Gość: ww IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 07:00 Miejmy nadzieję, że "partykularnej" Danielak nie uda się namieszać i telewizja regionalna juz na stałe zagości w nadwarciańskim grodzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ww Re: MEDIA. Telewizja regionalna w Gorzowie IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 07:04 I jeszcze jedno. Gratulacje dla panów posłów z "północy" za ...ponadpartyjną konsolidację i skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: MEDIA. Telewizja regionalna w Gorzowie IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.03, 19:09 i ja gratuluję!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek Re: MEDIA. Telewizja regionalna w Gorzowie IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 07:48 przedwczesna radość, to dopiero początek , jeszcze nic nie załatwione . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewia Re: MEDIA. Telewizja regionalna w Gorzowie IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.03, 10:01 A po co wojewodzie TVP? Czy taki ośrodek nie powinien być raczej po środku lubuskiego? Jaka to oszczędność paliwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.G. Re: MEDIA. Telewizja regionalna w Gorzowie IP: *.tennet.pl 17.07.03, 16:34 Gość portalu: Rewia napisał(a): > A po co wojewodzie TVP? Czy taki ośrodek nie powinien być raczej > po środku lubuskiego? Jaka to oszczędność paliwa! Dlaczego tak malo? A moze by tak miastem wojewodzkim oglosic np. Miedzyrzecz? Jakie szczednosci paliwa i czasu obywateli zalatwiajacych wszelkie sprawy w urzedach wojewodzkich ? P.S. Rewia, wyprawiaj cyrk na swoim Forum. Tam takich cyrkowcow nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Jemiołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 18:48 I tak po co to komu jak TVP2 od stycznia zabierze częstotliwość od TVP3. Cała północ pozostanie bez lokalnej TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rewia Re: Jemiołów IP: 217.30.152.* 18.07.03, 11:17 I to jest argument na to, by TVP była w Zielonej Górze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: MEDIA. Telewizja regionalna w Gorzowie IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.03, 10:58 A niby dlaczego argumentem za umiejscowieniem ośrodka TVP w Gorzowie ma być siedziba wojewody???.Czy ośrodek ma być jednostką zespoloną z Wojewodą czy choćby gospodarstwem pomocniczym Wojewody?.Bez sensu.Uniwersytet,gazety lokalne - to jest argument.Miasto na "G" ma ostatnio zbyt duży apetyt.NSA a teraz ośrodek TVP.No i zapewne mają dobrze lobbujących posłów za swoim miastem.To wszystko dla dobra Ziemii Luuskiej !!!.Może posłowie z południa tego bezsensownego tworu lubuskiego obudzą się zawczasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrix Re: MEDIA. Telewizja regionalna w Gorzowie IP: *.gorzow.mm.pl 17.07.03, 13:01 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > A niby dlaczego argumentem za umiejscowieniem ośrodka TVP w > Gorzowie ma być siedziba wojewody???.Czy ośrodek ma być > jednostką zespoloną z Wojewodą czy choćby gospodarstwem > pomocniczym Wojewody?.Bez sensu.Uniwersytet,gazety lokalne - to > jest argument.Miasto na "G" ma ostatnio zbyt duży apetyt.NSA a > teraz ośrodek TVP.No i zapewne mają dobrze lobbujących posłów za > swoim miastem.To wszystko dla dobra Ziemii Luuskiej !!!.Może > posłowie z południa tego bezsensownego tworu lubuskiego obudzą > się zawczasu. Gdybyś do kompletu argumentów dołożył jeszcze Racule,byłbyś bardziej przekonujący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: MEDIA. Telewizja regionalna w Gorzowie IP: zgm:* / 192.168.0.* 17.07.03, 15:12 Mieszkańcy południowej części województwa powinni zauważyć, że jeżeli w Zielonej Górze są umiejscowione siedziby wojewódzkiego radia i Gazety Lubuskiej to dla równowagi siedziba tv powinna znajdować się w Gorzowie. O rzekomej pazerności na instytucje Gorzowa niech świadczy przeniesienie siedziby ARiMR do Zielonej Góry, siedziba NBP, zablokowanie przez ludzi z Zielonej Góry powstania w Gorzowie KRSu itp. Dosyć już tych kradzieży! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agis CZAS NA ROZWÓD!!! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 16:47 A czy istnieje coś takiego jak województwo lubuskie? Czy nie jest to przypadkiem zlepek skłuconych ze sobą trzech subregionów? Czy zamiast ciągłych wojen podjazdowych, obłudy i nieszczerych deklaracji współpracy, powiedziec sobie, że eksperyment z Lubuskim zakończył się klęską? Rozpocznijmy poważne rozmowy z Poznaniem. Interes w trwaniu Lubuskiego ma tylko Zielona Góra miasto- pasożyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: CZAS NA ROZWÓD!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.03, 19:11 Akurat jesteś w błędzie, interes w trwaniu tego województwa mają tylko i wyłącznie elity władzy, Zielonogórzanie mają to woj. głeboko w........... Też go nie chcemy, i nawet gorzowiaków lubimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartoo TV w Gorzowie IP: *.zkl.pl 17.07.03, 20:24 Pozdrawiam z Kołobrzegu:) No proszę jaka niespodzianka z tą TV. Skoro Gorzów połóżony jest dla Zielonej zbyt "na północy" i "niecentralnie", to proponuję perzenieść stolicę Pomorza Zachodniego i TV Szczecin np. do Drawska Pomorskiego:) Szczecin też jest baaaardzo z boku dla mieszkańców Zachodniopomorskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarcio Re: CZAS NA ROZWÓD!!! IP: *.nowa-sol.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 10:32 Gość portalu: Agis napisał(a): > A czy istnieje coś takiego jak województwo lubuskie? Czy nie jest to > przypadkiem zlepek skłuconych ze sobą trzech subregionów? Czy zamiast ciągłych > wojen podjazdowych, obłudy i nieszczerych deklaracji współpracy, powiedziec > sobie, że eksperyment z Lubuskim zakończył się klęską? Rozpocznijmy poważne > rozmowy z Poznaniem. Interes w trwaniu Lubuskiego ma tylko Zielona Góra miasto- > pasożyt. W jednym się z Tobą w całości zgadzam, że nasze województwo to zlepek zwaśnionych subregionów i to tyle. Co do reszty to niestety nie ubliżając Wam zbytnio, to tak na prawdę niewiele wspólnego macie z Poznaniem poza dodatkiem w nazwie "Wielkopolski". Bywam bardzo często w Poznaniu i dość często w Gorzowie i zachodzę w głowę na jaki temat macie rozmawiać z Poznaniem. Chcecie ośrodek TVP, NBP,ARiMR czy może jeszcze coś innego? W wielkopolsce jest kilka porównywalnych miast z Gorzowem i nawet im się nie śni negocjowanie jakichkolwiek warunków z Poznaniem. Bardzo bym chciał, abyście drodzy koledzy i koleżanki z północy zauważyli, że gdyby nie południe to nie byłoby żadnych instytucji wojewódzkich w waszym grodzie, a wasza przynależność mimo zrozumiałych sympati do Poznania mogła by być całkiem inna. Mimo tego, że byłem bardzo zaangażowany w akcję mającą na celu powołanie "naszego" województwa, sam zaczynam już wątpić w sens jego istnienia. Mam wielu badzo dobrych znajomych w Gorzowie, ale niestety spotykam się też z wielką niezrozumiałą niechęcią u niektórych gorzowian. Mam już doświadczenie ze współpracy z niektórymi urzędnikami obecnych instytucji wojewódzkich w Gorzowie i proszę mi wierzyć, że niestety czasami sam fakt zamieszkiwania na południu województwa wywołyje u niektórych osób dziwne fobie, a sprawa z pozoru prosta do załatwienia, staje się nierozwiązywalna. Nie wiem czym na przykład tłumaczyć sobie wieloktotne!!! zaginięcia niektórych dokumentów dostarczanych w formie papierowej oraz elektronicznej? Wolę sobie to tłumaczyć nawałem pracy, ale wiem od swoich kolegów, że to nigdy nie zdarzało się w były UW w Zielonej Górze. Dlatego zgadzam się z tobą, że przynależność do Poznania na pewno nie pogorszyła by naszej sytuacji, a być może nauczyła by nas lepszej organizacji pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
pontifexmaximus Re: CZAS NA ROZWÓD!!! 18.07.03, 10:42 W jednym się z Tobą w całości zgadzam, że nasze województwo to zlepek zwaśnionych subregionów i to tyle. Co do reszty to niestety nie ubliżając Wam zbytnio, to tak na prawdę niewiele wspólnego macie z Poznaniem poza dodatkiem w nazwie "Wielkopolski" oraz większym niż w Zielonej Górze odsetkiem populacji pochodzącej w Wielkopolski. Bywam bardzo często w Poznaniu i dość często w Zielonej Górze i zachodzę w głowę na jaki temat macie rozmawiać z Poznaniem. Chcecie ośrodek TVP, NBP,ARiMR czy może jeszcze coś innego? W wielkopolsce jest kilka porównywalnych miast z Zieloną Górą i nawet im się nie śni negocjowanie jakichkolwiek warunków z Poznaniem. Bardzo bym chciał, abyście drodzy koledzy i koleżanki z południa zauważyli, że gdyby nie północ to nie byłoby żadnych instytucji wojewódzkich w waszym grodzie, a wasza przynależność mimo zrozumiałych sympatii do Poznania mogła by być całkiem inna (np. dolnoślaska). Mimo tego, że byłem bardzo zaangażowany w akcję mającą na celu powołanie "naszego" województwa, sam zaczynam już wątpić w sens jego istnienia. Mam wielu badzo dobrych znajomych w Zielonej Górze, ale niestety spotykam się też z wielką niezrozumiałą niechęcią u niektórych zielonogórzan. Mam już doświadczenie ze współpracy z niektórymi urzędnikami obecnych instytucji wojewódzkich w Zielonej Górze i proszę mi wierzyć, że niestety czasami sam fakt zamieszkiwania na północy województwa wywołyje u niektórych osób dziwne fobie, a sprawa z pozoru prosta do załatwienia, staje się nierozwiązywalna. Nie wiem czym na przykład tłumaczyć sobie wieloktotne!!! zaginięcia niektórych dokumentów dostarczanych w formie papierowej oraz elektronicznej? Wolę sobie to tłumaczyć nawałem pracy, ale wiem od swoich kolegów, że to nigdy nie zdarzało się w Gorzowie. Dlatego zgadzam się z tobą, że przynależność do Poznania na pewno nie pogorszyła by naszej sytuacji, a być może nauczyła by nas lepszej organizacji pracy. pm dokonał nieznacznej modyfikacji tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarcio Re: CZAS NA ROZWÓD!!! IP: *.nowa-sol.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 11:10 Bardzo ciekawa modyfikacja, ukazująca złożność problemu, a jednocześnie ukazująca, że tak naprawdę to można się dogadać, tylko trzeba się wzajemnie słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agis Re: CZAS NA ROZWÓD!!! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 18.07.03, 16:12 Sądzę że zbyt wielu dyskutantów, w rozmowie o przyszłości regionu, wychodzi z innych niż ja założeń. Skupianie się na podziale instytucji szczebla wojewódzkiego, kolejne próby ogrania partnera i wiara, że status miasta wojewódzkiego załatwia wszelkie problemy Zielonej Góry czy Gorzowa, skłoniło mnie do użycia twierdzenia o mieście pasożycie. Używam tego sformułowania w stosunku do Zielonej Góry dlatego, że cała koncepcja rozwoju tego miasta opiera się na mnożeniu instytucji i urzędów. Dlatego też walka polityków zielonogórskich o kolejne urzędy i docelowa jednostolicowość Lubuskiego, jest coraz bardziej bezwzględna i doprowadza do pogłębiania podziałów. Patrząc z boku na to co dzieje się w Lubuskim, można odnieść wrażenie, że sa tu tylko dwa miasta i pustynia, że inne problemy poza walka o urzędy, nie istnieją. Również Twoje rozumowanie idzie w podobnym kierunku. Uważasz że jeśli Gorzów straci Urząd Wojewódzki czy wojewódzką komendę straży pożarnej, lub inną instytucję, to związek z Wielkopolską nic mu nie da. W moim rozumowaniu, to podstawowy błąd. Rozwód z Zieloną Górą uwolni nasze miasto od ciągłych sfarów i skupiania się na obronie instytucji i przyczółków wojewódzkości. Zmusi naszych samorządowców do myślenia nade wszystko o koncepcjach rozwoju miasta i otaczających go gmin, o promocji i przyciąganiu inwestycji, pozyskiwaniu środków unijnych i wielu innych sprawach ważnych dla zdrowego rozwoju subregionu gorzowskiego. Czy faktycznie nie mamy o czym rozmawiać z Poznaniem? Otóż są sprawy o których rozmawiać należy. Jest to nade wszystko, zachowanie w Gorzowie instytucji obsługujących biznes. Takich jak Krajowy Rejestr Sądowy, Urząd Skarbowy itp. Poznań może w sposób zasadniczy wesprzeć tworzenie w Gorzowie szkół wyższych, może też wspomóc budowę infrastruktury drogowej w rejonie naszego miasta. Liczymy też na przyciągnięcie do naszego miasta poznańskiego biznesu oraz na utworzenie w rejonie Gorzowa zaplecza rekreacyjnego dla tego Miasta oraz Berlina. Jest wiele ścieżek awansu cywilizacyjnego dla terenów dawnego woj. Gorzowskiego, w momencie kiedy oderwiemy sie od tego chorego i słabego tworu jakim jest Lubuskie. Być może nawet nasze wzajemne relacje, wtedy się poprawią. Odpowiedz Link Zgłoś