Dodaj do ulubionych

tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi!!!

03.02.06, 20:15
zatonol prom z ponad 1400-stoma pasarzerami!!!
wiekszosc nie przezyla!
co wy na to!
tragedia w rozmiarach , wieksza niz w polsce!!
Obserwuj wątek
    • andrzejusa Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi 03.02.06, 20:26
      co nas to obhodzi!!!
      jakies tam 1000-ac ofiar!
      nasza tragedia jest najwazniejsza!!!
    • calama Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi 03.02.06, 20:49
      Smutno jest i przykro.
      Każda śmierc jest tragedią.
      Mój brat jest teraz na morzu - to tym bardziej mnie bolą takie informacje.
      A kuzyn - pływa teraz gdzieś w okolicy krajów arabskich......
      Zresztą..... kuzyn już raz przeżył zatonięcie statku na Biskajach.
      Byli pierwszym statkiem, ktÓry w tym dniu zaczał się topić ( jednym z pięciu) i
      dzięki temu wszystkich uratowano. Przy każdym następnym były już ofiary.
      jakoś mi się smutno jeszcze bardziej zrobiło :(
      • andrzejusa Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi 03.02.06, 21:04
        tak czy tak calama , szkoda ludzi!
        przeciez oni tez cierpia! te ich rodziny!!!
        tak mysle ze , wiesz co!
        nie wiem ku-wa co myslec!
        przepraszam ale tyle tragedii na tym swiecie!
        ze ja nie mam co narzekac!
        i zawsze sa winni zaniedbania , zawsze ludzie!
        • Gość: Bernard Jakos to bedzie....I nie bylo.. IP: *.ed.shawcable.net 03.02.06, 21:47
          Hey andrzejusa,
          Z informacji winika ze te promy zawsze sa przeladowane i nikt o przestrzeganie
          przepisow nie dba...
          Pacany ktorzy mysla, ze "jakos to bedzie" chodza i w kapeluszach i w
          turbanach...
          Pozdrawiam
          • Gość: open Re: Jakos to bedzie....I nie bylo.. IP: *.gorzow.mm.pl 03.02.06, 22:06
            To tyle sie utopiło ile u nas wymarzło w ostatnich 4 latach . Kazdy ma swój
            sposób na selekcję naturalna . Jest różnica tamtych zabrał allach nasi trafili
            do Pana Bozi, który podobno ma w zwyczaju otaczć swoje owieczki nieustajaca
            opieką . Wychodzi na to ,że jadna i druga Bozia sie opi....w pracy
            • andrzejusa Re: Jakos to bedzie....I nie bylo.. 04.02.06, 00:19
              tak myslalem!
              polska tragedia , placzemy!!
              jakas inna? no coz to nas obchodzi!
              • andrzejusa Re: Jakos to bedzie....I nie bylo.. 04.02.06, 00:24
                czesc open !
                taka jak widzisz jest o nas prawda!
                sami soba nie potrafimy sie zajac , ale i tak nas ten caly swiat
                nie obchodzi!!
                szkoda ludzi , oni tez maja jakies rodziny!
                szkoda ludzi!!!
    • danny_boy Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi 04.02.06, 03:54
      >tragedia w rozmiarach , wieksza niz w polsce
      A od czasów Heweliusza była jakaś większa tragedia morska w Polsce?
      Prawie każda katastrofa lotnicza jest większa od budowlanej, więc jaki jest
      sens porównywać?
      A jak ktoś uparty, to większej niż tsunami nie było (nie liczę wojen) i oby
      więcej nie było.
      • andrzejusa Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi 04.02.06, 10:28
        i oby wiecej nie bylo danny_boy!
        co racja to racja.
        • Gość: Bernard Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi IP: *.ed.shawcable.net 04.02.06, 10:33
          Hey andrzejusa,
          Jedno jest zastanawiajace...
          Jakkolwiek szybko ten prom zatonal...nie bylo najmniejszego sygnalu radiowego..
          Automatyczne SOS uruchomic mozna jednym przyciskiem (cos jak wlacznik alarmu na
          scianach budynkow)
          Po prostu zniknal z radaru...
          Sie mnie to nie podoba...
          Pozdrawiam
          • andrzejusa Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi 04.02.06, 10:44
            czesc Bernard , ja mysle ze oni takich pomocy technicznych nie uzywaja!
            cos mi sie zdaje ze oni nie za bardzo tam mysla.
            no , mysla po swojemu!!
            • Gość: Bernard Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi IP: *.ed.shawcable.net 04.02.06, 10:53
              Hey andrzejusa,

Masz racje, ze ich flota do najnowoczesniejszych nie nalezy, jednak system o
              ktorym wspomnialem jest starszy od wiekszosci uczestnikow tego forum...
              Przeprawa przez morze Czerwone to nie taka dluga podroz w bardzo uczeszczanym
              miejscu. Masa statkow i lodzi wokolo. Zaloga tego promu musiala byc w stalym
              kontakcie radiowym..
              Nagle zamilkli i..z radaru znikneli...
              Ten ich Allah do najpowazniejszych nie nalezy, jednak nie przypuszczam by po
              prostu kopnal lodke i dla dowcipu wywrocil..
              Mnie sie to nie podoba..
              Zobaczymy co odkryja o zbadaniu wraku...
              Pozdrawiam
              PS. Dla 1000 ofiar nie ma to juz wiekszego znaczenia..
              • Gość: Bernard Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi IP: *.ed.shawcable.net 05.02.06, 09:02
                Sprawa tego promu wyglada podejzanie.
                Jedna informacja sie powtarza: Na jednej z ciezarowek wybochl pozar. Poza tym
                zaczynaja sie sprzecznosci...
                Wiele stacji telewizyjnych i pism podalo, ze statek probowal zawrocic w
                trucnych warunkach i...sie wywrocil...
                CNN podalo zeznania tych ktorzy ocaleli...
                Okazuje sie ze bylo nieco inaczej..
                Dkla wladajacych jezykiem angieslkim cytat z CNN NEWS (internet):

"The Al-Salaam Boccaccio 98 had sailed only about 20 miles from the Saudi
                shore, but its crew instead tried to reach Egypt's shores 110 miles away. Only
                376 survivors had been rescued by late Saturday.

"We told the crew, 'Let's turn back, let's call for help,' but they refused and
                said everything was under control," said passenger Ahmed Abdel Wahab, 30, an
                Egyptian who works in Saudi Arabia.

Passengers began panicking, and crew members locked up some women in their
                cabins, Wahab and another survivor said, though many others being treated in
                Safaga hospitals Saturday said that was not true.

As the blaze grew out of control, passengers not locked in their rooms moved to
                one side of the 35-year-old vessel. An explosion was heard, and high winds
                helped push the unbalanced ship over. The ship quickly sank with more than
                1,400 passengers and crew and 220 cars aboard.

News reports on Saturday said the ship's captain and some of the crew fled
                their drowning vessel in one of the first lifeboats to launch.

Despite the fire, the ship had managed to get within about 55 miles of the
                Egyptian port of Hurghada, according to official accounts.(...)"

Ciekawe, co nie???
                Zobaczymy co z tego wyniknie..
                Pozdrawiam
                • Gość: resorak Oj obchodzi, obchodzi... IP: *.ztpnet.pl 05.02.06, 13:02
                  Ten prom zawracał w miejscu /na wysokości/ Hurgady miejscowości turystycznej
                  gdzie przebywa o tej porze mnóstwo Polaków z uwagi na tani pobyt.
                  Fakt że tam teraz jest 25 stopni.
                  Okolice te penetrowane są przez turystów na łódkach podziwiajacych rafy koralowe
                  i podwodny świat.
                  Pomijam aspekt ludzki że kazda tragedia budzi strach i zastanowienie nad
                  kruchością ludzkiego bytu.
                  • Gość: Bernard Re: Oj obchodzi, obchodzi... IP: *.ed.shawcable.net 05.02.06, 18:46
                    Hey resorak,
                    Oczywiscie materialu ktory zalaczylem nie czytales..
                    Z zeznan pasazerow (tych ktorzy ocaleli, oczywiscie) wynika iz zaloga odmowikla
                    zawrocenia statku... Od momentu zybuchu pozaru ten statek plynal ponad 50 mil w
                    strone Egiptu zanim zatonal. Zaloga zapewniala pasazerow ze wszystko jest pod
                    kontrola..Nie wzywala pomocy!!!
                    Zobaczymy co wyniknie...
                    Pozdrawiam
    • Gość: Marek Re: tragedia w egipcie! czy nas to obchodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 10:06
      A mnie obchodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka