Dodaj do ulubionych

Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie

• Gość: adamdark01 Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.red.bezeqint.net 31.07.07, 12:56
      No,pięknie popisali się inżynierowie i architekci,którzy planowali i opracowali
      wymiary pracy tego ronda,chyba wykonali pracę po pianemu.
    • Gość: public enemy uk podziekujcie ekologom ze w Polsce niema autostrad. IP: *.acn.waw.pl 31.07.07, 13:02
      ekolodzy to mordercy, dzieki nim ginie w Polsce 15 osob dziennie na drogach. sa
      gorsi niz pijani kierowcy.
      • zetkaf Re: podziekujcie ekologom ze w Polsce niema autos 31.07.07, 19:56
        Jesli chodzi o tytul twojej wypowiedzi: pijesz do Rospudy? To doczytaj,
        rozwiazanie ekologow moze byc szybciej wybudowane, niz droga, ktora nie mozna
        budowac przez 6 najlepszych miesiecy sezonu budowlanego...

> ekolodzy to mordercy, dzieki nim ginie w Polsce 15 osob dziennie na drogach.
        Ciekawa teoria. A o czym konkretnie mowisz? W jaki sposob ekolodzy sie do tego
        przyczyniaja? Czy to oni kaza sie rozbijac tym ludziom? A moze jakies plachty
        umieszczaja, wroga energie kosmiczna zbieraja, zeby do wypadkow dochodzilo?
    • Gość: kierowca komunikac Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: 83.238.22.* 31.07.07, 13:32
      policja najlepiej zwala na kierowcow bo debile nic sie nie znaja mysla ze
      radiowoz to autobus
    • login_tymczasowy Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 14:05
      Postawic zakaz wjazdu autobusow.
    • Gość: abc Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.hascom.com.pl 31.07.07, 14:41
      Może warto się zastanowić też przy innych ulicach i sprawdzić ,gdzie autobusy
      nie mieszczą się i muszą wjeżdżać na 2 pasy np. ul.Kasprowicza róg ulicy
      Oczapowskiego. To chyba należy do ZTM.
      • Gość: Danny Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:07
        >Może warto się zastanowić też przy innych ulicach i sprawdzić ,gdzie autobusy
        >nie mieszczą się i muszą wjeżdżać na 2 pasy
        Autobusy nie mieszczą się przy wjeździe i zjeździe z ronda
        Odrodzenia/Piłsudskiego, które ma aż 80m2 średnicy.
        • zetkaf Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 19:54
          > Odrodzenia/Piłsudskiego, które ma aż 80m2 średnicy.
          Od kiedy srednice podaje sie w metrach kwadratowych? To moze jeszcze raz
          napisz, co chciales napisac ;)
      • zetkaf Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 19:50
        > Może warto się zastanowić też przy innych ulicach i sprawdzić ,gdzie autobusy
        > nie mieszczą się i muszą wjeżdżać na 2 pasy np. ul.Kasprowicza róg ulicy
        > Oczapowskiego. To chyba należy do ZTM.
        Btw, zastanowic sie, czemu sie nie mieszcza. Bo jesli jeden autobus sie miesci,
        a drugi (taki sam) juz nie, to chyba raczej wina kierowcy, niz ronda?
    • logoin Dzisiaj Kaczyński- prezydent i jakis ministrerek 31.07.07, 14:49
      od dróg nawijali że poprawia sie się stan bezpieczeństwa dróg,hehehehehe
    • Gość: marc Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.crowley.pl 31.07.07, 14:53
      Przeanalizujmy...
      Najpierw tytuł: "Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie" i lament kierowców
      autobusów, że "nowe rondo (...) jest zbyt ciasne". Czyli ich autobusy się niby
      NIE MIESZCZĄ! Zaraz potem mamy zdanie, że "autobusy (...) z trudem mieszczą się
      na jednym pasie jezdni". Czyli jednak SIĘ MIESZCZĄ!
      Ale napięcie spada, więc znów nakręcimy temat!
      "Sprawdziliśmy na miejscu i rzeczywiście obawy kierowców się potwierdziły."
      Czyli niby autobusy SIĘ NIE MIESZCZĄ! A zaraz uzupełnienie: "Przy wjeździe na
      rondo przód autobusu zajmuje także wewnętrzny pas jezdni na rondzie". A skoro
      wjechał, to jednak się ZMIEŚCIŁ, n'est-ce pas?
      Ja rozumiem - sezon ogórkowy, ale może przydałoby się trochę konsekwencji i
      rzetelności?! Może tytuł "Autobusy LEDWO mieszczą się na nowym rondzie"
      bardziej odpowiadałby prawdzie? Ale wtedy nie trafiłby do wydania
      ogólnopolskiego, prawda?!
      Żenada.
      Poza tym podpisuję się pod opinią kolegi kilka postów wyżej - jazdy rondami
      trzeba się nauczyć. Ronda to nie idealne, ale optymalne rozwiązanie w polskich
      realiach.
    • Gość: jelinek Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 15:56
      W Jeleniej Górze zbudowano rowe rondo na którym od czasu do czasu wywraca się
      tir. Według wykonawców rondo zostało zbudowane zgodnie z normą. Dużo podrużuję
      samochodem po świecie ale czegoś takiego nie widziałem
      • Gość: Glonojad Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.internettv.atman.pl 01.08.07, 09:15
        Fakt, nigdzie na świecie kierowcy TIRów nie mają takiej niechęci do naciskania
        hamulca i przestrzegania przepisów :p
    • Gość: observer Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.centertel.pl 31.07.07, 16:13
      A tak a propos, to sorki, ale nie mogę zrozumieć tego zdania:

"Przed tym rondem nie ma znaków informujących, że z wewnętrznego pasa można
      zjechać z ronda. Taka sytuacja jest np. na rondzie Wyszyńskiego, ale na
      Zawarciu mamy skrzyżowanie z ruchem okrężnym, na którym obowiązują przepisy jak
      na zwykłym rondzie, których niestety wielu kierowców nie zna."

Czy ktoś może dokonać wykładni zrozumiałej dla kierowcy z kilkunastoletnim
      stażem? Jakie znaki są na rondzie Wyszyńskiego? "przepisy jak na zwykłym
      rondzie" ??? To jakie są ronda? Zwykłe i niezwykłe? A jakie zasady są na
      zwykłym rondzie?
      Pomóżcie!
      • Gość: Danny Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 19:16
        >A jakie zasady są na zwykłym rondzie?
        >Pomóżcie!
        Odpowiedź dałem po pierwszym pytaniu w tym wątku
    • e_werty Modernizacja... 31.07.07, 17:17
      Co za problem? Za 1/2 roku sie zmodernizuje... okazja do zarobku! Nikt za błędy
      w sztuce nie odpowiada!
      • Gość: matthias Re: Modernizacja... IP: *.gorzow.mm.pl 31.07.07, 18:55
        I znowu na 2 lata przeprawe zamkna :D
    • zetkaf Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 19:34
      Po pierwsze, nie wyjezdzac mi z tekstami, ze to jest rądo, a nie rondo. TO
      WLASNIE JEST RONDO, ZGODNE Z DEFINICJA RONDA.
      Po drugie, tak, to rondo ma wyhamowac wszystkich debili, ktorzy wbijaja sie w
      skrzyzowanie z predkoscia 150 kmph. Teraz albo wyhamuje, albo wbije sie w
      dominante (mam nadzieje, ze bedzie latwo zmywalna, choc z drugiej strony
      ostrzezenia na przyszlosc moga byc zbawienne dla innych). Przynajmniej sami sie
      zabija, nie zabijajac innych i nie beda ciazyc komus na sumieniu.
      Po trzecie, jesli rondo jest zgodne z normami, znaczy, ze powinno sie przyjrzec
      normom. Albo normy sa kretynskie (i wtedy ktos sie powinien wziasc za tych, co
      je ustanowili), albo... pozostawiaja wolne furtke w zaleznosci od tego, czy
      chcemy wpuscic tiry na rondo, czy wlasnie chcemy je zablokowac. W tym
      konkretnym wypadku chciano ograniczyc ruch tirow, bo te maja jechac OBWODNICA,
      a nie pchac sie przez centrum.
      Po czwarte, milo, ze ktos w tym miescie zaczyna budowa ronda, a nie
      skrzyzowania z wysepka. Wyjezdzanie z tekstami, ze znow te same niekompetentne
      osoby popelniaja te same bledy... nie, te osoby zmadrzaly lub sa nowe, i powoli
      sie ucza, jak to robic. Zaczynaja probowac nowych, lepszych rozwiazan, jeszcze
      niedopracowanych, ale widac poprawe. Szkoda jedynie, ze nie ucza sie na bledach
      np. Skwierzyny.
      Po piate, to ze sie nie zmiesci tir, dobrze swiadczy o konstruktorze, skoro
      dostal prikaz, ze tiry maja sie nie zmiescic, i sie nie mieszcza. Z autobusami
      gorzej, skoro z zalozenia mialy jezdzic przez to rondo. Pozostaje pytanie, czy
      to wina ronda, czy kierowcow. Wezmy rondo pomiedzy tesco a slowianka. Tam
      autobusy MIESZCZA SIE na jednym pasie, jadac wolno. Mimo to, 90% autobusow sie
      nie miesci. Bo sie nie chce przed rondem wyhamowac. ROZSTRZELAC!!!

No dobra, to tyle podsumowania juz istniejacych watkow. Teraz o samym artykule
      i wypowiedzi policjanta:
      > - To dopuszczalna sytuacja, pod warunkiem że kierowca długiego pojazdu, np.
      > autobusu, nie wymusza pierwszeństwa na kierowcach jadących już na rondzie -
      To moje pytanie: jest autobus na rondzie, nie wazne, czy od dawna, czy dopiero
      wjezdza. Ja jade wewnetrznym pasem, on sie nie miesci w swoim, dochodzi do
      stluczki. Ja powinienem zachowac wzmozona czujnosc i przewidziec "dajace sie
      przewidziec zagrozenia", wiec wina moze byc moja. Tylko, czy to jest dajace sie
      przewidziec zagrozenie? Skad ja mam wiedziec ze autobus sie nie zmiesci?
      Wlasnie dlatego nie mam prawka na autobusy, bo nie jestem w stanie m.in.
      oszacowac, czy autobus sie zmiesci na rondzie, czy nie, a wiec nie jestem w
      stanie przewidziec zagrozenia, no nie? ;) Pokretny wywod, ale obawiam sie, ze
      jak to ja bym wjechal w autobus, ktory nie zmiescil sie na pasie, to dlugo
      musialbym ta oczywista racje tlumaczyc panu policjantowi.

> Zauważyłem, że wielu kierowców, jadąc na rondzie wewnętrznym pasem, przy
      > zjeżdżaniu z ronda w jedną z ulic zajeżdża drogę kierowcom jadącym
      > zewnętrznym pasem. Jest to wymuszenie pierwszeństwa
      Panie policjancie, mnie zastanawia jedno. Jade sobie mostem, wjezdzam na rondo.
      Jedyny zjazd, jaki mam, to w kierunku stacji BP, a wiec jest to lewoskret. Wiec
      jakim cudem ktokolwiek znajduje sie na pasie zewnetrznym (prawym)? Znaczy co,
      prawym pasem skreca w lewo? A co mowia przepisy na ten temat?
      Pozostaje inne pytanie: ja wjezdzam na rondo na pas srodkowy, jadac na wprost.
      Inny kierowca wjezdza rownolegle ze mna na pas zewnetrzny, wiec zgodnie z
      przepisami powinien najpozniej na wprost zjechac. Na wprost sa dwa pasy
      zjazdowe. Ja zjezdzam na wprost, on jedzie dalej rondem i jest >BUM<. Kto jest
      winny:
      - ja, ze wymusilem pierwszenstwo, mimo, iz zgodnie z przepisami nie powinno byc
      wogole toru kolizyjnego, a wiec kwesti pierwszenstwa wogole nie powinno byc
      - on, gdyz przez nieprawidlowa jazde doprowadzil do powstania toru kolizyjnego?
      Bo PIERWOTNA przyczyna wypadku bedzie jego nieprawidlowa jazda, a nie moja.

> Przed tym rondem nie ma znaków informujących, że z wewnętrznego pasa można
      > zjechać z ronda
      A chcialbym spytac, jak taki znak wyglada? Bo w moim KRD (dodatek do
      Rzeczpospolitej, jak by ktos mial watpliwosci co za wydanie) takowego znaku nie
      ma.

> na którym obowiązują przepisy jak na zwykłym rondzie
      A jakie przepisy obowiazuja na rondzie, i w ktorym KRD? Bo w moim znowu nie ma,
      sa tylko przepisy o jezdzie "na skrzyzowaniach", bez wydzielenia rond i innych
      dziwadel. Btw przepisy, ktorych uzywanie na rondzie jest NIEBEZPIECZNE DLA
      OTOCZENIA (czyt. zjezdzanie z ronda z wlaczonym lewym kierunkowskazem).

• e_werty Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 19:58
        "...ktos sie powinien wziasc..."

...sie za dupków piszacy z błedami epistoły na cztery ekrany.. i nic nowego nie
        mówiące!
        • zetkaf Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 20:19
          > ...sie za dupków piszacy z błedami epistoły na cztery ekrany.. i nic nowego
          > nie mówiące!
          A cos konkretnego masz do zarzucenia, czy tak sobie przyszedles poszczekac jak
          kundel, bo nic konkretnego do powiedzenia nie masz?
          • e_werty Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 21:24
            "...A cos konkretnego masz do zarzucenia..."
            slowotok i... błąd!
            • zetkaf Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 21:30
              > "...A cos konkretnego masz do zarzucenia..."
              > slowotok i... błąd!
              I znowu sobie musisz poszczekac, czy laskawie powiesz, co niby za blad?
              Czy to, ze uzywam standardu no-pl, a nie iso-cp czy win-1250?
              To przynajmniej jest swiadomy wybor, a nie blad ortograficzny osoby
              piszacej "slowotok", mimo ze pisze tez "błąd"... chyba ze chodzi o szyk zdania,
              ale jezyk polski nie ustala tak precyzyjnie szyku jak jezyk niemiecki...
              Spytam jeszcze raz: cos konkretnego masz do powiedzenia w GLOWNYM TEMACIE
              DYSKUSJI, czy jestes jak kundel, ktory szczeka zeby szczekac?
              • e_werty Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 21:33
                "wziąć" dupku a nie "wziąść"...
                • zetkaf Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 31.07.07, 22:32
                  Czekam na konkretna dyskusje na poziomie na temat rond.
                  Chyba, ze "dupku" to wszystko na co cie stac...
                  • e_werty Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 01.08.07, 00:34
                    "...dyskusje na poziomie...
                    ...ronda mnie nie interesuja - po rondzie sie jeździ - nie dyskutuje. Dyskusja
                    o tym to jak nauka jazdy na rowerze za pomoca forum...
      • Gość: Ignacy Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.bsb.vectranet.pl 01.08.07, 01:18
        Generalnie jest zasada. Jeśli gabaryty pojazdu unieożliwiają jego jazdę zgodnie
        z przepisami, wtedy kierowca nie musi się do nich stosować. Czyli w prawo może
        skręcać z lewego pasa a w lewo z prawego.
        Tu jest tak jesteś na prawym pasie, autobus zjeżdża na lewy pas i sygnalizuje
        skręt w prawo. Wtedy pierwszeństwo masz ty.
        Ale jeśli autobus zjedzie na lewy pas i bedzie sygnalizował skręt w prawo a ty
        będziesz dojeżdżał. Wtedy autobus ma pierwszeństwo.
        • zetkaf Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 01.08.07, 20:01
          > Tu jest tak jesteś na prawym pasie, autobus zjeżdża na lewy pas i sygnalizuje
          > skręt w prawo. Wtedy pierwszeństwo masz ty.
          ??? sorry, ale sie gubie. Skad zjezdza autobus i czemu na lewy pas? A skad ja
          na prawym pasie?
          Podalem konkretna sytuacje: dojezdzamy do ronda. Sa dwa pasy wjazdowe (np.
          jadac od tesco do slowianki), ja jade lewym pasem, on prawym. Wjezdzamy
          rownoczesnie na rondo. Ja sie mieszcze w pasie srodkowym, on nie miesci sie w
          zewnetrznym i przywala mi w bok. Kto jest winny?

> Ale jeśli autobus zjedzie na lewy pas i bedzie sygnalizował skręt w prawo a
          ty
          > będziesz dojeżdżał. Wtedy autobus ma pierwszeństwo.
          Do czego dojedzal? Do ronda? To oczywiste, on jest na rondzie i ma
          pierwszenstwo. No chyba ze o czyms innym mowisz?
    • Gość: Zyga Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.gorzow.mm.pl 31.07.07, 20:02
      To rondo jest zbudowane zgodnie z normami, ale normami obowiązującymi w
      Kazachstanie. Plastyk miejski p. Wieczorek powiedział w jednym z wywiadów, że
      Dominanta i jej otoczenie zostało "podpatrzone" właśnie tam. Cytat:"Podobne
      rozwiązania zastosowane są choćby w Astanie, stolicy Kazachstanu. Takie
      rozwiązania doskonale się sprawdzają"
      Myślę, że to nie jest ostatnia rewelacja tego urzędnika.
    • Gość: pd Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:25
      Gratulujemy projektantom ;)
    • Gość: pis jest ok IP: *.chello.pl 31.07.07, 21:16
      Czy ktoś się przyjrzał temu zdjęciu. Widać wyraźnie, że kierowca źle wjechał w
      zakręt, tylne koło jest jeszcze ok. 0,5 m od krawężnika. Z tego co się
      orientuje to zastosowano promienie 15 metrowe więc jest ok. Dwóch kierowców
      uważa że jest za wąsko a co pozostali? Zresztą czy ci kierowcy w innych
      miejscach na skrzyżowaniach zwykłych nie zajeżdżają czasami przeciwnego pasa?
      Jeżeli autobus trochę zajdzie to przecież nie jest to pas do ruchu z
      naprzeciwka a po drugim pasie z zasady jeżdżą samochody osobowe, więc autobus i
      samochód razem przejadą, co zresztą widać na zdjęciu.
      Wypowiedź policjanta ogóle nie nadje się do komentarza (to maja być fachowcy
      znający się na przepisach ruchu drogowego?). A do pana Redaktora niech się
      lepiej zajmie rondem Walczaka - Bierzanina bo to właśnie to pseudo skrzyżowanie
      oznakowane jako rondo jest sprzeczne z wytycznymi projektowania.
      • e_werty Re: jest ok 31.07.07, 21:23
        Ze zdjącia wynika że jest za dużo chodnika! Po co taki "wygibas"? Wystarczyło
        go sciąć...
        • zetkaf Re: jest ok 31.07.07, 21:31
          > Ze zdjącia wynika że jest za dużo chodnika! Po co taki "wygibas"? Wystarczyło
          > go sciąć...
          Moze po to, zeby ktos wyhamowal przed rondem? A nie wjezdzal z, jak
          twierdza "specjalisci od motorow", predkoscia 150 kmph i wiecej?
      • Gość: nicelus Re: jest niedobrze ... IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.07, 22:33
        pis napisał:

> ... tylne koło jest jeszcze ok. 0,5 m od krawężnika ...

pewno gdyby było przy krawężniku, to by w ogóle nie wjechał.
        :(

stare mosty i ulice nie są zbyt wygodne, ale pomimo to do dziś funkcjonują, bo
        budowniczy mieli trochę wyobraźni i budowali wspaniałomyślnie trochę z zapasem.

gdy się projektuje i buduje coś nowego, to przynajmniej trzeba zrobić tak, żeby
        teraz było wygodnie.

bo czy ten most jest zaprojektowany tylko dla samochodów osobowych? przecież
        nawet wewnątrz-osiedlowe uliczki muszą mieć odpowiedni promień łuku w
        zależności od szerokość pasów ruchu. chociażby dlatego, aby śmieciara mogła
        dojechać.

w polsce przy wąskich pasach ruchu, łuki na skrzyżowaniach, zaczynając już od
        dróg osiedlowych,są przeważnie o zbyt małym promieniu. dlatego podaje linka z
        tabelką minimalnych wymiarów w której dla lepszego zrozumienia oznaczono na
        czerwono przykładowe wymiary, które następnie pokazano na poglądowym rysunku.

slws1.bau-verm.uni-karlsruhe.de/module/strassenanlagen/querschnitt/querschnitt.html

ps. nowy most staromiejski nie jest taki ładny jak stary, ale za to bardziej od
        starego niewygodny.
        :(

• Gość: zaorac was kmioty niepismienni idioci IP: *.hsd1.or.comcast.net 31.07.07, 23:19
      niepismienni przy wladzy, symulacja demokracji, hi, hi, hi, hi,,,,
    • Gość: frustrat Rondo Debili IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 00:39
      Pod Łodzią w Emilii na zjeździe z autostrady jest jeszcze gorsze rondo.
      Kierowcy TIR-ów nazywająje popularnie Rondem Debili. Żeby nazwa nie stała się
      zbyt popularna.
    • Gość: frustrat RONDO DEBILI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.07, 00:54
      Pod Łodzią w Emilii na zjeździe z autostrady jest jeszcze gorsze rondo.
      Kierowcy TIR-ów nazywają je popularnie Rondem Debili. Żeby nazwa nie stała się
      zbyt popularna. To nie jedyny kwiatek. Przez ponad pół roku znak drogowy
      wskazywał kierunek do Warszawy do pobliskiej wsi gdzie trudno mijają się dwa
      rowery. Zdziwieni kierowcy lądowali w stodołach. Na rondzie debili usypali
      hałdę ziemi. Fragmentem ronda, z nienacka wyjeżdża tramwaj. Dopiero gapie mają
      uciechę. Jak się "wywala" TIR z piwem czy coca colą to pół biedy ale
      ciężarówka z kafelkami, tydzień sprzątali kruszywo. Ale absolutnym hitem była
      linia przerywana (rozdielająca pasy jezdni) biegła przez środek ronda
      (pozostałoś po starej drodze) trzeba było zobaczyć miny kierowców, którzy
      lądowali na środku w hałdzie piachu. Żeby dolać oliwy do ognia, bo w nocy linia
      była niewidoczna, to jakiś Debil pomalował samą linię farbą bitumiczną. Jaki
      ubaw mieli nocą i w czasie deszczu kierowcy ha, ha, ha. Żeby nazwa się nie
      przyjęła.
    • marcinesku Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie 01.08.07, 00:58
      Zauważcie, że przedstawiony na zdjęciu autobus ma przednie koła ustawione juz do
      planowanego kierunku jazdy, w związku z tym tylnej osi nie "pociągnie " za nimi,
      bo to nie tramwaj, w związku z tym prawe tylne koła "pójdą" prawie po
      krawężniku, po mniejszym promieniu niż przednie, zgodnie z kierunkiem nadanym
      przez koła na osi skrętnej, reasumując - ledwo się mieści, ale przecież to nie
      jest najgorsze rondo, ktoś podał przykład Skwierzyny, gdzie było jasne, że będą
      tamtędy jeździć "TIRy"...
      To nie wina kierowcy, że nie może się zmieścić, więc bądźcie wyrozumiali i
      pomózcie im, oni nie jadą dla frajdy, jadą, bo taką mają pracę.
      w Poznaniu i okolicznych miasteczkach jest wiele "zwykłych" skrzyżowań, gdzie
      autobus nie może skręcić w prawo, nie zajmując podczas manewru przeciwnego(!!)
      pasa i ci, co jeżdżą tamtędy często, wiedzą o tym i często się zatrzymują przed
      skrzyżowaniem, żeby go puścić i cały ten kocioł stojący za nim.
      Dementuję jednocześnie przypuszczenia, ze u nas wszyscy są tacy kulturalni i
      przewidujący - niestety nie, ale może lepiej patrzeć na tych "lepszych" i na
      nich sie wzorować????
      /Pozdrawiam
      • Gość: yunan2 Re: Ronda , wysepki i słupki na chodnikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 08:41
        Cały ten SYF to podejrzewam wynik powiązań : burmistrz (prezydent , itp.) z
        wykonawcą : szwagier ,wujek , kolega z wiezienia .W grę wchodzą ogromne
        pieniądze do podziału , także z Unii !
        • Gość: marcinkowski Re: Ronda , wysepki i słupki na chodnikach IP: *.gorzow.mm.pl 01.08.07, 09:24
          Dlatego w Gorzówku trzeba zlikwidować autubusy. Z tramwajami się nie udało, to
          z autobusami na pwno się uda. A wszystko to, bo Ciebie kocham mój Gorzówku!
          • Gość: nicelus Re: Ronda , wysepki i słupki na chodnikach IP: *.dip.t-dialin.net 02.08.07, 01:46
            zastanawiam się po co ta dominanta?
            aby zasłonić widok w kierunku zielonej góry,
            czy aby przez rondo nigdy nie wybudowano linii tramwajowej?

• Gość: Tenare Zmniejszyć autobusy - taka jest koncepcja... IP: *.net.perfekt.pl 01.08.07, 11:19
    • Gość: kierowca z bombowc Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: 148.81.232.* 01.08.07, 12:55
      w Polsce 99 procent "tych co mają prawo jazdy" nie umie przejechac przez rondo :(
    • Gość: abcd Re: Autobusy nie mieszczą się na nowym rondzie IP: *.ip.netia.com.pl 01.08.07, 16:02
      aj tam nic nadzwyczajnego, nie wiem ki chu*a daja to w newsach.. a w ogole to
      polityka i biurokracja w PL smierdzi moczem i starymi ludzmi ..
      • dar54 Przyjedźcie do Opola - miasta wojwódzkiego 01.08.07, 18:36
        Tutaj dopiero zobaczycie cyrk
    • Gość: observer zasada nr 1 IP: *.centertel.pl 01.08.07, 20:42
      Panowie i Panie, reguła sprowadza się do podstawowej reguły: zmieniając pas
      ruchu ustępujemy zawsze pierwszeństwa pojazdowi, który się nim porusza, i nie
      ważne jest, czy to rondo, czy to prosta jezdnia, prawda?
      A pan komisarz, albo się niezrozumiale wypowiedział do redaktorka, albo
      redaktorek coś lekko przekręcił i wyszło niezrozumiałe zdanie o jakiś znakach,
      i z którego wynika, że rzekomo są sytuacje, kiedy kierowca zmieniający pas
      ruchu ma pierwszeństwo przed innymi pojazdami; ja takiej sytuacji nie znam.
      Pozdrawiam

• zetkaf Re: zasada nr 2 01.08.07, 21:53
        Zjezdzajac w lewo, dojezdzamy do lewej krawedzi jezdni i na skrzyzowaniu
        jedziemy przy lewej krawedzi.
        Pozostaje pytanie, co w przypadku gdy w wyniku zlamania zasady 2, gostek nie
        zjedzie w ronda w miejscu, gdzie mu nakazano, i nieswiadom tego gosciu na
        wewnetrznym pasie przywali mu w bok? Kto jest winny? Czy jesli zagazujesz swoje
        wlasne mieszkanie, a akurat w srodku bedzie zlodziej, to jestes winien jego
        smierci, czy moze to on jest zlodziej i jemu sie nalezy kara?
        • Gość: observer Re: zasada nr 2 IP: *.centertel.pl 02.08.07, 10:57
          Sedkaw, sorki, ma być: Zetkaf, życie jest znacznie prostsze niż je
          przedstawiasz, obowiązują w nim dość proste zasady, sprowadzają się praktycznie
          do starych jak świat przykazań, a w ruchu drogowym chodzi głównie o
          przykazanie: Nie zabijaj!
          A co ten Twój przykład z mieszkaniem i złodziejem ma do tego? Nie komplikować!
          • zetkaf Re: zasada nr 2 02.08.07, 18:36
            > przykazanie: Nie zabijaj!
            A jak to ma sie do stluczek drogowych? Nie zabijesz nikogo, ale wykroczenie
            jest ;)

> A co ten Twój przykład z mieszkaniem i złodziejem ma do tego?
            Co? A no, ze przywalasz w kogos, kogo tam nie powinno byc. Zjezdzajac z lewego
            pasa w podanym przykladzie, przywalasz w goscia, ktorego juz tam nie powinno
            byc zgodnie z przepisami.
            Jesli zagazujesz mieszkanie, to zabijesz zlodzieja, ktorego nie powinno tam byc
            zgodnie z przepisami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka