Dodaj do ulubionych

Szukam Rodzenstwo

25.01.05, 02:12
Odrazu ci prepraszam ze slabo pisze po polsku! Jestem urodzona w USA i mnie
trudno juz pisac.. Tez nie mam kreski polski na swoj komputer to chyba nie
bedzie trudno dla was przyczytac!

Moja mama przyjechala do Ameryce kolo 1963-65r. Miala dwoje corki- ja jestem
jedna i mam mlotsza siostre od rok. Oby dwa zostalismy adoptowane przez
Katolickiego Kosciola domu Sw Wincenta w Chicago r.1967 i 1968.

Szukamy Mamy w Polsce bo ostatnio informacji my mamy ze ona wyjechala
spowrotem do polski z mezym po slubu. (1969r)

Jak by ktos by mog pomozyc nas, prosze dacz mi znac! Ja niewiem jak najlepjej
szukacz rodzinstwo w Polsce.. Gdzie zaczinac? Czy jest organizacja co pomorze
mnie? Gdie oglasowac sie.

Pozdrawiam z USA...
Krystyna...
Mam panienski i malzentwy naziwsko Mamy..
6boysrus@insightbb.com
Obserwuj wątek
    • emi28 Re: Szukam Rodzenstwo 26.01.05, 17:28
      napisz może na formum "Towarzyskie-poszukuję krewnych". Może tam ktoś będzie
      umiał podpowiedzieć, jak najlepiej zacząć. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Emilia
    • deser_t Re: Szukam Rodzenstwo 27.01.05, 09:55
      Jeśli urodziłaś się w Ameryce - musisz zacząć poszukiwania od tego Katolickiego
      Kościoła Domu św. Wincenta - tam muszą mieć jakieś dane. W Polsce jest tak, że
      jeśli dziecko adoptowane jest pełnoletnie i chce się dowiedzieć - wszystkie
      urzędy i sądy muszą mu wydać dane rodziców. Musisz sprawdzić jak to jest w
      Ameryce.
      Sama nie wiem - a skoro masz nazwisko, może w ambasadzie polskiej mają jakieś
      dane gdzie wróciła Twoja mama, do jakiego miasta? W tamtych czasach osoby
      wyjeżdżające za granicę i z niej wracające były przeciez bardzo uważnie
      obserwowane, gdzieś takie dane powinny być.

Jeszcze jedno - znasz nazwisko, wpisz je tu:
      www.herby.com.pl/herby/indexslo.html
      tam znajdziesz ilość osób w Polsce o takim nazwisku i województwa w których się
      znajdują - może to coś Ci ułatwi?
      • niewiadomskak Re: Szukam Rodzenstwo 27.01.05, 14:24
        Juz dostalam wszystki informacji od Sw Wincenta. Oni potem nic nie moga zrobic.
        Nawet Detyktywa mowil ze ona wyjechala spowrotem do polski. Ale tez pomislalam
        by zadzwonic do Konsulaty, bo maz racje- w tamtymi dniu to oni obserwowali.
        Tez mowila mnie Ciocia ze Czerwony Krzyz by mnie pomog. Mam wsystki papiery ze
        pokaziwa sie ze ona jest moja Mama. Musze jednak sprobowac. Moja siostra tez ma
        te samy papiery. Dwojka nas bylo.. nie bliznaki, siostra rok mlodsza od mnie.

Dziekuje Ci za pomoc!
        Pozdrawaim Serdecznie..
        Krysia
        • zeltimetro Re: Szukam Rodzenstwo 06.03.05, 12:41
          moim zdaniem powinnas przestac szukac, poniewaz byc moze twoje rodzenstwo sobie nie zyczy twojej wizyty skoro tyle lat milczy?? wiem i czym mowie poniewaz sam mam 8 mioro rodzenstwa, ale nigdy ich nie zobacze, poniewaz nie mozna pojsc do kogos do domu i powiedziec czesc jestem twoim bratem, oomysl o konsekwencjach
    • mala111 Re: Szukam Rodzenstwo 06.03.05, 20:59
      Witam!Ja rowniez jestem adoptowana,niedawno skonczylam 18 lat i zaczelam
      poszukiwania.Moja adopcja byla zalatwiana przez sad wiec zworocilam sie do sadu
      abym miala wglad do archiwum i w taki sposob odnalazlam rodzenstwo.Jezeli twoja
      adopcja byla zalatwiana przez Katolicki kosciol to zwroc sie z pomoca do nich
      aby najlepiej napisali podanie do sadu rodzinnego w Polsce(najlepiej w miescie
      w ktorym jest twoja mama jezeli wiesz w jakim)z prosba o odnalezienie takiej i
      takiej urodzonej wtedy i wtedy podac przyczyne.Sad napewno da ci odpowiedz
      negatywna lub pozytywna ale ta odpowiedz otrzymasz.Nie zgadzam sie z Zeltimetro
      poniewaz byz moze twoje rodzenstwo tez sie szuka i nie wie jak cie
      odnalezc.Musisz byc przygotowana na wszytsko ale zawsze warto sprobpowac niz
      zalowac tego.Ja odnalazla rodzenstwo,jescvze nie wszystkich ale wieksza czesc i
      jestem bardzo szczesliwa,moje rodzenstwo o mnie wiedzialo ale niestety nie
      moglo mnie poszukac poniewaz tylko ja moglam o tym zadecydowac.Życze
      powodzeniasmile
    • irena1 Re: Szukam Rodzenstwo 08.03.05, 13:52
      Witam cie serdecznie!!!
      Widze ze masz problem taki sam jak ja!!!
      Ja tez jestem adoptowana i w zupelnosci cie rozumie,mieszkam poza granica
      Polski i bylo mi bardzo ciezko dojsc do biologicznej rodziny ,ale z pomoca
      internetu i dobrych ludzi doszlam do swoich korzeni i znalazlam swoje dwie
      siostry z ktorymi mam wspanialy katakt i matke biologiczna tez!!!Teraz wspolnie
      szukamy najstarsza siostre ,wiemy ze mieszka gdzies na terenie Niemiec i mamy
      trudnosci w jej poszukiwaniu!!!!
      Doradzam ci zebys pisala na tym samym programie pod spoleczenstwo -Poszukuje
      krewnych,tam napisz ze szukasz korzeni(wpisz nazwisko matki i ojca)zacznij
      szukac rodzin pod tym nazwiskiem-mozliwie jest ze ci sie zglosza ludzie ktorzy
      nosza takie nazwisko,sprobuj nic cie to nie kosztuje-mozliwie ze ktos kto sie
      zglosi jest twoja rodzina i wtedy z ta osoba mozesz ustalic reszte.
      Zycze ci powodzenia,twoja mama napewno miala doze problemy zyciowe i to ze Was
      zostawila nie znaczy ze Was nie kochala,poprostu zle jej sie w zyciu ulozylo i
      byla zmuszona na podjecie takiej decyzji,jej los jest ciezki ale z pewnoscia
      nosi Was w sercu do teraz!!!!
      Pozdrawiam i sciskam cie mocno!!!
      Irena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka