Dodaj do ulubionych

...gdzie sie udac?

19.05.06, 01:29
coz, jestem w 18tyg ciazy zdecydowalam sie urodzic dziecko i oddac do adopcji
zaraz po urodzeniu, powiedzcie mi gdzie mam sie zglosic wypelnic odpowiednie
dokumenty, chcac zalatwic wszystk przed porodem aby dziecko zaraz po porodzie
zostalo adoptowane czy wogole jest taka mozliwosc u nas w polsce zeby rodzice
ktorzy zdecyduja sie na ta adopcje mogli dostac dziecko juz w szpitalu?Czy te
formalnosci dlugo trwaja?
Obserwuj wątek
    • viki2005 Re: ...gdzie sie udac? 19.05.06, 01:45
      cczy jest mozliwowsc zebym poznala rodzicow adoptujacych badz przynajmniej
      otrzymala jakies informacje o nich kiedy juz beda tacy ktorzy otrzymaja dziecko
      zaraz w szpitalu bo na tym mi najbardziej zalezy, nie chce zeby bylo gdzies w
      placowkach opiekunczych skoro jest tylu oczekujacych na dzieci, dla ktorych to
      bedzie sama radosc...
      • chmurka_257 Re: ...gdzie sie udac? 19.05.06, 08:02
        nie jestem pewna ale z tego co wiem nie mozesz oddac dziecka do adopcji zaraz po
        urodzeniu ,musi minac 6 tygodni od podpisania przez ciebie dokumentow.te 6 tyg.
        to jest czas dla ciebie zebys mogla jeszcze zmienic zdanie,w tym czasie dziecko
        bedzie przebywalo albo w szpitalu albo w jakies innej placowce.a co do poznania
        rodzicow to raczej jest to nie mozliwe przy adopcji gdyz jest to tajemnica gdzie
        i w jakiej rodzinie znajduje sie dziecko no chyba ze rodzice adopcyjni wyrazi na
        to zgode.z chwila podpisania tych dokumentow nie masz juz zadnego prawa do dziecka.
        sama jestem mama adopcyjna wiec jestem wdzieczna takim osoba jak ty za to ze
        zdecydowali sie na taki krok,ale prosze cie jeszcze zebys jeszcze raz zebys
        przemyslala ta decyzje .trzymam kciuki za ciebie i twoje dziecko.pozdrawiam.
      • kalina1 Re: ...gdzie sie udac? 19.05.06, 14:32
        viki ...jest taka możliwość żebyś poznała przyszłych rodzicow ,jest to
        adopcja ze wskazaniem , jest dużo chętnych do takiej adopcji .
        napisałam do Ciebie odbierz wiadomość ... też oddawałam dziecko do adopcji i
        znam inne takie kobiety ..
    • agnieszka2012 Re: ...gdzie sie udac? 19.05.06, 08:31
      Może mnie skrytukują ale cieszę się, że taką podjełać decyzję.
      W internecie znajdziesz ośrodki, które ci pomogą i doradzą, gdybyś napisała
      skąd jesteś było by łatwiej, podać konkretny ośrodek jeśli chcesz coś więcej
      wiedzieć www.nasz-bocian.pl, ze szpitala również dziecko może trafić do rodziny
      adopcyjnej i to dobrze że chcesz to załatwić przed jego urodzeniem.
      Jestem mamą adopcyjną i trochę znam los swojego dziecka. Wiem że kobieta dała
      dziecku życie tylko dlatego że spotkała dobrych ludzi, pomogli jej zrzec się
      praw. Dziękujemy jej za to, żałujemy tylko tego, że nie wyraziła chęci poznania
      nigdy dziecka. Oczywiście są osoby które znają się na wzajem i takie co nie
      chcą mieć kontaktów. Jesteśmy przy drugiej adopcji czekamy, może będziemy mieli
      szczęście jeśli znowu kobieta która nosi obce dziecko postanowi oddać go swoim
      rodzicom.
      • wimabe Re: ...gdzie sie udac? 19.05.06, 09:58
        Jeżeli bardzo zalezy Ci na tym, aby dziecko prosto ze szpitala trafilo do
        nowego domu to poszukaj ośrodka, ktory ma takie procedury. Taki ośrodek jest na
        pewno we Wrocawiu przy ul. Młodych Techników. Tam jest to zorganizowane tak, że
        dziecko trafia odrazu ze szpitala do nowych rodziców. Najpierw są oni
        ustanowieni rodziną zastępczą on okres 6 tygodni podczas ktorych masz czas,
        żeby ewentualnie zmienić decyzję. Kiedy po 6 tyg. zrzeczesz się praw do dziecka
        przed sądem od razu jest wyznaczany termin rozporawy adopcyjnej i cała
        procedura jest dokończona.Ty jesteś w sądzie tylko jeden raz na osobnej
        rozprawie, gdzie potwierdzasz, że chcesz oddać dziecko do adopcji. Nie musisz
        być z Wrocławia, zeby zwrócić się tam o pomoc. Gratuluje Ci, że podjęłaś
        decyzję najlepszą dla dziecka w sytuacji, gdy nie możesz go sama wychowywać.
        • viki2005 Re: ...gdzie sie udac? 20.05.06, 03:47
          gdzie znajde informacje na temat zgody blankietowej?na jakiej zasadzie ta
          adopcja dziala?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka