19.03.12, 10:52
farbujecie tym wlosy ? jak sie sprawuja miedziano rude kolory ? podobno henna khadi jest dobra. jak dlugo sie utrzymuje kolor i czy wlosy sa mniej zniszczone w porownaniu do farby chemicznej. czy mozna jakis czas po hennie polozyc chemiczna farbe ?
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: henna 19.03.12, 10:57
      hehe
      ja bede malowac khadi w niedziele
      wiec na razie nie powiem big_grin
      no i henna nie powinna niszczyc
      wrecz przeciwnie odzywiac poprawiac wyglad itp
      • czarnaalineczka Re: henna 19.03.12, 11:05
        aa i wczesniej trzeba umyc wlosy szamponem bez silikonow
    • melancho_lia Re: henna 19.03.12, 11:00
      Stososwałam długi czas hennę (proszek do zrobienia papki) plus rubinę. Kolor utrzymywał się miesiącami i fajnie włosy odżywiało. Farbowanie zwykłymi farbami to masakra dla włosów.
      • demonii.larua Re: henna 19.03.12, 11:06
        A ile czasu trzeba odczekac od chemicznej farby, żeby bezpiecznie hennę nałożyc? Trzeba czekac na cały naturalny odrost?
        • czarnaalineczka Re: henna 19.03.12, 11:09
          po khadi wcale nie trzeba czekac
          pytanie tylko po co uzywac chemicznej farby wink
          • demonii.larua Re: henna 19.03.12, 11:14
            No właśnie ja chcę zrezygnować na rzecz henny. Khadi można bezpiecznie kupować na allegrze czy lepiej szukać w sklepach, bo w moim tfu kurorcie to będzie bieda ze znalezieniem sklepu, chyba że w rossmanie to dostanę big_grin
            • czarnaalineczka Re: henna 19.03.12, 11:18
              ja kupilam khadi na stronie khadi smile
              kupily jasny braz i orzechowy braz i sobie zmieszam smile
              a jak juz zalapie mniej wiecej o co biega to bede kupowac sama henne i indygo i sama mieszac smile
              mam woreczek z moimi obcietymi naturalnymi wlosami i bede testowac kolory big_grin
              • demonii.larua Re: henna 19.03.12, 11:24
                U mieszanie to nie dla mnie, bo skopię na bank big_grin
    • deodyma Re: henna 19.03.12, 11:44
      kilka lat farbowalam wlosy henna, wlosow nie niszczy.
      teraz mam zamiar do niej wrocicsmile
    • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 15:19
      jutro hennuje
      trzymajcie kciuki big_grin
      • best_bej Re: henna 23.03.12, 15:29
        kupiłam kiedyś khadi ale nie odważyłam się jej użyć. oddałam mamie, której wyszedł zielonkawy odcień. podobno czasem tak się zdarza....
        • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 18:18
          a ktory kolor miala i w jaki sposob farbowala?
          • best_bej Re: henna 23.03.12, 22:28
            a ja wiem ile trzymała... to był jakiś brąz light brown chybasmile
            ciągle się nakręcam na te wszystkie naturalne, egzotyczne kosmetyki, ale za każdym razem jakaś lipa mi wychodzisad
            • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 22:39
              jak to lipa ci wychodzi skoro nawet sie nie odwazylas uzyc?
              z naturalnymi jest duzo zabawy i duzo czasu zajmuja ale warto big_grin
              znaczy jutro sie dowiem tongue_out
              • best_bej Re: henna 23.03.12, 22:45
                no henny nie użyłam, ale próbowałam glinek, orzechów, mydeł z aleppo, olejowania etc. jakoś nic mnie nie powaliło...żadnej rewelki. choć uczciwie przyznaję, że wiele podobnie jest z kosmetykami z drogerii. Choć w przypadku tych pierwszych zawsze sugerowałam się opiniami na forum , które zazwyczaj były bardzo pozytywne, tylko jakoś w moim przypadku produkt okazał się lipny albo tylko taki sobie
            • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 19:09
              a co twoja mam zrobila z tymi zielonkawymi ?
              • best_bej Re: henna 26.03.12, 20:15
                nie pamiętam już, to bylo jakieś 2 lata temusmile
      • wuika Re: henna 23.03.12, 15:31
        Będę CZYMAĆ! tongue_out big_grin
      • azjaodkuchni Re: henna 23.03.12, 15:35
        Farbuję od października taką jak na obrazku azjaodkuchni.blogspot.com/2011/10/kurze-piora.html włosy mam prawie do pasa zdrowe i ładne, ale używam też naturalnych olejów do pielęgnacji włosów . Dokładnie takiego www.helfy.pl/amla-olejek-do-wlosow

azjaodkuchni.blogspot.com/
        • azjaodkuchni Re: henna 23.03.12, 15:57
          Dopiszę jeszcze tylko, że aby henna dobrze działała włosy muszą być umyte szamponem bez sylikonu . Świetnie sprawdza się w polskich warunkach czarna rzepa.
          wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=4615
          moja mam używa henny i tego szamponu i zapomniała o suchych , wypadających włosach które miała lata...włosów na głowie ma więcej niże 10 i 20 lat temu. Ma 56 lat. ( zabije mnie , że to napisałam) wink
          • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 16:09
            a fuj
            nie zniose smrodu czarnej rzepy
            • azjaodkuchni Re: henna 23.03.12, 16:15
              Dobrze się też sprawdzają szampony przeciw łupieżowe i dla dzieci. ( ale nie żółty Jonson bo on coś ma ).
              • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 17:58
                no przeciez nie kupie szamponu przeciwlupiezowego czy dzieciowego
                tylko po to zeby nim raz wlosy umyc big_grin
                • truscaveczka Re: henna 26.03.12, 11:47
                  W rossmannie są dzieckowe w jednorazowych opakowaniach, rzepa też jest saszetkowa.
      • czarnaalineczka zrobione :D 24.03.12, 18:19
        jak wyschna to powiem jaki kolor wyszedl big_grin
    • nati_28 Re: henna 23.03.12, 18:39
      Farbuję Khadi zamiennie ciemnym brązem albo orzechowym brązem albo mieszam jedno i drugą w jednym. Jestem zadowolona. Lecz,

- trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że samo trzymanie farby na włosach to przynajmniej 2 godziny,
      - spłukiwanie nie jest super proste, bo są miejsca, w których zioła zasychają i nie łatwo je zmyć.
      - do pierwszego mycia (ok. 2-3 dni, gdyż zioła działają przez ten czas) zdarza się, że przeczesując palcami włosy, paznokcie są przybrudzone, a czesząc grzebieniem można zauważyć kruszącą się farbę (drobinki są małe jak kurz).

To były minusy. Dodam jeszcze, że początkowo nakładałam za bardzo rozrzedzoną farbę, z tego powodu spływała mi z głowy i wytrzymanie tcyh dwóch godzin było bardzo trudne. Teraz już wiem jaka ma być konsystencja. Gęsta

A teraz plusy:

- włosy są zdrowe
      - odżyły, szybciej rosną
      - traciłam włosy po chemicznych farbach. Teraz odrastają. Nawet fryzjerka jest zszokowana tym, że mam kilkucentymetrowe włosy mocno odrastające (to te, które straciłam)
      - kolor jest ładny, naturalny,
      - włosy błyszczące
      - siwe (pojedyncze) pokryte
      - i można bezpiecznie farbować w ciąży, co też czynię smile
      • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 18:44
        ja bede mieszac jasny i orzechowy smile
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: henna 23.03.12, 18:56
          czy jest jakas henna, ktora da kolor sredni blond na bardzo jasnym blondzie ? moze by miedziany refleks
          • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 18:59
            yyy chyba nie
            • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 19:00
              ale sprobowac zawsze mozna big_grin
          • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 19:08
            zrob sobie cassie z cytryna odstaw na 12 h a potem naloz jak henne
            i zobaczysz czy ci zmieni kolor
            • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 19:11
              i ja bym do tego jeszcze z 1/4 amli dodala
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: henna 23.03.12, 19:13
              wizaz.pl/forum/attachment.php?attachmentid=3904194&d=1303133707 to zdjecie jest po jasnym brazie khadi uzytym wedlug instrukcji, trzymanym 2 h. wlasnie o cos takiego mi chodzi
              • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 19:18
                tiaaa
                bardzo duzo widze tongue_out
              • japanunieprzerywalempanieposle Re: henna 23.03.12, 19:41
                to sie zarejestruj moze tongue_out
                • czarnaalineczka Re: henna 23.03.12, 19:46
                  a juz:"P
          • avoid.0 Re: henna 24.03.12, 00:41
            Owszem, jest taka, to henna o odcieniu Blond Dore firmy NJD Cosmetics.
            wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=31969JD
            Do dostania w sklepie zielarskim, internetowym albo na allegro. Sama używam i sobie chwale.
            • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 13:34
              ale to ma chyba tez sztuczne barwniki
              • avoid.0 Re: henna 25.03.12, 14:20
                O ile mnie pamięć nie myli -bo nie mam przy sobie opakowania- to henna w proszku tej firmy nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. W przypadku blondu jest to tylko henna i cassia obovata. Natomiast jeśli chodzi o hennę w płynie tej firmy to tu już mamy w składzie różne "podejrzane" substancje.
      • hawa.etc Re: henna 24.03.12, 20:41
        > Farbuję Khadi zamiennie ciemnym brązem albo orzechowym brązem albo mieszam jedn
        > o i drugą w jednym.

I jaki kolor wychodzi, jak zmieszasz? Czarny, czy jeszcze brąz?
    • virtual_moth Re: henna 23.03.12, 22:44
      japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> farbujecie tym wlosy ? jak sie sprawuja miedziano rude kolory ?

Myślę, ze własnie miedziano rude doskonale, tak działa henna. Imho lepiej człowiek wygląda zgolony na łyso niz w kolorze miedziano rudym tongue_out
    • hawa.etc Re: henna 24.03.12, 12:58
      Widzę, że zebrało się kilka doświadczonych. Powiedzcie mi, czy to można nakładać na włosy, na ktorych jest już chemiczna farba? Mam włosy zniszczone koloryzacją (robię od lat u fryzjera) i chciałabym dać im odpocząć, ale nie wiem, czy to ma szanse się udać. Naturalny kolor to jakiś szary blond, kolor farbowany to ciemny brąz. Chciałabym to nałożyć na odrosty i na resztę włosów. Będzie widać róznicę? Ile to to się trzyma? Po jakim czasie mogę iść po ratunek do fryzjerki, gdyby coś nie wyszło?
      • kawka74 Re: henna 24.03.12, 13:11
        Jeśli będziesz używać prawdziwej henny, a nie podróby z kiosku, to nie trzeba wcale czekać po farbowaniu farbą chemiczną.
        www.hennaforhair.com/
        Najlepsza strona na ten temat, gdzieś na niej powinien być do ściągnięcia poradnik po polsku.
        • kawka74 Re: henna 24.03.12, 13:12
          www.hennaforhair.com/freebooks/ - tu konkretnie
      • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 13:36
        jak chcesz to ci przesle na gazetowego ksiazeczke o hennie
        to co kawka podala tylko po polsku wink

naturalna henna mozna od razu po chemicznej farbie
        a jesli kolor henny ci nie wyjdzie taki jak chcesz to mozesz od razu znowu pomalowac henna
        "od razu" to znaczy po kilku dniach
        bo dopiero po kilku dniach od farbowania henna przybiera pelny kolor
        • azjaodkuchni Re: henna 24.03.12, 15:10
          No babeczki i jak po farbowaniu ?
          • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 15:15
            w trakcie big_grin
            tzn umylam wlosy
            i zrobilam mieszanke ( wyjatkowo nie upie***am calej kuchni big_grin )
            za chwile bede nakladac
            big_grin zielony sraczkowaty kolor robi wrazenie big_grin
            • azjaodkuchni Re: henna 24.03.12, 15:20
              [i]Oj tamo kolor śmierci jak trawa , ale za dwie godziny czekam na relację ze szczegółami wink. I trzymam kciuki za efekt.
              • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 15:36
                jestem slicznie ubrana big_grin
                cieniuska bluzeczka na ramiaczkach i gruba wloczkowo polarowa czapa big_grin

a zmywasz to potem z szamponem czy sama woda?
                • azjaodkuchni Re: henna 24.03.12, 15:50
                  Zmywam tylko wodą . Następnego dnia rano myję włosy normalnie szamponem ziołowym.

azjaodkuchni.blogspot.com/
                  • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 16:48
                    jeszcze niecala godzina big_grin
                    mam nadzieje ze w przeciwienstwie do wanny nie beda niebieskie wink
                    • demonii.larua Re: henna 24.03.12, 17:43
                      Czarna, jak tam?? Gadaj jakim szamponem umyłaś włosy przed?
                      • hawa.etc Re: henna 24.03.12, 18:10
                        Własnie Czarna, gadaj! To Khadi to prawdziwa, przyzwoita henna? W tym całym przewodniku piszą, że jak farbuje na chłodne kolory, to ściema, a nie henna, a brązy, które mnie interesują w Khadi są właśnie chłodne. Może głupie pytania, ale nie chcę wyłysieć tongue_out
                        • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 18:16
                          khadi naturalna jest
                          ale tam nie jest tylko henna tylko tez inne proszki roslinne
                          jak najbardziej naturalne
                          wiec tak
                          henna jest ruda
                          cassia (senna) niby bezbarwna ale troszeczke miodowa ( swinski blond by moze zabrawilatongue_out )
                          amla nie barwi ale przyciemnia lekko i chlodzi odcien
                          indygo jest niebieskie i chlodne smile i moja wanna sie o tym przekonala ale sie zmylo tongue_out
                          jeszcze jakas yantropa jest ale nie wiem co robi , chyba przyciemnia henne i robi ja bardziej czerwona niz ruda

jak sie to odpowiednio zmiesza to wlasciwie kazdy kolor da sie osiagnac

wszystko dodatkowo odzywia wiec nie wylysiejesz wink

in
                          • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 18:17
                            i jeszcze jest basma
                            od ciemnego brazu do czerni
                            • hawa.etc Re: henna 24.03.12, 18:32
                              Ok, to załóżmy, że mam włosy do ramion i mieszam ciemny brąz z orzechowym brązem. Co mam jeszcze domieszać, żeby ocieplić odcień?
                              • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 18:37
                                a jaki masz teraz kolor ?
                                jak dodasz jeszcze czystej henny to bedzie cieplejszy ale tez jasniejszy niz gdybys uzyla tylko tych 2 farb
                                a ocieplic tez mozna kurkuma
                                obejrzyj na stronie khadi ,tam dziewczyna z rudymi ale wyblaknietymi wlosami uzyla cassi z paroma lyzkami kurkumy
                                • hawa.etc Re: henna 24.03.12, 18:49
                                  takie coś

Mam coś takiego jak na tym większym zdjęciu (na tych mniejszych kolor jest bardziej czarny, z tego już wyszlam na szczęście). Odcień farbowany (u fryzjera, nie szemraną farbą z kiosku). Naturalny mam... eeee... no taki jakiś ogólnosłowiański blond. Do niczego niepodobny. I boję się jak to wyjedzie na odrostach. Nie chcę zostać czarna! Jak mam czarne włosy to wyglądam jak jakaś blachara.
                                  • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 18:56
                                    henna ci wlosow nie rozjasni
                                    jaki bys chciala miec kolor?
                                    chyba musisz najpierw u fryzjera zdekoloryzowac
                                    • hawa.etc Re: henna 24.03.12, 19:00
                                      Chcę mieć taki, jaki mam. Ale bez chemicznej farby.
                                      • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 19:11
                                        to teraz chlodny masz i ten orzechowy braz pokryje ci odrosty i zadnej roznicy nie powinno byc widac
                                        i jesli masz mocno zniszczne to uzyj wczesniej amli
                                        i sie nie przejmuj jak wyjda zielone wink
                                        serio smile
                                        jak zmieszasz jasny o orzeczowy to roznicy w kolorze duzej nie bedzie ale bedzie cieplejszy
                                        mozna tez kurkumy dodac
                                        • hawa.etc Re: henna 24.03.12, 19:14
                                          I sam orzechowy? Bo myślałam, żeby z ciemnym brązem zmieszać... Że zielony, to się nie martwię, martwię się, że mi wyjdzie czarny. Kiedys już użyłam brązu, który okazał się bardzo egzotyczną, granatową czernią.
                                          • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 19:30
                                            z ciemnym bo moze wyjsc prawie czarny
                                            orzechowy sam i tak jest dosc ciemny
                          • demonii.larua Re: henna 24.03.12, 18:31
                            Dobra, ale gadaj czy wyszedł Ci kolor jaki chciałas czy zieloność masz na głowie? smile
                            • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 18:39
                              dokladnie jaki kolor to okresle jak wyschnie
                              ale nie jest zielony wink
                              nie jest niebieski
                              nie ma czerwonej poswiaty
                              nie sa rude
                              na razie cos jak czekolada z bursztynowym polyskiem ale nie bardzo cieplym
                        • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 18:48
                          na stronie 49 w tej ksiazeczce jest tabelka
                          z senna ( cassia , kasja) indygo i henna
                      • czarnaalineczka Re: henna 24.03.12, 18:34
                        nie mylam szamponem smile
                        ale ja i tak uzywam szamponu bez silikonow ( z yves rocher)
                        ale przed farbowaniem zalalam kilka pokruszonych orzeszkow reetha wrzatkiem ( pol szklanki) i tym przecedzonym i goracym zalalam po 2 czubate lyzki amli i shikakai ,wymieszalam, odstawilam na 2 godziny
                        po czym nalozylam na glowe na jakies 15 min i splukalam
              • czarnaalineczka relacja ze szczegolami ;) 24.03.12, 20:02
                1 mycie wlosow
                zalalam kilka pokruszonych orzeszkow reetha wrzatkiem ok pol szklanki
                wsypalam do miseczki po duzej lyzce amli i shikakai * i zalalam przecedzona "herbatka " z reetha
                wymieszalam zakrylam folia i odstawilam na 2 godziny
                nalozylam na wlosy i splukalam po 15 minutach

wlosy czyste i sie susza a ja siedze na forum wink

2. przygotowanie mieszanki
                do porcelanowej miski ** wsypalam cale opakowanie khadi jasny braz i pol opakowania khadi orzechowy braz i jeszcze dodalam lyzke amli
                wymieszalam zagotowalam wode odczekalam az miala ok 50 stopni ( sprawdzane palcem tongue_out)
                wymieszalam na gesta papke
                przeklinalam na czym swiat stoi **
                uzyskalam zgnilozielonkawa koszmarnie wygladajaca papke
                mieszanka sie lekko studzi a ja siedze na forum tongue_out

3. nakladanie
                zawiazalam wlosy na czubku glowy , zalozylam rekawiczki
                nalozylam gesta papke najpierw dookola glowy
                czolo kark za uszami itd
                potem zdjelam frotke i dokadnie nalozylam reszte "jak krem na tort"
                grubo i dokladnie masujac
                bardzo ,ale to bardzo przyjemne uczucie bo mieszanka cieplutka
                uklepalam cale wlosy na czubku glowy i jeszcze raz dokladnie poprawilam czolo kark itd
                i okrecilam te miejsca bandazem ***
                nalozylam czepek kapielowy , starlam mieszanke ze skory i umylam mydlem (z neem tongue_out)
                nalozylam gruba czape niemal na oczy

mieszanke trzymalam 2 godziny a w tym czasie bylam na forum tongue_out

4.zmywanie
                zmywalam zmywalam i konca nie bylo widac
                w koncu polozylam sie w wannie pelnej wody i machalam glowatongue_out
                nalozylam odzywke z shikakai * ( taka z miodem olejkiem jojoba i czyms tam jeszcze )
                rozczesalam i po kilku minutach splukalam

5 mam fajowe wlosy big_grin

przypisy
                * shikakai koszmarnie capi troche jak imbir tylko ze obrzydliwie
                a w odzywce z miodem czuc shikakai ale pachnie cudnie
                w zyciu nie mialam piekniej pachnacej odzywki
                podejrzane to normalnie

** bo miska byla za mala a myslalm ze bedzie dobra uncertain
                musialm strasznie uwazac ale i tak sie rozsypywalo na boki
                nastepnym razem wezme salaterke co najmniej litrowa

*** bo w tych miejscach mieszanka najszybciej zasycha i zsuwa sie od gumki czepka
                a z bandaz ladnie wszystko trzymal
                • japanunieprzerywalempanieposle Re: relacja ze szczegolami ;) 25.03.12, 19:55
                  czy henna obciaza cienkie wlosy ? slyszalam ze pogrubia je
                  • czarnaalineczka Re: relacja ze szczegolami ;) 25.03.12, 20:04
                    pogrubienia nie zauwazylam sad
                    ale sie rozczesuja !!!
                    pierwszy raz w zyciu wstalam rano i moglam sie uczesac kilkoma guchami grzebienia
                    tak po prostu
                    bez bolu i szarpania i polgodzinnej udreki big_grin
                    tylko nie wiem czy to od henny czy od odzywki tongue_out

wlosy nie sa obciazone
                    takie fajnie "sypkie "sa
                    • dorcia1234 Re: relacja ze szczegolami ;) 25.03.12, 21:41
                      a czy jakoś trzeba zabezpieczyć skórę przed zafarbowaniem? takie uszy na przykład smile
                      Przywiozłam sobie z egiptowa hennę i mam zamiar na święta się zafarbować, więc ten wątek jest wprost dla mnie stworzony
                      • czarnaalineczka Re: relacja ze szczegolami ;) 25.03.12, 21:53
                        ja niczym nie zabezpieczalam
                        po prostu po nalozeniu czepka umylam skore mydlem przy pomocy gabeczki do twarzy
                        i nie mam brazowych uszu ani czola wink
                        • i_b13 Re: relacja ze szczegolami ;) 25.03.12, 22:58
                          a fotkę włosów wstawisz?
                          • iuscogens Re: relacja ze szczegolami ;) 26.03.12, 20:21
                            No właśnie gdzie zdjęcia, czekam wink
                            • czarnaalineczka Re: relacja ze szczegolami ;) 26.03.12, 20:34
                              nie ma zdjec uncertain
                              nie ma karty pamieci uncertain
                              • iuscogens Re: relacja ze szczegolami ;) 26.03.12, 20:49
                                Kolejne konto trzeba założyć?? smile
                                A w komórce nie masz aparatu??
                                Nikt mi nie chce zdjęć swoich włosów wysyłać, sadośka mi swoich loczków nie chce pokazać, ty henny, chyba zjem czekoladkę na pocieszenie wink
                                • czarnaalineczka Re: relacja ze szczegolami ;) 26.03.12, 21:03
                                  wlosy ci moge wyslac
                                  te obciete co w woreczku trzymam tongue_out
                                  karte mi kupi dobrowolnie i bezkontowo tongue_out
                                  tyle ze z tydzien poczekam
                                  bo wiesz trzeba wybrac najlepszatongue_out
                                  pooowooooli

a na mojej komorce to g widac
                                  • iuscogens Re: relacja ze szczegolami ;) 26.03.12, 22:17
                                    To wyślij to kiepskie zdjęcie z komórki, bo coś czuję, że długo sobie na dobre zdjęcia poczekam big_grin
                                    • czarnaalineczka Re: relacja ze szczegolami ;) 27.03.12, 16:55
                                      moze nie bedzie tak zle big_grin
    • ga-ti Re: henna 25.03.12, 23:10
      To ja tak nieświadomie: farbowałam henną jakieś wieki temu, kupowałam w papierowej torebeczce gotową mieszankę, w aptece chyba (?), mam włosy ciemny brąz, wychodziły takie "szlachetnie" brązowe (nawet ktoś obcy mnie pytał, jaką farbą robiłam).
      Z tego co zrozumiałam (a mogłam za bardzo nie zrozumieć) to Wy kupujecie coś bardziej specjalistycznego niż moja henna?
      Właśnie wpadłam na pomysł odświeżenia koloru na wiosnę i pomyślałam o hennie właśnie, wątek specjalnie dla mnie smile
      Uświadomcie.
    • mysia125 Dobra... 26.03.12, 11:42
      ...ide dzis do Hindusa, zobaczymy co tam ma. A ma duzo, ale mnie specyfiki do wlosow nie interesowaly zbytnio, wyzywalam sie kulinarnie. Jak wyjde na zielono, to przez Was wink

• i_b13 Re: Dobra... 26.03.12, 12:58
        a da się zrobić henną jasny, herbaciano-karmelowy brąz?
        • kawka74 Re: Dobra... 26.03.12, 20:25
          www.hennaforhair.com/mixes/index.html
          Masz tu efekty farbowania henną i miksami z henną. Poza to, co tam widać, raczej nie da się wyjść.
          • virtual_moth Re: Dobra... 26.03.12, 21:18
            Hehe, zdjęcia obrazują dokładnie to, co robi henna z włosami, czyli jedna wielka kupe. Naturalnym i pięknym włosom nadaje buraczkowego, żółtego lub sztuczno-brązowego połysku.
            www.hennaforhair.com/mixes/sarahi/
            • kawka74 Re: Dobra... 26.03.12, 21:29
              Napisz Czarnej, że ma kupę na głowie, na pewno się zmartwi.
        • czarnaalineczka Re: Dobra... 27.03.12, 17:03
          najlepiej testowac kolory na wlasnych wlosach
          jak najblizszym razem bedziesz scinac to zbierz wlosy do woreczka i kombinuj smile
    • deodyma a henne w plynie ktoras stosowala? 26.03.12, 18:43

ja mam na teki wynalazek ochote, poniewaz nie chce mi sie bawic z ta cala papka ( bawilam sie przez kilka lat z kudlami do pasa).
      chce zabarwic w przyszlym tyg wlosy henna.
      napalilam sie na VENITE balsam koloryzujacy, ale czytam opinie w necie, ze nie ma ona z henna zbyt wiele wspolnego, ze to chemia raczej...
      jesli nie znajde henny w plynie, trudno.
      zamowie henne w proszku.
      • czarnaalineczka Re: a henne w plynie ktoras stosowala? 26.03.12, 18:48
        henna z definicji nie jest w plynie
        wiec jesli cos jest w plynie to ma sztuczne dodatki
        njd (ndj ?) ma farbe w plynie no ale "cos" jest tam dodane
        • deodyma Re: a henne w plynie ktoras stosowala? 26.03.12, 18:56
          no wlasnie.
          przed chwilka czytalam sklad "henny" w plynie NJD i w skladzie jest amoniak.
          chyba podaruje sobie te plyny i zamowie henne w proszku, bo tu, gdzie mieszkam, tego nawet w drogeriach nie ma.
          tylko jak sobie pomysle, ile zabawy jest z ta papka, krew mnie zalewa.
          mam dlugie i geste kudly.
          to bedzie masakra.
          • avoid.0 Re: a henne w plynie ktoras stosowala? 26.03.12, 21:33
            Jeśli chodzi o Venitę to można nią sobie głowy nie zawracać, to nic innego jak zwykła szamponetka tyle że z ekstraktem z henny. Co do henny w płynie firmy NJD Cosmetics ( dawna Sipa ) to zarówno na opakowaniu jak i na ulotce wewnątrz widnieje informacja, że nie zawiera amoniaku ani utleniaczy. Mogę Ci w wolnej chwili wypisać składniki bo akurat kupiłam sobie jedno opakowanie. Chociaż już po pobieżnej lekturze składu widać że daleko temu produktowi do naturalności...Jednak coś za coś, albo taplanie się w błotku którego również nienawidzę albo wygoda i chemia w hennie.
            • deodyma Re: a henne w plynie ktoras stosowala? 26.03.12, 21:36
              a to ja nie wiem, jak czytalam, sierota...
              to ja juz wole blotko jednak, pomimo tego, ze naprawde nie chce mi sie w nim taplac.
              • czarnaalineczka Re: a henne w plynie ktoras stosowala? 26.03.12, 22:27
                cieplutkie blotko nie jest takie zue big_grin
                i to rozkoszne sprzatanie po big_grin
    • mysia125 Bylam na zakupach... 27.03.12, 22:11
      Pojechalam do Hindusa, a Hindus mi wyjezdza z henna " dla blondynek", "dla brunetek", "dla rudych". Wszystkie z dodatkami podejrzanej proweniencji. Kupilam wiec olejek Amla w wielkiej butelce. Obok 4 afrykanskie zaklady fryzjerskie - henny z dodatkami, o shikakai nie slyszeli.
      Zaliczylam jeszcze sklep perski, libanski i pakistanski - na haslo shikakai sie usmiechali pod nosem i krecili glowa, ze nie ma. Wreszcie w jednym - znow hinduskim kobieta sie zlitowala i mi mowi, ze oni tu maja same "porzadne" kosmetyki, wiec shikakai nie ma. Normalnie mieli z mezem ubaw nie z tej ziemi, pewnie brzmialo to jak "Poprosze pokrzywy do mycia wlosow" wink Wlasciciel sie zaofiarowal, ze mi sciagnie to shikakai od rodziny. A w sklepie sciana sloiczkow, tubek - wszystko do wlosow, skladniki nie do odcyfrowania na pierwszy rzut oka. Mieli henne za to piekna z dodatkiem cassi - nie wzielam, chce zrobic mieszanke henny z indygo. Pojde jutro do autoryzowanej dealerki khadi. A to shikakai powinno byc u Marokanczykow wink
    • helka.pentelka kobity 25.04.12, 21:38
      Niech Wam niebiosa w gęstych włosach wynagrodzą tenże wątek z henną.
      Zainspirowana - stałam się właścicielką pięknych brązowo-bordowych błyszczących kłaków
      • mysia125 Re: kobity 25.04.12, 22:45
        Super, prawda? smile smile smile
        zamowilam nastepna partie, bo frajda wielka z rytualu.

a do tego - na fali euforii i eksperymentow ogrodniczych wysialam sobie skrzynke wlasnej henny wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka