Dodaj do ulubionych

Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa?

03.09.10, 09:05
chodzi mi o takie ksiazk, gdzie na duzym obrazku woidac bardzo duzo elementow,
np scene z miasta, ze wsi czy z wycieczki..itd...
tu ( w Niemczech) nazywa sie to wimmelbuch:

www.andreas-wehrheim.de/myspace/sz-wimmelbild.jpg

Jak to sie nazywa w PL?
Obserwuj wątek
    • silsilka Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 09:14
      Książki obrazkowe.
    • leneczkaz Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 09:21
      To się w Polsce nazywa.. książka? big_grin
      • camel_3d :) 03.09.10, 09:35
        ale to nie ma specjalnej nazwy?

przeciez komis kto tez ksiazkasmile tylko no..komiks...
        a tu to sie nazywa wimmelbuch..taka ksiazka zatloczonasmile
    • magdangel Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 09:37
      Hehe Camel, tez mialam ten sam problem jak bylam teraz w PL. Szukalam takiej ksiazki dla coreczki
      mojej kolezanki, bo moja corka po prostu uwielbia je. W kazdym razie zeby za duzo nie tlumaczyc
      wzielam po prostu niemiecka ksiazke ze soba i pokazalam w ksiegarni. Znalazlam jedna tylko ksiazke
      w calej ksiegarni...Ale w sumie jesli ksiazka jest dla twojego dziecka, to obojetnie czy jest po
      polsku czy po niemiecku, bo i tak sie ja razem z dzieckiem oglada i komentuje...Nicht wahr? wink
      • camel_3d Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 10:04
        > polsku czy po niemiecku, bo i tak sie ja razem z dzieckiem oglada i komentuje..
        > .Nicht wahr? wink

MOze nei tyle dl amojego..ile opowiadalem o nich kolezance z polski i byla w
        ksiegarni..za chiny nie potrafila nic znalezc..myslalem, ze moze to ma jakos
        specjalna nazwe.
    • sinceramente Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 09:51
      Trochę kuleje u nas nazewnictwo w książkach dla dzieci. Reszta świata ma je trochę bardziej rozbudowane. U nas takie książki, to książki obrazkowe, niektórzy nazywają je też "szukankami" lub "wyszukiwankami".

W Polsce wiele się takowych nie wydaje, a jeżeli są to nie są to dzieła polskich twórców, tylko tłumaczenia, więc pewnie masz je też w Niemczech.

Takie "polskie" to:
      Jaki to miesiąc? www.muchomor.pl/ksiazka/?idk=6
      Jaka to epoka? www.muchomor.pl/ksiazka/?idk=47
      Obie Marcina strzembosza

I ostatnio wydane "Miasteczko Mamoko" www.hipopotamstudio.pl/#/pl/portfolio/wszystko/miasteczko_mamoko/
    • hermetyczka Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 09:59
      moj asie nazywa co tu sie dzieje? wink
      na wsi
      w miescie
      fajne są
    • anettchen2306 Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 10:04
      Nie wiem, czy na to jest jakas polska nazwa smile Moja mala tez je uwielbia i mamy tutaj pokazna
      kolekcje (hitem jest Feuerwehr i Baustelle smile niby malo "dziewczynskie" ale ja pasjonuja).
      Rozgladalam sie za polskimi odpowiednikami podczas wakacji u rodzinki, mialam jednak problem ze
      znalezieniem czegokolwiek adekwatnego. Faktycznie chyba malo sie tego wydaje sad Pani w
      ksiegarni tez musialam tlumaczyc, o co mi chodzi. W miasteczku z ktorego pochodze sa 3
      kasiegarnie i w zadnej nie znalazlam chocby namiastki tego Wimmelbuch'a. Moze popatrzec w
      wiekszych miastach, gdzie wybor i zaopatrzenie ksiegarn jest wieksze?
    • leneczkaz Wyjaśnijcie mi fenomen tej.. książki 03.09.10, 10:08
      bo jakoś nie łapę jej 'cudowności'.
      • camel_3d to proste 03.09.10, 11:29
        male dzieci lubia "szukac" i "wyszukiwac"...a ile radosci maja z wyszukania
        czegos... np malego zajaca za drzewem, autka na karuzeli..
        poza tym poznaja mase nowych slowek, ucza sie wiazac fakty... itd..
        • leneczkaz Re: to proste 03.09.10, 12:00
          hmmmm
          A 'normalne' książeczki nie wystarczą. Niektóre są z 1000 obrazków..
          • camel_3d Re: to proste 03.09.10, 12:02
            no ale 1000 obrazkjow to nie to samo co jeden obrazek z 1000 elementowsmile
            • leewek Re: to proste 03.09.10, 12:17
              Ja ostatnio przypadkiem natrafiłam na taką książeczkę z misiem Bodo:
              www.gandalf.com.pl/b/zobacz-gdzie-mieszka-mis-bodo/
              Sporo szczegółów na każdym obrazku, dodatkowo różne okienka do odkrywania
              (zaglądania do szafki, pod dywan itp.). Miś przez cała książeczkę szuka kaczki,
              która gdzieś się ukrywa na każdym z obrazków. Dosyć zajmująca książeczka.
          • magdangel Re: to proste 04.09.10, 09:46
            Leneczka, po prostu zrob test - kup taka ksiazke i wez tez "normalna" ksiazke i zobaczysz, ktora
            bedzie wolalo twoje dziecko. Ja uwazam ten typ ksiazek za superzabawe, ale w dzien, jak sie np.
            siedzi razem na kanapie i oglada razem. Bo przed spaniem wole jakies bajki, gdzie po prostu moja
            niunia lezy w lozku i slucha. Ale naprawde polecam wszystkim mamom
            przetestowanie "wimmelbuchow" wink
            • hanalui Re: to proste 05.09.10, 19:29
              magdangel napisała:
              wez tez "normalna" ksiazke i
              > zobaczysz, ktora
              > bedzie wolalo twoje dziecko.

No ja mam taka ksiazeczke i szal robila tylko w pierwszy dzien, potem poszla w odstawke jak wiele
              innych ksiazek ktore nie sa o pociagach big_grin.
              • camel_3d Re: to proste 05.09.10, 19:35
                dlatego szukam ksiazek, gdzei przynajmniej jest kilka aut smile)))
                • hanalui Re: to proste 05.09.10, 21:21
                  camel_3d napisał:

> dlatego szukam ksiazek, gdzei przynajmniej jest kilka aut smile)))
                  >

Jak znajdziesz taka ktora jest tylko o pociagach i to najlepiej Thomas i spolka to podrzuc linke,
                  chetnie skorzystam, przeszukalam amazona i nie znalazlam niestety sad
      • slonko1335 Re: Wyjaśnijcie mi fenomen tej.. książki 03.09.10, 12:18
        moje dzieciaki też je uwielbiają, mam takie gdzie z boku są elementy do
        wyszukiwania wskazane no a poza tym można szukać zawsze innych-zakupiona w
        Polsce, drukowana w Niemczech-nazwy u nas toto nie ma ale są gry dla dwulatków
        tego typu i nazywają się lotto-mamy taką z granny.
    • aurita Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 12:19
      ksiązka z obrazkami ewentualnie duza ksiazka z obrazkami
      • nika1310 Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 13:20
        ja mam takie 2 - kupilam w empiku- jedna z elmo i druga z zygzakiem- nazywają
        się szukaj i znajdź
        • sinceramente Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 13:30
          Tylko, że to dwie jednak różne kategorie:
          - książki z obrazkami, które mają wiele szczegółów, które rozrysowane są na marginesie i należy je odnaleźć, jak na przykład:
          www.amazon.co.uk/Usborne-Book-Things-Spot-1001/dp/0794503527
          merlin.pl/Piraci-1001-rzeczy-do-odkrycia_Gillian-Doherty/browse/product/1,575230.html
          - książki też z dużymi obrazkami przepełnionymi szczegółami i BEZ tekstu, ale tu nie ma narzuconej formy "szukanki" obrazki są połączone tematem albo tworzą jakąś historię, którą dziecko może opowiadać obserwując losy bohaterów na ilustracjach
          Na przykład "Gdzie jest tort?" www.cudanakiju.pl/Gdzie_jest_tort_t1168.html
          Tę książkę moja córka jako dwulatka kochała i wielbiła, przez ponad pół roku nie było dnia, żeby jej nie oglądała.
          • vvipp Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 03.09.10, 22:23
            Polska w rodzaju "Gdzie jest tort" to "Miasteczko Mamoko"
    • ciocia_ala Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 08:58
      Nie moge znalezc odpowiednika ksiazki, o ktora pyta autorka (kiedys ja widzialam na amazon i za nic nie
      moge tam wrocic), ale po drodze znalazlam np. taka serie "I spy":

www.amazon.co.uk/I-Spy-Animals-Lucy-Micklethwait/dp/0006644074/ref=pd_sim_b_4#noop
      Chyba wynioslo mnie gdzies do serii malarskiej, ale fajna jest jeszcze np. ta ksiazeczka (specjalnie
      polecana dla utalentowanej dwulatki z watka obok)

www.amazon.co.uk/Tell-Me-Picture-Quentin-Blake/dp/1845076877/ref=pd_sim_b_6
    • joasia_44 Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 10:37
      Wydawnictwo Olejesiuk ma dużo takich książek. My sami mamy takie obrazkowe z
      Niemiec od teściów ale polskie olejesiuka np taka o mieście (moje miasto czy
      jakoś tak) też są całkiem fajne. ozdrawiam
    • tijgertje Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 11:43
      W Polsce tez mialam problem ze znalezenniem tego typu ksiazek. Mlody je uwielbia. Sa kapitalne na
      dluzsze wyjazdy, nie zajmuja duzo miejsca, a moj to potrafil i ze 2 godziny nad jednym obrazkiem
      siedziec. W Holandii na szczescie sa latwiej dostepne, nawet w czasopismach dla dzieci (Pippo i
      Pompoen) sa rozkladanki ze szczegolowymi obrazkami. Ostatnio kupilam grubasna ze Smurfami.
      Mlody ma radoche, a my spokoj, jak wstanie za wczesnie, bo znalezc kilka smurfow w calym tlumie
      niemal identycznych postaci to wcale ni takie prostewink
    • listopadowka2008bis Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 14:16
      A od jakiego wieku dzieciaki zaczynaja 'lapac' te ksiazeczki?
      Mnie bardzo zaciekawily, choc przyznam, ze wczesniej sie z nimi nie spotkalam i
      zastanawiam sie nad zakupem. Mlody ma jednak dopiero 21 msc., wiec nie wiem, czy
      nie jest za mlody.
      • sinceramente Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 20:33
        listopadowka myślę, że możesz już spróbować: najpierw Ty będziesz mu opowiadać, co się dzieje na obrazkach, a potem on będzie opowiadał Tobie smile
        Moja córka książki tego typu oglądała jeszcze zanim skończyła 2 lata.

Książki Anne Suess pojawiają się czasem właśnie w Lidlu, tak jak piszą dziewczyny.
      • sylwiamig27 Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 21:14
        Moja też ma 21 msc i jakiś miesiąc temu kupiłam jej właśnie "obrazki dla maluchów - dom i mieszkanie" z wyd Olesiejuka. Bardzo lubi szukać i wskazywać rzeczy, o które ją pytam.
        Polecam też książeczkę "1001 robaczków do odnalezienia" - Świat Książki. Ale to dla starszych dzieciaczków.
    • patrzalka Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 14:42
      Książki obrazkowe. Kupiłam dla córki "Muk w podróży dookoła świata" (Marc
      Boutavant). Poza tytułami wymienionymi wcześniej dodam: " Serce w butelce",
      "Chłopiec i pingwin" (Olivier Jeffer), "Za nic w świecie nie zjem pomidora"
      (Lauren Child).
      • ewikowa Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 15:34
        w zeszlym roku w listopadzie byly takie w lidlu - super ksiazkismile - misie w miescie, farma i jakas jeszcze
        jedna, duze i dobrej jakosci. sprwadzaj oferty Lidlasmile
      • kammik Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 04.09.10, 16:07
        To, co wymieniłaś, to zdecydowanie nie ten gatunek, o ktory pyta camel.
        Wimmelbuchy nie mają żadnego tekstu. Ani polskiego odpowiednika w nazewnictwie,
        kiedyś była propozycja, żeby nazywać je "ksiażkami obrazowymi", ale raczej się
        to nie przyjęło.

Kiedyś była seria Anne Suess "Wielka ilustrowana ksiega" - w krainie misiów,
        świąt Bożego Narodzenia i zwierząt, ale niestety dawno ich juz nie ma.
        • my_valenciana Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 05.09.10, 00:47
          Kilka książeczek, o których tu piszą mamy, znalazlam dziś na Merlinie.
        • ewikowa Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 05.09.10, 08:54
          Kammik jesli to do mnie -to powiem, ze te ksiazki nie maja zadnego tekstusmile
          • kammik Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 05.09.10, 14:09
            To teraz będę myśleć, z jakimi tytułami je pomyliłam big_grin big_grin big_grin
    • minerwamcg Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 05.09.10, 18:48
      Widziałam coś takiego w Krakowie w księgarni Bona. Duży format, twarde kartki, w środku obrazki
      miasta, jakieś domy w przekroju, wszystko ładne graficznie i kolorowe, ale bez efektu pstrokacizny.
      • ewikowa Re: Wimmelbuch w Polsce? jak sie nazywa? 06.09.10, 08:13
        Te 3 z lidlu ktore mam sa takie:

duzy format z grubej tektury i strasznie duzo sie w nich dzieje, bardzo duzo opowiadania - nie ma
        slow, wiec dla mnie dobre, bo ja mowie do coreczki po angielsku i przerabiamy po ang a babcia i
        tata po plsmile i wszystkim pasujesmile - nawet niektore w lidlu pamietam byly z tytulami po niemieckusmile
        Tam oferty sa cykliczne a to napewno bylo w listopadzie. oczy otwartewink

Anne Suess - Ksiazka obrazkowa Gospodarstwo wiejskie
        Anne Suess - Ksiazka obrazkowa W Krainie Misiow
        Ksiazka obrazkowa Straz pozarna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka