Dodaj do ulubionych

crash-testy fotelikow

09.01.04, 23:01
gdzie szukac takich wynikow
Obserwuj wątek
    • malwes Re: crash-testy fotelikow 10.01.04, 09:14
      Na przykład tu:

www.rollercoaster.ie/motoring/car_seats.asp

Były też w polskim magazynie Auto+:

"Oceniając foteliki brano pod uwagę wygląd i kształt fotelików, jakość
      materiałów i staranność wykonania, zakres i łatwość regulacji oraz montażu w
      samochodzie, dokładność i zrozumiałość instrukcji obsługi , a także dodatkowe
      udogodnienia – warunki gwarancji czy nietypowe, ale ciekawe rozwiązania.
      Ocenie poddano 14 kołysek, fotelików i podstawek siedmiu producentów.
      Oto ranking w poszczególnych grupach:
      Grupa 0 (nosidełka, kołyski) 0-13 kg
      1. Maxi Cosi Citi (ok. 490 zł)
      2. Concord Baboo (462-533 zł)
      3. Graco Autobaby (369-399 zł)
      4. Deltim Grillo (240 zł)
      5. Renolux Paris (279 zł)
      Grupa I 9-18 kg
      1. Storchenmühle Airseat (459-638 zł)
      2. Concord Trimax (577-730 zł)
      3. Maxi Cosi Priori (798 zł)
      4. Storchenmühle Champion (465-675 zł)
      5. Renolux Kidcomfort (529 zł)
      Grupa II 15-25 kg
      1. Graco Junior (219 zł)
      2. Storchenmühle Airseat
      3. Renolux Kidcomfort
      4. Deltim Mały Podróżnik (420 zł)
      5. Sprint Mercury (114,19 zł)
      Grupa III 22-36 kg
      1. Storchenmühle Airseat
      2. Graco Junior
      3. Concord Trimax
      4. Deltim Mały Podróżnik
      5. Renolux Kidcomfort"

Pozdrawiam,
      Gosia
      • gochagocha Re: crash-testy fotelikow 10.01.04, 09:44
        Malwes napisala:
        "Oceniając foteliki brano pod uwagę brano pod uwagę wygląd i kształt
        fotelików, jakość materiałów i staranność wykonania, zakres i łatwość
        regulacji oraz montażu w samochodzie, dokładność i zrozumiałość instrukcji
        obsługi , a także dodatkowe udogodnienia – warunki gwarancji czy nietypowe,
        ale ciekawe rozwiązania".

Gosienko, to oczywiscie tez jest wazne ale gdzie tu ocena zachowania fotelika
        podczas wypadku - ocena jego bezpieczenstwa i stopnia ochrony dziecka ???? A
        przeciez to wlasnie jest najwazniejsze. Widzialam zdejcie pokazujace co sie
        dzieje z fotelikiem maxi-cosi podczas wypadku - otoz podrywa sie do gory i
        przyciska do tylnego oparcia kanapy !!!! Strach myslec co wtedy dzieje sie z
        dzidzia. Inaczej zachowuje sie fotelik, ktorego raczka moze byc przelozona w
        ten sposob, ze blokuje fotelik i nie pozwala mu uderzyc w oparcie kanapy. Z
        tego co wiem taka mozliwosc daje wlasnie fotelik firmy PLAY o nazwie PRIMA.

Moze ktoras z Was ma namiary na strony internetowe z wynikami wlasnie crash-
        testow odnosnie fotelikow dla dzieci? Jest troche na niemieckiej stronie ADAC
        ale niestety nie znam niemieckiego.
        • malwes Do GochaGocha! 10.01.04, 11:43
          Gosieńko,
          To nie ja pisałam, tylko to cytat z gazety Auto Plus. Dostałam to kiedyś w
          pliku txt i tak wkleiłam. Zapomniałam o "" wink
          To podobno nie jest całość artykułu, choć ja całego nie widziałam bo na stronie
          Autoplus nie ma archiwum z tym artykułem. Z tego co wiem, to podobno to były
          dodatkowe kryteria, oprócz tych "normatywnych", ktore się stosuje przy crash-
          testach ale ręki sobie nie dam uciąć.
          Też mam takie same wątpliwości co do tych fotelików, artykułów, crash-testów...
          ale mam nadzieję, że ten ktory wybrałam się sprawdzi.
          Pozdrawiam Gosieńko!!!
          Gosia
          • gochagocha Re: Do Malwes: 10.01.04, 12:17
            Gosia !
            Przeciez wiem, ze to byl cytat, jakos niefortunnie to ujelam piszac post. Mam
            nadzieje, ze sie nie gniewasz.
            A mozesz mi napisac jaki Ty wybralas fotelik?
            • malwes Re: Do Gosi 11.01.04, 09:59
              gochagocha napisała:

> Gosia !
              > Przeciez wiem, ze to byl cytat, jakos niefortunnie to ujelam piszac post. Mam
              > nadzieje, ze sie nie gniewasz.
              > A mozesz mi napisac jaki Ty wybralas fotelik?
              >

No co Ty, Gosiu? Jakie gniewanie? Dobrze dzielić swoje wątpliwości na forum.
              Kupiliśmy fotelik Grillo firmy Deltim (choć tak naprawdę, to on jest produktem
              włoskim, sprzedawanym we Włoszech pod tą samą nazwą). Wydaje mi się bezpieczny,
              ładnie wykonany... A życie pokaże. Ponieważ podobał nam się i wózek Deltim
              (Fokus) więc zakupiliśmy komplet. Tylko, że Deltim przewiduje również specjalny
              system mocujący i zabezpieczający do gondoli, która ma zastępować fotelik w
              pierwszych tygodniach życia i jeszcze nie wiem, czy to wykorzystam...zaczęłam
              na ten temat inny wątek, bo na policji mają na ten temat różne opinie (różna
              interpretacja przepisu).
              Pozdrowionka,
              Gosia i 36 tyg Szymon
    • amadores Re: crash-testy fotelikow 10.01.04, 14:48
      Pojawiły sie juz watki dotyczace testów fotelików - jesli dobrze pamietam watek
      zaczynał sie od słowa Fotelik! Nie jestem jednak przekonan, ze sa one tak do
      konca obiektywne poniewaz znajduja sie na stronie niemieckich producentów i te
      własnie foteliki znalazły sie w czołówce. Z ciekawości obejrzałam foteliki tych
      firm w sklepie i mam do nich sporo uwag. osobiscie używamy fotelika chicco
      zenith (ma dodatkowe wzmocnienia boczne) i jestesmy bardzo zadowoleni!
      Pozdrawiam
      a
    • jogaj Re: crash-testy fotelikow 10.01.04, 22:45
      Njgorsze jest to,ze nie ma takiego testu,ktory zebralby wiekszosc fotelikow.Sa
      albo niemieckie albo francuskie albo amerykanskie itd. i nijak sie maja jedne
      do drugich. Szkoda,bo badz tu madry i wybierz co najlepsze.
      Pozdrawiam-Jola
    • agao_z Re: crash-testy fotelikow 11.01.04, 00:47
      A aj zapoznalam sie z tym artykulem w Auto+. Niestety nie byly w nim brane pod
      uwage np. foteliki chicco. A tak poza tym to ja jestem zdania, ze niestety kto
      lepiej zaplaci, tego produkt jest na wyzszym miejscu.
      Najwazniejsze jest ( to z doswiadczenia), aby fotelik byl dobrze zabezpieczony
      po bokach, n wysokosci glowki dziecka, byl dobrze wyprofilowany, mial plynna
      regulacje (to sie tyczy tych od 9-18), no i przede wszystkim dobrze pasowal
      do siedzenia w samochodzie (najlepiej najpierw go przymierzyc, a dopiero potem
      kupic).
      Powodzenia w dokonywaniu wyboru.
      Agnieszka
    • arehker Re: crash-testy fotelikow 11.01.04, 21:02
      Hej
      mój mąż, który jest Niemcem, znalazł crash-testy na stronie fundacji Stiftung
      Warentest (www.stiftung-warentest.de). Testy tej fundacji są na pewno
      obiektywne, gdyż jest to organizacja konsumecka, a nie firma robiąca badania na
      zlecenie producentów. Testy mają jednak kilka wad - po pierwsze są płatne (ale
      naszym zdaniem są przez to wiarygodne), kosztują chyba 3€, albo coś takiego, a
      po drugie są po niemiecku i badają produkty dostępne na rynku niemieckim.
      My na podstawie tych testów kupiliśmy dwa foteliki, sokowirówkę i aparat
      fotograficzny (akurat były one dostępne także w Polsce).
      Nie pamiętam niestety co było napisane o jakich fotelikach, pamiętam tylko, że
      w grupe 9-18kg jedynym na prawdę bezpiecznym fotelikiem (dziecko nie miało
      problemów z kręgosłupem przy jakimś tam typie zderzenia) są foteliki z systemem
      ISOFIX i tylko pod warunkiem, że fotelik jest w ten sposób zamontowany, a nie
      za pomocą pasów. Dlatego my kupiliśmy fotelik Roemer Duo (chyba tak się
      nazywa). Niestety nie wszystkie samochody mają ISOFIX. My mamy Skodę i
      montujemy fotelik z ISOFIXEM, ale moja mama ma Renault i montujemy u niej za
      pomocą pasów. Różniza jest kolosalna - u nas fotelik ani drgnie i jest częścią
      samochodu, a u mojej mamy lekko przesuwa się na boki.
    • mkrzatala Re: crash-testy fotelikow 12.01.04, 23:20
      Czyli jak spojrzymy na te testy przez pryzmat polskiego rynku, to jakie
      foteliki z przedziału 9-18kg. można kupić ze spokojnym sumieniem????
      Pomocy muszę szybko kupić!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka