Dodaj do ulubionych

Adopcja w Poznaniu

IP: *.* 15.02.03, 08:34
Mam ogromną prośbę, czy jest wsród Was ktoś z Poznania kto już adoptował dziecko lub jest w trakcie adopcji?Chciałabym uzyskać informacje gdzie w Poznaniu należy się zgłosić w tej sprawie i jak to wszystko wygląda.Jestem tutaj nowa niekogo nie znam i czuję się trochę zagubiona. Serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających to forum.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anitusia Re: Adopcja w Poznaniu IP: *.* 25.02.03, 17:18
      A może ktoś z innego miasta podzieli się ze mną wspomnieniami związanymi z adopcją?
      • 0109b Re: Adopcja w Poznaniu 31.08.04, 20:25
        Od trzech lat jestem matka adopcyjna, razem z mezem adoptowalismy chlopca.
        Jestesmy bardzo szczesliwi i nie wyobrazamy sobie zycia bez niego.Naprawde nie
        warto dlugo sie zastanawiac i tracic czas, tyle dzieci czeka -bo przeciez
        wszystkie dzieci sa nasze
      • 0109b Re: Adopcja w Poznaniu 31.08.04, 20:26
        Od trzech lat jestem matka adopcyjna, razem z mezem adoptowalismy chlopca.
        Jestesmy bardzo szczesliwi i nie wyobrazamy sobie zycia bez niego.Naprawde nie
        warto dlugo sie zastanawiac i tracic czas, tyle dzieci czeka -bo przeciez
        wszystkie dzieci sa nasze. szczesliwa matka
    • Gość: goskax Re: Adopcja w Poznaniu IP: *.* 25.02.03, 19:10
      Witaj !! Nie zabierałam wcześniej głosu,gdyż nie jestem z Poznania. Jesli znajdziesz chwilkę zajrzyj na stronę www.nasz-bocian.pl (miedzy innymi jest tam forum adopcyjne).Nie chcę być źle zrozumiana,że odsyłam na inne forum,ale tam znajdziesz troche osób z Poznania i okolic. Może podpowiedzą, który osrodek wybrać. A co do mnie .. od 2,5 roku jestem mamą :-) i czekamy na rodzeństwo. Jeśli masz jakiekolwiek pytania - pytaj. Ciężko pisać o wszystkim..a nie wiem co Ciebie interesuje. Pozdrawiam cieplutko
    • akmor4 Re: Adopcja w Poznaniu 29.12.03, 13:04
      Mieszkam w Poznaniu i mam adoptowane dziecko, pisz.akmor
      • marta27 Re: Adopcja w Poznaniu 29.01.04, 16:49
        Witam!!!
        Od jakiegoś czasu zastanawiamy sie z mezem nad adopcja.Słyszalam ze w Poznaniu
        bardzo dlugo czeka sie na małe dziecko.Jeśli możesz napisz w jakim osrodku
        czekaliscie jak wygladaly szkolenia czy rozmowy z psychologiem no i jak dlugo
        musieliscie czekac na swoje malenstwo???

Pozdrawiam smile
        • djbober Re: Adopcja w Poznaniu 10.03.04, 17:59
          przepraszam że dopiero teraz odpisuję
          Czekamy w OAO na al. Wielkopolskiej
          Jesteśmy tam od kwietnia 2003 r. ale niestety czeka nas jeszcze długioe
          czekanie bo w tej chwili rozpatrywane są wnioski z czerwca 2002 roku.
          Na początku są spotkania z pedagogiem to są 3-4 spotkania na których
          opowiadaliśmy o sobie rodzinach z jakich pochodzimy jaki jest nasz stosunek do
          jawności adopcji i takie tam (nic strasznego)
          Póżniej pisaliśmy 2 testy które oceniane było przez psychologa na wspólnym
          spotkniu, potem pani z ośrodka przyjechała zobaczyć jak nmieszkamy.
          A póżniej są szkolenia zbiorowe tzn w grupach 12 osobowych tych szkoleń jest 4
          może być 5 to ostatnie to spotkanie z adopcyjnymi rodzicami, No a na końcu
          zbiera się komisja która decyduje czy nadajecie się na rodziców czy nie.
          A potem już tylko czekanie na upragniony telefon.
          Pozdrawiam
          Anita
    • karolciaprzybylska Re: Adopcja w Poznaniu 03.03.05, 16:24
      cześc w poznaniu ośrodek adopcyjny mieści się przy al.wielkopolskiej21/25
      tel.662-40-50.najlepiej iść zdokumentami
      podanie, historia życia każdego z Was-taki życiorys odziciństwie rodzinie
      szkole war.mieszkaniowych, kiedy i jak sie poznaliscie,slub itp
      odpis zupełny aktu małżeństwa wWadze trzeba powiedzieć że do adopcji to jest za
      darmo
      zaświadczenia o zarobkach, od lek. rodzinnego,psychiatry(najkrótsze terminy na
      Taczaka) diagnoza od ginekologa lub androloga jeśli się leczycie.
      opinie etyczno-moralne z zakładów pracy.
      wspólne zdjęcie
      od złożenia dokumentów 2 lata czekania. nam minęły 3 miesiące.powodzenia
    • mars62 Re: Adopcja w Poznaniu 03.03.05, 19:45
      Ja bardzo przepraszam, że tak w kwestii formalnej, ale ten temat został
      założony przeszło dwa lata temu i Anitusia jest już pewnie szczęśliwą mamą.
      Nawet jeśli zgłosiła się do OAO w Poznaniu smile
      • djbober Re: Adopcja w Poznaniu 09.03.05, 13:36
        To ja Anitusia, iestety nie jestem jeszcze szczęśliwą mamusią sad
        W kwietniu miną 2 lata odkąd złożyliśmy dokumenty i nadal czekamy, z tego co
        wiem w tej chwili rodzicami zostaja Ci, którzy złożyli dok w lutym 2003 roku,
        tak więc byc może koło maja zadzwonią do nas. To czekanie jest okropne nikomu
        tego nie żczę. Jeśli któś może to niech rezygnuje z tego ośrodka i składa dok.
        gdzies polsce np w Koszalinie lub Częstochowie, wiem że tam nie czeka sie
        długo i procedura też jest mniej skomplikowana.
        pozdrawiam A.
        • sandra55 Re: Adopcja w Poznaniu 09.03.05, 15:32
          jeżeli możesz podaj mi swego maila, miałabym kilka pytań, nie chcę pisac na
          forum.
          • anitusia32 Re: Adopcja w Poznaniu 14.03.05, 08:43
            Sandra55 pisz na adres akubacka@interia.pl
            Czekam na pytania
        • mars62 Re: Adopcja w Poznaniu 09.03.05, 21:01
          niestety, OAO w Poznaniu posiada smutną sławę jednego z wolniejszych - jeśli
          nie najwolniejszego - w kraju. Nie jest to przytyk do jego pracowników, gdyż
          powody tego stanu rzeczy nie sa mi znane - a tylko stwierdzenie faktu.

Anitusiu, bardzo mi przykro, że jeszcze czekasz - dobrze, że kwiecień już tuż-
          tuż. Jeśli mogły by Ci pomóc moje słowa, to wiedz, że życzę Ci wszystkiego
          najlepszego i wszystkiego NAJSZYBSZEGO smile
          Reszta będzie... ech, sama przeżyjesz!

Uśmiechu i jeszcze tej odrobinki cierpliwości -
          m z Chłopcami
          • anitusia32 Re: Adopcja w Poznaniu 14.03.05, 08:44
            Mars62 wielkie dzięki za słowa otuchy ja również mam wielką nadzieję że to już
            tuż tuż zwłaszcza że dzwoniłam w piątek do ośrodka i powiedzieli że jesteśmy
            już na finiszu smile)))))
    • moli75 Re: Adopcja w Poznaniu 25.03.05, 21:34
      Jesteś z Poznania więc podpowiem, że w innych ośrodkach w Wielkopolsce czeka
      sie również długo. Na dzień dobry trzy lata w Kaliszu i w Koninie. Od znajomych
      wiem, że w Gorzowie Wielkopolskim czeka się ponad dwa lata. Generalnie w
      Wielkopolsce jest mało dzieci do adopcji. Słyszałam, że najlepiej jest w
      Częstochowie i Krakowie.
      • karolina19751 Re: Adopcja w Poznaniu 13.06.05, 11:31
        Anitusiu napisz jak już zadzwonią! Jestem ciekawa jak to będzie. Proszę o info
        czy jeżeli mieszkamy w Poznaniu nie będzie problemów ze złożeniem dokumentów do
        oao we Wrocławiu? Pozdrawiam
        • anitusia32 Re: Adopcja w Poznaniu 15.06.05, 18:04
          Nie powinno być problemów, chyba że mają tak dużo chętnych że będą chcieli
          ograniczyć napływu nowych kandydatów, a ja dalej czekam z tego co dowiedziałam
          się ostatnio raczej mam sie nastawiać na wrzesień
          Już nie mam siły czekać.
        • nie_mama Re: Adopcja w Poznaniu 06.07.05, 20:11
          Cześć.
          Ja jestem ze Szczecina i właśnie rozpoczynam drogę ku szczęści posiadania
          Dzieciątka.
          W Szczecine są teraz rozpatrywane wnioski z końca 2004 roku i na dziecko
          czeka się ok 9-10 miesięcy.Tak twierdzi pani psycholog z ośrodka i mam
          nadzieje,że się nie myli.
          Życzę cierpliwości.
    • anitusia32 Re: Adopcja w Poznaniu 21.08.05, 20:06
      po 28 miesiącach doczekałam się 2-miesięcznego synka
      • mars62 Re: Adopcja w Poznaniu 21.08.05, 20:45
        anitusia32 napisała:
        > po 28 miesiącach doczekałam się 2-miesięcznego synka

- i cóż teraz znaczy TAMTYCH 28 miesięcy wobec TYCH I TAKICH DWÓCH, prawda?
        Szczęścia, Anitusiu, wszystkim Wam szczęścia.
        Od takich 2+2 smile
      • kasiapfk Re: Adopcja w Poznaniu 22.08.05, 17:20
        Anitusiu! i tutaj: Wszystkiego naj!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka