Dodaj do ulubionych

Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty?

23.03.10, 11:04
Szukam dobrego tornistra dla mojego pierwszoklasisty. Czy polecacie ta firmę?
Poproszę o wypowiedzi mam użytkowników.
A jeśli nie ten to jaki proponujecie? Musi byc koniecznie z autami! wink
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 11:22
      Zapomniałam dodać że syn ma w tej chwili 130cm, więc jest wysoki, ale i szczupły.
    • minnie8 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 13:20
      użyj wyszukiwarki-mnówstwo już było o Hama i innych smile
      • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 15:23
        wygrzebałam ten wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/w,583,97678533,,Czy_kupilyscie_juz_tornistry_dla_pierwszakow_.html?v=2
        Tam jest zamieszczony nirm test plecaków:
        www.test.de/themen/kinder-familie/test/Schulranzen-Die-besten-fuer-Ihr-Kind-1765493-1766005/
        Gdzie firma Hama jest na ostatnim miejscu, ale nie dlatego jak ktos napisał w
        tamtym watku ze nie ma odblasków, tylko dlatego ze nie stosuje koloru
        ostrzegawczego( po niem."Optische Warnwirkung").Czyli wszystkie plecaki które
        nie sa żarówiasto pomarańczowe są w tym teście uznane za wadliwe i maja niskie
        oceny!
        Pewnie żarówiasto pomarańczowe plecaki które robi firma Scaut bardziej rzucają
        sie w oczy, ale mi sie nie podobają...ech

Nie weidziałam że kupno plecaka dla pierwszoklasisty jest takie skomplikowane.... wink
    • iwek33 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 18:28
      Wczoraj w innym wątku pisałam o tornistrze, który kupiłam ( jest też
      wzór z autkami-Lego Racers) - moim zdaniem na szupłego chłopczyka
      jest idealny.

forum.gazeta.pl/forum/w,583,108930710,109070484,Re_polecam_tornister_lego.html
      • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 20:04
        Dziekuje, ale widziałam te plecaki z Lego na zywo w Niemczech kosztuja 90 Euro
        to tyle co Hama w Polsce, a niestety nie są takie solidne.
        • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 20:10
          Popatrzyłam na Allegro, ale ten z lego który ja ogladalam był z wyposażeniem i
          nowszy model. Ten na Allegro ma dziwne zapięcie i nie jest cały sztywny.
          • iwek33 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 20:31
            Tak, ja też oglądałam te nowsze modele z Lego z wyposażeniem, takie
            bardzo sztywne baniaczki ( na plecach jak beczułka wyglądały) i
            duuuużo bardziej ciężkie były. Hama też kupiłam ( a jakże) ale
            zwróciłam do sklepu, jak synek na plecy ubrał: aż go odrzuciło do
            tyłu, ten plecak ma prawie 1,5 kg! No i na szczupłym drobnym
            dzieciaku wyglądał karykaturalnie, choć zrobiony był naprawdę
            solidnie. Jeśli nastawiłaś się na Hama, to kup , może akurat Twojemu
            dziecku "przypasuje" się na pleckach, mój wyglądał jak wielbłąd. Ten
            z lego jest świetnie usztywniony na pleckach, a zapinanie na zamek
            jest akurat dużo bardziej wygodne dla dzieci niż klamra i wisząca
            klapa po otwarciu, wiem co piszę, na codzień obserwuję dzieci i ich
            perypetie z różnymi plecakami-tornistramismile
            • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 21:29
              Tak właśnie o te baniaczki mi chodziło.
              A Hama(plecak, nie tornister) waży 1160g. pusty więc nie wiem skąd to 1,5kg?
              Ty polecasz te tak?
              www.allegro.pl/item955606270_plecak_tornister_lego_racers_sklep_warszawa.html
              A ile one ważą? bo ja tam wagi nie znalazłam.

Poza tym mój pierwszoklasista jest b. wysoki 130cm, a jeszcze urośniewink Jest
              szczupły, ale nie chudy...i ćwiczy karate...jest umięśniony i wysportowany wink
              Zamówię i zobacze...jesli nie będzie pasował to odeśle.
              • iwek33 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 23.03.10, 22:48
                Wiesz co, z tą wagą w plecakach Hama trzeba uważać, bo waga 1160
                jest podawana od zeszłego roku, w modelach zeszłorocznych. Modele
                starsze miały podawaną wagę 1380 g. Zauważyłam ostatnio, że
                sprzedawcy przy wszystkich modelach Hama ( i zeszłorocznych i
                starszych) zaczęli podawać tę "nową" wagę 1160, a to moim zdaniem
                przekłamanie. Ja kupiłam z Hamy model "Czarna pantera" włożyłam do
                niego dwie książki, dwa zeszyty i piórnik i moim zdaniem był bardzo
                ciężki. Dodatkowo uchwyt w tym plecaku ( ten na górze) nie jest
                centralnie, tylko z boku, tak jakby od tyłu i załadowamy plecak
                bardzo trudno się niosło, bo cały był przechylony ( nie wiem, czy
                dobrze to tłumaczę). No najlepiej sprawdzić samemu, bo to, co jest
                wadą dla jednego może nią wcale nie być dla drugiego. Mój synek też
                jest wysoki ( 129 cm ) ale nie umięśniony, naprawdę uginał się pod
                ciężarem plecaka Hama. Przymierzaliśmy też inne: Samsonite, Scout,
                Herlitz mały i duży model, Topgal, Lego ze starej kolekcji ( taki z
                rycerzami kanciasty-kwadratowy-masakra-ten dopiero był ciężki i
                wielki), pasował mu ładnie ten mały Herlitz, ale nie podobały mi się
                w nim te siatkowe kieszonki po bokach - niestety mam okazję oglądać
                masowo te tornistry po pewnym czasie używania i solidne nie są:
                siatkowe kieszonki pourywane, materiał porwany. Te tornistry Hama są
                solidnie wykonane i po czasie wyglądają jak nowe, ale tak jak piszę:
                harmonijnie leżą na plecach drugo-trzecioklasistów i to
                tych "masywniejszych". Dlatego tak się ucieszyłam, że znalazłam
                idealny plecako-tornister dla mojego szczupłego synka, że aż
                napisałam o tym na forum, bo wiem, że wiele mam zastanawia się nad
                zakupem dużo wcześniej niż w sierpniu. Tak, to ten z linka, który
                wkleiłaś ( synek wybrał Bionicle) i nawet jak wytrzyma tylko rok, to
                115 zł nie jest aż taką wygórowaną ceną, a drugoklasiści w
                większości wymieniają pierwsze tornistry na coś "bardziej
                poważnego" -no tak to obserwuję. Powodzenia na zakupach, trafnego
                wyboru życzę- oj trudno znaleźć idealny tornistersmile
                • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 24.03.10, 09:36
                  Kurcze to ja już nie wiem jak z tą wagą jest...jeśli bym go kupiła to go zważe
                  po prostu jak się nie będzie zgadzać...to odeśle.Chciałam żeby nosił go 3 lata,
                  bo na 1 rok to jest dla mnie za drogo.

Ten Lego tez jest fajny, napisz ile waży?

W sumie my przejmujemy się 1 plecakiem chyba za bardzo...jak większośc pisze że
                  już w 2 klasie zmieniają na cos innego ;/
    • iwek33 Re: Tronister Hama -waga 24.03.10, 07:06
      Na tej aukcji jest stary model tornistra Hama ( już 2 lata
      conajmniej w ofercie i waga 1350
      www.allegro.pl/item957206673_tornister_plecak_hama_robot_zestaw_torba_warszawa.html
      A tu ten sam tornister z wagą 1160-choć stary model
      www.allegro.pl/item956905914_tornister_plecak_5cz_robot_ii_hama_torba_sport.html
      Dopiero modele zeszłoroczne miały mniejszą wagę, ale sprzedawcy
      wrzucają wszystkie modele do jednego wora
      • lullanka07 Re: Tronister Hama -waga 24.03.10, 08:30
        hama jest potwornie ciezki,przymierzalam sie w zeszlym roku do niego i dzieki Bogu nie kupilam.
        moj pierwszak nosi tyle kasiazek ze w hamie chyba by ich nie udzwignal.
      • johana75 Re: Tronister Hama -waga 24.03.10, 09:26
        To ile waży ten Lego z allegro który kupiłaś ?
        • magda79pn Re: Tronister Hama -waga 24.03.10, 10:07
          ja polecam MC NEILL
          syn nosi go od września, jesteśmy bardzo zadowoleni, w PL ciężko go kupić, jeśli masz możliwość zakupienia go w Niemczech to są różne wzory (auta na pewno tez się znajdą) tornister jest lekki. My mamy cały komplet, śniadaniówka, bidon, worek oraz piórnik z wyposażeniem (dobrej jakości wyposażeniem - kiedyś kupiłam dzieciom piórniki z wyposażeniem i kredki w ogóle nie rysowały...)
          Pisałam rok temu dużo o tornistrach bo również oglądałam wszystkie dostępne modele, jak znajdę swój wątek to go tutaj wkleję.
          Ma 9 odblasków, tutaj są zdjęcia:
          fotoforum.gazeta.pl/5,2,magda79pn,3.html
          • magda79pn Re: Tronister Hama -waga 24.03.10, 10:15
            wklejam swoje stare wypowiedzi:
            "PODZIELĘ SIĘ SWOIMI PRZEMYŚLENIAMI
            ROZMYŚLAM MIĘDZY TORNISTRAMI HERLITZ I HAMA, OBYDWA SĄ ŁADNE I DOBREJ JAKOŚCI,
            OBYDWA MOŻNA KUPIĆ W ZESTAWIE Z PIÓRNIKIEM, WORKIEM ITP TYLKO DAJE MI DO
            MYŚLENIA OSŁONA PRZECIWDESZCZOWA DO HAMA... HERLITZ JEST NIEPRZEMAKALNY A HAMA
            CHYBA NIE SKORO DAJĄ OSŁONĘ, FAJNIE WYGLĄDA TA OSŁONA ALE CZY DZIECIAK BĘDZIE
            JEJ UŻYWAŁ? CZY BĘDZIE MU SIĘ CHCIAŁO ZAKŁADAĆ COŚ TAKIEGO?
            NASZ TORNISTER MUSI MIEĆ KIESZONKI BOCZNE NA BIDON/BUTELKĘ Z PICIEM I TE
            KIESZONKI MUSZĄ BYĆ ZAKRYTE (NIE Z SIATECZKI JAK TO MA JEDEN MODEL HERLITZA) BO
            ZIMĄ BĘDZIE MOKRY BIDON... I KIESZONKA NA ŚNIADANIE MUSI BYĆ JEDNA DUŻA A NIE
            DWIE MAŁE BO NASZA ŚNIADANIÓWKA HOT WHEELS JEST DOSYĆ DUŻA I CHCĘ ŻEBY ZE
            SPOKOJEM SIĘ MIEŚCIŁA. "

"proszę nie komentować kolorystyki mój syn jest zachwycony (marzy mu się jazda
            konna która w tym roku zostanie chyba zrealizowana) a mi się za bardzo nie
            podoba bo jak na mój gust jest za pstrokaty no ale ja z tym chodzić nie będę
            co najważniejsze ma super sztywne i wyprofilowane plecy, posiada 9 odblasków (3
            na przodzie, po bokach po 2szt z każdej strony i po jednym na każdej szelce) w
            wyposażeniu ma worek na "wf", śniadaniówkę, bidon i piórnik z wyposażeniem. Dół
            tornistra jest z jakiegoś tworzywa (nie wiem guma? plastik?), w środku jest plan
            lekcji i mnóstwo przegródek i w jednej z nich smycz na klucze.
            Waga jest rewelacyjna... nie mam niestety wagi kuchennej a moja łazienkowa
            podaje co 0.5kg więc bez sensu ale "na oko" waży ok kilograma ze wszystkim w
            środku !!! "
        • iwek33 Re: Tronister Hama -waga 24.03.10, 15:45
          johana75 napisała:

> To ile waży ten Lego z allegro który kupiłaś ?

Jak wzięłam go do ręki to wydał mi się baardzo lekki, tym się
          sugerowałam, choć waga faktycznie nigdzie nie jest podana. Dzisiaj
          go zważyłam na wadze kuchennej, wyszło ok 980g, ale na pewno nie
          jest to pomiar dokładny co do grama.
    • motylka09 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 24.03.10, 22:25
      My po pierwszym roku użytkowania Hamy możemy stwierdzić, że faktycznie jest bardzo duży. Czy ciężki? Nie sądzę, aby te 0,20 kg robiło jakąś odczuwalną różnicę. Ale faktycznie jest duży. Moja mała ma ponad 130 cm, jest taka akuratna, nie chudzielec, nie pyza, w sam raz. No i jakoś w nim wygląda. Na początku do bocznych kieszonek wsadzałyśmy bidon z herbatą, ale wyglądało to beznadziejnie, bo jeden bok był dużo szerszy od drugiego, więc picie wsadzam do środka, do osobnej komory. Co do jakości nie mam zastrzeżeń, ale na przyszły rok wybierzemy chyba coś mniejszego. Podkreślam mniejszego, nie lżejszego. Uwagi o za dużej wadze hamy są mocno przesadzone. Każdy plecak z usztywnieniem musi ważyć swoje, wszystkie ważą około kilograma.
      • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 24.03.10, 22:48
        Mój mały ma teraz jakie 130-132 nie mierzyłam go dawno, a jeszcze do wrzesnia
        urośnie winkMoim zdaniem 20 dag. tez az takiej róznicy nie robi...no chyba że
        dziecko jest malutkie i chudziutkie.
        Ja wolałabym aby słuzył 2 do 3 lat. Nie wiem ile tego wszystkiego mój mały
        będzie musiał nosić...więc cięzko powiedziec czy bedzie za duży...Dzięki za
        opinię smile
        • minkapinka Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 24.03.10, 22:53
          johana75 napisała:

>
          > Ja wolałabym aby słuzył 2 do 3 lat.
          Jesli za 2 lata będzie chciał jeszcze plecak z samochodami wink
        • motylka09 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 25.03.10, 09:31
          Ale on bez względu na to ile do niego włożysz jest taki sam, bo jest przecież
          sztywny. Ewentualnie powiększa się gdy napakujesz coś do bocznych kieszonek.
          Wtedy to już w ogóle wygląda fatalnie. Faktycznie jak pisze minkapinka dzieci w
          pierwsze klasie przechodzą metamorfozę i już pewne rzeczy są "obciachowe".
          • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 25.03.10, 12:03
            Na szczęście nie mieszkamy w duzym mieście, gdzie dzieci co pół roku czy co rok
            maja nowe plecakiwink ja rozumiem że zdanie dziecka się liczy( i dlatego może
            sobie go wybrać teraz), ale nie mam zamiaru co roku kupować nowego plecaka...sorry
            Zreszta mój mały nie jest żadnym awanturnikiem...co położy się w sklepie na
            podłoge czy zacznie tupać nóżką, bo mamusia nie kupiła mu nowej zabawki ...
            • iwek33 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 25.03.10, 14:42
              Wiesz, co, myślę, że ten wątek jest już w tej chwili zbędny. Pytasz
              o rady, wszyscy, którzy tu piszą dzielą się swoimi spostrzeżeniami,
              doświadczeniami ( bo przeszli już etap wyboru plecaka, mają starsze
              dzieci itp) nikt Ci nie próbuje wmówić, że masz awanturnika, który
              tupnie nogą i zażąda nowego plecaka za rok, po prostu na podstawie
              obserwacji można zauważyć, że 90 % dzieci w klasie drugiej zmienia
              pierwsze tornistry z wielu względów ( za sztywne, za miękkie, za
              ciężkie, zniszczone, wyblakłe, za małe, za duże, za dziecinne też )
              PO roku używania można już ocenić, czy wybór tornistra był trafny,
              czy nie, i takimi spostrzeżeniami sie z Tobą dzielimy. Widać jasno,
              że Ty już zdecydowałaś, że kupujesz Hamę i właściwie nie wiadomo, po
              co pytasz, czy to dobry wybór- chyba, że spodziewałaś sie samych
              ochów i achów na temat tych plecaków, a tu niestety opinie są inne.
              Kupuj dziewczyno Hamę- sama ocenisz po pół roku używania, czy wybór
              był trafny czy nie. Pozdrawiam!
              • minkapinka Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 25.03.10, 14:50
                miałam tak same odczucia podczas czytania tego wątku...
                • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 25.03.10, 15:12
                  Tak na początku byłam przekonana do Hama, ale teraz zastanawiam się nad tym Lego
                  z Allegro...bo ten mógłby być na 1 rok. Niestety hama jest dośc drogi więc muszę
                  się dobrze zastanowić, bo nie stać mnie na to aby dziecko używało go tylko przez
                  rok i to tylko dlatego ze już mu się znudził...co innego jakby nie pasował z
                  innych wzgl. ale to można chyba wyłapac podczas kupna i ewentualnie
                  odesłać.Sorry ze tak marudze wink
    • mira31 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 26.03.10, 00:24
      moja córka jest w drugiej klasie i drugi rok mamy tornister HAMA.
      Nie mam żadnych zastrzeżeń, nadal jest w bardzo dobytm stanie i
      posłuży jeszcze z rok. Córka go bardzo lubi i nie chce innego -
      natchniona tym watkiem pytałam się. Z pelerynki p/deszczowej
      korzysta, sma ją nakłada i zdejmuje. Nie korzysta z piórników,
      worka -tych dodatkowych elementów. Pierze się dobrze, namaczam go w
      wannie z płynem do prania i po kilku godzinach szoruję takim zwykłym
      zmywakiem do naczyń. mamy jasny kolor, więc trzeba. Ja polecam Hamę,
      to dobry wybór.
      • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 26.03.10, 10:47
        Mira tzn. ze ty pierzesz ten tornister?
        no faktycznie jak jasny to trzeba.Jeśli kupie Hame to bedzie ten ciemny z
        wyscigówką, lub troche jasniejszy z jeppem.

Napisz czy bez pelerynki on przemaka nawet przy lekkim deszczu?

Dlaczego nie korzysta z piórnika?

Napisz jeszcze jaki córka miała wzrost w 1 klasie jesli pamietasz smile
        dziękuje serdeczniesmile
    • coronella Iwek 26.03.10, 05:45
      Fajny ten lego, aż szkoda, że to córka idzie do szkoły, nie syn smile
      Wiesz może, czy mają dziewczęce? Kupowałaś przez net czy stacjonarnie?
      • johana75 Re: Iwek 26.03.10, 10:51
        Zdaje mi się że ona kupiła przez Allegro, ja nie widziałam tam modeli dla
        dziewczynek, ale zobacz moze później coś będzie.
        Jak ogladałam w Niemczech to były modele dla dziewczynek, ale to były te
        "baniaczki" a cena była tez doc wysoka*były z wyposażeniem.
        • iwek33 Re: Iwek 26.03.10, 18:28
          johana75 napisała:

> Zdaje mi się że ona kupiła przez Allegro, ja nie widziałam tam
          modeli dla
          > dziewczynek....

Bardzo prosiłabym o nie odpowiadanie w moim imieniu na pytania
          skierowane do mnie.
      • iwek33 Re: Iwek 26.03.10, 17:55
        coronella napisała:

> Fajny ten lego, aż szkoda, że to córka idzie do szkoły, nie syn smile
        > Wiesz może, czy mają dziewczęce? Kupowałaś przez net czy
        stacjonarnie?

Oglądałam w sklepie stacjonarnym, kupowałam przez net. Wzorów dla
        dziewczynek w sklepie nie widziałam, ale to nowa kolekcja, więc może
        bedą i dla dziewczynek.
        • iwek33 Re: do Coronelli 26.03.10, 18:04
          iwek33 napisała:

> coronella napisała:
          >
          > > Fajny ten lego, aż szkoda, że to córka idzie do szkoły, nie
          syn smile
          > > Wiesz może, czy mają dziewczęce? Kupowałaś przez net czy
          > stacjonarnie?
          >
          Oglądałam dzisiaj niemieckie tornistry Tiger, na moje oko one są
          identycznej konstrukcji, jak te z Lego. A są też w kolorach dla
          dziewczynek np całe czerwone, albo w czerwoną kratkę-bardzo
          wdzięczne smile
          img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/975/99/80/975998084
      • johana75 lego dla dziewczynek - do coronella 26.03.10, 20:18
        Znalazłam na Allegro model dla dziewczynek, ale to jest z tej nowej serii
        "baniaczki" więc cena tez jest nowa winkZa to jest z wyposażeniem
        www.allegro.pl/item964826804_tornister_lego_horses_friends_nowy.html
        • coronella Re: lego dla dziewczynek - do coronella 26.03.10, 21:19
          cena jest ok, przy tych kosztujących prawie 500 zł w Smyku...
          tylko, z tego co zrozumiałam, beczułek nie polecacie, tak?

mam na uwadze jeszcze tornister z Moje Bambino,
          www.mojebambino.pl/go/_info/?id=46
          mało znana firma, a robią fajne rzeczy. Oglądałam ten tornister kiedyś na targach, jest bardzo lekki i pojemny.
          • iwek33 Re: lego dla dziewczynek - do coronella 28.03.10, 18:29
            coronella napisała:

> cena jest ok, przy tych kosztujących prawie 500 zł w Smyku...
            > tylko, z tego co zrozumiałam, beczułek nie polecacie, tak?
            >
            > mam na uwadze jeszcze tornister z Moje Bambino,
            > www.mojebambino.pl/go/_info/?id=46
            > mało znana firma, a robią fajne rzeczy. Oglądałam ten tornister
            kiedyś na targa
            > ch, jest bardzo lekki i pojemny.

Beczułki są ok, tylko nie na każdym dziecku dobrze leżą, po prostu
            mocno odstają od pleców, bo są dość głębokie, Jak dziecko jest
            drobne, małe, szczupłe, to z taką beczułką na plecach wygląda tak,
            jakby zaraz miało się przewrócić do tyłu.
            Te Bambino są fajne, widziałam takie u dzieci, dobre są te
            plastikowe ścianki boczne i dno- łatwo to umyć gąbeczką i tornister
            łatwiej utrzymać w czystości. Mogliby jeszcze dopracować wzornictwo
            ( choć to kwestia gustu) dla mnie trochę "za słodkie" są, ale
            jakościowo wydają się być bardzo dobre.
            • coronella Iwek 28.03.10, 20:47
              Dzięki za pomoc, moja córka drobna nie jest, jest wysoka i raczej dobrze zbudowana, więc powinno być ok?
              byłam wczoraj na targach, wystawiała się Hama, oglądałam tornistry, fajne, ale ta cena... tak sobie myslę, że w 1 klasie dziecko raczej się odprowadza i przyprowadza, z sali do sali nie przechodzą, świetlicę mają obok sali- nie będzie dużo tego tornistra nosiła. Prawie wcale. Więc chyba wolę kupić tańszy, a w 3 klasie, gdy książek bedzie więcej, i samodzielności więcej, zainwestuję w coś naprawdę dobrego.
              Jest na all. hama w super cenie, ale jakiś serduszkowy wzór.

• iberka Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 26.03.10, 10:49
      nasz syn obecnie w drugiej klasie używamy Hamy, torniester jest
      pomiestny,dobrze wyprofilowany i nie ciężki chociaż na taki wygląda.
      Używa go juz drugi rok i nie chciał zmienić na nic innego smile

iza
      • johana75 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 26.03.10, 16:59
        To mnie uspokoiłaś trochę wink mam na myśli to że nie wszyscy zmieniaja tornister
        po roku wink

Dzisiaj byłam w innym sklepie, ogladałam Scout, en który wygrał test plecaków w
        przecenie byl tylko jeden i to z dinozaurami, więc odpada, przeceniony z 149 na
        99 Euro. Carsy ogladałam i Hertliz.
        Z wszystkich to ten Scout był najmniejszy, ale warzył 1330g. chyba z
        wyposażeniem już.
        • iberka Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 26.03.10, 20:40
          tak jak pisałam : nasz Kuba swoj tornister baaaardzo lubi, ja to
          zmieniałamm swój w szkole co chwilę a on chciał ten i tyle.
          Tornister wytzrymał rzucanie, moczenie w kałuży smile i wygląda ok, nie
          potargał się....poza tym,że wyprałam piórnik ;P i musielismy zmienić

Iza
          • sielka Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 29.05.10, 12:12
            Ja po przymiarce plecaków Hama które były za duże na moją córcię skusiłam się na
            plecak Tiger z nowej kolekcji 2010. Mają nowa ładniejsza kolorystykę szczególnie
            dla dziewczynek. Mam nadzieje ze się sprawdzi
            img03.allegroimg.pl/photos/400x300/10/57/63/06/1057630601
            • iwek33 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 29.05.10, 14:03
              Na pewno się sprawdzi, widzę w szkole, ze dzieci noszą je przez
              trzy lata i są praktyczne, pojemne i trwałe.Moim zdaniem to bardzo
              porządne, leciutkie i świetnie wyprofilowane tornistry-plecaczki. Do
              tej pory byly mało popularne, gdyż w zasadzie dostępne były tylko w
              dwóch kolorach: niebieskim i czerwonym, bardzo dobrze, że wzbogacono
              ofertę kolorystyczną, na pewno znajdą wielu zwolenników.
              • iwek33 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 06.06.10, 14:48
                Odświeżam wątek, bo temat plecaków-tornistrów na czasie..
    • johana75 Promocja na hama 06.06.10, 15:19
      Modele smok i wyścigówki kosztują 280 zł, cena z wyposażeniem, własnie wczoraj
      zamówiłam smile
      www.agito.pl/artykuly-szkolne/zestawy-szkolne.2618.M.html?p=1
    • olawka + dla Hamy 11.06.10, 10:49
      We wtorek okazyjnie kupiłam tornister Lego clikits - w ciemno, bez
      córki. W Bacie przeceniony był z 299 na 139, z workiem, wyposażonym
      piórnikiem, 2 porfele itd. Różówy z pluszowym kotkiem . Oczywiście
      miałam wątpliwości, bo córkę "Odrzuca" od różu, ale tu kot pluszowy
      na kiezonce no i ta cena!

Jednak odrzuciło, nie spodobał się jej i zamówiłyśmy Hamę -
      granatową z kolibrem

Wczoraj przyszedł plecaczek i
      Porównując oba - to hama jest zgrabniejsz, lżejsza, węższa. Wnętrze
      lepiej zrobione.
    • jaque Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 11.06.10, 13:01
      My dzisiaj pojechaliśmy po Hamę, wróciliśmy z Tigerem smile
      Takim:
      img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/76/41/15/1076411557
      Na naszej chudzinie leży i wygląda ok (Hama też była ok). Generalnie oba nam
      pasowały pod prawie każdym względem, Tiger wygrał ceną, zapięciem na zamek,
      dopasowaną do kieszonki śniadaniówką i tym, że synowi bardziej się spodobał smile
      Za to piórnik kupiliśmy Hamy - zobaczymy jak to się wszystko sprawdzi w
      praktyce... smile
      • coronella Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 11.06.10, 14:04
        ja już dawno kupiłam Hama, zimą na allegro miały super ceny. Za tornister z wyposażeniem płaciłam 199 + przesyłka 12
      • iwek33 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 13.06.10, 14:12
        jaque napisała:

> My dzisiaj pojechaliśmy po Hamę, wróciliśmy z Tigerem smile
        > Takim:
        > img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/76/41/15/1076411557
        > Na naszej chudzinie leży i wygląda ok (Hama też była ok).
        Generalnie oba nam
        > pasowały pod prawie każdym względem, Tiger wygrał ceną, zapięciem
        na zamek,
        > dopasowaną do kieszonki śniadaniówką i tym, że synowi bardziej się
        spodobał smile
        > Za to piórnik kupiliśmy Hamy - zobaczymy jak to się wszystko
        sprawdzi w
        > praktyce... smile

Myślę, że będziecie zadowoleni z tego tornistra. Te Tiger-y, choć
        wyglądają skromnie, naprawdę świetnie sprawdzają się w praktyce. Z
        racji wykonywania zawodu mam okazję przez cały rok obserwować jak
        spisują sie różne plecaki i tornistry, jak wyglądają po roku
        użytkowania, czy są wygodne dla dzieci " w obsłudze" i czy
        faktycznie dobrze leżą na plecach, a nie wiszą gdzieś na pupach i
        muszę przyznać, że te niepozorne Tiger-y bardzo dobrze leżą na
        plecach dzieci, są noszone często przez trzy lata i ślady zużycia na
        nich są niewielkie ( wiadomo, różne są dzieci, ale jednak to
        wytrzymałe tornistry) no i wg mnie są po prostu ładne- skromne i
        estetyczne ( dla mnie większość plecaków Hama jest zbyt krzykliwa,
        przesłodzona, a te aplikacje wręcz infantylne -pasujące raczej
        trzylatkowi niż ośmiolatkowi, ale zaznaczam to moje osobiste
        odczucia, dzieci zazwyczaj mają nieco inne zdanie, choć Twój synek
        jak widać też woli spokojniejszy i bardziej uniwersalny design)
        • mamadamianka Re: Tronister tiger 15.06.10, 09:59
          hmmm ja w kropce jestemsad. Kupiliśmy topgal jakiś czas temu. NIesety muszę
          mojemu smykowi zmienić plecako-tornister. Wczoraj zrobiliśmy próbę pakowania i
          rozpakowywania ...no i jakoś syn się denerwuje, że źle wyciąga się zeszyty i
          ksiązki z plecaka. Widzę, że dla niego byłby wygodny tornister z klapką. Na zywo
          przymierzalismy step by step (fajny, drogi i troszkę duzy jak dla mojego syna),
          star wars wymarzony (niestety wieeeelki i mój syn wyglądał komicznie, herlitz
          (pasował ale synowi niewygodnie odpinało się te zapięcia). Najbardziej
          wymiarowo i praktycznie (teoretycznie, gdyz na żywo nie mieliśmy okazji
          przymierzyć) pasuje lego i tiger (one są takie same chyba). Lego odpadło (syn
          nie lubi akurat bionicle i racers). Pozostał tiger. Mój Dami nawet doszedł do
          wniosku, że jak nie może być star wars to on chce bez obrazka...
          Tiger jest granatowy a dodatki ma białe czy szare? Czy zamek w klapie jest
          praktyczny? NOwe modele sa ładne - ten ciemnozielony...ale cena odstrasza biorąc
          pod uwagę fakt, że to tylko zmiana wizualna.
    • agacz2905 Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 15.06.10, 10:58
      Mój syn kończy teraz I klasę, nosił cały rok szkolny tornister
      Herlitz (stary model) - ten z piratem, zapinany na jedną klamrę ze
      światełkiem "pulsującym". Syn jest zadowolony z tego tornistra,
      będzie go jeszcze użytkował w klasie II. Moja córka z kolei idzie we
      wrześniu do I klasy - tornister wybierała sama, w smyku - jakieś
      liliowo różowe coś z barbie, zapinane na dwie metalowe klamry.
      Masakra, ale sama wybierała i taki jej się podoba.
    • anka_wis Re: Tronister firmy Hama dla pierwszoklasisty? 16.06.10, 13:14
      Hama jest dość drogi i podobno jednak nie wart tej ceny. Sama zastanawiałam się
      nad Tatonką
      intranet.tatonka.com/infosys/infocgi/artinf2a.dll?1844_Starter&012
      Też drogi, podobnie jak Hama. Ale w końcu zrezygnowałam (bo miałam problem z
      zakupem) i kupiłam Tigera. Po roku jeszcze działa.
      • ewelina266 Ja kupiłam Herlitz! 16.06.10, 15:08
        Syn zachwycony. Bardzo mu się podoba, jest lekki, ładnie leży na
        plecach. Po co wydawać 280 zł za tornister jak można mieć równie
        dobry za 120-150 zł?

MACIEJ

MARTYNKA
    • johana75 Nasz tornister Hama z wy scigówkami juz w domu. 17.06.10, 00:35
      W poniedziałek dotarł do nas tornister. Pierwsza przymiarka i leży bardzo
      dobrze. Syn jest szczupły ale wysoki 134cm., tornister dobrze leży na plecach i
      nie opiera sie na pupie wink Najważniejsze że mój mały jest nim po prostu
      zachwycony!!!
      Zważyłam go i pusty waży dokładnie 1160g. a z całym wyposażeniem niecałe 2 kg.,
      wiec waga nie jest oszukana.
      Na 1 rzut oka widać że materiały użyte do jego produkcji są bardzo dobre
      jakościowo, śniadaniówka wpasowała nam sie do kieszonki zabezpieczonej
      termofolią, a boczne kieszonki jeśli nie są używane zapina si e na dole na rzep
      i nie odstają.
      Wysokośc tornistra reguluja górne paski, a dolne regulują długośc szelek, mozna
      je zahaczyć u góry przez co powstaje takie "uszy" za które dziecko może trzymać.
      Pokrowiec przeciwdeszczowy zakłada sie i zdejmuje łatwo, mam nadzieje że syn
      będzie go używał wink
      Wyposażenie piórnika jest bardzo dobrej jakości,nam brakuje tam jeszcze kleju i
      nożyczek które musimy dokupić, ale po wyjęciu niepotrzebnej ekierki jest na to
      miejsce.
      W środku jest taki piórniczek zapinany na zamek, potem wąska przegroda i druga
      ta najpakowniejsza. Między duża przegrodą a kieszonka na jedzenie jest jeszcze
      jedna przegroda zapinana w srodku na rzep.Wszystkie zamki dobrze się odpina, tak
      jak główne zapięcie.
      Mi sie bardzo podoba, synowi jeszcze bardziej! Polecam smile
      • coronella Re: Nasz tornister Hama z wy scigówkami juz w dom 17.06.10, 09:41
        Czy to jest tornister z najnowszej kolekcji?
        Te z najnowszej mają jeszcze jedną rzecz- samoodkształcający sie stelaż?? nie wiem czy to sie tak nazywa... w każdym razie stelaż jest odporny na zgniecenia, na tornistrze można usiąść, nacisnąć go od góry, i sam wróci do pierwotnego kształtu. Pokazywał nam to przedstawiciel na targach.
        • johana75 Re: Nasz tornister Hama z wy scigówkami juz w dom 17.06.10, 10:46
          Mamy ten:
          www.agito.pl/artykuly-szkolne/hama-step-by-step-zestaw-szkolny-5w1-wyscigowka.2617.393004.html
          Nie mam pojęcia czy to jest najnowsza kolekcja...zerknę na stronę producenta.
          • johana75 Re: Nasz tornister Hama z wy scigówkami juz w dom 17.06.10, 11:03
            Nie znalazłam informacji na ten temat na stronie producenta sad
            U nas stelaż ma 2 takie jakby rurki skrzyżowane na środku a końce są zahaczone w
            każdym rogu.
            jak wyglądał ten stelaż na pokazie? Możesz go opisać?
            • coronella Re: Nasz tornister Hama z wy scigówkami juz w dom 17.06.10, 15:06
              Wyglądał dokładnie tak samo, tylko był zrobiony z innego materiału, pracownik dosłownie zmiażdzył plecak ręką, puścił, a plecak wrócił do swojego kształtu smile
              To jedyna "nowość", oprócz wzorów oczywiście, nie zmienia to w żaden sposób uzytkowania plecaka. Ja tez kupiłam Hama, i tez jestem bardzo zadowolona smile
              • emamaa Czy pojawi się jeszcze nowa kolorystyka Hama 2010 25.06.10, 16:00
                Czy do sierpnia pojawi się nowa kolorystyka czy trzeba wybierać z kolekcji 2009?
                Może ktoś się orientuje?
                • johana75 Re: Czy pojawi się jeszcze nowa kolorystyka Hama 26.06.10, 10:33
                  Ja się nie orientuje, wrzuć linka gdzie można zobaczyć ta nową kolorystykę.
                  --
                  Moin moin....Nordsee smile
                • kasia83-1 Re: Czy pojawi się jeszcze nowa kolorystyka Hama 26.06.10, 19:22
                  ja kupowałam w sklepie internetowym do którego zostałam skierowana bezpośrednio
                  przez producenta; dostałam informację, że innych nowych wzorów w tym sezonie już
                  nie będzie; a tornister super i szybciutko wysłany smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka