Dodaj do ulubionych

Będą punkty karne za parkowanie na kopercie

05.04.09, 21:11
i wreszcie cos sie robi!!!!

nie ma innej mozliwosci?
trzeba po 500 zl mandaty dawac!!!!

tak trzymac i nie popuszczac!!!!

jestem za!!!
Obserwuj wątek
    • andrzejusa Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 05.04.09, 21:15
      i pomyslec , ze sa kraje,
      w ktorych miejsca do parkowania dla niepelnosprawnych,
      sa miejscami do parkowania dla niepelnosprawnych!!!!

najwyzszy czas ,
      by i polska takim krajem byla:))))))))))))

zdecydowanie jestem za!!!!

pozdrowienia
      • Gość: asd Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.xdsl.centertel.pl 06.04.09, 09:22
        andrzejusa napisał:

> i pomyslec , ze sa kraje,
        > w ktorych miejsca do parkowania dla niepelnosprawnych,
        > sa miejscami do parkowania dla niepelnosprawnych!!!!

U nas też, z tym że bardzo szybko zajmują je niepełnosprawni intelektualnie posiadacze 30-letnich Burakowozów Młodzieży Wiejskiej.
        • aro7 a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie liczą? 06.04.09, 09:47
          sporo takich miejsc powstało, np 4 pod rząd w ciągu na 40 aut chyba, stoją wolne
          albo parkują nie inwalidzi. czy ktoś wie czy taka koperta też jest przeznaczona
          dla inwalidów? czy musi być jeszcze oznakowana ?
          • pe1 Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 09:56
            Taka koperta nie jest dla inwalidów. To jest miejsce na którym nie wolno
            parkować z innych ważnych powodów, jak wyjazd z bramy, miejsce na karetkę przed
            szpitalem itp.
            • aro7 Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 10:19
              takich ważnych powodów tam nie ma. są to 4 miejsca z(40 obok) tak namalowane
              jakby dla niepełnosprawnych ale brakuje oznaczenia.
              • zetkaf Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 11:34
                > takich ważnych powodów tam nie ma. są to 4 miejsca z(40 obok) tak
                namalowane
                > jakby dla niepełnosprawnych ale brakuje oznaczenia.
                Aro, ty masz prawko? To albo kup sobie ksiazke z takimi fajnymi,
                kolorowymi znakami i ja przeczytaj (ZE ZROZUMIENIEM), albo oddaj
                swoje prawko do najblizszego urzedu komunikacji lub WORD-a. Mysle,
                ze jak uzasadnisz to nieznajomoscia przepisow, to bez problemu
                przyjma je i uniewaznia ;)
              • zetkaf Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 11:35
                > takich ważnych powodów tam nie ma.
                PS. waznym powodem moze byc, ze ktos te miejsca wykupil, np. rifma
                dla swoich klientow ;)
                • aro7 Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 11:43
                  a może wtedy mądralo byłoby oznakowane, że miejsca dla tej czy innej firmy lub
                  sklepu?
                  • zetkaf Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 11:50
                    > a może wtedy mądralo byłoby oznakowane, że miejsca dla tej czy
                    innej firmy lub
                    > sklepu?
                    W PORZADNYM miescie - tak.
                    Jedyne co ci pozostaje, sprawdzic w UM, czy koperta wymalowana
                    legalnie - jesli tak, to niewazne, jaki powod, prawo masz
                    przestrzegac i basta.
                    Jesli nielegalnie - zglosic organom scigania, takich kopert n awet w
                    Gorzowie pare jest. Pare razy na takich parkowalem - na
                    zlosc "wlascicieli" reagowalem grozba, ze moga dzwonic na policje.
                    Ciekawe co powiedza o wandalizmie porownwalnym z graficiarstwem
                    (malowanie cudzej wlasnosci bez zgody wlasciciela ;) Co ja tez
                    zrobie, jesli porysuja auto...
                    • aro7 Re: a koperty bez znaczka dla Inwalidów też sie l 06.04.09, 12:20
                      te koperty zostały zrobione przy okazji remontu chodnika i parkingu przez
                      miasto, wiec chyba o czymś zapomniano albo sie nie sprzedały. w przyszłości ma
                      powstać centrum handlowe nieopodal.. prakuja generalnie prawie wszyscy jak leci
                      i jeszcze policji nie widzialem, choć obok na zakazie interweniują
                      tak jak wiele znaków drogowych zapomniano zdjąć po remoncie lub postawiono na
                      wszelki wypadek w PL lub dla chlopców radarowców.
                      chodzi o to by prawo było Logiczne i Jasne do przestrzegania a nie prawo dla
                      radosnej twórczości "prawnej"
      • Gość: K Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.chello.pl 06.04.09, 09:40
        Nigdy nie parkowałem na miejscu dla niepełnosprawnych, taki objaw kultury, ale gdy woziłem noworodka często się zastanawiałem, czy ów miejsce nie powinno się należeć z przyczyn oczywistych dla innych grup w wyjątkowych sytuacjach, np. pasażer ze złamaną nogą poruszający się o kulach, noworodek itp.
        Przez buraków jest tylko gorzej, więcej utrudnień...
        • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 11:36
          > gdy woziłem noworodka często się zastanawiałem, czy ów miejsce nie
          Noworodek z zalozenia nie jest czlowiekiem pelnosprawnym ruchowo ;)
          W najgorszym razie czeka cie rozprawa na kolegium - nawet jesli ktos
          ze strazy czy policji bedzie debilem, to mysle, ze juz na kolegium
          trafisz na czlowieka ;)
    • vito14 Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 05.04.09, 22:34
      Do tej pory parkowanie na kopercie dla inwalidów było praktycznie
      bezkarne, a teraz z grubej rury 500 zł, które dla nie jednego
      emeryta stanowi 2/3 jego emerytury. Sam miałem jakiś czas temu
      zdarzenie, zaprkowałem w miejscu gdzie był wytarty znak dla
      niepełnosprawnych, w dodatku był przypruszony sniegiem tak, że
      wogóle go nie było widać, ale straż miejska doskonale widziała, że
      tam takie miejsce jest no i wsadzili karteczkę za wycieraczkę, i tu
      pytanie czy takie wykroczenie jest warte 500zł? Chyba, tu ktoś
      zapomniał, że nie wysokość kary ale jej nieuchronność jest metodą na
      bezprawie.
      • Gość: vito15 Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: 89.75.193.* 05.04.09, 23:36
        500 zł, a jak nie pomoże to drugie 500, aż się nauczycie nie parkować na
        miejscach dla inwalidów :)
        A potem zaczniemy was odholowywać z dróg dla rowerów :)
        Przy okazji - miejsca dla niepełnosprawnych są oznaczone znakami pionowymi.
        Poziome tylko wyznaczają granice.
        Kolorowych snów życzę.
        • Gość: Bernard Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: 139.142.19.* 05.04.09, 23:45
          Hey vito,
          Tu gdzie mieszkam "holowanie" jest automatyczne...
          Wlasciwie to "laweta" stoi przy duzych parkingach i tylko czeka na
          telefon od inspetorow....
          Zadnych dowcipow, zadsnego tlumaczenia, zadnego "ale"...
          Mandat i samochod na parking policji.
          Za kazda godzine na tym parkingu placi sie bardzo drogo....
          Nie masz pieniedzy? Poczekaja, nie ma sprawy...
          ALE I TAK ZA KAZDA GODZINE PLACISZ...
          Ludzie specjalnej potrzeby beda chronieni czy sie jakims wariatom
          podoba czy nie...
          Bycie wariatem jednak kosztuje.
          Duzo..
          :)
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 06.04.09, 07:56
            > Tu gdzie mieszkam "holowanie" jest automatyczne...
            > Wlasciwie to "laweta" stoi przy duzych parkingach i tylko czeka na
            > telefon od inspetorow....

I tak powinno być.
            • junk92508 Tyle że tych miejsc jest za dużo!! 06.04.09, 08:40
              Tylko dlaczego miejsc dla niepełnosprawnych jest aż tyle !!!

Przy marketach normalne miejsca zastawione na full a
              dla niepełnosprawnych jest kilkanaście pustych - stoi na nich JEDEN
              samochód.

To samo u mnie przed blokiem - 14 miejsc parkingowych i 2 dla niepełnosprawnych.
              Przez 10 lat mieszkania NIGDY nie widziałem niepełnosprawnego na tych
              miejscach.... W bloku nie ma ANI JEDNEJ
              osoby niepełnosprawnej...
              • zetkaf Re: Tyle że tych miejsc jest za dużo!! 06.04.09, 08:43
                > Przy marketach normalne miejsca zastawione na full a
                > dla niepełnosprawnych jest kilkanaście pustych - stoi na nich JEDEN
                > samochód.
                Nie wiem jak w innych miastach, w Gorzowie przed tesco "tylna" czesc
                parkingu rzadko kiedy wizytuje jakiekolwiek samochody. Wiec nie
                wmawiaj, ze jest "full". A czemu tak duzo "przedniej" czesci dla
                niepelnosprawnych? A no uwzglednili statystyki nie tylko
                niepelnosprawnych, ale takze burakow... niestety, te drugie
                zanizyli ;)

• zigzaur Re: Tyle że tych miejsc jest za dużo!! 06.04.09, 08:44
                Ilość miejsc parkingowych dla "niepełnosprawnych" czyli tych, co załatwili sobie
                lewą rentę, powinna wynosić co najwyżej pół procenta dostępnych miejsc parkingowych.
                • Gość: BM Re: Tyle że tych miejsc jest za dużo!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:13
                  Renta nie daje prawa do parkowania, a inwalidztwo narządów ruchu.
                  Jak nie masz pojęcia to nie pisz
                  • Gość: asas Ale uzależnienie mandatów od wysokosci wynagrodzen IP: *.ovh.net 06.04.09, 09:26
                    jest mozliwe i praktykowane w szwecji, jesli ktos zarabia 8000 to dla niego
                    mandat 300 zł to nic. Co innego dla kogos zarabiajacego minimum wtedy to jest
                    1/3 jego pensji.
                    • pe1 Re: Ale uzależnienie mandatów od wysokosci wynagr 06.04.09, 09:58
                      Jasne. I taki ktoś jeździ BMW i bezceremonialnie staje na kopercie.

Tu mi kaktus wyrośnie.
                    • zetkaf Re: Ale uzależnienie mandatów od wysokosci wynagr 06.04.09, 11:37
                      > mandat 300 zł to nic.
                      No to plac tak 20 dni w roku. Przy pensji 8tys to akurat starczy ci
                      na podatki, ZUS, i... mandaty ;)
        • Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:52
          Nie zawsze są tam znaki pionowe, czasem są pionowe z oznaczeniem liczby stanowisk.
          Stanowiska dla niepełnosprytnych są szersze od innych i w sumie panuje tu dowolność. (na moim osiedlu są węższe niż w kilku innych miejscach.
          Po zasypaniu śniegiem tych wysławianych granic nie zawsze widać, czy się parkuje na właściwym miejscu czy nie daj Boże jednym kołem na linii (dla wielu mundurowych to i tak powód do wystawiania mandatu).
          • zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 06.04.09, 08:17
            > e na właściwym miejscu czy nie daj Boże jednym kołem na linii (dla
            >wielu mundur
            > owych to i tak powód do wystawiania mandatu).
            To juz bym sie czepil niewspolmiernosci przewinienia do wysokosci
            kary ;)
            I mysle, ze jesli w strazy miejskiej pracuja "myslacy inaczej", to
            chociaz w sadzie mozesz liczyc na normalnych. Moze wsparcie prasy
            pomoze? ;)
            • Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 10:23
              W Polsce w ogóle mandaty odbiegaja od rzeczywistości.
              500zł mandatu (czasem pół, czasem 1/3 zarobków w kraju, gdzie ludzie w większości żyją na poziomie minimum socjalnego: znikome wydatki na kulturę, wypoczynek, wykształcenie.
              Czy to średniowiecze? Czy wy myslicie, że wszyscy w polsce dostają 4000zł do ręki? Dla kogoś, kto zarabia powyżej średniej 500zł to sporo (zwłaszcza, że mamy inne ważne wydatki, i to żadne luksusy i zbytek... po prostu podstawy.
              Jesli weźmiecie pod uwagę, że z tych 2000 na rękę (a zwykle mniej) ktoś musi wydac 500zł na paliwo (bo jeździ do pracy sam i nie ma innej alternatywy) i kolejne 800 na opłaty, to jak mu można jeszcze zabrać 5 stów?
              Czy Policja aż tyle zarabia, że nie widzi różnicy?
              I żeby chociaż te pieniądze były rozsądnie wydawane. Żeby pozwoliły na dofinansowanie dodatkowych etatów policyjnych. A one trafiają do czarnej dziury i idą na podwyżki dla ministrów i dotacje do PKP.

Nie jestem przeciwnikiem karania, ale myślę, że 4 mandaty za 100zł w miesiącu uspokoją więcej ludzi niż 400zł raz na 2 miesiące.

A co do niepełnosprawnych, to oczywiście niezaprzeczalnie powinniśmy im ułatwiac życie, ale jak już pisano - spora część ludzi z kartami to "niepełnosprawni" (tu w Koszalinie czasem to właściciele A6/8 i złotym łańcuchu na tym, co zostało z szyi i blachami ZBI, czyli papierosiarze).
              • zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 06.04.09, 11:39
                > W Polsce w ogóle mandaty odbiegaja od rzeczywistości.
                > 500zł mandatu (czasem pół, czasem 1/3 zarobków w kraju, gdzie
                ludzie w większoś
                > ci żyją na poziomie minimum socjalnego:
                Jak cie nie stac, to po kiego pakujesz na kopercie? Jak stracisz
                srodki do zycia, to kara bedzie bardziej skuteczna...
                • Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:33
                  Nie parkuję na kopercie i nie napisałem tego nigdzie. Czy w twojej rodzinie edukacja to rzecz dla frajerów? Czy w twojej szkole uczyli czytac?

Może zaczniemy rozstrzeliwać za wykroczenia?
                  • Gość: Huk256 Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 16:35
                    Heh ale o co ci chodzi? wystarczy nie łamać przepisów i nie będzie problemu... troche mi twoja argumentacja przypomina protesty "mrówek" parę miesięcy temu jak zaostrzyły się przepisy i nie mogli nielegalnie towaru przenosić przez granice...
                  • zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 07.04.09, 07:27
                    > Nie parkuję na kopercie i nie napisałem tego nigdzie. Czy w twojej
                    > rodzinie edu
                    > kacja to rzecz dla frajerów? Czy w twojej szkole uczyli czytac?
                    Nie ma to jak doslowne rozumienie tekstu... a srodki artystyczne to
                    w twojej rodzinie rzecz dla frajerow?

> Może zaczniemy rozstrzeliwać za wykroczenia?
                    A kto mowi o rozstrzeliwaniu? Mowimy o KARZE FINANSOWEJ - ciezar
                    gatunkowy sie kary sie nie zmienil. A ze kogos nie stac... TO PO
                    KIEGO PARKUJE NA KOPERCIE? Ja sobie nie kupuje garnituru za 5 tys
                    zlotych, bo mnie nie stac, jak kogos nie stac, niech nie parkuje na
                    kopercie. I tyle...
                    • Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.09, 08:00
                      > A kto mowi o rozstrzeliwaniu? Mowimy o KARZE FINANSOWEJ - ciezar
                      > gatunkowy sie kary sie nie zmienil. A ze kogos nie stac... TO PO
                      > KIEGO PARKUJE NA KOPERCIE? Ja sobie nie kupuje garnituru za 5 tys
                      > zlotych, bo mnie nie stac, jak kogos nie stac, niech nie parkuje na
                      > kopercie. I tyle...

Święte słowa. Szkoda, że bez sensu podpięte do mojego posta.
                      Jak dorośniesz i dostaniesz pierwszy mandat (wtedy juz pewnie 500 EUR przy twojej wypłacie 1000EUR), pogadamy.

Życie nie zaczyna się i nie kończy tam, gdzie chcesz - mandat przypadkiem można dostać szybko - na przykład najeżdżając kołem na miejsce parkingowe dla niepełnosprawnych zimą.

Bo ja dziecinko nie mam pretensji o mandat, ale o jego wysokość, kompletnie oderwaną od rzeczywistości przez posłów, którzy zarabiają trzykrotność średniej (lub więcej, zależy jak kreatywnie rozliczają diety, przejazdy i biura). Im 50 stów zwisa, bo po pijaku dwusetkami podpalaja cygara.
                      • zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 07.04.09, 08:11
                        > Święte słowa. Szkoda, że bez sensu podpięte do mojego posta.
                        > Jak dorośniesz i dostaniesz pierwszy mandat (wtedy juz pewnie 500
                        EUR przy twoj
                        > ej wypłacie 1000EUR), pogadamy.
                        Mandat juz nie raz dostalem, zawsze, musze to przyznac, z mojej winy.

> Życie nie zaczyna się i nie kończy tam, gdzie chcesz - mandat
                        > przypadkiem można dostać szybko - na przykład najeżdżając kołem na
                        > miejsce parkingowe dla niepełnosprawnych zimą.
                        Na palanta ktory za pie... by wystawial mandat, jeszcze nie
                        trafilem. Poza tym - jest jeszcze procedura odwolawcza. Czy
                        sugerujesz, ze w Polsce sa sami debile, i w kazdym sadzie przegram?
                        PS. Za "niemanie swiatel" zatrzymano mnie, wylegitymowano, zwrocono
                        uwage, wynegocjowalem, ze za dnia moge dojechac do celu i tam
                        probowac wymienic. Aha, przy okazji kazali dmuchac "w balonik", bo
                        akurat "akcje mieli"...
                        Aha, jak mnie dorwali z przeterminowanym prawem jazdy (badania do
                        odswiezenia), to nawet akurat za to mandatu nie dostalem - "kara
                        niewspolmierna do przewinienia".

> Bo ja dziecinko nie mam pretensji o mandat, ale o jego wysokość,
                        > kompletnie oderwaną od rzeczywistości przez posłów, którzy
                        > zarabiają trzykrotność średniej
                        Nie stawaj na miejscu dla niepelnosprawnych, nie bedzie problemow -
                        taki ma byc wydzwiek... A kto mowil, ze mandaty maja byc tanie?
                        Porownaj Niemcy - tam nawet w stosunku do ich zarobkow mandaty sa
                        wysokie. Inna kwestia, ze nastepuje gradacja w druga strone... bo u
                        nich, za drobne przekroczenie predkosci zaczynasz delikatnie, ale
                        potem juz coraz szybciej idzie wysokosc. U nas odwrotnie - 200 zl na
                        wstepie, a potem... coraz wolniej :(
                        • Gość: TG Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.09, 15:38
                          > Porownaj Niemcy - tam nawet w stosunku do ich zarobkow mandaty sa
                          > wysokie. Inna kwestia, ze nastepuje gradacja w druga strone... bo u
                          > nich, za drobne przekroczenie predkosci zaczynasz delikatnie, ale
                          > potem juz coraz szybciej idzie wysokosc. U nas odwrotnie - 200 zl na
                          > wstepie, a potem... coraz wolniej :(

Dla niemca utrata 200EUR (ba, niech 1/3 zarobków) to dużo, ale nie odbiera mu mużliwości normalnego funkcjonowania. Po prostu im więcej zostaje po opłaceniu podstawowych potrzeb.
                          W Polsce 1/3 pensji to brak kasy na leki, czynsz lub książki dla dzieci. Bo sporo towarów kosztuje niewiele mniej niż w Niemczech.
                          Czujesz różnicę?

Co do mandatów, w swoim życiu dostałem 2: jeden na siebie (niechcący) wzięła żona - też "mieli akcję" (wizyta zast. komendanta) i łoili każdemu. Nam się dostało za parkowanie: 100zł. Na prośbę żony o pouczeniu została wyśmiana a prośba o zmniejszenie mandatu skwitowana: "zmniejszyć? a co pani proponuje, bo pouczenie nie wchodzi w grę" (100zł to najmniejszy mandat, więc zapraszali do łapówki).
                          Na koniec postraszyli aresztem, więc sobei poszła.
                          Miała akurat kolację za zdaną magisterkę na 5, co w jej przypadku - dzienne, w tym czasie normalna praca 8 godzin - to sukces; po co jej problemy.
                          Poza tym padało, była burza, postwiliśmy na pustej, szerokiej ulicy, poza sezonem, zakaz był po drugiej stronie z zardzewiałą tabliczką "dotyczy obu stron" - w deszczu przeoczylismy a w dodatku - uwaga - obie strony ulicy zastawione autami, co i tak umożliwiało swobodny przejazd - z których tylko nasze było ukarane mandatem!

Drugi to 500zł za przekroczenie o 50kmh. Dziwne, na zegarze miałem 115-120, więc na 70 MUSIAŁEM mieć poniżej 50. Droga pusta, właśnie kończy się dwujezdniowy odcinek, przechodzi w jedną jezdnię, przejście dla pieszych (70) i zaraz za zniesienie 70.
                          NIE MOGLI mnie zmierzyć na zakazie, musieli wcześniej. Inaczej an 100% nie miałem 50 ponad normę.
                          Nie kłóciłem się, byłem grzeczny i tłumaczyłem się wyjazdem do mamy ;-) . Nikomu nie zagroziłem - czemu nie 400zł?

Dlatego a także z paru innych powodów (np olewactwo przy zgłaszaniu na policji przestępstw *) nie uważam Policji za miłych miśków.

* znajomym odradzili np zgłoszenie kradzieży tablic, doradzając ... "dorobienie" (nawet chcieli podać telefon do faceta)
                          • zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 08.04.09, 00:03
                            > Dla niemca utrata 200EUR (ba, niech 1/3 zarobków) to dużo,
                            > ale nie odbiera mu mużliwości normalnego funkcjonowania.
                            Efekt edukacyjny kary jest taki, ze jak ja odczujesz, to drugi raz
                            moze tego nie zrobisz. A na pewno sie zastanowisz. Wiec
                            argumentacja, ze po zaplaceniu mandatu ci nic nie zostanie... to
                            TWOJ problem, trzeba bylo przestrzegac prawa. Ci, co jezdza
                            przepisowo, takich problemow nie maja ;)

> W Polsce 1/3 pensji to brak kasy na leki, czynsz lub książki dla
                            > dzieci.
                            To moze trzeba pomyslec PRZED stanieciem na koperte?

> Czujesz różnicę?
                            Tak. Ze w Polsce mandat 200 Euro to naprawde trzeba sie starac, zeby
                            zarobic. W Niemczech... za byle pie..., jak cie drugi raz za to
                            samo zlapia ;) Albo za srednie wykroczenie.

> Co do mandatów, w swoim życiu dostałem 2: jeden na siebie
                            > (niechcący) wzięła żo
                            > na - też "mieli akcję" (wizyta zast. komendanta) i łoili każdemu.

> Nam się dostało za parkowanie: 100zł.
                            Nie widze placzu, ze nieslusznie, wiec rozumuje, ze slusznie?

> e nie wchodzi w grę" (100zł to najmniejszy mandat, więc zapraszali
                            > do łapówki).
                            Najmniejszy to zdaje sie 50, a dla pieszych nawet 20 ;). Mi tez
                            kiedys probowali wmowic, ze z nowego (wtedy) cennika za moje
                            przewinienie to 100 zl, a nie 50, a wlasciwie 20. Ale po dlugim
                            marudzeniu na "biednego studenta" zrozumieli, ze zastraszanie nic
                            nie da, jak nie mam przy sobie pieniedzy, to przeciez lapowki im nie
                            dam... bo do bankomatu by ze mna nie poszli ;)

> mi, co i tak umożliwiało swobodny przejazd - z których tylko nasze
                            > było ukarane mandatem!
                            Widac, zalazles za skore... albo widzieli, ze latwo pojdzie ;)

> Drugi to 500zł za przekroczenie o 50kmh. Dziwne, na zegarze miałem
                            > 115-120, wię
                            > c na 70 MUSIAŁEM mieć poniżej 50
                            Albo zegar sobie przestaw ;) kolega zawsze jezdzi przepisowo wedlug
                            swojego zegara... a ze zegar mu zaniza o 20, to szczegol ;)

> Droga pusta, właśnie kończy się dwujezdniowy
                            > odcinek, przechodzi w jedną jezdnię, przejście dla pieszych (70) i
                            > zaraz za zniesienie 70.
                            Glupi przepis, ale przepis. Czasem na sile lapia, jak na
                            Slowianskiej kiedy - ale ICH PRAWO.

> NIE MOGLI mnie zmierzyć na zakazie, musieli wcześniej. Inaczej an
                            > 100% nie miałem 50 ponad normę.
                            To pozostaje im powiedziec, ze niech udowadniaja, w ktorym miejscu
                            cie zlapali. Nie ma zdjecia - to mozesz powiedziec, ze rowno ze
                            znakiem wyhamowales o 20, wiec musiesli cie przed ograniczeniem
                            zlapac ;)

> Nie kłóciłem się, byłem grzeczny i tłumaczyłem się wyjazdem do
                            > mamy ;-)
                            Ja tez zawsze jestem grzeczny, i grzecznie pytam, czy na pewno to
                            nie jest za wysoki mandat ;)

> Nikomu nie zagroziłem - czemu nie 400zł?
                            A ja dla odmiany... uslyszalem, ze kara (wynikajaca z taryfikatora)
                            niewspolmierna do przewinienia, wiec poza predkoscia, ten wiekszy
                            blad to mi odpuszcza ;)

> Dlatego a także z paru innych powodów (np olewactwo przy
                            > zgłaszaniu na policji
                            > przestępstw *) nie uważam Policji za miłych miśków.
                            W kwestii olewactwa - zalezy od miasta, w niektorych musze im
                            przyznac wielkiego plusa ;)

> * znajomym odradzili np zgłoszenie kradzieży tablic,
                            > doradzając ... "dorobienie
                            > " (nawet chcieli podać telefon do faceta)
                            A ja slyszalem o przypadku, gdy gosciu w Ameryce zadzwonil na
                            policje, ze mu sie ktos po ogrodku buszuje. To mu zasugerowali:
                            panie ustrzel go, wnies do domu, zadzwon ze sie wlamywal i w obronie
                            wlasnej ubiles (na ogrodku nie mozna podobno w obronie wlasnej ;).
                            No, tyle ze gosciu byl waznym politykiem - z liberalow... panowie
                            przestali udzielac "madrych porad" jak po paru dniach stracili
                            prace, wlasnie za te sugestie ;)
      • Gość: Bernard Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym... IP: 139.142.19.* 05.04.09, 23:38
        Hey,
        Trzeba z "grubej rury" bo sie szmatlawce in aczej nie naucza...
        Wlepic 500zl mandatu i punktow karnych jak za jazde na czerwonym
        swietle...
        I zadnego tlumaczenia!!!
        Najslabsi w spoleczenstwie musza byc chronieni. Jesli tego jakis
        leniwy czy durny pacan nie rozumie...lepiej niech gotowke ze soba
        wozi...
        "Snieg przypruszyl" , psia krew....
        Rozum jakiemus idiocie ( wiek znaczenia nie ma) przypruszylo i
        pomyslal sobie ze inwalida moze sie wlec przez parking..ale on nie.
        Karac i juz. Mozna tlumaczyc, wyjasniac i uswiadamiac bez konca...Ci
        ktorzy poszanowania dla innych nie maja i tak sluchac nie beda... A
        wiec rabnac po portfelu tak mocno by nastepnym razem tramwajem na
        zakupy jechal...
        :)
        PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
        • 13ronin Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 07:46
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Hey,
          > Trzeba z "grubej rury" bo sie szmatlawce in aczej nie naucza...
          > Wlepic 500zl mandatu i punktow karnych jak za jazde na czerwonym
          > swietle...
          > I zadnego tlumaczenia!!!
          > Najslabsi w spoleczenstwie musza byc chronieni. Jesli tego jakis
          > leniwy czy durny pacan nie rozumie...lepiej niech gotowke ze soba
          > wozi...
          > "Snieg przypruszyl" , psia krew....
          > Rozum jakiemus idiocie ( wiek znaczenia nie ma) przypruszylo i
          > pomyslal sobie ze inwalida moze sie wlec przez parking..ale on nie.
          > Karac i juz. Mozna tlumaczyc, wyjasniac i uswiadamiac bez konca...Ci
          > ktorzy poszanowania dla innych nie maja i tak sluchac nie beda... A
          > wiec rabnac po portfelu tak mocno by nastepnym razem tramwajem na
          > zakupy jechal.

Dziękuj Bogu, że nie żyjesz w starożytnej Sparcie. A takie zacietrzewienie z
          pianą na pysku zachowaj dla rodziców debilu.
          • Gość: ogu. Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 08:14
            żyjąc w Sparcie takie zacietrzewienie doprowadziłoby do posłuchu - bo prawo
            stanowił ten, kto głośniej krzyczał - więc walnąłeś kulą w płot aż miło.
            a z drugiej strony - nie ma usprawiedliwienia dla parkujących na kopertach -
            walić po kieszeni aż się odechce. Ale jeśli chcesz usprawiedliwiać zachowanie
            typu "zasypało śniegiem" to gratuluję rozsądku. A inwektywy nic ci (specjalnie z
            małej litery, bo dla takich jak ty nie mam żadnego szacunku) nie pomogą - lepszy
            nie będziesz, anonimie z internetu...
            • 13ronin Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:20
              Gość portalu: ogu. napisał(a):

> żyjąc w Sparcie takie zacietrzewienie doprowadziłoby do posłuchu - bo prawo
              > stanowił ten, kto głośniej krzyczał - więc walnąłeś kulą w płot aż miło.
              > a z drugiej strony - nie ma usprawiedliwienia dla parkujących na kopertach -
              > walić po kieszeni aż się odechce. Ale jeśli chcesz usprawiedliwiać zachowanie
              > typu "zasypało śniegiem" to gratuluję rozsądku. A inwektywy nic ci (specjalnie
              > z
              > małej litery, bo dla takich jak ty nie mam żadnego szacunku) nie pomogą - lepsz
              > y
              > nie będziesz, anonimie z internetu..

Kolejny inwalida umysłowy. Szkoda tylko, że twoje słowa brzmią dla mnie jak
              powarkiwanie ratlerka.
              • Gość: ogu. Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 08:27
                fajnie jest siedzieć sobie anonimomo przed kompem i rzucać inwektywami, co?
                Przyjemnie tak zacząć tydzień od sączącego się z pyska jadu i wylewać go na ekran...
                ech, brak słów. Lepiej zaparkuj sobie na kopercie i stamtąd dalej prowadź swoją
                krucjatę przeciw inwalidom
                • 13ronin Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:35

> fajnie jest siedzieć sobie anonimomo przed kompem i rzucać inwektywami, co?
                  > Przyjemnie tak zacząć tydzień od sączącego się z pyska jadu i wylewać go na ekr
                  > an...
                  > ech, brak słów. Lepiej zaparkuj sobie na kopercie i stamtąd dalej prowadź swoją
                  > krucjatę przeciw inwalidom

Jaką krucjatę? Przeczytałeś ile jadu wylali twoi kolesie.
                  • huk256 Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 09:01
                    Hmmm

Twoim zdaniem, nazwanie debila który parkuje na kopercie “bo... coś tam, coś tam”, debilem to jest wylewanie jadu?
            • zetkaf Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:21
              > walić po kieszeni aż się odechce. Ale jeśli chcesz usprawiedliwiać
              zachowanie
              > typu "zasypało śniegiem" to gratuluję rozsądku. A inwektywy nic ci
              I co, kierowca ma zgadywac gdzie sie konczy koperta?
              Ech, w tym roku trafilem na jakas debilke. Staje sobie na miejscu
              parkingowym, a ta z pyskiem do mnie wylatuja. Czy ja jestem
              niepelnosprawny. No mowie ze nie - a ta, ze policje bedzie wzywac,
              ze gdzie ja parkuje. Az specjalnie spojrzalem, bo wydawalo mi sie,
              ze SASIEDNIE miejsce jest dla inwalidow, a to juz nie. No i dobrze
              mi sie zdawalo. Ale debilka po prostu nie umiala dorwac buraka,
              ktory zaparkowal na rzeczonym miejscu dla inwalidow, wiec odganiala
              wszystkich z miejsca "dla wszystkich". Bo jej niepelnosprawny maz
              przyjezdza po nia samochodem, a jej sie nie chce daleko chodzic. I
              co z takimi zachowaniami?
            • 13ronin Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:22

> żyjąc w Sparcie takie zacietrzewienie doprowadziłoby do posłuchu - bo prawo
              > stanowił ten, kto głośniej krzyczał - więc walnąłeś kulą w płot aż miło.

Oj krzyczałbyś, krzyczał, ale w górach!!!!!!
            • kzwti Re: Karac za utrudnianie zycia niepelnosprawnym.. 06.04.09, 08:28
              Historia Ogu. historia ... poczytaj.
              W Sparcie kalekie i zeformowane dzieci były po prostu zabijane.
              Ludzie kalecy, chromi i ułomni też nie byli hołubieni, a raczej
              likwidowani przez społeczeństwo jako nieprzydatni. Po prostu nikt
              się z nimi nie cackał. Nam się to może nie podobać, ale takie były
              prawa w Sparcie i to jest fakt historyczny. Paradoksalnie można
              powiedzieć, ze w Sparcie nie było problemu inwalidztwa ... a
              właściwie był on brutalnie i bezpardonowo rozwiązywany na bieżąco
              prze zdrową fizycznie część społeczeństwa.
              Od siebie dodam tylko,ze dobrze że u nas tak nie jest... empatia dla
              innych, słabszych od nas się jednak rozwinęła przez te stulecia.
              Szkoda tylko, że nie u wszystkich.
      • Gość: vito16 Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.3s.pl 06.04.09, 06:54
        No i bardzo dobrze. Towarzysz zero chciał wszystkich zamykać, nie trzeba,
        wystarczy rąbnać po kieszeni, zrozumieją. Nawet ci inwalidzi umysłowi w
        wypasionych brykach, bo oni najczęściej.
      • Gość: jacek226315 Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:34
        W Stanach miejsce dla inwalidy to jest miejsce swiete,a kara za
        zaparkowanie na tym miejscu jest duzo wyzsza niz te 500zlotych
        • Gość: ogu. Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 08:15
          dokładnie - tam kara zaczyna się od 1000$...
        • Gość: ela Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.04.09, 09:10
          w usa max kara to zwykle 250USD czyli stosunkowo mniej niz w polsce
          • Gość: servus_fugitivus Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 23:13
            > w usa max kara to zwykle 250USD czyli stosunkowo mniej niz w polsce
            w usa nie ma max kary za parkowanie bo usa nie ustala max kar tylko gminy. W
            Palo Alto w Kaliforni za normalny mandat za parkowanie to ok $30 za zaparkowanie
            na miejscu dla niepełnosprawnych ok $300. za 5 niezapłaconych mandatów ściągają
            samochód. Do odebrania po zapłaceniu mandatów i opłaceniu parkingu (ok $150 za
            dobę). Za niezapłacenie mogą też zlicytować samochód. Mają też inne fajne
            wynalazki np strefa parkowania do 2 godzin w śródmieściu
      • Gość: ukasz Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:44
        akurat zazwyczaj są jeszcze znaki pionowe, więc nie ma czym się
        tłumaczyć; chyba, że je też śnieg przysypał ? a doświadczenie
        życiowe oraz zazwyczaj jakieś wychowanie raczej powoduje, że emeryt
        nie stanie w takim miejscy w przeciwieństwie dla młodych w wielkich
        samochodach... karać najsurowiej jak można !!!
      • zetkaf Re: Jak zwykle u nas w skrajności w skrajność 06.04.09, 08:15
        > Do tej pory parkowanie na kopercie dla inwalidów było praktycznie
        > bezkarne, a teraz z grubej rury 500 zł, które dla nie jednego
        > emeryta stanowi 2/3 jego emerytury. Sam miałem jakiś czas temu
        > zdarzenie, zaprkowałem w miejscu gdzie był wytarty znak dla
        > niepełnosprawnych,
        Sorry, ale zdaje sie rozporzadzenie ministra transportu precyzyjnie
        okresla jak ma wygladac oznakowanie miejsca dla niepelnosprawnych.
        Jesli jest to znak pionowy - nie podskoczysz, ten sie zapewne nie
        wytarl. Jesli poziomy lub pionowy mowiacy dodatkowo o kopercie - to
        przed sadem sie tlumacz, ze ledwie pol koperty bylo, a pol koperty
        to nie koperta (to jakby z ograniczenia predkosci ktos pierwszej
        cyfry nie zrobil, i walneli by ci mandat, bo to 30 a nie 70 bylo ;).
        Ech, Szczecin ma swoje doswiadczenia w tej kwestii... a jak sie
        glupio policja tlumaczyla... ale coz, Gorzow ma pismakow, nie
        dziennikarzy, to trudniej bedzie...
    • Gość: Voytas Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.09, 23:52
      A widzieliście kiedyś straż miejską na parkingach przy hipermarketach? To
      przecież tam najczęściej buraki w wypasionych dżipach stają na kopertach (albo
      zajmują dwa miejsca stając w poprzek). Straż miejska (i policja) traktuje te
      miejsca jako prywatne tereny i koniec, więc buraki są bezkarne (ochrona? bez jaj
      - oni nadzianego klienta nie odgonią). Tymczasem nic bardziej mylnego - na
      drogach prywatnych obowiązują wszystkie przepisy Kodeksu Drogowego i policja ma
      prawo do okładania mandatami jak leci!
      • ant777 Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 07:28
        Parkingi pod hipermarketami są zazwyczaj własnością hipermarketów,
        czyli traktowane przez policję jako droga niepubliczna (podobnie jak
        podwórka). Zgłoszenie na policje może zrobić jedynie
        właściciel/użytkownik/najmca działki. Na tych parkingach obowiązują
        takie zasady jakie ustali hipermarket. W przypadku tesco nie ma
        zasad. Nie ma znaków które alejki są głównymi drogami więc w
        zasadzie powinna obowiązywać reguła prawej ręki ale ludzie
        podświadomie uznają jako główne drogi alejki biegnące równolegle do
        marketu.
        A co do Tesco, to trzeba by wjechać autem do marketu albo
        zatarasować wejście, żeby zadzwonili na gliny.
        • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:28
          > zasadzie powinna obowiązywać reguła prawej ręki ale ludzie
          Chyba ze uznamy przelotowe drogi za drogi, a te krociutkie
          poprzeczne - jako wyjazd z parkingu. A regula prawej reki zaklada,
          ze mowimy o drogach ROWNORZEDNYCH...
          no coz, w razie stluczki pozostaje liczyc na dobra wole sadow, ze
          uzna wine wlasciciela obiektu... polecam np. centrum Turzyn w
          Szczecinie, tam jak ktos zna znaki, to wie kto ma pierwszenstwo ;)
          (jak nie zna, to chyba prawka nie ma, wiec nie ma prawa prowadzic ;)
      • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:25
        > drogach prywatnych obowiązują wszystkie przepisy Kodeksu Drogowego
        > i policja ma
        > prawo do okładania mandatami jak leci!
        A ty chociaz widziales ustawe "Kodeks Ruchu Drogowego"? Trzymales
        chociaz w rece ksiazke ktora ja zawiera? Czy masz jakis wstret?
        Jedno z pierwszych zdan mowi, ze KRD obowiazuje... NA DROGACH
        PUBLICZNYCH. Mimo, iz parking przy tesco jest PUBLICZNIE DOSTEPNY,
        to nie jest w swietle polskiego prawa DROGA PUBLICZNA, a TERENEM
        PRYWATNYM. Tak wiec jedynie wlasciciel moze sobie ustalic, ze
        obowiazuja tam zasady KRD, ale policja ma male mozliwoci
        egzekwowania tego. Dokladniej, jedynie wlasciciel moze podjac
        jakiekolwiek decyzje, a policja jest wtedy jedynie organem
        nadzorujacym np. "przestawienie" samochodu na inne miejsce
        parkingowe, np. laweta na parking policyjny ;)
    • Gość: lojza Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.chello.pl 06.04.09, 06:26
      Przed centrami handlowymi jest za dużo miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych
      i większość jest zawsze pusta.
      Właściciele wystraszeni kampanią przesadzili.
      • Gość: sandwich1 Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:22
        Przed centrami handlowymi jest w ogóle z dużo miejsc do parkowania i większość stoi pusta.
        Niestety ograniczona jest ta przy drzwiach, a przecież wszyscy w wypasionych furach by chcieli.
        Jak w tym kawale o Wąchocku:" Wszyscy sąsiedzi koło kierowcy"
      • unhappy Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 09:56
        O tak - przykład IKEA w Jankach. Południe, dzień targowy. Bardzo fajny pomysł
        IKEI dla samochodów rodzin z dziećmi i niepełnosprawnych - szersze miejsca,
        ułatwiające wsiadanie i wysiadanie. Niestety fajny pomysł kompletnie
        niezrozumiały dla Polactwa, które zastawia wszystko co się da, żeby być bliżej
        wejścia o 50 metrów. Na zwróconą uwagę, że zajęły miejsce dla samochodu rodziny
        z dzieckiem kierująca golfem odrzekła - przecież jestem dzieckiem swojej mamy.
        Wygrały 50 metrów.
        • Gość: TG Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:43
          IKEA jest w Łomiankach ;-)

(to żart, jak ktos jest na bieżąco z produkcjami filmowymi to wie ;-) )
          • unhappy Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 14:58
            Gość portalu: TG napisał(a):

> IKEA jest w Łomiankach ;-)
            >
            > (to żart, jak ktos jest na bieżąco z produkcjami filmowymi to wie ;-) )

W ogóle to mi się pozajączkowało bo nie chodziło mi o Janki tylko Marki - no jak
            się za Zaciszem skręca w lewo, M1 i te rzeczy :D

Zawsze mi się te Janki mylą z Markami, Ząbkami i innymi Marchewkami :D
    • Gość: sandwich1 Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 07:23
      Problemem nie jest parkowanie na kopertach.
      Problemem jest wyłudzanie lewych zaświadczeń
      • zigzaur Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:47
        Wszystkich "rencistów" trzeba wezwać na weryfikacyjne badania lekarskie
        określające niepełnosprawność oraz zdolność do prowadzenia samochodu. Nie
        wierzę, aby jednocześnie można być niepełnosprawnym do tego stopnia, aby nie móc
        przejść głupich 100 m albo nie móc pracować, a jednocześnie być na tyle
        sprawnym, aby jeździć samochodem.
        • Gość: WW Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:34
          To jawna dyskryminacja. Bede domagala sie twoich danych osobowych (IP) od
          Gazeta.pl w celu wniesienia sprawy.
          • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 11:42
            > To jawna dyskryminacja. Bede domagala sie twoich danych osobowych
            (IP) od
            > Gazeta.pl w celu wniesienia sprawy.
            Domagac, to sie moze prokuratura lub policja - tam radze sie zglosic.
            A osobie o malym rozumku (przynajmnniej w kwestii wyobrazni) radze
            przejrzec ten watek - juz pisalem np. o ograniczonej wydolnosci
            pluc. Dluzszy spacer, zwlaszcza pod gorke, to tragedia - a jazda
            samochodem nie wymaga (OD KIEROWCY) wielkich zdolnosci przyswajania
            tlenu...
        • Gość: TG nie fakty ale bumagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:48
          Dokładnie. Mam kolegę, dla którego przejście 30- 40 m to średni problem, przejście 100m to już wysiłek ale chłopak dawał radę.
          I tak miał kłopoty, bo żeby nie wozić stygmatu w postaci wózka na niebieskim tle olewał to a milicja ("policja") czepiała się mimo tego, że chłopak o kulach i z niedowładem nóg nie musi mieć papiera na inwalidztwo.
          Ale jak to w naszej pachnącej caratem ojczyźnie nie fakty się liczą, ale bumaga.
    • Gość: olo Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.09, 07:26
      Bedzie niedlugo tylu "niepelnosprawnych" ile miejsc parkingowych z
      koperta. Rachunek musi sie zgadzac. Za "komuny" ludzie brali rozwody
      zeby dostac mieszkanie. Niepelnosprawnosc to "pestka".
      Kolejny przyklad odwrotnego myslenia wladzy i obywateli, kolejne
      narzedzie nacisku i manipulacji. I pomyslec, ze madia szukaja
      nosnych tematow
    • bugmenot2008_2 Morderca, za mord nic nie musi płacić, dostaje 06.04.09, 07:28
      na koszt podatnika darmowy wikt i opierunek, zaraz też znajduje się tysiące
      obrońców, zabraniające go "stygmatyzować" lub tłumaczące jego postępowanie
      "trudnym dzieciństwem". Natomiast jak ktoś kto na chwilę postawi samochód w
      miejscu wg władzy "niedozwolonym" lub przekroczy nieznacznie prędkość to ma
      płacić bajońskie sumy i organizuje się przeciw niemu publiczne nagonki
      (zresztą robią to darmozjady-urzędasy za jego pieniądze).
      • misiu-1 Re: Morderca, za mord nic nie musi płacić, dostaj 06.04.09, 08:10
        Bo w jego przypadku podobno "surowość kary nie odstrasza", więc kara śmierci
        jest niesłuszna. W przypadku parkujących na miejscach dla inwalidów jest inaczej
        - ich surowość kary odstrasza jak najbardziej. I podobnie jest w każdym
        przypadku, kiedy surowość kary oznacza dodatkowe pieniądze dla urzędniczej
        bandy, a zwłaszcza, kiedy karany należy do znienawidzonej przez czerwonych klasy
        posiadaczy.

• Gość: TG nie surowość ale nieuchronnośc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:49
          Jak trzeba, to mówią, że nie surowość kary, ale nieuchronnosc jest ważna.
          Zwłaszcza jak sami mają być zapakowani za kratki.
          • zetkaf Re: nie surowość ale nieuchronnośc 07.04.09, 08:13
            > Jak trzeba, to mówią, że nie surowość kary, ale nieuchronnosc jest
            ważna.

JKM jedna rzecz madra powiedzial: nie surowosc, nie nieuchronnosc
            (bo nawet jesli wykrywalnosc bedzie na poziomie 100%, a kara na
            poziomie... 1 grosza, to bede stawal na kopercie, "bo taniej" ;),
            ale... iloczyn kary i nieuchronnosci odstrasza. A zeby zwiekszyc
            iloczyn, wystarczy zwiekszyc jeden z jego skladnikow ;)
    • dkrysiak I dobrze... 06.04.09, 07:33
      Co rano pod marketem widzę zaparkowane samochody na "kopertach". w 90%
      przypadków są to albo naprawdę dobre samochody, albo tłuczone Beemy, albo gość
      z anteną CB na dachu. O czymś to chyba świadczy.
      • 13ronin Re: I dobrze... 06.04.09, 07:47
        dkrysiak napisała:

> Co rano pod marketem widzę zaparkowane samochody na "kopertach". w 90%
        > przypadków są to albo naprawdę dobre samochody, albo tłuczone Beemy, albo gość
        > z anteną CB na dachu. O czymś to chyba świadczy.

No o czym?
        • Gość: anita Re: I dobrze... IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.09, 07:57
          o tym, ze kara powinna wynosic nie 500, a 2000 zlotych i koniec.
          • 13ronin Re: I dobrze... 06.04.09, 08:01
            Gość portalu: anita napisał(a):

> o tym, ze kara powinna wynosic nie 500, a 2000 zlotych i koniec.

I jeszcze o tym, że jesteś inwalidą umysłowym i swoje cierpienie chcesz przelać
            na innych.
          • misiu-1 Re: I dobrze... 06.04.09, 08:17
            Czemu tylko 2000zł? Takim brzydkim typom w poobijanym BMW to trzeba te BMW
            skonfiskować, orzec przepadek mienia i jako wrogów ludu zesłać na Kołymę. Ot, co!
            • zetkaf Re: I dobrze... 07.04.09, 08:14
              misiu-1 napisał:

> Czemu tylko 2000zł? Takim brzydkim typom w poobijanym BMW to
              > trzeba te BMW skonfiskować,
              To ma byc DUUUZA kara... a to stare poobijane BMW chyba nie jest
              warte 2 tys zl ;)
        • zetkaf Re: I dobrze... 06.04.09, 08:30
          > > przypadków są to albo naprawdę dobre samochody, albo tłuczone
          > Beemy, albo
          O tym, ze buraki najczesciej jezdza wypasionymi autami?
          • Gość: adam Re: I dobrze... IP: 195.150.66.* 06.04.09, 08:36
            tluczone beemy to wypasione fury?
            • zigzaur Re: I dobrze... 06.04.09, 08:52
              Kwestia kultury i umiejętności jazdy.
              • Gość: Grzegorz Re: I dobrze... IP: *.gprs.plus.pl 06.04.09, 09:33
                dokladnie tak , to czy ktos ma antene od cb na dachu zy jezdzi bmw czy innym
                autem o niczym nie swiadczy. Widzialem nie jednego chama w golfie 3 albo astrze
                czy innym autem - jak ktos jest chamem to taki juz zostanie . Sam nie mam bmw
                ale nie sadze zeby ludzie jezdzacy ta wlasnie marka byli gorsi , widac ze sa
                ludzie zazdrosni i stad bierze sie to chamstwo i niechec do drugiej osoby...
                Jezdzic z antena CB jezdze bo duzo sie poruszam po calej polsce i sie przydaje
                ale jestem rozgarniety patrze w lusterka usuwam sie jak cos chce mnie wyprzedzic
                i nie parkuje na miejscu dla inwalidow. Nie jezdze w miescie lewym pasem
                blokujac ruch ... warto sie zastanowic nad soba zanim sie zacznie krytykowac
                inna osobe
                • zetkaf Re: I dobrze... 06.04.09, 11:43
                  Zle zrozumieliscie...
                  Jak ktos ma BMW, to nie znaczy ze cham i prostak. Ale jak cham,
                  porostak i burak, to kupi "wypasione" auto na pokaz - golfa, bmwice,
                  itp. Dlatego wsrod posiadaczy tych aut jest wieksza szansa na
                  trafienie buraka. Bo taki woli kupic stara, obita BMW-ice niz
                  nowiutka Skode...
      • Gość: syn inwalidy Re: I dobrze... IP: 195.116.120.* 06.04.09, 12:24
        Inwalida nie musi od razu być biedny ... nieszczęścia trafiają się wszystkim. To
        tylko taki stereotyp - niestety w Polsce często potwierdzony przez życie - że
        tym osobom brakuje na chleb. CB też chyba przysługuje inwalidzie - nie cały
        świat dla nich się zamknął.
        Nie wydawajmy nieprzemyślanych opinii :(
    • Gość: vB Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.09, 07:33
      "Ja sama spotkałam się z tym, że kierowca mnie wyprzedził, zaparkował i wystawił znaczek. A potem wysiadł i okazało się, że jest zdrowy."

Okazało się? Czyli jak masz nogi na miejscu, to jesteś zdrowy! No dla mnie bomba. Upośledzenie narządu ruchu = urwane nogi...
      • Gość: TG Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 14:56
        W takim razie może zaparkować dalej i się przejść.
        To sa miejsca dla ludzi, którzy nie mogą chodzić i potrzebuja sporo miejsca aby wsiąść do samochodu.
    • xsawer Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 07:52
      "To ważne, bo o ile policja może dyscyplinować kierowców mandatami
      na drogach publicznych, to w przypadku "kopert" na drogach
      prywatnych czy osiedlowych nie ma prawa stosować sankcji. "-
      Zgodnie z tą logiką, gó... policji do tego, jeśli na terenie
      prywatnym np. utnę komuś głowę!
    • 13ronin Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 07:59
      Nie życzę nikomu źle, nie jestem inwalidą ale staram się ich zrozumieć.
      Natomiast to co wypisują tutaj co niektórzy to jak zawistna modlitwa o kary dla
      tych, co nie są inwalidami, ale powinni być za inwalidztwo innych karani.
    • kzwti Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:03
      Weźcie się obudźcie bo zaraz powariujecie na punkcie tych kopert.
      Przepraszam? My w tym samym kraju żyjemy? Bo w moinm mieście takiego
      problemu nie zauważyłem. Śmiem twierdzic że to chyba kwestia kultury
      nie mandatów. Mandatów nie było koperty stały puste, są mandaty też
      stoją puste... w sobote w godzinach szczytu kiedy w centrum
      samochody stoja wszędzie gdzie tylko można koperty są puste ...
      I jakos tylko tych parkujacych inwalidów nie widać. Pod moja firma
      jest parking na 12 miejsc z czego 4 są z kopertą. Czasem patrzę
      przez okno - przez 8 godzin te koperty stoją puste ... inwalidów
      brak. Tylko zwykli kierowcy kombinują gdzie się wcisnąć ...
      Marnotrawstwo miejsca po prostu dwie koperty by starczyły może nawet
      jedna... Dalej idąc moja przychodnia: inwalidzi maja 8 miejsc na
      kopertach na 30 wszystkich przy super wykonanym ergonomicznym
      podjeździe dla wózków 50 m w lewo od głównego wejścia. Scena:
      koperty oczywiście puste, parking zapchany, samochody
      oznaczone "wózeczkiem" w liczbie 6 stoją na zwykłych miejscach zaraz
      przy wejściu do przychodni, panowie ze straży miejsckiej czatują
      na "jeleni" którzy zdesperowani zaparkują na kopertce. A ja z dwójką
      małych, chorych dzieci zapycham 400 m na mrozie i śniegu z parkingu
      pod sklepem bo "święte krowy" miały za daleko od wejścia - 50 m
      podjazdem dla niepełnosprawnych, a jak zapytałem Pana w samochodzie
      czy mógłby sie przestawić na kopertę to mnie po prostu i po chamsku
      op...lił. To jest w porządku obrońcy uciśnionych tak? Czemu im
      mandatów nikt nie przywali? Mam matke inwalidkę, ona ma "l-kę"
      inwalidzką, kiedyś jak ją wiozłem do lekarza, ZUSU itp to używałem
      tej "l-ki" i parkowałem na kopertach tylko jeśli wiozłem matkę. Po
      tym zagraniu ze strony inwalidy za kółkiem nie mam skrupułów,
      uzywam "l-ki" zawsze i wszędzie gdzie tylko mogę i mam kopertki w
      d... Jeden wyjątek robię wtedy gdy na parkingu jest wolna tylko
      jedna koperta. Wtedy odpuszczam, bo ktoś rzeczywiście może jej
      potrzebować. Zaraz pewnie zostanę ukamienowany, ale to mojej opinii
      w temacie nie zmieni... Trochę opamiętania ludzie, przepisy są dla
      nas, nie my dla nich. Tam gdzie rzeczywiście nie ma miejsca dla
      inwalidów, karać ostro i bezwzględnie. Ale jeśli 10 kopert stoi
      pustych, a gdzie indziej nie ma jak szpilki wcisnąć? Przecież to
      bzdura totalna, ja zaparkuję a jednej a za mną przyjedzie zaraz 10
      inwalidów? Trochę logiki w tym wszystkim ...
      • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:37
        > nie mandatów. Mandatów nie było koperty stały puste, są mandaty
        Mandaty sa forma uczenia kultury ;)

> Marnotrawstwo miejsca po prostu dwie koperty by starczyły może
        To powiedz szefostwu, niech z dwoma cos zrobia. To jednak nie
        upowaznia pelnosprawnych do parkowania na kopertach....

> na "jeleni" którzy zdesperowani zaparkują na kopertce. A ja z
        > dwójką małych, chorych dzieci zapycham 400 m na mrozie i śniegu
        A to juz kwestia interpretacji... "parking dla niepelnosprawnych"
        oznacza osoby o ograniczonej zdolnosci ruchowej (a wiec... dwojka
        malych dzieci? ;) a nie posiadajace zaswiadczenie ;)
        Czasem zdarza mi sie zdarza wozic starsza babcie. Nie mialbym
        ZADNYCH skrupulow, gdybym wiozac ja zaparkowal na takim miejscu zeby
        wysadzic ja blizej wlasciwego miejsca. Ale MOJA kultura (i jej
        zdolnsoc ruchowa ktora jeszcze pozwala na samodzielne chodzenie), w
        przypadku DLUZSZEGO postoju kazalaby mi wysadzic ja, przeparkowac
        samochod gdzies dalej i podejsc do niej. Niech by mnie policja czy
        straz dorwala w czasie jej wysadzania... znaczka nie mam, bo
        sporadycznie to sie zdarza, ale niech mi ktorys powie, ze mojej
        babci (jej, nie mi, bo nie dla siebie przeciez parkuje) sie nie
        nalezy...

> czy mógłby sie przestawić na kopertę to mnie po prostu i po
        > chamsku op...lił.
        A tu juz policja powinna interweniowac. No coz, myslales, ze jak
        burakowi urwie reke czy noge, to automatycznie przestanie byc
        burakiem?

> tym zagraniu ze strony inwalidy za kółkiem nie mam skrupułów,
        > uzywam "l-ki" zawsze i wszędzie gdzie tylko mogę i mam kopertki w
        > d...
        Tak, a jak cie okradna, to bez skrupulow bedziesz kradl?

> inwalidów, karać ostro i bezwzględnie. Ale jeśli 10 kopert stoi
        > pustych, a gdzie indziej nie ma jak szpilki wcisnąć? Przecież to
        To pisz do administratora terenu, ze jest glupi i tyle koprt dal...
        i plac za mandaty dopoki tego nie zmieni ;)
        • zigzaur Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:50
          Przy niektórych supermarketach są miejsca parkingowe z oznakowaniem "dla osób z
          małymi dziećmi". Czy podlegają jakiejś ochronie prawnej, tego nie wiem.
          • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 11:45
            > Przy niektórych supermarketach są miejsca parkingowe z
            oznakowaniem "dla osób z
            > małymi dziećmi". Czy podlegają jakiejś ochronie prawnej, tego nie
            Tylko na zyczenie wlasciciela - czyt. supermarketu. Wtedy, jesli nie
            akceptujesz publicznie dostepnych nakazow wlasciciela, ma prawo
            wywiezc twoje auto.
      • Gość: TG Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 15:01
        > Weźcie się obudźcie bo zaraz powariujecie na punkcie tych kopert.
        > Przepraszam? My w tym samym kraju żyjemy? Bo w moinm mieście takiego
        > problemu nie zauważyłem. Śmiem twierdzic że to chyba kwestia kultury
        > nie mandatów.

Dokładnie.

Po co mandat? Od razu odholowac auto i typowy milicyjny konwejer: dowodzik jeden, drugi, ubezpieczenie, prawo jazdy - standardzik... "a po co przyjechaliście?", "a tych ludzi znacie?", "gdzie byliście 17 marca 1996r?" itp

Mandat to demoralizacja społeczeństwa - wszyscy wiedzą, że to dodatkowy, nieuzasadniony podatek.
        • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 07.04.09, 07:30
          > Mandat to demoralizacja społeczeństwa - wszyscy wiedzą, że to
          dodatkowy, nieuza
          > sadniony podatek.
          Jak to nieuzasadniony? Uzasadnienie jest jedno - kara za zlamanie
          prawa. Zobacz, ze na Zachodzie tez to stosuja, jako PIERWSZY STOPIEN
          KARANIA.

U nas jest inny problem: mandat nie jest za zlamanie prawa, u nas
          jest mandat za to, ze miales pecha i dales sie zlapac...
    • Gość: ja Precz z kopertami !!! IP: 212.244.73.* 06.04.09, 08:04
      Czy ktoś chociaż raz zastanawiał się jaki jest sens kopert pod marketami? Ilu
      tak na prawdę niepełnosprawnych skorzysta z tego miejsca? Większość samochodów z
      nalepką i tak prowadzona jest przez zdrowego kierowcę, który ma niepełnosprawną
      osobę w rodzinie. I taki kierowca wykorzystuje tą nalepkę za każdym razem. A do
      marketu przyjedzie z niepełnosprawną osobą pewnie nie częściej niż raz na
      miesiąc. Poza tym, czy takiemu inwalidzie robi różnice czy samochód będzie
      zaparkowany tuż przy wejściu do marketu czy 50m dalej. Przecież i tak zrobi w
      markecie kilka kilometrów spacerując między alejkami i sklepami. Przypomina to
      wszystko trochę działanie związków zawodowych - jesteśmy poszkodowaną
      mniejszością więc wszyscy mają koło nas skakać i dawać co chcemy
      • kzwti Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 08:18
        Punkt dla Ciebie!!!
        Tez coś dołożę. Widziałem taki myk: dzika awantura jakiejś pani z
        innym kierowcą o kopertkę na parkingu bo ona jest inwalidką i jej
        się należy. Akurat szedłem za nią do tego marketu wzięła duży wózek
        i potem po 1,5 godz. spotkalismy sie przy kasie. Ludzie ja jestem
        pełnosprawny miałem naładowany pełny "wóz" i naprawdę ciężko było mi
        go pchać. Pani "inwalidka" miała na wozie więcej ode mnie i zap...
        po sklepie jak mały samochodzik obładowana jak muł. Ciekawy
        rodzaj "inwalidztwa" które mija po przekroczeniu drzwi hipermarketu.
        Po kiego czorta takich leczyć i wydawać pieniądze z NFZ-u? Wysłać na
        zakupy do TESCO - tam się cuda dzieją, niektórzy "inwalidzi"
        zdrowieją po przekroczeniu drzwi marketu. Dziwne, że jeszcze
        kapliczek nie ma i świeczki wotywne się nie palą. Dobra
        przegiąłem ... ale to było dla otrzeźwienia. Takie
        przypadki "inwalidztwa" też w przyrodzie występują.
        • zigzaur Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 08:37
          Kto jest inwalidą, nie powinien mieć prawa jazdy. Kropka.
          • zetkaf Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 08:39
            > Kto jest inwalidą, nie powinien mieć prawa jazdy. Kropka.
            a co powiesz o specjalnych samochodach dostosowanych do inwalidow?
            Albo o ograniczeniach typu ograniczona pojemnosc pluc (fachowej
            nazwy nie mam) - i wtedy chodzenie sprawia problem, a jazda
            samochodem nie?
            • zigzaur Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 08:43
              Kierowca powinien być zdrowy, bo od niego zależy życie wielu uczestników ruchu.

Trzeba było nie palić papierosków, to płucka byłyby zdrowe.
              Trzeba było nie żreć pierogów, słoniny i golonek, to nie byłoby otyłości,
              miażdżycy i zawałów.
              • huk256 Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 09:22
                To ja proponuje odbierać prawko KAŻDEMU złapanemu co najmniej raz na przekroczeniu prędkości, bo czemu by nie? Ten to dopiero „może” stanowić zagrożenie dla ruchu!

Ludzie opamiętajcie się i przestańcie pisać bzdety na forum – niektóre formy niepełnosprawności nie mają w zasadzie żadnego wpływu na możliwość prowadzenia pojazdów.
              • zetkaf Re: Precz z kopertami !!! 06.04.09, 11:47
                > Kierowca powinien być zdrowy, bo od niego zależy życie wielu
                Aha,drobne skrzywienie kregoslkupa - jestes chory, zakaz prowadzenia
                auta. Jak bedzie 100 kierowcow w lubuskim, to wypadkow nie bedzie ;)

> Trzeba było nie palić papierosków, to płucka byłyby zdrowe.
                Wady pluc i serca moga byc nawet wrodzone. Zreszta, ani papieroski,
                ani pierogi, slonina i golonka nie sa jeszcze w tym kraju zabronione
                i za ich spozywanie nie mozna dyskryminowac.
                Panie jedyny-doskonaly, na ciebie tez sie cos znajdzie, zeby
                wyeliminowac z kraju, wiec lepiej nie propaguj takich postaw, bo
                ktorys z twoich fanow stwierdzi, ze nie zaslugujesz na zycie w tym
                kraju...

• Gość: Az Re: Precz z kopertami !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:23
            Uwazaj na nogi - bo na glowe juz za pozno!
    • piwosz8 Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:07
      jestem jak najbardziej za kopertami dla inwalidów ale nie jestem za
      kopertami dla nierobów z urzedów - jeżeli my musimy żeby załatwić
      sprawe drałowac na piechote tak samo oni moga iśc z buta do parcy !!!
    • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 08:07
      > i wreszcie cos sie robi!!!!
      Co sie robi? PiSowskie zagrywki pod publike? Wystawianie coraz to
      kolejnych pustych przepisow? Stare by starczyly - kazdy samochod
      nielegalnie na kopercie policja przestawia na bardziej legalne
      miejsce na parkingu np. policyjnym i by sie buraki nauczyly.
      I co, ze mandacik 500 zl mozna wystawic, jak po prostu nikt tego NIE
      SPRAWDZA :( I buraki beda wiecej zaoszczedzac na nierobstwie strazy
      miejskiej...
    • 3cik <-----------------------=-- 06.04.09, 08:19
      Polak-cwaniak ma w dupie takie akcje, i tak będzie parkował na kopertach
      (najchętniej na dwóch na raz). Przecież musi pokazać swojego golfa/bmw/audi -
      a gdzie będzie lepiej wyeksponowany niż na kopercie.

Przyzwoitemu człowiekowi byłoby po prostu WSTYD.
      • 13ronin Re: <-----------------------=-- 06.04.09, 08:34
        3cik napisał:

> Polak-cwaniak ma w dupie takie akcje, i tak będzie parkował na kopertach
        > (najchętniej na dwóch na raz). Przecież musi pokazać swojego golfa/bmw/audi -
        > a gdzie będzie lepiej wyeksponowany niż na kopercie.
        >
        > Przyzwoitemu człowiekowi byłoby po prostu WSTYD.

Te "przyzwoity" to też sobie kup BMW, Golfa albo AUDI i nie pier*dol tu o
        wstydzie i przyzwoitości. Niepełnosprawni też przeginają, ale wszyscy mają się z
        nimi obchodzić jak ze śmierdzącym jajem. Jakby ich inwalidztwo było winą reszty
        społeczeństwa. Ja osobiście nie parkuję na kopertach i jeżeli trzeba pomogę, ale
        wku*rwia mnie ten jazgot o jak największe kary i prawie nienawiść do zdrowych.
        • zigzaur Re: <-----------------------=-- 06.04.09, 08:40
          Większość rent jest lewa, podobnie z zaświadczeniami o niepełnosprawności. Jeśli
          ktoś jest inwalidą, to nie powinien mieć prawa jazdy.
          W Polsce jest procentowo więcej inwalidów niż w Niemczech i Francji po krwawej
          pierwszej wojnie światowej.
    • ambl Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:20
      Niedługo punkty karne będą za nieodPOwiedni kolor auta.Skutki dopuszczenia
      wariatów do władzy
    • jola5033 Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:26
      wysoki mandat zgoda.
      Ale punkty karne - to juz przegięcie .....
      Takie parkowanei stwarza utrudnienia dla osoby niepełnosprawnej ,
      ale nie stwarza zagrożenia na drodze!!!!
      A może jeszzce wsadzać do więzienia za parkowanie na koprcie????
      Jak zwykle wpadamy z jednej skrajności w drugą.
    • zigzaur Idiotyzm! 06.04.09, 08:31
      Punkty karne powinny być naliczane wyłącznie za wykroczenia, których
      popełnienie odbywa się w ruchu i które stwarzają autentyczne zagrożenie
      wypadkowe, np. jazda na zderzaku poprzednika, wyprzedzanie na skrzyżowaniach,
      przejeżdżanie przez linie ciągłe i wysepki, blokowanie lewego pasa itp.

Dla porównania w Niemczech podobne wykroczenie karane jest "ostrzeżeniem z
      pobraniem opłaty administracyjnej 35 euro za udzielenie ostrzeżenia" plus 0
      punktów karnych.

To jest wykroczenie o charakterze porządkowym, nie powodujące zagrożenia
      wypadkiem.
      • danpol-broker No ale ... 06.04.09, 09:53
        nie zapominajcie Państwo, że trzeba dbac o kieszenie Panów
        Egzaminatorów, czyli walic dużo punktów za gó...ane przewinienia,
        żeby kierowca musiał w ciągu roku z pięć razy mieć egzamin co
        najminiej po pieć podejść do każdego. To już jest sumka 5 x 5 x 2500
        PLN.
    • polsz Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:32
      na 700 miejsc 51 kopert? Niepełnosprawni stanowią ok 5% społeczeństwa czyli
      kopert powinno być 35. Jednym słowem jest ich za dużo
      • Gość: kapitan_statku Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? IP: 195.20.110.* 06.04.09, 08:36
        Jestem za dla mandatow za parkowanie na kopertach - nawet i 500PLN.
        Co do punktow karnych to albo mniej albo wcale. A po tym watku
        dochododze do wniosku, ze w tym kraju na kazda probe egzekwowania
        oczywistego znajdzie sie sie jakis pseudo argument przeciw. NIe
        wazne jak absurdalny - np. snieg przypruszy. Coz, wychodzi na to, ze
        Polscy kierowcy to Debile
        • danpol-broker Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 09:48
          Nie to nie jest tak do końca dear captain, żeby móc karac za złe
          parkowanie, trzeba najpierw stworzyć system parkowania. Miejsc nie
          ma a za łapówy zarzady drog i zieleni nawet koperty z rysunkiem
          diabła namalują. Jest to chory kraj. Ściga sie za koperty, ale nie
          widzi sie jak po dolnym Sopociejeżdzą notorycznie p[od prąd na
          jednokierunkowych, A jak sie takiemu uwage zwróci to słusznie
          odpowiadas : Policja może mi na c.h.u.j. skoczyć i slusznie mówia bo
          tego policja nie widzi i nie chce widzieć. Po co sie wysilac , banda
          jedna.
          • zetkaf Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 11:52
            > Nie to nie jest tak do końca dear captain, żeby móc karac za złe
            > parkowanie, trzeba najpierw stworzyć system parkowania.
            Nie trzeba - wystarczy KRD plus wymalowane koperty ;)

> odpowiadas : Policja może mi na c.h.u.j. skoczyć i slusznie mówia
            Moj sasiad tez mowil, co mu policja moze powiedziec. No i mu
            powiedzieli.. przestal byc odwazny i halasowac ;)
      • zigzaur Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 08:54
        Przy czym nie wszyscy z tych niepełnosprawnych posiadają samochody lub mogą je
        prowadzić.
        • Gość: AA Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 09:18
          Jak nie masz nic madrego do napisania to lepiej nie rozwiewaj watpliwosci co do
          swojej wiedzy...
          Karta parkingowa jest przypisywana do osoby a nie do samochodu - wiec uprawniony
          jest kazdy z kim taka osoba jedzie i nie ma znaczenia czy ON ma samochod i czy
          moze go prowadzic.

Wszystkim zbulwersowanym "kopertami" zycze zdrowia. Choroby glowy mozna leczyc!
          • polsz Re: Będą punkty karne za parkowanie na kopercie? 06.04.09, 10:10
            nie jestem zbulwerswowany kopertami uważam jednak, że jest ich zbyt wiele
    • Gość: haax Będą punkty karne za parkowanie na kopercie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.09, 08:39
      a może ktoś zbada ile takich miejsc pod blokami powstało
      nielegalnie? na wnioski osób które tak naprawdę nie są inwalidami?
      wiele osób załatwia sobie po prostu te miejsca żeby nie szukać
      miejsca do parkowania, i naprawde nie trzeba byc do tego inwalidą, a
      ty zajmiesz takie miejsce na 5 minut to on sie swiecie oburzy i
      wezwie policje czy straz miejska, moze by zajac sie sprawa dokładnie
      a nie po łebkach??? nie twierdze ze jest problemu nie ma, sam nigdy
      kopert nie zajmuje ale widze tez druga strone medalu, nowych
      parkingów brak a stare pokrywaja sie kopertami, na wet kawałek
      alejki pod blokiem na to wystarczy, tez bym tak k... chciał!
    • luzyczanin POpieram 06.04.09, 08:41
    • zetkaf A co z parkowaniem "przed pasami"??? 06.04.09, 08:46
      Owszem, burakow z kopert nalezy wyrzucac i to tak, zeby nie wrocili.
      Ale ktos wspomnial, ze zagrozenia to nie stwarza - no wlasnie. A jak
      zaparkuje tuz przed pasami, zaslaniajac wchodzacych na nie pieszych -
      to mandacik jest zdaje sie mniejszy... czy to nie jest bzdura? Ktos
      ma kawalek dalej przejsc, to 500 zl, a jak sprawie, ze inny kierowca
      zabije czlowieka - to ledwo 100? 300, jak sie dopatrza nieznanego
      sobie zapisu o "stwarzaniu zagrozenia"? (choc pewnie dowala go temu,
      co rozjedzie pieszego na pasach, bo im powiedziano ze to za
      spowodowanie wypadku/kolizji?)
    • ko_menta_tors Będą punkty karne za parkowanie na kopercie 06.04.09, 09:00
      Kolejna głupota: przecież najbardziej potrzebne są skuteczne interwencje przy
      sklepach a tam policja może... prosić. Hipermarket na pewno nie wda się w
      kłótnię z klientem bo to nie w jego interesie...

Prawo bez możliwości egzekucji jest do dupy. Tylko demoralizuje warchołów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka