wredny_franek 19.10.07, 21:07 "W Gorzowie brakuje mieszkań. Co robić?: Wyprowadzić się. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: drogowiec W Gorzowie brakuje mieszkań. Co robić? IP: *.gorzow.mm.pl 19.10.07, 21:39 Przygotować tereny pod budownictwo jednorodzinne i sprzedawać działki. Odpływ ludzi do domów zwiększy podaż mieszkań, a może nawet obniży ich ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_franek Re: W Gorzowie brakuje mieszkań. Co robić? 19.10.07, 22:37 Jestem za. Gorzów mógłby byc fantastycznym miejscem. Otoczenie: przyroda, bliskość rzeki, lasów, jezior, przepiękne okolice. Mamy bardzo dużo miejsc do rozbudowy tj. na zachód od miasta. Potrzeba tylko pieniędzy na infrastukturę. Problemem jest w czym innym. Mianowicie: ludzie z wizją a właściwie ich brak. Nie może dobrze dziać się w mieście, w którym jadąc główną ulica (Sikorskiego), można przygryźć język podczas rozmowy w samochodzie, a po usunięciu starego rozjazdu torowiska przed katedrą (po 28 latach) robi się z tego wydarzenie roku. Proszę zwrócić uwagę na stan torowiska tramwajowego na trasie w kierunku Słowanki. Droga była nowa ale naprawa tj. zaklejenie dziury na przejeździe jest robiona po staremu tj. byle jak. Z takim nadzorem i mentalnością wszystkie nowe inwestycje ulegnom szybkiej dewastacji technicznej. Gdzie jest osoba odpowiedzialna za nadzór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepelnosprawny Alkoholicy maja pierwszenstwo do mieszkan socjalny IP: *.netcologne.de 19.10.07, 22:17 Jestem osoba niepelnosprawna. W urzedzie powiedziano mi, ze pierwszenstwo do mieszkan socjalnych maja alkoholicy, bo to tez choroba i to powazniejsza niz moja niepelnosprawnosc! Pani w urzedzie bylo bardzo przykro, ale takie sa przepisy... Gorzow ( Polska ? ) nie dal mi szans! Na zachodzie w jeden dzien potrafie zarobic tyle, co dostawalem z opieki spolecznej na miesiac... Mam prace! Zyje pelnia! Stac mnie na bilet do kina a nawet do opery! Mam kontakt z kultura wyzsza! W Polsce byla to wegetacja za 400 zl socjalu... Zmienilo sie cos w ciagu kilku lat? Nie wroce tu! Tu nie szanuje sie ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona Re: Alkoholicy maja pierwszenstwo do mieszkan soc IP: *.access.telenet.be 19.10.07, 22:39 Skoro PL i Gorzow sa w Europie to niech bedzie jak np tu w Belgii...Sa tzw biura mieszkan socjalnych,ale....np w takich socjalnych domach w dobrej podbrukselskiej BXL mieszkaja dygnitarze,politycy...lub tak jak w Walonii odsprzedali je za...min 5 krotna cene za ktora kupili...Afera n/t w Charleroi od kilku miesiecy...A ogolnie to tu jest tzw rynek prywatny i nikt nie przejmuje sie czy masz za co wynajac mieszkanie,bo +70% ma wlasnosciowe domy,mieszkania. W NL jest inaczej,bo 95% mieszka w tzw lokalach spoldzielczych,a pod Amsterdamem nawet wybudowali nowe osiedle-wioske dla Polakow.A wiec czy mieszkania to najwazniejszy problem miasta Gorzowa???? Odpowiedz Link Zgłoś
wredny_franek W Gorzowie brakuje mieszkań. Co robić? 19.10.07, 22:41 oczywiście : "ulegną " , wole sam się poprawić zanim mnie wytarmosi jakiś purysta językowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Absolutnie....NIE! IP: *.dial.telus.net 20.10.07, 06:25 Hey, Skonczyc z ta "socjalistyczna" demagogia... Wladza da mieszkania...wladza da prace...wladza pieluszki wymieni gdy trzeba... Zarty sie skonczyly juz dawno... Komune szlag trafil wlasnie z powodu takich problemow... W "mniej niz Polska normalnych krajach" wladza wspomaga biznesy potrzebne spolecznosci... Budowa drogich mieszkan i domow - to biznes... Budowa tanich domow i mieszkan to tez biznes... Wladze czesto "motywuja" deweloperow specjalizujacych sie w "tanich" mieszkaniach dajac im specjalne ulgi tu czy tam... Nic poza tym... Nawet ci "najslabsi" w spoleczenstwie musza za siebie ponosic odpowiedzialnosc..Oczywiscie nie mowie tu o ekstrymalnych wypadkach... Jednym slowem... Budowa mieszkan nie moze pod zadnym pozorem byc finansowana z kasy Magistratu!!! Magistrat dba o miasto... Mieszkancy dbaja o siebie!! W przeciwnym wypadku "socjalistyczna" zaleznosc pomiedzy wladza a spoleczenstwem zaistnieje znowu... Nie mam pracy - bo wladza zla.. Nie mam mieszkania - bo wladza zla!! Daj, daj, daj... To sie nigdy nie skonczy do czasu az wladza przestanie dawac i pokaze gdzie maja wziasc... Sie do pracy!!! :):) :) PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lab Re: Absolutnie....NIE! IP: *.zabrze.net.pl 20.10.07, 12:10 I to jest jedyny rozsądny glos w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ornaczanska Re: Absolutnie....NIE! IP: *.gorzow.mm.pl 20.10.07, 17:12 Gratuluję,znów ktoś coś ściągnął od konkurencji i jeszcze stawia demagogiczną tezę. Tak się składa, że miasto ma konstytucyjny obowiązek ochrony najuboższych. A ubóstwo nie zawsze jest wynikiem alkoholizmu czy lenistwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Re: Absolutnie....TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 07:12 Oczywiście, że takie mieszkania socjalne winny być budowane. Spełniać jednak powinny role mieszkań socjalnych dla osób wyjątkowo biednych, chorych, samotnych czy rodzin eksmitowanych z innych mieszkań. Nabardziej zagorzali kapiotaliści już dawno taką potrzebę zrozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Co robic? NIC!!! 20.10.07, 19:47 Niejednego nie stac na mieszkanie, nie tylko najubozszych. Nie trafi was szlag, gdy was nie stac na mieszkanie, ale z waszych podatkow doplaca sie do mieszkan dla najbiedniejszych? Sorry, komuna sie skonczyla, a bieda wielu to jednak wina lenistwa, pijanstwa, a nie sytuacji zyciowej. Jeszcze bylbym za np. dofinansowaniem mieszkan dla niepelnosprawnych, ale nie dla wszystkich najubozszych. Zwlaszcza, ze jak podaje ktos wyzej, wlasnie pijakow sie preferuje. Jak nie wydadza na mieszkanie, bedzie wiecej na alkohol? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona Re: Co robic? NIC!!! IP: *.access.telenet.be 21.10.07, 12:03 No wlasnie pani O to najlepiej nic nie robic i czekac na pomoc panstwa,bo to jest konstytucyjny obowiazek........ Chcielismy do UE to mamy jak w UE Dodam tylko,ze tu nie pomaga sie swoim-nie placisz za mieszkanie to eksmituja ciebie na bruk i wowczas mozesz szukac miejsca w przytulku,natomiast azylanci maja zapelniona wszelka pomoc....live is brutal...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Re: Co robic? NIC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 12:08 Nie myl chłopie płacenia za mieszkanie z płaceniem za mieszkanie. W UE zapłacić trzeba ale za osobę będącą w tak złym stanie socjalnobutowym , że nie może się sam utrzymać płacą różne instytucje społeczne. To, że nie płaci mieszkaniec to nie znaczy, że mieszkanie nie jest płacone. Poza tym to zależy od kraju itp Odpowiedz Link Zgłoś
budrys77 Re: Co robic? NIC!!! 21.10.07, 12:14 1. Zlikwidować okres ochronny dla dłużników 2. uprościć procedury eksmisyjne 3. wybudować na przedmieściach tanie osiedla kontenerowe (np. prąd opłacany w systemie pre-paid jak telefon na kartę). Zaręczam, że w 2-3 lata nikną zadłużenia w spóldzielniach mieszkaniowych czy ADMach, a ilość mieszkań komunalnych do zasiedlenia wzrośnie 100 krotnie. Czas zlikwidować jeden z ostatnich bastionów socjalizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kłodawa Re: Co robic? NIC!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 13:24 Może wystarczy skutecznie sciągnąć podatki :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jona Re:Klodawa IP: *.access.telenet.be 21.10.07, 21:33 kiepsko znasz belgijskie realia....Tu na socjalu rodzina dostaje 650 euro,osoba samotna miedzy 370 a 520 i to chyba starczy na pokoj w BXl,bo chyba nawet w najgorszej dzielnicy nic nie znajdziesz ponizej 500-600€,a gdzie reszta oplat i zycie??????? Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Co robic? NIC!!! 21.10.07, 13:39 Po pierwsze, nie pani. Po drugie, prosze mi tu nie insynuowac komunistycznych postaw "panstwo ma dac". Panstwo, to ma sie nie wtracac do gospodarki bardziej niz konieczne. A nie, ze za pieniadze srednio- bogatych, ktorych nie stac na mieszkanie, kupuje mieszkania najbiedniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: W Gorzowie brakuje mieszkań. Co robić? 21.10.07, 18:10 "W Gorzowie brakuje mieszkań. Co robić?" ... mieszkania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: W Gorzowie brakuje mieszkań. Co robić? IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.07, 23:11 budować ... :) Odpowiedz Link Zgłoś