, a sprawa polska... IP: *.ed.shawcable.net 26.12.05, 10:44
        Panowie...
        Linka od sprzegla (lub "do sprzegla" - jak kto woli) jest tematem watku, a wy
        tu rewolucje robic chcecie...
        A JA GORE!!! (czyli, szlag mnie trafia)
        Pozdrawiam
        • block-buster Decydujac sie na Gorzow,decydujesz sie na biede 26.12.05, 11:02
          Mieszkalem w Gorzowie pare lat.Wiem,co sie tam dzieje/nic/,wiem,jak zyja
          ludzie/wiekszosc bieduje/,wiem,kto tam rzadzi/milosnicy lapowek/.Mieszkalem w
          Gdansku.Sto razy sympatyczniejsze miasto od Gorzowa.Oddech wielkiego
          swiata.Inni ludzie/sympatyczni/,inna kultura,o wiele mniej biedy,duzo sie
          dzieje.Mieszkalem w Hamburgu.Zupelnie inny
          swiat,Czysto,pieknie,bogato,praktycznie zero przestepczosci.Osiadlem teraz w
          Londynie.Identycznie jak Hamburg.Przyjazni ludzie,ogromne mozliwosci,tysiace
          atrakcji.Spokojne zycie.I bezpieczne.Mozesz nocami wloczyc sie po ulicach i
          nikt cie nie napadnie.Sprobujcie po polnocy przejsc sie po centrum.Co
          minuta,dwie,jakies palanty z pytaniami o papierosy,koles kopsnij szluga,doloz
          zlotowke do piwka,to najlagodniej.Najczesciej w leb,portfel i telefon w rece i
          w nogi.Monitoring.Monitoring w Gorzowie nic nie da,nawet setki kamer,bo tysiace
          ludzi nie ma na chleb,tysiace chce pic,a nie ma za co.Ida na wyrwe,czyli jak
          sie mowi na dziesione,zeby te kase zdobyc.Obszary biedy sa w Gorzowie
          ogromne.Wiem.Widzialem.Nie znam w Europie brzydszego miasta od
          Gorzowa.Niestety.Ponad polowa substancji mieszkaniowej zuzyta w 95
          procentach.Cale stare miasto,czyli Zawarcie oraz obszar do Piaskow,okolo trzech-
          czterch kilometrow kwadratowych wyglada,jak Berlin tuz po wojnie.Slumsy,w
          ktorych zyja ludzie.Ostatnie remonty byly za Hitlera.Blokowiska,ktore otaczaja
          Gorzow tez juz sie sypia.Zobaczcie Sloneczne.Dzielnica nedzy,glodu i totalnej
          biedy.Albo Zawarcie,gorzowski Harlem.
          Wierzcie mi,ze mieszkanie w Gorzowie przygnebia.Mieszkanie w normalnym miescie
          daje ci czlowieku,radosc i zadowolenie.I to wlasnie chcialem Wam powiedziec w
          drugi dzien swiat...
          • Gość: Bernard Re: Decydujac sie na Gorzow,decydujesz sie na bie IP: *.ed.shawcable.net 26.12.05, 11:11
            Hey buster,
            Odnosze dziwne wrazenie, ze ty gorzowa za bardzo nie lubisz..
            Myle sie moze?
            Pozdrawiam pytajaco
            • block-buster Bernard!Nie jestem,jak Ty,pijany z milosci do Gorz 26.12.05, 11:44
              Jakis tam sentyment pozostal,ale nie do miasta.Raczej do pewnych ludzi,kilku
              miejsc,jednego parku,jednego jeziora.
              • Gość: Bernard Re: Bernard!Nie jestem,jak Ty,pijany z milosci do IP: *.ed.shawcable.net 26.12.05, 12:06
                Hey block-buster,
                Juz mi na tym forum pijanstwo zarzucano, ale nigdy tak ladnie...he he he
                Pozdrawiam
          • landy Re: Decydujac sie na Gorzow,decydujesz sie na bie 26.12.05, 11:17
            w twych slowach jest duzo goryczy buster
            ale z przykroscia stwierdzam ze rowniez duzo racji
            co gorsza nie wynika to tylko z warunkow obiektywnych
            lecz rowniez z polityki prezydenta miasta
            ktory zamiast zadbac o baze stan domostw i infrastrukture
            potrzebna do przyciagania inwestorow
            budowac chce slowianki cea na co lacznie potrzeba 130 mln
            za to mozna byloby zdecydowanie poprawic warunki mieszkaniowe
            i uzbroic tereny dla inwestorow
            • block-buster Landy!To nie gorycz.Raczej kac po Gorzowie... 26.12.05, 11:53
              Bo szkoda mi lat,ktore tam spedzilem,gdy na swiecie jest tyle tysiac razy
              ciekawszych miejsc do zycia.To nie kwestia wladz,ktore zreszta w Gorzowie sa
              zalosne.To raczej zrozumienie,ze nie moglbym juz nigdy tam zamieszkac,bo
              mialbym poczucie kleski w sobie.W Gorzowie naprawde nic sie nie dzieje,a
              postawienie jakiegos pomniczka urasta do rangi wydarzenia.Zebyscie tylko
              wiedzieli,ile dzieje sie w Gdansku,juz nie mowie o stolicy Europy-
              Londynie.Miedzy Gdanskiem a Gorzowem jest przepasc,glownie mentalna,potem
              kulturowa,cywilizacyjna.To tak,jakbys chcial porownac palac z nora.No i
              ludzie,bo to ludzie tworza klimat.Ludzie tu,w Europie zachodniej,a tam,w Polsce
              to dwie rozne galaktyki.Pokolen trzeba,aby to wyrownac.Kilku pokolen...
              • e_werty Klęska emigrantów... 26.12.05, 12:17
                "...Ludzie tu,w Europie zachodniej,a tam,w Polsce to dwie rozne galaktyki..."

oczywiscie - dlatego mieszkaniec tej młodszej jest zafascynowany strasza
                siostra... - neofici sa najgorliwszymi wyznawcami. Poczekaj... rozejrzyj się
                dookoła - ale ze spokojem... bez szczeniackiego entuzjazmu...
                Ta "zachodnia" galaktyka ma nie mniej wad co nasza. Mamy szanse nauczyć sie na
                ich doświadczeniach - bo tylko idiota uczy sie na własnych błędach - i nie
                powtarzać potknięć. Słyszałeś co ostatnio we Francji się dzaiało? Taki
                cywilizowany naród - w Niemczech neonazizm kwitnie... itd.

Po latach mieszkania w siermiężnych warunkach - zatkal cie blichtr innych
                krajów? Ale to nie twoje - jeteś tam tylko "cudzoziemcem" - i jako taki zawsze
                bedziesz "obywatelem drugiej kategori" - i tego nie zmienisz - i nie zmienia
                tego twoje dzeci - no... może wnuki...
                A co do poczucia klęski - jak minie ci eforia, to pogadamy...
                Bo zawsze klęska jest sytuacja gdy musisz - obojetne z jakich powodów -
                opuszczać kraj swoich przodków - takie oderwanie od korzeni nic dobrego nie
                przynosi...
                • landy Re: Klęska emigrantów... 26.12.05, 12:45
                  przesadzasz werty jak zwykle
                  jak to ujal jeden z ekonomistow w financial times opisujac sytuacje niemiec
                  byl w kraju gdzie jest kryzys ale zyczylby wielu krajom takich kryzysow
                  ktorych nie widac na ulicach po ludziach w inwestycjach
                  problemy sa zawsze werty tylko poziom tych problemow jest zupelnie inny
                  szczegolnie w anglii ktora gospodarczo kwitnie
                  tam zawsze przynajmniej od lat 50-tych bylo duzo imigrantow
                  i bardzo czesto pelnia oni wazne funkcje w spoleczenstwie
                  pod warunkiem posiadania odpowiednich kwalifikacji i doswiadczenia
                  sa postrzegani jako czynnik napedzajacy koniunkture
                  poza tym anglicy rowniez bardzo czesto pracuja za granica
                  z polski wyjechalo okolo 400 tys. ludzi w tym samym czasie z anglii 1,6 mln
                  w dzisiejszym swiecie przemieszczanie sie za praca to norma
                  wazne aby bylo do czego wracac a do gorzowa buster wracac nie chce
                  i dobrze wie dlaczego - trudno mu sie dziwic jak poptrzy sie na miasto
                  i tego co nim rzadzi
                  • e_werty Re: Klęska emigrantów... 26.12.05, 12:57
                    "...przesadzasz werty jak zwykle..."

na drugie mam Gardener...
        • e_werty Re: Linka do sprzegla, a sprawa polska... 26.12.05, 11:36
          "...szlag mnie trafia..."

najwyższy czas - może wreszcie trafi...
    • redcloud Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza 26.12.05, 12:56
      I pomyslec że prezydnet chcial umiesciec ten pomnik na Zawarciu i boksowal sie
      z komitetem na ten temat. W koncy Jancarz stanal przy strzeleckiej tymczasowo,
      Gdyby rzezbe ustwili na Zwarciu Janacarz pewni nie mialby juz glowy a motocykl
      kola, sprzegla i silnika.
      Howgh
      Ps. A policjnat przy monitoringu spal? Policyjna kamera jest zawieszona
      przeciez na Arsenale, niecale 100 m od pomnika!
      • landy Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza 26.12.05, 13:17
        policjant pewnie nie byl w stanie skoncentrowac uwagi
        na pomniku bo zajmowal sie podgladaniem ludzi
        szczegolnie kobiet przez okna
        jak to mialo miejsce wczesniej i ma zapewne teraz
        • block-buster Moja emigracja byla zamierzonym dzialaniem 26.12.05, 15:53
          Mieszkajac w Polsce caly czas wiedzialem-panie Gardener-ze w Europie zyja
          ludzie na znacznie wyzszym poziomie.Wyjechalem juz wiele lat temu i dlatego mam
          sie bardzo dobrze.Zarabiam w dzien tyle,ile wiekszosc Polakow w kraju dostaje
          na miesiac.Jadam wylacznie w restauracjach,bo nie chce mi sie gotowac.Wakacje
          spedzam pare tysiecy mil od Londynu.Samochodu sobie nie kupilem,bo nie jest mi
          tu do niczego potrzebny.Do pracy mam 10 minut piechota.Wszedzie dojde lub
          dojade metrem w pare minut.Jako specjalista nie boje sie zwolnienia,bo ludzi z
          moim fachem jest tu malo.Moglem ostatnio jechac na kontrakt do Dubaju z roczna
          stawka 100 tysiecy dolarow,ale pustyni nie lubie.Tu,w Londynie,czuje sie
          swietnie.Do Polski nie jezdze,zeby nie iskrzylo w duszy.Mieszkac tam-poki co-
          nie chce.Kiedys,na starosc,kupie sobie jakas kolibe w Kampinosie lub drewniany
          domeczek nad jeziorem i bede dogorywal na ojczystej ziemi.
          • Gość: resorak Oto cały komentarz:jesteś tam dla mamony!!! IP: *.ztpnet.pl 26.12.05, 16:42
            Tracisz codziennie to do czego tęsknisz.Myślisz że na starość dogorywanie
            będziesz miał lekkie po zjedzeniu tylu produktów a la Mendelejew?
            Niech mamona cię prowadzi.Ale nie pisz bzdur o swoim mieście.
            Jestem z Zielonej Góry i nie pamiętam aby ktoś tak robił we własne gniazdo.
            Trochę gościu szacunku.Dlaczego emigranci planują powrót do Polski na
            starość-emeryture???Dlatego że wymiotują kasą którą ty się zachwycasz.
            Tego co jest w Gorzowie nie kupisz.Niestety.
            Teraz wiem dlaczego polacy za granicą nie stanowią jedności jak inne nacje,nie
            pomagają sobie.Założę się że nie przyznałbyś się do Polski.
            • Gość: resorak patriota Nie wracaj!Gorzowska ziemia cię wypluje-dupku. IP: *.ztpnet.pl 26.12.05, 16:54
              Tadek prezydent na następną kadencję i Gorzów nie do poznania a co dopiero do
              londynu-bum-bum.
          • Gość: Bernard Re: Moja emigracja byla zamierzonym dzialaniem IP: *.ed.shawcable.net 27.12.05, 01:03
            Hey block-buster,
            Przestan pieprzyc...
            Ty juz sam w te bzdury nie wierzysz...
            Szczegolnie Gorzowiacy na taka propagande zl;apac sie nie dadza...
            Obodz sie i odwykowki szukaj...
            Pozdrawiam i zdrowia zycze klamczyszku zbiedzialy...
            • block-buster Bernard-Szczesliwego Nowego Roku 27.12.05, 14:42
              Ja Cie rozumiem.Prawda w oczy kole.Alkoholu nie uzywam.
    • e_werty Wandale uszkodzili rzeźbę Moskaluka... 26.12.05, 22:45
      Bo to przecierz nie Jancarz ją rzeźbił... ani nie ona za nią placił. Jest
      jedynie postacią utrwalona w tej rzeźbie...
      • Gość: resorak Czy to babsko co wyprawiło Edka na tamten świat.. IP: *.ztpnet.pl 27.12.05, 19:40
        No właśnie co się dzieje z tym babolem.
        Gdyby nie to monstrum żeńskie nie było by problemu z jakąś linką.
        Czy Edek zasłużył na takie traktowanie??
        • e_werty Re: Czy to babsko co wyprawiło Edka na tamten świ 27.12.05, 20:42
          "...Czy Edek zasłużył na takie traktowanie??"
          jakie? - że mu linke odcięli?
          • Gość: resorak Re: Czy to babsko co wyprawiło Edka na tamten świ IP: *.ztpnet.pl 27.12.05, 20:57
            Linkę to pół biedy.
            Powiem bratu i jutro wieziemy do GW.
            Ale to drugie odcięcie od świata żywych.Dosłownie...
            Jak zły wybór partnerki wpływa na nasz los...
            Co ten babol będzie czuł jak zobaczy ten pomnik.Bo celowo tam sie nie pojawi...
            A może jej już nie ma...
            • e_werty co wyprawiło Edka na tamten świat? 27.12.05, 21:11
              Cos sie tak czepił "babola"?

Zajmij sie linka...

... co chciala to dostala...

• Gość: nicelus Re: Wandale uszkodzili rzeźbę Jancarza IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.05, 03:23
      wandalizmem, to oszpecanie miasta takimi kiczowatymi pomnikami.

> czekam teraz na wpisy obroncow wandali ... <
      • e_werty Wandale 31.12.05, 12:47
        "...oszpecanie miasta takimi kiczowatymi pomnikami...."

wedle stawu grobla....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka