Dodaj do ulubionych

budżetówka

19.11.02, 16:14
"Ponad połowę dochodów europejskich farmerów stanowią pieniądze z
brukselskiej kasy. De facto europejskie rolnictwo jest sektorem budżetowym."

"Polscy rolnicy otrzymają w 2004 r. dopłaty w wysokości 25 proc. ich
wielkości w krajach unijnych. Będą one naliczane od hektara ziemi bez względu
na to, co się uprawia i czy w ogóle ziemia jest uprawiana."

hi hi
Już pędzę kupić ziemię.

www.wprost.pl/ar/?O=35555
Obserwuj wątek
    • tezgucio Re: budżetówka 19.11.02, 16:22
      bart.q napisał:

> "Ponad połowę dochodów europejskich farmerów stanowią pieniądze z
      > brukselskiej kasy. De facto europejskie rolnictwo jest sektorem budżetowym."
      >
      > "Polscy rolnicy otrzymają w 2004 r. dopłaty w wysokości 25 proc. ich
      > wielkości w krajach unijnych. Będą one naliczane od hektara ziemi bez względu
      > na to, co się uprawia i czy w ogóle ziemia jest uprawiana."
      >
      > hi hi
      > Już pędzę kupić ziemię.
      >
      A dzierżawców też to obejmuje?
      > <a href="http://www.wprost.pl/ar/?O=35555"target="_blank">www.wprost.pl/ar/?
      O=3
      > 5555</a>
      • bart.q Re: budżetówka 19.11.02, 16:29
        tezgucio napisał:

> A dzierżawców też to obejmuje?

A to już zmartwienie dzierżawców. Radzę kupować. :)
        • tezgucio Re: budżetówka 19.11.02, 16:41
          bart.q napisał:

> tezgucio napisał:
          >
          > > A dzierżawców też to obejmuje?
          >
          > A to już zmartwienie dzierżawców. Radzę kupować. :)

Jak będą dopłacać do upraw to lepsza jest dzierżawa, jak do hektara to można by
          wziąć trochę nieużytków.
          • bart.q Re: budżetówka 19.11.02, 16:55
            tezgucio napisał:

> Jak będą dopłacać do upraw to lepsza jest dzierżawa, jak do hektara to można
            > by wziąć trochę nieużytków.

Właśnie w tym cała poezja. PSL chce nam, posiadaczom ziemi ;), zrobić prezent i
            dopłacać choćby do nieużytków.

Chociaż teraz już nie jestem pewien w co inwestować. Microsoft wygrał w sądzie.
            Ich akcje pewnie znowu pójdą ostro w górę...
            • tezgucio Re: budżetówka 19.11.02, 17:07
              bart.q napisał:

> Chociaż teraz już nie jestem pewien w co inwestować. Microsoft wygrał w
              sądzie.
              > Ich akcje pewnie znowu pójdą ostro w górę...

A ile ich masz?
              • Gość: Pretty Re: budżetówka IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 17:16
                Będą dopłacać r o l n i k o m - może ktoś się orientuje, jakie kryteria
                obowiązują przy uznaniu kogoś za rolnika? Muszę uprawiać ziemię, płacić
                ubezpieczenie KRUS i odprowadzać podatek rolny, czy może samo posiadanie ziemi
                i odprowadzanie podatku wystarczy? Tak mnie naszła ciekawość.
                • tezgucio Re: budżetówka 19.11.02, 17:45
                  Gość portalu: Pretty napisał(a):

> Będą dopłacać r o l n i k o m - może ktoś się orientuje, jakie kryteria
                  > obowiązują przy uznaniu kogoś za rolnika? Muszę uprawiać ziemię, płacić
                  > ubezpieczenie KRUS i odprowadzać podatek rolny, czy może samo posiadanie
                  ziemi
                  > i odprowadzanie podatku wystarczy? Tak mnie naszła ciekawość.

0.5 ha i czekanie na mannę, albo lepiej zapisz się do PSL. Wtedy nie musisz mieć
                  hektarów a i tak jesteś rolnik.
                  • Gość: Pretty Re: budżetówka IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 17:52
                    Żeby nie wprowadzać w błąd potencjalnych zainteresowanych- trzeba mieć
                    powierzchnię ziemi przekraczającą 1 ha, a nie 0,5 ha.
                    Pozdrowienia.
                • Gość: Pretty Re: budżetówka IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 17:45
                  Niepotrzebnie się z pytaniem wychylałam, bo sobie przypomniałam (nawet się
                  zrymowało). Posadzę na ziemi, co niby ma "leżeć i nabierać wartości" parę
                  choinek i bedzie się kręcić moja działalność rolna... :)))
                  • tezgucio Re: budżetówka 19.11.02, 21:42

> Niepotrzebnie się z pytaniem wychylałam, bo sobie przypomniałam (nawet się
                    > zrymowało). Posadzę na ziemi, co niby ma "leżeć i nabierać wartości" parę
                    > choinek i bedzie się kręcić moja działalność rolna... :)))

Uprawa choinek nie podpada pod działalność rolniczą.
                    • Gość: Pretty Re: budżetówka IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 16:19
                      tezgucio napisał:

> Uprawa choinek nie podpada pod działalność rolniczą.

Działalnośc rolnicza jest działalnością w zakresie produkcji roślinnej lub
                      zwierzęcej, w tym produkcji ogrodniczej, sadowniczej, pszczelarskiej, rybnej i
                      leśnej. Choinka jest rośliną, chyba nie zaprzeczysz.
                      Pozdrowienia.
                      • tezgucio Re: budżetówka 20.11.02, 16:36
                        > tezgucio napisał:
                        > > Uprawa choinek nie podpada pod działalność rolniczą.
                        > Działalnośc rolnicza jest działalnością w zakresie produkcji roślinnej lub
                        > zwierzęcej, w tym produkcji ogrodniczej, sadowniczej, pszczelarskiej, rybnej
                        > i leśnej. Choinka jest rośliną, chyba nie zaprzeczysz.
                        > Pozdrowienia.

Na razie to ja mam rację.

"Pojęcie działalności rolniczej nie doczekało się na razie jednoznacznego
                        określenia w obowiązujących przepisach. W myśl art. 2 pkt 3 ustawy z dnia 26
                        kwietnia 2001 r. o rentach strukturalnych w rolnictwie przyjęto, że jest to
                        działalność w zakresie produkcji roślinnej lub zwierzęcej, w tym produkcji
                        ogrodniczej, sadowniczej i rybnej. Natomiast w art. 6 pkt 3 ustawy z dnia 20
                        grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników rozszerzono tę działalność
                        o produkcję pszczelarską i leśną.
                        Istnieją również niejednolite definicje pojęcia rolnika w opisanych wyżej
                        ustawach. W art. 2 pkt 2 pierwszej ustawy za rolnika uznaje się osobę fizyczną
                        prowadzącą na własny rachunek działalność rolniczą jako właściciel
                        (współwłaściciel) gospodarstwa rolnego położonego w granicach Rzeczypospolitej
                        Polskiej, bez względu na to, czy stanowi ona współwłasność małżonków względnie
                        została zorganizowana na gruntach będących własnością odrębną jednego lub
                        każdego z nich. Natomiast w art. 6 pkt l drugiej ustawy stwierdzono, że
                        rolnikiem jest osoba fizyczna prowadząca także na własny rachunek działalność
                        rolniczą, jednakże jako posiadacz (samoistny lub zależny) gospodarstwa rolnego
                        położonego w granicach Rzeczypospolitej Polskiej, a także osoby, które
                        przeznaczyły grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa do zalesienia. W obu
                        przypadkach działalność rolnika zbliżona jest do definicji przedsiębiorcy. Daje
                        temu wyraz projekt zmiany kodeksu cywilnego w art. 431, w świetle którego
                        przedsiębiorcą jest również rolnik. Takie stanowisko zajęto między innymi w
                        art. 2 pkt l ustawy z dnia 5 kwietnia 2002 r. o europejskich radach
                        zakładowych, postanawiając, że jest nim również osoba fizyczna wykonująca
                        działalność wytwórczą w zakresie upraw rolnych oraz chowu i hodowli zwierząt,
                        ogrodnictwa, warzywnictwa, leśnictwa i rybactwa śródlądowego. Ustawa ta wchodzi
                        w życie z dniem uzyskania przez Polskę członkostwa w Unii Europejskiej."
                        • Gość: Pretty Re: budżetówka IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 18:49
                          tezgucio napisał:

> > > Uprawa choinek nie podpada pod działalność rolniczą.
                          >> Na razie to ja mam rację.

To może już na koniec, bo widzę, że ta dyskusja nie zmierza do niczego, a
                          kolega jest uparty. Nie jest to też chyba forum do prowadzenia dysput tego
                          rodzaju.
                          Nie wiem, na jakie źródło się powołujesz, a szkoda.
                          Jeśli chodzi o samo pojęcie rolnika- bazuję tu tylko na swojej pamięci, do
                          czego przyznałam się wyżej. Nie wgłębiałam się, być może definicja nie należy
                          do tych szczególnie ujednoliconych, nie wiem. Zresztą, Ty nie zgadzasz się ze
                          mną chyba w kwestii plantacji, uprawy choinek, a nie pojęcia rolnika, którego
                          to zresztą nie przytaczałam, prawda?

Otóż zaglądając do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z
                          1993 r. nr 90 poz 416)można się dowiedzieć, iż:
                          działalnością rolniczą jest produkcja roślinna i zwierzęca, w tym również
                          produkcja materiału siewnego, s z k ó ł k a r s k i e g o, hodowlanego oraz
                          reprodukcyjnego, produkcja warzywnicza gruntowa, szklarniowa i pod folią,
                          Produkcja r o ś l i n o z d o b n y c h, grzybów uprawnych i sadownicza,
                          hodowla i produkcja materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów
                          użytkowych, produkcja zwierzęca typu przemysłowego fermowego oraz hodowla ryb.
                          Działam specjalnymi produkcji rolnej są: uprawy w szklarniach i ogrzewanych
                          tunelach foliowych, uprawy grzybów i ich grzybni, uprawy roślin "in vitro",
                          fermowa hodowla ddżownic, hodowla entomofagów, hodowla jedwabników,
                          prowadzenie pasiek oraz hodowla i chów innych zwierząt poza gospodarstwem
                          rolnym.

To tyle. Ktoś przeczytał do końca? :)))
                          Pozdrowienia.
                          • tezgucio Re: budżetówka 21.11.02, 18:54
                            "Pojęcie działalności rolniczej nie doczekało się na razie jednoznacznego
                            określenia w obowiązujących przepisach."
                            Po prostu zadałaś pytanie na, które nie ma jednoznacznej odpowiedzi i dopóki
                            PSL ma tak znaczący udział w negocjacjach tej odpowiedzi nie będzie.
              • bart.q Re: budżetówka 19.11.02, 17:21
                tezgucio napisał:

> > Chociaż teraz już nie jestem pewien w co inwestować. Microsoft wygrał w
                > sądzie.
                > > Ich akcje pewnie znowu pójdą ostro w górę...
                >
                > A ile ich masz?

Nie pisałem, że je mam. :))
                • tezgucio Re: budżetówka 19.11.02, 17:43
                  bart.q napisał:
                  > Nie pisałem, że je mam. :))
                  Ee, ziemi też nie masz.
                  Może są jakieś dopłaty dla tych co bez ziemi i bez akcji.
                  • bart.q Re: budżetówka 19.11.02, 18:42
                    tezgucio napisał:

> > Nie pisałem, że je mam. :))
                    > Ee, ziemi też nie masz.

Ha, nie napisałem, że nie mam. :))))
                    • tezgucio Re: budżetówka 19.11.02, 21:40
                      bart.q napisał:

> tezgucio napisał:
                      >
                      > > > Nie pisałem, że je mam. :))
                      > > Ee, ziemi też nie masz.
                      >
                      > Ha, nie napisałem, że nie mam. :))))
                      Fakt. Z "Już pędzę kupić ziemię." nie wynika, że jej nie posiadasz.
                      • pontifexmaximus Wprost przemilaczało.... 20.11.02, 09:56
                        kwestię limitów produkcyjnych. Irlandia i Hiszpania (był taki przykład)
                        wywalczyły niezwykle korzystne limity produkcyjne. My mamy ogromne trudności z
                        przeforsowaniem naszego okresu kwalifikacyjnego (my wybraliśmy średnią z
                        okresu, gdy nasze rolnictwo notowało dynamikę wzrostu, UE okres znacznego
                        pogorszenia produkcji). Dopłaty bez limitów można sobie wsadzić w d..., nawet
                        jeżeli wynosiłyby 70%. A wracjac do Hiszpanii, to ciekawą sprawą była uprawa
                        oliwek i odszkodowania za likwidację produkcji....... (my nie mamy szansy na
                        podobne rozwiązanie), ale tu Wprost milczy.
                        Nie wiem, bo mogę się mylić, ale bezpośrendnie przeliczanie 25% dopłat jest
                        naznaczone błedem wynikającym z nie uwzględnienia róznicy w sile nabywczej.
                        Wyfdaje mi się, że 1 euro w UE = 1,8 euro w Polsce. Do tego dochodzi bardzo
                        niski koszt siły roboczej.
                        Ponadto, o ile mnie pamięć nie myli, WPROST walkę o dopłaty tzn. "twarde"
                        stanowisko okresliło mianem nierealnego, a cały pomysł skrytykowało i
                        przedstawiło jako hamulec naszego wejścia do UE. Przy tym zaznaczono, iż rząd
                        L. Millera stał się zakładnikiem "lobby chłopskiego", a co za tym idzie
                        nadmiernie faworyzuje jedną grupę społeczno - zawodową (kosztem innych
                        obywateli). Skąd nagła zmiana pogladów i użalanie się nad dolą chłopów?

Z kupnem ziemi nie jest taka łatwa sprawa, bo już wkrótce wejdzie w życie
                        ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego RP (polecam Art. 2, 4, 5 - określają
                        zakres podmiotowy i de facto definiują "rolnika").
                        Resume
                        szczypta prawdy + przemilczenie niektórych faktów niewygodnych dla linii
                        programowej sekretarza Króla oraz swobodna interpretacja (ograniczona jednak
                        przez zmiarzoną wczesniej intencję) = artykuł Wprost. Tak więc czytajmy z uwagą
                        i nie wyciągajmy pochopnych wniosków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka