1bat 10.02.06, 19:42 Moja mama ma nowotwór i nie wiem jaką dietę stosować zdania są różne, ale jaką stosować. Jedno jest pewne nie wolno węglowodanów. Czy ktoś może ma tabele z produktami zawierającymi węglowodany i skrobię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jef_f Re: dieta przy nowotworze 11.02.06, 07:19 elpasz napisała: > www.dobradieta.pl/tabele.phpHinker A mozna wiedziec dlaczego nie poinformowalas o zgonach na nowotwory zlosliwe prominentnych osob zwiazanych z panem Kwasniewskim, ktore wiele lat stosowaly i propagowaly jego wysokotluszczowa diete ???? W taki razie ja cie w tym wyrecze. Oto najnowsza informacja ktora ukazala sie na forum, ktore znalesc mozna na podanej przez ciebie stronie dobradieta.pl: ------------------------------------------------------------------------------- Dołączył: 23 Mar 2005 Posty: 5 Skąd: Kielce PostWysłany: Sro Lut 08, 2006 11:26 am Temat postu: Re: Kolejna ofiara Jana Kwaśniewskiego Odpowiedz z cytatem Drodzy! Pod koniec roku informowałem Was o śmierci pana Wiesława Kijanowskiego, Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej OSBO, wieloletniego optymalnego, doradcę żywieniowego . Zmarł on przypomnę na skutek nowotowru złośliwego żołądka . Do dnia dzisiejszego OSBO ani pan Kwaśniewski nie raczyli choćby ze zwykłej przyzwoitości poinformować o tym na swoich stronach czy w miesięczniku . Nikt nie podziękował za jego wieloletną pracę dla OSBO . To był dość młody człowiek między 50-60 . Los chciał że przed niespełna dwoma tygodniami także na raka zmarł doc . dr hab . med . Kazimierz Mądry wieloletni bliski przyjaciel pana Kwaśniewskiego . Znałem tego człowieka z organizowanych spotkań . To była bardzo bliska osoba tej rodziny . Wiem od znajomych że gdy pan Kwaśniewski udzielał porad lekarskich w Gliwicach to doc . Mądry podpisywał się pod jego receptami . Mógł to robić bo był lekarzem a pan Kwaśniewski nie miał wówczas takiego prawa . Dwa tygodnie mija od tej tragedii i tak jak poprzednio optymalni o tym milczą . To jest oburzające dla mnie . Tacy ludzie umierają na nowotwór a pan Kwaśniewski dalej opowiada bajki tym jak jego dieta uniemożliwia zachorowanie na nowotwór, że jest to niemożliwie i że nie zna takich przypadków . Stworzyli "złotą księgę" i mają w niej same przypadki wyleczeń . Może czas na to by stworzyć "czarną księgę"? Czy ktoś jest jeszcze na tyle naiwny by widząc to nadal ufać w czyste intencje pana Kwaśniewskiego? Ten człowiek pokazuje tylko pół prawdy . Drugie pół celowo z premedytają skrywa . _________________ Hinker ---------------------------------------------------------------------------------- Jeff Odpowiedz Link Zgłoś
jef_f Re: dieta przy nowotworze 11.02.06, 07:22 1bat napisała: > Moja mama ma nowotwór i nie wiem jaką dietę stosować zdania są różne, ale jaką > stosować. Jedno jest pewne nie wolno węglowodanów. Z ta komletna eliminacja weglowodanow WCALE nie jest takie pewne !! Jeff Odpowiedz Link Zgłoś
womana Re: dieta przy nowotworze 11.02.06, 23:16 Witaj...Może się przydam...Rok, czy dwa, trzy lata temu ,dokładnie nie pamiętam, w którymś z kanałów telewizji polskiej był wyświetlany film o holenderskim lekarzu (naukowcu?) o nazwisku Engelbert Valstar, który próbuje, nie raz z dobrym skutkiem leczyć nowotwory u ludzi chemią i naświetlaniami uzupełnionymi o odpowiednio dobrane żywienie tzw. dieta ortomolekularna (spróbuj tego hasła w wyszukiwarce). W skład tej diety wchodzi (to, co zapamiętałam i zdołałam zapisać): mleko sojowe, sok z marchwi, czosnek, soki z różnych warzyw (jedynie surowe warzywa), czasem kupowane soki, czosnek, do tego specjalnie wybrane przez tego doktora mikroelementy i witaminy. Tak mnie to wtedy zaciekawiło, że nawet znalazłam stronę o tej metodzie (mam nadzieję, że nadal istnieje, zaraz sprawdzę, zdaje się, że można było ją czytać również w ang.) www.freelens.nl Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
elpasz Re: dieta przy nowotworze 13.02.06, 18:14 Do Jeff Nie wiem o co Ci chodzi. Link, który podałam prowadzi do tabel produktów z zawartością węglowodanów- o to prosi 1bat. Co to ma wspólnego z tekstem, który wklejasz i ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
jef_f Re: dieta przy nowotworze 13.02.06, 19:07 elpasz napisała: > Do Jeff > Nie wiem o co Ci chodzi. Link, który podałam prowadzi do tabel produktów z > zawartością węglowodanów- o to prosi 1bat. Co to ma wspólnego z tekstem, który > wklejasz i ze mną? A co w takim razie wspolnego ma z tematem postu ten link do tabeli produktow bezweglowodanowych, skoro tytul watku brzmi: "Dieta przy nowotworze", a nie "Tabele produktow zawierajacych weglowodany", zwlaszcza ze autorka pierwszego watku jest chyba przekonana jakoby nalezalo wyeliminowac z diety przy nowotworze kompletnie weglowodany. Zamieszczona informacja o tabelach produktow zawierajacych weglowodany, moze natomiast sugerowac, ze postawiona w pierwszym poscie hipoteza o kompletnym wyeliminowaniu weglowodanow z diety czlowieka ktory juz zachorowal na nowotwor, jest wlasciwa. A taka hipoteza w swietle dzisiejszych dostepnych informacji naukowych jest niestety bezpodstawne, a takie twierdzenie dosc grozne dla osoby ktora juz zachorowala na nawotwor i jest na przyklad w trakcie leczenia metodami konwencjonalnymi. Ponadto skoro znasz tabele z tej grupy dyskusyjnej do ktorej podalas link, to na pewno tez czytasz forum tej grupy i znasz doniesienia o zgonach osob na nowotwory osob, ktore od wielu lat WLASNIE stosowaly diete wysokotluszczowa. Przeciez musisz wiedziec, ze dieta niskoweglowodanowa jest przez ten portal lansowana. Powinnas wiec o tych tragicznych zdarzeniach poinformowac i ostrzec pania, ktora zadala pytanie o prawidlowa diete dla jej ciezko chorej matki. A pani ktora zadala pytanie, zrobi z ta RZETELNA informacja co chce. I o to mi chodzi aby byc UCZCIWYM w przekazywaniu rzetelnych informacji ciezko chorym ludziom. Jeff Odpowiedz Link Zgłoś
elpasz Re: dieta przy nowotworze 13.02.06, 23:06 Z tych tabel korzystam od dawna, nie znaczy to, że czytam wszystko co jest na tej stronie i na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe15 Re: dieta przy nowotworze 14.02.06, 18:30 Dieta dr Budwig jest zalecana w chorobach nowotworowych. Zasady znajdziesz w wyszukiwarce. Pozdrawiam i życze zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: dieta przy nowotworze 13.02.06, 22:02 Bardzo mi prezykro. A czego to jest nowotwór, że wykluczone są węglowodany? Myślę, że to jest w ogóle istotna informacja, bo pewnie inna jest dieta przy nowotworach jelita lub żołądka, a inna przy nowotworach narządów kobiecych. Ktoś tu napisał o soku z marchwi. Także czytałam, że dobrze go pić przy nowotworach - najlepiej w połączeniu z sokiem z buraka. Chodzi o soki świeżo wyciskane. Zacytuję Ci książkę "Leczyć nieuleczalne" - czy w to uwierzysz, czy nie - Twoja indywidualna sprawa. Może najlepiej skonsultować się z lekarzem, czy nie ma przeciwskazań. "Najlepszym połączeniem dla osób chorych na nowotwór jest sok z marchwi i buraka w proporcji 1:4. Pić należy 1-2 litry soku dziennie w równych proporcjach: co 4h w ciągu dnia i 1 raz o pierwszej w nocy. Niektóre osoby nie tolerują soku z buraka, co przejawia się mdłościami, osłabieniem, spowolnieniem tętna, obniżeniem ciśnienia. W przypadku wystąpienia podobnych reakcji nalezy ograniczyć przyjmowanie soku do 2 stołowych łyżekk na dobę i z dnia na dzień zwiększać tę ilość. Zamiast soku z buraków można dodać do soku marchwiowego sok z jabłek i 2 łyżki czerwonego wina (na każdy litr soku). Podzielone są opinie specjalistów, czy sok z buraka należy spożywać od razu po przygotowaniu, czy odstawić na 1-1,5h. W świeżo wyciśnietym soku jest 2,5 raza więcej aktywnego tlenu, a także niezbędnego dla hemoglobiny aktywnego żelaza. I dlatego chorym na nowotwory proponuję pić sok od razu po przygotowaniu." Myślę, że soki warzywne i owocowe (naturalne, świeżo wyciskane) - o ile nie będą przeciwskazane z jakichś względów w tym konkretnie przypadku - w ogóle są bardzo pożądane. Chemioterapia bardzo wyniszcza organizm i przyczynia się do anemii, a soki soki są wspaniałym źródłem minerałów i witamin. Życzę Mamie szybkiego powrotu do zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
womana Re: dieta przy nowotworze 14.02.06, 22:04 Sorry, dopiero dzisiaj zauważyłam, że wszystko o tej diecie ortomolekularnej Engelberta Valdstara jest w j. holenderskim czy niderlandskim. Tak mi przykro, bo pamiętam, że film był ciekawy. Polecano rzeczywiście świerze soki z warzyw, czosnek, antyoksydanty i suplementy witaminowe i mineralne. Niestety nie pamiętam szczegółów. Może to forum odwiedza ktoś, kto nagrał ten film na dvd, albo dobrze zapamiętał o jakie suplementy chodzi? A swoją drogą takie strony powinny być dostępne również w bardziej popularnym języku angielskim...Pozdrowienia, zdrowia dla Twojej mamusi... Odpowiedz Link Zgłoś
womana Re: dieta przy nowotworze 14.02.06, 22:16 Hej, Zwracam honor Holendrom ;))), jeżeli wejdziesz na stronę <http://www.amsterdamkliniek.com/kk.html>, to znajdziesz wiele przydatnych informacji. Ja tam weszłam z googla - po prostu wpisałam przed chwilą hasło po ang. orthomolecular diet. Upieram się przy tym , bo czuję, że to może pomagać. A mam dobrą intuicję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś