Dodaj do ulubionych

Tramwajem na Górczyn

18.04.06, 23:09
Jeśli MZK zamierza utrzymać liczbę pasażerów, to MUSI poprawić komfort
podróży. Już teraz jadąc na Górczyn autobusem, czy tramwajem czuje się jak
śledź w beczce (i to bez względu na porę dnia). Autobusy przegubowe, a
jeszcze lepiej tramwaj w tym rejonie to KONIECZNOŚĆ! Bodaj Bielsko-Biała chce
za unijną kasę stworzyć (nie rozbudować, tylko stworzyć) sieć tramwajową. Tam
potrafią, a my???
Obserwuj wątek
    • Gość: procik Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 02:08
      przesada... w godzine szczytu 126 jezdzi co 20min. to naprawde szczyt ich
      mozliwosci? a tramwaj chcialbym miec pod nosem. najlepiej zeby jeszcze jezdzil
      na zawarcie jak za niemcow.
      • Gość: Maruda Re: Tramwajem na Górczyn IP: 213.17.202.* 19.04.06, 07:27
        > przesada... w godzine szczytu 126 jezdzi co 20min. to naprawde szczyt ich
        > mozliwosci? a tramwaj chcialbym miec pod nosem. najlepiej zeby jeszcze jezdzil
        > na zawarcie jak za niemcow.

Takie głosy i tok myślenia cieszą.
    • Gość: Maruda Re: Tramwajem na Górczyn IP: 213.17.202.* 19.04.06, 07:26
      > Bodaj Bielsko-Biała chce za unijną kasę stworzyć (nie rozbudować, tylko
      > stworzyć) sieć tramwajową. Tam potrafią, a my???

Olsztyn też chce powrotu tramwajów.
      miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,3284256.html
      • Gość: rezyser83 Re: Tramwajem na Górczyn i dalej.... IP: 212.160.185.* 19.04.06, 09:38
        jezeli sa pieniadze to czemu nie powalczyc o tramwj na gorczyn,
        zawarcie,zakanale. mam nadzieje jez most staromijski jest w tej chwili tak
        budowany ze przewidziane bedzie tam puszczenie lini tramwajowej bo inaczej
        bedzie klapa.

Pozdrawiam!
        • radziu1982 85% da unia 19.04.06, 13:26
          pieniadzy nie ma, ale z racji ze tramwaj jesty ekologicznym srodkiem transportu,
          mozna ubiegac sie o dofinansowanie projektu z UE, ktora moze zfinansoowac roboty
          do 85%. koszt budowy linii to okolo 30-40 mln zl
    • Gość: rahm Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.centertel.pl 19.04.06, 13:02
      I te drzewka sadzilo sie z ta sama mysla. Przystanki zrobi sie na ulicy. Debile
      z gorzowa gora tu i w kraju.
    • Gość: ktosiek Re: Tramwajem na Górczyn IP: 80.51.113.* 19.04.06, 20:57
      a niech ktoś spróbuje dostać się do autobusu lini 126 ok godz 09:40 na
      przystanku przy Przychodni na Piłsudskiego(na przeciw Piotra i Pawła). Jak
      komuś się uda GRATULACJE!!!
      • Gość: gosc Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 21:06
        DZIĘKUJĘ za GRATULACJE!!!.... zamiast kwiatów może byc piwo???
        • budrys77 Re: Tramwajem na Górczyn 19.04.06, 21:34
          Nie ulega jednak wątpliwości, że na Piłsudskiego i Górczyńskiej, coraz częściej
          przydałyby się przegubowce. Jazda w autobusie nabitym po sufit, to nie
          rozwiązanie.
          Dzisiaj, zaobserwowaem też inną niebezpieczną sytuację. Nie pamiętam która, ale
          jedna z linii autobusowych skręca z Piłsudskiego w Czereśniową, jadąc od Berti.
          Ponieważ obecnie Piłsudskiego to trasa ruchu tranzytowego, wielu obcych
          kierowców nie ustępuję autobusom miejskim drogi na lewy - skrajny pas. W tym
          momencie autobus staje w poprzek całej Piłsudskiego, a nawet czasami wymusza
          przejazd!

Inną sprawą są TIRy skręcające na rondzie Górczyńskim w lewo od Górczyńskiej w
          Piłsudskiego, ze środkowego pasa, gdy na lewoskręcie tworzy się korek. W dniu
          dzisiejszym, gdyby nie moja uwaga i doświadczenie kierowcy, zasiliłbym grono
          aniołków:))))) Halo, halo - jest tu jakiś policjant???:)
          • Gość: pieszy Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 22:08
            Ja bym wprowadził komunikację pieszą! Ew. riksze i rowery!!! Dokad wy sie
            ludzie spieszycie?
            • budrys77 Re: Tramwajem na Górczyn 19.04.06, 23:21
              Normalnie zazdroszczę:)
              • Gość: Dominik Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.gorzow.mm.pl 20.04.06, 00:30
                Nie jeżdżę autobusami, więc się nie udzielę w tej kwestii - z pewnością macie
                dużo racji. Chciałem tylko poprzeć budrysa 77 w związku z tymi autobusami
                próbującymi zmienić pas z zatoczki koło przedszkola na piłsudskiego na skrajnie
                lewy. Myślę, że to wina gorzowskich kierowców przezwyczajonych do pustych dróg
                w naszym mieście. Większość z nich jak już naciśnie ten pedał z prawej, to
                ciężko ruszyć nóżką do sąsiedniego pedała hamulca i puścić autobus... Kultura
                jazdy w Gorzowie spada na pysk
          • calama Re: Tramwajem na Górczyn 02.05.06, 12:41
            budrys77 napisał:

> Inną sprawą są TIRy skręcające na rondzie Górczyńskim w lewo od Górczyńskiej
            w
            > Piłsudskiego, ze środkowego pasa, gdy na lewoskręcie tworzy się korek. W dniu
            > dzisiejszym, gdyby nie moja uwaga i doświadczenie kierowcy, zasiliłbym grono
            > aniołków:))))) Halo, halo - jest tu jakiś policjant???:)

Nie jestem zwolenniczka łamania przepisów. Jednak drogowcy mogliby przemysleć
            sprawę tego ronda i możliwość skrętu w lewo z dwóch pasów.
            W piątek przed długim weekendem wracałam z pracy i korek była na całej długości
            Górczyńskiej. Tiry na obu pasach stały, by przed rondem zjechac na jeden pas...
            by skręcic w lewo. Co któryś skręca ze środkowego pasa. Przy takim natęzeniu
            ruchu możnaby na to pozwolić i ustawić odpowiednie znaki.
            Ominęłam wtedy korek jadąc osiedlowymi uliczkami, ale tiry jakoś muszą
            przejeżdżać przez tą ulicę i dobrze byłoby to ułatwić.
    • Gość: gorak Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.gorzow.mm.pl 20.04.06, 00:25
      A w ZG kiedy tramwaje?
      Muszę przypomnieć moją! fraszkę sprzed 2-3 lat:

Kto tramwajem się przejecheć
      Zechce w grodzie winobrania...
      Temu trzeba by garbować
      Skórę do białego rana!

Apropo...
      Od kilku dni jeżdżę po Gorzowie autobusami miejskimi. Oj życie, życie. Odnoszę
      wrażenie, że co lepsze kierowce już wyjechały do Irlandyi lub jakoweś Islandyi.
      Zostały niedobitki:
      A to drzwi za szybko zamykają.
      A to nazbyt piratują.
      A to ostro ruszają lub hamują.
      A to...
      Kiedyś dawno temu uratowałem kobiecie życie, pociągając wściekle za awaryjne
      sznurki w ówczesnych tramwajach. To co? Stare znów wraca!? A jak reagować w
      autobusach miejskich?
      • budrys77 Re: Tramwajem na Górczyn 20.04.06, 07:02
        Kierowcy osobówek i TIRów jadą od ronda górczyńskiego na złamanie karku, tak
        wic trudno się dziwić, że i autobusu nie zauważą:) Z resztą wina leży także
        odrobinę po stronie MPK. Skoro linia musi przebiegać Czereśniową, to trzeba by
        przesunąć przystanek w stronę apteki Cito's i dać autobusowi czięcej czasu na
        zmianę pasa.

A co do tramwajów - ciekawe co zrobiliby z drzewostanem na Piłsudskiego?:)
        • ch-wilenska Re: Tramwajem na Górczyn 20.04.06, 09:46
          Elbląg się rozwija tramwajowo i ludzie są z tego powodu szczęśliwi. Jędrzejczak przypuszcza że za pięć lat ludzie będą się poruszać poduszkowcami, więc sceptycyzm rozumiem. To ten sam koleś, który chciał kolejki linowej, w waszym atrakcyjnym turystycznie kurorcie.
          • budrys77 Re: Tramwajem na Górczyn 20.04.06, 21:59
            Daj spokj ch-wilenska:) Facet kolejki nie wybudował, tramwajów nie rozbudował
            ale za to koleś opasał Gorzów drogami, a pod koniec roku zakończy się budowa
            obwodnicy, o której Elbląg morze tylko pomarzyć:) Powstał aquapark z
            lodowiskiem o jakim nie myślą nawet w Poznaniu. Trwa przebudowa bulwaru itp.
            itd. Nie przepadam za Jędrzejczakiem ale facet ma swoje miejsce w historii
            Gorzowa. Najgorsze jest to, że nie potrafi dobrać sobie współpracowników i zbyt
            często przymyka oko na i ch wpadki. Pozdro
            • Gość: Danny Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 00:39
              O w mordę. Benek czytałeś to? Ja musiałem dwa razy.
              • Gość: warszawiak Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.chello.pl 21.04.06, 12:46
                No moment, Elbląg ma obwodnicę od kilkudziesięciu lat...
                Zresztą, gdybyście sobie przytaszczyli świerkocin w okolice tej słowianki
                to i kolejka linowa mogłaby zafunkcjonować, zoo-safari z taką kolejką to byłby niezły odlot :) ale kto ma jeździć? lwy na basen?
                szkoda że nikt nie ma wizji Gorzowa i okolic jako centrum biurowo logistycznego z mocnym zapleczem rekreacyjno-rozrywkowym
                chociaż ten pomysł bardziej pasuje do Zielonej Góry, która nie ma tak malowniczego położenia, ale bliżej jej do stworzania takiego centrum obsługującego logistykę na Berlin Poznań Wrocław Drezno... w promieniu 100km - idealne miasteczko do stworzenia centrum
                • budrys77 Re: Tramwajem na Górczyn 21.04.06, 13:05
                  A czym Ty chcesz dojechać do Zielonej Góry, by tworzyć tam centra logistyczne
                  dla Drezna, Lipska, Berlina itp. itd???:) Szynobusem relacji Zbąszynek-ZG????
                  Najpierw niech drogi wybudują. To samo z resztą tyczy się Gorzowa.

> szkoda że nikt nie ma wizji Gorzowa i okolic jako centrum biurowo
                  logistycznego
                  > z mocnym zapleczem rekreacyjno-rozrywkowym

Po pierwsze Gorzów to nie Warszawa i nie bierz tego miasta warszawską miarą.
                  Gorzów może jedynie nastawić się na obsługę Poznania, Berlina i Szczecina.
                  Centrum biurowe, to już totalna abstrakcja.
                  Co do wizji rozwoju zaplecza rekreacyjno-rozrywkowego, to były i są pomysły,
                  jak choćby budowa megakompleksu kasyn i hoteli przez kapitał amerykański.
                  Niestety "warszawka" nie zgadza się na zmianę prawa, by to umożliwić. Miasto
                  wielkości Kostrzyna, może mieć co najwyżej 50 jednorękich bandytów...
                  Amerykanie chcieli postawić kasyna i hotele na miarę Las Vegas. Dla
                  Berlińczyków oczywiście.
                  • lepian4 Re: Tramwajem na Górczyn 21.04.06, 13:19
                    Ale jako, ze od lat mamy centrum logistyczne w Warszawie...
                  • Gość: Warszawiak Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.chello.pl 21.04.06, 13:27
                    No, to akcja na dziesięciolecie... ZG ma całkiem znośne wkrótce połączenia drogowe z Wrocławiem nieco gorzej z Dreznem, a kolejowe z Poznaniem, Wrocławiem i Berlinem... Zaplecze szkolnictwa uzupełnia tę atrakcyjność
                    Racja, rzeczywiście Warszawa, to inna bajka, ale trzeba szukać moim zdaniem wizji biznesowej dla miasta na gruncie jego potencjału. Pytanie, z jakiego powodu ma ktoś z zewnątrz wrzucać do miasta dużą, średnią i małą kasę i to pytanie w perspektywie 15 lat stawiam.
                    Wygoda życia, to bardzo ważna rzecz. Komunikacja tramwajowa wydaje mi się konieczna, żeby nie zapchać miasta, zwłaszacza jak czytam, że Górczyn wzbogaca się o kolejną halę handlową... A co dalej z miastem? Zresztą nie wiem czemu zamiast wydawać kasę na bzdetne biuro promocji, nie ogłosić konkursu na menedżera miasta, myślę, że już 20.000 pensji dla zwyciężcy zwróciłoby się. :)
                    Ale ja w to nie wchodzę :) nie umiem takich rzeczy :)
                    • budrys77 Re: Tramwajem na Górczyn 21.04.06, 17:30
                      > A co dalej z miastem? Zresztą nie wiem czemu zamiast
                      > wydawać kasę na bzdetne biuro promocji, nie ogłosić konkursu na menedżera
                      miast
                      > a, myślę, że już 20.000 pensji dla zwyciężcy zwróciłoby się. :)

Bravo, bravo bravissimo:) Podpiszę się pod tym "obyma ręcyma"! Gorzowski
                      wydział promocji miasta jest... poprostu jest:)))
                      • Gość: Warszawiak Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.chello.pl 21.04.06, 22:45
                        No, tylko, że ciągle zapominam jak to wygląda z gozowskiej perspektywy.
                        Nawet kampania reklamowa miasta ma nikłe szanse jeśli miasto hołduje
                        estetycznym rozwiązaniam braci Sierakowskich.

Nota bene, nie doszukałem się kapituły wyłaniającej logo 750-lecia.
                        Co wy tam wyprawiacie???
                        Nie wiem czy ten badziew jeszcze istnieje, ale najbardziej napuszeni graficy
                        chyba w "agencji reklamowej" SPIN szpanują?

Czy miasto sobie nie zdaje sprawy, że w tym mieście nie ma żadnego specjalisty
                        od reklamy? Jakieś grupki oszołomów z maszyną offsetową i komputerem nadal?
                        Po prawdzie ludzie tacy mają rację bytu od Poznania wzwyż, niech Wam Szczecin
                        ze swoim oskarem i tą drugą nie ściemnia :)

Proponuję w tej dziedzinie przynajmniej dogadać się z trzema sieciowymi
                        agencjami reklamowymi i wysłać najzdolniejszych tam na półroczne staże.
                        Tylko niech ich wybiera dyr kreatywny agencji. No i dla najlepszego młodziaka
                        kontrakt na 5 lat plastyka miejskiego współpracującego z menedżerem miasta...
                        Proste.
                • Gość: Elblążanin Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.08.06, 21:46
                  w dodatku własnie obwodnica Elbląga jest przebudowywana na droge dwujezdniowa:D
                  jak nie znasz Elblaga, nic nie pisz.
                  Pozdrawiam Warszawiaka
        • Gość: MPK :P Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 08:26
          > Skoro linia musi przebiegać Czereśniową, to trzeba by
          przesunąć przystanek w stronę apteki Cito's

po 1 to nie MZK wytycza przystanki, tylko UM, po 2 - ile osob by zaczelo
          marudzic ze autobus staje na drodze, a 100m dalej ma zatoczke?
    • Gość: tram-wa-jarz Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 23:33
      Ale tu o tramwajach chyba gadka być miała?
      • budrys77 Re: Tramwajem na Górczyn 22.04.06, 00:10
        Hmmm, Warszawiaku - nie liczysz chyba na to, że Gorzowiacy będą kalać własne
        gniazdo online? Poznań, Szczecin, Wrocław... tu jest Gorzów który kochamy jakim
        jest. Koniec i kropka.
        A co do nowych linii bimby - pierwej na Górczyn!
    • Gość: tytan38 Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.gorzow.mm.pl 02.05.06, 10:39
      Mamy tramwaje,niech linie tramwajowe,będą ogólnie dostępne,cz to Górczyn ,czy
      Słoneczne,to wygoda komunikacji,niech wszyscy z niej korzystają,a ni tylko
      wybrani...
      • andrzejusa Re: Tramwajem na Górczyn 03.08.06, 22:04
        czesc forumo!
        wiec jak widac ,
        nic dodac nic ujac;
        jedrzejczak powaznie powinien sie zastanowic
        nad linia tramwajowa na gorczyn!

ma szanse na jeszcze wiecej glosow,
        ale niech sie ustosunkuje
        i wreszcie jasno powie: TAK!

potrzebujemy nowych lini tramwajowach!

a co do kultury jazdy w gorzowie,
        to moim zdaniem ,
        od czasu remontu mostu i totalnego zapchania walczaka,
        poprawila sie bardzo.

najlepiej widac to wlasnie na walczaka przy czeresniowej,
        milo bardzo jak wpuszczaja,
        chociaz karki koszmarne i omijam to jak tylko moge!

pozdrowienia.
      • Gość: trm Re: Tramwajem na Górczyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 08:31
        szkoda tylko ze w gorzowie tramwaje sa takei stare, toc to zabytki z lat 60
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka