monikam72 27.11.03, 21:14 Czy któraś z was brała lub bierze Meridia 15 ,jakie są efekty i skutki uboczne ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kingaolsz Re: MERIDIA 15 27.11.03, 23:33 Ja bralam. W dwa miesiace 11 kilo zrzucilam. Jedyne co zauwazylam to wieksza pobudliwosc i przez to mniejsza potrzeba snu, ale mnie to nie przeszkadzalo. Ogolnie mnie bardzo odpowiadala i mam zamiar za jakies 2 miesiace znow ja zwiac zeby pomoc sobie zrzucic kilogramy pociazowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kacha222 Re: MERIDIA 15 28.11.03, 07:35 Cześć, napisz więcej nt tej Meridii. Ja ciągle się waham czy zacząć, czy nie. Czy stosowałaś jakąś dietę do tego, czy same te tabletki. Ile płaciłaś za nie? z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
laskosia Re: MERIDIA 15 28.11.03, 08:26 a jak udało Ci się zdobyć receptę ? z tego co się orientuję to meridia jest tylko na receptę - ja również zastanawiałam się - co więcej próbowałam zdobyć receptę .... ale lekarz mi odradził (po prostu nie chciał wypisać)- moja kuzynka brała - pomogło jej- i skutków ubocznych też większych nie zauważyła będę wdzięczna za info pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: MERIDIA 15 28.11.03, 10:56 Mialam recepte od lekarza, choc kiedy rozmawialam o tym z inna lekarka to juz byla bardzo przeciwna. Zalezy od lekarza. Co do diety to Meridia zaklada przynajmniej zmniejszenie spozywania o 10% ale szczerze mowiac to ja niewiele w ogole jadlam bo mi apetyt zniknal gdzies. Ogolnie wszystko samo przyszlo. Choc podejrzewam ze czynnik psychologiczny tez pewnie zadzialal, drogie tabletki ( nie chcialam zeby poszly na darmo), wiara ze to naprawde dziala, ogolnie wszystko razem. Ja placilam za 30 tabletek 15-tki 410 zl ( najtaniej jak znalazlam w miescie a bylo to 2,5 roku temu). Jaby jeszcze jakies pytania to spokojnie odpowiem na tyle na ile wiem Odpowiedz Link Zgłoś
dianakatra Re: MERIDIA 15 28.11.03, 11:12 Hej, jakiś czas temu prosiłam lekarza o receptę na Meridię, niestety nie wypisał mi, w jaki sposób mogę zdobyć ten lek, zależy mi na zrzuceniu około 10 kilo, pomoże ktoś??? Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: MERIDIA 15 28.11.03, 15:12 Niestety bardzo ciezko jest zdobyc recepte ( sama az sie boje jak niedlugo bede probowac). W zalozeniu lek ten jest dla osob ze znaczna otyloscia ( 10 kilo sie nie kwalifikuje, ale ja kiedys na taki nadmiar wlasnie dostalam). Z tego co pamietam to musi byc wskaznik BMI 30 albo wiecej, dobre zdrowie, udokumentowana "niemoznosc" schudniecia innymi sposobami i powinno sie zaczynac od 10mg. Oczywiscie jak juz pisalam wszystko zalezy od lekarza, rozsadku pacjeta i pobudek do schudniecia. Bo to jest poprostu bardzo silny lek i lekarze boja sie zarowno skutkow ubocznych jak i naduzywania tego srodka. Postaram sie znalezc jakies informacje konkretniejsze to Wam podam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: MERIDIA 15 28.11.03, 15:43 Środki przeciw otyłości a nadciśnienie Sibutramina (Meridia firmy Knoll), środek przeciw otyłości - jak wykazało nowe badanie przeprowadzone w USA - jest lekiem bezpiecznym i skutecznym u pacjentów otyłych z dobrze kontrolowanym nadciśnieniem tętniczym. Ponieważ nadciśnienie często kojarzy się z otyłością, wśród kandydatów do le czenia sibutramina można oczekiwać wielu przypadków nadciśnienia. Umiarkowany wzrost ciśnienia krwi i częstości akcji serca obserwowano po tym leku u normotensyjnych osób otyłych, nowsze badania wykazały jednak, że nie stanowi to problemu w przypadkach nadciśnienia, które jest odpowiednio kontrolowane. W badaniu tym klinicznie znaczący wzrost ciśnienia u pacjentów otrzymujących sibutraminę notowano rzadko i był on porównywalny z placebo. Sibutramina została wprowadzona na rynek w USA w 1998 r. i jest tam szeroko rozpowszechniona w odróżnieniu od krajów UE, gdzie zatwierdzenie jej uległo opóźnieniu w wyniku procedury wzajemnego uznawania. Z olbrzymiego rynku USA, gdzie co trzecia osoba wykazuje kliniczne otyłość, wycofano fenfluraminę i deksfenfluraminę - leki anorektyczne działające centralnie, co sprzyja szybkiemu rozpowszechnianiu stosowania sibutraminy. ------------------------------------------------------------------------------- MERIDIA (Sibutramina) Lek, który nasila uczucie sytości, działając na ośrodek łaknienia zlokalizowany w ośrodkowym układzie nerwowym (w jego części nazywanej podwzgórzem). Lek ten hamuje usuwanie neuroprzekaźników (serotoniny i noradrenaliny) - substancji odpowiedzialnych za przekazywanie informacji między komórkami. W wyniku tego procesu impulsy dochodzące do komórek odpowiedzialnych za odczuwanie sytości są silniejsze. Zauważalnym efektem działania tego leku jest zmniejszenie uczucia głodu i osiąganie uczucia sytości po znacznie mniejszych posiłkach. Obowiązuje zasada: odchudza dieta, lek nasila uczucie sytości. Sibutramina (Meridia) ma poza tym dodatkowe działanie pomagające zmniejszyć nadmiar tkanki tłuszczowej - nasila termogenezę (produkcję ciepła w specjalnej tzw. brunatnej tkance tłuszczowej). Lek stosowany jest 1 raz dziennie w dawce 10 lub 15 mg. Przeciwwskazania: nadciśnienie, bulimia, w przeszłości anoreksja. ------------------------------------------------------------------------------- No i chyba wiecej nic rozsadnego nie znalazlam. W prawdzie mam w domu ulptke tego leku ale zabyt dluga zeby przepisac Pozrdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś