Dodaj do ulubionych

lotnisko dla pani poseł

12.10.05, 07:42
Moze młoda pani poseł z ZG nie zauważyła ale kampania parlamentarna sie juz
skończyła. Ciekawy pomysł, zamiast zakładów na zarskim "lotnisku" ma powstać
LOTNISKO/ Moze pani poseł która sie urodziła w Żarach dawno w tym mieście nie
była, moze myśli ze Żary to taki 200 tysięczny ośrodek przemysłowy, gdzie
bogaci latają sobie na lunch do Berlina.

Co za głupota!

W kolejce po działkę

Miasto chce zrezygnować z budowy lądowiska dla awionetek i zamierza sprzedać
działkę pod zabudowę przemysłową. Bo na dawnym lotnisku zaczyna brakować
terenów inwestycyjnych.

Kurczą się wolne przestrzenie w strefie przemysłowej. Ostatnio w mieście
pojawił się Belg, który chciał postawić duży zakład i szukał działki o
powierzchni ponad 20 hektarów. W ratuszu rozłożyli ręce, bo na dawnym
lotnisku nie ma już tak dużych terenów.

Potrzebne, niepotrzebne

Są natomiast trzy mniejsze, które niebawem zostaną sprzedane w przetargu.
Zostają jeszcze dwa kawałki gruntu, jeden przeznaczony dla rzemieślników,
drugi pod budowę małego lotniska dla awionetek. Na planie projektant
narysował dwa pasy startowe. – Lotnisko nie ma racji bytu, pytaliśmy
lokalnych inwestorów, nikt nie podjął się do tej pory jego budowy – mówi
zastępca burmistrza Jacek Niezgodzki. – A miejscowi biznesmeni nie mają
awionetek, w dodatku w pobliżu są duże lotniska w Poznaniu i Wrocławiu. Można
też korzystać z tego w Przylepie. Nie zgłaszają się też rzemieślnicy, więc
chcemy zmienić plan i przeznaczyć obie działki pod zabudowę przemysłową.
Uzyskalibyśmy dodatkowo 25 hektarów.
- Trzeba tworzyć jak najwięcej miejsc pracy, skoro nikt do tej pory nie
zbudował lotniska, to pewnie nie ma takiej potrzeby. Więc grunty trzeba
wykorzystać pod przemysł – zaznacza wiceprzewodniczący rady miejskiej Dariusz
Grochla.
Innego zdania jest posłanka Bożenna Bukiewicz: – Jeśli nie dziś, to może za
jakiś czas małe lotnisko byłoby potrzebne. Taki obiekt zwiększa atrakcyjność
miasta i sprzyja jego rozwojowi. Moim zdaniem łatwiej jest znaleźć inne
tereny pod zabudowę przemysłową, niż pod lotnisko. Osobiście nie
rezygnowałabym z tej koncepcji.

Gmina poratuje

Rozpoczęły się już przygotowania nowych terenów pod zabudowę przemysłową,
potrwa to rok. Miasto szykuje ok. 80 hektarów między Kronopolem a Spomaszem.
Już teraz są do wzięcia działki w pobliżu byłych koszar, nie są jednak
uzbrojone.
Jeżeli Belg, o którym wspomnieliśmy, nie chce czekać na nowe tereny w
mieście, to może od zaraz kupić grunty tuż za miastem od gminy wiejskiej.
Naprzeciwko dawnego lotniska, po drugiej strony drogi, gmina ma na zbyciu 22
hektary pod zabudowę przemysłową. – Dla inwestorów przemysłu mamy ponadto 16
hektarów w okolicach dawnej żwirowni na obrzeżach miasta, a w pobliżu
dodatkowe 10 hektarów – mówi wójt Jan Dżyga. – Mamy ponadto 50 hektarów pod
przemysłówkę oraz pod zabudowę jednorodzinną w Sieniawie Żarskiej. Cena
gruntów jest zbliżona do tej w mieście.
Obserwuj wątek
    • pawel.zary Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 09:27
      drogba666 napisał:

> Moze młoda pani poseł z ZG nie zauważyła ale kampania parlamentarna sie juz
      > skończyła. Ciekawy pomysł, zamiast zakładów na zarskim "lotnisku" ma powstać
      > LOTNISKO/

Ale koncepcja budowy ladowiska dla awionetek wyszła z Urzędu Miasta :-) Swojego
      czasu pisał chyba coć o tym mariusz.zary. Czyli co? Obecny burmistrz jednak
      chce zmienić koncepcję?

Moze pani poseł która sie urodziła w Żarach dawno w tym mieście nie
      > była, moze myśli ze Żary to taki 200 tysięczny ośrodek przemysłowy, gdzie
      > bogaci latają sobie na lunch do Berlina.

Bywa w Żarach i to dość często - przecież tu mieszka jej mama.

>
      > Co za głupota!
      >

Głupota, że burmistrz chciał budować "lotnisko" (lądowisko) dla awionetek?

• croolick Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 09:51
        > Ciekawy pomysł, zamiast zakładów na zarskim "lotnisku" ma powstać
        > > LOTNISKO/

Nie zamiast ale obok! Cikawe, czy tez bedziesz kpil z planow budowy ladowiska,
        gdy ktos, nie daj Boze, z Twojej rodziny bedzie potrzebowal transportu
        lotniczego w drodze do specjalistycznego szpitala. Dzis smiglowce LPR laduja
        tylko przy dobrej widocznosci na lotniskowej lace a co bedzie w przyszlosci?!
        No tak, Zary nie 200-tysieczne miasto i nikt tu nie choruje anie nie ulega
        wypadkom...
        • p_e_k_o Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 22:22
          croolick napisał:

> Nie zamiast ale obok! Cikawe, czy tez bedziesz kpil z planow budowy
          > ladowiska, gdy ktos, nie daj Boze, z Twojej rodziny bedzie potrzebowal
          > transportu lotniczego w drodze do specjalistycznego szpitala.

Idąc tym tokiem rozumowania trzeba by zbudować lądowisko w każdej, nawet
          najmniejszej miejscowości. Nie ma takiej potrzeby.
          Helikopter często zabiera ludzi z wypadku gdzieś na trasie i wcale nie potrzeba
          do tego lądowiska, wystarczy kawałek łąki czy pola.
          • croolick Re: lotnisko dla pani poseł 13.10.05, 23:45
            Widzisz jest cos takiego jak rachunek prawdopodobienstwa - w Zarach i
            najblizszych okolicach mieszka 55 tys. ludzi zatem pradobienstwo koniecznosci
            lotu w sytuacji wyjatkoiwej jest spore. A skoro w naszym kraju klimat sprawia,
            ze spora czesc roku stanowia dni o pogodzie utrudniajacej loty to bardzo
            prawdopodobnym jest, ze lot do Zar moze byc wykonywany w trudnych warunkach
            atmosferycznych. W malych miejscowosciach prawodopodobienstwo lotu ratowniczego
            jest na tyle male, ze nie ma sensu budowac ladowiska (no chyba, ze fascynuje Cie
            paradoks tzw. praw Murphyego). Zreszta ladowisko w Zarach sprwilob, ze mozliwe
            byloby zapewnienie sprawnego transportu medycznego w trudnych warunkach meteo w
            promieniu 20 km a to gra warta swieczki...
    • radek80 Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 10:07
      na tereny inwestycyjne mozna zaadoptowac inne miejsca, trzeba pomyslec o
      poszezeniu granic miasta i planie zagospodarowania przestrzennego. moze lokalni
      przedsiebiorcy (narazie) nie maja samolotow ale Belg z pewnoscia chcialby
      szybko dotrzec do swojej fabryki. tanie linie lotnicze oferuja podroz rowniez
      mniejszymi maszynami. nalezy tez wspomniec o bogatych turystach chocby z
      Berlina. trzbea myslec perspektywicznie, kiedys nie oplacalo sie budowac kolei
      bo na podroz stac bylo tylko bogatych z wiekszych miast. lotnisko to dodatkowy
      atut przy szukaniu inwestorow i zwiekszeniu ruchu turystycznego.
      • drogba666 Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 12:28
        Ja chyba jakieś bajki czytam, jak mozna poważnie mówic i lądowisku dla
        awionetek w Żarach. dlaczego o pomyśle lądowiska nie słychać ze środowiska
        lekarzy czy pogotowia, tylko polityków. Do tej pory helikoptety zabierały
        rannych i jakoś ten system funkcjonuje,

Ja tam pilotem nie jestem, ale zła pogoda jest tak samo uciążliwa dla
        wylądowania samolotu jak i helikoptera. Poza tym , kto miałby to lądowisko
        zrobic, utrzymywać?

I jak łatwo powiedzieć, zaadoptujmy kolejne tereny pod inwestycje. Może powiesz
        gdzie je w Żarach znaleść i czy nowa lokalizacja ma odpowiednią infrastrukturę.
        Ruch turystyczny w Żarach? Pójdz do pierwszego hotelu i zapytaj się ile mają
        gości, i skąd oni są. To przeważnie robotnicy STRABAG lub innej firmy spoza
        Żar. Powodzenia, oni na pewno wrócą po skończonej robocie samolotem do domu.

DO Pawła: o pomyśle lądowiska pierwsze usłyszałem teraz, nie wiem czy Woźniak o
        tym mówił. Co wcale nie zmienia mojego zdania, ze jest ono w Żarach nie
        potrzebne, przynajmniej nie na dziś.

• croolick Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 12:54
          drogba666 napisał:

> Ja chyba jakieś bajki czytam, jak mozna poważnie mówic i lądowisku dla
          > awionetek w Żarach.

Slowo "awionetka" jest przestarzale, jego uzywanie jest bledem jezykowym, tak
          jak o samochodzie nie mowisz "automobil", rowerze "bicykl" a
          samolocie "aeroplan"

> dlaczego o pomyśle lądowiska nie słychać ze środowiska
          > lekarzy czy pogotowia,

To moze zapytaj pilotow LPR?

> tylko polityków.

dotychczas o tym mowili politycy SLD...

> Do tej pory helikoptety zabierały
          > rannych i jakoś ten system funkcjonuje,

Ale, jak funkcjonuje! W nocy i przy malej widocznosci, zaden SMIGLOWIEC nie
          wyladuje na nieoswietlonej lace. Zreszta wkrotce lotniskowa laka ma byc
          zabudowana, wiec gdzie beda ladowac smiglowce???!!!

> Ja tam pilotem nie jestem, ale zła pogoda jest tak samo uciążliwa dla
          > wylądowania samolotu jak i helikoptera.

No i? Jaki wniosek???

> Poza tym , kto miałby to lądowisko
          > zrobic, utrzymywać?

Urzad Miejski!

> I jak łatwo powiedzieć, zaadoptujmy kolejne tereny pod inwestycje. Może
          > powiesz gdzie je w Żarach znaleść i czy nowa lokalizacja ma odpowiednią
          > infrastrukturę.

A tereny popoligonowe?!!! Przeciez gorzowska strefa przemyslowa to wlasnie
          tereny po bylm poligonie! Tereny zarskiego poligonu AMW przekazala przeciez
          miastu!

> Ruch turystyczny w Żarach? Pójdz do pierwszego hotelu i zapytaj się ile mają
          > gości, i skąd oni są. To przeważnie robotnicy STRABAG lub innej firmy spoza
          > Żar. Powodzenia, oni na pewno wrócą po skończonej robocie samolotem do domu.

Jak sie miasto stara takich mamy turystow...

> DO Pawła: o pomyśle lądowiska pierwsze usłyszałem teraz, nie wiem czy Woźniak
          > o tym mówił.

Na pewno mowil.

Z Co wcale nie zmienia mojego zdania, ze jest ono w Żarach nie
          > potrzebne, przynajmniej nie na dziś.

To jak zabuduja kazdy wolny teren w Zarach to gdzie do diaska lotnisko wtedy
          zbudujesz?!
          • drogba666 Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 13:36
            No zapomniałem za na wszystkim znający sie pan nauczyciel poprawi mnie ze
            samolot nie może zostać nazwany awionetką. A mi się to określenie podoba i nie
            jest archiczne, często słysze je kiedy rozbije się jakiś samolot-awionetka. Nie
            widziałem ze na tym forum trzeba używać poprawnej polszczyzny jak na
            wyprawowanich w szkole. Z twojej strony często padają obraźliwe określenia pod
            adresem innych, ale widocznie nie zwracasz na to uwagi jak na poprawną
            polszczyzne,

Ja mam zapytać? Podaj numer. Kilka razy rozmawiałem z pracownikami pogotwai z
            Żar i temat transportu lotniczego nie był ani razy poruszany, jako swoje
            największe problemy wymieniali za to nieprawidłowo zaparkowane samochody i
            nieumiejętnośc kierowców zachowania się kiedy widzą karetke.

Podaj przykład kiedy to politycy SLD mówili o lądowisku , które powinno powstać
            w Żarach!

Urząd powinien płacić nauczycielom 5 razy więcej. Przecież stac miejską kase na
            to.

Według ciebie opłaca się budować w innym miejscu całą infrastrukturę by tam
            gdzie jest to juz zrobione miał wylądować raz na kilka miesięcy samolot?
            • croolick Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 15:41
              drogba666 napisał:

> No zapomniałem za na wszystkim znający sie pan nauczyciel poprawi mnie ze
              > samolot nie może zostać nazwany awionetką.

Powiem bunczucznie ale nie bezpodstawinie, ze akurat na lotnictwie to znam sie
              lepiej niz kazdy urzednik w tym miescie.

> A mi się to określenie podoba i nie
              > jest archiczne, często słysze je kiedy rozbije się jakiś samolot-awionetka.

Tak samo jak slyszsz o "molestowaniu seksualnym", "pasjonatach", "dniu
              wczorajszym", "fakcie autentyacznym", "pocisku rozpryskowym" - niestety
              niechlujstwo jezykowe dziennikarzy ksztaltuje swiadomosc ignorantow. A co do
              "awionetki" to przytocze haslo z Ilustrowanego leksykonu lotniczego, pod red. S.
              Szczecinskiego, Warszawa 1988:

"Awionetka! - przestarzala nazwa malego samolotu sportowego lub turystycznego"
              (wykrzyknikiem ozancza sie wyrazy przestarzale)

> Nie widziałem ze na tym forum trzeba używać poprawnej polszczyzny jak na
              > wyprawowanich w szkole.

Trzeba - wejdz na powazne fora moderowane - na wielu dostaje sie bana za pisanie
              niegramatyczne i nieortograficzne.

> Z twojej strony często padają obraźliwe określenia pod
              > adresem innych, ale widocznie nie zwracasz na to uwagi jak na poprawną
              > polszczyzne,

No, ba dlugo jeszcze bedziesz cignal ten watek o mojej niekulturalnosci?
              (Zapraszam do watki "niekulturalny croolick")

> Ja mam zapytać? Podaj numer.

O, widzie ze i ciebie dosiegla dysgooglia: www.lpr.com.pl/

> Kilka razy rozmawiałem z pracownikami pogotwai z
              > Żar i temat transportu lotniczego nie był ani razy poruszany, jako swoje
              > największe problemy wymieniali za to nieprawidłowo zaparkowane samochody i
              > nieumiejętnośc kierowców zachowania się kiedy widzą karetke.

Bo to nie ten adres. LPR to calkiem inna firma, taze inaczej finansowana - nie z
              kontraktow NFZ ale z budzetu MZ!!!

> Podaj przykład kiedy to politycy SLD mówili o lądowisku , które powinno
              > powstać w Żarach!

Mariusz, przeciez Ty sam o tym mowiles!

> Urząd powinien płacić nauczycielom 5 razy więcej. Przecież stac miejską kase
              > na to.

Urzad palaci z subwencji celowej MENiS, tak wiec to tylko od Wawy glownie zalezy
              ile nauczycie beda zarabiac. Dobrze by bylo, gdyby UM pamietal o dodatkach
              motywacjnych.

> Według ciebie opłaca się budować w innym miejscu całą infrastrukturę by tam
              > gdzie jest to juz zrobione miał wylądować raz na kilka miesięcy samolot?

Bez przesady, jaka kurna infrastruktura??? Ta jest tylko w polizu obwodnicy a
              ladowisko mialo powstac na terenie nieuzbrojonym!
              • drogba666 Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 16:03
                Mylisz mnie z kimś!

To ze akurat zarskie pogotowie które obsługuje ten powiat nie podnosiło tego
                tematu znaczy ze są inne ważniejsze niż lądowisko.

A mi sie podoba słowo awionetka, tak samo jak podoba mi się i używam słowa
                tornister.

Na zdrowy rozsądek, dlaczego w miejscu gdzie ulokowało się kilka zakładów i jest
                miejsce na kolejne ma powstać lądowisko z którego tak żadko się korzysta? Poza
                tym według mnie problem nie polega na tym. Ja cały czas staram się powiedzieć,
                że pomysł z lądowiskiem a tym bardziej lotniskiem cywilnym jest chybiony i
                powiedziany pod publiczke.
                • croolick Re: lotnisko dla pani poseł 12.10.05, 16:34
                  drogba666 napisał:

> To ze akurat zarskie pogotowie które obsługuje ten powiat nie podnosiło tego
                  > tematu znaczy ze są inne ważniejsze niż lądowisko.

Ze co? Po prostu pytales nieodpowiednich ludzi o ladowsko, to tak jakbys pytal
                  wojta gminy Zary o problemyi plany inwestycyjne miasta Zary.

> A mi sie podoba słowo awionetka, tak samo jak podoba mi się i używam słowa
                  > tornister.

No a co ma piernik do wiatraka? Wybacz ale nie chwytam twych "asocjacji
                  myslowych". Mowi sie po polsku albo po polskiemu.

> Na zdrowy rozsądek, dlaczego w miejscu gdzie ulokowało się kilka zakładów i
                  > jest miejsce na kolejne ma powstać lądowisko z którego tak żadko się korzysta?

A zastanawiales sie dlaczego rzadko sie z niego korzysta?

> Poza tym według mnie problem nie polega na tym. Ja cały czas staram się
                  > powiedzieć, że pomysł z lądowiskiem a tym bardziej lotniskiem cywilnym jest
                  > chybiony

No ale wciaz nie odpowiedziales dlaczego jest chybiony. Nie odpowiedziales
                  dlaczego nie chcesz by smiglowce czy to sanitarne czy to dyspozycyjne mogly
                  ladowac w Zarach przy kazdych warunkach pogodowych. Nie odpowiedziales, dlaczego
                  miasto akurat chce zmieniac akurat teraz plany zagospodarowania przestrzennego
                  podczas gdy w Zarach jest sporo innych terenow pod inwestycje? Nie odpowiedziles
                  dlaczego zarska strefa przemyslowa nie moze byc bardziej atrakcyjna ze wzgledu
                  na posiadane ladowisko (lub raczej dlaczego jestes za rozwiazaniem, ktore
                  zmniejszy atrakcyjnosc strefy)?

> i powiedziany pod publiczke.

Powiedzmy sobie, pod publiczke to jest gadanie Niezgodzkiego i Grochli,
                  swiadczace o krotkowzrocznosci tych ludzi albo jakims interesie o ktorym
                  mieszkancy miasta nie wiedza.
    • pawel.zary Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwość 12.10.05, 12:37
      drogba666 napisał:

> Moze młoda pani poseł z ZG nie zauważyła ale kampania parlamentarna sie juz
      > skończyła. Ciekawy pomysł, zamiast zakładów na zarskim "lotnisku" ma powstać
      > LOTNISKO/ > Co za głupota!
      >
      > "Miasto chce zrezygnować z budowy lądowiska dla awionetek i zamierza sprzedać
      > działkę pod zabudowę przemysłową. Bo na dawnym lotnisku zaczyna brakować
      > terenów inwestycyjnych." (Lubuska)

Widzisz drogba666 idąc Twoim tokiem myślenia (a raczej złośliwości) można
      domniemać, że miasto było zainteresowane budową lądowiska dopóki mogło być ono
      potrzebne byłemu posłowi z Żar. Jak okazało się, że F.Wołowicz nie uzyskał
      ponownie mandatu poselskiego , bo stracił zaufanie ponad 9.000 tys. ludzi, to
      lądowisko już nie bedzie potrzebne. Tym bardziej nie mozna go budować dla pani
      poseł Bukiewicz, bo przecież Jej takie lądowisko w Żarach będzie bardzo
      potrzebne do wykonywania mandatu poselskiego. :-))))
      Takaż to bzdura w stylu Kurskiego może zafunkcjonować. Prawda drogba666?

Podejrzewam raczej, że ktoś jest zainteresowany kupnem tych działek i to jest
      główny powód nagłej zmiany.
      Ja osobiście jestem za budową lądowiska - taki obiekt jast w Żarach potrzebny i
      bedzie służyć rozwojowi miasta.
      • drogba666 Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 13:16
        Nie obrażaj mnie od jakiś Kurskich, bo mi sie źle kojarzy. To po pierwsze

Skąd pomysł z tym lądowiskiem? Ja sie ciesze (to bez złośliwości) ze nie
        zostałes posłem bo po twoich pomysłach podatnicy zbankrutowaliby. Po co to
        ciągłe szukanie dziury w całym? Jakieś podteksty polityczne, ile razy mam ci
        mówić, ze moim zdaniem pomysł z budową lądowiska jest zbyt drogi i nie
        trafiony. Może skupmy się na transporcie drogowym i szynowym a samoloty
        zostawmy na potem
        • radek80 Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 13:28
          drogba666 napisał:

> Skąd pomysł z tym lądowiskiem? Ja sie ciesze (to bez złośliwości) ze nie
          > zostałes posłem bo po twoich pomysłach podatnicy zbankrutowaliby.

jasne, podejrzewam, ze poslugujesz sie danymi sprzed kilkunastu lat, dzis na
          komunikacji lotniczej sie zarabia, nawet w Polsce.

Po co to
          > ciągłe szukanie dziury w całym? Jakieś podteksty polityczne, ile razy mam ci
          > mówić, ze moim zdaniem pomysł z budową lądowiska jest zbyt drogi i nie
          > trafiony.

najpierw trzeba zainwestowac zeby pozniej czerpac zyski. jakie sa twoje
          argumenty przeciw budowie poza ogolnikami w stylu " za drogie", "nie trafione",
          napisz dlaczego. nie dopowiadasz rowniez na argumenty innych forumowiczow. jak
          kaczynski ... zapomnialem, bez podtekstow politycznych ;)

Może skupmy się na transporcie drogowym i szynowym a samoloty
          > zostawmy na potem

podobnie myslano w najwiekszych miastach polskiej sciany wschodniej. dzis
          okazuje sie, ze przez brak lotnisk traca miliony zlotych przez brak ruchu
          pasazerskiego, inwestycji. przyklad plynie z rzeszowa, ktory staje sie
          gospodarczym tygrysem Polski wschodniej wlasnie dzieki temu, ze ma lotnisko.
          zeby zbic argument, ze Zary sa za male, spojrz na mape lotnisk na swiecie.
          • drogba666 Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 14:02
            Dam jeden przykład lubuskie lotnisko w Babimoście. Z którego oprócz
            parlamentarzystów mało kto korzystał.

Ale tu chodzi raczej o lotnisko dla samolotów sportowych, lub lądowisko
            ratunkowe.

No jest np. lotnisko pod Dubrownikiem. ciekawe dlaczego je wybudowano - może
            chodzi o turystów? Co mam porównać Polskę do Niemiec lub Holandii? Zastanów się
            o czym piszesz. Zejdz na ziemie i przejdź sie po mieście. Może zobaczysz
            ważniejsze problemy do rozwiązania niż budowę i utrzymanie lotniska
        • gigbon Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 13:35
          Czytam tą całą śmieszną dyskusje o lotnisku i tak sobie pomyslalem, że skoro
          paweł i crooklik uwazają że takie lotnisko jest w Żarach bardzo potrzebne, to
          niech założą spółkę wykupią działkę, wybudują lotnisko i robią kapuche. Jak
          zrobią to bedzie wiadomo że lotnisko jest potrzebne, jak splajtują to będzie
          znaczyło że chyba nie bardzo potrzebne. :-)
          • radek80 Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 13:49
            jestem w szoku!!! przeciez lotnisko to powod do dumy, jeden z najwazniejszych
            czynnikow rozwoju miast, powoli staje sie glownym srodkiem transportu. dzis na
            swiecie nie dyskutuje sie na temat jego zalet i przydatnosci, to sa kwestie
            bezsporne. widac czesc mieszkancow nie zauwazyla, ze zyjemy juz w XXI wieku a
            swiat poszedl daleko do przodu.
            • gigbon Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 14:04
              radek80 napisał:

> jestem w szoku!!!

Młody widocznie jeszcze jesteś. Spróbuj podchodzic do życia bez tak wielkich
              emocji a zobaczysz, że ono samo przynosi rozwiązania. Jesli będzie potrzebne,
              tak naprawde, jeśli ktoś (mam na myśli oczywiście przedsiębiorców nie
              polityków) uzna że można na nim zarobić, to z pewnością je wybuduje. Światem
              żądzi kasa i to ona zadecyduje :-))))
            • drogba666 Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 14:10
              Świat poszedł do przodu - co za odkrywcza myśl! To teraz wszyscy jak Michał
              Wiśniewski będą mieć samoloty i będą latać. SF nie ma co.

OK przekonałeś mnie - zapłace dwa razy większe podatki zeby Żary miały powód do
              dumy i zrobiły sobie port lotniczy gdzie bedą mogły lądować Jumbo Jety. A co
              niech inni widzą ze nas stać.

Przedstaw tylko swój projekt ludziom bez pracy, pielęgniarkom, nauczycielom,
              policjantom i rencistą ze dla lepszego samopoczucia niektórych zakompleksionych
              ludzi mieszkających na prowincji Żary zainwestują w budowę lotniska.
              • pawel.zary Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 15:58
                drogba666 napisał:

> Świat poszedł do przodu - co za odkrywcza myśl! To teraz wszyscy jak Michał
                > Wiśniewski będą mieć samoloty i będą latać. SF nie ma co.
                >

Jakby w Żarach było lądowisko, to Wisniewski nie spóźniłby sie ostatnio na
                koncert podczas Dni Żar, ;-)))

> OK przekonałeś mnie - zapłace dwa razy większe podatki zeby Żary miały powód
                do
                >
                > dumy i zrobiły sobie port lotniczy gdzie bedą mogły lądować Jumbo Jety. A co
                > niech inni widzą ze nas stać.
                >

Po co Jumbo Jety? Śmigłowce, małe samoloty turystyczno-sportowe i tzw.
                powietrzne taksówki (pasażerskie i towarowe).

> Przedstaw tylko swój projekt ludziom bez pracy, pielęgniarkom, nauczycielom,
                > policjantom i rencistą ze dla lepszego samopoczucia niektórych
                zakompleksionych
                >
                > ludzi mieszkających na prowincji Żary zainwestują w budowę lotniska.

No tak :-) Zawsze myślałem, że budowa "czegokolwiek" i potem obsługa to NOWE
                miejsca pracy. Mam na myśli inwestycje trafione, a nie budowę dla samej
                budowy. Lądowisko (nie lotnisko) w Żarach uważam za inwestycję trafioną, dająca
                szansę rozwoju i miejsca pracy.
                Co mają do tego pensje pielęgniarek czy policjantów? Może nie należy także
                budować rond i dróg? A może nie należy także robić show w rodzaju Dni Żar?
                • drogba666 Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 16:09
                  Mam rozwiązanie. Trzeba zagadać z tymi ludźmi z Babimostu i namówić ich zeby
                  przenieść tamtejsze lotnicko do Żar. Z ich usług nikt nie korzysta, województwo
                  ładuje tam kase, a samolotami lata 10 pasażerów na 46 miejsce.

Podaj jeden przykład ze inweastycja ta sie moze zwrócić. Mówię o tym ponieważ
                  twierdzisz z croolickiem ze to miasto powinno dofinansowac tą budowę. Nie mam
                  ochoty płacić za takie pomysły. Juz raz dopłacam jako podatnik do biletów
                  autobusowych, a autobusami nie jeżdze.
                  • pawel.zary Re: nieludzka twarze drogby666 :-) 12.10.05, 16:15
                    drogba666 napisał:

> Mam rozwiązanie. Trzeba zagadać z tymi ludźmi z Babimostu i namówić ich zeby
                    > przenieść tamtejsze lotnicko do Żar. Z ich usług nikt nie korzysta,
                    województwo
                    > ładuje tam kase, a samolotami lata 10 pasażerów na 46 miejsce.

To co innego. Babimost to lotnisko. My mówimy o ladowisku dla smigłowców i
                    samolotów turystyczno-sportowych oraz tzw. taksówek pasażerskich i towarowych.
                    Przykładem jest raczej Przylep a nie Babimost.

Mówię o tym ponieważ
                    > twierdzisz z croolickiem ze to miasto powinno dofinansowac tą budowę. Nie mam
                    > ochoty płacić za takie pomysły. Juz raz dopłacam jako podatnik do biletów
                    > autobusowych, a autobusami nie jeżdze.

No proszę. Drogba pokazał "nieludzką twarz liberalizmu" ;-)))) Nie chcesz
                    dopłacać do biletów dla młodzieży szkolnej i matek samotnie wychowujących
                    dzieci? A renciści, emeryci, pielegniarki i policjanci? Jak tak można.
                    :-)
                    • drogba666 Podniebna taksówka dla Pawła 12.10.05, 18:28
                      OK Taksówki powietrzne. Pierwszy kupie bilet. Początkowo myślałem ze sobie jaja
                      robisz z tego lotniska, ale teraz wiem ze mówisz poważnie. Może w następnej
                      kampani do rady miasta uczynisz to swoim hasłem.

Żarom potrzebne jest lotnisko! Jak mówili "Wniebowzięci" człowiek musi sobie
                      czasem polatac

Nie zrozumiałes przerysowanego przykładu. Skoro napisałes ze miasto powinno
                      zrobić w Żarch lotnisko i je utrzymywać to mogę powiedzieć ze stałes się
                      bardziej socjalny? Jesli nie dostrzegasz róznicy między transportem PKP, PKS a
                      transportem lotniczym, cóż....
                      • pawel.zary Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 12.10.05, 20:39
                        drogba666 napisał:

> OK Taksówki powietrzne. Pierwszy kupie bilet.

Tak, tak to się nazywa - "taksówki powietrzne", czyli samoloty do wynajęcia.
                        Biznes (i nie tylko) w cywilizowanym świecie lata własnie takimi małymi
                        samolotami do wynajęcia - w Polsce też. Takimi samolocikami transportuje sie
                        także pocztę, przesyłki kurierskie i różne małogabarytowe towary. Nie śmiej się
                        z pojęć, których nie znasz.

Początkowo myślałem ze sobie jaja
                        > robisz z tego lotniska, ale teraz wiem ze mówisz poważnie.

Całkiem poważnie - lądowisko (nie lotnisko) dla śmigłowców i małych samolotów
                        może przyczynic sie do rozwoju naszego miasta (najblizsze mamy w Przylepie i
                        Rothenburgu w Niemczech)

> Nie zrozumiałes przerysowanego przykładu. Skoro napisałes ze miasto powinno
                        > zrobić w Żarch lotnisko

To Ty napisałeś, że LOTNISKO - ja mówię LĄDOWISKO, a to różnica. Skup sie
                        bardziej :-)
                        Dlaczego miasto ma utrzymywać basen? Moja rodzina i znajomi nie korzystają.

i je utrzymywać to mogę powiedzieć ze stałes się
                        > bardziej socjalny?

Jestem pragmatyczny.

Jesli nie dostrzegasz róznicy między transportem PKP, PKS a
                        > transportem lotniczym, cóż....

Ja dostrzegam. Ty woź chorych i ludzi z wypadków PKS-em.
                        • drogba666 Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 10:04
                          samolocik? a co to jest? uważaj bo croolick ci zaraz napisze ze używasz złych
                          słów.

Takie taksówki kojarzą mi sie z filem przystanek Alaska. A są one tam potrzebne
                          bo transport samochodowy utrudnia rzeźba terenu. Żary nie są oddalone od
                          najbliższej miejscowości zbyt daleko zeby potrzebne były samolociki.

Ty mówisz o lądowisku, pani poseł BB mówiła o lotnisku. Przeczytaj uważnie co
                          twoja koleżanka co sie do Warszawy przeniosła powiedziała. Temat rozpocząłem bo
                          moim zdaniem budowa lotniska, jak też lądowiska w Żarach, jest głupim pomysłem,
                          nie potrzebną inwestycją. Aha napisałes ze tam znajdą prace osby bezrobotne.
                          Moze sie myle ale w Żarach nie mamy problemu z bezrobotnymi kontrolerami lotu.

Pragmatyczny! A to dobre, chcesz zeby urząd miasta wydawał kase na pomysły
                          nijak się mające do naszej rzeczywistości. Jesteś bardziej fantasta a nie
                          pragmatyk.

Helikopter moze lądować nawet na półce skalnej o wymiaraach nie wiele większych
                          od maty zapaśniczej. Nie trzeba do tego specjalnych warunków. W razie
                          konieczności służby ratunkowe (strażacy, pogotwie drogowe) moze byc wyposażone
                          w race zeby nocą lub przy kiepskiej pogodzie oznaczyć miejsce lądowania.

Swoimi pomysłami potwierdzasz to ze nie nadajesz sie na posła. Sorry taka jest
                          smutna prawda ;-(
                          • croolick Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 10:51
                            drogba666 napisał:

> Helikopter moze lądować nawet na półce skalnej o wymiaraach nie wiele
                            > większych od maty zapaśniczej. Nie trzeba do tego specjalnych warunków.

A kazdy samochod po wywrotce efektownie wybucha. Drogba, mniej holzwoodzkich
                            produkcji. A co do polek skalnch to na pewno zaden pilot nie jest na tyle glupi
                            by na czyms takim wyladowac - takie rzeczy to widziales w filmach. W gorach
                            smiglowce zazwyczaj nie laduja pozostajac w zawisie (no chyba, ze chodzi o
                            marketningowy rekord jak ostatnio ladowanie AS 532 Ecqurilla na szczycie Moount
                            Everest). Smiglowce nien laduja na nieoswietlonych miejsch w nocy i przy zlych
                            warunkach meteo.

> W razie konieczności służby ratunkowe (strażacy, pogotwie drogowe) moze byc
                            > wyposażone w race zeby nocą lub przy kiepskiej pogodzie oznaczyć miejsce
                            > lądowania.

I znowu wyorazenia rodem z amerykanskich filmow, raca sluzyc moze za wsazowke
                            do ladaowania ale nigdy nie zastapi profesjonalnego oswietlenia ladowiska. Jak
                            takowe wyglada zapraszam do przyjrzenia sie ladowisku przy szpitalu w Nowej
                            Soli.

> Ty mówisz o lądowisku, pani poseł BB mówiła o lotnisku. Przeczytaj uważnie co
                            > twoja koleżanka co sie do Warszawy przeniosła powiedziała. Temat rozpocząłem
                            > bo moim zdaniem budowa lotniska, jak też lądowiska w Żarach, jest głupim
                            > pomysłem

Glupim pomyslem to jest najpierw projektowanie ladowiska a pozniej wycofywanie
                            sie tego pomyslu. A co za problem, by obok ladowiska dla smiglowcow urzadzic
                            trawiasty pas startowy o dlugosci miedzy 600 a 1000 m???
                            • pawel.zary Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 11:03
                              croolick napisał:

> > Glupim pomyslem to jest najpierw projektowanie ladowiska a pozniej
                              wycofywanie
                              > sie tego pomyslu. A co za problem, by obok ladowiska dla smiglowcow urzadzic
                              > trawiasty pas startowy o dlugosci miedzy 600 a 1000 m???

Croolick - nie wytłumaczysz drogbie666. On wie lepiej. Jeżeli jemu "lotnisko"
                              kojarzy sie WYŁĄCZNIE z jakimś dużym obiektem z ruchomymi schodami, halą
                              przylotów i odlotów :-)) ekskluzywną poczekalnią, kołującymi na pasach
                              startowych samolotami pasażerskimi, eleganckimi stewardesami, sklepami
                              bezcłowymi itd. to trudno. :-)
                            • drogba666 Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 11:46
                              Chcesz każde zdanie rozebrac logicznie?

Wiele razy widziałem autenetyczne zdjęcia z akcji ratunkowej w gorach, co z
                              tego ze helikopter zawisł nad ziemią kilkadziesiąt centymetrów. Był na tyle
                              nisko by można do niego przetransportować rannego. Co to zmienia, jeśli wokół
                              Żar jest wiele miejsce na polach czy łąkach przy drogach, w których może
                              bezpiecznie wylądować helikopter, zawisnąc nad ziemią tez moze.

Profesjonalne oświetlenie. Czyli teren trzebaby ogrodzic, postawić tam stróża,
                              bo inaczej wszystko rozkradną. Dla mnie za droga impreza.

Ale po co miałbybyc ten pas startowy, lotniarze przecież jego nie potrzebują.
                              Innych sprzętów latających, poza radzieckimi helikopterami kilka lat temu w
                              Żarach nie widziałem. No są jeszcze modelarze, chyba to są te
                              sławne "samolociki" Pawła
                              • pawel.zary Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 12:13
                                drogba666 napisał:

> Profesjonalne oświetlenie. Czyli teren trzebaby ogrodzic, postawić tam
                                stróża,
                                > bo inaczej wszystko rozkradną. Dla mnie za droga impreza.

Na basenie trzeba zatrudnić sprzątaczki, kierownika , kasjerki, ogrzać,
                                oświetlić, pilnować - dla mnie to droga impreza. :-)))
                                Stróż to jednak nie "kontroler lotów" :-) Przepraszam - a Ty przejmujesz się
                                kogo zatrudnia np. Relpol czy inne firmy w mieście? Czy w ramach np.
                                partnerstwa publiczno-prywatnego obsługą nie może zajmować się prywatna firma?
                                Miasto może "wnieść" działkę (przeczytaj sobie temat budowy osiedla Kronopolu w
                                Zielonej Górze - to może zrozumiesz o co chodzi).
                                Drogba - wybacz, ale nie chce mi sie już kolejny raz pisać tych samych
                                argumentóe, skoro Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem.

>
                                > Ale po co miałbybyc ten pas startowy, lotniarze przecież jego nie potrzebują.
                                > Innych sprzętów latających, poza radzieckimi helikopterami kilka lat temu w
                                > Żarach nie widziałem. No są jeszcze modelarze, chyba to są te
                                > sławne "samolociki" Pawła

Kiedyś własciciel MK Kominy Jaguarem nie jeździł, w dyrktor/wiceprezes
                                Kronopolu miał Poloneza.
                                • drogba666 Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 13:07
                                  No to niech w końcu ktoś zrobi jakieś przedsięwzięcie z PPP bo jak na razie to
                                  się tylko o tym mówi.

Pisałes ze to miasto powinno zainwstować w to przedsięwzięcie. Teraz mówisz ze
                                  prywatna firma, to pokaż mi taką która myśli podobnie i się do tego
                                  przygotowuje. Relpol czy Kronopol moze sobie 1000 sporzątaczek zatrudnic, bo
                                  jest prywatnym podmiotem i co zrobi ze swoimi zyskami i kogo zatrudnia jest
                                  sprawą właściciela. Co innego urząd, jeśli nie rozumiesz różnicy to dobrze ze
                                  nie zostałes posłem.

• pawel.zary Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 13:47
                                    drogba666 napisał:

> Pisałes ze to miasto powinno zainwstować w to przedsięwzięcie. Teraz mówisz
                                    ze
                                    > prywatna firma,

Cały czas mówię to samo - TY masz problemy ze zrozumieniem albo nie czytasz
                                    wszystkich postów. To Ty przyjąłeś takie założenie - bo tak Ci sie wydaje lub
                                    wydawało. Oceniłeś prwdp. niewłaściwie moje stanowisko w tej sprawie.
                                    Partnerstwo PUBLICZNO - PRYWATNE. Przepraszam, ale wiekszą czcionką już nie
                                    mogę.

to pokaż mi taką która myśli podobnie i się do tego
                                    > przygotowuje. Relpol czy Kronopol moze sobie 1000 sporzątaczek zatrudnic, bo
                                    > jest prywatnym podmiotem i co zrobi ze swoimi zyskami i kogo zatrudnia jest
                                    > sprawą właściciela. Co innego urząd, jeśli nie rozumiesz różnicy to dobrze ze
                                    > nie zostałes posłem.
                                    >

Co innego "urząd" co innego PARTNERSTWO PUBLICZNO-PRYWATNE - jeżeli nie umiesz
                                    czytać ze zrozumieniem, to zaczynasz powtarzać, że "Dobrze że nie zostałeś
                                    posłem" :-)))
                              • croolick Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 13:15

> Wiele razy widziałem autenetyczne zdjęcia z akcji ratunkowej w gorach, co z
                                > tego ze helikopter zawisł nad ziemią kilkadziesiąt centymetrów.

Przypominam, ze twerdziles, ze smiglowce moga LADOWAC na "polce skalnej"!

> Był na tyle nisko by można do niego przetransportować rannego.

I bylo tak przy scianie skalnej? Pytanie retoryczne. Jak chcesz cos wiecej
                                wiedziec o pilotowaniu i mechanice lotu smiglowcow to moge ci cos pozyczyc cos
                                z ksiazek Witkowskiego.

> Co to zmienia, jeśli wokół Żar jest wiele miejsce na polach czy łąkach przy
                                > drogach, w których może bezpiecznie wylądować helikopter,

Ile razy mam ci powtarzac, ze LADOWNIE W TAKIM MIEJSCU BEDZIE BEZPIECZNE TYLKO
                                PRZY DOBERJ POGODZIE I W DZIEN????

> zawisnąc nad ziemią tez moze.

Podejmowanie na poklad w zawisie nie wchodzi w radchube, bo Mi-2 LPRu
                                (podstawowy sprzet smiglowcowy obok jedynej Agusty A109 Power ostatnio
                                kupionej) nie maja wyciagarek! Takowa ma tylko smiglowiec TOPR i smiglowce SAR
                                MW (Anakondy i Mi 14 PS). Ponadto 2 silniki GTD-350 zuzywaja znaczne ilosci
                                paliwa i pozostajacy w zawisie smiglowiec moglby nie doleciec do maciezystego
                                lotniska...

> Profesjonalne oświetlenie. Czyli teren trzebaby ogrodzic, postawić tam
                                > stróża, bo inaczej wszystko rozkradną.

skoro maja tam powstac nowe zaklady to mozna pojsc na uklad, ze zaklad zapewni
                                ochrone.

> Dla mnie za droga impreza.

Zatem ludzkie zycie dla ciebie sie nie liczy.

> Ale po co miałbybyc ten pas startowy, lotniarze przecież jego nie potrzebują.

Lotniarzy u nas nie ma bo waruknow terenowych nie ma odpowiednich, natomiast
                                motolotnia potrzebuje co najmniej 50 m rozbiegu. Jednie paralotnia z silnikiem
                                nie potrzebuje pas ale za to potrzebna jest prosta laka. Straz Graniczna ma np.
                                Wilgi 2000 samoloty STOL (krotkiego startu i ladowania), takze samoloty An -2
                                ARP czy pozarniczo - rolnicze M-18 Dromader maja takie wlasciwosci (200 m
                                rozbiegu) wqiec moglby kozystac z lotniska nie mowiac juz o ULMach (maszynach
                                ultralekkich) ktore na pasie do 500 m moga spokojnie ladowac.

> Innych sprzętów latających, poza radzieckimi helikopterami kilka lat temu w
                                > Żarach nie widziałem.

Nigdy w Zarach nie bylo radzieckich smiglowcow za to stacjonowaly nalezace
                                polskiej armii Mi-24 z Pruszcza Gdanskiego. Z lotniska startowaly w l. 80
                                pozarnicze An-2 i M-18 Dromader. Lotnisko pelnilo takze lotniska zapasowego
                                APRL dla lotow dlugodystansowych na diamentowa odznake szybowcowa.

> No są jeszcze modelarze, chyba to są te sławne "samolociki" Pawła

Nawet jesli, to nasze lotnisko jest znanym lotniskiem modelarskim na ktorym
                                odbywaja sie chocby co roku Mistrzostwa Polski w AirCombat.
                                • drogba666 Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 13:57
                                  Półka skalna, wąwóz, szczyt góry - moze masz tak ograniczoną wyobraźnie ze
                                  trudno tobie wyobrazić sobie niebezpieczne miejsce (trudno dostępne) w którym
                                  mozna wyladować helikopterem.

Co nie zmienia faktu ze mozna tym sprzetem który posiada pogotowie lotnicze
                                  wylądować na polanie pod Żarami. Piloci robili to juz nie raz i bedą robic bez
                                  specjelnego lądowiska.

Dla mnie największą wartość ma zycie nienarodzone. Powtarzam jesli do tej pory
                                  lekarze lądowali na zwykłaj łące to po cholere budować lądowisko? Sprawa
                                  dotyczy tez konkretnej lokalizacji. Własnie tam gdzie mogą powstac kolejne
                                  zakłądy.

Lotniarzy u nas nie ma bo waruknow terenowych nie ma odpowiednich, natomiast
                                  > motolotnia potrzebuje co najmniej 50 m rozbiegu. Jednie paralotnia z
                                  silnikiem
                                  > nie potrzebuje pas ale za to potrzebna jest prosta laka. Straz Graniczna ma
                                  np.
                                  >
                                  > Wilgi 2000 samoloty STOL (krotkiego startu i ladowania), takze samoloty An -2
                                  > ARP czy pozarniczo - rolnicze M-18 Dromader maja takie wlasciwosci (200 m
                                  > rozbiegu) wqiec moglby kozystac z lotniska nie mowiac juz o ULMach (maszynach
                                  > ultralekkich) ktore na pasie do 500 m moga spokojnie ladowac.

Ty masz jakies ograniczenia? Przeciez stram ci powiedziec ze budowa lotniska,
                                  jest psu na bude, bo nikt nie będzie z niego korzystał.

Mi sie juz nie chce pisac dwa razy tego samego/ Ale spóbuje
                                  W takście nie napisałe ze stacjonowały tu radzieckie smigłowce. Pamiętam ze
                                  jako dzieciak oglądaliśmy MI 24 - chyba - i soldat powiedział po rosyjsku
                                  zebysmy spieprzali. Po dwóch tygodniach juz ich nie było.
                                  • croolick Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 14.10.05, 00:02
                                    drogba666 napisał:

> Co nie zmienia faktu ze mozna tym sprzetem który posiada pogotowie lotnicze
                                    > wylądować na polanie pod Żarami. Piloci robili to juz nie raz i bedą robic bez
                                    > specjelnego lądowiska.

A przeciez Niezgodzki mowi, ze ma jest tylu inwestorow, ze na lotnisku nie ma
                                    juz miejsca. Zatem gdzie beda ladowac, jak laka bedzie zabudowana???

> Dla mnie największą wartość ma zycie nienarodzone. Powtarzam jesli do tej pory
                                    > lekarze lądowali na zwykłaj łące to po cholere budować lądowisko? Sprawa
                                    > dotyczy tez konkretnej lokalizacji. Własnie tam gdzie mogą powstac kolejne
                                    > zakłądy.

No wlasnie, postaraj sie pomyslec czasem...

> Ty masz jakies ograniczenia? Przeciez stram ci powiedziec ze budowa lotniska,
                                    > jest psu na bude, bo nikt nie będzie z niego korzystał.ś

Ty naprawde nie rozumiesz tekstu pisanego. Co ty w zyciu porabiasz? Czy
                                    analfabetyzm funkcjonalny nie przeszkadza ci w pracy zawodowej?

> Mi sie juz nie chce pisac dwa razy tego samego/

Wiesz co to raczej juz nie pisz, skoro nie rozumiesz tego co do ciebie pisze...

> W takście nie napisałe ze stacjonowały tu radzieckie smigłowce. Pamiętam ze
                                    > jako dzieciak oglądaliśmy MI 24 - chyba - i soldat powiedział po rosyjsku
                                    > zebysmy spieprzali. Po dwóch tygodniach juz ich nie było.

A co powiedzial? Czy aby nie "Paszoł won"? :-P Wiesz co ja tez moglbym to
                                    powiedziec. A co moglby robic radzieckie smiglowce bojowe skoro takowe w Polsce
                                    nie stacjonowaly a byly tu jedynie pulki lotnictwa frontowego
                                    (mysliwsko-bombowego) czyli taktycznego( jak 89 Pułk Lotnictwa Bombowego w
                                    Szprotawie). Nie bylo w Polsce jednostek lotnictwa armijnego poza 314
                                    Samodzielna Eskadra Śmigłowców w Legnicy (mieli Mi 24 ale w wesji rozpoznawania
                                    skazen i niewielka licze bojowych wersji W ale glownie rozne wersje Mi - 8). Ja
                                    tam nie pamietam aby oni wykorzystywali lotnisko w Zarach skoro korzystali z
                                    lotniska w Szprotawie.
                                    • drogba666 lądowisko dla croolicka i pawła 14.10.05, 08:54
                                      Z okazji dnia nauczyciela składam wyrazy współczucia dla uczniów pana
                                      wszechwiedzącego. Macie to nieszczęście ze uczy was sfrustrowany,
                                      niedoeceniony, żle opłacany nauczyciel.

W Żarach nie powstanie zadne lądowisko, lotnisko. Pani poseł BB przenosząc się
                                      do Warszawy zmieniła pewnie standardy na światowe. Ale jeśli to ma byc jej
                                      obietnica wyborcza, co zresztą popiera człowiek PO w terenie czyli rzecznik
                                      Paweł, bede ciekaw jak sie z tego wytłumaczy pod koniec kadencji,

Na obraźliwe teksty nie odpisuje bo i do kogo? Poziom dyskusji, jaki
                                      prezentujesz jest bardzo niski, mi sie nie chce tak nisko schylać. Powodzenia
                                      przy budowie lądowiska, zapal do tego pomysłu innych. Mając takie argumenty na
                                      pewno wam sie uda.
                                      • croolick Re: lądowisko dla croolicka i pawła 14.10.05, 13:33
                                        drogba666 napisał:

> Z okazji dnia nauczyciela składam wyrazy współczucia dla uczniów pana
                                        > wszechwiedzącego. Macie to nieszczęście ze uczy was sfrustrowany,
                                        > niedoeceniony, żle opłacany nauczyciel.

Frustracje to widze u drogby666 (czego ten post jest dowodem) no ale tak to
                                        jest, gdy nie ma sie zadnych mertytorycznych argumentow. Frustracja jest w twoim
                                        przypadku jedynym sposobem odreagowania stale stresujacej sytuacji, braku
                                        rzeczowych argumentow.
                                        A co "dnia nuaczyciela" to dzis jest SWIETO EDUKACJI NARODOWEJ, no ale tak to
                                        jest jak szkole pamieta sie tylko z podstawowki :-P

> W Żarach nie powstanie zadne lądowisko, lotnisko.

Wiem, poki beda rzadzic nieudacznicy z SLD to miasto bedzie "dziura", jak to
                                        poetycko okreslil gigbon.

> Na obraźliwe teksty nie odpisuje bo i do kogo? Poziom dyskusji, jaki
                                        > prezentujesz jest bardzo niski, mi sie nie chce tak nisko schylać.

Jasne, najpierw naobrazaj ludzi a potem poplacz sobie, ze cie obrazaja. Dobre
                                        sobie :-) No ale jeszcze raz to pokazuje jak sfrustrowanym malym czlowieczkiem
                                        jestes.

> Mając takie argumenty na pewno wam sie uda.

Majac takich rzadzacych na pewno nam sie nie uda, oni zniszcza nawet najlepszy
                                        pomysl jesli nie od nich pochodzi i nie przyniesie im osobistych korzysci (no
                                        dalej drogba666 postrasz mnie pozwem). Dosc juz eseldowskiej kliki i ich klaki.
                                        Mam ndzieje, ze spoleczenstwo pokaze wam drzwi tak jak pokazalo je Wolowiczowi :-)
                                        • drogba666 Re: lądowisko dla croolicka i pawła 14.10.05, 13:47
                                          Nie ma co komentować, człowieczku

Widze ze sie apel skończył, a kwiatki od swoich uczniów dostałeś?

Ja sie nie obrażam, nie jestem takim frajerem jak ty zeby specjalne posty
                                          zakładac na forum pt. obraź croolicka. Napisz mi jeszcze jakie to helikoptery
                                          mogłyby wylądować w Żarach a jakie nie wylądują, co zły burmistrz nie chce
                                          lądowiska zrobic. Poszukaj w necie jakie to ćwiczenia były w Żarach, ile było
                                          czołgów, ile litrów grochówki zjedli, itp.
                                          • croolick Re: lądowisko dla croolicka i pawła 14.10.05, 14:00
                                            drogba666 napisał:

> Widze ze sie apel skończył, a kwiatki od swoich uczniów dostałeś?

Zeby cie dodatkowo sfrustrowac powiem, ze mam dzis wolne i zajadam sobie
                                            slodycze, ktore dostalem wczoraj od uczniow (a kwiaty zlozylem na grobie mojej
                                            zmarlej kolezanki nauczycielki). To znacznie mniej frustrujace niz pisanie z
                                            pracy, nie? A propos, drogba rozumiem, ze nie masz okazji dostawac czekolady,
                                            moze stad ta frustracja? Bo czekolada sprzyja wydzielaniu endorfin i melatoniny.
                                            Sproboj kupic sobie dzis po pracy czekolade, moze pomoze na twoja frustracje?
                                            • drogba666 Re: lądowisko dla croolicka i pawła 14.10.05, 14:07
                                              Znam, znam
                                              Zawsze sie kupowało czekoladki dla nauczycieli, tym większe dla tych którzy
                                              byli sk....nami dla uczniów. Na zdrowie, nie zadław sie, bo następne czekoladki
                                              będziesz pewnie jadł za rok.

Ty dzisiaj z pracy nie piszesz, ale poza dzisiejszym dniem jesteś na forum cały
                                              czas. Takze zacznij porządniec od siebie.
                                              • croolick Re: lądowisko dla croolicka i pawła 14.10.05, 14:25
                                                drogba666 napisał:

> Znam, znam
                                                > Zawsze sie kupowało czekoladki dla nauczycieli, tym większe dla tych którzy
                                                > byli sk....nami dla uczniów.

Widze, ze ta trauma szkolna to jednak twoj powazny problem :-)

> Na zdrowie, nie zadław sie, bo następne czekoladki będziesz pewnie jadł za
                                                > rok.

To co, nie jestem az takim sk... zeby mi czesciej czekoladki dawac? ;-) Zmartwie
                                                cie (a moze wprost przeciwnie) jeszecze bedzie kilka okazji do wreczania
                                                czekoladek w tym roku szkolnym :-)

> Ty dzisiaj z pracy nie piszesz, ale poza dzisiejszym dniem jesteś na forum
                                                > cały czas.

No coz mam przerwy w pracy jaki i "okienka" oraz komputer w pokoju
                                                nauczycielskiem - zamiast pojsc na fajke wole pisac.

> Takze zacznij porządniec od siebie.

Wiesz ja przynajmniej pisze w czasie wolnym a nie w czasie przeznaczonym na
                                                prace. To zasadnicza roznica.
                                                • pawel.zary Re: lądowisko dla croolicka i pawła 14.10.05, 14:33
                                                  croolick napisał:

> Wiesz ja przynajmniej pisze w czasie wolnym a nie w czasie przeznaczonym na
                                                  > prace. To zasadnicza roznica.

Daj spokój croolick. Drogba666 jest bezrobotnym inżynierem i nie ma co tego
                                                  wątku ciagnąć. Życze drogbie dobrej pracy (np.kierownik lądowiska?) /Żarty,
                                                  żartami - wcale nie jest mi do śmiechu/
                                                  To, że jesz teraz czekoladki ... nie lubię Ciebie ( ;-) )
                                          • croolick Re: lądowisko dla croolicka i pawła 14.10.05, 14:29
                                            drogba666 napisał:

> Ja sie nie obrażam, nie jestem takim frajerem jak ty zeby specjalne posty
                                            > zakładac na forum pt. obraź croolicka.

Wiesz naiwnie ludzilem sie, ze drogba666, funo, nufo wyladuje swa frustracje
                                            wobec mojej osoby w tym watku a w pozostalych bedzie dyskutowal merytoryczne.
                                            Ale jak widac byly to plonne nadzieje, ty nie potrafisz rzeczowo dyskutowac,
                                            zawsze gdy brak ci argumentow starasz sie atakowac maja profesje, co samo w
                                            sobie jest badzo infantylne i kompromituje cie jako dyskutanta (nie wiem czy
                                            zdajesz sobie z tego sprawe).
                                    • gigbon Re: Orzeł 86 14.10.05, 12:27
                                      croolick napisał:

>Ja tam nie pamietam aby oni wykorzystywali lotnisko w Zarach skoro korzystali z
                                      lotniska w Szprotawie.

Pamiętasz,że handlowano kiedyś na Kaczym Rynku, a nie pamiętasz śmigłowców na
                                      lotnisku? Dziwne.
                                      Faktycznie odbywały sie jeśli dobrze pamiętam w 86 roku manewry wojskowe Układu
                                      Warszawskiego na poligonie w Karlikach z udziałem właśnie śmigłowców, pod
                                      kryptonimem "Orzeł 86". Stacjonowały właśnie na żarskim lotnisku. Znajdowały
                                      się tam również kontenery z całą logistyką. Nie mam takiej szerokiej wiedzy na
                                      temat rodzaju śmigłowców jakie stacjonowały i czy były to polskie czy
                                      radzieckie maszyny. Napewno jednak były i robiły dużo hałasu nad Żarami.
                                      • croolick Re: Orzeł 86 14.10.05, 13:05
                                        gigbon napisał:

> Pamiętasz,że handlowano kiedyś na Kaczym Rynku, a nie pamiętasz śmigłowców na
                                        > lotnisku? Dziwne.

Pewnie, ze pamietam, tyle ze nie przypominam sobie by byly to smiglowce
                                        radzieckie. No ale tak ktos jest, gdy ktos nie umie czytac tekstu ze
                                        zrozumieniem albo celowo przekreca moje slowa.

> Faktycznie odbywały sie jeśli dobrze pamiętam w 86 roku manewry wojskowe
                                        > Układu Warszawskiego na poligonie w Karlikach z udziałem właśnie śmigłowców,
                                        > pod kryptonimem "Orzeł 86". Stacjonowały właśnie na żarskim lotnisku.
                                        > Znajdowały się tam również kontenery z całą logistyką.

W 1986 to zorganizowano jedynie jednostronne cwiczenia dywizyjne z wojskami pk.
                                        ORION 86 polaczone ze zgrywaniem armijnego systemu ognia i OPL. Miedzynarodwe
                                        cwiczenia w ramach UW byly wczesniej: BRATERSTWO 85 terenie NRD (PRL, NRD i
                                        ZSRR), TARCZA 84 na terenie CSSR (wszystkie kraje UW). Ostatnie wspolne
                                        cwiczenie UW to byly PRZYJAZN 87 ale to byly cwiczenia na poligonie drawskim
                                        (PRL, NRD i ZSRR).

> Nie mam takiej szerokiej wiedzy na temat rodzaju śmigłowców jakie
                                        > stacjonowały i czy były to polskie czy
                                        > radzieckie maszyny. Napewno jednak były i robiły dużo hałasu nad Żarami.

Dziwne, ze mowisz teraz, ze nie wiesz czy to radzieckie, czy polskie skoro
                                        wczesniej napisales, z to byly radzieckie smiglowce...
                                        • gigbon Re: Orzeł 86 14.10.05, 13:34
                                          croolick napisał:

> Dziwne, ze mowisz teraz, ze nie wiesz czy to radzieckie, czy polskie skoro
                                          > wczesniej napisales, z to byly radzieckie smiglowce...

Zacytój moje słowa gdzie pisałem że to były radzieckie śmigłowce, bo już nie
                                          wiem kto tu czyta bez zrozumienia i się gubi.

• croolick Re: Orzeł 86 14.10.05, 13:53
                                            gigbon napisał:

> Zacytój moje słowa gdzie pisałem że to były radzieckie śmigłowce, bo już nie
                                            > wiem kto tu czyta bez zrozumienia i się gubi.

Fakt, pogubilem sie, przepraszam ale z drogaba macie tak zbiezne poglady , ze
                                            juz gubi sie czy to ty, czy drogba napisal (jesze brakuje chillaza i funo vel
                                            nufo do kompletu). Faktycznie to drogba pisal o sowieckich smiglowcach.

p.s.
                                            A mogbys mi cacytowac, w ktorym miejscu czytam bez zrozumienia, bo to ze
                                            przypisalem ci wypowiedz drogby to fakt ale w tym watku latwo sie pogubic.
                                            • gigbon Re: Orzeł 86 14.10.05, 14:13
                                              croolick napisał:
                                              > p.s.
                                              > A mogbys mi cacytowac, w ktorym miejscu czytam bez zrozumienia, bo to ze
                                              > przypisalem ci wypowiedz drogby to fakt ale w tym watku latwo sie pogubic.

Mialem na myśli oczywiście to że sie pogubiłeś. Żle się wyraziłem -
                                              przepraszam!

przepraszam ale z drogaba macie tak zbiezne poglady , ze
                                              > juz gubi sie czy to ty, czy drogba napisal (jesze brakuje chillaza i funo vel
                                              > nufo do kompletu). Faktycznie to drogba pisal o sowieckich smiglowcach.

Miałem i mam zawsze własny pogląd na każdy temat. czasami może on być zbieżny z
                                              poglądami drogby, a czasami z Twoimi. Proszę Cie nie przypisuj mnie do żadnej
                                              grupu bo z żadną się nie identyfikuję.

• pawel.zary Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 10:54
                            drogba666 napisał:

> Ty mówisz o lądowisku, pani poseł BB mówiła o lotnisku. Przeczytaj uważnie co
                            > twoja koleżanka co sie do Warszawy przeniosła powiedziała.

Ja odpowiadam za siebie. Nie jestem rzecznikiem prasowym. Jak masz jakieś uwagi
                            do poseł B.B. to zgłoś się do jej biura, które otworzy i przekaż bezpośrednio
                            swoje uwagi.

Temat rozpocząłem bo
                            >
                            > moim zdaniem budowa lotniska, jak też lądowiska w Żarach, jest głupim
                            pomysłem, nie potrzebną inwestycją.

No to idź jeszcze lub najpierw do burmistrza i powiedz mu to. To w końcu jest
                            koncepcja, od której burmistrz odchodzi, a która była zawarta w planie
                            zagospodarowania przestrzennego. Skoro uważasz, że burmistrz ma głupie pomysły,
                            to już Twoja sprawa.

Aha napisałes ze tam znajdą prace osby bezrobotne.
                            > Moze sie myle ale w Żarach nie mamy problemu z bezrobotnymi kontrolerami lotu.
                            >

Ale do utrzymania w czystości i ochrony infrastruktury są potrzebni jacyś
                            ludzie? (niekoniecznie wykształceni). A wiesz, że takie lądowisko jest szansą
                            na powstanie areoklubu? (nie pisz "co to ma wspólnego"?)
                            Pamiętam jak burmistrz z pompą otwierał kręgielnię, którą wybudował zresztą
                            prywatny przedsiębiorca - ile było słów o zmniejszaniu bezrobocia. Jakoś nie
                            przyszło mi do głowy, że w Żarach mamy problem z bezrobotnymi fachowcami od
                            kręgli (przy okazji - jak sie tacy fachowcy nazywają?)

> Pragmatyczny! A to dobre, chcesz zeby urząd miasta wydawał kase na pomysły
                            > nijak się mające do naszej rzeczywistości. Jesteś bardziej fantasta a nie
                            > pragmatyk.

A kto powiedział, że ma tę kasę wydawać wyłącznie urząd miasta?

>
                            > Helikopter moze lądować nawet na półce skalnej o wymiaraach nie wiele
                            większych
                            >
                            > od maty zapaśniczej.

Mały samolot sportowy już nie.

> Swoimi pomysłami potwierdzasz to ze nie nadajesz sie na posła. Sorry taka
                            jest
                            > smutna prawda ;-(

Nie smuć sie drogba666 - ja już sie pogodziłem, że Twojego głosu nie zdobędę
                            :-) Trudno jeden głos mniej :-)) Ale D.Tusk ma przynajmniej szansę - chyba, że
                            się zbuntujesz i zostaniesz w domu. Ot! taka wesoła konstatacja :-)
                            • drogba666 Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 11:59
                              Sprawdz wpierw jak coś piszesz.

Ja nie znalazłem w planie zagospodarowania przestrzennego terenu "lotniska"
                              miejsca przeznaczonego pod lądowisko, lotnisko, rampe do startu wahadłowców nie
                              ma nawet przystani rybackiej. Właśnie, Paweł ty masz fajne pomysły, może Żary
                              powinny przekopac kanał do Nysy Łuzyckiej?

Ja sie nie smuce tylko ciesze ze taki człowiek jak ty nie ma wpływu na
                              podejmowanie waznych dla kraju czy tego miasta decyzji.

PS. W PZP urzędu lądowiska ani lotniska nie ma ale moze jest w planie szefa
                              krono - twojego kolegi - który ma kupioną ziemie wokół Żar.
                              • pawel.zary Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 12:30
                                drogba666 napisał:

> Sprawdz wpierw jak coś piszesz.
                                >

Ty sprawdź - masz u siebie na miejscu.

> Ja nie znalazłem w planie zagospodarowania przestrzennego terenu "lotniska"
                                > miejsca przeznaczonego pod lądowisko, lotnisko, rampe do startu wahadłowców
                                nie
                                >
                                > ma nawet przystani rybackiej.

To o czym mówił Niezgocki w artykule? Były takie plany? Może wiceburmistzr nie
                                wie co mówi? Jak nie było zapisu w planie zagospodarowania to nie zmienia to
                                faktu, że był taki plan - przeczytaj jeszcze raz artykuł.

> Ja sie nie smuce tylko ciesze ze taki człowiek jak ty nie ma wpływu na
                                > podejmowanie waznych dla kraju czy tego miasta decyzji.

Skąd wiesz na co mam wpływ? :-)

>
                                > PS. W PZP urzędu lądowiska ani lotniska nie ma ale moze jest w planie szefa
                                > krono - twojego kolegi - który ma kupioną ziemie wokół Żar.

Szef Krono nie mieszka w Polsce, ale masz chyba na myśli wiceprezesa? Nie jest
                                moim kolegą.
                                Zaczynasz być niegrzeczny i niekulturalny. Nie wiem czy wynika to z Twoich
                                kompleksów czy jest powodowane tylko zwykłą zawiścią lub zazdrością. W każdym
                                razie wyraźnie widać, że masz jakiś problem emocjonalny z samym sobą. Przejdź
                                sie do burmistrza i powiedz, że lądowisko to głupi pomysł i niepotrzebnie
                                burmistrz sie tym zajmował. Ja mam inne zdanie. I Tyle.
                                • drogba666 Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 13:00
                                  Tak na miesjcu w domu w komputerze, www.zary.pl

No jak, nie tówj kolega? pisałes na tym forum ze dobrze znasz wiceszefa krono,
                                  to twój znajomy itp...

Przejdz sie do burmistrza i powiedz ze pomożesz przy powstawaniu lądowiska w
                                  Żarach bo z tego co piszesz jest ono dla miasta bardzo ważne.
                                  • pawel.zary Re: zardzewiały rower dla drogby666 :-) 13.10.05, 13:31
                                    drogba666 napisał:

> No jak, nie tówj kolega? pisałes na tym forum ze dobrze znasz wiceszefa
                                    krono,
                                    > to twój znajomy itp...

Bo to prawda. Nie znaczy to, że jest moim kolegą. Znajomość nie oznacza
                                    zażyłości.

>
                                    > Przejdz sie do burmistrza i powiedz ze pomożesz przy powstawaniu lądowiska w
                                    > Żarach bo z tego co piszesz jest ono dla miasta bardzo ważne.

To jest decyzja polityczna władz miasta, a nie moja. Ja mam swoje zdanie i
                                    poprę (na moim odcinku popierania :-)) burmistzra jeżeli taką decyzję podejmie.
                                    Miasto nie musi przeznaczać jakchś wielkich kwot na budowę z budżetu kosztem
                                    inny "palących problemów" - miasto może tylko partycypować (jak ja lubię to
                                    słowo)skoro jest właścicielem działki.
                                    Jeżeli władza zrobiła konkretne rozeznanie w kwestii budowy lub nie - to
                                    chciałbym o tym wiedzieć. Jeżeli władza uznała, że "nie opłaca się", to
                                    chciałbym wiedzieć DLACZEGO? i CO ZOSTAŁO ZROBIONE w tej kwestii?
                                    Niestety mam wrażenie, że ciągle jako obywatel mam do czynienia z niewłaściwą
                                    polityka informacyjną.
                                    • funo Podstawa prawna. 13.10.05, 14:03
                                      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 20 lipca 2004 r.
                                      w sprawie wymagań dla lądowisk
                                      Zdaje mi się Pawle,że nie czytałeś tego rozporządzenia, bo koszt jednak nie
                                      będzie mały.
                                      • drogba666 Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 09:02
                                        Co tam koszty! Przecież to byłyby pieniądze samorządu, bo nie sądze zeby w
                                        Żarach był na tyle bogaty przedsiębiorca, który dołożyłby się do tego typu
                                        interesu.

Być może zaciekłość pawła w obronie tezy wypowiedzianej przez panią poseł BB
                                        jest tak duża z powodu, jak to sam określił w Regionalnej : Dla mnie lojalność
                                        wobec partii jest ponad wszystko" koniec cyt.

Kurcze jakbym się cofnął do poprzedniej epoki. Wicie rozumicie , my wam damy tą
                                        posadke, a wy nam tutaj prawda podpiszcie i będzie OK. Lojalność przede
                                        wszyskim To nawet Tomaszek tak swojego wodza i partii nie wynosi na piedestał
                                        jak robi to super wolnomyślicie, liberał z PO. Gratuluje PO ze ma tak
                                        podporządkowaną armie członków i członkiń.
                                        • pawel.zary Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 09:48
                                          drogba666 napisał:

> > Być może zaciekłość pawła w obronie tezy wypowiedzianej przez panią poseł
                                          BB
                                          > jest tak duża z powodu,

Nie jestem "zaciekły" :-) i nie bronię żadnej "tezy" wypowiedzianej przez
                                          kogokolwiek. Mam swoje zdanie. Wróć i przeczytaj to co napisałeś w pierwszym
                                          poście. Zarzuciłeś kampanię wyborczą B.B nie wiedząc, że plany budowy lądowiska
                                          były rozpatrywane przez burmistrza.

jak to sam określił w Regionalnej : Dla mnie lojalność
                                          > wobec partii jest ponad wszystko" koniec cyt.
                                          >

O! Bardzo ciekawe :-)) Ciekawe w jakim kontekście jest to napisane, bo
                                          słowa "ponad wszystko" bardzo mnie wzruszyły :-))) Musze kupić i przeczytać.
                                          A propos - Lojalność w życiu wobec ludzi (kolegów, pracodawcy, znajomych) to
                                          rzecz bardzo ważna. Zbyt czesto spotykałem sie z ludżmi nielojalnymi (kiedyś
                                          mówiło się zdrajcami).

> Kurcze jakbym się cofnął do poprzedniej epoki. Wicie rozumicie , my wam damy
                                          tą posadke, a wy nam tutaj prawda podpiszcie i będzie OK.

:-))

Lojalność przede
                                          > wszyskim To nawet Tomaszek tak swojego wodza i partii nie wynosi na piedestał
                                          > jak robi to super wolnomyślicie, liberał z PO. Gratuluje PO ze ma tak
                                          > podporządkowaną armie członków i członkiń.

Wolnomyślicielem nie jestem, klasycznym liberałem też nie. Żydem", "Niemcem"
                                          i "Ukraińcem" też nie jestem jakbyś pytał.
                                          • drogba666 Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 12:08
                                            Mi trudno znaleźć kontekst z trzech zdan, które każde jest na inny temat. Ale
                                            chodzi chyba o plany na przyszłość. Masz swojego rzecznika crolicka to niech on
                                            tłumaczy co autor miał na myśli. Moim zdaniem tak mocne podkreslenie z twojej
                                            osoby zależności od partii, swiadczy ze ufasz tym ludziom. Pewnie zaufanie jest
                                            potrzebne, ale tak bezgranicznie oddac się partii politycznej?

Podtrzymuje ze wypowiedz poseł BB jest elementem kampanii wyborczej. Popatrz
                                            jak teraz kandydaci na prezydenta powtarzają jeden po drugim te same argumenty.
                                            Nawet jeśli ( a tego nie wiem, bo wcześniej pomysłu powastania lądowiska czy
                                            lotniska nie słyszałem) powiedział o tym zastępca burmistrza, to ona
                                            powtarzając to jako poseł, umocniłą ten pomysł. Wiadomo przecież ze ani ona ani
                                            sejm pieniędzy na to nie da. Ale czy ludzie o tym wiedzą, oni zapamietają ze
                                            pani poseł chce im sprezentować lotnisko. Wolałbym zeby powiedziała, ze Żary
                                            będą mogły liczyć na większe pieniądze na rozwój, niz wypowiadała się w sprawie
                                            o której pewnie nic nie wie. Ale pod publiczke zawsze dobrze coś obiecać. To
                                            stałe jej zagranie, kilka razy widziałem z nią wywiady, Pustosłowie - byle
                                            nikogo nie urazić i każdemu dogdzić. Widać jest to skuteczna postawa, ty na
                                            spotkaniu próbowałes ludziom wytłumaczyc pewne sprawy, pani BB woli temat
                                            ominąć szerokim łukiem i obiecac cos, czego np, jako poseł obiecac nie moze.

Dlatego dziwie się ze mozesz powiedzieć Dla mnie lojalność wobec partii jest
                                            ponad wszystko. Chyba ze za lojalnością kryją się odpowiednie gratyfikacje. Ale
                                            przecież PO chce odejść od zasady TKM.

• croolick Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 12:40
                                              drogba666 napisał:

> Podtrzymuje ze wypowiedz poseł BB jest elementem kampanii wyborczej.

A co, B.B. startuje na prezydenta RP??? Bo tylko taka kampania wyborcza sie
                                              toczy :-P
                                              • drogba666 Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 13:16
                                                Hallo pobudka!
                                                A co innego jest teraz jak nie ogólnokrajowa kampania za Tuskiem i Kaczyńskim w
                                                która angażują się wszyscy działacze PO i PiS. Włącz telewizor jak nie
                                                wierzysz. Cokolwiek powie publicznie przedstwiciel tych partii jest
                                                wykorzystywane, jeśli sie da, przez sztaby przeciwników. patrz: Kurski,
                                                H.Gronkiwicz, sprawy warszawskie, itp.

Rozszerz horyzonty. co myślenie boli? ja wiem ze ty wolisz cytowac czyjeś
                                                teksty i szukac w nich wyrazu który nie pasuje np. pod względem gramatycznym.
                                                Jednak inteligencja to nie przechwalanie się znajomością wiedzy encykopedycznej
                                                ( czego niestety uczą w naszych szołach) ale spónjne kojarzenie faktów i
                                                wyciąganie wniosków.
                                                • croolick Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 13:45
                                                  drogba666 napisał:

> Hallo pobudka!
                                                  > A co innego jest teraz jak nie ogólnokrajowa kampania za Tuskiem i Kaczyńskim
                                                  > w która angażują się wszyscy działacze PO i PiS. Włącz telewizor jak nie
                                                  > wierzysz. Cokolwiek powie publicznie przedstwiciel tych partii jest
                                                  > wykorzystywane, jeśli sie da, przez sztaby przeciwników. patrz: Kurski,
                                                  > H.Gronkiwicz, sprawy warszawskie, itp.
                                                  > Rozszerz horyzonty. co myślenie boli?

Ach tak, no przeciez nie wpadl bym na to, ze to Tusk zbuduje w Zarach lotnisko i
                                                  dlatego mamy na niego glosowac :-))) Ty drogba a czy popral cie tez Napoleon z
                                                  sasiedniego pokoju? A moze inaczej: "wachasz, czy dajesz w zyle"?
                                                  W twoim przypadku wolalbym bys tyle nie msylal, bo twoeje spiskowe teorie maga
                                                  budzic jeynie usmiech politowania :-)))

> ja wiem ze ty wolisz cytowac czyjeś
                                                  > teksty i szukac w nich wyrazu który nie pasuje np. pod względem gramatycznym.

Gramatyka to najmniejszy problem w twoich postach. O wiele wiekszym problemem
                                                  jest pokrecona logika, manipulacja slowna, wiernopodanczosc wobec zarskiego SLD
                                                  no i brak szacunku wobec adwersaza.

> Jednak inteligencja to nie przechwalanie się znajomością wiedzy
                                                  > encykopedycznej ( czego niestety uczą w naszych szołach) ale spónjne
                                                  > kojarzenie faktów i wyciąganie wniosków.

Wspolczuje ci szkoly ktora takim cie uksztaltowala i wlozyla ci tyle
                                                  encyklopedycznej wiedzy do glowy, ze nie potrafisz logicznie myslec ani kojarzac
                                                  faktow. Za to nauczyli cie slowego chamstwa, manipulacji i demagogii no i do
                                                  tego trauma szkolna moze byc podlozem twojej frustracji.
                                                  • drogba666 Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 14:01
                                                    jak sie na czyms nie znasz to nie zabieraja głosu. Polityka to nie jest twoja
                                                    silna strona. tak łatwo wierzysz ze zmieniając SLD na PO i PiS ludziom bedzie
                                                    zyło się lepiej? Jak dziecko...
                                                    Pewnie myślisz tak patrząc jak obu partiom zależy na dobru tego państwa, jak
                                                    się kłócą o najmniejszy szczegół, jak nie potrafią porozumieć się choćby w
                                                    sprawie wspólnych spotkań. Fakt to postawa godna patriotów, polityków którzy
                                                    szli do wyborów z hasłami odpolitycznienia zycia publicznego, poprawy losu
                                                    Polaków i podobnymi pustymi hasłami.

Jakie według ciebie miała intecje pani poseł BB mówiąc ze należy w Żarach
                                                    wybudować lotnisko? czy to była jej obietnica, moze chciała dac sygnał władzom
                                                    miasta ze takowe lotnisko powinno powstac? A może bedzie lobbowała za tym
                                                    tematem u nowego wojewody?
                                                  • croolick Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 14:18
                                                    drogba666 napisał:

> Jakie według ciebie miała intecje pani poseł BB mówiąc ze należy w Żarach
                                                    > wybudować lotnisko? czy to była jej obietnica, moze chciała dac sygnał władzom
                                                    > miasta ze takowe lotnisko powinno powstac? A może bedzie lobbowała za tym
                                                    > tematem u nowego wojewody?

Pomysl, prezeciez BB chce utworzyc w swoim rodzinnym miescie biuro poselskie.
                                                    Skoro w Zarach otrzymala tak duze poparcie to musi dbac o sprawy zarskie jesli
                                                    mysli o reelekcji. Czy tak trudno zrozumiec, ze moze chodzi o calkiem inny styl
                                                    sprawowania mandatu niz w przypadku Wolowicza? Ja tam daje jej kredyt zaufania,
                                                    moze faktycznie PO chce zmienic oblicze polskiej polityki i to tak boli
                                                    zwolennikow SLD? Przeciez nawet nie dajecie jej szansy od razu przystepujac do
                                                    ataku nie starajac sie podjac merytorycznej dyskusji, czy zaztem tak wyglada
                                                    troska o wspolne dobro w wykonaniu eseldowcow? Zatem widac, ze nie bylem naiwny
                                                    i nie glosowalem na SLD :-)
                                            • pawel.zary Re: Podstawa prawna. 14.10.05, 12:57
                                              drogba666 napisał:

> Mi trudno znaleźć kontekst z trzech zdan, które każde jest na inny temat. Ale
                                              > chodzi chyba o plany na przyszłość.

No :-) Sam to zauważyłeś, że "każde zdanie jest na inny temat", bo i pytania
                                              były różne (zadzwoń do redakcji, do pani Czyżewskiej i zapytaj sie jakie zadała
                                              pytania - zapytaj też dlaczego połączyła odpowiedzi w jedną wypowiedź, omijając
                                              kontekst).

Moim zdaniem tak mocne podkreslenie z twojej
                                              > osoby zależności od partii, swiadczy ze ufasz tym ludziom. Pewnie zaufanie
                                              jest potrzebne, ale tak bezgranicznie oddac się partii politycznej?
                                              >

Moje "podkreślenie" dotyczyło lojalności wobec decyzji koła PO w sprawie wyboru
                                              kandydata na burmistrza i do różnych szczebli wyborów samorządowych (np.
                                              sejmiku). Nie obrażę się i zabiorę zabawek" jeżeli koło PO zadecyduje, że
                                              kandydatem do wyborów będzie ta czy inna osoba - NIE MAM ZAMIARU STARTOWAĆ
                                              JAKO "NIEZALEŻNY" (bo się obrażę jak PO postawi na kogoś innego) - JESTEM
                                              LOJALNY wobec decyzji i lojalność jest dla mnie najważniejsza.
                                              Uważasz, że polityk powinien sie obrażać i przchodzić do innej partii?
                                              Casus "Nałęcza" (który zostawił SDPL i Borowskiego i poszedł do Cimoszewicza)
                                              mnie nie interesuje). Ty wolisz takie zachowania?

> Podtrzymuje ze wypowiedz poseł BB jest elementem kampanii wyborczej.

Słuchaj drogba666 - to jest sprawa B.B., ja mam swoje zdanie na ten temat. Nie
                                              twierdzę też , że trzeba cokolwiek robić "za wszelką cenę" - chcę merytorycznej
                                              dyskusji i dobrej polityki informacyjnej urzedu i burmistrza w tej sprawie. To
                                              jest jedna " z tych spraw" politycznych i tu rózne punkty widzenia są wręcz
                                              pożądane (najlepiej świadczy o tym ilość postów na ten temat).

> Dlatego dziwie się ze mozesz powiedzieć Dla mnie lojalność wobec partii jest
                                              > ponad wszystko.

Rozróżniaj to "co napisała gazeta" od tego "co faktycznie powiedział
                                              zainteresowany"

Chyba ze za lojalnością kryją się odpowiednie gratyfikacje. Ale przecież PO
                                              chce odejść od zasady TKM.

Niska piłka - tak się nazywa takie zagranie. Teraz pewnie bedzie sie
                                              nazywać "kurszczyzna" :-))
                                              Ja do polityki dopłacam swoje pieniądze (telefony, benzyna) i poświęcam swój
                                              czas. Jeżli dostanę jakieś propozycje pracy związane z gratyfikacjami, to z
                                              pewnością skorzystam, jeżeli bedą mnie interesować.
                                              PO nie bierze też dotacji z budżetu państwa.
                                              Twój "ulubiony" ostatnio polityk K.Tomaszek mówi ładnie o "bezpłatności", a
                                              A.Lepper o "biednych pielęgniarakach", jednocześnie wydają bezpłatne
                                              pismo "Głos Samoobrony" (koszt nakładu to chyba ok. 1.000.000 mln złotych)
                                              finansowane z pieniędzy budżetowych (czyli też podatków pielegniarek). Nie mogą
                                              przekazać tych pieniędzy pielęgniarkom? :-)
                      • pawel.zary Re: Podniebna BEZPŁATNA taksówka dla ludzi 12.10.05, 20:49
                        drogba666 napisał:

Początkowo myślałem ze sobie jaja
                        > robisz z tego lotniska, ale teraz wiem ze mówisz poważnie. Może w następnej
                        > kampani do rady miasta uczynisz to swoim hasłem.
                        >

Dobry pomysł! Powiem, że zbudujemy BEZPŁATNE lądowisko dla młodzieży,
                        rencistów, emerytów, pielęgniarek i działkowiczów. Mandat pewny jak nic. :-)))
                        Ale renciści bedą latać po "warszawach" - do sklepów, teatrów i kin.

• croolick Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 16:39
                    drogba666 napisał:

> Mam rozwiązanie. Trzeba zagadać z tymi ludźmi z Babimostu i namówić ich zeby
                    > przenieść tamtejsze lotnicko do Żar. Z ich usług nikt nie korzysta, województwo
                    > ładuje tam kase, a samolotami lata 10 pasażerów na 46 miejsce.

Akurat pieniadze w Babimoscie topia kolesie z tego samego ugrupowania co zarska
                    wladza (LSD).

> Podaj jeden przykład ze inweastycja ta sie moze zwrócić. Mówię o tym ponieważ
                    > twierdzisz z croolickiem ze to miasto powinno dofinansowac tą budowę. Nie mam
                    > ochoty płacić za takie pomysły. Juz raz dopłacam jako podatnik do biletów
                    > autobusowych, a autobusami nie jeżdze.

A czy miastu zwroci sie nowa sala gimnastyczna Gimnazjum nr 3? czy miastu zwroci
                    sie park rekreacyjny przy Chopina? czy miastu zwroci sie przebudowa rynku? Czy
                    miastu zwroca sie koszty budowy parkingow? O czym ty gadasz? Po porstu dla dobra
                    mieszkancow takie ladowisko jest potrzebne a koszt utrzymania ladniska jest
                    niewielki - koszenie trawy, zamiatanie plyty ile moze kosztowac, nawet w
                    wykonaniu Pekomu?
                    A co do komunikacji autobusowej, coz poradzic, ze miasto to dofinansowuje nie
                    dbajac wogole o to by ludzie jezdzili autobusami?
            • gigbon Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 13.10.05, 20:07
              radek80 napisał:
              >przeciez lotnisko to powod do dumy, jeden z najwazniejszych czynnikow rozwoju
              miast.

Kiedyś powodem do dumy był w miastach pomnik Lenina Stalina lub Dzierżyńskiego.
              Jak to dobrze, że wszystko poszło w innym kierunku :-))))
          • pawel.zary Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 15:46
            gigbon napisał:

> Czytam tą całą śmieszną dyskusje o lotnisku i tak sobie pomyslalem, że skoro
            > paweł i crooklik uwazają że takie lotnisko jest w Żarach bardzo potrzebne, to
            > niech założą spółkę wykupią działkę, wybudują lotnisko i robią kapuche. Jak
            > zrobią to bedzie wiadomo że lotnisko jest potrzebne, jak splajtują to będzie
            > znaczyło że chyba nie bardzo potrzebne. :-)

E tam :-) Skoro droga do Żagania jest potrzebna, to niech jacyś dwaj panowie
            założą spółkę ... jak samochody zaczną jeżdzić to zarobią jak nie zaczną
            jeździć to splajtują. :-)
            Nie mówimy o lotnisku tylko lądowisku położonym w strefie przemysłowej, blisko
            dużych zakładów parcy, przy obwodnicy, blisko szpitali, a jednocześnie nie w
            centrum miasta i na terenie, który jest odpowiednio ukształtowany i posiada
            odpowiednią infrastrukturę.
            • gigbon Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 15:57
              Przyjacielu o czym Ty piszesz? ile jest samochodów w Żarach a ile mogło by być
              samolotów, czy jak kto woli awionetek. Chyba Ci sie nie udało troche to
              porównanie!
              • pawel.zary Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 16:03
                gigbon napisał:

> Przyjacielu o czym Ty piszesz? ile jest samochodów w Żarach a ile mogło by
                być
                > samolotów, czy jak kto woli awionetek. Chyba Ci sie nie udało troche to
                > porównanie!

Bo "podtekst" był inny :-) Tak samo jak budową dróg i mostów - tak samo budową
                lądowisk powinny być zainteresowane władze samorządowe. Istnieje także
                ustawapartnerstwie publiczno-prywatnym. Samorząd może dogadać sie z prywatnymi
                inwestorami. były jakieś rozmowy na ten temat? Ja nic nie wiem. Władze nic nie
                mówią.
                • gigbon Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 20:48
                  Wybudowac lądowisko dla smigłowca to żaden problem i stosunkowo nie droga
                  inwestycja - płyta zelbetowa, myślę że wystarczyłaby o wym.20x20 m, trochę
                  oświetlona i śmigłowce mogą lądowac. I wiesz co gdyby była taka potrzeba to
                  pewnie już dawno takie lądowisko byłoby w Żarach. Co innego pasy startowe dla
                  małych samolotów. To zdecydowanie droższa i bardziej skomplikowana inwestycja.
                  Są w naszej okolicy przecież pasy startowe po radzieckich bazach wojskowych,
                  jeden w Bożnowie drugi w Wiechlicach za Szprotawą. Myślę że gdyby byli
                  zainteresowani potrzeba istnienia lotniska to pewnie możnaby było wykorzystać
                  te infrastrukturę - ale nie ma tych zainteresowanych!
                  • pawel.zary Re: Czy ludzie latają??? 12.10.05, 21:08
                    gigbon napisał:

> Wybudowac lądowisko dla smigłowca to żaden problem i stosunkowo nie droga
                    > inwestycja - płyta zelbetowa, myślę że wystarczyłaby o wym.20x20 m, trochę
                    > oświetlona i śmigłowce mogą lądowac.

Zgadzam się.

I wiesz co gdyby była taka potrzeba to
                    > pewnie już dawno takie lądowisko byłoby w Żarach.

Przemysł w Żarch rozwija się. Trzeba myśleć o przyszłości. Ja pracowałm w
                    przemysle i wiem ile trzeba jeździć w rózne delegacje i ilu ludzi przyjeżdża do
                    Żar w celach biznesowych, a będzie ich przyjeżdżać coraz więcej. Uwierz, że
                    przyjazd z Warszawy do Żar samochodem to męka i duży koszt. Wynajecie
                    samolociku opłaca się. Znam takich co do Wrocławia lecą z Warszawy samolotem, a
                    stamtąd odbierani są samochodami. Jak mieliby mozliwość wylądowania w Żarach,
                    to wynajeliby na lotnisku we Wrocławiu "taksówkę powietrzną". O klientach z
                    Rzeszowa, Lublina czy Olsztyna nie wspomnę.

Co innego pasy startowe dla
                    > małych samolotów. To zdecydowanie droższa i bardziej skomplikowana
                    inwestycja.

Jeden pas wystarczy i kawałek placu do kołowania. Pozostała infrastruktura to
                    wieżyczka i przenośny kontener (lub dwa) biurowy dla obsługi.

> Są w naszej okolicy przecież pasy startowe po radzieckich bazach wojskowych,
                    > jeden w Bożnowie drugi w Wiechlicach za Szprotawą. Myślę że gdyby byli
                    > zainteresowani potrzeba istnienia lotniska to pewnie możnaby było wykorzystać
                    > te infrastrukturę - ale nie ma tych zainteresowanych!

Bo tam nie ma przemysłu! Ladowisko w Żarach obsłuży także Żagań. Miasto nie
                    musi inwestować całości. Moze dać nieodpłatnie działkę pod dzierżawę i w ramach
                    partnerstwa publiczno-prywatnego porozumieć się z inwestorami.
          • croolick Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 15:49
            gigbon napisał:

> że skoro paweł i crooklik uwazają że takie lotnisko jest w Żarach bardzo
            > potrzebne, to niech założą spółkę wykupią działkę, wybudują lotnisko i robią
            > kapuche. Jak zrobią to bedzie wiadomo że lotnisko jest potrzebne, jak
            > splajtują to będzie znaczyło że chyba nie bardzo potrzebne. :-)

No i co bedziemy brali oplaty lotniskowe za ladowanie smiglowcow LPRu? To
            dopiero wtedy gigbony i inne drogby by nas zjadly. A co do pomyslu na biznes to
            czemu nie, wszak od dawna nasze lotnisko jest miejscem rekracji lotniczej -
            korzystaja z niego paralotniarze, motolotniarze i modelarze. Moze czas w Zarach
            na maly aeroklub? Takowy jewst przeciez w mniejszym Zgorzelcu...
            • gigbon Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 16:00
              croolick napisał:
              > No i co bedziemy brali oplaty lotniskowe za ladowanie smiglowcow LPRu?

O to chyba by chodziło w tym biznesie, nie?. O gigbona się nie martw. Jakby
              miał na samolot to pewnie by nie mieszkał w tej dziurze:-)
              • croolick Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 16:22
                gigbon napisał:

> O to chyba by chodziło w tym biznesie, nie?. O gigbona się nie martw. Jakby
                > miał na samolot to pewnie by nie mieszkał w tej dziurze:-)

No to szkoda, ze nie masz kasiory na samolot, bo ja tam nie przepadam za goscmi,
                co Zary nazywaja "dziura". A bez samolotu nie mozesz? ;-)
                • gigbon Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 20:33
                  croolick napisał:
                  >bo ja tam nie przepadam za goscmi co Zary nazywaja "dziura".

Przepadać nie musisz, masz do tego prawo, ale i ja mam prawo mieć własne zdanie
                  czy to "dziura" czy nie :-))

>A bez samolotu nie mozesz? ;-)

Pewnie,że mogę niech no tylko nadaży sie atrakcyjna okazja!
                • gigbon Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 20:53
                  P.S.
                  A tak już zupełnie na marginesie zadziwiające jest Twoje stanowisko w sprawie
                  budowy placów betonowych dla samolotów, skoro jesteś tak bardzo zagorzałym
                  przeciwnikiem budowy placów betenowych dla samochodów. Oj brak u kolegi
                  konsekwencji w tym co pisze ;-)
                  • croolick Re: lotnisko dla pana posła - do drogby złośliwoś 12.10.05, 22:19
                    To co nazywasz "brakiem konsekwencji" jest wynikiem usilnego szukania dziury w
                    calym. Czy na lotnisku losna drzewa i krzewy? Podpowiem ci: NIE. Czy w
                    srodmiesciu Zar rosna drzewa i krzewy? I znowu podpowiedz: TAK. A zatem idzmy
                    dalej. Czy budujac parkingi w srodmiesciu musi ucierpiec zielen miejska.
                    Niechybnie. Czy urzadzajac kawalek trawiastego pasa startowego (wcale nie musi
                    byc betonowy, bo to droga sprawa) i budujac plyty postojowe oraz ladowisko dla
                    smiglowcow (najlepiej jak beda betonowe) naruszamy krzewy i drzewa? Odpowiedz:
                    Nie, poniewaz na lotnisku nie rosna drzewa i krzewy. Czy przez lotnisko ucierpi
                    estetyka terenu? Nie.
                    • gigbon Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 06:49
                      To gdzie te parkingi mają być bydowane? W mieście jeździ coraz więcej
                      samochodów. Właściciele tych aut chcą robic zakupy w centrum, załatwić sprawy w
                      urzędach, że nie wspomne o mieczkańcach centrum, którzy również posiadają
                      samochody i gdzieś je muszą trzymać. To co na lotnisku wybudować im te parkingi.
                      Nie widziałem żeby ktoś w mieście w związku z budową parkingów wycinał drzewa,
                      a to że troche mniej trawy rosnie na Trałguta, to chyba tylko problem dla
                      włascićieli psów, które i tak załatwiały swoje potrzebyw w piaskownicach - to
                      też jest problem społeczny nie tylko w centrum miasta i nie tylko w
                      naszej "dziurze". Z tego co wiem ma być budowany parking między Kąpielową a
                      Mieszka na wysokości urzędu pracy. Czy tam widziałeś gdzieś zieleń ? Bo ja
                      widziałem tylko samochody, mimo że jeszcze faktycznie nie ma tam żadnego
                      parkingu.
                      • croolick Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 10:56
                        gigbon napisał:

> To gdzie te parkingi mają być bydowane? W mieście jeździ coraz więcej
                        > samochodów. Właściciele tych aut chcą robic zakupy w centrum, załatwić sprawy
                        > w urzędach,

Mam nadzieje, ze w koncu to przeczytasz artykul o parkingach:

zary.zagan.org/articles.php
                        > a to że troche mniej trawy rosnie na Trałguta,

a dzieci bawia sie przy smietnikach...

> to chyba tylko problem dla
                        > włascićieli psów, które i tak załatwiały swoje potrzebyw w piaskownicach - to
                        > też jest problem społeczny nie tylko w centrum miasta i nie tylko w
                        > naszej "dziurze".

O widze, ze lubisz pieski jak Ewaryst Strozyna...

> Czy tam widziałeś gdzieś zieleń ?

Kiedys byl trawnik

> Bo ja widziałem tylko samochody, mimo że jeszcze faktycznie nie ma tam
                        > żadnego parkingu.

To krotko chyba mieszkasz w tej "dziurze". Nie wykrecaj kota ogonem - a czy w
                        tamtym miejsu nie moglyby powstac kamienice????
                        • p_e_k_o Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 12:54
                          croolick napisał:

> Mam nadzieje, ze w koncu to przeczytasz artykul o parkingach

Artykuł... daj spokój z tą banią.

> a dzieci bawia sie przy smietnikach...

Kłamstwo! Tam nie ma śmietników.

> O widze, ze lubisz pieski jak Ewaryst Strozyna...

Pytanie nr 1 - masz dzieci?
                          Pytanie nr 2 - jeśli na 1 odpowiedziałeś twierdząco - czy Twoje dzieci bawią
                          się w piaskownicy?
                          • croolick Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 13:18
                            p_e_k_o napisał:

> Artykuł... daj spokój z tą banią.

Niektorzy jak widac nie sa w stanie zrozumiec tekstu pisanego.

> Kłamstwo! Tam nie ma śmietników.

A co juz je zabrano? Zdjecie w artykule nie klamie przeciwenstwie do Twoich
                            osczerczych stwierdzen.

> Pytanie nr 1 - masz dzieci?
                            > Pytanie nr 2 - jeśli na 1 odpowiedziałeś twierdząco - czy Twoje dzieci bawią
                            > się w piaskownicy?

Ty aalej nie rozumiesz, ze piaskownice musza byc ogrodzone!? Podawalem przyklad
                            z Jasienia...
                            --
                            Always look on the bright side of life
                            Niezależny Portal Żar zary.zagan.org/
                            Towarzystwo Upiększania Miasta zary.zagan.org/infopage.php?id=39
                            Najwieksze żarskie forum dyskusyjne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=149
                            • p_e_k_o Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 14:54
                              croolick napisał:

> Niektorzy jak widac nie sa w stanie zrozumiec tekstu pisanego.

Niektórzy nie są w stanie pojąć, co to znaczy obiektywizm, a biorą się za
                              pisanie tzw. "arykułów".

> A co juz je zabrano? Zdjecie w artykule nie klamie przeciwenstwie do Twoich
                              > osczerczych stwierdzen.

Chłopie... idź najpierw, zobacz, a potem zabieraj głos.
                              A może znowu ktoś Cię wprowadził w błąd?
                            • gigbon Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 19:47
                              croolick napisał:

> Ty aalej nie rozumiesz, ze piaskownice musza byc ogrodzone!?

No i na klucz zamknięte, bo niektóre psy mogłyby sobie furtkę łapką otworzyć i
                              dalej sr...łyby i szczały w piach!
                              Psy na smyczy i w kagańcu mają być trzymane, a odchody po nich zbierane przez
                              ich właścicieli?
                              • croolick Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 23:22
                                gigbon napisał:

> Psy na smyczy i w kagańcu mają być trzymane, a odchody po nich zbierane przez
                                > ich właścicieli?

Oki, no to slucham, panie stary wyjadacz, gigbon po co w tym miescie jest
                                podatek od psow?
                                • gigbon Re: Jescze kilka pytań ! 14.10.05, 05:58
                                  croolick napisał:
                                  > Oki, no to slucham, panie stary wyjadacz, gigbon po co w tym miescie jest
                                  > podatek od psow?

No wybacz, ale napewno nie po to, żeby ktoś za właścisieli czworonogow gówna z
                                  chodników, placów zabaw dla dzieci i trawników zbierał. Poza tym ilu jest w
                                  tej "dziurze" właścicieli psów, a ilu z nich rejestruje je i płaci podatek.
                                  Nikt w "dziurze" tego nie kontroluje i nie egzekwuje, więc chyba nie wielkie z
                                  tego podatku są dochody.
                                  • croolick Re: Jescze kilka pytań ! 14.10.05, 12:31
                                    Dalej mi nie odpowiedziales po co jest podatek o d psow, skoro ma niesluzyc do
                                    zakladania psich ubikacji, czy sprzatania miasta? A propos niesciagalnosci
                                    podatku, czy nie mozna zrobic tak, ze firma sprzatajaca psie odchody i
                                    utrzymujaca psie ubikacje (wyznaczone skwerki) nie moze sama sciagac podatku?
                                    Wtedy na pewno w trosce dochod zadbali by o jak najwieksza sciagalnosc podatku
                                    (ekzekutorem neleznosci powinna byc SM).
                                    • gigbon Re: Zejdź na ziemie, nie bujaj w obłokach! 14.10.05, 12:55
                                      croolick napisał:
                                      > Dalej mi nie odpowiedziales po co jest podatek o d psow

Nie odpowiedziałem, bo nie mam pojęcia. Być może to dobry pomysł z psimi
                                      toaletami , tylko jak nauczyć ludzi żeby tam wyprowadzali swoje zwierzaki. Znam
                                      ludzi, z najbliższego sąsiedztwa, którzy nie zawsze wychodzą razem z pupilem na
                                      spacer. Uchylą drzwi, piesek wyleci na klatkę schodową i dobrze jak na dole są
                                      drzwi otwarte to załatwi swoją potrzebę na trawniku , bo jak nie to zrobi to na
                                      schodach i leży później ta kupa ze dwa tygodnie, właściciel nie poczuje się do
                                      tego, żeby sprzątnąć. Być może to dobry pomysł żeby zobowiązać administratorów
                                      domów czy osiedli do uporządkowania tego problemu wzamian za pieniądze z
                                      podatków od zwierząt domowych.
                          • croolick Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 23:38
                            p_e_k_o napisał:

> Niektórzy nie są w stanie pojąć, co to znaczy obiektywizm, a biorą się za
                            > pisanie tzw. "arykułów".

Wiesz ja tam sie ciesze, ze Twoje proby dziennikarskie okazaly sie totalna
                            porazka. Twoj "obiektywizm" nalezal (i nalezy) do poprzedniej epoki. Naprawde
                            mozesz zalowac, ze sie urodziles w l. 70 a nie w 40. wtedy twoj "talent" moglby
                            rozkwitnac w "przerwanej dekadzie sukcesu" E. Gierka.

> Chłopie... idź najpierw, zobacz, a potem zabieraj głos.
                            > A może znowu ktoś Cię wprowadził w błąd?

Zdjecie wykonalem wlasnorecznie, wlasnym aparatem...
                        • gigbon Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 19:38
                          croolick napisał:
                          > a dzieci bawia sie przy smietnikach...

Przeciez tam sami emeryci mieszkaja, którym przeszkadza chałas samochodów i
                          smród spalin, wiec czyje to dzieci się bawią?

> O widze, ze lubisz pieski jak Ewaryst Strozyna...

Przykro mi ale Cie rozczaruję. Kocham zwierzęta, natomiast delikatnie mówiąc
                          nie toleruję właścicieli zwierząt, którzy puszczają samopas swich pupilów a te
                          złatwiają sie najchętniej w piaskownicach i miejscach zabaw dzieci.

> To krotko chyba mieszkasz w tej "dziurze".

Myślę, że mieszkam nieco dłużej od Ciebie, sadzę tak po Twoim młodzieńczym
                          temperamencie oraz nieokiełzanym i emocjonalnym podejściem do tematów tutaj
                          poruszanych. Pamiętam czasy kiedy na Kaczym Rynku gospodynie z okolicznych wsi
                          handlowały drobiem, jajami, nabiałem i czym tam sie jeszcze dało a gospodarze z
                          furmanek ziemniakami i zbożem.
                          • pawel.zary Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 22:11
                            gigbon napisał:

> Pamiętam czasy kiedy na Kaczym Rynku gospodynie z okolicznych wsi
                            > handlowały drobiem, jajami, nabiałem i czym tam sie jeszcze dało a gospodarze
                            z furmanek ziemniakami i zbożem.

Oj !!!! Też pamiętam mllodym bedąc - dzieckiem. Eh ....
                            • croolick Re: Jescze kilka pytań ! 13.10.05, 23:18
                              Dzuiwne, bo ja mimo "mlodzienczego zapalu" tez to pamietam (handel na Kaczym Rynku)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka