calama 22.06.09, 10:28 Czereśnie czerwienieją na drzewie. Coś mało słodkie są w tym roku. Czarna porzeczka pyszna jak zawsze. Maliny przepyszne. Fajne to lato. :) I zawsze świeci słońce! jak się ma żółte okulary ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nicelus Re: Czereśnie IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.09, 20:57 josner napisał: > Czereśnie są ok. > Te z robakami też :) w tym roku jest mało robaków w czereśniach. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Czereśnie 22.06.09, 21:01 w tym roku jest mało robaków w czereśniach ... utopiły sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Czereśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 21:36 ... utopiły sie... w chemii ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Czereśnie IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.09, 01:23 e_werty napisał: > ... utopiły sie... ktoś zalał? Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 23.06.09, 07:22 Gość portalu: nicelus napisał(a): > ktoś zalał? robaka? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Czereśnie 23.06.09, 08:58 Mój mąż twierdzi, że robale w czereśniach to propaganda :) Ale dziś zimno! Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 23.06.09, 09:33 pretty01 napisała: > Mój mąż twierdzi, że robale w czereśniach to propaganda :) > Ale dziś zimno! > w tym roku robale zwiały, chyba im za zimno ;) kiedy przychodzisz na czereśnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Czereśnie IP: *.dip.t-dialin.net 23.06.09, 11:41 pretty01 napisała: > Mój mąż twierdzi, że robale > w czereśniach to propaganda :) to co zalewa? Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Czereśnie 23.06.09, 12:02 to propaganda :) Ale dziś zimno! ... tak to propaganda! Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Czereśnie 24.06.09, 00:41 to propaganda ... tak to propaganda! Propaganda - fajny zespolik z lat 80-tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Czereśnie IP: *.gpsk.am.poznan.pl 23.06.09, 14:36 pretty01 napisała: > Ale dziś zimno! 24 st to zimno? i bez przerwy swieci slonce ... pare km dalej i taka roznica w pogodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Czereśnie IP: *.dip.t-dialin.net 24.06.09, 16:19 calama napisała: > a grzyby w lesie są jak smoki :) smoki nie mają robaków. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 09:21 Gość portalu: nicelus napisał(a): > smoki nie mają robaków. > chciałam ususzyć te ogromne prawdziwki, ale ... odeszły tyle było tam robactwa dobrze, że w czereśniach nie ma (sprawdzałam!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Czereśnie IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.09, 10:05 calama napisała: > dobrze, że w czereśniach nie ma (sprawdzałam!) natura pokazała, że populacja zależy od warunków panujących w decydujących momentach cyklu rozrodczego. wniosek jest taki, że wystarczy rozpylać odpowiednie zapachy, aby namieszać w cyklach. czyli bez trucizn można skutecznie zwalczyć wszelkie szkodniki, komary, i.t.p. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 10:19 wolę mieć robaki w czereśniach niż w grzybach... ta jakich zapachów mam stosować? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Czereśnie IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.09, 12:08 calama napisała: > ta jakich zapachów mam stosować? ;) naukowcy muszą wyodrębnić odpowiednie. na przykład, wystarczy tydzień wcześniej rozpylić zapach, który normalnie wydziela samica komara, jeżeli jest już gotowa do zapłodnienia. wtedy samce będą zapładniać zbyt wcześnie, po czym giną. kiedy nadejdzie właściwy czas, to nie ma już samców i nie będzie nowych komarów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 13:29 Gość portalu: nicelus napisał(a): > naukowcy muszą wyodrębnić odpowiednie to czekam na te wyodrębione zapachy z utęsknieniem precz z komarami! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Czereśnie IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.09, 13:40 calama napisała: > to czekam na te wyodrębione > zapachy z utęsknieniem > precz z komarami! na komary akurat, to w wielu państwach takie środki są stosowane już od ponad 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 13:43 Gość portalu: nicelus napisał(a): > na komary akurat, to w wielu państwach takie środki są stosowane > już od ponad 30 lat. daj wykaz, pomyślę nad emigracją ze względu na komary ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Czereśnie IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.09, 17:18 calama napisała: > daj wykaz, pomyślę nad emigracją ze względu na komary ;) najbliżej do berlina. tylko zamieszkaj nad jeziorem, a nie nad szprewą. na rzece nie funkcjonuje. :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 21:45 Gość portalu: nicelus napisał(a): > najbliżej do berlina. tylko zamieszkaj nad jeziorem, a nie nad szprewą. na rzec > e > nie funkcjonuje. > :) wybierałabym miejsce o najbardziej mi pasującym klimacie, roślinności, sytuacji politycznej i ekonomicznej a na santa lucia są komary? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Czereśnie 25.06.09, 21:49 calama napisała: > > a na santa lucia są komary? ;) Czy komary, to nie wiem, ale może choć jeden karaibski pirat jak Johny Deep... Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 21:50 pretty01 napisała: > Czy komary, to nie wiem, ale może choć jeden karaibski pirat jak Johny Deep... pirat mówisz? może być pirat, byle nie drogowy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Czereśnie 25.06.09, 21:55 Na pirata drogowego nie mam pomysłu, na Pirata z Karaibów... hmmm... kilka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 21:59 pretty01 napisała: > Na pirata drogowego nie mam pomysłu, na Pirata z Karaibów... hmmm... kilka ;) od razu pirat! a ci uroczy tambylcy to Ci się nie podobali? ten skórzany kapelusz, znajomość roślin, całej okolicy lepsi niż piraci ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Czereśnie 25.06.09, 22:12 Miejscowe chłopaki fajne są :) A jakie szarmanckie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 22:15 pretty01 napisała: > Miejscowe chłopaki fajne są :) A jakie szarmanckie :)) no widzisz! i te uwielbienie w ich oczach.... ech ;) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 26.06.09, 13:54 www.swulinski.com/podroze/show/MarigotBay-show.html?1 i pitony bym zobaczyła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Czereśnie 25.06.09, 10:06 E, trzeba było tylko nimi nieco potrząsnąć :) Ale tak olbrzymich to nigdy jeszcze nie widziałam! Wczoraj pewnie przemknęłaś koło mojego domu jak Tajemniczy don Pedro z krainy deszczowców, coby mnie z grzybami wyprzedzić? :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 10:21 pretty01 napisała: > E, trzeba było tylko nimi nieco potrząsnąć :) Ale tak olbrzymich to nigdy > jeszcze nie widziałam! i same prawdziwki! jdnego (tego bez robaków) zjadłam :) > Wczoraj pewnie przemknęłaś koło mojego domu jak Tajemniczy don Pedro z krainy > deszczowców, coby mnie z grzybami wyprzedzić? :) wczoraj miałam owocobranie ;) ale czereśni trochę zostało dobrze, że dziś czwartek :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 10:30 tylko nad rzeczkę skoczyłam tambylców zobaczyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 21:33 czeresnie fotoforum.gazeta.pl/72,2,704,72286510,97117572.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Czereśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 21:47 jeszcze pare lat temu takie drzewo mialam na wyciagniecie reki ... teraz ktos inny zjada moje czeresnie ... smutno Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 21:49 Gość portalu: fju fju napisał(a): > jeszcze pare lat temu takie drzewo mialam na wyciagniecie reki ... teraz ktos > inny zjada moje czeresnie ... skandal! przyjedź na moje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Czereśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 21:53 przyjade, ale potem nie zaluj, ze mnie zaprosilas bo jestem wilk na czeresnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 21:55 Gość portalu: fju fju napisał(a): > przyjade, ale potem nie zaluj, ze mnie zaprosilas bo jestem wilk na czeresnie ; > ) > drzewo mam ogromne, czereśnie smaczne, a ja ... nie przepadam za czereśniami rozumiem - czarna porzeczka, maliny, truskawki, wiśnie MNIAM! ale czereśnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Czereśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 22:00 pomimo niedawnych 18 urodzin nadal nie doroslas do czeresni :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Czereśnie 25.06.09, 22:14 Gość portalu: fju fju napisał(a): > pomimo niedawnych 18 urodzin nadal nie doroslas do czeresni :) do tego się dojrzewa? ciekawe dlaczego Kózka lubi? ;) najważniejsze, że czereśnie dojrzały :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fju fju Re: Czereśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 23:06 calama napisała: > ciekawe dlaczego Kózka lubi? ;) zna sie na tym co dobre ;) Odpowiedz Link Zgłoś