Dodaj do ulubionych

Chwila szczerości

23.04.03, 15:27
Grzegorz Kołodko, wicepremier, minister finansów:
"Najważniejsze rozterki ekonomisty i intelektualisty zaplątanego w politykę
biorą się stąd, że to, co jest racjonalne ekonomicznie, jest nie do przyjęcia
na gruncie polityki. To, co jest konieczne, jest niemożliwe"

Tak mówią socjaliści. Liberałowie mówią tak: "to, co jest konieczne - trzeba
po prostu zrobić". Jak długo jeszcze polityka ma wygrywać z racjonalną
ekonomią?
Obserwuj wątek
    • aborys Re: Chwila szczerości 23.04.03, 15:29
      klin napisał:

> Grzegorz Kołodko, wicepremier, minister finansów:
      > "Najważniejsze rozterki ekonomisty i intelektualisty zaplątanego w politykę
      Ciekawe, skąd Kołodko wie, jakie ma rozterki intelektualista?
      • klin Re: Chwila szczerości 23.04.03, 15:31
        Pewnie miał na myśli Rosatiego.
        • enki Re: Chwila szczerości 23.04.03, 15:48
          pewnie czerpie z forum gorzów, na którym grupa intelektualistów jest nadzwyczaj
          licznie reprezentowana,
          • aborys Re: Chwila szczerości 23.04.03, 15:51
            enki napisał:

> pewnie czerpie z forum gorzów, na którym grupa intelektualistów jest
            nadzwyczaj licznie reprezentowana,
            O nie!
            Na Forum Gorzów nie roztrząsaliśmy rozterek ekonomicznych.
            Były wątki o rozterkach seksualnych, wojennych, kulinarnych, muzycznych i
            religijnych.
            Skubany Kołodko podgląda też inne fora.
            • gnomek Re: Chwila szczerości 23.04.03, 23:08
              aborys napisał:
              > O nie!
              > Na Forum Gorzów nie roztrząsaliśmy rozterek ekonomicznych.
              > Były wątki o rozterkach seksualnych, wojennych, kulinarnych, muzycznych i
              > religijnych.
              > Skubany Kołodko podgląda też inne fora.

np. forum Kobieta
            • arwena Re: Chwila szczerości 24.04.03, 00:12
              aborys napisał:
              > > pewnie czerpie z forum gorzów, na którym grupa intelektualistów jest
              > nadzwyczaj licznie reprezentowana,
              > O nie!
              nie?!?! nielicznie? byc moze w ogole?
              i nikt nie oburza sie na takie dictum?
              no coz, pozostaje zgodzic sie z borysem znawca forumowych rozterek
              ;)))
      • ula_ Re: Chwila szczerości 23.04.03, 23:24
        aborys napisał:

> Ciekawe, skąd Kołodko wie, jakie ma rozterki intelektualista?
        Dzieci z sąsiedztwa głośno o tym na podwórku opowiadały.... usłyszał...
        • sela1 Re: Chwila szczerości 23.04.03, 23:41
          ula_ napisała:

> Dzieci z sąsiedztwa głośno o tym na podwórku opowiadały.... usłyszał...

Na pewno nie były to Twoje dzieci.
          • klin Re: Chwila szczerości 23.04.03, 23:43
            No, ładnie. Dzieci w niebezpieczeństwie. Krew się poleje. Ani chybi.
            • ula_ Re: Chwila szczerości 24.04.03, 00:11
              klin napisał:

> No, ładnie. Dzieci w niebezpieczeństwie. Krew się poleje. Ani chybi.
              Dzieci nie krzywdzę :)
              Prowokacje i chamstwo mnie nie wzruszają :)
              ;)
              • wp15 Re: Chwila szczerości 24.04.03, 12:23
                ula_ napisała:

> Prowokacje i chamstwo mnie nie wzruszają :)

Ja mogę kpić i szydzić z kogokolwiek, ale ze mnie wara! Kłania się Kali od
                Sienkiewicza.
          • gnomek Re: Chwila szczerości 23.04.03, 23:46
            sela1 napisała:

> Na pewno nie były to Twoje dzieci.

Aleś ćwok.
            • sela1 Re: Chwila szczerości 23.04.03, 23:50
              gnomek napisała:

> Aleś ćwok.

Z lustrem gadasz ?

• enki Re: Chwila szczerości 24.04.03, 05:23
                Pamiętaj, że ćwokiem zostajesz jeżeli:
                - twoja opinia nie jest zgodna z linią forumowych autorytetów - np. wątek o
                Zysnarskim,
                - jesteś zwolennikiem SLD,
                - nie jesteś zwolennikiem SLD, ale nie zgadzasz się z bezpodstawną krytyką,
                - etc.
                Później grozi ci "zaszczcie" - mobilizacja obrońców jedynej słusznej mysli.
                Zasadniczo starają się tu wprowadzić dyktaturę idei. Taka liberalna bolszewia.
                A więc dla zasady zgódź się z twierdzeniami:
                - Kołodko jest zły i zawsze będzie zły - przecież wie to nawet wykładowca
                sławnej na całym świecie wyższej szkoły zawodowej (jak jest taki dobry, to
                dlaczego nie został na AE?)
                - myśl liberalna jest najlepsza na świecie - wiesz, to jak z komunizmem -
                trzymamy się sztywno dogmatów (no bo wiadomo dogmaty, i PRAWDA AUTORYTETÓW).....
                P.W. - Psychologia Internetu - rozdział poświecony grupom dyskusyjnym oraz
                innego rodzaju agorom doskonale opisuje forumową rzeczywistość....

A teraz naprzód kundelki, do ataku!!!!!!!!!!!!!!!!!! W imię wyższych
                racji!!!!!!!!!!
                • klin Re: Chwila szczerości 24.04.03, 09:51
                  Początkowy cytat prof. Kołodki wyraźnie mówi o obowiązującym w SLD prymacie
                  polityki nad gospodarką, zgodnej zresztą z naukami pana Marksa. Nie jest to dla
                  mnie żadne odkrycie. Niemniej wartym odnotowania jest fakt, że minister
                  finansów publicznie się do tego przyznaje. Profesor ekonomii Kołodko, który
                  będzie się wypowiadał jako ekonomista i nie będzie próbował w imię
                  tajemniczych "celów politycznych" wciskać elektoratowi zwykłego kitu, będzie
                  zasługiwał jeśli nie na aprobatę, to przynajmniej na szacunek.

Co znaczy "to, co jest konieczne, jest niemożliwe"? Dokładnie tyle, że prof.
                  Kołodko wie, jakie kroki należałoby podjąć w celu rzeczywistej naprawy
                  publicznych finansów i zapoczątkowania dynamicznego rozwoju gospodarczego. Wie,
                  ale swojej wiedzy nie spożytkuje, ponieważ pociągnęłoby to zbyt wysokie koszty
                  polityczne, mówiąc wprost - odwrócenie się od SLD jego żelaznego elektoratu.
                  Autorytetu naukowego nie da się pogodzić z polityczną prostytucją. Nie ma na to
                  rady, co zresztą bezwstydnie prof. Kołodko w tym cytatcie przyznaje.

Jestem zdania, że istnieje możliwość uprawiania polityki bez przedkładania
                  interesów partyjnych nad narodowe i odwoływania się do populistycznych chwytów.
                  Prof. Kołodko jest, niestety, tej tezy całkowitym zaprzeczeniem.

Na marginesie. Łacno na ćwoka wyjść może ktoś, kto swoich dyskutantów nazywa
                  np. kundelkami.
                  • enki Re: Chwila szczerości 24.04.03, 10:15
                    przepraszam za kundelki!!!! (poniosło mnie niepotrzebnie)

intelektualna prostytucja (może być naukowa) - Balcerowicz, Staniszkis etc.
                    zawsze wokół polityków pojawiały się autorytety naukowe, tylko dlaczego te
                    stojące po stronie liberałów roszczą sobie prawo do bycia "niezaleznymi"?
                    Zauważ, że PTE kiedy skrytykowalo prof. Balcerowicza zostało nazwane
                    dyspozycyjnym.............. - wczęsniej występowało na marginesie dyskusji
                    ekonomicznej; brak czasu, później rozwinę*
                    Jednym z doradców "S" był pewien prof. hmmmm zapomniałem nazwiska Kurowski (?)
                    (wstyd), do czasu akceptowania (pełnego) transformacji był uznanym autorytetem,
                    kiedy zakwestionował WIELKI PLAN WSKAZUJĄC m.in. na groźbę ogromnego
                    bezrobocia, to w GW ukazał się cykl artykułów dezawuujacych wiedzę profesora,
                    wątpiących w jego umiejętności..... szybko znalazło to przełożenie na stosunek
                    opinii publicznej.
                    Kołodko - w okresie sprawowania urzędu nie nastąpiły dynamiczne zmiany in
                    minus, które by wynikały z jego działalności, ale media atakowały, i zmianiała
                    się percepcja opinii publicznej; spotykałem się z osobami, które nie miały
                    zielonego pojęcia o ekonomii o rynkach finansowych jednak uważały kołodkę za
                    kretyna - dlaczego ? - przecież napisano, że jest kretynem; obecnie na forach
                    dyskusyjnych byle chłystek pluje na Kołodkę chociaż nigdy w życiu nie widział
                    ustawy budżetowej, ustawy podatkowej etc; i to jest dobre, warto jednak
                    spróbować stanąć w obronie wicepremiera - rekacja adwersarzy jest szybka, i
                    pełna nienawiści.................................
                    ale polecam "Zagadnienia leninizmu" autorstwa J.Stalina, jak zauważysz można
                    jedynie zmienić podmioty (ale również ideę) i będzie pasowało do naszej
                    sytuacji ;)

przy założeniu, że wygospodaruję wolny czas :)
                    pozdro
                    ps. ja lubię kołodkę za to, że nie padł na kolana przed mediami, odważył się
                    sprzeciwić "niezaleznym"
                    autorytetom.....................................................................
                    .
                    nie wiem czy Kołdko ma rację, ale wiem że nie ma ludzi nieomylnych, za
                    nieomylnych uważali się marksiści i kiepsko skończyli
                    • klin Re: Chwila szczerości 24.04.03, 10:45
                      Z Balcerowicza populiści zrobili głównego winowajcę wszelkich nieszczęść. Jego
                      nazwiskiem bez przerwy wycierają sobie buzię najróżniejsi populiści od Millera,
                      poprzez Kropiwnickiego, Kalinowskiego, Janowskiego, na Lepperze kończąc.
                      Gospodarczy liberalizm w sposób naturalny jest odrzucany przez wszystkie
                      środowiska o charakterze zachowawczym.

W przeciwieństwie do Kołodki, Balcerowicz nigdy nie uznawał prymatu polityki
                      nad gospodarką. Podstawowym powodem rozłamu w koalicji AWS/UW było odrzucenie
                      programu naprawy finansów publicznych autorstwa Balcerowicza. Jak wyglądałaby
                      nasza sytuacja gospodarcza po wprowadzeniu podatku liniowego sześć lat temu,
                      zgodnie z programem zawartym w "białej księdze" Balcerowicza? Moim zdaniem,
                      znaczenie lepiej niż obecnie. Program został wycięty przez populistów z AWS z
                      dużym wsparciem ze strony prezydenta i SLD. UW utonęła, ponieważ jej szef
                      zajmował się gospodarką, nie polityką.

Nie sądzę, żeby można było porównywac postawę Kołodki do Balcerowicza. Niemniej
                      obaj "cieszą się" najniższymi wskaźnikami zaufania społecznego. Według mnie
                      wniosek z tego wynika prosty: w każdym rządzie minister finansów jest narażony
                      na najcięższe populistyczne ataki ze strony opozycji. Jeśli tak, to trzeba na
                      tym stanowisku robić swoje, nie licząc na wielkie poparcie społeczne, którego i
                      tak nie da sie osiągnąć. Kołodko musi odejść.
                      • enki Re: Chwila szczerości 24.04.03, 11:44
                        klin napisał:

> Z Balcerowicza populiści zrobili głównego winowajcę wszelkich nieszczęść.
                        Jego
                        > nazwiskiem bez przerwy wycierają sobie buzię najróżniejsi populiści od
                        Millera,
                        >
                        > poprzez Kropiwnickiego, Kalinowskiego, Janowskiego, na Lepperze kończąc.
                        > Gospodarczy liberalizm w sposób naturalny jest odrzucany przez wszystkie
                        > środowiska o charakterze zachowawczym.

Teraz demonem jest Kołodko :) a i populiści się znajdą, liniowy jako panaceum
                        czyż to nie jest populizm (oczywiście nastawiony na określoną grupę odbiorców)
                        >
                        > W przeciwieństwie do Kołodki, Balcerowicz nigdy nie uznawał prymatu polityki
                        > nad gospodarką. Podstawowym powodem rozłamu w koalicji AWS/UW było odrzucenie
                        > programu naprawy finansów publicznych autorstwa Balcerowicza. Jak wyglądałaby
                        > nasza sytuacja gospodarcza po wprowadzeniu podatku liniowego sześć lat temu,
                        > zgodnie z programem zawartym w "białej księdze" Balcerowicza? Moim zdaniem,
                        > znaczenie lepiej niż obecnie. Program został wycięty przez populistów z AWS z
                        > dużym wsparciem ze strony prezydenta i SLD. UW utonęła, ponieważ jej szef
                        > zajmował się gospodarką, nie polityką.

Część planu balcerowicza miała jednak umocowanie politycznie ;) Chyba, że
                        członkowie UW mają przywilej występowania jako "niepolitycy" (w zalezności od
                        zapotrzebowania i koniunktury) ;)
                        Nie wiem jak wyglądałaby sytuacja po wprowadzeniu liniowego, ale wiem tylko
                        tyle, że modele ekonomiczne tylko w kilku procentach odpowiadają
                        rzeczywistości. Ale oczekuję na rzetelny model, którego r = 50% :) Gdyby babcia
                        miała wąsy ;)

> Nie sądzę, żeby można było porównywac postawę Kołodki do Balcerowicza.
                        Niemniej
                        >
                        > obaj "cieszą się" najniższymi wskaźnikami zaufania społecznego. Według mnie
                        > wniosek z tego wynika prosty: w każdym rządzie minister finansów jest
                        narażony
                        > na najcięższe populistyczne ataki ze strony opozycji. Jeśli tak, to trzeba na
                        > tym stanowisku robić swoje, nie licząc na wielkie poparcie społeczne, którego
                        i
                        >
                        > tak nie da sie osiągnąć. Kołodko musi odejść.

Mam znajomych. On zarabia bardzo dobrze – grubo ponad 10 tys., ona podobnie.
                        Byli zwolennikami lewicy, ale dostali szału jak Kołodko przedstawił propozycje
                        podatkowe. Nam zabierać, my nie będziemy mogli skorzystać z ulgi (chyba
                        odpisywali z 5 tys.)?! Wstyd i hańba – precz z Kołodką!!!! Vide retoryka TVN
                        Fakty – cyniczny Lis opowiada urbi et orbi o krzywdzie biednych ludzi, którzy
                        nie będą mogli dokonać odpisów – w tle wielodzietna rodzina należąca do
                        agregatu nazywanego ubóstwem, brak T.Lisa, który pokazuje nieszczęsną osobę
                        należącą do faktycznych beneficjantów ulg (stanowią nie więcej niż 5%
                        społeczeństwa). Kołodko zabiera UBOGIM.
                        Wydaje mi się, że największa podwyżka podatków miała miejsce w okresie
                        Balcerowicza – vide akcyza na paliwo J , ale wtedy była uzasadniona
                        ideologicznie – wyobraź sobie reakcję mediów w momencie gdy z analogicznym
                        pomysłem pojawiłby się wicepremier K.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale ponownie określiłeś pewien krąg ekonomistów jako
                        grupę nieomylnych. Ja znam jednego nieomylnego – czasami występuje w trzech
                        osobach – Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty.
                        A’propos – w PB zaczynają się pojawiać głosy o nieadekwatnej do sytuacji
                        gospodarczej polityce pieniężnej ;) - na stos z heretykami!!!!!!!!!!!!!!!!

Podatek liniowy – mantra – poziom aksjomatu, tak jest i nie podlega to
                        dyskusji. AMEN

Jak będzie podatek liniowy, to będę miał więcej kasy, którą zainwestuję w
                        fabrykę na Ukrainie – tania siła robocza, w obligacje (dobrze oprocentowane), a
                        konsumpcja tylko towarów z importu ;)

• klin Re: Chwila szczerości 24.04.03, 12:02
                          enki napisał:

> Nie wiem czy zauważyłeś, ale ponownie określiłeś pewien krąg ekonomistów jako
                          > grupę nieomylnych. Ja znam jednego nieomylnego – czasami występuje w trzech
                          > osobach – Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty.
                          > Podatek liniowy – mantra – poziom aksjomatu, tak jest i nie podlega to
                          > dyskusji. AMEN

Jaki aksjomat? Jaka mantra? Jaka nieomylność?! Niby dlaczego nie podlega
                          dyskusji? Wcale nie próbujesz jej podjąć i wylewasz żale, że jej nie
                          dopuszczam... Czy to jest uczciwe?

Nie interesuje mnie, kogo pokazuje Lis. Ulgi i zwolnienia należy bezwzględnie
                          ciąć, ale skutkiem nie może być wzrost obciążeń podatkowych. Nie podoba Ci się
                          Lis, dyskutuj z Lisem. Nie zgadzasz się ze mną - odpowiadaj na to, co ja
                          napisałem.

Zamiast powoływać się na Trójcę Świętą, przekonaj mnie, że wysokie podatki
                          służą rozwojowi gospodarczemu.
                        • bart.q Re: Chwila szczerości 24.04.03, 15:44
                          enki napisał:

> Podatek liniowy – mantra – poziom aksjomatu, tak jest i nie podlega
                          > to dyskusji. AMEN

Niektórzy znają ciekawsze mantry:
                          "Czasem na kwaśno, czasem na słodko,
                          Dobrze nam zrobi Grzesiek Kołodko."
                          • enki Re: Chwila szczerości 24.04.03, 15:54
                            bart.q napisał:

>
                            > Niektórzy znają ciekawsze mantry:
                            > "Czasem na kwaśno, czasem na słodko,
                            > Dobrze nam zrobi Grzesiek Kołodko."

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzziiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeewwwwwwwwwwwwwwwww :O
                            • bart.q Re: Chwila szczerości 24.04.03, 17:50
                              enki napisał:

> zzzzzzzzzzzzzzzzziiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeewwwwwwwwwwwwwwwww :O

Uważaj na muchy.
                            • arwena Re: Chwila szczerości 25.04.03, 07:42
                              enki napisał:
                              zzzzzzzzzzzzzzzzzzzziiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeewwwwwwwwwwwwwwwww :O
                              nie ma to jak dobry stary argument w dyskusji
                              ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka