mloda-ac 02.08.10, 09:16 moja juz sie sypie.... czeka mnie zakup nowe.... co polecacie? rodzina 4 os. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
motylka09 Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 16:01 Wrzuć w wyszukiwarkę, jakiś czas temu był wątek o pralkach. Odpowiedz Link Zgłoś
reggaemama Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 19:20 właśnie wymieniłam 5 letniego beznadziejnego Indesita na Boscha -maxx for kids jestem bardzo zadowolona łatwa w obsłudze,dobrze dopiera,cicho chodzi,wsad 7 kg (4 os.rodzina + niedługo noworodek) koszt ok 1500 zł Odpowiedz Link Zgłoś
nadika84 Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 19:26 na pewno coś ładowane od góry. w życiu już nie kupię pralki ładowanej od przodu. jest wygodniejsza i mniej miejsca zajmuje. pierze tak samo jak tradycyjna. no i na pewno coś co mało ciągnie prądu, najlepiej A+, ostatecznie A Odpowiedz Link Zgłoś
magda79pn Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 19:59 ja też muszę kupić pralkę, z tym że nigdy nie kupię ładowanej od góry, miałam jedną candy która w ciągu 2 lat gwarancji popsuła się chyba z 15 razy. Godne polecenia firmy to bosch, siemens i elektrolux. Teściowa ma indesit i nie narzeka, ma ją od roku i bardzo dobrze się sprawuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nadika84 Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 20:06 miałaś pecha jakiegoś do niej. u mamy jest Wirpool ładowana od góry już od ponad 10 lat i ani razu się nie zepsuła Odpowiedz Link Zgłoś
basia799 Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 21:04 nasz whirpool (ładowany od góry) zepsuł się już chyba 10 razy, a ma 5 lat. pierwszy raz dwa tygodnie po gwarancji. i w dodatku okazało się, że whirpool ma taką miłą zasadę, że do pralek, których już nie produkuje (a modele zmieniają się przecież bardzo często), nie można kupić części - czekaliśmy 3 tygodnie na część sprowadzaną z chyba wrocławia, naprawa kosztowała kupę kasy i generalnie za to wszystko mielibyśmy nową pralkę. teraz mam boscha, ładowanego od przodu i bardzo, bardzo polecam, cicha praleczka, oszczędna - dwa króciutkie programy, mała i do tego pranie prawie suche wyjmuję. w życiu bym nie kupiła pralki ładowanej od góry, nie znam też nikogo, kto mając miejsce na normalną pralkę, kupiłby ładowaną od góry, ale to pewnie rzecz gustu. dodatkowym minusem pralki ładowanej od góry jest to, że nic na niej nie można postawić, oraz trzeba zostawić sporo miejsca od góry, bo przecież musi się otworzyć - więc nie można jej wpakować do żadnej szafki, ani nic nad nią powiesić, gdzieś z 50 cm trzeba zostawić miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 14:54 Nadika, to nie ona miała pecha, tylko Ty szczęście. Poczytaj forum ekspertów www.elektroda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pati1707 Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 20:07 Ja akurat polecam Indesit chodzi już 4 lata bez problemów,mam 4,5 kg rodzina 3 osobowa.Ma fajne programy np codzienny 30st pierze 30min,specjalny do obuwia itp.Odradzam Polar moja mama naprawia ją właśnie chyba 10 raz. Odpowiedz Link Zgłoś
basia799 Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 21:05 a polar to właśnie whirpool obecnie... Odpowiedz Link Zgłoś
magda79pn Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 20:14 moje wymagania są skromne -załadunek 5kg wystarczy, jak będzie więcej to ok ale tylko pod warunkiem że ma automatyczny dobór wody do ilości prania, bo ja piorę często więc nigdy nie mam 7kg prania kolorowego ani białego. -możliwość opóźnienia startu (bo mam licznik dwutaryfowy ) -klasa energetyczna A Odpowiedz Link Zgłoś
pati1707 Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 20:43 Przepraszam za pomyłkę,moja pralka ma wsad 4kg Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 22:37 Ja mam Electroluxa Inspire na 6 kg. Bardzo sobie chwalę Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: zakup pralki- co polecacie? 02.08.10, 22:49 Każda, byle nie ładowana od góry. Moim hitem jest Ariston Hotpoint. Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 elektrolux 03.08.10, 11:47 Przez 11 lat i parę miesięcy mieliśmy pralkę Whirpool ładowaną od góry - (zakup koniec 1998r.) Psuła się parokrotnie, aż wreszcie końcem kwietnia zepsuła się na amen i to w momencie dla mnie strategicznym (podczas prania zasłon) - malowanie dużego pokoju, ogólny syf, kupa prania...Następnego dnia maż również kupił pralkę ładowaną od góry, ale firmy elektrolux - jeden z prostszych modeli, bez przesadzonych bajerów typu wyświetlacz. I z tej pralki jestem bardzo zadowolona. Ja akurat preferuję ładowaną od góry, ponieważ ze względu na różne dolegliwości zdrowotne wolę...ładować od góry, niż się schylać Ale wiadomo - co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 electrolux 03.08.10, 13:10 od 6 lat, ładowana od góry, niezawodna, a piorę starsznie często taka moja przypadłość, ja polecam Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 13:16 Na pewno nie Amica Whirpoola w życiu bym nie kupiła, Aristona też nie. Osobiście stawiam na Bosha, oczywiście ładowaną od przodu. Nigdy też nie kupiłabym ładowanej od góry. Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 13:17 Ja mam Boscha maxx for kids, jest super, używana codziennie od 5 lat. Nigdy nie było żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
aniakoles Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 13:38 ta pralka ma program krótki? Odpowiedz Link Zgłoś
adaska75 Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 14:03 Miałam Whirpool kupiony w 1998 - 2 razy miała usterkę (raz grzałka, raz kołnierz do wymiany)- ponoć te produkowane sa bezporównania gorsze. Teraz przy zakupie nasz serwisant doradzał albo Bosch'a albo electrolux'a - najmniej awaryjne. Kupiłam Logixx 6 Sensitive, bo nie jest pralka małą, ale też nie należy do dużych - wsad 5 kg. Piore dużo przy 2 dzieci! aha, kupiłam przez internet w Rtv Agd, z dowozem, podłączeniem i wywozem starej. Odpowiedz Link Zgłoś
adaska75 Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 14:04 miało być: " ponoc te produkowane teraz są bez porównania gorsze" Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 14:59 Najlepsze pralki to Miele, tyle, że bardzo drogie (nie do zdarcia, chodzą ponoć nawet 20 lat). Tańsze i też dobre, choć może nie takie wytrzymałe jak Miele są Bosche, ale nie te najtańsze. Trzeba się zorientować jaki symbol ma ta pralka i poczytać na ten temat. Np. Bosch o symbolu WAA jest niedobry, a WAE już całkiem całkiem. W kwestii sprzętu polecam forum elektroda.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 15:32 To moja druga pralka Ariston - pierwsza w wynajmowanym mieszkaniu przez 7 latnic się nie działo - potem nie wiem, bo się wyprowadziłam Teraz druga Ariston Hotpoint ma 4 lata i zero awarii. Ariston to jedna z mniej awaryjnych pralek na rynku (zreszta nie tylko pralek, w ogóle sprzęt mało awaryjny, dlatego do nowego mieszkania i pralkę i zmywarkę i kuchenkę mikrofalową kupie Aristona). Schylać tez się nie mogę (kręgosłup!), więc kupię taką, któa ma wyżej bęben, ma tez 7kg załadunku, funkcje supersilent i szybki program. Odpowiedz Link Zgłoś
gosjana Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 19:35 Ja polecam Bosch maxx, 6kg, ladowana od frontu (mam dużą łazienkę), dziecinnie prosta w obsłudze, cicha, do 1000 obrotów, programowanie czasu startu-też mam 2 taryfy, służy kilka lat i nie narzekam Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawawie Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 21:02 Wymieniałam w zeszłym roku i mam 4 osobową rodzinę, Na początku napaliłam się na Siemensa z 15 programami za 1,6tys ,ale pan w sklepie Euro doradził pytaniem teraz iloma programami się w pralce posługuję i polecił LG za p~ół ceny i w promocji z 6 programami i chwała mu za to.Stosuję wełnę , syntetyczne , i 30 minutowy i starcza Żywotność teraz nie jest długa lepiej częściej wymienić niż kupować super wypasione i prać tylko w 3 programach Odpowiedz Link Zgłoś
antyka Re: zakup pralki- co polecacie? 03.08.10, 21:50 U mnie w domu pierzemy non stop. Dwojka malych dzieci, ja i maz. Pierzemy b. czesto, bo mamy schize anty-robalowa W swoim zyciu mialam wiele pralek (bardzo czesto zmienialam mieszkania, robilam remonty lazienek, kupowalam nowe pralki). Tak wiec: Brandt - kupiony 10 lat temu, uzytkowalam go dwa lata, potem sprzedalam mieszkanie. Bardzo dobrze sie sprawowal - ale pralam w sumie rzadko, bo 2 razy w tyg. Zerowatt - waski - gowno straszne, po ok. roku zepsul sie termostat, w sumie beznadziejny byl, jak tak sobie przypomne Whirlpool - pakowany od gory. Zardzewial!!! Na gorze. Nie wiem, jakim cudem, skoro pralka ZAWSZE byla otwarta i nigdy nic na niej nie stawialismy. Po roku padl termostat. Wywalilismy na smietnik. Zlom, jakich malo. Elektrolux - jest zajebisty. Ma jedna wade - dlugo pierze w temp. 60 stopni (2 godziny), a to moja ulubiona temp. prania. Inddesit - mam na dzialce, tez pakowany od gory. Przecieka skurczybyk jak sie odrobine wiecej proszku wsypie. Wiec od zawsze wsypuje na minimum. Poza tym zlom, jakich malo... Zaluje, ze go kupilam. Marze o Boschu z 8kg wsadem Jak wybuduje w koncu ganek na dzialce, to sobie fundne Odpowiedz Link Zgłoś
malaterrorystkaa Re: zakup pralki- co polecacie? 04.08.10, 12:22 Ja polecam Boscha taka na 6kg z indukcyjnymi przyciskami. Co prawda mamy ją dopiero niecałe 2 lata ale jestem bardzo zadowolona. Pomimo dużego wsadu dopasowuje ilość wody do ilości prania, więc można prać niepełny wsad. Pracuje cicho i jest energetycznej klasy A. Po wirowaniu ubrania nie są strasznie zgniecione, płucze dokładnie. Jedyny jej minus to brak włączania czasowego, wcześniej miałam ale można się przyzwyczaić. Wcześniej miałam indesit 4,5 kg masakra. Po trzech latach używania spaliła mi ją burze siadł cały programator cieszyłam się niezmiernie bo kupiłam taką jak chciałam. Indesitu nie polecam chodziła głośno nie dopierała ubrania często były źle wypłukane no i z wirowania wyjmowałam strasznie pogniecione ubrania. Dodam jeszcze że za boscha dałam 1200zł 2 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
big-smoczyca Re: zakup pralki- co polecacie? 16.08.10, 19:58 Jak ci nie zależy na cenie, to Bosch. Jeśli ma być dobrze i tanio, to Electrolux. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka0408 Re: zakup pralki- co polecacie? 16.08.10, 20:36 Przez 8 lat miałam Candy ładowaną od góry, ze względu na oszczędność miejsca ( w tamtym czasie była to jakaś nowość, za dość sporą kasę). Psuła się w tym czasie ze 2 razy aż padła na dobre. Kupiłam Boscha Maxx6 (ładowana od frontu z czego jestem bardzo zadowolona)- od półtora roku sprawuje się bez zarzutu a musi biedaczka hulać kilka razy w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
pati1707 Re: zakup pralki- co polecacie? 16.08.10, 21:30 Bosch przeniósł swoje fabryki do Chin i trzeba sprawdzać numery seryjne,jeżeli chce się kupić jescze składaną w Niemczech.Mam znajomego,który pracuje w Boschu i opowaidał jak metalowe części są zastępowane plastikowymi,aby zmniejszyć koszty produkcji.Trzeba mieć szczęście do sprzętu mojej mamie lodówka Ardo chodziła 2 lata,sąsiadka ma taką samą już 10 Odpowiedz Link Zgłoś
magda79pn Re: zakup pralki- co polecacie? 16.08.10, 21:45 ja dzisiaj byłam w media, i powiedziano mi że bosch i siemens są z tej samej fabryki (składane w Polsce) a beko (które baaardzo polecał są składane w Turcji) Generalnie tak mi obrzydził tym swoim gadaniem firmę beko że już bym nie kupiła, wyobraźcie sobie że zaproponował mi beko za 999zł+160zł za przedłużenie gwarancji na w sumie 5 lat, i twierdził że to będzie lepszy zakup od boscha za ok 1400zł z symbolem WAE. Odpowiedz Link Zgłoś