Dodaj do ulubionych

nasze dziecko ma FAS i RAD

14.10.12, 17:13
wiemy to od nie dawna a ja sobie nie radzę .Nasze dziecko miało być zdrowe a okazało się inaczej .Jak mogę mu pomóc mamy logopedę od 3 lata teraz dowiedziałam się ,że jeszcze nam jest potrzebny pedagog i psycholog czy coś jeszcze ?
Obserwuj wątek
    • annakate Re: nasze dziecko ma FAS i RAD 14.10.12, 17:25
      Będą Wam potrzebne pokora, cierpliwość i wiedza. Poza tym dużo dobrych chęci i wewnętrzna zgoda na to, że wasze dziecko pewnie nie zostanie profesorem i nie wygra plebiscytu na najmilszego/najmilszą w szkole. Pomocą psychologiczną i pedagogiczną powinien Wam służyć ośrodek adopcyjny, albo przynajmniej pokierować, gdzie w najbliższej okolicy jest specjalista obeznany w tych sprawach - bo nie każdy psycholog/pedagog zna specyfikę tych zespołów.
      • asia525 Re: nasze dziecko ma FAS i RAD 15.10.12, 20:36
        Pedagog, psycholog, dużo cierpliwości i miłości. To nadal jest to dziecko, które domyślam się kochacie, tak? Co ta diagnoza zmieniła tak naprawdę dla Was? Ile jesteście razem? Czy ta diagnoza coś przekreśla?
    • mamaexpresika Re: nasze dziecko ma FAS i RAD 18.10.12, 09:25
      Dziecko z pewnością potrzebuje jeszcze neurostymulacji. Z pewnością ma też zaburzenia integracji sensorycznej i zaburzenia czucia, bo to jest jakby w pakiecie z FAS. Jeśli jeszcze nie macie diagnozy szukaj terapeuty. Wygaszenie odruchów pierwotnych ma na celu między innymi "uratowanie" dziecka przed wtórnymi objawami.
      Podaje Ci linka do mego bloga w temacie terapii:
      ekspresikowo.blog.onet.pl/Spowiedz-terrorystki,2,ID470948890,n
      Ja jednak piszę jedynie o FAS, bo temat RAD nas nie dotyczy. Czy masz możliwość wyjazdu do Żywca?
      • babelek27 mamaexpresika 18.10.12, 20:18
        tak ma zaburzenia integracji senso. a jeśli chodzi o wyjazd do Żywca to może być problem
        • mamaexpresika Re: mamaexpresika 18.10.12, 22:57
          A warsztaty letnie? Nie wiem z jakiego rejonu Polski jesteś i gdzie oraz przez kogo było diagnozowane. Ile ma lat ...
          • babelek27 Re: mamaexpresika 22.10.12, 08:43
            diagnoza postawiona przez dok.Liszcza a mieszkamy w pomorskim
            • mamaexpresika Re: mamaexpresika 22.10.12, 09:10
              Moim znajomym dr Liszcz polecił jakiś ośrodek z Trójmiasta. Tam chodzą z dzieckiem na terapię.
    • milka1951 Re: nasze dziecko ma FAS i RAD 20.10.12, 20:39
      Babelek, zajrzyj na to forum dla poszukujących wiedzy rodziców adopcyjnych:

adopcja.phorum.pl/index.php
      • babelek27 Re: nasze dziecko ma FAS i RAD 22.10.12, 08:42
        zajrzę na forum na pewno
        • truskawa.paula Re: nasze dziecko ma FAS i RAD 24.03.13, 10:17
          Witam serdecznie,
          Piszę pracę magisterską na temat FAS u dzieci. Potrzebuje kilku rodziców, żebym mogła przeprowadzić z nimi anonimowy wywiad. Jeśli byłby ktoś chętny, a serdecznie do tego zachęcam , to proszę o maila na truskawa.paula@wp.pl.
          Bardzo trudno jest znaleźć kogoś kto chciałby o tym mówić. Pomóżcie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka