andrzejusa 05.04.09, 21:11 i wreszcie cos sie robi!!!! nie ma innej mozliwosci? trzeba po 500 zl mandaty dawac!!!! tak trzymac i nie popuszczac!!!! jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzejusa Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 05.04.09, 21:15 i pomyslec , ze sa kraje, w ktorych miejsca do parkowania dla niepelnosprawnych, sa miejscami do parkowania dla niepelnosprawnych!!!! najwyzszy czas , by i polska takim krajem byla:)))))))))))) zdecydowanie jestem za!!!! pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.xdsl.centertel.pl 06.04.09, 09:22 andrzejusa napisał: > i pomyslec , ze sa kraje, > w ktorych miejsca do parkowania dla niepelnosprawnych, > sa miejscami do parkowania dla niepelnosprawnych!!!! U nas też, z tym że bardzo szybko zajmują je niepełnosprawni intelektualnie posiadacze 30-letnich Burakowozów Młodzieży Wiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie liczą? 06.04.09, 09:47 sporo takich miejsc powstało, np 4 pod rząd w ciągu na 40 aut chyba, stoją wolne albo parkują nie inwalidzi. czy ktoś wie czy taka koperta też jest przeznaczona dla inwalidów? czy musi być jeszcze oznakowana ? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 09:56 Taka koperta nie jest dla inwalidów. To jest miejsce na którym nie wolno parkować z innych ważnych powodów, jak wyjazd z bramy, miejsce na karetkę przed szpitalem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 10:19 takich ważnych powodów tam nie ma. są to 4 miejsca z(40 obok) tak namalowane jakby dla niepełnosprawnych ale brakuje oznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 11:34 > takich ważnych powodów tam nie ma. są to 4 miejsca z(40 obok) tak namalowane > jakby dla niepełnosprawnych ale brakuje oznaczenia. Aro, ty masz prawko? To albo kup sobie ksiazke z takimi fajnymi, kolorowymi znakami i ja przeczytaj (ZE ZROZUMIENIEM), albo oddaj swoje prawko do najblizszego urzedu komunikacji lub WORD-a. Mysle, ze jak uzasadnisz to nieznajomoscia przepisow, to bez problemu przyjma je i uniewaznia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 11:35 > takich ważnych powodów tam nie ma. PS. waznym powodem moze byc, ze ktos te miejsca wykupil, np. rifma dla swoich klientow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 11:43 a może wtedy mądralo byłoby oznakowane, że miejsca dla tej czy innej firmy lub sklepu? Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 11:50 > a może wtedy mądralo byłoby oznakowane, że miejsca dla tej czy innej firmy lub > sklepu? W PORZADNYM miescie - tak. Jedyne co ci pozostaje, sprawdzic w UM, czy koperta wymalowana legalnie - jesli tak, to niewazne, jaki powod, prawo masz przestrzegac i basta. Jesli nielegalnie - zglosic organom scigania, takich kopert n awet w Gorzowie pare jest. Pare razy na takich parkowalem - na zlosc "wlascicieli" reagowalem grozba, ze moga dzwonic na policje. Ciekawe co powiedza o wandalizmie porownwalnym z graficiarstwem (malowanie cudzej wlasnosci bez zgody wlasciciela ;) Co ja tez zrobie, jesli porysuja auto... Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 12:20 te koperty zostały zrobione przy okazji remontu chodnika i parkingu przez miasto, wiec chyba o czymś zapomniano albo sie nie sprzedały. w przyszłości ma powstać centrum handlowe nieopodal.. prakuja generalnie prawie wszyscy jak leci i jeszcze policji nie widzialem, choć obok na zakazie interweniują tak jak wiele znaków drogowych zapomniano zdjąć po remoncie lub postawiono na wszelki wypadek w PL lub dla chlopców radarowców. chodzi o to by prawo było Logiczne i Jasne do przestrzegania a nie prawo dla radosnej twórczości "prawnej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.chello.pl 06.04.09, 09:40 Nigdy nie parkowałem na miejscu dla niepełnosprawnych, taki objaw kultury, ale gdy woziłem noworodka często się zastanawiałem, czy ów miejsce nie powinno się należeć z przyczyn oczywistych dla innych grup w wyjątkowych sytuacjach, np. pasażer ze złamaną nogą poruszający się o kulach, noworodek itp. Przez buraków jest tylko gorzej, więcej utrudnień... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 11:36 > gdy woziłem noworodka często się zastanawiałem, czy ów miejsce nie Noworodek z zalozenia nie jest czlowiekiem pelnosprawnym ruchowo ;) W najgorszym razie czeka cie rozprawa na kolegium - nawet jesli ktos ze strazy czy policji bedzie debilem, to mysle, ze juz na kolegium trafisz na czlowieka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vito14 Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 05.04.09, 22:34 Do tej pory parkowanie na kopercie dla inwalidów było praktycznie bezkarne, a teraz z grubej rury 500 zł, które dla nie jednego emeryta stanowi 2/3 jego emerytury. Sam miałem jakiś czas temu zdarzenie, zaprkowałem w miejscu gdzie był wytarty znak dla niepełnosprawnych, w dodatku był przypruszony sniegiem tak, że wogóle go nie było widać, ale straż miejska doskonale widziała, że tam takie miejsce jest no i wsadzili karteczkę za wycieraczkę, i tu pytanie czy takie wykroczenie jest warte 500zł? Chyba, tu ktoś zapomniał, że nie wysokość kary ale jej nieuchronność jest metodą na bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito15 Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: 89.75.193.* 05.04.09, 23:36 500 zł, a jak nie pomoże to drugie 500, aż się nauczycie nie parkować na miejscach dla inwalidów :) A potem zaczniemy was odholowywać z dróg dla rowerów :) Przy okazji - miejsca dla niepełnosprawnych są oznaczone znakami pionowymi. Poziome tylko wyznaczają granice. Kolorowych snów życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: 139.142.19.* 05.04.09, 23:45 Hey vito, Tu gdzie mieszkam "holowanie" jest automatyczne... Wlasciwie to "laweta" stoi przy duzych parkingach i tylko czeka na telefon od inspetorow.... Zadnych dowcipow, zadsnego tlumaczenia, zadnego "ale"... Mandat i samochod na parking policji. Za kazda godzine na tym parkingu placi sie bardzo drogo.... Nie masz pieniedzy? Poczekaja, nie ma sprawy... ALE I TAK ZA KAZDA GODZINE PLACISZ... Ludzie specjalnej potrzeby beda chronieni czy sie jakims wariatom podoba czy nie... Bycie wariatem jednak kosztuje. Duzo.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 06.04.09, 07:56 > Tu gdzie mieszkam "holowanie" jest automatyczne... > Wlasciwie to "laweta" stoi przy duzych parkingach i tylko czeka na > telefon od inspetorow.... I tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Tyle że tych miejsc jest za dużo!! 06.04.09, 08:40 Tylko dlaczego miejsc dla niepełnosprawnych jest aż tyle !!! Przy marketach normalne miejsca zastawione na full a dla niepełnosprawnych jest kilkanaście pustych - stoi na nich JEDEN samochód. To samo u mnie przed blokiem - 14 miejsc parkingowych i 2 dla niepełnosprawnych. Przez 10 lat mieszkania NIGDY nie widziałem niepełnosprawnego na tych miejscach.... W bloku nie ma ANI JEDNEJ osoby niepełnosprawnej... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Tyle że tych miejsc jest za dużo!! 06.04.09, 08:43 > Przy marketach normalne miejsca zastawione na full a > dla niepełnosprawnych jest kilkanaście pustych - stoi na nich JEDEN > samochód. Nie wiem jak w innych miastach, w Gorzowie przed tesco "tylna" czesc parkingu rzadko kiedy wizytuje jakiekolwiek samochody. Wiec nie wmawiaj, ze jest "full". A czemu tak duzo "przedniej" czesci dla niepelnosprawnych? A no uwzglednili statystyki nie tylko niepelnosprawnych, ale takze burakow... niestety, te drugie zanizyli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tyle że tych miejsc jest za dużo!! 06.04.09, 08:44 Ilość miejsc parkingowych dla "niepełnosprawnych" czyli tych, co załatwili sobie lewą rentę, powinna wynosić co najwyżej pół procenta dostępnych miejsc parkingowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BM Re: Tyle że tych miejsc jest za dużo!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:13 Renta nie daje prawa do parkowania, a inwalidztwo narządów ruchu. Jak nie masz pojęcia to nie pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asas Ale uzależnienie mandatów od wysokosci wynagrodzen IP: *.ovh.net 06.04.09, 09:26 jest mozliwe i praktykowane w szwecji, jesli ktos zarabia 8000 to dla niego mandat 300 zł to nic. Co innego dla kogos zarabiajacego minimum wtedy to jest 1/3 jego pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Ale uzależnienie mandatów od wysokosci wynagr 06.04.09, 09:58 Jasne. I taki ktoś jeździ BMW i bezceremonialnie staje na kopercie. Tu mi kaktus wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Ale uzależnienie mandatów od wysokosci wynagr 06.04.09, 11:37 > mandat 300 zł to nic. No to plac tak 20 dni w roku. Przy pensji 8tys to akurat starczy ci na podatki, ZUS, i... mandaty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:52 Nie zawsze są tam znaki pionowe, czasem są pionowe z oznaczeniem liczby stanowisk. Stanowiska dla niepełnosprytnych są szersze od innych i w sumie panuje tu dowolność. (na moim osiedlu są węższe niż w kilku innych miejscach. Po zasypaniu śniegiem tych wysławianych granic nie zawsze widać, czy się parkuje na właściwym miejscu czy nie daj Boże jednym kołem na linii (dla wielu mundurowych to i tak powód do wystawiania mandatu). Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 06.04.09, 08:17 > e na właściwym miejscu czy nie daj Boże jednym kołem na linii (dla >wielu mundur > owych to i tak powód do wystawiania mandatu). To juz bym sie czepil niewspolmiernosci przewinienia do wysokosci kary ;) I mysle, ze jesli w strazy miejskiej pracuja "myslacy inaczej", to chociaz w sadzie mozesz liczyc na normalnych. Moze wsparcie prasy pomoze? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 10:23 W Polsce w ogóle mandaty odbiegaja od rzeczywistości. 500zł mandatu (czasem pół, czasem 1/3 zarobków w kraju, gdzie ludzie w większości żyją na poziomie minimum socjalnego: znikome wydatki na kulturę, wypoczynek, wykształcenie. Czy to średniowiecze? Czy wy myslicie, że wszyscy w polsce dostają 4000zł do ręki? Dla kogoś, kto zarabia powyżej średniej 500zł to sporo (zwłaszcza, że mamy inne ważne wydatki, i to żadne luksusy i zbytek... po prostu podstawy. Jesli weźmiecie pod uwagę, że z tych 2000 na rękę (a zwykle mniej) ktoś musi wydac 500zł na paliwo (bo jeździ do pracy sam i nie ma innej alternatywy) i kolejne 800 na opłaty, to jak mu można jeszcze zabrać 5 stów? Czy Policja aż tyle zarabia, że nie widzi różnicy? I żeby chociaż te pieniądze były rozsądnie wydawane. Żeby pozwoliły na dofinansowanie dodatkowych etatów policyjnych. A one trafiają do czarnej dziury i idą na podwyżki dla ministrów i dotacje do PKP. Nie jestem przeciwnikiem karania, ale myślę, że 4 mandaty za 100zł w miesiącu uspokoją więcej ludzi niż 400zł raz na 2 miesiące. A co do niepełnosprawnych, to oczywiście niezaprzeczalnie powinniśmy im ułatwiac życie, ale jak już pisano - spora część ludzi z kartami to "niepełnosprawni" (tu w Koszalinie czasem to właściciele A6/8 i złotym łańcuchu na tym, co zostało z szyi i blachami ZBI, czyli papierosiarze). Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 06.04.09, 11:39 > W Polsce w ogóle mandaty odbiegaja od rzeczywistości. > 500zł mandatu (czasem pół, czasem 1/3 zarobków w kraju, gdzie ludzie w większoś > ci żyją na poziomie minimum socjalnego: Jak cie nie stac, to po kiego pakujesz na kopercie? Jak stracisz srodki do zycia, to kara bedzie bardziej skuteczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:33 Nie parkuję na kopercie i nie napisałem tego nigdzie. Czy w twojej rodzinie edukacja to rzecz dla frajerów? Czy w twojej szkole uczyli czytac? Może zaczniemy rozstrzeliwać za wykroczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huk256 Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 16:35 Heh ale o co ci chodzi? wystarczy nie łamać przepisów i nie będzie problemu... troche mi twoja argumentacja przypomina protesty "mrówek" parę miesięcy temu jak zaostrzyły się przepisy i nie mogli nielegalnie towaru przenosić przez granice... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 07.04.09, 07:27 > Nie parkuję na kopercie i nie napisałem tego nigdzie. Czy w twojej > rodzinie edu > kacja to rzecz dla frajerów? Czy w twojej szkole uczyli czytac? Nie ma to jak doslowne rozumienie tekstu... a srodki artystyczne to w twojej rodzinie rzecz dla frajerow? > Może zaczniemy rozstrzeliwać za wykroczenia? A kto mowi o rozstrzeliwaniu? Mowimy o KARZE FINANSOWEJ - ciezar gatunkowy sie kary sie nie zmienil. A ze kogos nie stac... TO PO KIEGO PARKUJE NA KOPERCIE? Ja sobie nie kupuje garnituru za 5 tys zlotych, bo mnie nie stac, jak kogos nie stac, niech nie parkuje na kopercie. I tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.09, 08:00 > A kto mowi o rozstrzeliwaniu? Mowimy o KARZE FINANSOWEJ - ciezar > gatunkowy sie kary sie nie zmienil. A ze kogos nie stac... TO PO > KIEGO PARKUJE NA KOPERCIE? Ja sobie nie kupuje garnituru za 5 tys > zlotych, bo mnie nie stac, jak kogos nie stac, niech nie parkuje na > kopercie. I tyle... Święte słowa. Szkoda, że bez sensu podpięte do mojego posta. Jak dorośniesz i dostaniesz pierwszy mandat (wtedy juz pewnie 500 EUR przy twojej wypłacie 1000EUR), pogadamy. Życie nie zaczyna się i nie kończy tam, gdzie chcesz - mandat przypadkiem można dostać szybko - na przykład najeżdżając kołem na miejsce parkingowe dla niepełnosprawnych zimą. Bo ja dziecinko nie mam pretensji o mandat, ale o jego wysokość, kompletnie oderwaną od rzeczywistości przez posłów, którzy zarabiają trzykrotność średniej (lub więcej, zależy jak kreatywnie rozliczają diety, przejazdy i biura). Im 50 stów zwisa, bo po pijaku dwusetkami podpalaja cygara. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 07.04.09, 08:11 > Święte słowa. Szkoda, że bez sensu podpięte do mojego posta. > Jak dorośniesz i dostaniesz pierwszy mandat (wtedy juz pewnie 500 EUR przy twoj > ej wypłacie 1000EUR), pogadamy. Mandat juz nie raz dostalem, zawsze, musze to przyznac, z mojej winy. > Życie nie zaczyna się i nie kończy tam, gdzie chcesz - mandat > przypadkiem można dostać szybko - na przykład najeżdżając kołem na > miejsce parkingowe dla niepełnosprawnych zimą. Na palanta ktory za pie... by wystawial mandat, jeszcze nie trafilem. Poza tym - jest jeszcze procedura odwolawcza. Czy sugerujesz, ze w Polsce sa sami debile, i w kazdym sadzie przegram? PS. Za "niemanie swiatel" zatrzymano mnie, wylegitymowano, zwrocono uwage, wynegocjowalem, ze za dnia moge dojechac do celu i tam probowac wymienic. Aha, przy okazji kazali dmuchac "w balonik", bo akurat "akcje mieli"... Aha, jak mnie dorwali z przeterminowanym prawem jazdy (badania do odswiezenia), to nawet akurat za to mandatu nie dostalem - "kara niewspolmierna do przewinienia". > Bo ja dziecinko nie mam pretensji o mandat, ale o jego wysokość, > kompletnie oderwaną od rzeczywistości przez posłów, którzy > zarabiają trzykrotność średniej Nie stawaj na miejscu dla niepelnosprawnych, nie bedzie problemow - taki ma byc wydzwiek... A kto mowil, ze mandaty maja byc tanie? Porownaj Niemcy - tam nawet w stosunku do ich zarobkow mandaty sa wysokie. Inna kwestia, ze nastepuje gradacja w druga strone... bo u nich, za drobne przekroczenie predkosci zaczynasz delikatnie, ale potem juz coraz szybciej idzie wysokosc. U nas odwrotnie - 200 zl na wstepie, a potem... coraz wolniej :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.09, 15:38 > Porownaj Niemcy - tam nawet w stosunku do ich zarobkow mandaty sa > wysokie. Inna kwestia, ze nastepuje gradacja w druga strone... bo u > nich, za drobne przekroczenie predkosci zaczynasz delikatnie, ale > potem juz coraz szybciej idzie wysokosc. U nas odwrotnie - 200 zl na > wstepie, a potem... coraz wolniej :( Dla niemca utrata 200EUR (ba, niech 1/3 zarobków) to dużo, ale nie odbiera mu mużliwości normalnego funkcjonowania. Po prostu im więcej zostaje po opłaceniu podstawowych potrzeb. W Polsce 1/3 pensji to brak kasy na leki, czynsz lub książki dla dzieci. Bo sporo towarów kosztuje niewiele mniej niż w Niemczech. Czujesz różnicę? Co do mandatów, w swoim życiu dostałem 2: jeden na siebie (niechcący) wzięła żona - też "mieli akcję" (wizyta zast. komendanta) i łoili każdemu. Nam się dostało za parkowanie: 100zł. Na prośbę żony o pouczeniu została wyśmiana a prośba o zmniejszenie mandatu skwitowana: "zmniejszyć? a co pani proponuje, bo pouczenie nie wchodzi w grę" (100zł to najmniejszy mandat, więc zapraszali do łapówki). Na koniec postraszyli aresztem, więc sobei poszła. Miała akurat kolację za zdaną magisterkę na 5, co w jej przypadku - dzienne, w tym czasie normalna praca 8 godzin - to sukces; po co jej problemy. Poza tym padało, była burza, postwiliśmy na pustej, szerokiej ulicy, poza sezonem, zakaz był po drugiej stronie z zardzewiałą tabliczką "dotyczy obu stron" - w deszczu przeoczylismy a w dodatku - uwaga - obie strony ulicy zastawione autami, co i tak umożliwiało swobodny przejazd - z których tylko nasze było ukarane mandatem! Drugi to 500zł za przekroczenie o 50kmh. Dziwne, na zegarze miałem 115-120, więc na 70 MUSIAŁEM mieć poniżej 50. Droga pusta, właśnie kończy się dwujezdniowy odcinek, przechodzi w jedną jezdnię, przejście dla pieszych (70) i zaraz za zniesienie 70. NIE MOGLI mnie zmierzyć na zakazie, musieli wcześniej. Inaczej an 100% nie miałem 50 ponad normę. Nie kłóciłem się, byłem grzeczny i tłumaczyłem się wyjazdem do mamy ;-) . Nikomu nie zagroziłem - czemu nie 400zł? Dlatego a także z paru innych powodów (np olewactwo przy zgłaszaniu na policji przestępstw *) nie uważam Policji za miłych miśków. * znajomym odradzili np zgłoszenie kradzieży tablic, doradzając ... "dorobienie" (nawet chcieli podać telefon do faceta) Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 08.04.09, 00:03 > Dla niemca utrata 200EUR (ba, niech 1/3 zarobków) to dużo, > ale nie odbiera mu mużliwości normalnego funkcjonowania. Efekt edukacyjny kary jest taki, ze jak ja odczujesz, to drugi raz moze tego nie zrobisz. A na pewno sie zastanowisz. Wiec argumentacja, ze po zaplaceniu mandatu ci nic nie zostanie... to TWOJ problem, trzeba bylo przestrzegac prawa. Ci, co jezdza przepisowo, takich problemow nie maja ;) > W Polsce 1/3 pensji to brak kasy na leki, czynsz lub książki dla > dzieci. To moze trzeba pomyslec PRZED stanieciem na koperte? > Czujesz różnicę? Tak. Ze w Polsce mandat 200 Euro to naprawde trzeba sie starac, zeby zarobic. W Niemczech... za byle pie..., jak cie drugi raz za to samo zlapia ;) Albo za srednie wykroczenie. > Co do mandatów, w swoim życiu dostałem 2: jeden na siebie > (niechcący) wzięła żo > na - też "mieli akcję" (wizyta zast. komendanta) i łoili każdemu. > Nam się dostało za parkowanie: 100zł. Nie widze placzu, ze nieslusznie, wiec rozumuje, ze slusznie? > e nie wchodzi w grę" (100zł to najmniejszy mandat, więc zapraszali > do łapówki). Najmniejszy to zdaje sie 50, a dla pieszych nawet 20 ;). Mi tez kiedys probowali wmowic, ze z nowego (wtedy) cennika za moje przewinienie to 100 zl, a nie 50, a wlasciwie 20. Ale po dlugim marudzeniu na "biednego studenta" zrozumieli, ze zastraszanie nic nie da, jak nie mam przy sobie pieniedzy, to przeciez lapowki im nie dam... bo do bankomatu by ze mna nie poszli ;) > mi, co i tak umożliwiało swobodny przejazd - z których tylko nasze > było ukarane mandatem! Widac, zalazles za skore... albo widzieli, ze latwo pojdzie ;) > Drugi to 500zł za przekroczenie o 50kmh. Dziwne, na zegarze miałem > 115-120, wię > c na 70 MUSIAŁEM mieć poniżej 50 Albo zegar sobie przestaw ;) kolega zawsze jezdzi przepisowo wedlug swojego zegara... a ze zegar mu zaniza o 20, to szczegol ;) > Droga pusta, właśnie kończy się dwujezdniowy > odcinek, przechodzi w jedną jezdnię, przejście dla pieszych (70) i > zaraz za zniesienie 70. Glupi przepis, ale przepis. Czasem na sile lapia, jak na Slowianskiej kiedy - ale ICH PRAWO. > NIE MOGLI mnie zmierzyć na zakazie, musieli wcześniej. Inaczej an > 100% nie miałem 50 ponad normę. To pozostaje im powiedziec, ze niech udowadniaja, w ktorym miejscu cie zlapali. Nie ma zdjecia - to mozesz powiedziec, ze rowno ze znakiem wyhamowales o 20, wiec musiesli cie przed ograniczeniem zlapac ;) > Nie kłóciłem się, byłem grzeczny i tłumaczyłem się wyjazdem do > mamy ;-) Ja tez zawsze jestem grzeczny, i grzecznie pytam, czy na pewno to nie jest za wysoki mandat ;) > Nikomu nie zagroziłem - czemu nie 400zł? A ja dla odmiany... uslyszalem, ze kara (wynikajaca z taryfikatora) niewspolmierna do przewinienia, wiec poza predkoscia, ten wiekszy blad to mi odpuszcza ;) > Dlatego a także z paru innych powodów (np olewactwo przy > zgłaszaniu na policji > przestępstw *) nie uważam Policji za miłych miśków. W kwestii olewactwa - zalezy od miasta, w niektorych musze im przyznac wielkiego plusa ;) > * znajomym odradzili np zgłoszenie kradzieży tablic, > doradzając ... "dorobienie > " (nawet chcieli podać telefon do faceta) A ja slyszalem o przypadku, gdy gosciu w Ameryce zadzwonil na policje, ze mu sie ktos po ogrodku buszuje. To mu zasugerowali: panie ustrzel go, wnies do domu, zadzwon ze sie wlamywal i w obronie wlasnej ubiles (na ogrodku nie mozna podobno w obronie wlasnej ;). No, tyle ze gosciu byl waznym politykiem - z liberalow... panowie przestali udzielac "madrych porad" jak po paru dniach stracili prace, wlasnie za te sugestie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym... IP: 139.142.19.* 05.04.09, 23:38 Hey, Trzeba z "grubej rury" bo sie szmatlawce in aczej nie naucza... Wlepic 500zl mandatu i punktow karnych jak za jazde na czerwonym swietle... I zadnego tlumaczenia!!! Najslabsi w spoleczenstwie musza byc chronieni. Jesli tego jakis leniwy czy durny pacan nie rozumie...lepiej niech gotowke ze soba wozi... "Snieg przypruszyl" , psia krew.... Rozum jakiemus idiocie ( wiek znaczenia nie ma) przypruszylo i pomyslal sobie ze inwalida moze sie wlec przez parking..ale on nie. Karac i juz. Mozna tlumaczyc, wyjasniac i uswiadamiac bez konca...Ci ktorzy poszanowania dla innych nie maja i tak sluchac nie beda... A wiec rabnac po portfelu tak mocno by nastepnym razem tramwajem na zakupy jechal... :) PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 07:46 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Hey, > Trzeba z "grubej rury" bo sie szmatlawce in aczej nie naucza... > Wlepic 500zl mandatu i punktow karnych jak za jazde na czerwonym > swietle... > I zadnego tlumaczenia!!! > Najslabsi w spoleczenstwie musza byc chronieni. Jesli tego jakis > leniwy czy durny pacan nie rozumie...lepiej niech gotowke ze soba > wozi... > "Snieg przypruszyl" , psia krew.... > Rozum jakiemus idiocie ( wiek znaczenia nie ma) przypruszylo i > pomyslal sobie ze inwalida moze sie wlec przez parking..ale on nie. > Karac i juz. Mozna tlumaczyc, wyjasniac i uswiadamiac bez konca...Ci > ktorzy poszanowania dla innych nie maja i tak sluchac nie beda... A > wiec rabnac po portfelu tak mocno by nastepnym razem tramwajem na > zakupy jechal. Dziękuj Bogu, że nie żyjesz w starożytnej Sparcie. A takie zacietrzewienie z pianą na pysku zachowaj dla rodziców debilu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogu. Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 08:14 żyjąc w Sparcie takie zacietrzewienie doprowadziłoby do posłuchu - bo prawo stanowił ten, kto głośniej krzyczał - więc walnąłeś kulą w płot aż miło. a z drugiej strony - nie ma usprawiedliwienia dla parkujących na kopertach - walić po kieszeni aż się odechce. Ale jeśli chcesz usprawiedliwiać zachowanie typu "zasypało śniegiem" to gratuluję rozsądku. A inwektywy nic ci (specjalnie z małej litery, bo dla takich jak ty nie mam żadnego szacunku) nie pomogą - lepszy nie będziesz, anonimie z internetu... Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:20 Gość portalu: ogu. napisał(a): > żyjąc w Sparcie takie zacietrzewienie doprowadziłoby do posłuchu - bo prawo > stanowił ten, kto głośniej krzyczał - więc walnąłeś kulą w płot aż miło. > a z drugiej strony - nie ma usprawiedliwienia dla parkujących na kopertach - > walić po kieszeni aż się odechce. Ale jeśli chcesz usprawiedliwiać zachowanie > typu "zasypało śniegiem" to gratuluję rozsądku. A inwektywy nic ci (specjalnie > z > małej litery, bo dla takich jak ty nie mam żadnego szacunku) nie pomogą - lepsz > y > nie będziesz, anonimie z internetu.. Kolejny inwalida umysłowy. Szkoda tylko, że twoje słowa brzmią dla mnie jak powarkiwanie ratlerka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogu. Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 08:27 fajnie jest siedzieć sobie anonimomo przed kompem i rzucać inwektywami, co? Przyjemnie tak zacząć tydzień od sączącego się z pyska jadu i wylewać go na ekran... ech, brak słów. Lepiej zaparkuj sobie na kopercie i stamtąd dalej prowadź swoją krucjatę przeciw inwalidom Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:35 Gość portalu: ogu. napisał(a): > fajnie jest siedzieć sobie anonimomo przed kompem i rzucać inwektywami, co? > Przyjemnie tak zacząć tydzień od sączącego się z pyska jadu i wylewać go na ekr > an... > ech, brak słów. Lepiej zaparkuj sobie na kopercie i stamtąd dalej prowadź swoją > krucjatę przeciw inwalidom Jaką krucjatę? Przeczytałeś ile jadu wylali twoi kolesie. Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 09:01 Hmmm Twoim zdaniem, nazwanie debila który parkuje na kopercie “bo... coś tam, coś tam”, debilem to jest wylewanie jadu? Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:21 > walić po kieszeni aż się odechce. Ale jeśli chcesz usprawiedliwiać zachowanie > typu "zasypało śniegiem" to gratuluję rozsądku. A inwektywy nic ci I co, kierowca ma zgadywac gdzie sie konczy koperta? Ech, w tym roku trafilem na jakas debilke. Staje sobie na miejscu parkingowym, a ta z pyskiem do mnie wylatuja. Czy ja jestem niepelnosprawny. No mowie ze nie - a ta, ze policje bedzie wzywac, ze gdzie ja parkuje. Az specjalnie spojrzalem, bo wydawalo mi sie, ze SASIEDNIE miejsce jest dla inwalidow, a to juz nie. No i dobrze mi sie zdawalo. Ale debilka po prostu nie umiala dorwac buraka, ktory zaparkowal na rzeczonym miejscu dla inwalidow, wiec odganiala wszystkich z miejsca "dla wszystkich". Bo jej niepelnosprawny maz przyjezdza po nia samochodem, a jej sie nie chce daleko chodzic. I co z takimi zachowaniami? Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:22 Gość portalu: ogu. napisał(a): > żyjąc w Sparcie takie zacietrzewienie doprowadziłoby do posłuchu - bo prawo > stanowił ten, kto głośniej krzyczał - więc walnąłeś kulą w płot aż miło. Oj krzyczałbyś, krzyczał, ale w górach!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kzwti Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:28 Historia Ogu. historia ... poczytaj. W Sparcie kalekie i zeformowane dzieci były po prostu zabijane. Ludzie kalecy, chromi i ułomni też nie byli hołubieni, a raczej likwidowani przez społeczeństwo jako nieprzydatni. Po prostu nikt się z nimi nie cackał. Nam się to może nie podobać, ale takie były prawa w Sparcie i to jest fakt historyczny. Paradoksalnie można powiedzieć, ze w Sparcie nie było problemu inwalidztwa ... a właściwie był on brutalnie i bezpardonowo rozwiązywany na bieżąco prze zdrową fizycznie część społeczeństwa. Od siebie dodam tylko,ze dobrze że u nas tak nie jest... empatia dla innych, słabszych od nas się jednak rozwinęła przez te stulecia. Szkoda tylko, że nie u wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito16 Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.3s.pl 06.04.09, 06:54 No i bardzo dobrze. Towarzysz zero chciał wszystkich zamykać, nie trzeba, wystarczy rąbnać po kieszeni, zrozumieją. Nawet ci inwalidzi umysłowi w wypasionych brykach, bo oni najczęściej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:34 W Stanach miejsce dla inwalidy to jest miejsce swiete,a kara za zaparkowanie na tym miejscu jest duzo wyzsza niz te 500zlotych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogu. Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 08:15 dokładnie - tam kara zaczyna się od 1000$... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.04.09, 09:10 w usa max kara to zwykle 250USD czyli stosunkowo mniej niz w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: servus_fugitivus Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 23:13 > w usa max kara to zwykle 250USD czyli stosunkowo mniej niz w polsce w usa nie ma max kary za parkowanie bo usa nie ustala max kar tylko gminy. W Palo Alto w Kaliforni za normalny mandat za parkowanie to ok $30 za zaparkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych ok $300. za 5 niezapłaconych mandatów ściągają samochód. Do odebrania po zapłaceniu mandatów i opłaceniu parkingu (ok $150 za dobę). Za niezapłacenie mogą też zlicytować samochód. Mają też inne fajne wynalazki np strefa parkowania do 2 godzin w śródmieściu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukasz Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:44 akurat zazwyczaj są jeszcze znaki pionowe, więc nie ma czym się tłumaczyć; chyba, że je też śnieg przysypał ? a doświadczenie życiowe oraz zazwyczaj jakieś wychowanie raczej powoduje, że emeryt nie stanie w takim miejscy w przeciwieństwie dla młodych w wielkich samochodach... karać najsurowiej jak można !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 06.04.09, 08:15 > Do tej pory parkowanie na kopercie dla inwalidów było praktycznie > bezkarne, a teraz z grubej rury 500 zł, które dla nie jednego > emeryta stanowi 2/3 jego emerytury. Sam miałem jakiś czas temu > zdarzenie, zaprkowałem w miejscu gdzie był wytarty znak dla > niepełnosprawnych, Sorry, ale zdaje sie rozporzadzenie ministra transportu precyzyjnie okresla jak ma wygladac oznakowanie miejsca dla niepelnosprawnych. Jesli jest to znak pionowy - nie podskoczysz, ten sie zapewne nie wytarl. Jesli poziomy lub pionowy mowiacy dodatkowo o kopercie - to przed sadem sie tlumacz, ze ledwie pol koperty bylo, a pol koperty to nie koperta (to jakby z ograniczenia predkosci ktos pierwszej cyfry nie zrobil, i walneli by ci mandat, bo to 30 a nie 70 bylo ;). Ech, Szczecin ma swoje doswiadczenia w tej kwestii... a jak sie glupio policja tlumaczyla... ale coz, Gorzow ma pismakow, nie dziennikarzy, to trudniej bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voytas Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.09, 23:52 A widzieliście kiedyś straż miejską na parkingach przy hipermarketach? To przecież tam najczęściej buraki w wypasionych dżipach stają na kopertach (albo zajmują dwa miejsca stając w poprzek). Straż miejska (i policja) traktuje te miejsca jako prywatne tereny i koniec, więc buraki są bezkarne (ochrona? bez jaj - oni nadzianego klienta nie odgonią). Tymczasem nic bardziej mylnego - na drogach prywatnych obowiązują wszystkie przepisy Kodeksu Drogowego i policja ma prawo do okładania mandatami jak leci! Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 07:28 Parkingi pod hipermarketami są zazwyczaj własnością hipermarketów, czyli traktowane przez policję jako droga niepubliczna (podobnie jak podwórka). Zgłoszenie na policje może zrobić jedynie właściciel/użytkownik/najmca działki. Na tych parkingach obowiązują takie zasady jakie ustali hipermarket. W przypadku tesco nie ma zasad. Nie ma znaków które alejki są głównymi drogami więc w zasadzie powinna obowiązywać reguła prawej ręki ale ludzie podświadomie uznają jako główne drogi alejki biegnące równolegle do marketu. A co do Tesco, to trzeba by wjechać autem do marketu albo zatarasować wejście, żeby zadzwonili na gliny. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:28 > zasadzie powinna obowiązywać reguła prawej ręki ale ludzie Chyba ze uznamy przelotowe drogi za drogi, a te krociutkie poprzeczne - jako wyjazd z parkingu. A regula prawej reki zaklada, ze mowimy o drogach ROWNORZEDNYCH... no coz, w razie stluczki pozostaje liczyc na dobra wole sadow, ze uzna wine wlasciciela obiektu... polecam np. centrum Turzyn w Szczecinie, tam jak ktos zna znaki, to wie kto ma pierwszenstwo ;) (jak nie zna, to chyba prawka nie ma, wiec nie ma prawa prowadzic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:25 > drogach prywatnych obowiązują wszystkie przepisy Kodeksu Drogowego > i policja ma > prawo do okładania mandatami jak leci! A ty chociaz widziales ustawe "Kodeks Ruchu Drogowego"? Trzymales chociaz w rece ksiazke ktora ja zawiera? Czy masz jakis wstret? Jedno z pierwszych zdan mowi, ze KRD obowiazuje... NA DROGACH PUBLICZNYCH. Mimo, iz parking przy tesco jest PUBLICZNIE DOSTEPNY, to nie jest w swietle polskiego prawa DROGA PUBLICZNA, a TERENEM PRYWATNYM. Tak wiec jedynie wlasciciel moze sobie ustalic, ze obowiazuja tam zasady KRD, ale policja ma male mozliwoci egzekwowania tego. Dokladniej, jedynie wlasciciel moze podjac jakiekolwiek decyzje, a policja jest wtedy jedynie organem nadzorujacym np. "przestawienie" samochodu na inne miejsce parkingowe, np. laweta na parking policyjny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojza Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.chello.pl 06.04.09, 06:26 Przed centrami handlowymi jest za dużo miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych i większość jest zawsze pusta. Właściciele wystraszeni kampanią przesadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich1 Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:22 Przed centrami handlowymi jest w ogóle z dużo miejsc do parkowania i większość stoi pusta. Niestety ograniczona jest ta przy drzwiach, a przecież wszyscy w wypasionych furach by chcieli. Jak w tym kawale o Wąchocku:" Wszyscy sąsiedzi koło kierowcy" Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 09:56 O tak - przykład IKEA w Jankach. Południe, dzień targowy. Bardzo fajny pomysł IKEI dla samochodów rodzin z dziećmi i niepełnosprawnych - szersze miejsca, ułatwiające wsiadanie i wysiadanie. Niestety fajny pomysł kompletnie niezrozumiały dla Polactwa, które zastawia wszystko co się da, żeby być bliżej wejścia o 50 metrów. Na zwróconą uwagę, że zajęły miejsce dla samochodu rodziny z dzieckiem kierująca golfem odrzekła - przecież jestem dzieckiem swojej mamy. Wygrały 50 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:43 IKEA jest w Łomiankach ;-) (to żart, jak ktos jest na bieżąco z produkcjami filmowymi to wie ;-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 14:58 Gość portalu: TG napisał(a): > IKEA jest w Łomiankach ;-) > > (to żart, jak ktos jest na bieżąco z produkcjami filmowymi to wie ;-) ) W ogóle to mi się pozajączkowało bo nie chodziło mi o Janki tylko Marki - no jak się za Zaciszem skręca w lewo, M1 i te rzeczy :D Zawsze mi się te Janki mylą z Markami, Ząbkami i innymi Marchewkami :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich1 Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:23 Problemem nie jest parkowanie na kopertach. Problemem jest wyłudzanie lewych zaświadczeń Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:47 Wszystkich "rencistów" trzeba wezwać na weryfikacyjne badania lekarskie określające niepełnosprawność oraz zdolność do prowadzenia samochodu. Nie wierzę, aby jednocześnie można być niepełnosprawnym do tego stopnia, aby nie móc przejść głupich 100 m albo nie móc pracować, a jednocześnie być na tyle sprawnym, aby jeździć samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:34 To jawna dyskryminacja. Bede domagala sie twoich danych osobowych (IP) od Gazeta.pl w celu wniesienia sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 11:42 > To jawna dyskryminacja. Bede domagala sie twoich danych osobowych (IP) od > Gazeta.pl w celu wniesienia sprawy. Domagac, to sie moze prokuratura lub policja - tam radze sie zglosic. A osobie o malym rozumku (przynajmnniej w kwestii wyobrazni) radze przejrzec ten watek - juz pisalem np. o ograniczonej wydolnosci pluc. Dluzszy spacer, zwlaszcza pod gorke, to tragedia - a jazda samochodem nie wymaga (OD KIEROWCY) wielkich zdolnosci przyswajania tlenu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG nie fakty ale bumagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:48 Dokładnie. Mam kolegę, dla którego przejście 30- 40 m to średni problem, przejście 100m to już wysiłek ale chłopak dawał radę. I tak miał kłopoty, bo żeby nie wozić stygmatu w postaci wózka na niebieskim tle olewał to a milicja ("policja") czepiała się mimo tego, że chłopak o kulach i z niedowładem nóg nie musi mieć papiera na inwalidztwo. Ale jak to w naszej pachnącej caratem ojczyźnie nie fakty się liczą, ale bumaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.09, 07:26 Bedzie niedlugo tylu "niepelnosprawnych" ile miejsc parkingowych z koperta. Rachunek musi sie zgadzac. Za "komuny" ludzie brali rozwody zeby dostac mieszkanie. Niepelnosprawnosc to "pestka". Kolejny przyklad odwrotnego myslenia wladzy i obywateli, kolejne narzedzie nacisku i manipulacji. I pomyslec, ze madia szukaja nosnych tematow Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Morderca, za mord nic nie musi płacić, dostaje 06.04.09, 07:28 na koszt podatnika darmowy wikt i opierunek, zaraz też znajduje się tysiące obrońców, zabraniające go "stygmatyzować" lub tłumaczące jego postępowanie "trudnym dzieciństwem". Natomiast jak ktoś kto na chwilę postawi samochód w miejscu wg władzy "niedozwolonym" lub przekroczy nieznacznie prędkość to ma płacić bajońskie sumy i organizuje się przeciw niemu publiczne nagonki (zresztą robią to darmozjady-urzędasy za jego pieniądze). Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Morderca, za mord nic nie musi płacić, dostaj 06.04.09, 08:10 Bo w jego przypadku podobno "surowość kary nie odstrasza", więc kara śmierci jest niesłuszna. W przypadku parkujących na miejscach dla inwalidów jest inaczej - ich surowość kary odstrasza jak najbardziej. I podobnie jest w każdym przypadku, kiedy surowość kary oznacza dodatkowe pieniądze dla urzędniczej bandy, a zwłaszcza, kiedy karany należy do znienawidzonej przez czerwonych klasy posiadaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG nie surowość ale nieuchronnośc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:49 Jak trzeba, to mówią, że nie surowość kary, ale nieuchronnosc jest ważna. Zwłaszcza jak sami mają być zapakowani za kratki. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: nie surowość ale nieuchronnośc 07.04.09, 08:13 > Jak trzeba, to mówią, że nie surowość kary, ale nieuchronnosc jest ważna. JKM jedna rzecz madra powiedzial: nie surowosc, nie nieuchronnosc (bo nawet jesli wykrywalnosc bedzie na poziomie 100%, a kara na poziomie... 1 grosza, to bede stawal na kopercie, "bo taniej" ;), ale... iloczyn kary i nieuchronnosci odstrasza. A zeby zwiekszyc iloczyn, wystarczy zwiekszyc jeden z jego skladnikow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dkrysiak I dobrze... 06.04.09, 07:33 Co rano pod marketem widzę zaparkowane samochody na "kopertach". w 90% przypadków są to albo naprawdę dobre samochody, albo tłuczone Beemy, albo gość z anteną CB na dachu. O czymś to chyba świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: I dobrze... 06.04.09, 07:47 dkrysiak napisała: > Co rano pod marketem widzę zaparkowane samochody na "kopertach". w 90% > przypadków są to albo naprawdę dobre samochody, albo tłuczone Beemy, albo gość > z anteną CB na dachu. O czymś to chyba świadczy. No o czym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: I dobrze... IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 07:57 o tym, ze kara powinna wynosic nie 500, a 2000 zlotych i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: I dobrze... 06.04.09, 08:01 Gość portalu: anita napisał(a): > o tym, ze kara powinna wynosic nie 500, a 2000 zlotych i koniec. I jeszcze o tym, że jesteś inwalidą umysłowym i swoje cierpienie chcesz przelać na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: I dobrze... 06.04.09, 08:17 Czemu tylko 2000zł? Takim brzydkim typom w poobijanym BMW to trzeba te BMW skonfiskować, orzec przepadek mienia i jako wrogów ludu zesłać na Kołymę. Ot, co! Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: I dobrze... 07.04.09, 08:14 misiu-1 napisał: > Czemu tylko 2000zł? Takim brzydkim typom w poobijanym BMW to > trzeba te BMW skonfiskować, To ma byc DUUUZA kara... a to stare poobijane BMW chyba nie jest warte 2 tys zl ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: I dobrze... 06.04.09, 08:30 > > przypadków są to albo naprawdę dobre samochody, albo tłuczone > Beemy, albo O tym, ze buraki najczesciej jezdza wypasionymi autami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: I dobrze... IP: 195.150.66.* 06.04.09, 08:36 tluczone beemy to wypasione fury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: I dobrze... IP: *.gprs.plus.pl 06.04.09, 09:33 dokladnie tak , to czy ktos ma antene od cb na dachu zy jezdzi bmw czy innym autem o niczym nie swiadczy. Widzialem nie jednego chama w golfie 3 albo astrze czy innym autem - jak ktos jest chamem to taki juz zostanie . Sam nie mam bmw ale nie sadze zeby ludzie jezdzacy ta wlasnie marka byli gorsi , widac ze sa ludzie zazdrosni i stad bierze sie to chamstwo i niechec do drugiej osoby... Jezdzic z antena CB jezdze bo duzo sie poruszam po calej polsce i sie przydaje ale jestem rozgarniety patrze w lusterka usuwam sie jak cos chce mnie wyprzedzic i nie parkuje na miejscu dla inwalidow. Nie jezdze w miescie lewym pasem blokujac ruch ... warto sie zastanowic nad soba zanim sie zacznie krytykowac inna osobe Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: I dobrze... 06.04.09, 11:43 Zle zrozumieliscie... Jak ktos ma BMW, to nie znaczy ze cham i prostak. Ale jak cham, porostak i burak, to kupi "wypasione" auto na pokaz - golfa, bmwice, itp. Dlatego wsrod posiadaczy tych aut jest wieksza szansa na trafienie buraka. Bo taki woli kupic stara, obita BMW-ice niz nowiutka Skode... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn inwalidy Re: I dobrze... IP: 195.116.120.* 06.04.09, 12:24 Inwalida nie musi od razu być biedny ... nieszczęścia trafiają się wszystkim. To tylko taki stereotyp - niestety w Polsce często potwierdzony przez życie - że tym osobom brakuje na chleb. CB też chyba przysługuje inwalidzie - nie cały świat dla nich się zamknął. Nie wydawajmy nieprzemyślanych opinii :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vB Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 07:33 "Ja sama spotkałam się z tym, że kierowca mnie wyprzedził, zaparkował i wystawił znaczek. A potem wysiadł i okazało się, że jest zdrowy." Okazało się? Czyli jak masz nogi na miejscu, to jesteś zdrowy! No dla mnie bomba. Upośledzenie narządu ruchu = urwane nogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:56 W takim razie może zaparkować dalej i się przejść. To sa miejsca dla ludzi, którzy nie mogą chodzić i potrzebuja sporo miejsca aby wsiąść do samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
xsawer Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 07:52 "To ważne, bo o ile policja może dyscyplinować kierowców mandatami na drogach publicznych, to w przypadku "kopert" na drogach prywatnych czy osiedlowych nie ma prawa stosować sankcji. "- Zgodnie z tą logiką, gó... policji do tego, jeśli na terenie prywatnym np. utnę komuś głowę! Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 07:59 Nie życzę nikomu źle, nie jestem inwalidą ale staram się ich zrozumieć. Natomiast to co wypisują tutaj co niektórzy to jak zawistna modlitwa o kary dla tych, co nie są inwalidami, ale powinni być za inwalidztwo innych karani. Odpowiedz Link Zgłoś
kzwti Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:03 Weźcie się obudźcie bo zaraz powariujecie na punkcie tych kopert. Przepraszam? My w tym samym kraju żyjemy? Bo w moinm mieście takiego problemu nie zauważyłem. Śmiem twierdzic że to chyba kwestia kultury nie mandatów. Mandatów nie było koperty stały puste, są mandaty też stoją puste... w sobote w godzinach szczytu kiedy w centrum samochody stoja wszędzie gdzie tylko można koperty są puste ... I jakos tylko tych parkujacych inwalidów nie widać. Pod moja firma jest parking na 12 miejsc z czego 4 są z kopertą. Czasem patrzę przez okno - przez 8 godzin te koperty stoją puste ... inwalidów brak. Tylko zwykli kierowcy kombinują gdzie się wcisnąć ... Marnotrawstwo miejsca po prostu dwie koperty by starczyły może nawet jedna... Dalej idąc moja przychodnia: inwalidzi maja 8 miejsc na kopertach na 30 wszystkich przy super wykonanym ergonomicznym podjeździe dla wózków 50 m w lewo od głównego wejścia. Scena: koperty oczywiście puste, parking zapchany, samochody oznaczone "wózeczkiem" w liczbie 6 stoją na zwykłych miejscach zaraz przy wejściu do przychodni, panowie ze straży miejsckiej czatują na "jeleni" którzy zdesperowani zaparkują na kopertce. A ja z dwójką małych, chorych dzieci zapycham 400 m na mrozie i śniegu z parkingu pod sklepem bo "święte krowy" miały za daleko od wejścia - 50 m podjazdem dla niepełnosprawnych, a jak zapytałem Pana w samochodzie czy mógłby sie przestawić na kopertę to mnie po prostu i po chamsku op...lił. To jest w porządku obrońcy uciśnionych tak? Czemu im mandatów nikt nie przywali? Mam matke inwalidkę, ona ma "l-kę" inwalidzką, kiedyś jak ją wiozłem do lekarza, ZUSU itp to używałem tej "l-ki" i parkowałem na kopertach tylko jeśli wiozłem matkę. Po tym zagraniu ze strony inwalidy za kółkiem nie mam skrupułów, uzywam "l-ki" zawsze i wszędzie gdzie tylko mogę i mam kopertki w d... Jeden wyjątek robię wtedy gdy na parkingu jest wolna tylko jedna koperta. Wtedy odpuszczam, bo ktoś rzeczywiście może jej potrzebować. Zaraz pewnie zostanę ukamienowany, ale to mojej opinii w temacie nie zmieni... Trochę opamiętania ludzie, przepisy są dla nas, nie my dla nich. Tam gdzie rzeczywiście nie ma miejsca dla inwalidów, karać ostro i bezwzględnie. Ale jeśli 10 kopert stoi pustych, a gdzie indziej nie ma jak szpilki wcisnąć? Przecież to bzdura totalna, ja zaparkuję a jednej a za mną przyjedzie zaraz 10 inwalidów? Trochę logiki w tym wszystkim ... Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:37 > nie mandatów. Mandatów nie było koperty stały puste, są mandaty Mandaty sa forma uczenia kultury ;) > Marnotrawstwo miejsca po prostu dwie koperty by starczyły może To powiedz szefostwu, niech z dwoma cos zrobia. To jednak nie upowaznia pelnosprawnych do parkowania na kopertach.... > na "jeleni" którzy zdesperowani zaparkują na kopertce. A ja z > dwójką małych, chorych dzieci zapycham 400 m na mrozie i śniegu A to juz kwestia interpretacji... "parking dla niepelnosprawnych" oznacza osoby o ograniczonej zdolnosci ruchowej (a wiec... dwojka malych dzieci? ;) a nie posiadajace zaswiadczenie ;) Czasem zdarza mi sie zdarza wozic starsza babcie. Nie mialbym ZADNYCH skrupulow, gdybym wiozac ja zaparkowal na takim miejscu zeby wysadzic ja blizej wlasciwego miejsca. Ale MOJA kultura (i jej zdolnsoc ruchowa ktora jeszcze pozwala na samodzielne chodzenie), w przypadku DLUZSZEGO postoju kazalaby mi wysadzic ja, przeparkowac samochod gdzies dalej i podejsc do niej. Niech by mnie policja czy straz dorwala w czasie jej wysadzania... znaczka nie mam, bo sporadycznie to sie zdarza, ale niech mi ktorys powie, ze mojej babci (jej, nie mi, bo nie dla siebie przeciez parkuje) sie nie nalezy... > czy mógłby sie przestawić na kopertę to mnie po prostu i po > chamsku op...lił. A tu juz policja powinna interweniowac. No coz, myslales, ze jak burakowi urwie reke czy noge, to automatycznie przestanie byc burakiem? > tym zagraniu ze strony inwalidy za kółkiem nie mam skrupułów, > uzywam "l-ki" zawsze i wszędzie gdzie tylko mogę i mam kopertki w > d... Tak, a jak cie okradna, to bez skrupulow bedziesz kradl? > inwalidów, karać ostro i bezwzględnie. Ale jeśli 10 kopert stoi > pustych, a gdzie indziej nie ma jak szpilki wcisnąć? Przecież to To pisz do administratora terenu, ze jest glupi i tyle koprt dal... i plac za mandaty dopoki tego nie zmieni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:50 Przy niektórych supermarketach są miejsca parkingowe z oznakowaniem "dla osób z małymi dziećmi". Czy podlegają jakiejś ochronie prawnej, tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 11:45 > Przy niektórych supermarketach są miejsca parkingowe z oznakowaniem "dla osób z > małymi dziećmi". Czy podlegają jakiejś ochronie prawnej, tego nie Tylko na zyczenie wlasciciela - czyt. supermarketu. Wtedy, jesli nie akceptujesz publicznie dostepnych nakazow wlasciciela, ma prawo wywiezc twoje auto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TG Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 15:01 > Weźcie się obudźcie bo zaraz powariujecie na punkcie tych kopert. > Przepraszam? My w tym samym kraju żyjemy? Bo w moinm mieście takiego > problemu nie zauważyłem. Śmiem twierdzic że to chyba kwestia kultury > nie mandatów. Dokładnie. Po co mandat? Od razu odholowac auto i typowy milicyjny konwejer: dowodzik jeden, drugi, ubezpieczenie, prawo jazdy - standardzik... "a po co przyjechaliście?", "a tych ludzi znacie?", "gdzie byliście 17 marca 1996r?" itp Mandat to demoralizacja społeczeństwa - wszyscy wiedzą, że to dodatkowy, nieuzasadniony podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 07.04.09, 07:30 > Mandat to demoralizacja społeczeństwa - wszyscy wiedzą, że to dodatkowy, nieuza > sadniony podatek. Jak to nieuzasadniony? Uzasadnienie jest jedno - kara za zlamanie prawa. Zobacz, ze na Zachodzie tez to stosuja, jako PIERWSZY STOPIEN KARANIA. U nas jest inny problem: mandat nie jest za zlamanie prawa, u nas jest mandat za to, ze miales pecha i dales sie zlapac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Precz z kopertami !!! IP: 212.244.73.* 06.04.09, 08:04 Czy ktoś chociaż raz zastanawiał się jaki jest sens kopert pod marketami? Ilu tak na prawdę niepełnosprawnych skorzysta z tego miejsca? Większość samochodów z nalepką i tak prowadzona jest przez zdrowego kierowcę, który ma niepełnosprawną osobę w rodzinie. I taki kierowca wykorzystuje tą nalepkę za każdym razem. A do marketu przyjedzie z niepełnosprawną osobą pewnie nie częściej niż raz na miesiąc. Poza tym, czy takiemu inwalidzie robi różnice czy samochód będzie zaparkowany tuż przy wejściu do marketu czy 50m dalej. Przecież i tak zrobi w markecie kilka kilometrów spacerując między alejkami i sklepami. Przypomina to wszystko trochę działanie związków zawodowych - jesteśmy poszkodowaną mniejszością więc wszyscy mają koło nas skakać i dawać co chcemy Odpowiedz Link Zgłoś
kzwti Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 08:18 Punkt dla Ciebie!!! Tez coś dołożę. Widziałem taki myk: dzika awantura jakiejś pani z innym kierowcą o kopertkę na parkingu bo ona jest inwalidką i jej się należy. Akurat szedłem za nią do tego marketu wzięła duży wózek i potem po 1,5 godz. spotkalismy sie przy kasie. Ludzie ja jestem pełnosprawny miałem naładowany pełny "wóz" i naprawdę ciężko było mi go pchać. Pani "inwalidka" miała na wozie więcej ode mnie i zap... po sklepie jak mały samochodzik obładowana jak muł. Ciekawy rodzaj "inwalidztwa" które mija po przekroczeniu drzwi hipermarketu. Po kiego czorta takich leczyć i wydawać pieniądze z NFZ-u? Wysłać na zakupy do TESCO - tam się cuda dzieją, niektórzy "inwalidzi" zdrowieją po przekroczeniu drzwi marketu. Dziwne, że jeszcze kapliczek nie ma i świeczki wotywne się nie palą. Dobra przegiąłem ... ale to było dla otrzeźwienia. Takie przypadki "inwalidztwa" też w przyrodzie występują. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 08:37 Kto jest inwalidą, nie powinien mieć prawa jazdy. Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 08:39 > Kto jest inwalidą, nie powinien mieć prawa jazdy. Kropka. a co powiesz o specjalnych samochodach dostosowanych do inwalidow? Albo o ograniczeniach typu ograniczona pojemnosc pluc (fachowej nazwy nie mam) - i wtedy chodzenie sprawia problem, a jazda samochodem nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 08:43 Kierowca powinien być zdrowy, bo od niego zależy życie wielu uczestników ruchu. Trzeba było nie palić papierosków, to płucka byłyby zdrowe. Trzeba było nie żreć pierogów, słoniny i golonek, to nie byłoby otyłości, miażdżycy i zawałów. Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 09:22 To ja proponuje odbierać prawko KAŻDEMU złapanemu co najmniej raz na przekroczeniu prędkości, bo czemu by nie? Ten to dopiero „może” stanowić zagrożenie dla ruchu! Ludzie opamiętajcie się i przestańcie pisać bzdety na forum – niektóre formy niepełnosprawności nie mają w zasadzie żadnego wpływu na możliwość prowadzenia pojazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 11:47 > Kierowca powinien być zdrowy, bo od niego zależy życie wielu Aha,drobne skrzywienie kregoslkupa - jestes chory, zakaz prowadzenia auta. Jak bedzie 100 kierowcow w lubuskim, to wypadkow nie bedzie ;) > Trzeba było nie palić papierosków, to płucka byłyby zdrowe. Wady pluc i serca moga byc nawet wrodzone. Zreszta, ani papieroski, ani pierogi, slonina i golonka nie sa jeszcze w tym kraju zabronione i za ich spozywanie nie mozna dyskryminowac. Panie jedyny-doskonaly, na ciebie tez sie cos znajdzie, zeby wyeliminowac z kraju, wiec lepiej nie propaguj takich postaw, bo ktorys z twoich fanow stwierdzi, ze nie zaslugujesz na zycie w tym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Az Re: Precz z kopertami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:23 Uwazaj na nogi - bo na glowe juz za pozno! Odpowiedz Link Zgłoś
piwosz8 Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:07 jestem jak najbardziej za kopertami dla inwalidów ale nie jestem za kopertami dla nierobów z urzedów - jeżeli my musimy żeby załatwić sprawe drałowac na piechote tak samo oni moga iśc z buta do parcy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:07 > i wreszcie cos sie robi!!!! Co sie robi? PiSowskie zagrywki pod publike? Wystawianie coraz to kolejnych pustych przepisow? Stare by starczyly - kazdy samochod nielegalnie na kopercie policja przestawia na bardziej legalne miejsce na parkingu np. policyjnym i by sie buraki nauczyly. I co, ze mandacik 500 zl mozna wystawic, jak po prostu nikt tego NIE SPRAWDZA :( I buraki beda wiecej zaoszczedzac na nierobstwie strazy miejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <-----------------------=-- 06.04.09, 08:19 Polak-cwaniak ma w dupie takie akcje, i tak będzie parkował na kopertach (najchętniej na dwóch na raz). Przecież musi pokazać swojego golfa/bmw/audi - a gdzie będzie lepiej wyeksponowany niż na kopercie. Przyzwoitemu człowiekowi byłoby po prostu WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
13ronin Re: <-----------------------=-- 06.04.09, 08:34 3cik napisał: > Polak-cwaniak ma w dupie takie akcje, i tak będzie parkował na kopertach > (najchętniej na dwóch na raz). Przecież musi pokazać swojego golfa/bmw/audi - > a gdzie będzie lepiej wyeksponowany niż na kopercie. > > Przyzwoitemu człowiekowi byłoby po prostu WSTYD. Te "przyzwoity" to też sobie kup BMW, Golfa albo AUDI i nie pier*dol tu o wstydzie i przyzwoitości. Niepełnosprawni też przeginają, ale wszyscy mają się z nimi obchodzić jak ze śmierdzącym jajem. Jakby ich inwalidztwo było winą reszty społeczeństwa. Ja osobiście nie parkuję na kopertach i jeżeli trzeba pomogę, ale wku*rwia mnie ten jazgot o jak największe kary i prawie nienawiść do zdrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: <-----------------------=-- 06.04.09, 08:40 Większość rent jest lewa, podobnie z zaświadczeniami o niepełnosprawności. Jeśli ktoś jest inwalidą, to nie powinien mieć prawa jazdy. W Polsce jest procentowo więcej inwalidów niż w Niemczech i Francji po krwawej pierwszej wojnie światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:20 Niedługo punkty karne będą za nieodPOwiedni kolor auta.Skutki dopuszczenia wariatów do władzy Odpowiedz Link Zgłoś
jola5033 Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:26 wysoki mandat zgoda. Ale punkty karne - to juz przegięcie ..... Takie parkowanei stwarza utrudnienia dla osoby niepełnosprawnej , ale nie stwarza zagrożenia na drodze!!!! A może jeszzce wsadzać do więzienia za parkowanie na koprcie???? Jak zwykle wpadamy z jednej skrajności w drugą. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Idiotyzm! 06.04.09, 08:31 Punkty karne powinny być naliczane wyłącznie za wykroczenia, których popełnienie odbywa się w ruchu i które stwarzają autentyczne zagrożenie wypadkowe, np. jazda na zderzaku poprzednika, wyprzedzanie na skrzyżowaniach, przejeżdżanie przez linie ciągłe i wysepki, blokowanie lewego pasa itp. Dla porównania w Niemczech podobne wykroczenie karane jest "ostrzeżeniem z pobraniem opłaty administracyjnej 35 euro za udzielenie ostrzeżenia" plus 0 punktów karnych. To jest wykroczenie o charakterze porządkowym, nie powodujące zagrożenia wypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
danpol-broker No ale ... 06.04.09, 09:53 nie zapominajcie Państwo, że trzeba dbac o kieszenie Panów Egzaminatorów, czyli walic dużo punktów za gó...ane przewinienia, żeby kierowca musiał w ciągu roku z pięć razy mieć egzamin co najminiej po pieć podejść do każdego. To już jest sumka 5 x 5 x 2500 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:32 na 700 miejsc 51 kopert? Niepełnosprawni stanowią ok 5% społeczeństwa czyli kopert powinno być 35. Jednym słowem jest ich za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitan_statku Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? IP: 195.20.110.* 06.04.09, 08:36 Jestem za dla mandatow za parkowanie na kopertach - nawet i 500PLN. Co do punktow karnych to albo mniej albo wcale. A po tym watku dochododze do wniosku, ze w tym kraju na kazda probe egzekwowania oczywistego znajdzie sie sie jakis pseudo argument przeciw. NIe wazne jak absurdalny - np. snieg przypruszy. Coz, wychodzi na to, ze Polscy kierowcy to Debile Odpowiedz Link Zgłoś
danpol-broker Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 09:48 Nie to nie jest tak do końca dear captain, żeby móc karac za złe parkowanie, trzeba najpierw stworzyć system parkowania. Miejsc nie ma a za łapówy zarzady drog i zieleni nawet koperty z rysunkiem diabła namalują. Jest to chory kraj. Ściga sie za koperty, ale nie widzi sie jak po dolnym Sopociejeżdzą notorycznie p[od prąd na jednokierunkowych, A jak sie takiemu uwage zwróci to słusznie odpowiadas : Policja może mi na c.h.u.j. skoczyć i slusznie mówia bo tego policja nie widzi i nie chce widzieć. Po co sie wysilac , banda jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 11:52 > Nie to nie jest tak do końca dear captain, żeby móc karac za złe > parkowanie, trzeba najpierw stworzyć system parkowania. Nie trzeba - wystarczy KRD plus wymalowane koperty ;) > odpowiadas : Policja może mi na c.h.u.j. skoczyć i slusznie mówia Moj sasiad tez mowil, co mu policja moze powiedziec. No i mu powiedzieli.. przestal byc odwazny i halasowac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:54 Przy czym nie wszyscy z tych niepełnosprawnych posiadają samochody lub mogą je prowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:18 Jak nie masz nic madrego do napisania to lepiej nie rozwiewaj watpliwosci co do swojej wiedzy... Karta parkingowa jest przypisywana do osoby a nie do samochodu - wiec uprawniony jest kazdy z kim taka osoba jedzie i nie ma znaczenia czy ON ma samochod i czy moze go prowadzic. Wszystkim zbulwersowanym "kopertami" zycze zdrowia. Choroby glowy mozna leczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 10:10 nie jestem zbulwerswowany kopertami uważam jednak, że jest ich zbyt wiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haax Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 08:39 a może ktoś zbada ile takich miejsc pod blokami powstało nielegalnie? na wnioski osób które tak naprawdę nie są inwalidami? wiele osób załatwia sobie po prostu te miejsca żeby nie szukać miejsca do parkowania, i naprawde nie trzeba byc do tego inwalidą, a ty zajmiesz takie miejsce na 5 minut to on sie swiecie oburzy i wezwie policje czy straz miejska, moze by zajac sie sprawa dokładnie a nie po łebkach??? nie twierdze ze jest problemu nie ma, sam nigdy kopert nie zajmuje ale widze tez druga strone medalu, nowych parkingów brak a stare pokrywaja sie kopertami, na wet kawałek alejki pod blokiem na to wystarczy, tez bym tak k... chciał! Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf A co z parkowaniem "przed pasami"??? 06.04.09, 08:46 Owszem, burakow z kopert nalezy wyrzucac i to tak, zeby nie wrocili. Ale ktos wspomnial, ze zagrozenia to nie stwarza - no wlasnie. A jak zaparkuje tuz przed pasami, zaslaniajac wchodzacych na nie pieszych - to mandacik jest zdaje sie mniejszy... czy to nie jest bzdura? Ktos ma kawalek dalej przejsc, to 500 zl, a jak sprawie, ze inny kierowca zabije czlowieka - to ledwo 100? 300, jak sie dopatrza nieznanego sobie zapisu o "stwarzaniu zagrozenia"? (choc pewnie dowala go temu, co rozjedzie pieszego na pasach, bo im powiedziano ze to za spowodowanie wypadku/kolizji?) Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 09:00 Kolejna głupota: przecież najbardziej potrzebne są skuteczne interwencje przy sklepach a tam policja może... prosić. Hipermarket na pewno nie wda się w kłótnię z klientem bo to nie w jego interesie... Prawo bez możliwości egzekucji jest do dupy. Tylko demoralizuje warchołów. Odpowiedz Link Zgłoś