ejuni 22.05.10, 13:51 znalazłam na Allegro taki fotelik: www.allegro.pl/item1035601116_fotelik_caretero_diablo_xl_kolory_kurier_0_zl.html czy któraś z was go używa i może coś doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ejuni Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 13:52 i jeszcze pytanie: jaki fotelik jest lepszy - z pięciopunktowymi pasami, czy taki, w którym uzywa się tylko pasów samochodowych? Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 14:06 zajrzyj na stronę fotelik.info -jest to najlepsze źródło wiedzy jeśli chodzi ten temat... bierz pod uwae foteliki z oceną 3 i wyższą.. na 470 fotelików sprzedawanych w Polsce tylko ok 200 jest bezpiecznych, i niech te dane dadzą ci do myślenia... Im mnie jszy zakres wagowy tym bezpiecznieszy fotelik bo bardziej dopasowany do dziecka.. dla dziecka do 18kg powinny być 5 punktowe pasy.. aczkolwiek dla 3-4 latka (który ma już 15kg) wystarczą te foteliki od 15kg w gore przypinane pasami samochodowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 14:13 Ja z tego przedziału wagowego który poszukujesz (9-36kg) polecam fotelik Britax Evolva 123 Ultra .... brał udział w crash testach fotelik.info/pl/testy/grupa:9-36/ocena/malejaco/index.html, Britax to solidna firma, biorąc pod uwagę że fotelik ma posłużyć długo, warto wydać 2x tyle Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 14:17 link: www.allegro.pl/item1036530305_britax_evolva_123_ultra_9_36_kg_3x_gratis_w_wa.html Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 15:57 Zanim kupisz jakikolwiek fotelik przestudiuj temat gruntownie. www.fotelik.info Foteliki Odpowiedz Link Zgłoś
ejuni Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 19:10 Dzięki! Po lekturze stwierdzam, że chyba zdecyduję się na BRITAX / ROMER EVOLVA 123 9-36KG. W testach wypada dobrze i ceną nie zabija... Ktoś taki ma? Opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 20:58 nie wiem dla jakiego dziecka szukasz fotelika i czy dużo i często jeździsz a dziecko śpi po drodze. Większość fotelików 9-36 jest tak skonstruowana, że nie można zrobić pozycji leżącej gdy dziecko jest w środku, trzeba dziecko wyjąć, nachylić oparcie i dopiero włożyć z powortem, jeżeli jeździsz niedaleko i dziecko w aucie nie śpi to nie jest problem, zaś gdy więcej już może go stanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
ar1011 Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 21:07 Może i ja się dołączę ze swoim pytaniem.Zastanawiam się miedzy coneco Luna a Graco Logico L.Czy ktoś posiada któryś z tych fotelików ?Bardzo proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tracey1 Re: wybór fotelika samochodowego 24.05.10, 11:33 coneco jako firme ja akuyrat odradzam, mialam kiedys ich wozek- i juz wiecej raczej nie zainwestuje w rzeczy tej firmy... A jesli chodzi o foteliki Graco, zobacz w sklepie albo w internecie Nautilusa. Cena nie zabija, szczegolnie jesli wezmiesz pod uwage fakt, ze mozna w nim wozic dziecko az do 12go roku zycia! Moim zdaniem bardzo korzystna opcja, jesli sie wezmie pod uwage stosunek jakosci do ceny Odpowiedz Link Zgłoś
ejuni Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 21:39 szukam fotelika dla prawie 3-latka, 14kg. Jeździemy często, ale na niewielkich dystansach. dłuższe wypady zdarzaja się rzadko. Chciałabym mieć fotelik bezpieczny, ale żeby mnie było stać na niego... Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 22:26 Kupuj w ciemno Britaxa Evolvę - ja mam dla niespelna jest bardzo fajny!!! i cen a rzeczywiście nie zabija... po fotelikiem jest wajcha i i jak ja podciągniesz a nastepnie zamontujesz fotelik na siedzeniu to dziecko jest w pozycji trochę półlezącej, więc jak zechce spac to zaśnie spokojnie... moja córka (22 miesiące) tak podrózuje od 3 miesięcy , czy spi czy nie spi. Wygodny i bezpieczny fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 22:33 W tym Britaxie dziecko do 18kg może jeżdzić zapięte pięciopunktowymi pasami więc fajnie - długo. Odpowiedz Link Zgłoś
melani5 Re: wybór fotelika samochodowego 22.05.10, 22:42 Tez mamy podobny problem.Do tej pory maly jezdzil w britax first class,ale ze jest wysokim dzieckiem(ma 2 lata,100cm wysokosci i wazy 14kg) zaczela mu wystawac troche glowa poza zaglowek i zapieral sie nogami o nasze fotele.Zmienilismy na chico neptun(niestety nie przeczytalam opinni przed zakupem) i tu porazka totalna.Maly jak spi to wisi na pasach,dodatkowo pasy sie zsowaja z ramion i maly bez problemu sie odpina.Popatrzylam na testy na adac i sie zalamalam. Maz zapial do auta spowrotem britaxa i teraz szykamy nowego fotelika. Wybralam trzy: britax evolva,recaro young sport i kiddy comfort pro. Jeszcze sie nie zdecydowalam ktore kupimy,moze jakies opinie? Narazie maly jezdi za fotelem pasazera,fotel przesuniety calkiem do przodu(mamy opla zafire,ale maly ma naprawde dlogie nogi) Odpowiedz Link Zgłoś
ar1011 Re: wybór fotelika samochodowego 23.05.10, 12:49 Graco 15-36 chyba nie brały udziału w tych testach.Czy ja nie umiem znależć? Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: wybór fotelika samochodowego 23.05.10, 14:24 pytaj na forum o fotelikach - speca o fotelikach forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html ps. ja mam Graco junior 15-36 i to kupa kupy, właśnie szykuję się do zmiany na fotelik Monterey 4* ADAC lub casual palay protector, chyba że koleżanka użyczy mi swój i będzie ok Mam duże dziecko, ale hrzanię podkładki i do 8 lat pewnie będzie jeździł w foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagnoma Re: wybór fotelika samochodowego 23.05.10, 22:16 Moj kolega pracuje u dealer'a samochodow audi. Radzilam sie go w kwestii fotelikow, tym bardziej, ze ma synka w wieku mojego. Powiedzial, ze wszystkie testy fotelikow sa robione przy predkosci 50 km/godz i nie sposob tego przelozyc na realne warunki jazdy samochodem (nawet przy zachowaniu maksimum zdrowego rozsadku). Tak, ze genaralnie wniosek jest taki, ze to nie ma wiekszego znaczenia jaki fotelik wybierzemy (( Ps: Smutne, ale chyba prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna-diablica Re: wybór fotelika samochodowego 24.05.10, 06:21 z całym szacunkiem do Ciebie kolegę masz idiotę Odpowiedz Link Zgłoś
mamaly Re: wybór fotelika samochodowego 24.05.10, 22:37 Zdecydowanie Idiotę Testy się robi przy różnych prędkościach (zależy co się testuje) i prędkość jest bardzo precyzyjnie wyliczona na podstawie wielu czynników. Faktem jest, że największe zagrożenie (największa ilość wypadków) jest na drogach lokalnych i w miastach gdzie średnie prędkości nie są wcale wyższe niż 50-60 km/h. A. Odpowiedz Link Zgłoś