hesmer 29.03.10, 22:39 Moj syn - 13 miesięcy wlasnie zaczał chodzic, jest juz samodzielny.Podpowiedzcie jakie kupic mu kapcie do chodzenia w domu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fereklucy Re: kapcie dla dziecka 29.03.10, 22:41 najlepiej takie z usztywnianym tyłem,mały ma jeszcze niestabilną nogę więc łatwo o skręcenie no i złe nawyki chodzenia.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 09:11 A broń boze żadnych takich usztywniaczy! Boso po dywanie, jeśli dużo podłóg twardych, lepsze grubsze skarpetki z absem. Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 14:47 najlepiej buty narciarskie albo glany żart, buty ortopedyczne to dla dzieci chorych.... Kup skarpetki z absem!! dziecko ładnie sobie ćwiczy nóżkę, męsnie, czuje podłoże... ja miałam jedne sterntaller (prane codziennie) ale jeżli masz dywany w domu to wystarczą zwykłe z abs-mi.. są jeszcze takie skarpetki z miękką skórzana podeszwą, kupiłam już mojej tylko ma trochę za duże jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima żadne 29.03.10, 22:46 A jak już koniecznie musi mieć coś na nogach to skarpety z ABSem Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: żadne 30.03.10, 06:24 Też tak uważałam więc moja córka biegała w skarpetach. Później neurolog powiedział nam że owszem najlepiej jest boso ale po miękkim (dywany, piasek, trawa) a po twardym (płytki, parkiet, chodnik) konieczne są buty. Moje dziecko było już tak przyzwyczajone do biegania boso że niestety nie chciało słyszeć o założeniu kapci. Mamy w mieszkaniu małe dywaniki więc podciągając to pod bieganie po miękkim odpuściłam. Teraz we wrześniu mała idzie do przedszkola więc musimy nauczyć ją chodzić w kapciach i mamy poważny problem ponieważ po minucie kapcie lądują w kącie. Teraz gdybym mogła cofnąć czas jednak przyzwyczajałabym dziecko do kapci, oczywiście biegać boso też bym pozwalała. Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: kapcie dla dziecka 29.03.10, 23:05 najlepiej zadne. skarpetki z abs-em, albo gole stopki Odpowiedz Link Zgłoś
flexy Re: kapcie dla dziecka 29.03.10, 23:15 Ja polecam www.allegro.pl/item963510119_k_sterntaler_skarpetki_abs_19_20_lato_nowosc.html są rewelacyjne, natomiast nie polecam jak wyżej pani żadnych usztywnianych do przemieszczania się po domu!... Odpowiedz Link Zgłoś
nata1978 Re: kapcie dla dziecka 29.03.10, 23:34 Po miękkim w skarpetkach po twardym podłożu w kapciach, jeśli dziecko już dużo chodzi to można kupić kapciuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kapcie dla dziecka 29.03.10, 23:41 A co twardość podłoża ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 06:31 joshima napisała: > A co twardość podłoża ma do rzeczy? > Jednak twardość podłoża jest tu istotna. Pisałam o tym wyżej, tutaj jest artykuł na temat płaskostopia www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/zdrowie-dziecka/boso-po-piasku_35354.html w którym pisze "Dobre efekty daje chodzenie boso po miękkim podłożu – trawie, piasku, grubym i puszystym dywanie (chodzenie boso po twardym sprzyja płaskostopiu!)" Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 09:42 Edit,moje dziecko odkad zaczelo chodzic biega boso.W domu plytki i parkiety( a wiec podloze twarde) i w wieku 2 lat stopa byla wysklepiona,zadnego fizjologicznego plaskostopia juz nie bylo. Chodzi o to ze miesnie caly czas pracuja gdy dziecko chodzi boso,natomiast gdy ma stope usztywniona w obuwiu miesnie sie rozleniwiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 10:21 Ale mnie nie trzeba przekonywać bo ja się wcale nie upieram przy tym że mam rację. Przekazuję tylko słowa naszej pani neurolog oraz zacytowałam artykuł. Faktem jednak jest to że moje dziecko aż do teraz (prawie 3 lata) biegało boso i ma płaskostopie (nasza pani doktor twierdzi że do 4 lat nie ma się co tym przejmować), bratanica męża od samego początku chodzi w kapciach lub butach i jej stópka jest bardzo ładnie wysklepiona. Wychodzi na to że skłonności do płaskostopia się ma lub nie. Moja córcia stópkę po urodzeniu miała płaską a bratanica męża już jako noworodek miała wysklepioną. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 10:49 Mój synek od początku chodzenia ma kapcie. Jako pierwsze możesz kupić Befado. A potem jak już lata jak szalony to zaczełam kupować takie w CCC, Boti czy Minimaxi na rzep, żeby sam sobie zakładał. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 11:26 Moim zdaniem płaskostopiu sprzyja chodzenie w butach bo nie wymaga używania niektórych mięśni stopy, przez co tracą one sprężystość. I tego się będę trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
mojamalakoza Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 12:38 Są lekarze różnych specjalizacji (pediatrzy, neurolodzy, ortopedzi) którzy uważają że dziecko powinno chodzić jak najwięcej boso, są inni lekarze tych samych specjalizacji którzy uważają że wszystko zależy od twardości podłoża, myślę że są i tacy którzy zalecają chodzenie tylko i wyłącznie w obuwiu i to najlepiej ortopedycznym. Każda matka powinna wysłuchać chyba wszystkich tych racji i sama zadecydować co do niej trafia najbardziej. Jeżeli specjaliści nie mogą dojść do porozumienia to my musimy zdać się na własną intuicję. Moje dziecko dużo chodzi boso ale kapcie też czasami zakłada. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 00:37 Żadne. Powinien jak najwięcej chodzic boso. Odpowiedz Link Zgłoś
annalalik Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 08:59 Świetne kapcie ma cheeroke (tesco). To cos pomiędzy kapciami i skarpetkami - czyli kapcie z miękką i cienką podeszwą. Mój synek wprawdzie najpierw uzywał tylko skarpetek z absem ale teraz śmiga w takich z tesco i jestesmy zadowoleni. Nawet w przedszkolu takie ma Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 12:03 mój chodził i chodzi do teraz w skarpetkach z abs albo w takich skarpeto-papciach z silikonową podeszwą, zapiętkiem i palcami - coś w tym stylu: www.allegro.pl/item966774593_zik_skarpetki_skarpety_kapcie_28_31_3_wzory_18_cm.html Odpowiedz Link Zgłoś
fajnalutowamama Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 13:51 skarpetki z glutami(abs) wystarczą, nie martw się nogi nie skręcimój ma kapcie tylko do żłobka ale nawet tam zdejmuje cwaniak Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: kapcie dla dziecka 30.03.10, 14:36 Mój do tej pory (3 lata) gania w dobrych skarpetach antypoślizgowych. Jak dostanie się do przedszkola, będę musiała kupić kapcie, a fajnych nie widzę! Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: kapcie dla dziecka 31.03.10, 21:02 Boso. Albo szmaciane kapcie (podeszwa też ze szmatki z czymś antypoślizgowym). Odpowiedz Link Zgłoś