Dodaj do ulubionych

MERIDIA 15

27.11.03, 21:14
Czy któraś z was brała lub bierze Meridia 15 ,jakie są efekty i skutki
uboczne ?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: MERIDIA 15 27.11.03, 23:33
      Ja bralam. W dwa miesiace 11 kilo zrzucilam. Jedyne co zauwazylam to wieksza
      pobudliwosc i przez to mniejsza potrzeba snu, ale mnie to nie przeszkadzalo.
      Ogolnie mnie bardzo odpowiadala i mam zamiar za jakies 2 miesiace znow ja
      zwiac zeby pomoc sobie zrzucic kilogramy pociazowe.
      Pozdrawiam
      • kacha222 Re: MERIDIA 15 28.11.03, 07:35
        Cześć, napisz więcej nt tej Meridii. Ja ciągle się waham czy zacząć, czy nie.
        Czy stosowałaś jakąś dietę do tego, czy same te tabletki. Ile płaciłaś za nie?

z góry dzięki
        • laskosia Re: MERIDIA 15 28.11.03, 08:26
          a jak udało Ci się zdobyć receptę ? z tego co się orientuję to meridia jest
          tylko na receptę - ja również zastanawiałam się - co więcej próbowałam zdobyć
          receptę .... ale lekarz mi odradził (po prostu nie chciał wypisać)- moja
          kuzynka brała - pomogło jej- i skutków ubocznych też większych nie zauważyła
          będę wdzięczna za info
          pozdrawiam Kasia
    • kingaolsz Re: MERIDIA 15 28.11.03, 10:56
      Mialam recepte od lekarza, choc kiedy rozmawialam o tym z inna lekarka to juz
      byla bardzo przeciwna. Zalezy od lekarza.
      Co do diety to Meridia zaklada przynajmniej zmniejszenie spozywania o 10% ale
      szczerze mowiac to ja niewiele w ogole jadlam bo mi apetyt zniknal gdzies.
      Ogolnie wszystko samo przyszlo. Choc podejrzewam ze czynnik psychologiczny
      tez pewnie zadzialal, drogie tabletki ( nie chcialam zeby poszly na darmo),
      wiara ze to naprawde dziala, ogolnie wszystko razem. Ja placilam za 30
      tabletek 15-tki 410 zl ( najtaniej jak znalazlam w miescie a bylo to 2,5 roku
      temu).
      Jaby jeszcze jakies pytania to spokojnie odpowiem na tyle na ile wiem smile
      • dianakatra Re: MERIDIA 15 28.11.03, 11:12
        Hej, jakiś czas temu prosiłam lekarza o receptę na Meridię, niestety nie
        wypisał mi, w jaki sposób mogę zdobyć ten lek, zależy mi na zrzuceniu około 10
        kilo, pomoże ktoś???
        • kingaolsz Re: MERIDIA 15 28.11.03, 15:12
          Niestety bardzo ciezko jest zdobyc recepte ( sama az sie boje jak niedlugo
          bede probowac). W zalozeniu lek ten jest dla osob ze znaczna otyloscia ( 10
          kilo sie nie kwalifikuje, ale ja kiedys na taki nadmiar wlasnie dostalam).
          Z tego co pamietam to musi byc wskaznik BMI 30 albo wiecej, dobre zdrowie,
          udokumentowana "niemoznosc" schudniecia innymi sposobami i powinno sie
          zaczynac od 10mg. Oczywiscie jak juz pisalam wszystko zalezy od lekarza,
          rozsadku pacjeta i pobudek do schudniecia. Bo to jest poprostu bardzo silny
          lek i lekarze boja sie zarowno skutkow ubocznych jak i naduzywania tego
          srodka.
          Postaram sie znalezc jakies informacje konkretniejsze to Wam podam.
          Pozdrawiam
    • kingaolsz Re: MERIDIA 15 28.11.03, 15:43
      Środki przeciw otyłości a nadciśnienie

Sibutramina (Meridia firmy Knoll), środek przeciw otyłości - jak wykazało nowe
      badanie przeprowadzone w USA - jest lekiem bezpiecznym i skutecznym u
      pacjentów otyłych z dobrze kontrolowanym nadciśnieniem tętniczym.

Ponieważ nadciśnienie często kojarzy się z otyłością, wśród kandydatów do le­
      czenia sibutramina można oczekiwać wielu przypadków nadciśnienia. Umiar­kowany
      wzrost ciśnienia krwi i częstości akcji serca obserwowano po tym leku u
      normotensyjnych osób otyłych, nowsze badania wykazały jednak, że nie sta­nowi
      to problemu w przypadkach nadci­śnienia, które jest odpowiednio kontrolowane. W
      badaniu tym klinicznie znaczący wzrost ciśnienia u pacjentów otrzymujących
      sibutraminę notowano rzadko i był on porównywalny z placebo.

Sibutramina została wprowadzona na rynek w USA w 1998 r. i jest tam szeroko
      rozpowszechniona w odróżnieniu od krajów UE, gdzie zatwierdzenie jej uległo
      opóźnieniu w wyniku procedury wzajemnego uznawania. Z olbrzymiego rynku USA,
      gdzie co trzecia osoba wykazuje kliniczne otyłość, wycofano fenfluraminę i
      deksfenfluraminę - leki anorektyczne działające centralnie, co sprzyja
      szybkiemu rozpowszechnianiu stosowania sibutraminy.

-------------------------------------------------------------------------------
      MERIDIA (Sibutramina)

Lek, który nasila uczucie sytości, działając na ośrodek łaknienia
      zlokalizowany w ośrodkowym układzie nerwowym (w jego części nazywanej
      podwzgórzem). Lek ten hamuje usuwanie neuroprzekaźników (serotoniny i
      noradrenaliny) - substancji odpowiedzialnych za przekazywanie informacji
      między komórkami. W wyniku tego procesu impulsy dochodzące do komórek
      odpowiedzialnych za odczuwanie sytości są silniejsze. Zauważalnym efektem
      działania tego leku jest zmniejszenie uczucia głodu i osiąganie uczucia
      sytości po znacznie mniejszych posiłkach.

Obowiązuje zasada: odchudza dieta, lek nasila uczucie sytości.

Sibutramina (Meridia) ma poza tym dodatkowe działanie pomagające zmniejszyć
      nadmiar tkanki tłuszczowej - nasila termogenezę (produkcję ciepła w specjalnej
      tzw. brunatnej tkance tłuszczowej).

Lek stosowany jest 1 raz dziennie w dawce 10 lub 15 mg.

Przeciwwskazania:
      nadciśnienie,
      bulimia, w przeszłości anoreksja.

-------------------------------------------------------------------------------
      No i chyba wiecej nic rozsadnego nie znalazlam. W prawdzie mam w domu ulptke
      tego leku ale zabyt dluga zeby przepisac wink
      Pozrdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka